בית פורומים עצור כאן חושבים

מיתוס ההומונקולוס והיחס שבין הרצון ההכרה והמעשה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/6/2010 17:34 לינק ישיר 
מיתוס ההומונקולוס והיחס שבין הרצון ההכרה והמעשה

הנושא דלהלן עלה כמה פעמים בדיונים שהיו פה לאחרונה. אז החלטתי לפתוח אשכול מיוחד המוקדש לנושא זה.

קודם כל, הבה נעשה קריאה מודרכת בוויטגנשטאיין.

אני אעתיק לפה כמה סעיפים מתוך המסכת הלוגית-פילוסופית ואתרגם אותם [ההערות בסוגריים מרובעים הם הערות שלי וההערות בסוגריים עגולים הם הערותיו של וויטגנשטאיין עצמו] :

5.62 This remark provides the key to the problem, how much truth there is in solipsism. For what the solipsist means is quite correct; [...] The world is my world: this is manifest in the fact that the limits of language (of that language which alone I understand) mean the limits of my world.

ההערה לעיל מספקת מפתח לבעיה: "כמה אמת יש בסוליפציזם [=עמדה שהמחזיק בה גורס שרק הוא קיים]?" מה שהסוליפציסט מתכוון אליו הוא אמת לאמיתה. [...] העולם הוא עולמי שלי! זה ניכר לעין מתוך העובדה שגבולות השפה (אותה שפה שרק אותה אני מבין) הם גבולות עולמי.     

5.63 I am my world. (The microcosm.)

אני עולמי (מיקרוקוסמוס ["עולם קטן"])

5.632 The subject does not belong to the world: rather, it is a limit of the world.

הסובייקט [העצמי הקארטזיאני (=של דקארט. להבדיל מ"אני" סתם - דיבור בגוף ראשון, מילה המורה על האומר אותה)] איננו חלק מהעולם אלא הוא הגבול של העולם.

5.633 Where in the world is a metaphysical subject to be found? You will say that this is exactly like the case of the eye and the visual field. But really you do not see the eye. And nothing in the visual field allows you to infer that it is seen by an eye.

איפה בעולם ניתן למצוא סובייקט מטאפיזי? שמא תאמרו שזה בדיוק דומה למקרה של העין ושדה הראייה? והרי באמת אינכם רואים את העין! ושום דבר בשדה הראיה לא מאפשר לכם להסיק ששדה הראיה נראה על ידי עין כלשהי [מענין מה הוא יאמר על מקרה בו אני רואה את העין בראי... זה מה שהגל היה עונה לו].

5.641 Thus there really is a sense in which philosophy can talk about the self in a non-psychological way. What brings the self into philosophy is the fact that 'the world is my world'. The philosophical self is not the human being, not the human body, or the human soul, with which psychology deals, but rather the metaphysical subject, the limit of the world--not a part of it.

כך ישנו מובן בו הפילוסופיה יכולה לדבר על העצמי באופן לא-פסיכולוגי. מה שמביא את העצמי אל תוככי הפילוסופיה היא העובדה ש"העולם הוא עולמי". העצמי הפילוסופי איננו בן אדם, לא הגוף האנושי, לא הנפש האנושית, בה עוסקת הפסיכולוגיה, אלא סובייקט מטאפיזי, גבול העולם - לא חלק ממנו.

6.373 The world is independent of my will.

העולם עצמאי מהרצון שלי.

6.374 Even if all that we wish for were to happen, still this would only be a favour granted by fate, so to speak: for there is no logical connexion between the will and the world, which would guarantee it, and the supposed physical connexion itself is surely not something that we could will.

אף אם כל מה שהיינו רוצים היה מתגשם, עדיין היה זה בחסד הגורל בלבד, כביכול. זאת משום שאין קשר לוגי בין הרצון והעולם שהיה מבטיח זאת [מילוי הרצון] ואילו הקשר הפיזי [הסיבתי], שגם הוא מדומה, הוא וודאי לא משהו שהוא תוצאת הרצון שלנו. 

אוקיי.

ובכן, בואו נבחן את דבריו אלו של וויטגנשטיין.

אחד הרבנים שלי היה נוהג לומר: "אל תניח הנחות ואל תקשה קושיות." בכך הוא התכוון לומר שלעתים קרובות, סילוק תמיהות הוא פשוט סילוק של הנחות שגויות שהתמהה מניח.

וויטגנשטאיין [כמו דוד יום לפניו] מתחיל מנקודת מוצא קרטזיאנית בה יש הבחנה חדה בין הסובייקט לאובייקט - בין הדבר המוכר ליישות המכירה. כלומר, וויטגנשטאיין מניח "אני" קרטזיאני, סובייקט, מעין "עין צופה על העולם" שהיא מחוץ לעולם.

ואז [כמו יום לפניו] הוא נתקף פאראנויה: איפה הוא יכול למצוא את ה"אני" הזה בעולם?  האם "אני" קיים בכלל? וכן הלאה.

והוא מגיע למסקנה שאני זה הוא מחוץ לעולם ואיננו משפיע על העולם כלל. רצונו של האני הוא רק יחסו של האני כלפי מה שקורה בעולם באופן עצמאי מרצונו. 

יוצא שישנו איזה אני ה"תקוע" מול העולם, וכל אשר הוא יכול לעשות זה לצפות בו כמו בסרט, כביכול.

זה סוג הלך הרוח שהביא את וויטגנשטיין המאוחר וכן את הפוזיטיביסטים לזהות מצבי נפש [רגשות, מחשבות, וכן הלאה] עם התנהגויות בלבד [=ביהייוויוריזם מטאפיזי] ולהכחיש כליל את קיומו של העולם הפנים-נפשי, את ההתבוננות הפנימית [=אינטרוספקציה] וכן הלאה.

זה גם סוג הלך הרוח שהביא את הבודהיזם לשלול את קיומו של האני ולראות בשחרור מאשליה זו, של קיומו של האני, את הפתרון לכל צרות העולם.

ניתן היה ללכת עוד צעד אחד קדימה ולראות אף במחשבות ורציות עוד אובייקטים בעולם - כמו צבעים, צורות וכו'.

אבל הבה נעזור לחבר'ה הללו לרדת מהעץ הפילוסופי הגבוה שהם טיפסו עליו  -  מהמסקנות המופרכות שהם הגיעו אליהם.

[רק כהערה צדדית: העולם הפילוסופי בהחלט ירד מהעץ הזה איפשהו בשנות ה-60, עם התפתחותו של הפונקציונאליזם ואח"כ של תיאוריית הקוואליה (=איכויות) וכך גם העולם הפסיכולוגי עם התפתחותה של הפסיכולוגיה הקוגניטיבית, וכך גם הבלשנות עם הופעתו של חומסקי. וכן הלאה]

ובכן, ראשית כל, בוא נבחן את הכשל הידוע בתור "כשל הומונקולוס" עליו תוכלו בקצרה לקרוא פה http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9B%D7%A9%D7%9C_%D7%94%D7%95%D7%9E%D7%95%D7%A0%D7%A7%D7%95%D7%9C%D7%95%D7%A1.

הכשל הזה הוא הנחה בדבר קיומו של "איש קטן" בתוך האדם שצופה "מן הצד" על כל מה שקורה בעולם - וזה כולל את מעשי ה"איש הגדול", מצביו הפסיכולוגיים, וכן הלאה.

סוג כזה של חשיבה הוליד הרבה תורות רוחניות ופילוסופיות:

האתיקה הסטואית (ובעקבותיה זו של שפינוזה ואף של קאנט) מבוססת על הנחה כזו:

שמה ששפיט מוסרית איננו המעשים אלא הכוונות - כלומר, יחסו של "האיש הקטן" כלפי מה שקורה בעולם  [או אי-יחסו, במקרה של הסטואים ושל קאנט] ולא מה שקורה בעולם [גם אם מדובר על מעשיו של ה"איש הגדול"];

כל התורות הרוחניות הקונטמפלאטיביות [=התבוננותיות] מבוססות גם הן על תפיסה כזאת - ויהיו אלו תורותיהם של התרפוייטים [עליהם כתב פילון ב"על חיי ההתבונות"], של תנועות הנזירות למיניהן [במזרח ובמערב], הבודהיזם, האדוויטה, היוגה, וכן הלאה. 

כבר במאה השישית לפני הספירה בהודו, אסכולת הסאמקיה גרסה שהשחרור [מוקשה] הוא ההבנה של הסובייקט [פורושה] שהוא נפרד מן האובייקט [פרקריטי] וכך הפורושה משתחרר מהפעלויותיו על ידי העולם, הפרקריטי - מאינטרס, מעניין כלפיו.  

כמה דומה זה הן לנובהרדוק [המלחמה ב"נגיעס"], והן לקאנט והן לתניא [שכל מי שאיננו דבק בקב"ה אפילו רגע קט הרי הוא נעשה מייד מרכבה לס"א] והן לרמב"ם והן לסטואה [ה"אפאתיאה", כלומר אפאתיה, אליהם הם ייחלו] וכן הלאה.

ובכן, הבה נאמר זאת בבירור: האיש הקטן לא קיים!

המיתוס הזה נוצר מתוך הפאראדוקס עליו כתבתי כבר בפורום [כאן http://www.hydepark.co.il/topic.asp?cat_id=24&topic_id=2796394&forum_id=1364 למטה]:

האדם מכיר את העולם בעודו חלק מן העולם. הכרה זו היא חלק מן העולם. אי לכך הוא מכיר גם את העובדה שהוא מכיר. וגם שהוא מכיר שהוא מכיר. וכן הלאה.

כדי לפתור פאראדוקס זה, הומצא ההומונקולוס, "האיש הקטן", שאמור לצפות על העולם "מבחוץ" ולא להיות חלק ממנו.

אלא שהנחה זו יצרה פאראדוקס חדש - מאחר ואותו הומונקולוס איננו חלק מן העולם, לא מובן איך ניתן בכלל לדבר עליו ולהכיר בקיומו.

באורח פאראדוקסאלי יוצא שהדבר הכי קרוב אצל האדם - הוא עצמו - הוא הדבר הכי רחוק מהכרתו  --- בדיוק כמו שהדבר הקרוב ביותר אצל העין - היא עצמה - איננה נראית על ידה.

כך שהנחה זו, בדבר ההומונקולוס, לא מקדמת אותנו לשום מקום שלא היינו בו מקודם – ואי לכך מיותרת.

[אגב, הגל, שסה"כ החזיק גם הוא בתפיסה אידיאליסטית-פנומנאליסטית סבר שאת האני אנו מכירים בזכות הזולת – המכיר בנו והמשמש לנו "מראה" – כמו שאת העין שלנו אנו כן יכולים לראות במראה. והחרו החזיקו אחריו סארטר ולאקאן ("שלב המראה". אגב, הסיפור של פרויד על הווצרות האגו דומה).

הגל, בתורו, המשיך ברעיון זה את רוסו ואת פיכטה – ועוד לפניהם את יעקב במה במאה ה-17, שטען שאלוהים ברא את העולם כדי להכיר את עצמו דרכו. ולהלה היו שורשים בפילוסופיה הניאופלטונית ולזאת היו שורשים בוודאנטה. כך שזה סיפור עתיק. ואכמ"ל]

אם אין אנו מניחים הומונקולוס כזה, הרי שאנו יכולים "לקבל בחזרה" את העצמי שאיבדנו בתהליך הטיפוס על העץ הגבוה הפילוסופי הלז.

אותו עצמי הוא ההומו-סאפיינס: יצור ביולוגי, חברתי, תבוני.

אותו עצמי, יותר נכון, אני, הוא חלק מן העולם: אני רוצה, אני חושב, אני מתנהג. ההתנהגות איננה עצמאית מהחשיבה ומהרצון אלא מה שאני חושב על מה שיש בעולם ומה שאני רוצה שיהיה בו קובע את האופן בו אני אתנהג כדי להגשים רצון זה.

על הנקודה האחרונה [היחס בין הרצון וההכרה לבין המעשה] כתבתי בפרוטרוט כאן:

http://www.hydepark.co.il/topic.asp?whichpage=3&topic_id=2796394&forum_id=1364

[למטה]

אעתיק לפה את מה שרלוונטי:

אריסטו ניסח בזמנו סכמה [=תרשים] שנקראת "סילוגיזם פראקטי" [או "שכילה מעשית"] http://en.wikipedia.org/wiki/Practical_syllogism

הסכמה הזאת מתארת את היחס שבין התבונה לבין הרצון לבין המעשה

[אמנם באופן גס קמעה - אבל תואם בקוים כלליים לאופן בו מקובל לראות את היחס ביניהם בד"כ ע"פ השכל הישר].

הסכמה היא כלדלהן:

1. הנחה: פלוני מעדיף שיתקיים מצב ענינים 
S על פני התקיימותם של כל המצבים האלטרנטיביים ל-S שפלוני סובר אודותם שהם ברי השגה [=פלוני חפץ ב-S].

2. הנחה: פלוני סובר שהדרך האופטימאלית להבאתו של מצב ענינים
S  לידי התקיימות מבין הדרכים הידועות לו היא אופן פעולה A [=פלוני סובר ש-A היא אמצעי ל-S].

3. מסקנה: פלוני בא לידי עשיית 
A [= פלוני מתכוון לעשות A].

הנחה (1) היא התכלית שיש לפלוני [=מטרתו של פלוני. ותיהיה מורכבת ככל שתיהיה].

הנחה (2) היא הסברא התיאורטית של פלוני אודות המערך הסיבתי על פיו מתנהל העולם
["סברא" כמובן יכולה להיות תיאוריה מסובכת ככל שתיהיה. היא יכולה להיות גם שגויה] .

מסקנה (3) היא הדרך המעשית בה פלוני מתכוון לנקוט [ותיהיה מורכבת ככל שתיהיה].

הערה: אין המובן של "מתכוון" 
wishful thinking מהסגנון "מחרכך אלמד תורה כל היום" אלא למצב בו פלוני ממש בא לעשות מעשה. אריסטו עצמו ניסח את מסקנה (3) בתור המעשה עצמו. אני פשוט סייגתי אותה בתור כוונה בלבד משום שלעתים אנו נכשלים בנסיון לעשות דבר מה. 

הסכמה הזאת מתארת את מה שאנו קוראים לו: "שיקול דעת" או "ראציונאל של פעולה" או "החלטה".

זו הנוסחה שגם מאפשרת לנו לפרש בדיעבד את מעשיו של פלוני [או: לתת משמעות ראציונאלית למעשיו של פלוני] במונחי רצונו של פלוני וסברותיו של פלוני.

למשל:

1. הנחה: פלוני עשה
A.

2. הנחה: פלוני סבר ש-
A היא אמצעי ל-S.

3. השערה: כנראה שפלוני חפץ ב-
S.

או:

1. הנחה: פלוני עשה
A.

2. פלוני חפץ ב-
S.

3. השערה: כנראה שפלוני סבר ש-
A היא אמצעי ל-S.

וכן הלאה.

באופן זה אנו בדרך כלל [ביומיום - לא במדעי המוח או בפסיכולוגיה] לומדים על אמונותיו ורגשותיו ורצונותיו של הזולת - ובכלל שיש לו כאלה.
[הערה: גם דיבור הוא מעשה].

סכמה זו גם נותנת לרצון האנושי ולהאמנה האנושית את המקום הראוי להם במערך הסיבות העולמי.

ז"א - הסכמה הזאת היא תוכנה [מפושטת או פרימיטיבית קמעה] המתארת את מה שאנו קוראים לו "פעולה" - בדיוק כמו תוכנת מחשב.

[הערה: לתנועות גוף בלתי רצוניות/שאינן מכוונות מטרה - כגון רפלקסים - אין אנו קוראים "פעולה" בדרך כלל.]

עכשיו, שימו לב לכמה דברים:

א. לכך שההנחה (1) היא נתונה בפני האדם קודם לשיקול דעתו.

אמנם מטרות מסויימות שלנו הן לעתים אמצעים למטרות אחרות - כלומר, הינן מטרות ביניים. אבל לחשבונות האנושיים יש סוף - ולו משום שיכולת החשבון שלנו היא סופית.

א"כ הבה נפרש את 
S כתיאור של תכלית סופית כלשהי [ותיהיה ארוכת טווח או קצרת טווח ככל שתיהיה: למין הרוויית צמאון ברגע הנוכחי ועד זכייה בחיי העולם הבא או הושעת העולם מידי כוחות הסטרא אחרא].

כל מטרות הבייניים, איפוא, תיכנסנה תחת הכותרת
A [=דרך פעולה].

מכיוון ששיקול דעת מעשי כבר מניח מטרה כלשהי, המטרה [הסופית] הנתונה עצמה איננה יכולה להיות תוצר של שיקול דעת זה.
[לפחות לא תוצר מכוון. כמובן שמעשים בתורם משפיעים על התכליות - אבל זה תוצר לוואי של התהליך]

ב. מה שזה אומר הוא שכדי שתיהיה לנו בכלל הבנה של מעשי הזולת, אסור שיהיה דבר כזה - בחירה חופשית - שיתערב לנו כל הזמן במעשים אלו.

אחרת, לנסות להבין את מעשי הזולת יהיה בדיוק כמו לנסות להבין את ההשגחה האלוקית.

משל: למה הדבר דומה? למאן דהוא ששואל: "מדוע האבנים נופלות על הקרקע?" ועונים לו "בגלל שכך ה' רוצה".

עכשיו, תשובה זו יכולה להיות אמת לאמיתה אבל איננה מקדמת את שואל השאלה בהבנתו את העולם - כי זו אמת שהיא אפריורית, אפילו אנאליטית [=מושגית], ואי לכך חסרת תוכן ממשי:

כי  לא משנה מה יקרה, זה יקרה מכיוון שכך ה' רוצה שיקרה.

אין זה מספק לנו אינפורמאציה מה יקרה [כלומר, לא מאפשר לנו לערוך תחזיות]; אין זה מסביר מדוע ה' רוצה שיקרה כך ולא אחרת [שאבנים תיפולנה ולא תעופנה]; אין זה מספק לנו איפורמאציה איך לפעול כך שה' ירצה שאנו נשיג את המטרות שלנו [כגון: איך לבנות מטוסים שה' ירצה שהם לא יתרסקו]; וכן הלאה.

דווקא בגלל שהתשובה "כי זה מה שה' רוצה" היא תשובה נכונה תמיד, היא גם אף פעם לא אינפורמאטיבית

אילו היה דבר כזה, רצון חופשי, היכולת שלנו להבין את מעשי הזולת ולחזות אותם [שהיא יכולת חיונית בהתנהלות שלנו בחברה!] הייתה בדיוק כמו היכולת שלנו להבין את ההשגחה האלוקית -  כלומר, נעדרת כליל.

כי כל מעשי הזולת היו מוסברים ע"י רצונו החופשי של הזולת - כלומר, לא מוסברים כלל.

בתשובה לכל שאלה מהסוג "למה פלוני עשה כך וכך?" התשובה הייתה האימרה הגנרית [=כללית, סתמית]: "כי זה מה שפלוני רצה לעשות".

אבל העובדה היא שיש לנו יכולת [לא מושלמת, כמובן] להבין את התנהגות הזולת ואף לחזות אותה!

למשל: כל אחד יודע שלא כדאי לירוק לבוס בפנים, פן יבולע לו....

משמע - אין בחירה חופשית!

ג. כמו כן, מה שזה אומר הוא גם ש"רצון חופשי" - כזה שהוא תוצר של שיקול דעת/החלטה/ראציונאל - הוא מושג חסר משמעות - לפחות אם אנו משתמשים במילה "רצון", "החלטה" וכו' באותו מובן בו אנו משתמשים במילים אלו בסכמה זו.

זאת משום שהסכמה הזאת מניחה שעל מנת שתיהיה בכלל החלטה, צריך שיהיה רצון נתון מראש. ההחלטה מוסברת ע"י הרצון וההאמנות ולא להיפך, ע"פ סכמה זו.

ד. אין צריך לומר שהאמנה [=סברא] איננה חופשית:

כשאדם מאמץ האמנה, הוא מאמץ אותה כתיאור של המציאות הקיימת בפועל - בין אם הוא מרוצה מכך ובין אם לאו - כלומר, בנפרד מרצונותיו לגביה.
 אדם לא שוגה במכוון.
[זו אפילו סתירה במושג, כמקובלנו ממור http://en.wikipedia.org/wiki/Moore's_paradox].  

ה. מכיוון שההאמנה איננה חופשית והרצון איננו חופשי, בהנחה שהסכמה לעיל נכונה, הרי שגם פעולה איננה חופשית: שהרי היא תוצאה ישירה של הרצון וההאמנה.

מש"ל. 

עכשיו, בחזרה לדוגמת שפינוזה:

אם נייחס רצון ואמונות לאבן, אז כשנראה אותה נופלת, נשער שהיא חפצה להיות מוטלת על הקרקע ומאמינה שנפילה זו היא האמצעי להשיג מטרה זו. 

במילים אחרות - ייחוס רצון או האמנות לאבן לא יגרום לנו לנטוש את תורת ניוטון, למשל. ייחוס כזה של רצון הוא פשוט יהיה תיאור של אותם מצבי הענינים המתקיימים ע"פ תורת ניוטון רק בדרך יותר מסורבלת ופחות מדוייקת.

[ואגב, תיאור כזה איננו רחוק מהטלאולוגיה [=תכליתנות] הקלאסית עליה כתבתי פה http://www.hydepark.co.il/topic.asp?topic_id=2778198&forum_id=1364]

עכשיו, במקרים של אבנים נופלות,  אין שום צורך הסברי בייחוס רצון לאבן. אבל במקרה של בני אדם יש צורך כזה:

1. גם כי אנו בקושי יודעים משהו (עדיין?) על פעילות המוח

2. וגם אם ידענו הכל, ברור שהמכאניזם הפיזיקאלי הרבה יותר מורכב מהסכמה לעיל

3. זאת ועוד: אנו לומדים על הזולת בראש ובראשונה מתוך התבוננות בנפשינו פנימה - ושם אנו בטוח לא מוצאים נוירונים אלא דווקא רצונות והאמנות...

לגבי נקודה 3, ישנה תיאוריה פסיכולוגית שלמה שרואה ביכולות החברתיות של אדם [בין אם זה תקשורת או אינטראקציה אחרת] תוצר של סימולאציה נוירופיזיאולוגית של הזולת בתוך מוחו של אותו אדם.

על זאת כאן  http://plato.stanford.edu/entries/folkpsych-simulation/

תוקן על ידי רדףהשיג ב- 10/06/2010 18:00:41

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/6/2010 16:03 לינק ישיר 

רדף

''ג. בל נשכח שאצל קאנט, האדם הוא אמנם "אזרח בשני עולמות", אבל מדובר באותו אדם - לא בשני אנשים שאחד מהם פנומנאלי והשני נואומנאלי. מדובר בשני צדדים של אותו מטבע - לא בשני מטבעות.

[כנ"ל בכלל היחס אצלו בין הנואומנה לפנומנה].

מה שאדם מחליט בתור סובייקט בן חורין אמור להתיישם בפועל כתופעה [לפחות לעתים]. קאנט לא מנתק בין הרצון למעשה [הגם שהוא מנתק בין הרצון האוטונומי לבין המוטיבאציה].

חוץ מכך שעוד פעם אנו נתקלים בבעיית שולצה דלעיל, אנו נתקלים בעוד בעייה:

כשאנו חוזים במעשה הזולת או אף מנתחים את מעשינו שלנו בדיעבד, אנו יכולים לפרשם בשני אופנים שאינם מתיישבים זה עם זה. האם מדובר היה בפעולתו של הרצון החופשי או בסיבתיות [פסיכולוגית או פיזיקאלית או מה שלא יהיה]?

אם היה מדובר בבחירה חופשית שלי או של הזולת, הרי שלא היה מעשה זה בר חיזוי. אבל לפי קאנט כל התופעות הן כן בנות חיזוי.

בקיצור, באלאגאן.

וויטגנשטיין אגב כן פתר בעיה זו ע"י כך שהוא ניתק בין הרצון והמעשה - כלומר, הפך את ההומונקולוס לגמרי מנותק מהעולם - ראה בהודעה הפותחת... ''

קאנט אומר: האופי הנסיוני הוא הסכימה החושנית לאופי המושכל, כלומר הבחירה החופשית תתפס על ידי החושים באופן שניתן להכללה סיבתית, הניתוק בין מה שנבחר ע''י ה'אני המושכל' לתוצאה הנתפסת באופן פנומנאלי מאפשר להניח בחירה חופשית למרות שהיא אינה מופיעה ככזאת [כמובן שאי אפשר להוכיח זאת ניתן רק לקוות שאכן כך הוא כדי להציל את הצו הקטגורי]

''ד. בד"כ הטיעונים בזכות הדטרמיניזם מנוסחים בגוף שלישי כמצב ענינים אובייקטיבי.

אי לכך, יכול לבוא מישהו כמו קאנט [או קרשקש] ולטעון שבאופן אובייקטיבי [או פנומנאלי] אין רצון חופשי אבל כן יש רצון חופשי באופן סובייקטיבי [או נאומנאלי].

עכשיו, עם טענה כזו יש את הבעיות שהבאתי לעיל. אבל שים לב שהטיעון שאני ניסחתי לעיל בהסתמך על אריסטו עובד אף ברמה הסובייקטיבית!

רצון הוא תמיד "רצון ש..." [כלומר מוטיבאציה - לאפוקי מקאנט] והוא תמיד נתון בפני האדם מבלי שהלה יחליט על כך שיהיה לו כזה. הדרך להביאו לידי מימוש גם היא נתונה בפני האדם.

אז איפה פה החופש - אפילו ברמה הסובייקטיבית?!''

הרצון של האני כשלעצמו הינו כמובן בלתי ניתן לניסוח מעצם היותו בלתי ניתן להכרה כך שלא נכון לתאר אותו כרצון ש... או כמוטיבאציה הרצון החופשי של קאנט יכול לרצות את מימושו של הצו הקטגורי של התבונה 

בכל מקרה שיטתו של קאנט גם אם אינך מסכים איתה היא בבחינת משנה מושלמת הרבה יותר משל אילו שמנית איתו בהודעה הראשונה כאילו היו בעלי עמדה אחידה פחות או יותר

e]

תוקן על ידי פילון2 ב- 13/06/2010 16:12:11

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/6/2010 15:04 לינק ישיר 

מה זאת "נשמה" ? אני מתאר לעצמי שבאותה מידה יכולת לשאול מה זאת "פיית שיניים". ההגדרה תלויה בספר הפנטזיה שאיתו אתה מתייעץ.
"מי ישאר לעולם הבא מכל המחשבות של האדם", אם ב"ישאר" אתה מתכוון מה אדם יכול לחשוב או למה הוא מסוגל להיות מודע אחרי המוות? ממה שאנחנו יודעים, כל פעולות החשיבה הזכרון והמודעות נגזרות מפעולות פיזיקליות של המוח. (אם תחתוך לבן אדם בניתוח חלקים מהמוח יכולת החשיבה שלו והמודעות שלו יחלשו). מכיוון שזמן לא רב אחרי המוות לא קיים מוח, סביר להניח שלא נשאר כלום ממחשבות האדם אחרי המוות. (ואם תתעקש שכן, לא ברור איך תשייך זאת לאדם הספציפי שמת, אבל זה כבר נושא אחר).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/6/2010 02:34 לינק ישיר 

עוד לא עניתם לי מה זה הנשמה, ומי ישאר לעולם הבא מכל המחשבות של האדם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/6/2010 10:32 לינק ישיר 

רדפהשיג שוב שלום (אני ממצוקת הבחירה החופשית)

ראשית שמתי לב שאתה אחד מראשי הישיבה הווירטואלית הזאת. ברכות.
לטעמי זוהי ממש ישיבע-יוניברסיטי של הגרי"ד סולוויציק ז"ל.

לא קראתי את תגובתך בעיון עדיין.

אבל הזכרת את ה"סיבתיות" לפי "רעידת השמים וארץ" שחולל בי טארכבסר, אני מבין שגם הסיבתיות היא רק מה שמוכר לנו בלא שום אפשרות להסבר (גם לא בכל התיאוריות המדעיות, כי גם הם לקוחים לסברתו מהשוואות הכרה יום יומיות, וגם בהם אין יותר מאשר עצם ההכרה הפשוטה שהם כמו שהם). ואם כן, גם ה"סיבתיות" אין אפשרות לדבר עליה יותר ממה שאנו רואים סדר עוקב מוכר.
זאת-אומרת אנחנו לא יכולים לומר שישנה סיבתיות , רק לומר שכך ההרגל הקבוע. ( אולי אני מערבב פה קצת את בעיית האינדוקציה של דויד יוהם, אבל בעוד יוהם חשב שאפשר לדון בה. כאן אני מבין שנשללת אפילו האפשרות לדון בה, אין לנו אלא מה שככה זה וזהו.)

טוב הסתבכתי.

אולי כדאי לפרט ולא לכלול המון יחד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/6/2010 10:03 לינק ישיר 

בוקר טוב,

תודה על תגובותיכם!

אשתדל לענות לכל אחד לפי הסדר:

למקסמן:

תודה רבה!

לפילון:

א. העצמי הקאנטיאני ["אחדות האפרצפציה"] הוא הוא ההומונקולוס שאני מדבר עליו. 

וויטגנשטאיין בהרבה נושאים היה הרבה יותר דומה לקאנט מאשר מה שהוא היה מוכן להודות [מאימת ראסל] - זה אחד הנושאים הללו.

לדעתי ההומונקולוס פשוט לא קיים.

גם אצל קאנט מדובר בהשערה גרידא - באיזה בסיס, דמיוני כמעט, של ההכרה של עולם התופעות.

בהוצאה השניה של "ביקורת התבונה הטהורה" קאנט הוסיף נספח שהוא קרא לו "דחיית האידיאליזם" שם הוא טען [בצדק] שישנה סתירה עצמית באידיאליזם הברקליאני. ברקלי, כזכור, טען ש" 'להיות' פירושו להיתפס". ההנחה של ברקלי היא שתפיסה מצריכה תופס. אבל את התופס עצמו, את הסובייקט, הרי איננו תופסים לעולם [לפחות לא בתור סובייקט]. אי לכך, הסובייקט לא אמור להיות קיים לפי ברקלי, כך טוען קאנט. אבל אם אין תופס אז אין תפיסות. יוצא ששום דבר לא קיים. וזה בטל.   

אי לכך, טוען קאנט, צריך להניח גם דברים בלתי נתפסים - דברים שהם כלשעצמם. אך, מאחר והם בלתי נתפסים, טוען קנאט, הרי שאין לנו בהם הכרה [טוב - את פופר קאנט לא הכיר, כמובן]. יוצא, לפי קנאט, שאין אנו יכולים לומר שום דבר מבוסס על הדבר כשהוא לעצמו. זאת ועוד, כל דיון אודות הדבר כשהוא לעצמו בהכרח יביא אותנו לפאראדוקסים ["אנטינומיות"]- כך לפי קנאט.

תשאלו: אז למה קאנט מבזבז כ"כ הרבה אנרגיה לדבר על הדבר כשהוא לעצמו? [למשל בתורה האתית שלו]

שאלה זו היא אשר [בין השאר] הביאה את האידיאליזם הגרמני אחרי קאנט לוותר כליל על הדבר כשהוא לעצמו ולהשאר בעולם של תופעות גרידא. אבל, כידוע, כשמוותרים על דיכוטומיה בין A ל-B ואומרים שהכל A, באותה מידה ניתן לומר שהכל B  - שהרי כל ההבחנה הזאת כוחה יפה רק אם מניחים את הדיכוטומיה.

וויטגנשטיין הציע להחזיר את הדיכוטומיה אך לא לדבר עליה. אלא שהוא עצמו לא עמד במילתו.

לא בכדי בסוף ספרו הוא כותב:

6.54 My propositions are elucidatory in this way: he who understands me finally recognizes them as senseless, when he has climbed out through them, on them, over them. (He must so to speak throw away the ladder, after he has climbed up on it.)

בתרגומי:
טענותי מבהירות [דבר מה] באופן הבא: מי שמבין אותן מכיר בהן, בסופו של דבר, שהן חסרות מובן - זאת אחרי שהוא פילס דרכו בתוכן, טיפס עליהן, העפיל מעליהן (עליו כביכול להשליך את הסולם אחרי שהוא טיפס בעזרתו).

ב. לדידי [ולדעת כל המדענים ורוב הפילוסופים] הסיבתיות קיימת גם כשלעצמה - לא רק ברמת התופעות.

קאנט עצמו איננו עקבי בסוגייה זו. אצלו הדבר כשהוא לעצמו אמור להיות המקור [כלומר, הסיבה] לתופעות - שהן ייצוגים של הדבר כשהוא לעצמו.

שולצה [בדור שאחרי קאנט] עמד על כך שזה לא מתיישב עם שיטתו הכללית של קאנט על הסיבתיות הקיימת רק באופן פנומנאלי [=תופעתי]. גם אמונתו [או תקוותו] של קאנט בנוגע לקיומה של ההשגחה האלוקית [שתדאג לכך שב"ממלכת תכליות" כולם יהיו מאושרים] לא מתיישבת עם שיטתו הכללית.

ג. בל נשכח שאצל קאנט, האדם הוא אמנם "אזרח בשני עולמות", אבל מדובר באותו אדם - לא בשני אנשים שאחד מהם פנומנאלי והשני נואומנאלי. מדובר בשני צדדים של אותו מטבע - לא בשני מטבעות.

[כנ"ל בכלל היחס אצלו בין הנואומנה לפנומנה].

מה שאדם מחליט בתור סובייקט בן חורין אמור להתיישם בפועל כתופעה [לפחות לעתים]. קאנט לא מנתק בין הרצון למעשה [הגם שהוא מנתק בין הרצון האוטונומי לבין המוטיבאציה].

חוץ מכך שעוד פעם אנו נתקלים בבעיית שולצה דלעיל, אנו נתקלים בעוד בעייה:

כשאנו חוזים במעשה הזולת או אף מנתחים את מעשינו שלנו בדיעבד, אנו יכולים לפרשם בשני אופנים שאינם מתיישבים זה עם זה. האם מדובר היה בפעולתו של הרצון החופשי או בסיבתיות [פסיכולוגית או פיזיקאלית או מה שלא יהיה]?

אם היה מדובר בבחירה חופשית שלי או של הזולת, הרי שלא היה מעשה זה בר חיזוי. אבל לפי קאנט כל התופעות הן כן בנות חיזוי.

בקיצור, באלאגאן.

וויטגנשטיין אגב כן פתר בעיה זו ע"י כך שהוא ניתק בין הרצון והמעשה - כלומר, הפך את ההומונקולוס לגמרי מנותק מהעולם - ראה בהודעה הפותחת...

ד. בד"כ הטיעונים בזכות הדטרמיניזם מנוסחים בגוף שלישי כמצב ענינים אובייקטיבי.

אי לכך, יכול לבוא מישהו כמו קאנט [או קרשקש] ולטעון שבאופן אובייקטיבי [או פנומנאלי] אין רצון חופשי אבל כן יש רצון חופשי באופן סובייקטיבי [או נאומנאלי].

עכשיו, עם טענה כזו יש את הבעיות שהבאתי לעיל. אבל שים לב שהטיעון שאני ניסחתי לעיל בהסתמך על אריסטו עובד אף ברמה הסובייקטיבית!

רצון הוא תמיד "רצון ש..." [כלומר מוטיבאציה - לאפוקי מקאנט] והוא תמיד נתון בפני האדם מבלי שהלה יחליט על כך שיהיה לו כזה. הדרך להביאו לידי מימוש גם היא נתונה בפני האדם.

אז איפה פה החופש - אפילו ברמה הסובייקטיבית?!

לספרן:

"כמדומני שאומר זאת רק על זמן שאדם עובר עבירה במדו"מ (=מחשבה דבור ומעשה)
"

א. קודם כל, אתוודה שאני נשען בעיקר על מקורות שניוניים. הן פנים-חבדיים [למשל, שיעוריו של הרב וועכטער (וכן של רבנים חב"דיים פחות ידועים) בהם יצא לי להיות נוכח. למשל, ספריו של הלל צייטלין (המאוחר)] והן מחקריים [למשל, "השביעי". למשל, דוד אסף] והן חוץ-חב"דיים-בלתי-מחקריים [למשל, מלך יפה] ואף עויינים.

ב. מתוך מקורות אלו נוצרה אצלי התמונה הבאה [ותקנו אותי אם אני טועה. אם כי אשכול זה, כמובן, לא מוקדש לחב"ד]:

הליכה בעקבות "הנפש הבהמית", כלומר, עשיית דבר מה מתוך אינטרס, מתוך מוטיבאציה "טבעית", שלא לשם שמיים, היא נפילה לתוך הקליפות. וזאת קוראים "מרכבה לס"א". ההשתחררות מהקליפות דורשת [או: פירושה] הדבקות בא"ס.  

ג. התניא איננה לפני וגם אינני מספיק "שוחה" בה כדי למצוא את הציטוטים המתאימים [וגם, האמת היא, שאין חשק מיוחד לחפור בה כרגע - כתיבה רבנית עושה לי חלישות הדעת בשנים האחרונות - כמו שמקובל להגיד בלשון יפה "נטרפה דעתו בתורה הקדושה"]. אבל מובטחני שהחב"דניקים שבחבורה יוכלו להביא את הציטוטים המתאימים...

ד. היה פה אשכול שהוקדש לנושא זה: http://www.hydepark.co.il/topic.asp?topic_id=2551985&forum_id=1364

להגויילם:

א. תודה רבה!

ב. "אולי תבאר קצת יותר"

אשתדל.

אם יש שאלות על נקודות קונקרטיות - שאל ואני אענה.

המשך יבוא אי"ה....

תוקן על ידי רדףהשיג ב- 11/06/2010 10:10:06

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/6/2010 09:13 לינק ישיר 

..."במטאפיזיקה, שומה עלינו להסתפק בחשיפת הקשיים ובראיית מה שמתיישב עם העיקרים שבהם אנו דבקים. עלינו לנסות להפיק את מלוא הסיפוק האפשרי מן ההכרה שאין זה משנה מאין נתחיל - העולם הוא מופלא ובני האדם החותרים להבינו הם מופלאים עוד יותר. הכרה זו עשויה, במדת מה של צדק, להביא לנו תחושת חוכמה, אפילו מתוך הכרה מלאה בבורותינו"

(מטאפיזיקה, ריצ'ארד טיילור, עמ' 84)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/6/2010 08:43 לינק ישיר 

אם כשקראתי את קאנט, קרתה לי רעידת-אדמה, עכשיו שקראתי פה קוראת לי רעידת שמים וארץ.

חבל לישראל להשקיע בפצצת-אטום, ברעיונות שלכם אפשר להחריב עולם יותר מהר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/6/2010 02:39 לינק ישיר 

כבוד הגאונים טראטבסר ורדףאשיג.

אז מה היא הנשמה לדידכם ומי ישאר לעולם הבא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/6/2010 00:54 לינק ישיר 

רדף, כדרכו בקודש. מאתגר אותנו תמיד במקסימום.
בפחות ממעבורת-חלל, הוא לא נכנס לסיבוב.

הפעם הוא בחר להכניסינו לנושא שהוא "הימור על הקופה כולה".
אין זה עוד דיון פילוסופי גרידא.
הדיון כאן הוא אשנב לערעור על מושג ה"פילוסופיה" עצמה, האם היא כלל בנמצא, והדיונים הפילוסופיים הם ראציונאליים ומציאותיים. או שמא כולה פיקציה מוזרה. ובמילים אחרות היא מערכת תסבוכות של מושגי הכרה, שתסבוכותם גרמה לציצתם של כל מבוכי הפילוסופיה. ואין לנו אלא להתיר את התסבוכות, ולהגיע למסקנה הפשוטה  שאת הבעיות, אנו עצמינו יצרנו בטעויות שיום (=נתינת שמות) של מושאי הכרה מורכבים, ובהגדרות והכללות לא נכונות.

רדף האמביציונר, שעתיד פילוסופי מזהיר טמון בחובו.
כמובן בחר באפשרות הראשונה, לתת שיווי לדיונים הפילוסופיים, לחתור להגדיר ולהכיר עד כמה ששכלו והכרתו של אדם מגיעים. 
ומכיון שרב-גובריה, הוא יורה בכל המוזות.

אנסה, אולי לפחות לשכנעו שתיתכן אפשרות אחרת. 

רדף, יוצא מתוך הנחה (שרווחה בלב כל חכם לב) שבכלל יש מושג ש"יש משהו", ומפה משתלשלות מערכת הגדרות ומושגים מדומים, שה"אני" היא רק אחת מהם, ומתאפשר דיון האם יש "אני" או מהו ה"אני" האם  ה"אני" הוא חלק מהעולם או שהוא רק חבילת חוויות ומחשבות.
כמו"כ בהנחת המושג "ישנם דברים". אלא שצריך להגדיר את מהות הכרת מציאותם וישותם, מתאפשרים כל דיוני הפילוסופיה.
עד שנולדו רעיונות למכביר במושגים כלליים כמו הגדרת המציאות היקומית הריאלית בכללותה. או הגדרת מושגים מטאפיזיים כמו מושגי מוסר או מושגים מתמטיים.  שיטות מגוונות ומרתקות, נפרשו סביב הגדרת כל הישים הריאליים והלא ריאליים. האם הם נמצאים כישויות נפרדות או שכולם או לפחות חלקם הם מושאי הכרתינו בלבד. היו שטענו שלכל מציאות פיזית או מטאפיזית ישנם אידיאות עליונות המאצילות את המושגים, והיו שטענו שכלל אין מציאות והכל דמיון רוחינו. היו שטענו שישנה מציאות עלומה עליה אנו משליכים את הכרתינו בתנאי הכרה. והיו שטענו שהמציאות ממשית בצורותיה ואנו מוכשרים לקלוט את מציאותה. כמו"כ במושגי המתמטיקה נשנו רעיונות מגוונים האם היא מציאותית כלשהיא או שמא היא רק מערכת תנאי הכרה , אולי היא בכלל מערכת מושגית מובנית בנפשינו וכו' וכו. במושגי המוסר וההתנהגות האנושית, נערכו גם מערכות הבחנה בהגדרת המושגים מנין ומה הם.

אך כאן הגיע וויטגנשטיין (הוא לא היה הראשון ברעיונו. אלא רק עיבדו וחידדו והעמיקו לדרגה של תורה ממשית) וקרא זעק, שהמלך הוא עירום. כל החשיבה האנושית פלפוליה ורעיונותיה, בדמיון יסודה. פשוט איננה בנמצא. חשיבה מוטעית זו, מנסה להגדיר ולהכיר מה שאיננו בתחום הכרתה. היא מנסה להכיר את הדברים כולם כהכרה מחוץ למערכת המושגים אל תוכה. הגדרות המושגים אינם אלא הבעה חסרת עומק וחסרת משמעות מלבד סובייקטיביות ההכרה (כלומר הבעה סתמית והוצאה אל החוץ במילים, את חווית המחשבות והרגשות. כשבאמת הם נטולי משמעות, מלבד הפשטות של הופעת צורת הדברים המוכרים וריגוש החוויות והרגשים). כל הסבר לדברים, כלומר כל נתינת משמעות לצרוף הכרות ורגשות. איננו משהו שישנו ולו בתורת מושג. הוא סה"כ נתינת שם להכרה מורכבת מכמה פרטי הכרה בסיסיים, או מכמה תחושות בסיסיים. שמורכבותם לחוד או מערכת יחסיהם אם מערכות אחרות מורכבות אף הם. מקבלת שם ותואר-מושגי, שנצרב בזכרונינו בכאילו-מושג. ורק אבחנתם ביחוס לכאילו-מושגים אחרים, יוצרים בדמיונינו כאילו-משמעויות. אך בפועל אין לנו בהכרה אלא את 1)חווית תפיסת הדברים ע"י חושינו (ראיה שמיעה מישוש וכד') 2) חוית רגשותינו (שמחה עצב כעס וכד'). ואין לנו אלא לתאר את הדברים כפי שהם מתקבלים אצלינו ללא שום פרשנויות על איך הדברים נחווים כך ומה משמעותם. צורות המתמטיקה או כללי הלוגיקה. הם הצורניות והאפשרויות בהם אנו חווים את המציאות. ואיך נדון עליהם מהם ומה מושגם. אין להם שום מושג מלבד מה שאנו מתארים את הדברים בחוויותינו המוכרות כפי שהם בגבלות לוגיקה ידועים (כשאין שום הכרה כללי הלוגיקה מה משמעותם) או בגבולות צורניות המתמטיקה (ששוב אין לנו יותר מגבולותיה הצורנת את ההכרה).

לדוגמא.
 האם ישנם דברים מחוץ לנו או לא?.
זהו דיון משונה. מה אנו יכולים לומר מלבד איך שהדברים נחווים אצלינו, האם ישנם דברים בפועל או לא זהו בלבול סרק. (שנולד מהכרה שיש דברים בתוך ובחוץ, כמו כוס מלאה מים וכוס ליד מים. שאת הכרה נטולת עומק וממעות זו אנו משליכים על הכרת המציאות כולה)

האם ישנו משהו בכלל?
זוהי שאלת סרק. חויות סוביקטיביות לנו ותו לא, המושג ישנו זה שם שניתן למכלול כל החוויות, וכיון שישנם חוויות שפעילות פעמים כן פעמים לא. אנו מיחסים את התחושה הפועלת כ"יש" פעילות, ואת כאילו-מושג "יש" אנו מטילים כמושג רעיוני על המציאות "ישנה מציאות". כשבפועל אין משמעות למושג "יש", זהו רק ההעתקת תחושה נטולת כל-דבר חוץ מהתחושה עצמה, והפיכתו למושג.

האם ישנו "אני"?
אין כזו שאלה , כי אין מושג אני, זהו מילה סתומה נטולת כל ביאור הבאה להגדיר את זה שיש לנו (אני משתמש במילותינו כ"לנו" וכדומה כדי להבהיר את הענין, אבל גם "לנו" כמו שאר מילים הם נטולות פשר מלבד הבעת תחושותינו) תחושות הכרה ותחושות חוויה (במה שאנו קוראים כללי לוגיקה ומתמטיקה, כששתי האחרונים אינם מושגים מלבד שימות גרידא לתיאור גבולות הכרתינו).
אחת מפרטי תחושות הכרתינו, זהו חווית "ההכרה בעצמינו שאנו חווים", מה שאנו רגילים לקרוא ההסתכלות שלנו פנימה על עצמינו. אבל גם לחוויה חשיבתית זו אין לנו שום משמעות מלבד מה שאנו מתארים חוויה זו. היא לא "אני" ולא "לא אני" היא עוד חווית הכרה גרידא.

לתורה זו השלכות מרחיקות לכת. בכך שאין יותר שום שאלות אונטוליגיות (כמו הגדרת מהות, שאלות איתחול, משמעות המושג) על שום דבר, כי אין לנו אלא תיאור חווית ההכרה והתחושה. בלא כל ביאור ומשמעות מחוץ להכרה הפשוטה.
אפילו לשאול אם יש הכרת חוץ (אלא שהיא לא ידועה לנו) גם לא ניתן לשאול. זהו שוב העתקת כאילו-מושג (של חוסר ידיעה בדבר שהורגלנו לדעת ולרגע איננו יודעים) על המציאות עצמה, שכאמור גם המציאות איננה אלא כאילו-מושג.

אין לנו אלא את חוויתינו (בהכרה צורנית-חושית, ובחוויה רגשית) כל התיאוריות המדעיות הם החלת כאילו-מושגים (שמות של מערכות המוכרות ונחוות) על מערכות (מיקרו ומאקרו) דומות (בתיאוריה) אך נטולות כל משמעות  .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/6/2010 22:56 לינק ישיר 

פילון, דומני שקאנט לא דן בשאלה כיצד האדם מכיר את עצמו. שופנהאואר אומר שבמינוח קאנטיאני האדם מכיר את הנואמנה של עצמו. ככל הזכור לי, במאמרו של שלום רוזנברג 'הראי"ה והתנין העיור' (בתוך 'באורו') עמד על כך.

רדף,
בין היתר, אני לא מסכים עם הטיעון ב שלך:

ב. מה שזה אומר הוא שכדי שתיהיה לנו בכלל הבנה של מעשי הזולת, אסור שיהיה דבר כזה - בחירה חופשית - שיתערב לנו כל הזמן במעשים אלו.

אחרת, לנסות להבין את מעשי הזולת יהיה בדיוק כמו לנסות להבין את ההשגחה האלוקית.

משל: למה הדבר דומה? למאן דהוא ששואל: "מדוע האבנים נופלות על הקרקע?" ועונים לו "בגלל שכך ה' רוצה".

עכשיו, תשובה זו יכולה להיות אמת לאמיתה אבל איננה מקדמת את שואל השאלה בהבנתו את העולם - כי זו אמת שהיא אפריורית, אפילו אנאליטית [=מושגית], ואי לכך חסרת תוכן ממשי:

כי  לא משנה מה יקרה, זה יקרה מכיוון שכך ה' רוצה שיקרה.

אין זה מספק לנו אינפורמאציה מה יקרה [כלומר, לא מאפשר לנו לערוך תחזיות]; אין זה מסביר מדוע ה' רוצה שיקרה כך ולא אחרת [שאבנים תיפולנה ולא תעופנה]; אין זה מספק לנו איפורמאציה איך לפעול כך שה' ירצה שאנו נשיג את המטרות שלנו [כגון: איך לבנות מטוסים שה' ירצה שהם לא יתרסקו]; וכן הלאה.

דווקא בגלל שהתשובה "כי זה מה שה' רוצה" היא תשובה נכונה תמיד, היא גם אף פעם לא אינפורמאטיבית. 

אילו היה דבר כזה, רצון חופשי, היכולת שלנו להבין את מעשי הזולת ולחזות אותם [שהיא יכולת חיונית בהתנהלות שלנו בחברה!] הייתה בדיוק כמו היכולת שלנו להבין את ההשגחה האלוקית -  כלומר, נעדרת כליל.

כי כל מעשי הזולת היו מוסברים ע"י רצונו החופשי של הזולת - כלומר, לא מוסברים כלל.

בתשובה לכל שאלה מהסוג "למה פלוני עשה כך וכך?" התשובה הייתה האימרה הגנרית [=כללית, סתמית]: "כי זה מה שפלוני רצה לעשות".

אבל העובדה היא שיש לנו יכולת [לא מושלמת, כמובן] להבין את התנהגות הזולת ואף לחזות אותה!

למשל: כל אחד יודע שלא כדאי לירוק לבוס בפנים, פן יבולע לו....

משמע - אין בחירה חופשית!

זוהי טעות. יש לאדם בחירה חופשית, אבל בחירה חופשית אין פירושה שבהכרח כל האפשרויות הן שוות משקל. בספרי השלישי עסקתי בזה בהרחבה, ושם ביארתי שיש לאדם מבנה נפשי/גנטי/חברתי/משפחתי שגורם לו לנטות לעשות כל מיני דברים ולהירתע מדברים אחרים. במבנה הזה עוסקת הפסיכלוגיה. אבל המבנה הזה אינו האדם, אלא הסביבה שבה הוא פועל.
הדבר משול למיתאר טופוגרפי כלשהו שהאדם פוסע בתוכו. כשיש בכיוון כלשהו הר (לדוגמא, קשה לו להגיב בסובלנות לעמדות מנוגדות לשלו) אז קשה לו לטפס עליו (=להגיב בסובלנות), וכשיש עמק (=להגיב באלימות) קל לו להידרדר אליו.
האם זה אומר שהוא בהכררח ידרדר לעמק (=יגיב באלימות) ולא יעלה על ההר (=ינהג בסובלנות)? ממש לא. זה רק אומר שההחלטה לעלות תהיה קשה יותר למימוש (ולכן גם סיכוי נמוך יותר שהוא יקבל אותה).
ומכאן, שכל אדם פרטי החלטתו פתוחה האם לטפס להר או להידרדר לעמק, אבל כשתעשה ניסוי על מיליון איש בעלי אותו מבנה נפשי (או מיליון ניסויים זהים על אותו אדם, בהנחה שזה ארגודי), תקבל שיותר אנשים הירדרו מאשר עלו להר.
הדבר דומה להטלת קוביה, שלא תוכל לחזות על איזו פאה היא תיפול. אבל מיליארד הטלות יתחלקו בסיכוי שישית על כל פיאה. ובקוביה לא הוגנת (לדוגמא, מוטה לטובת 6) תוכל חזות בסיכוי כלשהו (לפי מידת אי ההגינות) את התוצאה 6, על אף שזה לא בטוח. העובדה שאתה יכול לחזות אינה אומרת שהתוצאה היא דטרמיניסטית, ולהיפך (העובדה שהתוצאה אינה דטרמיניסטית אינה אומרת בהכרח שאינך יכול לחזות. לכל היותר, אינך יכול לחזות בוודאות).
לכן ניתן לחזות בסיכוי כלשהו את הפעולה העתידית של האדם, על אף בחירתו החופשית.
מש"ל

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/6/2010 21:38 לינק ישיר 

לכבוד רדףהשיג אני מאוד נהנה מהדברים שלך. אפילו שהם קצת קשים (אולי תבאר קצת יותר) אתה מבאר מאוד טוב.

אתה (ועוד) מצילים אותנו מהבושות שעושה כן ס******, וד"ל

אני לא כ"כ יכול להגיב על הנושאים האלו. רק עכשיו אני לומד עליהם פה ובעוד. אחרים יגיבו, תודה רבה לכולכם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/6/2010 20:27 לינק ישיר 

רדף,

" והן לתניא [שכל מי שאיננו דבק בקב"ה אפילו רגע קט הרי הוא נעשה מייד מרכבה לס"א]"

היכן כתב התניא כך ? כמדומני שאומר זאת רק על זמן שאדם עובר עבירה במדו"מ (=מחשבה דבור ומעשה)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/6/2010 20:02 לינק ישיר 

קאנט נחלץ מהפרדוקס שהזכרת באמצעות ההנחה של עולם התופעות והעולם כשלעצמו האדם מכיר את החיצוני ממנו רק במסגרת עולם התופעות ואת עצמו גם במסגרת העולם כשלעצמו

עולם התופעות נתפס כסיבתי ובשל כך כדטרמיניסטי ולכן אנו מסוגלים לשער את התנהגות זולתינו המוכר לנו רק כתופעה לעומת זאת הרצון החופשי קיים בעולם כשלעצמו ולכן אנו יכולים לבחור

האם יש דבר מה שגוי בהסבר הזה (במידה ואנו לא מערערים על עצם החלוקה הקנטיאנית בין הדבר כשהוא לעצמו לתופעותיו)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/6/2010 18:44 לינק ישיר 

היי רדף:
תודה לבינתיים, נצטרך לעיין בעיון רב וכמה פעמים בכדי לדון ולשאול וכו'
אבל בינתיים תודה ובהצלחה עם האשכול המעניין

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מיתוס ההומונקולוס והיחס שבין הרצון ההכרה והמעשה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext