| נשלח ב-15/7/2010 15:39 |
|
| |
מנקר לי במח - בעקבות יתושו של טיטוס
בהנחה שכולכם מכירים את הסיפור ההסטורי בו מתוארות נסיבות מותו של טיטוס בייסורים ע"י יתוש שחדר למוחו, ישנן כמה שאלות, שמעוררות מחשבה דדוקטיבית ואינדוקטיבית כאחת.
כיום, שמכמני הזאולוגיה יותר נהירים מאשר בעבר, ואנו יודעים כי המדע סותר מכל וכל כל מילה בסיפור הפנטסטי הנ"ל, לגבי אפשרות חדירה של בעל חי למח, הישרדות בו, אורך ימים של יתוש [או כל חרק בקנה מידה דומה] ועוד, כיצד מתיישבות הסתירות עם השתלשלות הענינים כפי שמתוארת במקורות?
[אגב, כלום אין הסיפטומים מצביעים על גידול ממאיר ממנו סבל טיטוס?].
ומכאן לשאלה האינדוקטיבית, כיצד צריכה להיות ההתיחסות לסיפורים ולתאורים בכל המקורות ובמיוחד בתנ"ך והגמרא?
כמובן שהשאלה רלוונטית בעיקר למקרים בהם מתוארות גוזמאות שאין הדעת [בת ימינו] סובלת, תוך ההבנה להבדלים הנובעים משוני הטבעים במרוצת הדורות והמנטליות האנתרפולוגית שהיתה מקובלת נכון לאז.
תוקן על ידי הנביאה ב- 15/07/2010 15:45:47
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2013 19:22 |
|
| |
אולי היא התפללה במקדש של ע"ז.................
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2013 18:33 |
|
| |
האם רושל האריס החריבה מקדש בפרו?
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2013 16:34 |
|
| |
צעירה מאנגליה חזרה מטיול בפרו וגילתה שזבוב הטיל ביצים בתוך אוזנה • התוצאה: כאבי ראש עזים
כשרושל האריס, בת 27 מאנגליה, חזרה מטיול של פעם בחיים בפרו, היא סבלה מכאבי ראש קלים, שהחלו בטיסה חזרה למולדתה. תוך שעות היא פיתחה כאבים בלתי נסבלים בצד אחד של ראשה ופניה, והחלה לשמוע חריקות מוזרות מתוך ראשה. למחרת היום היא התעוררה כשהכרית שלה מלאה בנוזלים שהופרשו מתוך אוזנה. היא החלה לחשוש כי משהו ממש לא בסדר איתה וניגשה לבית חולים הקרוב למקום מגוריה בעיר דרבי. תחילה הרופאים שלא היו מודאגים, אבחנו כי היא סובלת מדלקת אוזניים קלה או מעקיצת יתוש באוזנה, והפנו אותה למחלקת אף אוזן גרון. במחלקה, נאמר לה כי בתעלת האוזן שלה יש חור קטן, שכאשר יגלו מה פשרו – יוכלו לעזור לה. מאותו רגע הרופאים שתקו עד שרושל ואמה הכריחו אותם לספר להן מה הדיאגנוזה שלהם. אז סיפרו לה הרופאים כי אוזנה מלאה בתולעים, והיא פרצה בבכי. הרופאים ניסו להוציא את התולעים אחת אחת, אך ככל שהם העמיקו באוזנה – כך נסוגו היצורים עמוק אל תוך ראשה. "הייתי מפוחדת, כל הזמן חשבתי האם הם כבר הגיעו למוח שלי", סיפרה רושל. הרופאים ביצעו סקירה למוחה על מנת לדעת האם נגרם נזק מוחי, וכן כמה רימות עדיין מסתתרות בפנים. הוסבר לה כי במקרה שאחד הזוחלים יגיע למוח – ייתכן דימום פאטאלי, שיכול לגרום לשיתוק כולל של פניה. למרבה המזל, התגלה כי לא נגרם כל נזק, ושתי תולעים הוצאו מתעלות האוזן. אך אז התגלה דבר שהפתיע מאד את הרופאים: אוזנה של רושל אירחה לא פחות מ-8 תולעים גדולות ומתפתלות. במעבדה הבינו כי ככל הנראה מין מסוים של זבוב הטיל ביצים בתוך אוזנה, והתולעים הן למעשה רימות שיהפכו בהמשך לזבובים. רושל נזכרה שאכן במהלך הטיול נכנס לאוזנה זבוב, אך אחרי שגירשה אותו מפניה לא חשבה על כך יותר. למרות המאורע הטראומטי, רושל לא סבלה מפגיעה ארוכת טווח, ואף סיפרה כי היא מסתכלת על הצד החיובי של העניין: "אני כבר לא כל כך פחדנית בכל מה שקשור לחרקים – הרי כבר היו לי כאלה בתוך הראש".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/8/2011 14:48 |
|
| |
לא יפלא ממנו מאומה, אבל ההבנה הפשטנית בחז"ל מדברת על יתוש סטנדרטי ורגיל, ואין סיבה שליתוש רגיל יצמחו ציפורנים - ומברזל!
את פתרונה של האלגוריה אני מאמין נוכל למצוא בהנחה שעונשו של טיטוס היה לא רק עונש פיזי, כ"א עונש וייסורים נפשיים. הדבר מרומז בכך שחז"ל מצביעים על ניקור מוחו, והסבל המתמשך הנובע מכך. האם הכוונה למאטפורה של 'יתוש טורדני המנקר במוח' במובן של הרהורי חרטה מודחקים? קשה להאמין. חז"ל במקור אחר מצביעים על טיטוס כאחד שאף לאחר מותו, בעודו נענש ביסורי תופת, עדיין מחזיק ברשעו ובשנאתו לישראל. הרהורי תשובה וחרטה אינם עומדים בקנה אחד.
אולי הכוונה, שחורבן המקדש, בעצם נטע את זרע הפורענות בחורבן רומי ע"י גאולת ישראל וקוממיותה. מיד עם חזרת טיטוס מן מסע החורבן והתרסתו כלפי שמיא, היתוש מתחיל 'לקנן' בו, זרע גאולת ישראל נזרע, וע"ד מארז"ל (ירושלמי ברכות פ"ה ה"א) אודות געיית פרת אותו יהודי, שמייד בחורבן הבית נולד מושיען של ישראל.
היתוש אומנם מתחיל כבריה פחותה, קטנה ובלתי מורגשת - אך הוא מנקר וסופו לצאת כגוזל (עדיין לא מושלם, מעין מודל 'בחזקת משיח' של הרמב"ם) שציפורניו של ברזל, לו יקהתו עמים וקרקר בני שת.
כמובן, זו אפשרות אחת, וכטבעה של אלגוריה - שפתרונה למעשה תלוי בעיני הקורא, זו היא למעשה תוצאה מהשקפת עולמי, ויתכן שאיש אחר עם סקאלת ערכים שונה יסבירנה אחרת.
(אין באמור לעיל, בהודעה זו ובקודמתה, לערער ולהרהר אחר העובדה ההיסטורית המוצקה שרוב מוחלט של פרשני התלמוד בכל הדורות פרשו את מימרת הגמרא כפשוטה ממש)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/8/2011 14:24 |
|
| |
האם הקב"ה לא יכול לברוא ליתוש צפרניים?הייפלא מה' דבר?
(ואם זו אלגוריה מה פתרונה?)
|
|
|
|
| נשלח ב-9/8/2011 14:12 |
|
| |
דווקא האמירה שציפורני היתוש היו עשוים ברזל, בעוד שגם הפירמטיבי ביותר מודע לכך שהיתוש איננו בעל ציפורניים, מחזקת את הטעה (האפולוגטית בשורשה) שמדובר באלגוריה ולא בתיאור מציאותי.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/8/2011 11:18 |
|
| |
אף אחד לא שם לב שבתלמוד כתוב שהוא מת אחרי 7 שנים ואילו לפי ההיסטוריה הידועה בימינו לאחר 7 שנשים הוא ירש את אביו ונעשה קיסר לכמה שנים? אפשרי בהחלט שהיה לו טינטון או משהו כזה ומזה נוצרו אגדות.. (כמו שמוסיף שם אביי שפי היתוש היה מנחושת וציפרניו (?) מברזל וכו')
ר' עזריה דילהרוזה כתב בספרו הרבה דברים מעניינים על האגדות בש"ס ובין היתר גם על מעשה טיטוס, למי שמעוניין לקרוא: (מומלץ)
|
|
|
|
| נשלח ב-8/8/2011 20:50 |
|
| |
אני, באופן אישי, מזדהה עם הגישה שאתה הצגת אך מענין יהיה לקרא עוד דעות. (ואולי גם לצדד בהן)
|
|
|
|
| נשלח ב-8/8/2011 20:31 |
|
| |
אקטואלית? מאז היתוש הפך לציפור גדולה מאד!
|
|
|
|
| נשלח ב-8/8/2011 20:27 |
|
| |
הקפצה אקטואלית...
|
|
|
|
|
| נשלח ב-23/7/2010 00:40 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | נוריאל
אני לא מאמין בסיפור כאמת, אני מאמין בסיפור כמסר וכמשל,
מה המסר?שהצריך משל כזה?ובכלל גם מסיפורים אמיתיים לומדים מסרים.
אני לא מאמין כי אלוקים הכל יכול מתחשבן חשבונות קטנונים ועונה לטיטוס,
הרי אנחנו מפשפשים במעשינו על כל צער הכי קטן(האם הקב"ה קטנוני איתנו?)
ומעניש אותו בעונש יחסית זעום לגודל חטאיו,
מי אמר לך?ובודאי המשיך להענש גם בעולם הבא.
ודואג להופיע בחלומו של אחד האמוראים ומספר לו את הסיפור הזה שאתה מאמין לו,
כנראה שיש מה ללמוד מהסיפור אם ניגלה להם.
אני פשוט לא מסוגל להאמין בזה. |
|
עדיין לא ברור לי למה אתה מתקשה להאמין לדבר.
שכן יכול ליהיות מוסבר "מדעית"...ועוד שיכול ליהיות מוסבר כנס.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/7/2010 00:29 |
|
| |
נוריאל אני לא מאמין בסיפור כאמת, אני מאמין בסיפור כמסר וכמשל, אני לא מאמין כי אלוקים הכל יכול מתחשבן חשבונות קטנונים ועונה לטיטוס, ומעניש אותו בעונש יחסית זעום לגודל חטאיו, ודואג להופיע בחלומו של אחד האמוראים ומספר לו את הסיפור הזה שאתה מאמין לו, אני פשוט לא מסוגל להאמין בזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/7/2010 00:10 |
|
| |
בס"ד טוב בזה מסתכמת המחלוקת ביננו... אני כן מאמין בניסים מעל לטבע, ומכאן שאני מקבל את הסיפור כפשוטו ממש. שהקב"ה זימן לטיטוס יתוש שניקר לו בראש 7 שנים.
אבל גם לשיטתך שאתה לא מאמין בניסים מעל לטבע... ניתן להסביר כך: שהיתוש נכנס לו דרך האף ועקץ אותו מה שגרם לגידול שגדל במשך 7 שנים עד לניתוח ומוחו... וזה מה שמצאו בגודל של גוזל. וחז"ל תיארו את זה בדרך סיפורית כי אכן היתוש הוא שגרם לגידול...אז מה לי במותו מה לי בחייו? וכמו שהקב"ה הבטיח היתוש ניצח את טיטוס.
מה אתה אומר?
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2010 23:56 |
|
| |
נוריאל בהלכות ס"ת אם נמצא מחיקה בספר ולא יודעים להחליט אם האות ניכרת או לא. שואלים ילד קטן מה הוא רואה ומבין. במקרה שלנו אם הסיפור הגיוני או לא שואלים ילד קטן קריא אדם של מכיר את הגמרא ואת מדרשי חזל, ושואלים לדעתו אם הסיפור הזה הגיוני. לפי כל אמת מידה נורמלית הסיפור הזה לא הגיוני ונורמלי.
אני יכול לצטט לך מאמרים הפוכים,! שערי -דעות ומאמרים בתחומים ודעות שונות -לא ננעלו,
אם אני מאמין בניסים? אין כמוני מאמין בניסים- אני מאמין באמונה שלימה כי קיומנו וקיום המדינה בעיקר, הוא נס יותר גדול מנס קריעת ים סוף. אני פשוט לא מאמין בניסים הנוגדים את דרך הטבע, אגב חלק גדול מחז"ל כפי שנאמר במשנה גם אינם מאמינים בניסים מחוץ להנהגות הטבע, לאחר שה' אמר ויכולו.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2010 22:39 |
|
| |
בס"ד ועוד נקודה, בניגוד למדרשים דמיוניים ולא ברורים, פה פשט מדרש שהקב"ה התערב בטבע,.."זימן לו הקב"ה יתוש". כלומר חז"ל לא תארו סתם מקרה שקרה והם שמעו עליו, אלה תארו התערבות של הקב"ה בטבע. וכי אתה לא מאמין בניסים?
|
|
|
|
|