| נשלח ב-27/8/2010 00:34 |
|
| |
האם אשת 'אגודת-קש' הינה עגונה?
בשבת שעברה - כי תצא - ראיתי מונח בביה"כ עלון הנקרא "עלים לתרופה" רפרפתי לרגע ועיני צדה את הסיפור הזה על רב בשם יעקב יוקל הלוי הורוויץ זצ"ל. מצאתי קישור לגיליון בנט:
http://www.temanim.org/shtaygen/alim/70/5-6.pdf
אני מעתיק משם את לשון הסיפור המוזר:
"רבי יוקל התיר פעם איזו אשה עגונה להינשא, לאחר חקירה ודרישה כדת שבעלה הראשון אכן מת. לאחר זמן מה הגיע העירה איש אחד, וטען שהוא הבעל. רבי יוקל לא איבד עשתונותיו, ושלח את פסקו וצדדיו אל יתר חכמי בראד בבקשה שיעיינו בו אם יפה דן והורה כהלכה. לאחר שנשאו ונתנו בזה ביניהם, ענו ואמרו הכל שהצדק עמו. הבין רבי יוקל שהבעל-דבר רוצה להערים ולהראות ח"ו שאין האמת כפי הנראה על פי תורה, והלך עם אותו האיש לבית הכנסת, "ותקע בשופר, ונשאר אגודת קש ממנו. אז ראו כל העם כי התורה אמת... ונתקדש שם שמים ברבים". ('אהל נפתלי' אות רמו)."
בדקתי באוצר החכמה מהו הספר אהל נפתלי ונראה שמדובר בספר מעשיות באידיש שנכתב ע"י אחד מבני משפחתו.
למיטב הבנתי את האירוע נראה שאשה עגונה נשאה לאחר שהותרה, היו פוליטיקות בקהילה, בית כנסת עמד על תילו, הגיוני שרבי יוקל תקע בשופר ואף יתכן שהייתה מונחת בצד אגודת קש. אך לא בהכרח שכל הפרטים הללו נתחברו להם יחדיו לכדי רפסודיה הונגרית שכזו.
אבל יש כאלו שאכן חושבים שהמעשיה כך אירעה.. ישב לידי בבית הנסת אדם הדור פנים והראיתי לו את המעשיה, לאחר שסיים לקרוא זאת הניף את ידיו בהתפעלות תוך הוצאה ההברה "אהה" מספר פעמים. ניסיתי להיכנס להתלהבותו ושאלתיו האם אשת אגודת הקש היא ספק ספיקא של עגונה, ואף מאד מעניין האם הכהנים יצאו מבית הכנסת שלא יטמאו לאגודת הקש. הלה היסה אותי ב"נו" ארך וכפול.
שאלתי היא האם אותם אנשים שמאמינים לסיפורי חסידים כתורה מסיני - ויש כאלו - רואים את ההשלכות המעשיות שלהן כלא הגיוניות אך הסיפור הוא -כמובן - אקסיומה ללא עוררין, או שפשוט כשיש מויפת מי צריך את התורה?
האם שילוב בין מויפתים והלכה כמוהו כחומר ואנטי חומר?
תוקן על ידי mzohar ב- 27/08/2010 00:36:57
מ. זוהר
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2010 20:32 |
|
| |
ליתר הבהרה
השימוש שעשיתי בדברי במילה "נסתר" היתה בכוונה של יחסיות (לנגלה), ואינה מוחלטת.
(כמו למשל שתגיד על מישהו שהוא גיבור ומפחיד את כל השכונה, אבל בשכונה אחרת של יותר בריונ ים ממנו, הוא ייחשב לחלשלוש)
וכל הדוגמאות שהבאתי היו רק מטאפורה להבהיר את עיקר דברי
ולא שהתכוונתי באמת שהאלגברה היא נסתר וכו'
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2010 16:13 |
|
| |
שמניך היקר:
אי אפשר להגדיר נסתר כהגדרתך, הרי לכל איש שחסר לו ידיעה כל שהיא אי אפשר לומר שזה נסתר,
נכון שזה נסתר ממנו, אבל מהחכם ממנו זה לא נסתר,
נסתר אפשר רק להגדיר לגבי כולם, ואם יש אחד שכבר יודע ? אז זה כבר לא נסתר,
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2010 14:20 |
|
| |
מקסמן גם עומק הוא נסתר במובן מסויים, תלוי בזוית ההסתכלות "נסתר" = כפשוטו, נסתר מעיני הבריות ואינו נראה/ידוע במבט ראשון, שטחי, לא עמוק גם המדען הידוע סטיבן הוקינג גולש לא אחת אל תחמים שאתה לא יודע לאן לשייך אותם, אל הפיזיקה התיאורטית או אל המיסטיקה. הוא מדבר על "חורי תולעת" "מסע בזמן" "חייזרים" ועוד האם הוא פיזיקאי או מסטיקן? פיזיקה (הנראה של העולם) ורוח (הלא נראה של העולם נושקים זה לזה בנקודת המפגש שלהם ואת זה רואים בספריו של הוקינג
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2010 12:52 |
|
| |
החברים בעבודה לא מבינים מה קרה לי שאני פתאום מתגלגל מצחוק,
ירוחם: עשית לי את היום, תודה
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2010 12:52 |
|
| |
מיימוני - אם למלאך (שליח לפעולה ספציפית) אין פיזיקה (וזה נשמע הגיוני) ואין אישיות ותודעה (ואכן מנין להמציא שיש לו) – מה יש לו? להבנתנו אם לא פיזיקה אז מאומה. איני מכיר משהו אחר. אז אולי באמת זה רק במחשבת ה"רואה". במילים אחרות – נבואה (או דרגה שלה).
- להבנתך שהמקרא התייחס למלאכים לא כאל מחזה וירטואלי, המקרא דבר בלשון העם או שאכן המחבר הטכסט חשב כך? נניח בחומש "שולח מלאכי לפניך".
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2010 12:48 |
|
| |
מסיפורי חסידים.
פעם נכנסתי אליו, אל הקודש פנימה, והוא הקדוש ישב חיור ליד שולחנו הקדוש, ועל השולחן היה בקבוק אדום, לאחר זמן מועט ביותר- במו עיני ראיתי- הפך הבקבוק חיור, והוא הקדוש הפך אדום.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2010 12:38 |
|
| |
צדיק לא הצלחתי להבין את הדרך החשיבה שלך,
האם נסתר פי' שאני לא רואה ? לגבי עיוור העולם נסתר ?
כפוף כפיות היא נגד כל חוקי הפיזיקה, ולכן מגדרים אותם נסתר,
נסתר = לא הגיוני\מציאותי,
בשאר הדוגמאות שלך, מגדרים עומק מול שטחי, אין לזה קשר לנסתר,
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2010 12:24 |
|
| |
מיימוני וירוחמשמ
דבר ראשון כוונתי היתה לספר עובדה שחוויתי בעצמי "יד ראשונה", והשתדלתי לתאר אותה במדוייק ככל שיכולתי, לפחות בנתונים החשובים.
אין דומה תיאור זה שלי, לתיאור "מופעים" של עושי נפלאות למיניהם, זאת משום שכאן הכל היה ספונטני ובהפתעה, ובמופעים הכל מאורגן ומתוכנן ויש אפשרות גם לארגן ולתכנן טריקים ולא חסרים טריקים בעולם
ולגבי ההשלכות על הדת או היהדות:
אכן, לדעתי גם כן, שאין קשר בין השניים, אבל הרי הסיפור של פותח האשכול, נסב לא על השלכות הלכתיות תיאורטיות או ממשיות, אלא על האם אפשרי הדבר להפוך את אותו "בעל" לאגודת קש". ולגבי מציאות של ניסים או מלאכים וכו' הרי אם יש מצבים החורגים מדלת האמות של הפיזיקה וחוקיה וקביעות המדע, אז כבר פתחת פתח לאותם מופלא-ים, שהרציונאליסטים מנסים להסביר, רק בתוככי דלת אמות הפיזיקה.
צא וראה: כל המציאות הידועה והנראית בנויה רבדים רבדים רבדים גלויים לרוב, והרבדים הנסתרים (כוונתי ל"נסתר" בתוך חוקי הפיזיקה) ידועים רק למתי מעט ורק אחרי חקירה ודרישה (מלבד יחידי סגולה גאונים מבט,ן שזה בא להם באופן טבעי.
הנה מספר דוגמאות: 1. חשבון ומטמטיקה חשבון פשוט (הרובד הגלוי) הוא 1+1, 10+10 וכדו'
"הנסתר" זה האלגברה, חוקי המטמטיקה, לוגריתמים, חזקות ועוד, שאינם ידועים רק אחרי חקירה ודרישה, העמקה ולימוד
2. חומר
חומר גלוי הוא כל מה שאתה רוא מולך על שלל חוקיו
חומר "נסתר" הוא כל מה שאינך רואה (חלקיקים למיניהם) על שלל חוקיהם והשפעותיהם הידועים "ליודעי חן" מתחום המדעים
3. כלכלה
כלכלה "לעם" זה ניהול העניינים הכספיים כפי שהדיוטות עושים בד"כ בלי להכיר ולקחת בחשבון חוקים בכלכלה הידועים רק למעמיקים ולומדים
"הנסתר" של הכלכלה, זה משהו אחר כמעט לגמרי הידוע רק "למקצוענים"
אלה דוגמאות שהם רק חלק ממטפורה הממחישה את דעתי שהעולם, היכן שלא תסתכל עליו, תמצא רובד גלוי ורובד נסתר
והנסתר יימצא ברמות שונות של הסתרה.
כך לדעתי גם המציאות הידועה לנו.
החלק הגלוי זה כל מה שהרציו תומך בו
והחלק הנסתר מצריך גם הכרהבקיומה של אותה כספת, וגם מציאת המפתחות אליה וידיעת השימוש בהם
אך נראה לי שחלק מאלה הטוענים שיש בידם מפתחות הכספת, צריך לבדוק אחריהם שמא רמאים הם, ולהעמידם למבחן (בין מבחן ישיר ומכוון ובין מבחן "התוצאה" מבלי שהם כלל ידעו שאתה מעמידם במבחן.
בסיפור שסיפרתי העמדתי את אותו אדם הזה למבחן במפתיע וכוונתי היתה סקרנות גדולה לראות בעצמי את מה שרק עד אז שמעתי וקראתי עליו
אכן, יהיה זה מעניין לפתוח אשכול ובו יספרו אנשים "נסים ונפלאות" מעדות אישית בלבד (יד ראשונה) וגם משמעויות והשלכות מכך
תוקן על ידי שמניךטובים ב- 01/09/2010 12:38:38
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2010 10:59 |
|
| |
בעב שאלת "אליבא דריה"ל, אם בני ישראל היו מאחרים מספר רגעים, או שלחילופין היתה גוברת דעתם של אלו שרצו לחזור למצרים, האם היה היה נבקע או לא?" לא הבנתי. אם היו מאחרים ה היה מתזמן אחרת. לשאלתך יש טעם רק אם ה "ניצל" ידיעתו שהים יבקע בשעה מסויימת, ולא את זה התכוין הטוען לטעון. טענתו היא כי ה' כיוון את התנועה.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2010 09:35 |
|
| |
שמניך כדבר הרב מימוני- מה לדברים האלה וליהדות? השתתפתי וראיתי דברים הרבה יותר מופלאים ממה שסיפרת, והמענין שאף אחד ממכופפי הכפיות, או בעלי כח טלקניסטי טלפטי וכד, לא היה אדם דתי, במובנו המקובל של המילה,.
לפני חמישים שנה אם אדם היה מדבר בטלפון סוללארי, או משתמש במחשבון קטן, הדבר היה נחשב למשהו נסתר. הדברים הללו אינם נסתר- הם נסתר בשבילנו, היום- כשם שגלי הרדיו היו נסתר לפני שלש מאות שנה, או המטוס לפני מאה וחמישים שנה. וכד'
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2010 08:40 |
|
| |
שמניך טובים
עדותך מסקרנת ביותר.
ראוי היה לפתוח לה אשכול משלה.
אם אספיק אעשה זאת.
בינתים אני מצביע על מה שלדעתי חסר בטיעון שלך.
אתה כמסתבר בא לומר שאין לנו להצטמצם בהנחות היסוד של המדע ובמה שמשתמע מהן, כלומר שלילת המופלא והמגי.
אולם אני סבור שגם אם הדוגמא שלך מראה כי לפעמים אנו מתעלמים מחלקים של המציאות שאינם מוכרים, זה לא אומר שהשימוש הזהיר בתער של אוקאם (=אי הנחת קיום ישים ללא ראיה) מוטעה.
לגבי מה שאתה הבאת, אם הסיפור מדוייק, מה הוא מוכיח? שיש אפשרות לחולל שינוי במציאות באמצעות כוח המחשבה?
מה לזה ולמלאכים, או אפילו ליהדות או לדת כלשהי?
נכון שאם יש עובדה כפי שתארת, זה מחייב אותנו להרחיב מאד את גבולות המדע שלנו, אך הוא עדיין יישאר מדע, ועדיין האדם הזהיר והחושב לא ימהר לאמץ הסברים מרחיקי לכת, ובוודאי שלא ישנה את המטפיזיקה שלו, להבדיל מהפיזיקה שלו. כוונתי שהסיפור שלך מעיד, אם אין הסבר אחר לתופעות, שיש השלכות פיזיקליות למחשבה או לדיבור. צריך לבדוק את החוקיות הזו. אין זה משליך על תחומים מעבר לכך.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2010 08:20 |
|
| |
עדיין לא קראתי את כל הדיון אבל הרגשתי צורך לומר כמה מילים במיוחד לרציונאליסטים שביניכם.
בדידי הווה עובדא
השתתפתי בסדנא שתוך כדי השתתפות נאמר לי ע"י אחד המשתתפים שיש בין תלמידי הסדנא אחד שיודע לעשות דברים בדומה לאורי גלר
שאלתי מי הוא זה התלמיד המופלא? והוא הצביע עליו.
אמרתי לעצמי טוב, בוא נבחן אותו ונראה
בהפסקת הקפה, ניגשתי אליו ושאלתיו האם נכונים הדברים שהוא מסוגל לכופף כפיות וכו'
והוא ענה בחיוב
תוך כדי הכנת הקפה, בלי שום הכנה מוקדמת להפתעה שאני מכין לו, אחזתי בידי את הכפית בה בחשתי את כוס הקפה ושאלתי אותו האם הוא יוכל לכופף אותה בעודה בידי?
הוא ענה בחיוב
אמרתי לו, נו...... בבקשה תכופף אותה
הוא לא נבהל, לא נגע בכפית ( ואני מדגיש שמדובר בכפית "תמימה" לחלוטי ןשלא נעשתה בה שום הכנה, ולא יכולה להיעשות בה שום הכנה, כי הפתעתי אותו לגמרי בבקשתי)
ורק ביקש ממני להחזיק את הכפית ביד זקופה
הוא הניח ידו מעל ידי במרחק של כעשר עד עשרים סנ"מ,( וזכור לי שהייתי ערני מאוד כדי לבדוק שהוא לא "מתחמן" באיזו שהיא צורה, כי אני בבסיס מאוד רציונאלי!)
ואז פשוט לא להאמין, הכפית החלה להתפתל כמו שמפתלים חומר רך
הפיתול היה מאוד סימטרי, והיא היתה חמה כמו אחרי שמכופפים מתכת.
האמת אודה ולא אבוש, "שפחדתי" לקחת כפית זו למזכרת כי חששתי שמא יש בה "מעשה כשפים".
עד כאן סיפור העובדות, ואת הפרשנות כל אחד יתן בדרכו.
ולדעתי בכל ענייני "המופלא":
דעתי היא שהעולם בנוי משני רבדים: נגלה ונסתר
הנגלה הוא המצוי לרוב והנסתר דומה לדבר המוסתר בכספת הנעולה על מנעול ובריח, ואף הכספת עצמה מוטמעת בסביבה בדומה לאותה זיקית היודעת להסתיר עצמה בסביבה ולהיטמע בין השיחים כך שבעה"ח שבסביבה לא יבחינו כלל בקיומה.
יש רק מעטים שלא רק מבחינים בקיומה של הכספת, אלא שגם יש להם את המפתחות לפתוח אותה ולהשתמש בנמצא בתוכה.
אבל בכספת זו יש אגפים שונים שחלקם הינם "אגף בתוך אגף" וחלקם "אגף לצד אגף"
הכניסה לכספת זו יכולה להיעשות הן ע"י "אינשי שמעלי" והן ע"י "אינשי דלא כ"כ מעלי" (היינו יש מי שעושים זאת לשם שמים ויש שעושים זאת לשם הגדלת תפארתם)
זה הסיפור וזו דעתי האישית
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2010 22:30 |
|
| |
ירוחם
אהבתי !!!
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2010 11:18 |
|
| |
בהמשך לדברי מימוני להסבר על המלאך- בראשית פרק לז (טו) וַיִּמְצָאֵהוּ אִישׁ וְהִנֵּה תֹעֶה בַּשָּׂדֶה וַיִּשְׁאָלֵהוּ הָאִישׁ לֵאמֹר מַה תְּבַקֵּשׁ:
רש"י (טו) וימצאהו איש זה גבריאל
מקרה נוסף
בראשית פרק לב וַיִּוָּתֵר יַעֲקֹב לְבַדּוֹ וַיֵּאָבֵק אִישׁ עִמּוֹ עַד עֲלוֹת הַשָּׁחַר:
רש"י ופירשו רבותינו ז"ל שהוא שרו של עשו:
התורה מספרת לנו על מלאכים שנקראים איש, כלומר שליח ה' הוא בעצם איש מזדמן אצל יוסף- וכך אצל יעקב.
השאלה ממה למד רש"י לפרש את האיש של יוסף כמלאך גבריאל- ואת זה של יעקב כשרו של עשיו.
אצל יוסף אומר האיש ליוסף- מה תבקש?= במה אני יכול לעזור לך? זה גבריאל.
אצל יעקב יעקב מבקש מהאיש בהמשך- ברכני- תגיד מילה טובה תן ברכה.- עונה לו האיש- לא אוכל לברכך- למה? מסביר רש"י- הוא היה צריך להגיע לברכות השחר להקב"ה,
כשיהודי מבקש שתעזור לו, והוא לא עוזר כי.. הוא- ממהר לתפילה,- לשעור,- למצוה אחרת. אומר רש"י דע לך- זה שרו של עשיו.
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 31/08/2010 11:20:29
מודה ועוזב
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2010 09:46 |
|
| |
יוחנן
אכן כדברי ירוחם.
דוגמא לדבר, האיש שפוגש יוסף בדרכו לחפש אחרי אחיו.
הוא שליח מה', אבל הוא אדם שרק מסר מידע בלי לדעת על חלקו בהיסטוריה.
אולם אם יש מלאכים ממש, כאלו שנבראים לצורך אותה שעה, האם עלינו לדון בפיזיקה שלהם? האם יש להם בכלל פיזיקה?
מתמיד נתקשיתי בשיטת אלו שניסו לתאם בין נס לטבע. למשל, אלו שפירשו את חזרת השעות של חזקיהו כתנועה בשעון בכל העולם. או שהבינו שסיפור "שמש בגבעון דום" תיאר עצירה של השמש. ואז שאלו איך זה השפיע על כל כדור הארץ.
כאשר ה' עושה נס, הוא יכול לנתק את אתר הנס משאר חלקי העולם, ולהחיל עליו את רצונו באותה שעה, ואחר כך הוא "מקפיץ" את המקום בחזרה לתוך שאר המציאות.
האם זה יותר קשה מאשר הנס עצמו? ודאי שלא, על פי הגדרה.
לפי זה, איני יודע מה יהיה המלאך, אבל מדוע שהוא יהיה חייב להיות ישות פיזיקלית?
|
|
|
|
|