| נשלח ב-7/9/2010 00:41 |
|
| |
הערה לפולמוס "תורת המלך"
בשבועות האחרונים התפרץ שנית הפולמוס הציבורי סביב ספר "תורת המלך" שהוציא הרב שפירא מיצהר. אלו פוסלים, אלו מתפעלים, ויש כאלו שאכן תוכנו של הספר לא נראה להם אבל התערבות המשטרה בנושא גם היא פסולה בעיניהם. על אף שלא קראתי את הספר עדיין נראה לי שיש הערה עקרונית שאיננה נשמעת משום מה. (את עיקר האבחנה שמעתי מהרב משה גנץ לפני שנים רבות).
למען ההמחשה אתחיל בסיפורו של הרב עידו אלבה מחברון. הוא כתב חוברת שעסקה גם היא באותם נושאים של הספר "תורת המלך", כלומר באיסור הריגה לגבי גויים ובהשלכות לשעת מלחמה, ונידון על כך לשנתיים מאסר.
כעת, בואו ננסה להבין מה יכול להיות כתוב בחוברת או בספר כזה כך שהדבר יביא לתביעה ולמאסר. בגדול אני מניח שהטיעון הוא שמאחרי הדיון ההלכתי מסתתרת מסקנה שנוסחה הוא משהו כמו "מותר להרוג גויים בכלל" או לחילופין שבנסיבות המאבק הלאומי בארץ ישראל מותר להרוג ערבי במגוון רחב של נסיבות. כדי להיות קונקרטיים בואו נניח לצורך הדיון שהרב אלבה כתב ספר בו הוא מתיר להרוג כל גוי בכל מצב.
תסכימו אתי שאת האמירה "מותר להרוג גוי" בספר הלכתי, אפשר להחליף באופן הוגן לגמרי בטענה "הקדוש ברוך הוא לא אסר להרוג גוי". אבל כעת רואים מיד שיש כאן בעיה: מה בעצם חושבת השופטת פרוקצ'יה ששלחה את עדו אלבה לכלא? האם היא סבורה שהקדוש ברוך הוא אוסר להרוג גויים?
ובכן, לא ממש, כמובן. למיטב ידיעתי כבוד השופטת אינה נמנית בדיוק על שורות המאמינים (באם אני טועה באיזה פרט לגבי הרב אלבה או השופטת התנצלותי שלוחה מראש, זו רק דוגמה כמובן). כלומר גם היא סבורה שהקדוש ברוך הוא לא אסר על הריגת ערבים (או יהודים או נמלים) מפני שהיא סבורה שאין ישות כזו או למצער שישות זו לא תקשרה אתנו. אם כן מה הבעיות שיש לה עם הרב אלבה? נניח שהשופטת פרוקצ'יה סוברת כי אין זה מוסרי להרוג אדם בנסיבות אלו ואלו: מה מפריע לרב אלבה לחשוב כמוה?
אהה. כאן יוצא המרצע מן השק. נעשית כאן הנחה חשובה: שאדם דתי אמור לעשות רדוקציה של המוסר על הדת. קרי: שאדם דתי אמור להניח שאם מעשה כלשהו אינו אסור מבחינה דתית אין בו גם שום בעיה מוסרית. זו כמובן הנחה לא פשוטה: הנה אברהם אבינו שהקדוש ברוך הוא אומר לו שהוא הולך להפוך את סדום, פונה אליו בתביעה "השופט כל הארץ לא יעשה משפט" (וזה למרות שבעצם מה שהוא מבקש ממנו הוא להציל את כל העיר עבור הצדיקים). הוי אומר שהוא אינו מקבל את דבר הבורא כנכון מוסרית באופן אוטומטי! (אמנם חמש שורות לאחר מכן באה העקדה וצ"ע). אם אנו מניחים שהמוסר האנושי קיים באופן מקביל לדת, ולא שהוא "בלוע" בתוכה או מתבטל על ידה, הרי שיכול אדם לאמץ את היתרי הריגת גוי של איזה רב שירצה ועדיין להחזיק בעמדות המוסריות או המוסרניות של שולמית אלוני וטלי פחימה גם יחדיו.
שימו לב שאת הנחת הרדוקציה הזו עושים שני הצדדים. מצד אחד זו ההנחה שעשתה לכאורה השופטת פרוקצ'יה, ושמכחה היא ראתה בפרסומו של הרב אלבה מעשה של הסתה לרצח - היא הניחה שאם מוכיחים לאדם דתי שמותר להרוג גוי זה יגדיל את הסבירות שהוא ילך ויהרוג מעבר לסבירות הקיימת ממילא לגבי חילוני מן השוק, כלומר שהאדם הדתי אומר לעצמו שאם משהו מותר אזי אין לו בעיה עם זה. מצד שני די ברור שכותבי הספרים הללו נכנסו לטפל בנושא הזה מתוך תקוה להשפיע על אופן ההתנהגות בפועל של אנשים במצבים מציאותיים, כלומר גם הם מניחים שההיתר שהם מספקים או מוכיחים אכן ישפיע על התנהגותם של אנשים שומרי מצוות.
אגב יכול להיות שהרב זלמן נחמיה גולדברג, שמשך את הסכמתו לספר תורת המלך מפני שיש בו דברים ש"אינם נכונים מכח הדין וגם אין להם מקום בשכל האנושי" רומז בעצם לכיוון השני, כלומר לאפשרות שאצל אדם דתי המוסר קיים באופן בלתי תלוי בתורה.
הסיפור המשעשע הוא שלפני כמה שנים הזדמנתי ליצהר לשבת, ויצא שנתתי שם שיעור אחרי מנחה, ודיברתי על הריגת גוי כדוגמה למה שהיא דעתי, כלומר לזה שהמוסר קיים באופן בלתי תלוי בתורה, ועם זה יישבתי גם כמה קושיות שכבר איני זוכר מה היו. לאחר השיעור התוכח איתי הרב איציק שפירא באריכות, וכבר אז הטענה שלו היתה בפירוש שהתורה מבטלת את המוסר האנושי ושליהודי אין שום סרגל מוסרי מחוץ להלכה ולמסורה הכתובה שלנו, אני זוכר שהוא הביא ראיה לדבריו מקצות החושן במקום כלשהו אבל באמת שכחתי כבר את הפרטים.
קנצי למלין, אני חושב שהשאלה הזו - שאלת הרדוקציה של המוסר על הדת - היא מרכזית וחשובה, ושהבירור שלה יכול לזרות אור מסוים על חלק מהויכוחים שעורר ספר תורת המלך, ואולי ראוי לנצל את ההזדמנות ולעורר אותה.
[בהזדמנות זו אחזור בפעם האלף לסיפור של חבר שלי שהלך לועדת קבלה ללימודי רפואה בירושלים, ושם שאלו אותו איך כאדם דתי יתמודד עם הצורך לבצע הפלות, ועל זה ענה שכאדם דתי אין לו בעיה - הוא ימכור את הסכין לגוי - אבל הבעיה המוסרית להיכן תלך?]
תוקן על ידי שנרב_נ ב- 07/09/2010 00:45:23
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2010 22:08 |
|
| |
תגובה קצרה של הרב שמואל אריאל מישיבת עתניאל לתורת המלך
דף מקורות
|
|
|
|
| נשלח ב-26/12/2010 22:45 |
|
| |
אינני מבין דיי על מה יצא הקצף. אני אמנם מניח שיש לנו ויכוח עמוק מאד על חיי ישראל לעומת חיי גוי ואולי על יסוד המוסר בכלל, אבל כאן הדיון נוסד על העקרון הפשוט שאין לדרוש מישראל ביחס לגוי יותר מאשר מגוי ביחס לחברו. כיוון שכך צריך לברר מה ההתנהגות הסבירה בין גויים, כלומר, כאשר אין מערבים שיקולים של ק"ה ומס"נ למצוות. במצב כזה ברור שצריך לדייק הדק היטב את סברת "מאי חזית" במערומיה, כיוון שזו סברה מתהפכת, וזה הקטע שאליו חשף אותנו קודמי לדיון. לגבי המאמר הארוך שציטטתי לעיל, קשה לדון בו ברמה הפרטנית כיוון שלא הביא מסקנות מעשיות, ואם יש חפץ לדון בו ברמה העקרונית בה הוצגו הדברים (או, לאחר שמבררים ומסכימים מה הנפ"מ מהם) אז אדרבה.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/12/2010 22:09 |
|
| |
ישראל שלום.
אכן לתלמידיי ששואלים את דעתי אני אומר את הדברים הללו. ולדעתי דווקא העמדות שאתה מציג (את הספר עצמו, כאמור, לא קראתי) הן אשר מבוססות על השערות וסברות בעלמא, ובודאי מפני שאנו מדמין אותן לא נעשה מעשה. ובשלמא לגבי הצלת נפש בפני נפש או ממון בגוי מגוי, שזהו דיון אקדמי בלבד (שהרי אף גוי לא שאל אותנו). אבל לגבי ערך חיי הגוי מבחינתנו שם המסקנות הלכה למעשה הן שערורייתיות, הן מוסרית והן הלכתית. ולכן כדי לנמק אותן צריך דברים מוצקים ביותר. שם בהחלט נכון לומר 'וכי מפני שאנו מדמין נעשה מעשה', כלומר וכי נפגע בחיי גויים בגלל סברות כרס כאלה או אחרות?! אגב, לגבי הצלת עצמנו בנפש גויים, כבר מילתי אמורה במאמרי ב'צהר' (י"ד כמדומני), שיש היתר לעשות כן (רק לגבי ערבים), במקום שאין ברירה. אבל זה לא בגלל פחיתות ערך חיי הגוי, אלא בגלל שמדובר במאבק לאומי בין קולקטיבים, ולא בין פרטים. במישור הפרטי הדבר בהחלט אסור, וכמסקנת הרב ישראלי. לכן אסור להציל עצמנו בנפש גויים שנקלעו לשם במקרה, אבל מותר לעשות זאת בנפשם של ערבים ששייכים לקולקטיב שנגדו אנו נלחמים (דומיא דשעורי הפלישתים של דוד המלך). וע"ש בדבריי.
חשוב לציין את העובדה שרוב ככל הפוסקים האידנא לא מסבירים כמוך/כמוהו. בד"כ אני לא אוהב טיעון אד הומינם כזה כאשר יש ויכוח הלכתי. בעיניי כל אחד אמור לנהוג לפי מיטב הבנתו, גם בניגוד לדעת רוב הפוסקים. אבל כשמתווכחים מהי הסברא הפשוטה, או על מי חובת הראיה, זה בהחלט רלוונטי. ובודאי כשמדובר בהחלטות מדיניות של כלל הציבור, שם אין מקום לנהוג לפי סברות פרטיות, עד שייווצר קונצנזוס רחב (זו טענתי נגד הגיור של הרב דרוקמן, מעבר לכך שאני אישית מתנגד לגישתו. טענתי הנוספת היא שלא ייתכן שהוא ישתמש בסברות וגישה שלו, שרוב ככל הפוסקים מתנגדים לה, בהקשר שנוגע לכלל הציבור. זו לא הצלחת הפרטית שלו).
גם אם יש דעות כאלה או אחרות, הבחירה והיישום שלהן בזמן ובמקום מסויימים דורשים שיקול דעת מעבר לפרשנות המצומצמת של המקורות (שגם לגביה אני לא מסכים, וכנ"ל). בה במידה אפשר להביא מקורות לגבי הורדת אפיקורוסים לבור, ויחס לכופרים, לימוד תורה לנשים ומעמד האישה בכלל וכדו', שלא מיושמים האידנא. לכן מעבר לויכוח על המקורות, יש כאן ויכוח של שכל ישר ומוסר, שגם הם קובעים כיצד לבחור וליישם מקורות הלכתיים. גם ביחס לגויים יש את הטיעון של המאירי (שפירטתי במאמרי ב'אקדמות'), שמדבר על שינוי היחס המהותי לגוי, ועל כך עוד לא דיברנו (כבר הזכרתי שלשיטתו מותר וכנראה אף חובה לחלל שבת בדאורייתא כדי להציל חיי גוי, בלי קשר למראית עין ודרכי שלום וסכנות שונות). וגם על חילול השם עוד לא דיברנו, שהוא שיקול מאד חשוב כאשר יש אפשרויות שונות לבחור עמדות הלכתיות. המוסר הוא קריטריון חשוב ורלוונטי בבחירה בין מקורות הלכתיים, ואי אפשר להתעלם ממנו. התחושה שלי שיסוד הויכוח אינו בפרשנות למקורות הלכתים כאלה או אחרים. יש כאן נקודות מוצא שונות ביחס לגוי ולערך חייו, ומהן נגזרות הפרשנויות והסברות. מי שמזלזל בגויים ובערכם, עשוי/עלול להגיע למסקנות שונות ממי שמעריך אותם (כמוני). מבחינתי, בעקבות המאירי, ערך חייהם הוא ערך חיי יהודי.
על כן לדעתי העמדה שהצגת כאן ממש לא הכניסה את ראשה לעובי הקורה, אלא היא מניחה את המבוקש, ומפלפלת כדי להצדיק את עצמה באמצעות סברות שונות (שחלקן נראות לי רעועות ביותר). כניסה לעובי קורה אינה מתמצה בסקירת ואיסוף מקורות, אלא גם בפרשנות נכונה שלהם, ובבחירה מושכלת ויישום מושכל שלהם. כמובן שאם הייתי כותב ספר על הנושא, גם אני הייתי נזקק לעוד מקורות ולעיין הדק היטב בכל אחד, אבל הדיון כאן אינו אמור לעשות זאת.
ולגבי כבודי שליט"א, תנוח דעתך. הכל מחול (ואין על מה. הכל היה ויכוח כדרכה של תורה). העובדה שאנשים מופיעים כאן דרך ניקים אינה אומרת שאין כאן ת"ח גדולים ממני (נראה לי שיש לא מעט כאלה. אולי כולל אתה עצמך, שאיני מכירך). על כן דל מהכא פגיעות וכדו'. מתגוששים, לפעמים באירוניה ולפעמים באופן עוקצני, וזה בסדר גמור. זה טיבו של המדיום. ומיני ומינך יתקלס עילאה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/12/2010 19:43 |
|
| |
א. אני מבקש סליחה. אותו גדול לא אמר דבריו ברצינות עד שיש מקום לדון בהם. הכוונה רק היתה שבעניני פיקוח נפש לא ננטה לסברות מיוחדות אם תוצאותיהן תהיינה נפשות (כמדומני שהבנין ציון אסר ניתוחי מתים מדין מציל עצמו בממון חברו), וכמו שברור שאפילו שיש רש"י שאוסר לית דחש ליה, כך לא נאסור מכל מיני סברות שאינן ברזל מוצק. לדעתי החידוש היוצא מדבריך, לפיו כשאי אפשר לשלם אסור להציל עצמו, הוא מסוג זה. אבל זהו ענין של הרגשים. ב. אם יש חילוק כדבריך, "יתנו עדיהם ויצדקו". טענתך על קטן שמצווים להרוג אותו אינה שייכת כאן. כאשר מגייסים מישהו להזיק אותי, כגון לחסום את דרך בריחתי, כי אז אני הוא האומר לו "מאי חזית דדמא דידך סומק טפי", ואילו כאשר אני בא להרוג קטן במצוות האנס הוא זה שאומר לי "מאי חזית דדמא דידך סומק טפי". ג. הרי בגויים איננו דנים באיסורים אלא בסברות הדומות לעניני נזיקין, וכל השאלה פה היא להגדיר מי מזיק את מי. ד. כיצד פשיטא לך ברמב"ם איני יודע. אני מבין שיכולות להיות לך דעות פשוטות שאינן "סופרות" אחרים בגלל הנחות יסוד מוצקות שלך, אבל כאשר הדיון הוא בהבנת הנקרא, ורבים אינם קוראים כמוך (למשל ערוך השולחן העתיד, ועוד חבל אחרונים), מנין לך הפשיטות הזאת? לגבי ישראל בגוי צריך הרבה אילוץ כדי לסרס לשונו של הרמב"ם, ומה יכול עוד הרמב"ם לעשות אם לא מקבלים את אשר כתב? התמונה העולה לי מכלל הדיון שהעמדה עליה אתה חולק הכניסה ראשה בעובי הקורה לדון בענינים בהם תלויים חיי ישראל (ואני ליקטתי גרגירים משם, אבל הם דנו בפירוט רב ובמורכבות רבה במקורות שהעלית מקופיא והגיעו למסקנות שהגיעו), ולצערנו מקום גדול מדי הניחו להם האחרים להתגדר בו, ולדעתי יש בזה הרבה יותר רצינות ואחריות מהגישה המוצגת בדבריך. הן גם לך היו ויש תלמידים, ביניהם כאלו שדעתך חשובה להם מאד, וכיצד בפשיטות כזאת (שלכו"ע המהר"ש יפה ודעימיה חולקים עליה, ולדעת מחברי הספר כ"ע חולקים עליה) אפשר לשדר להם שלא יצילו נפשם? אתמהה נ. ב. בקראי אשר כתבתי אני נבהל קצת, שכן חוששני לאי זהירות בכבוד ת"ח, אבל דע לך שיקרת דעתך בעיני (הניכרת מספריך, שלעת עתה רק הראשון שבהם קראתי, ועדיין לא בתשומת הלב הראויה, ומדבריך פה בפורום) היא שדחפה אותי לדון עמך.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/12/2010 13:03 |
|
| |
ישראל שלום. אני לא מסכים עם כל דבריך (למעט אחד), אבל דומני שקשה יהיה למצות כאן.
א. לגבי דחיית הבניין ציון, זו טעות הלכתית פשוטה. הרי אם הוא צודק אז זו עבירה דאורייתא פשוטה, ולא גזירה של הבניין ציון. ואפילו אם היה כאן דרבנן, הרי זה כמו איסור דרבנן שאסרו להציל מפני הדליקה בשבת ולכבות אותה (או להוציא למבוי), ולכאורה אני אדחה גם את האיסור הזה עצמו. הרי הוא ודאי לא יותר חזק מהאיסור לכבות (שהוא משאצל"ג, ולכן הוא מדאורייתא גמור לר"י ודרבנן חמור או דאורייתא קל לר"ש). אם כן, מה מועיל להוסיף איסור להציל על האיסור לכבות? זה איסור דרבנן שיידחה בפני הפסד מרובה. כמו שהייתי דוחה את האיסור לכבות הייתי דוחה את האיסור להציל. על כורחך שכשחכמים אוסרים הם עוקרים את דין התורה. משל לדבר, כשחז"ל אמרו לא לעשות עבירה בגלל ציווי ההורים, אני אומר שגם את הציווי הזה עצמו אעבור בגלל שההורים מצווים. במה הוא עדיף על הציווי שלא לחלל שבת? ברור שהוא עדיף מפני שהוא עוסק ישירות במצב הקונפליקט.
ב. החילוק בין רודף לאונסו לבין מי שצורף באונס אל הרודף הוא עצום ורב, וככל הידוע לי גם מוסכם על הכל. הרי אסור להרוג שוטה או קטן גם אם מישהו מאיים עליי שיהרוג אותי, אבל אם הוא רודף אחריי מותר לי להרוג אותו. וזה בדיוק כמו החילוק שעושה הרמב"ם בין ממון רודף (שהוא ודאי רודף לאונסו) לבין ממון שמצורף אל הרודף.
ג. איך יש איסור להצטרף אל רודף, כאשר זה נעשה באונס? הוא אנוס. הרודף מצרף אותו אליו בעל כרחו.
ד. וברמב"ם פשיטא דפשיטא שאני צודק, ושאין כוונתו לאיסור רציחה שהוא מסברא שאין דוחין נפש מפני נפש, בין ביהודי ובין בגוי. וכבר הזכרתי שכן סבר הרב ישראלי אף לגבי ישראל בגוי.
ה. לגבי ההבהרה בהודעה האחרונה שלך, אני מסכים. טעיתי בשיקול שלי (למעשה אפשר להוכיח זאת בקלות יותר מעונש מיתה על חילול שבת, ובכל זאת חילול שבת דוחה פיקו"נ). והטעות שלי היא שאמנם גוי חייב מיתה על גזל, אבל זה רק על גזל אסור. אבל כשהוא גוזל כדי להציל את נפשו (בהנחה שזה מותר, שאני לא בהכרח מסכים לה) אין בזה איסור, וממילא הוא אינו חייב מיתה. אבל, כאמור, לשיטתי יש בגוי ייהרג ואל יעבור הן בממון והן ברציחה.
תוקן על ידי mdabraham ב- 26/12/2010 13:14:55
תוקן על ידי mdabraham ב- 26/12/2010 13:21:18
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/12/2010 02:08 |
|
| |
נ"ב דברי "שיטת הרמב"ם מפורשת עד שאי אפשר להתבלבל" התיחסו לסברתך "וכן הנחתך שלגוי אין יהרג ואל יעבור. הרי לפי הרמב"ם הוא חייב מיתה על כל איסור, אז לכאורה המסקנה הפשוטה היא שהוא צריך ליהרג ולא לעבור על כל האיסורים", ולא לויכוח אם יהרג ואל יעבור ברציחה, כבר לעיל הזכרתי שזו מחלוקת אף כי לי פשיטא שלטעון בתוך הרמב"ם איסור דחיית נפש בגוי זהו עיקום לשונו.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/12/2010 01:19 |
|
| |
על משמרתי אעמודה שדברי הפרשת דרכים מלאכותיים ברמב"ם, אבל, כאמור, סוף סוף זו מחלוקת אחרונים בינו למהר"ש יפה, אבל נראה לי שאין זה משנה הרבה. כדבריך, האוסר אוסר מסברה, ומה מצאת טעם בסברתך יותר מהסברה שהבאתי לפי האור שמח שנראית לי הרבה יותר הגיונית. מה חילוק יש בין רודף לאונסו לבין זה שצורף באונס אל הרודף? אף אם אין דוחים נפש מפני נפש עדיין צריך להחליט מי הדוחה ומי הנדחה. הירושלמי לא סותר את הבבלי. מנין לך שהראשונים הסוברים שצריך לשלם את הממון שניצלתי בו מתנים בזה את ההצלה? על פניו זהו רעיון שלא מתאים להתנגדות רבא לדברי רב חסדא, כשטוען שעדות שקר על ממון אינה יכולה לתבוע מס"נ. אבל נראה שמעיקרא דדינא אין הנושאים שווים: כשיש גדיש, בעל הגדיש לא יכול להחשב כמצטרף לרודף, שהרי גידל גדישו בהיתר (וכן כלים החוסמים דרכו של נרדף), אבל ברודף המצרף אליו מגן, הרי אסור היה למגן להצטרף אל הרודף, במצב כזה, אף אם נאנס סוף סוף רודף הוא. לגבי סיכומך: כאמור, הוא נתון במחלוקת כאשר מדובר בשווים, בישראלים או בגויים, או בממונות (וכפי שאמר פעם חכם אחד, כשהראו לו ששו"ת בנין ציון, כמדומני, אוסר ניתוחי מתים גם בהצלת נפשות, ש'פיקוח נפש שדוחה את כהת"כ ידחה גם את הבנין ציון', כך פשוט לי שגוי יכול להציל עצמו בממון חברו); ולפי דעתי דעת הרמב"ם היא שאלולי ק"ה היינו אף אומרים שנפש דוחה נפש, כלשונו הזהב: "והריגת נפש מישראל (דייקא) וכו' דבר שהדעת נוטה לו הוא שאין מאבדין נפש מפני נפש וכו'". וכן רש"י, שלא קישר לק"ה, הדגיש, בהסבירו את סברת מאי חזית: "שלא התיר הכתוב (לעבור בפקו"נ) אלא משום חביבות נפשם של ישראל וכו'", ומשמע ברור שאלמלא שנפשו של ישראל היא הנחסרת כאן היה חוזר הדין העקרי שפקו"נ דוחה את כהת"כ.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/12/2010 00:11 |
|
| |
ישראל, א-ב. על אף שאי אפשר להתבלבל בלשון הרמב"ם, הצלחת בכל זאת. ראה מל"מ על אתר, ותראה שדיוקך ברמב"ם אינו נכון. וכן בכלי חמדה בפרשת השבוע שלנו (ויחי) בסי' א כתב כן כדבר פשוט מפני שהוא חיוב מסברא. אתה צודק שבדין ייהרג ואל יעבור בנפשות יש גם מצוות קידוש השם (ואיסור חילולו) ועל כך גוי אינו חייב, אבל זהו דין נוסף. בסברא שאין דוחים נפש מפני נפש שווים כל בעלי הנפש. וכן סברת הרמב"ם על זה שאין דוחין נפש מפני נפש היא גם לגבי גוי. וכל פלפול וספקולציה לא יועילו כאן, ובודאי לא להציג זאת כדבר פשוט ומוסכם.
ולהסיק מדיוק מפוקפק מאד כזה דיני נפשות, על כך גופא דיברתי בהודעתי הקודמת.
ובממון לפי רש"י זה אותו דין ומאותה סברא, ולכן גם זה שייך בגוי. וגם ברמב"ם כבר נתתי לך מראה מקום להבחנה בין ממון רודף לממון של גורם שלישי. ולגבי הירושלמי, הטענה שהוא פטור אינה אומרת שזה מותר. וגם אם כן, הירושלמי הזה נגד הבבלי ב"ק ס כפי שכתבתי. ובתשובת הרב ישראלי המפורסמת על פעולת קיביה האריך להוכיח שהצלת חיי ישראל על ידי ממון גוי אסורה (אלא שהוא טען שבמלחמה מותר, ולי אכתי צ"ע בזה). ככל הזכור לי, הוא מוכיח כן מדברי הראשונים (שו"ת הרשב"א ועוד) שהתירו הצלת חייו של ישראל בממון ישראל רק בגלל שממון הישראל משועבד להצלת חברו. אבל גוי אינו משועבד, ולכן כתב הרב ישראלי שאף לשאר הראשונים בממון גוי אין היתר. ולרש"י פשיטא שאין היתר.
באופן כללי, אסכם: הצלת חיי בממון או בחיי זולתי אינו קשור לדין קידוש השם. זוהי סברא שאסור, ולכן היא קיימת גם בגוי, ולכן כל הדיון כאן אינו רלוונטי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/12/2010 22:17 |
|
| |
נ. ב. אמנם הדיון בירושלמי לעיל לכאורה לא נצרך לשיטת המהר"ל והפרשת דרכים הסוברים בגוי סברת מאי חזית, אבל נראה שגם הם יודו שגוי מציל עצמו בממון חברו, ושסברת מאי חזית הולכת לא לפי גדרי איסור וק"ה אלא בדומה לדיני ממונות, כדבריהם שסברה היא.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/12/2010 22:13 |
|
| |
א. אתה אמנם ת"ח ואני רחוק מזה, ובכל זאת אני מבקש להטריח אותך ולכתוב לי מי החולקים. ב. שיטת הרמב"ם מפורשת עד שאי אפשר להתבלבל: "בן נח שאנסו אנס לעבור על אחת ממצוותיו מותר לו לעבור. אפילו נאנס לעבוד ע"ז עובד, לפי שאינן מצווין על קידוש ה'" (מלכים י, ב). לפיכך גם כתבתי שבפשטות הרמב"ם לא סובר בגוי סברת מאי חזית (כי לו כן, היה לו לפרט חריג כשהלה אחד מתוך ז'). לדעתי לא במקרה שילב הרמב"ם סברת מאי חזית ותוצאותיה בתוך הל' קידוש ה', שכן, אלמלא קידוש ה' שכרוך פה (כפי שאסביר) הרי יש סברת מאי חזית דדמא דחברך סומק טפי. רש"י אמנם נימק שסברת מאי חזית יוצרת מצב שיש עברה, וישראל חייב במס"נ על כל עברה אלמלא שיש פה הצלת חיים שדוחה אותה, אבל הרמב"ם לא הזכיר מאומה מזה, ופשטות לשונו מורה שכל ענין מסירות הנפש מיוסד על קידוש ה' שרק ישראל מחוייבים בו (ראה פתיחת פרק ה בהל' יסוה"ת). לכן דייק הרמב"ם שהריגת נפש מישראל דייקא כדי לרפא או להציל נפש אחרת "דבר שהדעת נוטה לו הוא שאין מאבדין נפש מפני נפש". לדעתי כוונתו שנצרכת סולידריות בין בני ברית, וכשהללו לא מעדיפים עצמם זה על פני זה ניכר שהעיקר הוא חברותם, אבל זה שייך רק כאשר לחברות ולחבורה הזאת יש משמעות שקשורה לכבוד של "קדושת החיים" לא נמצאת ברמב"ם, וחוששני שלא בשום מקום, ואדרבא, קדושה מייחסים אנו לחריגה מן הקיום ולא להערצתו). לגבי הצלת עצמו בממון גוי. בירושלמי נאמר: "לא סוף דבר שאמר לו הרוג את איש פלוני, אלא אמר לו חמוס את איש פלוני, גוי בגוי, גוי בישראל, חייב; ישראל בגוי, פטור" (ע"ז ב, ב). קודם כל מפורש שלא כדבריך, שישראל מציל עצמו בממון גוי גם אם אינו מציל עצמו בממון ישראל. אמנם מפורש גם שלא כדברי, שהרי מפורש שגוי בגוי אסור, ומכאן שאיסור הפגיעה שלהם זה בזה אינו מותנה בסברות של ק"ה וכו', אלא אלו כללי התנהלות הדומים לדיני ממונות, אינני רשאי לנצל אותך למעני. על כך מביא בתורת המלך שתי התיחסויות: א. מראה הפנים: דברי הירושלמי הם בשיטת רב חיסדא אליבא דר"מ (כתובות יט, א) שגם על עדות שקר צריך למסור את הנפש (וכמו שהביאו הראשונים תוספתא שלר"מ חייבים על גזל כמו על ג' עבירות), ורבא דחה אותם בפשיטות, ופסקו כל הפוסקים כמותו, ואם כן נוכל לומר שלר"מ יהרג ובל יעבור גולש מסברות שסביב ק"ה (ענין ק"ה המשותף לג' עברות הוא סברה שלי ולא של בעלי הספר, ואני אמרתי אותה ברמב"ם, אבל, כאמור, רש"י נקט אחרת). ועכ"פ לפ"ז גוי לא אסור להציל עצמו בממון חברו, ולא שייך לומר לישראל "מי איכא מידי". ב. על פי האור שמח (ועוד אחרונים): יש חילק בין מציל עצמו כשאומרים לו הרוג את פלוני לבין מתרפא על ידי הריגת חברו (שבראשון הרמב"ם פטר בדיעבד ובשני חייב). "דבאנוס על הדבר הוא לא רוצה שיהיה הענין כלל וכו' אבל המציל עצמו יש לו טובה מן הדבר שלולא זאת חסר לו ההצלה" (לשון ר"ש שקאפ). האור שמח טוען שמקורו של החילוק ההגיוני הזה הוא בירושלמי שצוטט כאן האוסר לגוי להציל עצמו ע"י גוי. ובכן, מה נאמר לפי זה בגוי שתפס גוי אחר בתור מגן אנושי? כאן, אפילו אם הלה אנוס, עדיין יכול המציל עצמו לומר: לולא שהיית כאן הייתי ניצל. ג. חוששני שכוונתי לא הובנה: אני רק רציתי לטעון שהיות שבגוי אין איסורים אלא רק חשבונות הדומים לממונות, אזי אפשר להקיש מהצלת ממוני ע"י ממון שנפל עלי שלא באשמתו להצלת נפש ע"י הריגת אחר שנפל עליו שלא באשמתו. סוף סוף בן הערובה נמצא כאן באופן שאם לא היה הייתי ניצל, וסילוקו מציל אותי (כדלעיל ב). לגבי החוק. כמדומני שאני הצודק, ואי"ה בקרוב אביא לשונו. מקושיותיך לא מתים, כי אין דרכו של החוק לחדד ולדייק עצמו עד שיגיע למקרי קצה. שבוע טוב
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/12/2010 10:59 |
|
| |
ישראל, 1. לטעון שהלכה כזו היא לכו"ע זה פשוט מגוחך. בשביל זה לא צריך אפילו לקרוא. בזה לא חשדתי בו, כי זו סתם עמארצות. 2. פרט לשיטת רש"י, ישראל כן מציל עצמו בממון חברו (אלא שהוא צריך לשלם). אמנם יש מקום לסברא שהלכתית הגוי אסור לו, כי גוי צריך למות ולא לעבור על גזל, אבל גם בזה יש לפלפל טובא (בגוזל על מנת לשלם, ועוד כמה נקודות). ולשיטת רש"י שאדם לא מציל עצמו בממון חברו, ודאי שהה"נ לגוי. אין לי בכך בדל ספק. אז לומר שכו"ע סוברים אחרת זה פשוט מגוחך. כך שלא הבנתי את טענתך כאילו שפשיטא שגוי מותר להציל עצמו בממון חברו. לכאורה פשיטא שאסור לו (לולא הפלפולים, ואכ"מ). וכן הנחתך שלגוי אין יהרג ואל יעבור. הרי לפי הרמב"ם הוא חייב מיתה על כל איסור, אז לכאורה המסקנה הפשוטה היא שהוא צריך ליהרג ולא לעבור על כל האיסורים. 3. ולגבי הדוגמאות שלך, עיין ברמב"ם סוה"ל חובל ומזיק, ובמ"מ וכס"מ שם. הם מבחינים בין שתי הלכות ברמב"ם (בהל' רוצח והל' חובל), שבאחת מותר לפגוע בממון חברי ובשנייה אסור. וההבדל הפשוט הוא שכשהממון מאיים עליי אז יש לו דין ממון רודף. לכן פשיטא שכשמדובר על הצלת עצמי בממון חברי לא מדובר בממון של המאיים עליי אלא בממון של גורם שלישי. המאיים עליי ודאי שמותר לי לפגוע בממונו, הרי זה לא גרע מההיתר להרוג אותו. דבריך כאן אינם אלא טעות. וגם לגבי חוק המדינה זה לא מדויק. ראשית, ההבחנה שעשית בין איסור לעונש היא חשובה מאד, שהרי גם בהלכה מי שעבר ולא נהרג אינו נענש (לרוב הדעות). שנית, לא בכל הסיטואציות מותר להרוג (גורם שלישי) כדי להינצל. הגע בנפשך, האם מותר לי להרוג מישהו כדי הוציא ממנו כליה כשחסרה לי כליה להשתלה? או לחילופין להרוג מישהו וליטול את הכספו כדי לבציע השתלה? אתה באמת חושב שלא יענישו על כך?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/12/2010 01:40 |
|
| |
נ. ב. למי שמעונין, בפורום סופרים וספרים, בדיון על תרת המלך (עמ' 5), העתקתי מתוך פורום פנימי תגובה פרטנית יותר לספר ולמחברו.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-24/12/2010 01:34 |
|
| |
לעיק, לאנסאזי ולמטפחת לא צריך את אדמו"ר הזקן בשביל הגישה הבסיסית שכאן. הרמב"ם הגדיר את לא תרצח כמפורסמות ואת אנכי ה' כמושכלות, וקבע בזה חייץ ברור בין האמת שהתורה באה להנחיל לבין מוסכמות של יושר וצדק. לענין זה החסידות (ואבותיה) חידשה רק את הסגולה, את הטענה שחיי ישראל באשר הוא שייכים למושכלות (ואילו הרמב"ם יודה לזה רק עד כמה שבפועל נשמרת בחייו זיקה כלשהי למעגל הברית השם את המושכלות כתר לראשו וקנה מידה לשיפוטו). החז"א חידש את שחידש לא מתוך יאוש ממעלת ישראל, אלא מתוך הנחה שבזמננו נצרכת איסטרטגיה חדשה כדי לשקם את העם היהודי (ועכ"פ ודאי שאין לראות בחילוני רודף, באשר הריגתו לא תפסיק את הרדיפה, לריבוי הרודפים. ר"ל שהלכות אפיקורסים אינן באות להשוות אותם לגויים אלא להלחם בהם בגלל סכנתם, בעוד שביחס לאי-עדיפות נפש על נפש הרמב"ם בפירוש מדגיש שהמדובר דוקא בישראל). לרב מיכי. הספר טוען שדבריו הם לכו"ע. הגע בנפשך, האם גם בן נח אמור שלא להציל עצמו בממון חברו? אתמהא. אני אומר דברי בלי בדיקה, אבל הנחתי הפשוטה שאין האיסור מיוסד על הגיון דיני נזיקין (בדומה לשיטת ר"מ שעדים צריכים למסור נפשם כדי שלא לשקר, מה שפשיטא שלא שייך בגוי שאין לו יהרג ובל יעבור). בחשיבה של דיני נזיקין ודאי שלניזק מותר להציל עצמו בממון חברו אף אם הלה בא להזיקו באונס. כגון שור תם שבא ליפול על שורי, מותר לי לשמטו אף אם בגלל זה יפול העליון וימות. ד"א: לפי חוק המדינה (שאמנם אינו עוסק באיסורים אלא רק בעונשים) ההורג במסגרת מאמציו להציל עצמו פטור לגמרי, מה שבהחלט מעיד כי בזה"ז אין התפיסה שלבן נח אסור עד שיהיה מקום לטעון "מי איכא מידי" (לצערנו רק במלחמות מתעורר החק, או פרשנות הבגץ המחמירה של החק הבין לאומי, לטעון שלא יציל עצמו ע"י חברו).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/12/2010 21:57 |
|
| |
ישראל, הצגת את הנחת היסוד המטאפיזית של האדמו"ז. מעניין מה עשו הראשונים כגון הרמב"ם, גם אצלם אלקים היה חיוור? נראה כאן שחזרנו לפולמוס הישן של החסידות.
|
| נשלח ב-23/12/2010 20:11 |
|
| |
האם איסור על הריגת גוי מהפכני יותר (וסותר יותר את ההלכה) מאיסור על הריגת חילוני? החילוני של חז"ל הוא לא החילוני שהכיר החזו"א וגם הגוייים בימינו אינם הגויים מהעבר.
|
|
|
|
|