| נשלח ב-29/9/2010 00:53 |
|
| |
הנדנדות בתפילה ובלימוד תורה
ידוע הסברו של הכוזרי להתנענעות בזמן לימוד תורה. גם ידועים דברי הזוהר, באותו נושא, שנשמת האדם משולה לשלהבת שמתנועעת ללא הרף.
אנו גם מכירים את הערותיהם הקוטלות של כמה מן האחרונים על המנהג להתנדנד בתפילה, בטענתם שמכיוון שבתפילה יש לעמוד כלפני מלך בשר ודם לפחות, אין להתנועע בתפילה מפני שבזיון הדבר לדבר אל מלך ב"ו בנענוע הגוף. ולכאורה נלמד כך בהיקש לתלמוד תורה.
אמנם היו שסברו שמותר ואף רצוי להתנועע, לא רק כדי לשמור על ריכוז בשעות הקטנות של הלילה, אלא בסגנונו של הזוהר הנ"ל שכל הגוף כולו יאמר שירה.
מה דעתכם? גם מהבחינה ההיסטורית שביאר ריה"ל, וגם מהבחינה ההלכתית כפי שנידונה בפוסקים.
מקורות:
כוזרי ב,פ
זוהר ג, פנחס ריט,א
שו"ע או"ח מח,א בהגה ובנושאי כלים
[עניין ההמחשות התיאטרליות כחלק מהדבקות כהרמת עיניים או ידיים לשמיים, מחיאת כף כל כף, ריקוד, ניגונים משמחים או נוגים גם הוא קשור כמובן]
|
|
|
|
| נשלח ב-4/10/2010 10:35 |
|
| |
מתוך צוואת הריב"ש.
התפילה היא זיווג עם השכינה, וכמו שבתחילת הזיווג יש ניענוע כן צריך לנענע עצמו בתפילה בהתחלתה ואח"כ יכול לעמוד כך בלא ניענוע ויהי (ה) דבוק להשכינה בדביקות גדול. ומכוח מה שמנענע עצמו יכול לבוא להתעוררות גדול, שיחשוב למה אני מתנענע את עצמי, כי מסתמא השכינה בודאי עומדת לנגדי, ומכוח זה יבוא להתלהבות גדול" (צוואת הריב"ש, סימן סח).
|
|
|
|
|
| נשלח ב-4/10/2010 00:49 |
|
| |
אליעזר, אתה צודק. ולכן כתבתי "ואפילו צורת הגוף". כלומר, שאין מדובר בחיקוי מודע בלבד, אלא גם בהתדמות טבעית כפשוטו. כמו כל פולש זר שנטמע ומתמזג בגוף הקולט אותו.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2010 21:55 |
|
| |
אורותי, יש להבחין בין סגנון לבוש, הגייה לשונית ואופן חשיבה לבין 'צורת הגוף ממש'. הראשונים נלמדים בדרך של חיקוי אבל התופעה האחרונה - אם יש בה ממש - מה מקורה?
בוודאי שאין כאן עניין של חיקוי!
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2010 21:26 |
|
| |
סוג של, הסברך אכן רלוונטי. אך נותר לנו לבדוק מניין צמחה התרבות המשותפת. אני רואה שהיהודים בכל מקום שגלו אליו התדמו בכל אורחות חייהם למקום בו היו. אם זה בסגנון הלבוש, בהגייה הלשונית, באופן החשיבה (באשכנז צמחה במקביל לפילוסופיה הלמדנות הישיבתית) ואפילו צורת הגוף ממש.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2010 16:23 |
|
| |
דיברתי פעם עם יהודי בעל תשובה שעלה מרוסיה לארץ וסיפר לי על ביקורו הראשון בבית-כנסת (שהיה בראש השנה או ביום כיפור) הוא עמד זמן ארוך וכל גופו כאב הוא הסתכל מסביב לראות איך מתמודדים עם זה וראה את הציבור מתנדנד אמר לעצמו א אידישע חכמה ונפטר מכאב הגב.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2010 16:13 |
|
| |
צענע פעם שמעתי הסבר דומה מדוע הישראלים אינם עומדים בתור, בניגוד לאירופאים בעלי הנשמה הקפואה.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2010 15:44 |
|
| |
דרום
מה הפלא שיהודי תימן לא הכירו בהתנענעות הם הרי לא קיבלו את הקבלה (עד לעת האחרונה).
היעבץ ב"מטפחת סופרים" מביא את הכוזרי כמקור לזוהר.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2010 05:11 |
|
| |
| אורותי כתב: |  | מקס, האם התכוונת לענות שהיהודים מתנענעים בעת עבודתם כקונטרה ל"אדישות" הנוצרית שאינה מתאפיינת בעבודת הגוף. נדמה לי, שברוב המקרים המצב הוא הפוך. היהודים, בכל חבל ארץ שגלו אליו, למדו מן הגויים דרכים לעבודת הבורא.
כמה דוגמאות: צורת סידור המושבים בבית הכנסת בארצות הנוצריות היא כבכנסיה, ובארצות המוסלמיות היא כבמסגד. אופן הישיבה בבית הכנסת בארצות הנוצריות היא כבכנסיה, ובארצות המוסלמיות היא כבמסגד (רמב"ם, הלכות תפילה, יא,ה). המנגינות בבתי כנסת בארצות הנוצריות היא בוודאות כנסייתית, ובארצות המוסלמיות מזכירה מאד מואזין. יתכן שהתנודות בתפילה נלמדו ממעשי הפולחן של הנזירים הנוצרים ולא מההמון הנוצרי הפשוט, שאכן, ככל הידוע לי, אינו מתנדנד מידי יום ראשון בכנסיה. |
|
ולא חשבת על אפשרות שלישית: שלשניהם - גם ליהודים וגם לשכניהם התרבות קובעת סידור המושבים ואופן הישיבה (זה אותו דבר, לא?) הוא על פי המצב החברתי. הגינונים והכבוד האירופיים מחייבים לשבת במסודר בקו ישר ואחד מאחורי השני שלא ידחף לו חס ושלום ולעומת זאת במזרח אירופה שקצת יותר מעורבים עם הבריות ישבו משני צידי השולחן אך עדיין חבורות חבורות. ובארצות המזרח יפתחו חפלה וישבו עם כריות ובצורת ח ויצעקו האחד לשני משני קצוות ביהכנ"ס (ומעזרת הנשים) וכך הוא ביהודים וכך הוא בגויים וכך הוא בבית התפילה ובתיאטרון במסעדה ובכל מקום
ובשירה זה עוד הרבה יותר פשוט שגם כל שאר השירים שאינם של התפילה הם בדיוק באותו סגנון (ואגב הסגנון החזני שדומה לכנסייה לא נכנס לבתי הכנסת הרגילים -לכאורה במכוון , להיפך מדבריך וכראיה למקסמן)
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2010 23:21 |
|
| |
התנא האלוקי רבי שמעון בר יוחאי זי"ע נשאל שאלה זו: מדוע ישראל מנענעים גופן בעוסקם בתורה מבלי שלמדו זאת מאיש, ואילו עמי העולם אינם כן? כאן גילה רשב"י רז נסתר, עניין עליון ומופלא, בסוד ההבדל בין נשמות ישראל לנשמות הגויים. מתוך ההבדל נובע מנהג ישראל להתנועע, בדיוק כאותה להבה מאירה ומזהירה הנמשכת אחר הפתילה, שאינה יודעת השקט ומתנועעת אנה ואנה, ואילו בני אומות העולם נשארים קפואים על עמדם, כדומם החסר חיות ורגש. אדם מישראל בשעה שהוא מוציא מפיו דברים שבקדושה, מתעוררת רוח הקדושה המצויה בפנימיותו ושואפת להתעלות אל שורשה, וזה ממריץ את האדם לתנועה, בבחינת "כָּל עַצְמוֹתַי תֹּאמַרְנָה ה' מִי כָמוֹךָ" (תהלים לה, י). השיר והשבח לחי עולמים לא נמסרו לפה וללשון בלבד, וגם לא רק לרוח ולנשמה, למוח וללב. כל רמ"ח האיברים ושס"ה הגידים זכותם וחובתם להלל ולשבח למי שבראם, לפאר לו ולזמר לשמו. כך אנו אומרים בתפילת 'נשמת כל חי': "על כן איברים שפילגת בנו...הן הם יודו ויברכו וישבחו ויפארו וישוררו את שמך מלכנו תמיד....והקרב והכליות יזמרו לשמך, ...שנאמר: 'כָּל עַצְמוֹתַי תֹּאמַרְנָה ה' מִי כָמוֹךָ' (תהלים לה, י)". [מתוך סידור התפילה, 'נשמת כל חי', תפילת שחרית של שבת ויום טוב] "תפילה - פירושה להיות חי, לנוע כלפי החיים".
http://www.manof.org.il/index.php?option=com_content&view=article&id=177%3A2010-07-22-13-17-34&catid=67%3A2009-07-02-12-07-54&Itemid=96&lang=he&limitstart=15
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2010 23:13 |
|
| |
חשבתי לומר שאולי אצל הנוצרים יש עניין דווקא להתפלל בלי, ולכן אנו דווקא מתפללים עם, ולכן דווקא אצל יוצאי מדינות נוצריות,
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2010 23:08 |
|
| |
מקס, האם התכוונת לענות שהיהודים מתנענעים בעת עבודתם כקונטרה ל"אדישות" הנוצרית שאינה מתאפיינת בעבודת הגוף. נדמה לי, שברוב המקרים המצב הוא הפוך. היהודים, בכל חבל ארץ שגלו אליו, למדו מן הגויים דרכים לעבודת הבורא.
כמה דוגמאות: צורת סידור המושבים בבית הכנסת בארצות הנוצריות היא כבכנסיה, ובארצות המוסלמיות היא כבמסגד. אופן הישיבה בבית הכנסת בארצות הנוצריות היא כבכנסיה, ובארצות המוסלמיות היא כבמסגד (רמב"ם, הלכות תפילה, יא,ה). המנגינות בבתי כנסת בארצות הנוצריות היא בוודאות כנסייתית, ובארצות המוסלמיות מזכירה מאד מואזין. יתכן שהתנודות בתפילה נלמדו ממעשי הפולחן של הנזירים הנוצרים ולא מההמון הנוצרי הפשוט, שאכן, ככל הידוע לי, אינו מתנדנד מידי יום ראשון בכנסיה.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2010 20:10 |
|
| |
אולי בגלל הפך הנוצרים,
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2010 20:01 |
|
| |
מיימוני תודה. עדיין אין לי את הספר.
פילוג אוכלוסיה (תקנו אותי אם אני טועה): א. בציבור המזרחי המקורי לא התנדנדו מעולם. רק כשהגיעו לארץ, ונתקלו באשכנזים, החלו התנדנדויות בצעירי הצאן המזרחי. בציבור האשכנזי הרוב מתנדנדים. אם מהסיבות הטכניות (למשל זה של דר הלפרין, או כדי להתעורר ולהתרענן), ואם מהסיבות "הרוחניות" שבציבור החסידי. ב. ככל תופעה שהיא בעולם, ההתנדנות בתפילה מתחילה מחיקוי חיצוני, אבל יתכן שעם השנים האדם יתנדנד מסיבות שיברר לעצמו את עניינן. ג. אנשים מתנדנדים – שוב, על פי ראות עיניי – בכל זמן של מעשה דתי. כמובן, תלוי באדם. ד. יהיה מרתק לבחון מבחינה רפואית את ההבדל בפעולה המוחית בין חוסר התנדנדות מוחלט, להתנדנדות רגועה, מהירה, לצדדים, מחיאות כפיים. אעיר עוד שלענ"ד יש שתי סוגי התנדנדויות זו המודעת וזו הרפלקסית.
|
|
|
|
|