| נשלח ב-13/10/2010 15:42 |
|
| |
דינמיקה והגבלות מרצון: הצעות לשינוי בניהול אשכולות בפורום
אני מבקש להעלות שני שינויים משמעותיים מאד באשכולות.
הגבלה על אורך אשכול.
פתיחת סוג חדש של אשכולות עם הגבלה על סגנון תגובות.
א. הגבלה על אורך אשכול
ניתן לראות באשכול מעין ספר שנכתב בידי המשתתפים. אבל יש הבדלים. בספר אפשר לעבור מעמוד לעמוד בקלות ולחפש אחרי המקום הרצוי. באשכול זה יותר קשה (וזמן תגובה איטי בפורום מקשה מאד).
שנית, כאשר אשכול ארוך מאד, מי שרוצה לעיין בו כדי להכיר נושא נואש מעיון מקיף. זה ארוך מדי. קחו לדוגמא את האשכול על "קדמות הזוהר".
שלישית, אי אפשר להגיב לאמירות בעמודים קודמים. האם יש טעם להגיב באיחור של שלושה עמודים? קחו לדוגמא את אשכולו המבריק של אליעזרט על פרקי דרבי אליעזר. אם לא מספיקים להגיב תוך יום יומיים, מתחלף נושא.
כמובן, זו מיגבלה שאי אפשר לעקוף, ויש דרך לצטט וללנקק לפני תגובה. אבל זה עדיין לא תמיד פשוט.
לכן -
אני מציע להגביל אשכולות, מלבד מקרים יוצאי דופן של היצמדות לנושא לגמרי (כמו האשכול של אליעזרט), לחמישה עמודים. לאחר חמישה, יש לסכם את הנושא ולפתוח אשכול חדש.
ולשים לינק בסוף האשכול הישן לחדש ותחילת החדש לישן. שימו לב כי אשכול אינו ספר, ולינק הוא חיבור בדיוק כמו המעבר מעמוד לעמוד באותו אשכול. אולי מי שאינו מנוסה במחשבים ופורומים מרגיש שאותו אשכול זה אותו ספר, אבל האמת היא שמבחינה טכנולוגית זה וזה, כלומר לינק לעמוד הבא ולינק לאשכול אחר, שניהם תנועה ב(בסיס נתונים של אשכולות? כאן כבר הגעתי לקצה ידיעתי הטכנית). אז ההבדל בין אותו אשכול לאשכול חדש הוא טכני ופסיכולוגי, לא אמיתי.
לא חייבים לעבור אוטומטית ובאופן גורף לסגנון החדש. בינתים זו הצעה. אבל לאט לאט נראה איך זה מתפתח.
ב. אשכול שמחייב היצמדות לנושא וללא תגובות הומוריסטיות
אחד מכותבי הפורום החשובים העלה בעיה. הוא רוצה לדון בנושא בלי שבאמצע תוסח הדעת על ידי הערות שהן מצחיקות אבל תופסות מקום ברצף שאמור להיות רציני ונושאי. כמו כן, הוא רוצה שלא תהיה סטיה לנושאים אחרים.
זה כמעט בלתי אפשרי להשגה, אבל זו בקשה סבירה.
אני מציע, בעקבות מה שראיתי בפורום אחר (בצלצלי שמע, כדי להזכיר את שם בעלי הרעיון, פורום לחידודי לשון), להגדיר סוג נוסף של אשכולות. באשכולות אלו יהיה חיוב לכתוב רק בהתאם לנושא המוגדר (רוצים לדון בנושא צדדי, יש לפתוח אשכול חדש עם לינק וזהו).
אשכולות כאלו יצויינו על ידי סימן מיוחד בכותרת שלהם, כך שאפשר יהיה לראות מייד שמדובר באשכול מגביל. למשל, על ידי שלושה סימני + לפני הכותרת עם רווח לפני המילים (כדי לאפשר חיפוש כותרות בעתיד).
גם כותבים שאמנים בהומור או בחשיבה מקורית יאלצו להטיל רסן על דרור דמיונם הפורה כאשר יגיבו באשכולות כאלו.
הרעיון הוא שאשכולות כאלו יהיו בני מספר מוגבל. שאר האשכולות יהיו כרגיל. (ירוחם ודאי היה כותב שמיעוט שיחה בטלה הוא מקניני חכמה, והכוונה שלפעמים צריך לנוח עם קצת דברי בטלה של הומור של חכמים).
כדי למנוע שימוש רב מדי במיגבלה, תידרש הסכמה של מנהלי הפורום (כלומר, אנחה, כותב שורות אלו ואחר כך אחד ממנהלי המשנה, כשנתרגל לרעיון ונראה שהוא עובד) לפתיחת אשכול של +++.
מה דעתכם?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2010 09:47 |
|
| |
בוקר טוב לכולכם.
אין הרבה זמן להאריך. שוב חוזר ואומר- לא ההומור הוא הבעיה (להיפך- הוא הפתרון) אלא הסחת הדעת. כשמדברים על העניין אפשר לדבר עליו בכל אופן שרוצים, אבל כשמנסים לגרור את זה למקומות אחרים (בד"כ כי הנושא העיקרי מטריד ומאיים) זה לא הגון. וניפגש הלאה בשמחות.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2010 09:35 |
|
| |
השכן, אהבתי את דבריך וגם את הניסוח המתון. אני חייב התנצלות על ההתנפלות הפרועה שלי מאמש על שותףסוד שבגינה קיבלתי קריאה לסדר מאת רבנו מיימוני הגדול. אני עצמי באשכול סמוך גם סבלתי בתחילת הדרך מכמה הערות סרות טעם. אבל מהר מאוד התעשתתי והבנתי היכן אני עומד.
אבל אם בא מישהו ומכריז: רבותיי אני מגיד שיעור ומסתדר עם קהלים שונים, ואילו כאן מסתובבים (גם) כסילים ואיני יודע מה לעשות - הכרזה כזו פוגעת בכולנו.
שותףסוף, אין לי כמובן שום דבר אישי נגדך. אבל אנא תכבד אותנו - את כל באי הפורום - בלא לחלק ציונים, ותראה כיצד תהיה גם אתה מכובד על הבריות כולם.
אני מבקש את סליחתך שותף סוד (ההזמנה לקפה לא בוטלה לפי שעה).
תוקן על ידי אליעזרט ב- 14/10/2010 17:51:18
תוקן על ידי אליעזרט ב- 14/10/2010 09:58:00
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2010 09:26 |
|
| |
ברור שאפשר לקיים דיון רציני ממוקד וללא סטיות. השאלה היא אם ניתן לקיים דיון שכזה בפורום אינטרנטי פתוח לכל, ולדעתי התשובה לא. אבל חשוב יותר - האם זו מטרה טובה? להפוך את הדיונים בפורום למשא-ומתן של טיעונים נטו? התשובה שלי היא לא ולא. פורום נועד לדיונים פתוחים, "זורמים" כפי שכתב אליעזרט לעיל, ואם יש מי שרוצה לדון בנושא ב"רצינות", יוכל לכתוב מאמר ולשלוח לכל כתב עת מתאים. יש גם במות לפירסום מאמרים באינטרנט, ושם אפשר גם לדון בהם. אפשר גם לפרסם כאן מאמר רציני, ארוך ומוטעם, ואזי דעת הכותב מוצגת ללא הסחות והסטות, ובד"כ גם דעת המגיבים. אבל אם כותב מפריח שאלה לחלל האויר, "מה אתם אומרים על...", ללא דיון, ללא נימוקים, פעמים רבות גם ללא הצגת דעתו-שלו, איך אפשר לצפות שמכך יתפתח דיון רציני? זה אינו דומה לדיון אקדמי, שטעון כובד ראש, אלא דומה יותר לשיחת מסדרון בין השיעורים, שכלליה הם משפטים קצרים, התבדחויות, והצצה בשעון בקוצר רוח. כותבים מוכשרים יכולים להביע דעתם בהומור, בקריצה או בסיפור מדרויאנוב. זו הבעת דעה לגיטימית, בהגשה לגיטימית לא פחות - לפעמים ההתבדחות מעבירה מסר יותר מורכב בשורה אחת, ממה שהכתיבה הרצינית מעבירה במאה שורות טרחניות. אגב, יש למישהו הגדרה להומור? סתם כדי לדעת מה מותר לכתוב ומה לא. אני באופן אישי מייחס חוש הומור לכמה כותבים כאן, רק משום שאם זו דעתם ברצינות, אז אוי להם ולנו... ואגב נוסף - מי יהיה הממונה על המחיקות? צריך מישהו שיש לו חוש הומור, כדי שיוכל להבין את הבדיחות, לא?
וכעת ציטוט: במקום בו מוחקים בדיחות, ימחקו דעות לגיטימיות (מבוא לשיחדש, 1984)
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2010 00:01 |
|
| |
ר' מיימוני, דבריך מקובלים עלי לגמרי.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2010 23:55 |
|
| |
שותף סוד, אליעזר וכולם
נחלק את הדברים שעלו כאן לפי סוגים.
א. יש ערך רב לתרומה של כל אחד. ואם ירוחם חש שיש טרוניה עליו, זה נובע מאי הבנה שאולי גרמתי לה. כוונתי היתה שרק הומור סותם את האשכול. וזה ודאי לא מלאכתו שלו. ממה שאני מכיר, בדרך כלל הבדיחות שלו מאירות את הנושא באופן הומוריסטי, ואם חושבים ומפענחים, יש כאן תגובה ענינית שמולבשת בבדיחה.
ב. לגבי אלו שהציעו שהכותב יבהיר שהוא מצפה לאשכול בלי בדיחות ורק בתחום שהוא פתח - זה בדיוק מה שכתבתי. רק שציינתי שבמקום שיעשה זאת בהודעה הפותחת, ואז היא נשכחת כשעוברים לדף הבא, זה יבוא לידי ביטוי בסימון בכותרת. אז כל פעם שרואים את הכותרת ובוחרים להיכנס לאשכול יודעים מה תנאי הכתיבה. האם זה נורא כל כך? במפורש כתבתי שאלו יהיו מקרים יוצאי דופן.
ג. לשותף סוד - יש הלכות או מה שנחשב להלכות מחייבות לגבי לימוד תורה לגוי, לאשה, לתלמיד שאינו הגון. אני עצמי איני מצפה להיזהר ולא להיכשל בכך. יש לנו קוראים וקוראות, חלקם ודאי יוגדרו כ"בלתי הגונים" מפני שאולי הם שנו ופירשו (או לא שנו ולכן פירשו) וחלקם עדיין אינם שומרים מצוות ולומדים לא בטהרת הידים (נניח) וכו' וכו'. אולי יש אפילו גויים שמעיינים כאן. ובוודאי שיש נשים.
אולי כדאי לפתוח אשכול ייחודי על שאלה זו, כי זה נושא מעניין מאד. להביא את המקורות ולנמק. כמדומה לי שיש סיבות שונות להקל בדבר.
ג. אליעזר היקר, מדבריך האחרונים הבנתי כעין זלזול במה שנראה לי חיוני: שמירה על מתודולוגיה של דיון בפורום. אם אין לנו מתודולוגיה, אין לנו כלום, יש לנו כללי דיון כדי שנישאר בנושא הראשי (טוב, עם סטיות קלות להומור), שננמק ולא נסתפק בציטוטים ארוכים ובלי הסבר, וכל מה שאנו משתדלים להתרחק ממנו בפורום שלנו.
אדרבה, מאד הייתי רוצה שהפורום שלנו יהיה מחכים את כל המשתתפים בו. אתה לא?
ד. ושוב לאליעזר. אתה הרשית לעצמך לחשוף את עצמך. זו זכותך. אבל דע שיש כאן כאלו שאינם יכולים להשיב באותה מטבע. זה אפילו יוצר אצלם תחושה שהם לא בסדר. וזה לא נכון. במיוחד החרדים בינינו אנוסים שלא לרמז על זהותם (גם אני). בקשה להזדהות נקראת הזמנה לאאוטינג. זו פריצה של אחד הכללים החשובים ביותר של הכתיבה בפורום אינטרנטי. (צריך לנמק למה אבל בינתים אסתפק בדיווח שזה כך. ראה גם בחוקת הפורום).
ה. וכן, אני בהחלט בעד קפה חריף וחזק, במיוחד בשעה כזו...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2010 23:55 |
|
| |
ר' שותףסוד, בן כמה אתה לפי הכרטיס? כמדומני בן 10... מה לך להיתמם ולקונן על מר גורלו של דודי בן ה-16?!
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2010 23:52 |
|
| |
ועוד אני רוצה לספר כאן את סיפורו העצוב של דודי. דודי הצעיר (בן 16 לפי הכרטיס) חשב שיש כאן אנשים דתיים חושבים ואולי יוכל להחשף באמצעותם למכמני היהדות שנעלמה לו. לכן הוא פתח כאן אשכול תמים תחת הכותרת "יהדות?". מיימוני כמובן קבל את פניו בנעימות כדרכו (מאיפה מגיע מיימוני כזה ?) וניסה לכוון איתו את השיחה בעדינות (כבר הזכרתי שבהתחלה לוקח זמן עד שמתאפסים). מיד נכנס לזירה כוכב אחד והתחיל לבלבל את הכיוונים. מיימוני ואברהם ניסו קצת לסדר את המהלך ודודי הלך ואיבד את הכיוון, עד שנפרד בברכת לילה טוב ונדבר בהזדמנות. דודי לא חזר יותר. כל הבדחנים המשיכו להשתעשע בתוך עצמם ונמוגו באויר הפורח. מסכן דודי, חבל שלא נולד בצ'ילה אולי שם היו מתייחסים אליו יותר יפה. עצור כאן חושבים...
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2010 23:50 |
|
| |
לשותףסוד
קראתי בעניין את תאור גילגולו של אשכולך אבל לא הצלחתי לגלות מיהם שלושת הליצים שהיתה להם מגמה להסיח את הדעת מאשכולך אולי תחכימני מיהם השלושה.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2010 23:42 |
|
| |
אבל לא אמרת איזה קפה ואימתי אתה מבקש לבוא אליי.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2010 23:34 |
|
| |
זו דווקא בדיחה טובה- אשכנזי מכין קפה ! סתם.....
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2010 23:22 |
|
| |
בבקשה שמי אליעזר טרייטל מבני ברק. מוזמן לבוא לשתות אצלי קפה. נס או שחור או הפוך. בכנות.
תוקן על ידי אליעזרט ב- 13/10/2010 23:23:12
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2010 23:18 |
|
| |
אליעזר- לא יודע מאיפה אתה נפלת לדיון הזה ועל מה אתה רותח כל כך. בשבילך נגמר עידן ההלכה, בשבילי לא. אני אענה לנשים או לגויים בדיוק כפי שההלכה תורה, ואפילו אלף כמוך יטפסו על הקירות. מה אתה בעל הבית על כל העולם ? בעניין הכינויים זה נראה לי מנהג המקום, מה אתה רוצה ממני. אין לי שום בעיה להיחשף ויש כאן אנשים בפורום שיודעים היטב את זהותי. האם העובדע שאתה מתחיל את הכינוי שלך (סליחה שאני לא מתיפייף לקרוא לו ניק) באליעזר מחייבת שזהו שמך האמיתי ? זה מזכיר לי בדיחה- צריך להתייעץ עם ירוחם בדואר אישי...
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2010 23:12 |
|
| |
| שותףסוד כתב: |  | אליעזר- זאת אומרת שהאינטרנט הוא הפקר גמור ומוליך לביטול כל הסדרים הנהוגים בין הבריות ? זה בהחלט מחייב דיון בפנ"ע. אולי נתחיל להבין קצת את החוששים ממנו... |
|
לפני כחודש קראתי מאמר, השד יודע היכן, של מדען שהתוודה שניהל רומן באינטרנט עם רובוט. האיש היה כה נואש לחפש אהבה ולקח לו זמן ארוך עד שהבין שנפל בפח של רובוט. אכן, עידן חדש ועולם חדש. האם זה טוב אינני יודע. אבל איך אומרים בעברית מדוברת: זה מה יש!
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2010 23:09 |
|
| |
| שותףסוד כתב: |  | העניין עם הנוצרי הוא פשוט- לא מפריע לי השם אבל אם באמת יש כאן גוי ההלכה מחייבת לבחון את דברי התורה הנמסרים לו. |
|
עוד מעט קט תאמר כל המלמד בתו תורה כאילו מלמדה תפלות, ותחליט שלא לענות לנשים. או אולי לנשים נשואות כן ואילו לרווקות לא. נגמר העידן הזה העולם פתוח לכול.
דרך אגב, האם אתה כותב בשמך הגלוי? הייתי נוהג יותר כבוד בדבריך אילו היה לך האומץ לעמוד מאחורי דבריך. אם אתה מתחבא תחת ניק אל נא תבקש כבוד המגיע לבשר ודם של ממש.
וסליחה על ההתפרצות שלי.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2010 23:07 |
|
| |
אליעזר- זאת אומרת שהאינטרנט הוא הפקר גמור ומוליך לביטול כל הסדרים הנהוגים בין הבריות ? זה בהחלט מחייב דיון בפנ"ע. אולי נתחיל להבין קצת את החוששים ממנו...
|
|
|
|
|