| נשלח ב-14/10/2010 15:39 |
|
| |
מדוע אנו זוכרים את העבר ולא את העתיד?
שלום חברים!
רבים מכם וודאי זוכרים את התגובה שהייתה לכם שעה ששמעתם לראשונה על קיומו של כוח המשיכה.
עד אז, העובדה שכמעט כל העצמים נופלים נראתה לכם מובנת מאליה, "טבעית".
אם מישהו לפני כן היה שואל אתכם "מדוע כל העצמים נופלים אם משליכים אותם?", אולי הייתם עונים: "הרי ברור שאם שום דבר לא מחזיק חפץ, הוא ייפול! איך הוא לא ייפול אם שום דבר לא מחזיק אותו?".
תגובה כזאת היא טיפוסית כששואלים אדם על אודות דברים שהוא מורגל בהם -- עצם השאלה נראית כמו "קלאץ קשיא".
נראה שאם דבר מה מוכר לנו לעייפה, אין בו שום דבר שאמור להתמיהה אותנו ושבכל אופן, לא תהיה בעייה מיוחדת להסביר אותו.
אבל רק כך המדע [במובן הרחב ביותר של המילה] מתפתח - ע"י כך שאנשים מנסים לתת לעצמם דין וחשבון מפורט ומדוקדק אודות דברים טריוויאליים לכאורה, ובדרך מגלים שהדברים מאד מאד בעייתיים -- הרבה יותר ממה שנראה במבט ראשון.
לעתים קרובות, הנסיון הראשון לענות על שאלות כאלה הוא לזרוק איזו תשובה "מהמותן".
מי שנוקט באסטרטגיה זאת מניח שאם הוא חי ומתפקד בסביבה מסויימת, הרי שהוא יודע כל מה שצריך לדעת אודותיה, ואילו הדו"ח שדורשים ממנו אודותיה הוא רק ענין של התנסחות, לא יותר -- פשוט לנסח את מה שהוא כבר יודע במילים. ולעתים זה נראה מיותר: "למה לטרוח לנסח את מה שכולם יודעים?"
שאלות כאלו, כשאדם נתקל בהן לראשונה, מעוררות בדרך כלל עצבנות - גם במי שמורגל בשאלות כגון אלו [פילוסופים, למשל]. הן מערערות אצלנו את הבטחון העצמי שיש לנו ואת תחושת ההתמצאות שיש לנו בעולם. הן מבלבלות אותנו. מכיוון שזו תחושה בלתי נעימה, יש רצון להוציא את העצבים על מי שגרם לנו לתחושה זו - על הנודניק ששאל את השאלה המעצבנת.
לכן, הדחף הראשוני הוא פשוט להשתיק את השואל. ישנן חברות שלמות, שהשאלות מושתקות בהן כחלק מהתרבות הנהוגה בהן.
אך לעתים גם לאחר ההשתקה, השאלה עדיין מנג'זת איפשהו מאחורה בראש. ולעתים לא מצליחים להשתיק את השואל.
אז התגובה הטיפוסית השניה היא לענות על שאלות אלו - אבל כמה שיותר מהר. דחוף לעונים לסתום את החור הקונצפטואלי בפלסטר - ותיהיה אשר תיהיה איכותו.
אם גם זה לא מצליח, אז התגובה השלישית היא לבנות שיטה שתיהיה מורכבת מספיק כדי "להטביע" את השאלות ברוב מלל.
אלו הן הסיבות שבגינן כשילדים, שלא גס ליבם עדיין בעולם, שואלים לפעמים שאלות כאלו את סביבתם המבוגרת, הם מושתקים או שהם מקבלים תשובה "עצלה" ולא מספקת, לעתים אומרים להם "זו שאלה פילוסופית", כשבעצם מתכוונים לומר שזו שאלה שאיננה דורשת התייחסות, שרק פריקים במדעי הדשא יכולים להתעסק בכאלו שטויות.
האמת היא שהסיבה העיקרית שהילדים הללו מקבלים תגובה כה עצבנית מן המבוגרים היא כי המבוגרים פשוט לא יודעים לענות להם -- אבל הרי המבוגרים אמורים לדעת הכל בעיני הילדים....
אך כל האסטרטגיות הללו לא הן אלה אשר תקדמנה באמת את הידע שלנו אודות העולם. עד שלא נתייצב באומץ מול עצמתן של השאלות המטרידות אותנו, לא נוכל לספק להן תשובות קונסטרוקטיביות.
צאו וראו עד כמה כוחו של ההרגל חזק:
אוגוסטינוס רוב חייו עסק בפילוסופיה [שבימיו קבוצת המדעים שנקראה בשם זה כללה גם את מדעי הטבע, מתימטיקה וכו'], לפני שהתייאש מעיסוק זה ופנה לדת.
ופילוסופים, לפחות מאז ימי אמפידוקלס [מאה שישית לפני הספירה], כן שאלו עצמם מדוע חפצים נופלים על הקרקע - וסיפקו תשובות שונות לענין. אוגוסטינוס וודאי הכיר את הסברו של אריסטו לתופעה [החפצים המוצקים ברובם מורכבים מיסוד העפר שטבעו להיות בקרקע ולכן.. וכו וכו וכו].
כך שהינו מצפים שאדם משכיל כמו אוגוסטינוס, לפחות, לא ייקח את ענין נפילת החפצים על הקרקע כמובנת מאיליה.
אך בערוב ימיו, כשהוא הפנה את עורפו לפילוסופיה ופנה לדת, אנו מוצאים אותו מלגלג על הפילוסופים - שהללו חושבים שהארץ היא כדור. הוא כותב שברור שזה לא יכול להיות, שהרי אם כך, אזי האנשים בצד השני של הכדור היו אמורים ליפול לתהום. אי לכך, אוגוסטינוס מסכם, אלו הכל דמיונות של פילוסופים [ובמקום להתעסק בשטויות בעולם הזה, עלינו לדאוג לעולם הבא שלנו ולכן...].
אבל הרי אוגוסטינוס ידע שה"פילוסופים" כן מסבירים מדוע כל החפצים נופלים על הקרקע דווקא - ולא סתם "למטה". אז איך הוא לא שם לב שאין שום סיבה שהאנטיפודים יפלו - כי הם "נפולים" כבר?
ההסבר פשוט - כשאנו לומדים תיאוריות מדעיות, אנו לעתים מתייחסים אליהן כאל סוג של משחק או בדיון:
יש את העולם האמיתי בו אנו חיים - בו האופק נפגש עם השמיים, בו הארץ שטוחה, בו חפצים נופלים "למטה", עולם המורכב מכסאות ושולחנות, בו הנפשות הפועלות הם האנשים סביבינו, וכן הלאה,
ויש את העולם הבדיוני אודותיו אנו לומדים בשיעורי מדע - המורכב מחלקיקים וגלים ומיתרים, שבו הנפשות הפועלות הן נוסחאות מתימטיות, וכן הלאה.
כשפיזיקאי מזמין פיצה - הוא עדיין חושב עליה כעל פיצה - ולא כעל אוסף מולקולות.
לכן, אמנם אוגוסטינוס ידע שלפי הפילוסופים, החפצים נופלים על הקרקע, אבל עדיין, "בעולם האמיתי", הוא ידע שחפצים נופלים למטה - מושג שאיננו ממש דורש הסבר - כי כולם הרי יודעים במה מדובר.
את כל ההקדמה הארוכה הזאת עשיתי רק כדי שכשאתם באים לענות לשאלה המופיעה בכותרת לא תתייחסו אליה בזלזול אלא בכבוד הראוי לה ותנסו לענות עליה ברצינות.
אז מדוע זוכרים אנו רק את העבר ולא את העתיד?
אמנם את העתיד אנו לעתים יכולים לחזות במידה זו או אחרת של הצלחה, ואמנם יש לנו ציפיות מהעתיד שלעתים מתממשות, אך אין אנו זוכרים את העתיד, הלא כן?
אז מדוע לא בעצם?
נכון שזו נשמעת שאלה מפגרת? אבל תנסו לענות עליה - בואו נראה אתכם :-)
בברכה, רדף
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/8/2011 23:42 |
|
| |
...עכשיו אנחנו יכולים להבין איך תשובה עובדת מכיון שהקשר של האדם לחטא הוא רק ביחסי הסיבה ומסובב של האדם לחטא, שאנחנו מניחים שהרצון של האדם הוא סיבה לחטא. אך אפשר להפוך את זה וליצור עכשיו .רצון ולומר שהרצון הזה המאוחר הוא סיבה לחטא. וזה הרצון הוא לא לחטוא. אז נמצא שהאדם לא חטא כלל ותשובה עוקרת את החטא למפרע. ואם הרצון הוא לא רק לא לחטוא [תשובה מיראה] אלא לעשות טוב אז החטא נהפך לטוב [תשובה מיראה]
|
|
|
|
| נשלח ב-30/8/2011 21:06 |
|
| |
לא הבנתי מה הקשר לנושא האשכול.
נושא האשכול הוא זכרון ולא תחזית.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/8/2011 20:41 |
|
| |
התוכנה שחוזה את העתיד האם אפשר לנבא היכן יתרחש משבר כלכלי בדיוק כפי שאנחנו מחשבים להיכן יעוף כדורסל מידיו של שחקן? יש מחקרים שמנסים לייצג את חוקי ההתנהגות האנושיים באופן מתמטי רועי צזנה, "מדע אחר" פורסם בYNET
|
|
|
| נשלח ב-20/2/2011 13:05 |
|
| |
ראשית כל, להסב את תשומת לבכם ש"רדףוהשיג" זה לא אני.
ולגבי שאלתך הרב אברהם:
כמובן שכל תיאור של הזמן מניח את קיומו של הזמן.
השאלה היא אם התכונות הזמניות הן יחסים בין אירועים או תכונות אינהרנטיות של אירועים. קרי: האם התכונה "היות עתידי", למשל, היא פרדיקאט חד מקומי [קבוצה של אובייקטים] - כמו "היות צהוב" - או יחס [קבוצה של זוגות סדורים] - כמו "היות נשוי ל-".
|
|
|
|
| נשלח ב-20/2/2011 12:32 |
|
| |
רדף, לא הבנתי. גם תיאור B מניח אפריורי את הזמן ומשתמש בו כדי להגדיר אותו עצמו. מה פירוש הנקודות המוקדמות/מאוחרות יותר? ברור שנדרשים שני צירי זמן כדי לתאר את העניין, וזכורני שכבר מקטגרט עצמו במאמר (שמופיע בקובץ מאמריו) עמד על כך. ראיתי זאת כבר מזמן, אבל הדברים מופיעים במאמרי ב'עיון' על חצו של זנון והקוונטים.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/2/2011 12:24 |
|
| |
ישנה כמובן גם דרך שלישית:
C. באופן יחסי-אבסולוטי:
שנקודת-זמן נתונה היא בעתיד בהווה ובעבר לפני שהיא עברה, בעתיד ובעבר בזמן שהיא עוברת ובעתיד לאחר שהיא עוברת. כמובן שלפי C צריך להבין בדיוק מה המשמעות של "מעבר".
|
|
|
|
| נשלח ב-5/12/2010 12:37 |
|
| |
מקסמן הבין אותי נכון - בערך.
אני באמת מניח מה שהוא אמר -- אבל לא כל ההנחות הללו נחוצות כדי לשאול את שאלתי. ספציפית, השאלה שלי [בניגוד אלי אישית] לא מניחה שום דבר אודות אלוהים -- הייתי יכול לשאול שאלה זו גם בתור אתאיסט. אבל מקסמן צודק בכך שדרושה יכולת לדון אודות תהליכים באופן "על-זמני" -- במקום לדון על "עתיד" ו"עבר" בסתם, לדון על "מאוחר מ-" ו-"מוקדם מ-". במילים של מקס -- הזמן הוא יחסי [ראו הסבר בהמשך].
וגם לגבי אינטואיציות ו"שכל ישר" הוא צודק -- הלא מזה התחלתי את האשכול: שאם היינו שואלים אדם שלא שמע על ניוטון או כוח המשיכה מדוע רוב החפצים נופלים אם משליכים אותם, הוא היה בטח עונה "מה פירוש? איך הם לא ייפלו אם שום דבר לא מחזיק אותם?! מה אתה רוצה, שישארו באוויר???!!! " והיה פוסל את השאלה כחסרת משמעות. אך אנו הרי יודעים שלא רק שהשאלה איננה חסרת משמעות אלא אף יש לה תשובה [גראוויטאציה דהיינו].
[הסבר לגבי יחסיות זמן:
בתחילת המאה ה-20, הפילוסוף האידיאליסטי מקת'אגארט כתב ספר שנקרא "על אי הממשות של הזמן". וכשמו כן הוא - הספר מנסה להוכיח את אי הממשות של הזמן. הטיעון שלו הלך ככה: ישנן שתי דרכים בהם ניתן להבין את האופן בו אנו יכולים להבין את המונחים הזמניים "עבר", "הווה", "עתיד". [אני מונה את הדרכים בסדר הפוך מזה שנקט בו מקת'גארט]: B. באופן יחסי: נקודת זמן נתונה [נגיד, הראשון לספטמבר 1999, בשעה 13:00 בדיוק] היא בעתיד יחסית לנקודות הזמן הקודמות לה [למשל, יחסית ל-30 באוגוסט 1999, בשעה 13:00 בדיוק], בהווה יחסית לעצמה, ובעבר יחסית לכל נקודת זמן הבאה אחריה [למשל, יחסית לשעה 14:00 באותו היום]. עכשיו, מקת'גארט לא היה מרוצה מהבנה זו של הזמן, משום שאין פה מקום לשינוי במלוא מובן המילה: רק נקודות-זמניות מקובעות על ציר הזמן באופן על זמני [כמו שמספרים נמצאים על ציר המספרים באופן על זמני]. A. באופן לא יחסי, אבסולוטי: שנקודת-זמן נתונה היא בעתיד לפני שהיא מגיעה, נייהית בהווה כשהיא מגיעה, וניהיית בעבר אחרי שהיא עברה. כך, נקודת הזמן עוברת שינוי: היא הייתה עתידית, ניהייתה בהווה ואח"כ ניהייתה בעבר. אבל פה יש בעיה: מכיוון שדבר מה לא יכול להיות גם עתידי, גם הווה, וגם עבר, אז יש פה סתירה. עכשיו, כמובן שהתשובה הטבעית לבעיה זו היא שנקודת הזמן הנתונה איננה עתידית, בעבר ובהווה בו-זמנית אלא בזמן מסויים היא עתידית, בזמן אחר היא בהווה ובזמן אחר היא בעבר. אבל, עונה מקת'אגארט, פה יש קץ': מאחר ונקודות זמן אחרות מעורבות בתיאור המעבר הזה ממצב בו נקודת זמן זו היא עתידית ומצב בו היא בעבר, הרי שזהו למעשה, באופן סמוי, האופן הראשון בו תיארנו את הזמן [כלומר, תיאור B], רק במילים אחרות. כלומר, להגיד שנקודת זמן נתונה היא עתידית בנקודת זמן אחרת לא שונה מלהגיד שנקודת הזמן הנתונה היא עתידית יחסית לנקודת הזמן האחרת. מפה מקת'אגארט מסיק שזמן איננו ממשי. רוב הפילוסופים אמנם לא קיבלו את מסקנתו של מקת'אגארט שהזמן איננו ממשי, אבל הם כן קיבלו את מסקנתו שאופן A לתאר את הזמן איננו קוהרנטי: במקרה הטוב הוא פשוט ניסוח מסורבל ל-B ובמקרה הרע הוא סתירתי. לכן, הקונצפציה המקובלת בקרב הפילוסופים באשר לזמן היא קונצפציה B. [כמובן שמאז תורת היחסות, קונצפציה B היא גם הקונצפציה המקובלת בקרב הפיזיקאים...]
ואי לכך, הביטויים המקובלים ש"הזמן זורם/עובר" הם לא מדוייקים. הזמן קבוע ודברים עוברים/זורמים/קורים/מתרחשים בזמן. במובן זה, שינוי יובן באופן הבא: כשאנו אומרים, למשל, שיוסי התשתנה, אנו מתכוונים לומר שבנקודת זמן כלשהי יוסי היה כך וכך ובנקודת זמן אחרת, המאוחרת יחסית לנקודת הזמן הראשונה, יוסי לא היה כך וכך אלא אחרת. ["כך וכך" ו"אחרת" צריכים כמובן להיות מוחלפים בתיאורים כלשהם שאינם עולים בקנה אחד. ] אז מה שקורה הוא שיוסי משתנה בזמן - ואילו הזמן נשאר קבוע.
רדף
|
|
| נשלח ב-5/12/2010 12:21 |
|
| |
| riv כתב: |  | | ואני שואלת למה התיאבון בא רק שאדם רעב ? האם אי אפשר לו לאדם שיתעורר בו התיאבון גם לאחר שאכל כבש שלם ? למה שלא ידמיין כאילו הוא הורעב במשך חודש שלם ואז יבקש שיגישו לו כבש נוסף שישביע בו את רעבונו ?
|
|
אם מניחים סימטריה של הזמן [כפי שאכן הניחו עד סוף המאה ה-19], אזי כל התהליכים יכולים להתרחש לשני הכיוונים -- ישר והפוך. לפי זה יכול להיות מצב בו אוכל מעוכל יכול לההפך ע"י מערכת העיכול לאוכל בלתי מעוכל ולהפלט החוצה דרך הפה.
באותו אופן, במקום הסדר הרגיל של הדברים -- חוסר סוכר בתאים שגורר תחושת רעב (נגיד) -- ניתן לדמות מצב הפוך - בו תחושת הרעב תגרור חוסר סוכר בתאים.
הכל עניין של היפוך כיווני הווקטורים במערכת [כולה].
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 05/12/2010 12:47:13
|
|
|
|
| נשלח ב-5/12/2010 12:21 |
|
| |
| maxmen כתב: |  | אוקיי: אני חושב שהבנתי אותו, אם הוא ירצה להסביר לי שלא הבנתי ?! שיסביר ואני השמע ממנו,
לגבי התבונה: ברור רק זה התכלית של האדם, כך אומר וטוען האבן עזרא, |
|
מקסמן הצדיק תשאל את רדף אם הוא חושב שהבנת אותו ותתכונן להפתעה.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/12/2010 12:10 |
|
| |
mthbv,
נראה לך ששאלתי ברצינות ? תנוח דעתך אני איתך.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/12/2010 12:02 |
|
| |
| MTHBV כתב: |  | מקסמן נראה לי שאתה אפילו לא בכיוון לא של השאלה ולא של התשובה אז למה אתה לא מבקש מרדף שיסביר לך ?
כולם צריכים תמיד רק לרצות את התבונה לא ? |
|
אוקיי: אני חושב שהבנתי אותו, אם הוא ירצה להסביר לי שלא הבנתי ?! שיסביר ואני השמע ממנו,
לגבי התבונה: ברור רק זה התכלית של האדם, כך אומר וטוען האבן עזרא,
|
|
|
|
| נשלח ב-5/12/2010 12:02 |
|
| |
| riv כתב: |  |
רדף כתב: -- אז השאלה שלי היא למה הזכרון הוא רק ממה שראיתי כבר ולא ממה שאני עתיד לראות -
ואני שואלת למה התיאבון בא רק שאדם רעב ? האם אי אפשר לו לאדם שיתעורר בו התיאבון גם לאחר שאכל כבש שלם ? למה שלא ידמיין כאילו הוא הורעב במשך חודש שלם ואז יבקש שיגישו לו כבש נוסף שישביע בו את רעבונו ? |
|
ריבי את שואלת ברצינות ? איך אדם יהיה רעב אחרי שכבר אכל ? בתורה כתוב ואכלת ושבעת אז אפשר הפוך ? גם את חושבת כמו רדף שהקול יוצא מהאוזן וחוזר ליד שמכה בשולחן ? האם רק אני נשארתי פה נורמלית ?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-5/12/2010 11:58 |
|
| |
רדף כתב: -- אז השאלה שלי היא למה הזכרון הוא רק ממה שראיתי כבר ולא ממה שאני עתיד לראות -
ואני שואלת למה התיאבון בא רק שאדם רעב ? האם אי אפשר לו לאדם שיתעורר בו התיאבון גם לאחר שאכל כבש שלם ? למה שלא ידמיין כאילו הוא הורעב במשך חודש שלם ואז יבקש שיגישו לו כבש נוסף שישביע בו את רעבונו ?
|
|
|
|
| נשלח ב-5/12/2010 11:52 |
|
| |
| maxmen כתב: |  | מקסמן הצדיק אני שואלת האם התשובה של רדף ברורה לך ? אולי תסביר גם לי בת פתיה וסכלה של עם ישראל ?
אולי תכתוב לי שיר במקום זה או תסמן בטוש צהוב משהו ?
אולי תתחילי מתחילת האשכול ותבדקי מה כתבתי לו,
לדעתי: רדף מאמין שאלוקים מעל הזמן, והזמן היא יחסית, ולכן כל זה שהאינטואיציה אומר לנו שלא יכולים לזכור את העתיד היא רק אינטואיציה,
ולכן שואל הוא האם אולי כן אפשר לזכור את העתיד,
הרי כמו שאינטואיטיבית אי אפשר להבין את המושג מעל הזמן ושהזמן יחסית, ובכל זאת אנו יודעים שזה כך,
אז שואל רדף, אולי גם לזכור את העתיד אפשר אפי' שהאינטואיציה מתנגד לה, |
|
מקסמן נראה לי שאתה אפילו לא בכיוון לא של השאלה ולא של התשובה אז למה אתה לא מבקש מרדף שיסביר לך ?
כולם צריכים תמיד רק לרצות את התבונה לא ?
|
|
|
|
|