בית פורומים עצור כאן חושבים

אפיקורס, מהו להוציא את הרבים יד"ח

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/10/2010 22:45 לינק ישיר 
אפיקורס, מהו להוציא את הרבים יד"ח

שלום.

ברצוני לשאול כאן שאלה שמטרידה אותי, אישית ומצפונית.

אני בן-ישיבה, בעל סקרנות יתירה.
כל ספר שנמצא באזורי, מיד צד את עיני ואינני מניח לו עד שאעבור על כולו בעיון.

בשנים האחרונות, קראתי כמה ספרים חדשים על ביקורת-המקרא ועל עניני דת ואמונה.
 ומה אומר, האמונה ביג' עיקרים התערערה אצלי לגמרי לגמרי.

לא שכל מה שלמדוני רבותי אני מיד פוסל. אבל בהכל אני כבר מטיל ספק חמור.
היחס שלי לתורה שבכתב ובעל-פה השתנה מהקצה אל הקצה. וכמוהו היחס לדקדוק במצוות.

אני לא יודע אם אני יכול עדיין להיחשב בכלל ה"מאמינים".
מאז שנקראתי לברור אצל רבותי, אשר ניסו להסביר לי ולשכנע אותי בטעותי. הוספתי עוד ספיקות כשהבנתי מה תשובותיהם, ועל מה הם מסתמכים.

ניסיתי לקרוא ספרי אמונה של רבנים שהומלץ לי עליהם כמבינים ובעלי חשיבה פתוחה, אבל תחת אמונה טהורה נחלתי סקפטיות צרופה. כמו"כ קראתי גם בפורום הזה דברים בעניני אמונה ופילוסופיה שרק הוסיפו לי מבוכה ותהייה גדולה.
כל העולם האמוני הטהור בו הסתופפתי, נמוג ונעלם. כל מסורת בית הורי נראה בעיני כפולקלור עממי.

בקיצור, אני כיום במקרה הטוב "ספקן" ובמקרה הפחות טוב "כופר".

עכשיו שאלתי היא כזו.

א)  אני ידוע כחזן ובעל-קורא מעולה. אשר נהוג להעלותי בהרבה הזדמנויות בפרט חגיגיות.

לאחרונה התחילו נקיפות מצפון אצלי. אולי אני מכשיל את הרבים, שהרי אם אני כופר הרי כל ברכותי ותפילותי הם מן השפה ולחוץ. אינני מאמין במה שאני אומר. אני מטיל ספק בכל. והכל אצלי כברכה ותפילה לבטלה. אשר וודאי אינה מוציאה את הרבים.
מאידך אני מרגיע את עצמי ואומר, אם הכל שקר ואין אמונה. הרי שאין כל ענין להוציא את הרבים. ומה לי כי אשתונן.

שוב עולות במחשבתי מצוקות, שאולי האמונה היא אמיתית ורק אני נידחתי ממנה, וא"כ איך אני יכול לשקר את שולחי ששולחים אותי בתום-לב, כי הם סבורים שאני כמותם, מאמין. בעוד שאני גונב את לבבם ואינני מספר להם שאינני כשר לתפילה והוצאת הרבים ידי חובתם.

בקיצור, פלונטר.

ב) אני כמעט לא מקפיד על כשרות, וכשבאים חברים שעלי לכבד. הם סומכים עלי שאני מאכילם מהכשר המקובל עליהם. ושוב עולות בי נקיפות מצפון האם אני לא בוגד באמון שהם נותנים בי.
אולי הכל שקר והם טועים ואולי הכל אמת ואני גונב את כשרותם.

כמו"כ בקדשי קידוש או בנגעי ביין אולי אני מכשילם ביין נסך.

אני פונה אליכם, לאחר שנוכחתי שישנם כאן אנשים מבינים ענין.
אנא ענו לי ברצינות, ובשקילות הדעת. כי בנפשי הדבר.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/10/2016 23:53 לינק ישיר 

כמובן, אתה מוזמן לכתוב גם טיעונים ושאלות ככל שתרצה, כאן או באשכול אחר, בכל נושא שלא יהיה. זה לא נחשב לבירור חלקי, מכיוון שמדרך העולם אי אפשר להגיע לבירור "מלא". מה שאני קורא בירור "חלקי" שהוא בעייתי - זה רק בירור שטוען ללא הסבר שדעתו היא הנכונה, ואי אפשר לקבל את הסברות של הצד השני. מותר לומר: אני לא מקבל את הסברות של הצד השני. מותר לומר: לפי סברא זאת וזאת, איך אפשר לקבל את הסברות של הצד השני. אבל אסור לומר: הסברות של הצד השני אינם סברות "ראויות", אלא אם כן יש לך הסבר מדוע.
בברכה, ובתקווה להבנה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/10/2016 23:49 לינק ישיר 

א. אשאל בחזרה - אתה אומר שהשואל שאלות מאמין בהגיון מסוגים שונים. למה נראה לך יותר סביר להניח שהגיון מסוגים שונים מתקבל על הדעת יותר מהגיון מסוג אחד? אם היית מאמין בחייזרים הייתי מבין אותך, אבל לא נראה לי שאתה מאמין בחייזרים. ואם אתה מאמין - מניין לך שיש חייזרים? אני מכיר הגיון מסוג אנושי. אני לא מכיר הגיון מסוג אחר. ישנם בני אדם בעלי דיעות שונות, אבל זה נובע פשוט מהתכווננות כלפי מציאויות שונות (כך גם טוענים הפסיכולוגים בימינו), ולא מתוך "הגיון" שונה. (ועל עניין זה בדיוק נאמר איסור הבמות.) אני יודע שזה נשמע לא מספיק פלורליסטי בעיני כמה פלורליסטים, אבל למה הפלורליסט לא יכול לקבל שיש דעות לא-פלורליסטיות?
ב. אני מאמין באלוקים, ובעיני זו הנחת יסוד הגיונית מאוד. אפשר לדון עליה באשכול נפרד. עד כמה שאני מבין, וגם על כך אפשר לדון, אבל כך אני מבין - שלאלוקים יש תשובה לכל שאלה. מכאן שאכן ניתן להניח מראש שיש תשובות, ואם איננו יודעים אותם, או שאנו יודעים אך לא יודעים לתרגם אותם למילים מתאימות - זה עדיין לא אומר שהתשובות לא קיימות. הסיבה שאני מבקש לפתוח אשכול נפרד היא, מכיוון, שכדי להסביר דבר מסוג כזה צריך לפעמים להקדים הקדמות ולהסביר הסברים, שאין אפשרות להסבירם באמצע הדיון הזה. אינך חייב לפתוח אשכול לנושא הזה, אך אני אומר לך שאז לעולם לא תוכל לדעת האם אכן איני צודק, ותישאר בהנחתך המוקדמת שאין תשובה - אך לא מתוך בירור. אני מבין בהחלט שייתכן שאתה מוכן לברר, אלא שמסיבות אחרות אינך רוצה או יכול לפתוח אשכול, וזה מקובל עלי. אבל אני אומר - אם אתה שואל אותי - אם אתה מוכן לברר את הדברים גם איתי - אזי אני מזמין אותך לפתוח אשכול, ובו אעשה ככל יכולתי כדי לקרב את הדברים אל ההגיון, ועל כל פנים להסביר מדוע הדברים לא מופרכים או כביכול קשורים לחוסר בירור. מי שאינו פונה לבירור - איני רואה בכך בעיה. אני רואה בעיה רק בפנייה חלקית. כלומר, אם אתה שואל שאלה, וקיבלת תשובה - ולא הסכמת - זכותך. אבל אם קיבלת תשובה, וטענת שהתשובה אינה תשובה - אז זה לא מקובל עליי. לא עשית דבר כזה ח"ו ואינני מאשים אותך. אבל אני אומר זאת מכיוון שאני מבין שישנם אנשים שכן נוהגים כך, ואני רוצה להבהיר שרק זה בעיני בעיה, אבל אי-הסכמה בעלמא בעיניי איננה בעיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/10/2016 21:45 לינק ישיר 

אליקים7241 כתב:
יכול וצריך להאמין בקיומה של תשובה גם אם אינו יודע מה היא עשויה להיות,

מדוע? מנין ההנחה המוקדמת שיש תשובה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2016 13:45 לינק ישיר 

איה_האמת כתב:

כך גם להפך. מי שמאמין במסורת, מאמין אך ורק בהגיון שלה, או של דעותיו. ואילו מי ששואל שאלות - מאמין בהגיון מסוגים שונים. השאלה מה עדיף, כאמור.
לגבי הסיסמאות שבסוף דבריך, סיסמאות אינן דורשת תשובות.

אני חושש שלא הבנת את כוונתי - המאמין במסורת עשוי להאמין בה מפני שכך השכל מחייב. כלומר הוא מאמין גם בשאלות וגם בתשובות. מי שמאמין רק בשאלה שכר שאלה בידו, שכר תשובה אין בידו. זה לא אומר שמי שלא מצא תשובה צריך להאמין בתשובה שלא קיבל, אבל יכול וצריך להאמין בקיומה של תשובה גם אם אינו יודע מה היא עשויה להיות, ויכול וצריך לחתור אחריה ולא לחתור להמציא שאלות נוספות. כי העולם אינו עומד על שאלות - רק אולי השאול. וגם לא בטוח.

סיגנון והלך דבריך הוא סיסמתי לא פחות מדבריי, שגם אינן סיסמאות כי אם ביטויי לשון, ומבנה דבריי אינו סיסמתי כי אם סיסטמטי, ואתה נטפל לאיזה דבר טפל דהיינו הצד המילולי של דבריי. צריך להפעיל את ההגיון לא רק כדי להבין דברים מופשטים, ולא רק כדי להבין את דבר הא-ל, אלא גם כדי להבין בני אדם. ואם לא עושים זאת , מגיעים לכפירה בבני אדם, שהיא עשוייה להיות גם כן חמורה מאוד, לא כסיבה אלא כסימן - האדם נברא בצלם אלוקים, ומי שכופר בו באדם נמצא מזלזל בבוראו שבראו.

תוקן על ידי אליקים7241 ב- 14/10/2016 13:45:49

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2016 04:57 לינק ישיר 

איה_האמת

<לכאורה, אם מין הוא, מה אכפת לו מברכת המינים>

"וכל כך למה? תנא: הוא כפר בתחיית המתים - לפיכך לא יהיה לו חלק בתחיית המתים". (סנהדרין דף צ עמוד א).   

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2016 02:12 לינק ישיר 

אליקים7241 כתב:

יש לי מחשבה נוספת.
המסתפק מחמת ההגיון, איננו "פחות מאמין"
שהרי בעל המסורת מאמין מחמת המסורת. את הגיונו הוא לא הפעיל אף פעם ומתברר שאינו מאמין בהגיונו.
ואילו מי ששואל את שאלות ההגיון, גם הוא אינו מאמין בהגיונו. אם כן מה ההבדל?

תוקן על ידי איה_האמת ב- 07/10/2016 14:53:47

מי ששואל שאלות הגיון - מאמין אך ורק בהגיונם של שאלותיו. ואילו מי שמאמין במסורת - מאמין בהגיון של דעותיו. השאלה מה עדיף: להיות בעל דעה או להיות בעל שאלה? שואל חייב באונסין, ששגגת תלמוד עולה זדון

כך גם להפך. מי שמאמין במסורת, מאמין אך ורק בהגיון שלה, או של דעותיו. ואילו מי ששואל שאלות - מאמין בהגיון מסוגים שונים. השאלה מה עדיף, כאמור.
לגבי הסיסמאות שבסוף דבריך, סיסמאות אינן דורשת תשובות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2016 00:09 לינק ישיר 

איה_האמת כתב:

יש לי מחשבה נוספת.
שהרי בעל המסורת מאמין מחמת המסורת. את הגיונו הוא לא הפעיל אף פעם ומתברר שאינו מאמין בהגיונו.

מי ששואל שאלות הגיון - מאמין אך ורק בהגיונם של שאלותיו. ואילו מי שמאמין במסורת - מאמין בהגיון של דעותיו. השאלה מה עדיף: להיות בעל דעה או להיות בעל שאלה? שואל חייב באונסין, ששגגת תלמוד עולה זדון

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2016 22:19 לינק ישיר 

"דע, שאע"פ שאיסור גמור וחולי רע הוא, אפילו מי שמסתפק ומהרהר על דברי האמונה השלמה, מכל מקום לא מצינו שדנו חז"ל דין אפיקורוס, כי אם על הכופר, דהיינו המחליט ההיפך"     
                (אגרות הראי"ה א, עמ' כ).

מצו"ב- קישור למאמר יפה- של הרב חיים נבון- שנוגע בנושאים אלו-
וממנו גם צטטתי- את הציטוט

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/10/2016 14:53 לינק ישיר 

מצדרביעי כתב:
הרב קוק- אומר באחד מאגרותיו-

שאדם שמסתפק- ואינו- "כויפר"- להכעיס כזה,

אמנם- זה פגם גדול- אבל לא עליו נאמרו דיני מינים ואפיקורסים.
[כך זכור לי בערך]

התוכל לאתר את הדברים?

יש לי מחשבה נוספת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/10/2016 14:27 לינק ישיר 

הגע עצמך, הרמב"ם-

הרי אומר- "שהמאמין על פי האותות-

יש בליבו דופי- לפי שאפשר שיעשה בלאט וכישוף"-

ועדיין- כתוב בתורה- אחרי קריעת ים- סוף-

"ויאמינו בה' ובמשה עבדו".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/10/2016 12:56 לינק ישיר 

הרב קוק- אומר באחד מאגרותיו-

שאדם שמסתפק- ואינו- "כויפר"- להכעיס כזה,

אמנם- זה פגם גדול- אבל לא עליו נאמרו דיני מינים ואפיקורסים.
[כך זכור לי בערך]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/10/2016 16:32 לינק ישיר 

חוזר לנושא הפתיחה, אפיקורס מהו להוציא את הרבים יד"ח.
בעצמי הסתפקתי בכך השנה.
ומצאתי כמה סברות לכאן ולכאן. חלקם נאמרו לעיל, וחלקם כבר שכחתי.
אבל אגב אורחא מצאתי ראיה משעשעת:
בגמ' ברכות כט ע"א, טעה בברכת המינים - מעלין אותו, חיישינן שמא מין הוא. ולכאורה, אם מין הוא, מה אכפת לו מברכת המינים, ולמה שישמיט אותה?
אלא על כרחך מדובר באפיקורס שעדיין מתייחס לתפילה ברצינות :)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/2/2011 22:45 לינק ישיר 

כי אילו האדם לא היה חוטא, השבת הייתה נמשכת ליום שכולו שבת ומנוחה לחיי העולמים

איזה מזל שהאדם חטא- אחרת החיים כאן בעולם היו מאד משעממים בלי תוכן בלי יעוד בלי תוחלת ובלי תועלת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/2/2011 22:37 לינק ישיר 

פראק_מהלך כתב:
השבת מתארת את יום השלמות במעשה בראשית קודם שנפגם האדם והעולם בעקבות החטא.כבר נאמר כי אילו האדם לא היה חוטא, השבת הייתה נמשכת ליום שכולו שבת ומנוחה לחיי העולמים.נדמה לי שבגישה הזו גם אלו שבדעה שייצג מיכי יכולים להסתדר עם השבת.
בנוסף בדיוק כמו שבעבר לא היה מקום להאמין בתורות אריסטו, רק כי נאמרו ע"י אריסטו ודומיו, כך גם בימינו אין מקום להאמין בדעות לא מדעיות, רק כי נאמרים בפקולטות שבהם הוכחות חותכות זה לא מילה מקובלת, ותיאוריות נשענות על הוכחות חלקיות.

דרש = תיאוריה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/2/2011 21:07 לינק ישיר 

שותפיפשט כתב:
שותף
לא הבנתי מה הבעיה למקם את המפץ כיון שיתכן שהוא הראשית ששת הימים של מעשה שמים וארץ
שבת בראשית היינו כדברי הכתוב "אשר ברא האלו-הים לעשות" שהוא שביתת הבורא ליצירת האדם [פירוש מקובל] וכך הוא על פי סדר הפסוקים ועל פי דברי חז"ל שהשבת נבראה לאדם והאדם הוא בריאת השבת כיון שהוא המציאות היחידה שמעבר למציאות של מעשה שמים וארץ שאותם ברא ה' בששת הימים

לפי דבריך השתלשלות הבריאה מהמפץ עד האדם משתייכת לששת הימים, ובריאת האדם היא שבת בראשית.
וקשה לי בתרתי-
א. עובדתית: האדם נברא ביום ששי, ועד שבת בראשית עוד הספיק לחטוא ולצאת מגן עדן ומדרגתו הראשונה.
ב. השקפתית: איך בריאת האדם קשורה לשביתת הבורא דווקא ?אולי זה פירוש מקובל, אבל אני לא מכירו.

א. בפסוק כתוב ויכל אלוהים ביום השביעי כלומר שעד היום השביעי עדיין לא נשלם מעשה שמים וארץ ובגמרא כתוב שהחטא היה ביום שישי ובהכרח אם כן שהגמרא הבינה שגם החטא הוא חלק ממעשה שמים וארץ ורק לאחר שהאדם נטרד על ידי החטא הושלמה הבריאה 
כלומר שרק לאחר שהאדם קנה [נטל] דעת הוא הפך לאדם שיש לו תפקיד שהוא עצמאי והוא יכול לעמוד גם כנגד ה' ולמרוד ברצונו 
ורק אחר כך באה  השבת שהוא העולם החדש שהאדם בו כבר לא חלק ממעשה שמים וארץ אלא מציאות של דבר נפרד
ולכן גוף האדם אכן נוצר קודם השבת אלא שנשמה הוא קיבל רק כשנכנסה השבת שהוא כבר בשלב האנושי שהוא יכול לשוב לה' מתוך רצון עצמי
ב. ולכן אין מציאות לשבת לולא מציאות האדם כיון שרק הוא יכול להכיר ולשבות ולשוב
[ג.ביחס ל"מקובל" האבן עזרא מסביר שלעשות הוא עשיית כל היצירים שנבראו שזה קרוב למה שכתבתי, אמנם כשכתבי את זה היה מהזיכרון ללא עיון ויתכן שראיתי את זה במקומות אחרים ויתכן גם שההסבר הזה "מקובל" עלי מעצמי מפעם אחרת שעיינתי בעניין...]

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אפיקורס, מהו להוציא את הרבים יד"ח
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 12 13 14 לדף הבא סך הכל 14 דפים.

bholext