בית פורומים עצור כאן חושבים

מנהג ישראל. תורה?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-26/10/2010 21:38 לינק ישיר 
מנהג ישראל. תורה?

אחד מהמוטיבים המרכזיים בפולקלור היהודי הוא; המנהג.

ברצוני ללבן את הנושא עם חכמי הפורום משני היבטים. ההיבט ההלכתי, וההיבט הרעיוני.

הנדונים מההיבט ההלכתי:

א- מהו תוקפו המחייב של מנהג. כלומר, ע"פ איזה קריטריון הופך המנהג לדבר מחייב (המקור הקדום למנהג מחייב הוא במשנה בפסחים דף נ. מקום שנהגו שלא לעשות מלאכה בערבי פסחים עד חצות אין עושים. פירש"י: שלא לעשות- כדי שלא יהיה טרוד במלאכה וישכח ביעור חמצו ושחיטת הפסח ותיקון מצה לצורך הלילה. דמצוה לטרוח מבעוד יום כדי להסב מהר וכו').

ב- מהו תוקף של מנהג על פי שיטה מסוימת בהלכה (האם אסור/מותר לי לפתוח בקבוקים בשבת כי אבא שלי פותח/לא פותח בקבוקים בשבת).

ג- איזה סוג הנהגה יכול להחשב כמנהג מחייב (המהרי"ל כותב שמה שנהגו שאין הרווקים מתעטפים בטלית הוא משום דסמכוה להא דכתיב 'גדילים תעשה לך' וסמיך ליה כי יקח איש אשה'. הובא במשנה ברורה סימן י"ז סק"י. ואני שואל: האם יש עניין לדבוק במנהג שאין בו שום סרך מצוה או פרישה מעבירה?).

ד- מהו הגבול שעובר בין מנהג לגיטימי למנהג שטות/טעות (הרמב"ם בהלכות איסורי ביאה פי"א הי"ד: 'זה שתמצא במקצת המקומות שהנדה יושבת שבעת ימים בנדתה אף ע"פ שלא ראתה דם אלא יום אחד ואחר השבעה תשב שבעת ימים נקיים אין זה מנהג אלא טעות הוא ממי שהורה להם כך, ואין ראוי לפנות לדבר זה כלל אלא אם ראתה יום אחד סופרת אחריו ז' (נקיים) וטובלת בליל ח' שהוא ליל שני שלאחר נדתה ומותרת לבעלה').

ה- משפטים כמו "מנהג ישראל תורה" או "מנהג עוקר הלכה", מהו מקורם ועד היכן תוקפם. (חיפשתי בפרוייקט השו"ת, אך יש המון תוצאות ולא יצאתי עם משהו ביד).

הנידונים מההיבט הרעיוני:

א- מהו תפקידו של המנהג בחיי היהודי. (בגמ' פסחים נ: מבואר דהמקור לחיוב שמירה על מנהג הוא מהפסוק "שמע בני מוסר אביך ואל תטוש תורת אמך". מהו המסר הרעיוני בפסוק הזה).

ב- מדוע התאמצו גדולי ישראל בכל הדורות לחזק את המנהגים ואף למצוא תוקף וטעמים דחוקים למנהגים שאינם חיוביים ביסודם (דוגמת מה שהבאתי לעיל מאי-לבישת טלית לרווקים. הרי ברור שה'ילפותא' הגיעה אחרי המנהג ולא שהיא היתה סיבת המנהג).

אשמח להתייחסות עניינית ומפורטת [אם אפשר- למעט בהפניות למקורות ללא הבאתם בקצרה].

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2010 00:15 לינק ישיר 

אברהםהעברי כתב:
אליעזר, 
....יש לי תחושה שאתה מגלה טפח ומכסה טפחיים ולאו כל בר נש סביל דא [וכן אני הקטן]. יש לי הצעה: אולי תשב ותכתוב (בWORD, לא כאן בפורום) בצורה מסודרת ובהירה את מה שאתה רוצה לכתוב בענין הספציפי הזה, ואח"כ (אפשר אפי' במוצ"ש. אל תמהר.) תעלה את זה כאן בפורום. מה דעתך?

ראה עתה דברים שלי באשכול שפתח ירוחם ושמו 'הלכות ומצוות שעברו ובטלו מן העולם'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2010 20:59 לינק ישיר 

צענע
איני בקי בקוסטיטוציה הרומאית- לא נראה לי כי המנהגים שהיו נהוגים בפרובינציות ביטלו את חוקי רומא.

מה שכתבתי כי יותר מדע השפעה של לבו וארם נהריים  יש לנו כמו בין היתר השפה הארמית- שהיא כאמור מאמע לושן. כלומר שפתם של אמותינו והסבא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2010 20:27 לינק ישיר 

כלומר לדעתך הרומאים למדו מלבן הארמי?

"זה גם מסביר כך בערך בסנהדרין- כי בגלל - מאמע לושן -אנו משתמשים בארמית "

לא הבנתי מה כתבת בשורה זו ואיך זה שייך לעניין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2010 20:06 לינק ישיר 

צענע
ודאי שלא הוא  היה הראשון שנהג לפי המנהגים זה כבר התחיל בדור המבול- אבל תסכימי איתי שאת ההלכה הזו -כי מנהג שובר דין- הביא לבית המדרש -לבן
זה גם מסביר כך בערך בסנהדרין- כי בגלל - מאמע לושן -אנו משתמשים בארמית

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2010 20:02 לינק ישיר 

צענע,

במחילה מכבודך, מי היה קודם לבן או הרומאים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2010 19:50 לינק ישיר 

ברומא נהג כרומאי.

לבן לא המציא את זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2010 19:45 לינק ישיר 

לשאלה מאיפה המנהג הזה  שאנו נוהגים כי מנהג ישראל תורה, השבת  גיליתי מאיפה התורה הזו תורתו של לבן!

ויְהִי בַבֹּקֶר וְהִנֵּה הִוא לֵאָה וַיֹּאמֶר אֶל לָבָן מַה זֹּאת עָשִׂיתָ לִּי הֲלֹא בְרָחֵל עָבַדְתִּי עִמָּךְ וְלָמָּה רִמִּיתָנִי:

נמחיש את הדו שיח הזה- יעקב נרעש- צועק על חותנו- מה עשית לי? הלא ברחל עבדתיך עשינו חוזה ביננו שאני לוקח את רחל, הבטחות יש לכבד ומילה צריכים לשמור- זה הא.ב  בכל  חוק תרבות ותורה ,

ומה עונה לבן- ידידי יעקב אתה מאה אחוז צודק זה באמת הדין-  אבל לא יעשה כן במקומונו לתת את הצעירה לפני הבכירה, המנהג הזה שאנו נוהגים כאן דוחה ושובר כל תורה ודין

והעובדה שיעקב מבין ומקבל את זה- בחריקת שיינים אמנם כמונו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/11/2010 15:40 לינק ישיר 

אליעזר
מנהלי הפורום הם יהודים חרדים הם מונים את השבוע- משבת בראשית לשבת בראשית, לא שבעה ימים  שבועה!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/11/2010 15:26 לינק ישיר 

אברהם,

נושא זה הוא רחב היקף ותלויים בו גופי תורה וחברה. אני מניח שראוי לו אשכול נפרד.

לאור האיסור לפתוח יותר מאשכול אחד בתוך שבוע אצטרך להתאפק מעט, אלא אם כן ירצה מישהו ליצור עמי קשר ולפתוח אשכול זה על שמו.

שבת שלום 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/11/2010 13:45 לינק ישיר 

אליעזר,
כולנו תלמידים, כולנו חכמים, כולנו חריפים, כולנו בוערים.

אין לי בעיה עם נימות חריפות, כי כולנו כאן בגדר מש"כ הרמב"ן על יחסו בפירוש החומש לפירושו של אבן עזרא: תוכחת מגולה ואהבה נסתרה.

יש לי תחושה שאתה מגלה טפח ומכסה טפחיים ולאו כל בר נש סביל דא [וכן אני הקטן]. יש לי הצעה: אולי תשב ותכתוב (בWORD, לא כאן בפורום) בצורה מסודרת ובהירה את מה שאתה רוצה לכתוב בענין הספציפי הזה, ואח"כ (אפשר אפי' במוצ"ש. אל תמהר.) תעלה את זה כאן בפורום. מה דעתך?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/11/2010 13:34 לינק ישיר 

אברהם, אברהם

תורתנו היא תורת חיים! ולא רק תורה של כוללים ושל אקדמיה. 

שים לב למה שאתה עושה: אתה מעדיף את העיסוק האקדמי והתורני העקר על פני העיסוק בחיים עצמם. 

ר' אברהם אנא סלח לי על הנימה החריפה של דבריי. אבל הדברים בוערים בי.

אם החלטנו לזנוח דברי תורה והלכות מפורשות בתורה מדוע אנו מוסרים את נפשנו על קיומם של מנהגים שמקורם מפוקפק?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/11/2010 13:29 לינק ישיר 

ומה בענין העסק התורני בעניןערי מקלט? איך לדעתך צריך להתייחס אל אותן סוגיות, כמה להקדיש להן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/11/2010 13:26 לינק ישיר 

אברהם ,

הבה ואפתח את הרעיון שלי: האם אתה או אני מוכנים לחזור לנוהג של ערי מקלט. שמא נקים בבני ברק ובירושלים שכונות מקלט לרוצחים בשגגה.

אלא מאי? כיום האנושות נוהגת אחרת. והמנהג הזה עוקר דברי תורה מפורשים. 

מקווה שעתה אני מובן.

(העניינים הטכניים אינם בשליטתי).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/11/2010 13:13 לינק ישיר 

אליעזר,
ראשית הערה טכנית. תדאג שלא יהיה בתחתית ההודעה שלך סרח עודף של קילומטר.

לעצם הענין,
אני רוצה להבין במה אתה מעונין לדון. האם יש להתעמק בסוגיות שאינן מעשיות מבחינה תרבותית?
או האם לבקר את התרבות שאינה נותנת פלטפורמה לקיום אלו הענינים?

[אגב, מחכמי הגמרא יש להוכיח כי אין להרבות לעסוק בענינים שאינם נוגעים להלכה. הרי אין לנו גמרא על סדר זרעים ועל סדר טהרות. ומה שיש לנו על סדר קדשים אפשר ליישב, 'כל העוסק וכו' כאילו הקריב וכו' ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/11/2010 13:08 לינק ישיר 

אברהם,

ערי מקלט

'ואם אין לו ונמכר בגנבתו'

'וכי ימכור איש את בתו לאמה'

'אפילו עני שבישראל לא יפחות לאשתו פחות משני חלילין'

לפי שעה נסתפק בכך.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מנהג ישראל. תורה?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext