סיום הוראה
כאשר בית דין מורים להתיר איסור חטאת, האם יש צורה מסויימת שבה הם מבטאים את ההיתר? האם יש לשונות שמועילים ויש שאינם מועילים?
מצאנו בדבר זה מחלוקת בתחילת המסכת.
שמואל, ללשון אחת, אומר כי אין בית דין חייבים עד שיאמרו "מותרים אתם". רב דימי מוסיף על דבריו: עד שיאמרו "מותרים אתם לעשות".
יש לשונות שונים בסוגיה, אך לענייננו אני מבקש לדון במשמעות של התוספת "לעשות". מה היא באה לומר? היכי דמי?
חלק מן המפרשים התקשו להניח שההבדל נעוץ במילה אחת. הם העדיפו לומר שההבדל תלוי בנסיבות שבהן נאמרה ההוראה. יש דיון תיאורטי ויש שאלה מעשית. כאשר התשובה ניתנה לשאלה מעשית, וזהו המכוון במילה "לעשות", אז יש להוראה תוקף מעשי, ואם טעו בית הדין ועשו רוב ציבור, הציבור פטורים ובית דין חייבים. אבל כאשר הדיון היה להלכה ולא למעשה, והוא המכוון בהעדר המילה "לעשות", אזי גם אם יש מסקנה לדיון, היא אינה פוטרת את הציבור ואינה מחייבת את בית הדין.
שיטה זו מובאת בשוטנשטיין בשם תוספות הרא"ש ו"חוק נתן". והיא מבוססת על ההבדל המוכר לכל למדן בין ניתוח לשם הניתוח לבין ניתוח לשם תשובה. ההבדל הזה בא לידי ביטוי בסוגיות שונות, כפי שיבואר לקמן. והוא גם משמש הצדקה לאלו הטוענים שכאשר יש סתירה בין מה שכתב פוסק בספר הלכות לבין מה שכתב בשו"ת, מה שכתב בשו"ת עדיף.
יש לדון מה העדיפות של הדיון למעשה על הדיון ההלכתי. מבחינה פסיכולוגית, ניתן לשער כי דיון מעשי מטיל מעמסה על הדיין שיודע כי דבריו יבואו מייד לכלל מימוש. ולכן הוא מדקדק יותר. היה מקום כמובן לומר להפך. הדיון ההלכתי ללא לחץ של המתנה לתשובה מעשית הוא משוחרר ולכן רחב יותר. אך זוהי מסקנת הסוגיה לפי מפרשים אלו, ודומה שהם צדקו בעיקרון. השאלה היא אם זה ההסבר למחלוקת כאן.
השאלה היא מצד מה פטורים ההמון שסמכו על בית הדין. וכי הם יודעים או אמורים לדעת מה ההבדל בין החלטות של בית הדין, ומתי הן נובעות מתוך דיון הלכתי תיאורטי ומתי הן נאמרות כתשובה לשאלה מעשית?
כמובן, זה מביא אותנו לנושא הבא. האם הפטור של הציבור הטועה הוא מחמת שבית דין נכנסים תחתיהם, ויש מי שמביא קרבן ופעמיים קרבן למה לי, או שהסיבה היא מפני שהם סומכים על בית דין, וזה קיים ללא תלות בשאלה על הנסיבות שבהן ניתנה ההוראה.
המאירי מביא גם הוא אותו חילוק, אך הוא מסב את הפטור והחיוב לאחריות שנוטלים בית הדין על התשובה ולזכות של השומעים להסתמך עליה. כל עוד בית הדין לא נטלו אחריות לתשובה וציינו שזו תשובה למעשה, אין להסתמך עליה. לכל הפחות, מי שנסמך עליה עושה זאת, בלשוננו היום, על אחריותו בלבד.
זו לשון המאירי. (בחלוקה לפסקאות ועם סיפרור שלי)
בית הבחירה למאירי מסכת הוריות דף ב עמוד א
לעולם אין בית דין חייבין קרבן בהוראתם שנכשלו רוב העם אחריה אא"כ אמרו בפירוש למקצת בני אדם מותרין אתם לעשות
אבל אם
1. ראו בהם שנשאו ונתנו בלבד ונמנו וגמרו ביניהם שהוא מותר ונכשלו אחר אותה ההוראה
או
2. אפילו אמרו להם מותר הוא או מותרים אתם הואיל ולא אמרוה למעשה והוא (=כלומר) שיאמרו בפירוש "מותרים אתם לעשות".
המילה "לעשות" היא כן הסימן המובהק והבלבדי שההוראה היא למעשה. כל עוד מילה זו אינה מופיעה, אין למי שמצותת לדיוניהם להסיק מסקנות מעשיות.
יש כאן מקום להרחיב את הדיון. מדוע דווקא מילה זו? נראה לי שלא המילה עיקר אלא האבחנה בין הוראה למעשה לבין פירסום דברים בשם בית הדין שטרם נקבעו סופית. ההנחה היא שיש ניסוח שאין לטעות בו, וכל עוד הוא לא נאמר, אין להסתמך עליו.
לפי זה, מי שאומר שדי במילים "מותרים אתם" עשוי להתכוון לסברות שונות.
א. אפשר שלשיטתו גם אם בית דין מסיקים מסקנה בסיכומו של דיון אך לא מפרסמים את הדבר, כיון שהגיעו לסוף הדיון ניתן לפטור את אלו שסמכו על המסקנה.
ב. אפשר שאכן אין לשומעים להסתמך על מסקנה של דיון תיאורטי, אבל אם היתה להם טעות, ולא ידעו להבחין בין דיון תיאורטי למסקנה מעשית, זו עדיין סיבה לחייב את בית הדין.
עלי לציין שנראה לי שמסקנה כזו קשה להלום עם הדיון לקמן שמבדיל בין המידה שאדם נשען בה על בית הדין, כגון מי שטעה בין שומן לחלב (בצירה), אבל אילו לא היה טועה, היה סבור שהחלב מותר בגלל שכך הורו בית הדין. אבל לא אנסה לקשר בין הנושאים שאינם מסודרים אצלי די הצורך ורק מראה אני מקום לדימוי אפשרי.