| נשלח ב-7/11/2010 22:24 |
|
| |
שאלות בעקבות משל המערה האפלטוני
שאלות בעקבות משל המערה. שאלות פשוטות שהמשל הנפלא הזה מעורר. (חיפשתי ולא מצאתי אשכול על משל המערה. אם יש כזה, ניתן להטמיע אשכול זה לתוכו).
בעקבות הדיון באשכול על הקבלה החלטתי לפתוח דיון במשל המערה האפלטוני,
למרות שלא דווקא לכיוון שהתפתח הדיון שם אני מכוון באשכול הזה. אני מתכוון
להביא את הטקסט (תרגום ליבס. יש ברשת טקסטים מלאים של אפלטון למשל בפרויקט
גוטנברג, באנגלית) ולהאיר אותו מכל מיני כיוונים, מן הסתם בעקבות פרשנויות
ששמעתי לאורך השנים, ללא יומרה לחדש משהו בטקסט הלעוס הזה. ובכל זאת, זה
טקסט שכדאי ללוש באצבעות, תמיד יוצא ממנו משהו חדש. פוליטיאה היא האוטופיה האפלטונית המתארת את המדינה הצודקת. אפלטון יוצא מדיון בשאלה מהו הצדק למסע באתיקה ובמדע המדינה. החלוקה לתחומים שונים היא שלנו, ואפלטון היה מתנגד לה. בעצם, הטיעונים העיקריים שלו בפוליטאה בנויים על ההתנגדות הזו. נדמה לי שיהיה מעניין לדבר על המשל ומשמעויותיו הרבות והשונות כאן. אי''ה אביא אותו בחלקים.
המשל, אחד הטקסטים החשובים בתולדות הפילוסופיה, הוא פסגתו של הדיאלוג. למעשה הוא מתחיל כמה עמודים לפני מה שיצוטט כאן, במשל אחר, 'משל הקו המחולק', שלא כדאי לגרור לדיון כבר עכשיו, משל המערה יכול לעמוד לעצמו.
הנה הוא (חילקתי אותו לחלקים ומספרתי קטעים לצורך ההמשך. זה החלק הראשון, המתאר את המערה ויושביה):
ולאחר מכן, אמרתי, "צייר נא בנפשך מצב כדלהלן, ויהא לך משל לתכונתנו הטבעית, אשר לחינוך ולחוסר חינוך. תאר לך בני אדם השוכנים מתחת לפני האדמה במעין מערה, שיש לה מבוי כניסה ארוך הפתוח לרווחה כלפי האור, לרוחבה של המערה כולה. בתוכה הם אסורים מילדותם, כבולים בשוקיהם וצוואריהם, עד שאין ביכולתם להסב ראשם מפאת הנחושתיים. הרחק מאחוריהם, ולמעלה מהם, דולק אור של אש, ולמעלה, בין האש ובין האסירים, ישנה דרך, שלאורכה – צייר לך – נבנתה חומה, כאותן המחיצות המפרידות בין עושי הלהטים וקהל הצופים, שמעליהן הם מראים את להטיהם''. "רואה אני", אמר. "ועוד ראה נא, שלאורך החונה הזאת נושאים בני אדם כלים למיניהם שבולטים מעל החומה, ופסלי אנשים ושאר בעלי חי העשויים אבן ועץ וחמרים מחמרים שונים, וכדרכו של עולם – חלק מנושאי הפסלים ישמיעו קולות, וחלקם – ישתוקו". "משונה", אמר, ''תמונתך, ומשונים אסיריך". "הם דומים לנו" אמרתי אני; ''שכן הגע עצמך: שמא סובר אתה, ראשית כל, שאנשים הנתונים במצב זה כבר ראו שמץ דבר משל עצמם ומשל חבריהם לכלא, חוץ מצלליהם, הנופלים אל קיר המערה שלמולם, מחמת האש (שמאחוריהם)?'' "וכי כיצד יראו יותר מזה", אמר, ''כשיהיו אנוסים כל ימיהם לבלתי הניע ראשם?'' "ומשל הדברים הנישאים (ובולטים מעל החומה)? כלום יראו יותר מצלליהם?'' "מובן שלא". "ואם יוכלו לדבר איש עם רעהו, כלום לא יהיו מובטחים במה שיראו, שאלה הם הדברים עצמם?'' "בהכרח". "ואם גם הד יהא בו באותו כלא, מהקיר שלמולם? שמא יהיו סבורים, לדעתך, שעה שאחד העוברים ישמיע קולו, שלא הצל העובר לפניהם השמיע את הקול, אלא מה שהוא אחר?'' "חי זיוס! לדעתי, לא!'' אמר. "ומכל הבחינות, אפוא", אמרתי אני, ''יראו אנשים אלה את צללי החפצים כאמת שאין בלתה?'' "הכרח גמור", אמר. איזו מערה משונה. כמו שגלאוקון, אחד מבני השיח של סוקרטס בדיאלוג, אומר. זה משל, והציפיה בדרך כלל ממשל היא שיהיה ברור כל כך, ניתן לדמיון כל כך, עד שמהתבוננות בו ניתן יהיה לראות מעבר, לתפוס את הנמשל.
אפלטון אומר: אנחנו משונים. אנא הניחו שאנחנו משונים. זה יכול להיות, כמובן. משום מה תמיד אנחנו חושבים שאנחנו (והמציאות) לא משונים. מה פתאום.
אם אנחנו משונים, אנחנו צריכים משל משונה. בעצם, אפלטון יכל לספר משל הרבה יותר פשוט עם דמויות וצללים, אבל הוא בונה תפאורה שלימה. האסירים לא יצאו מעולם מהמערה (איך התקיימו בה?), הם שקועים בהתבוננות במסך שמולם. מאחוריהם אש ומחיצה ואנשים (מי הם? מאין ולאן הם הולכים?) הנושאים פסלים וחיות. הפסלים, בעצמם ייצוגים של עצמים אחרים, מטילים צללים. האסירים רואים צללים ותופסים אותם כאמת.
בנוסף, הם תופסים אותם כאמת שאין בלתה. למה?
התמונות הקבועות במסך הם תמונותיהם שלהם. הם שקועים כל העת בהתבוננות או בבהיה בצל שהם עצמם מטילים. מדי פעם מועם הצל הזה בצללים אחרים. הם תופסים את צילם בדרך בה אנחנו תופסים את עצמנו?
מה יש בחוץ? בינתיים, אנחנו לא יודעים כלום. אולי אין בחוץ באמת כלום. בהמשך, אחד האסירים ישתחרר. אני מנסה לדמיין מה היה קורה אילו הוא לא ישתחרר לעולם. האם, עדיין, ניתן לדבר על אנשי המערה כעל טועים? יש בעיה באונטולוגיה שלהם? באפיסטמולוגיה? באיזה מובן מדע הצללים שהם מפתחים, מדע שימושי ויעיל בהחלט לצרכיהם, הוא מדע מוטעה?
וכבר עכשיו: אולי אנחנו אנשי מערה? ייתכן סיפור מערה שאף אסיר לא משתחרר ממנה לעולם, כאמור. אולי אנחנו אנשי מערה כזו? יש לזה משמעות? אולי מישהו מאיתנו ישתחרר אי פעם. אולי לא. אפשר שכל מה שאנו יודעים וכל מה שאנו יכולים לדעת כלוא במערה. אם איש מאיתנו לא ישתחרר לעולם, אף פעם לא נדע מה החמצנו, אם זו אכן החמצה.
(בהמשך אביא את המשכו של המשל. אשמח אם מי שיגיב כאן יתייחס רק לקטע שהובא, בינתיים).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/12/2010 13:50 |
|
| |
על הידע – הכלוב הפנומנולוגי והידע הנטרלי של ויקיפדיה – התיאוריות
בפוסט הקודם, ראינו כי אין לנו גישה לעולם האמיתי, ואיננו יודעים אם עולם כזה קיים. אנו מוצאים חוקים, אך איננו יודעים אם החוקים הללו משוייכים למשהו רלוונטי מחוץ לכלוב הפנומנולוגי שלנו. אנו מניחים כי יש קשר למשהו בחוץ, שיש לו חוקים, לא בגלל שברור לנו שאכן קשר כזה קיים, אלא כי זאת ההנחה הפשוטה ביותר האפשרית, והיא מקילה עלינו לחקור את העולם מחוץ לכלוב. אנחנו מניחים הנחות פשוטות, עד שהן מופרכות. וכך לאט לאט אנו בונים תיאוריות שיסבירו את כל התופעות שחווינו עד כה. התיאוריות הללו, מבחינה עקרונית פילוסופית אינן יכולות לנבא דבר. הן רק כלי לזכור את כול "החוקיות" שמצאנו בתופעות עד כה.
אבל אם אכן קיים שם עולם, ויש לו סט מוגבל של חוקים שאינו משתנה כל הזמן, אזי החוקים הללו יכולים לנבא את התנהגות התופעות. מבחינה פילוסופית אין לזה כמובן שום משמעות.
החוקים הללו, שאנו מחפשים הם אינדוקציות. אנו מוצאים קשרים בין תופעות. קשרים חוזרים. אם נסתכל על הדרך שבה פועלים הניורונים (על אף שזו אינה הסתכלות פילוסופית), נראה שגם הניורונים שלנו מבצעים אינדוקציות. תהליך הלמידה הניורנלי, הוא תהליך למידה באינדוקציות. הניורונים יוצרים בינהם קשרים, כאשר שני ארועים ניורונלים מתרחשים בו זמנית. כך אנו מקשרים בין קולה של אמא, כשאנו תינוקות, לבין הדמות שאנו רואים. הארועים הללו חוזרים. תמיד אותו קול, ועם אותו מראה פנים, והניורונים שלנו מקשרים בין הקול למראה.
האינדוקציות הללו הן גם התיאוריות שלנו. תיאוריה היא מערכת קשרים אינדוקטיבים שמאפשרים לנו ל"נבא" את התנהגות התופעות.
כך לדוגמא, את התפוחים, אנו יוצרים על ידי קישור בין תופעות שחוזרות ביחד כל הזמן, כמו צורה עגלגלה, צבע ירוק או צהוב או אדום, טעם חמצמץ או מתוק, ריח מסויים, מגע מסויים,מילה שנקראת "תפוח", ועוד קלטים חושיים. כיוון, שאנו מיחסים לתיאוריה הזאת ערך של אובייקט (תפוחים נחשבים אוביקטים), אני אכנה זאת "אובייקט מנטלי". כפי שאנו כבר יודעים, איננו יודעים האם באמת קיים שם אובייקט, אלא שאנו יודעים שאצלנו במוח נמצא אובייקט כזה.
אוביקטים מנטלים, כמו כל התיאוריות, יכולים לעבור הפרכה. אנו עלולים לראות תפוח יפה, ריחני, במשקל הנכון ובמגע הנכון, ואז לנגוס בו ולגלות שהוא בעל מרקם של שעווה וטעם של שעווה. אבל גם אם קיבלנו, שיכול להיות, שאין שם עולם אמיתי בחוץ עם חוקים קבועים, יכולות התופעות להתנהג בכל דרך שירצו, ולכן אנו נגלה שפתאום לתפוח יש טעם של עגבניה.
תיאוריות:
עולם הידע שלנו מורכב מרבבות אוביקטים מנטלים. חלקם הם אוביקטים מנטלים שבנויים מקלט חושי (למשל אוטו, אדם, תפוח, מטוס). כל אלו אוביקטים מנטלים שאנו יכולים לחוש אותם, על ידי חושינו. אבל יש אוביקטים מנטליים דימיוניים שאיננו יכולים באמת לראות אותם. למשל סיפור, "תיאוריה", כוח הכבידה, אינרציה, אלוקים. הם אוביקטיים דימיוניים שנבנו אצלנו לאור אוביקטים מנטליים שכבר ידועים לנו, כמו סיפורים שסיפרו לנו, תיאוריות שלימדו אותנו בבית הספר וכיוב'. לאוביקטים אלו אני קורא אוביקטים מנטלים דימיוניים ובאנגלית Imaginary Mental Objects או בקיצור MOi.לאוביקטים שאנו יכולים לחוש אני קורא Sensory Mental Objects או בקיצור MOs.
הסקת מסקנות:
אנו מסיקים מסקנות על בסיס האוביקטים המנטליים. למשל בינתן לנו הסילוגיזםהקלאסי:
הנחה ראשית: כל בני האדם הם בני תמותה.
הנחה מישנית: סוקרטס הוא בן אדם
מסקנה: סוקרטס הוא בן תמותה.
אנו בעצם הלכנו על האוביקטים המנטלים שלנו "סוקרטס", ו"בני אדם". על סוקרטס ידוע לנו שהוא היה בן אדם, שהוא חיי בסוף המאה החמישית לפני הספירה, שהיה פילוסוף ומורהו של אפלטון, ועוד. על בן אדם ידוע לנו עוד הרבה דברים, למשל שהוא הולך על שניים (אם לא קרתה לו תאונה), שהוא נולד מאישה, שהוא נושם וכיוב'. אנו גם יודעים על האוביקט המנטלי "אישה" שהיא יולדת בגילאים 13 – 45.
כאשר אנו מבצעים הסקת מסקנות (דדוקציה), אנו למעשה עוברים על הקשרים הקיימים בין
סוקרטס ואימו - הסקה דדוקטיבית
האוביקטים המנטלים הקיימים אצלנו בידיעה. למשל המסקנה של אמו של סוקרטס היתה מבוגרת ממנו ב 13 עד 45 שנים, אנו מסיקים מתוך כך שסוקרטס היה אדם, ובני אדם נולדים מנשים, ואישה יולדת בגיל 13 – 45. אנו מסיקים זאת על אף ששום דבר מזה לא נאמר במשפטי ההנחות. כל ההסקה נובעת מהקשרים הקיימים בין האוביקטים המנטליים שלנו.
מבנה הידע
הקשרים הללו שמתקיימים בין כל האוביקטים המנטליים (הדימיוניים והחושיים), הם אלו שבונים את עולם הידע שלנו. הקשרים הללו, המורכבים מנסים לתאר בעצם את החוקיות שקיימת בתופעות. הם אמורים לתאר חוקיות מאד מורכבת שמתאימה לכל התופעות שאנו מכירים. אבל לא פעם אנו מגלים כי החוקיות שקיימת אצלנו בידיעה, אינה תואמת את מה שציפינו לו. לא פעם אנו "סומכים" על מישהו, כי חשבנו שניתן לסמוך עליו, אבל מסתבר שטעינו והוא הכזיב אותנו. לא פעם אנו מצפים מהמציאות למשוה, והיא אינה פועלת על פי הקשרים בין האובייקטים שלנו. אין זה מפתיע בהינתן שהעולם שם בחוץ שמייצר את החוקים (או האין-עולם), אינו חיייבו להקשיב לקשרים הקיימים במוחינו. החוקים (או האין-חוקים) יכולים להיות הרבה יותר מורכבים מאלו שנמצאים במוחינו.
הבעיה היא שכאשר קשרים מופרכים, זה דורש מאיתנו לנסות למצוא הסברים חדשים שיסבירו את כל המידע הרב שקיים אצלנו. אנו נאלצים לבצע אבדוקציה (בניית התיאוריה המתאימה ביותר). אנו נאלצים להזיז הרבה קשרים, כך שלבסוף יתאימו לתצפיות שלנו. זהו תהליך קשה, הדורש הרבה לימוד, הרבה חקירה, והרבה ניסיונות לפתור את הבעיה, כך ששוב ישבו התצפיות הלתאים לידע הקיים אצלנו.
כתוצאה מכך, אנו מתעלמים לעיתים תכופות מתצפיות שלא מתיישבות עם הידע שלנו (TDO), או שאנו ממציאים תיאוריות מתווספות (Auxiliary theories, ע"פ הטרמינולוגיה של קרל פופר). תיאוריות מתווספות, הן מה שאנו מכירים כ"תרוצים". כאשר משהו לא הולך כפי שציפינו לו אנו מתרצים, מדוע הוא נכשל. לדוגמא, "הסכמי אוסלו היו מצויינים, אך הימין הרס אותם", או "מפעל ההתנחלויות היה נהדר ויכול היה לצמוח, אילולא השמאל התנקל להן". כאשר למישהו יש תיאוריות בראש שאמורות להורות לו כיצד להגיע לתוצאות, והתוצאות אינן מתיישבות עם מה שהאדם ציפה, כדאי שיבדוק את התיאוריות שלו, ולא ישתמש ב"תיאוריות מתווספות". מנהיגים טובים, הם בדיוק סוג האנשים שלא מספר על ריצפות עקומות (Auxiliary theories), אלא בודקים מחדש את התיאוריות שלהם, ומתאימים אותן למציאות.
עד כאן, על יצירת תיאוריות ואוביקטים מנטלים באופן אישי. אבל כדי להבין מהי נקודת מבט ניטרלית (הדרושה להבנה כיצד מייצרים ידע ניטרלי, והאם ויקפדיה כיום מייצרת ידע ניטרלי), נצטרך להבין כיצד חברה יוצרת השקפת עולם ותיאוריות. על כך בפעם הבאה.
מאת טל ירון נושאים פילוסופיה 19 תגובות »
תוקן על ידי הגוילם ב- 12/12/2010 13:56:24
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2010 12:00 |
|
| |
רגע - אני לא מבין - שאלותיך אלה האחרונות נוגעות לפשט באפלטון או הם על אודות העולם האמיתי? אני מלכתחילה אמרתי שאני מתייחס בתשובותיי רק לתורתו של אפלטון - כי לדעתי העולם האמיתי רחוק מאד מזה אותו דמיין אפלטון..
|
| נשלח ב-12/11/2010 11:55 |
|
| |
כן. זה מה שהוא אומר. הוא כותב משל להסביר את הנקודה הזו. אני שואל על המשל. (כלומר על מי שיצא מן המערה). כפי שכתבתי, אפשר לחשוב על האסיר המשוחרר מן המערה כאסיר במערה אחרת (והנמשל ממשיך את המשל, לא נפרד ממנו), וכו'. כך זה באמת, הרי, ובעצם התייחסותו של האסיר המשוחרר (שאינו יודע עדיין את הטוב) אל המציאות שגויה עדיין ומכאן השאלה. כתבתי גם תשובה כי כאמור, אינני מתכוון לקושיות ותירוצים אלא לדרך מסויימת לגשת לטקסט.
אגב, עניין קשור שלא דובר בו בינתיים בכלל הוא איך אתה מבחין בין מי שיודע שהוא יודע למי שנדמה לו (באותה רמת וודאות) שהוא יודע, ואתה כמי שאין לו מושג בעניין אמור להכריע (רלוונטי לשאלת השליט הפילוסוף או איש הזהב במדינה שלא יצוקה מתחילה בתבנית האפלטונית הקשיחה).
|
|
|
|
| נשלח ב-12/11/2010 11:44 |
|
| |
נראה לי שלא הבנת את התשובה שסיפקתי לשאלתך מהנחת סגור הידיעה:
החברים במערה, אין להם ידיעה אלא רק סברא - שאין הם יודעים אם היא נכונה או לא. היא בבחינת השערה גרידא. ניחוש מוצלח במקרה הטוב. במקרה שלהם, שייך לשאול את השאלה שלך: האם לא יכול להיות ש..? האם אתם בטוחים ש..?
אבל מי שיש לו ידיעה ממש - לדעת אפלטון - הלה, לא רק שהוא יודע שכך וכך אלא הוא גם יודע שהוא יודע - כלומר, שהמידע שיש בידיו הוא אמת מוחלטת.
|
| נשלח ב-12/11/2010 11:35 |
|
| |
רדף, זה 'סוקרטס', כזכור. תוך כדי דיאלוג, הוא אומר ''הם דומים לנו''. לא נראה לי שהוא משתמש בלשון רבים בדרך שפירשת.
השאלה על הספקנות הבלתי ניתנת לפתרון של האסיר המשוחרר פשוטה. משהשתחרר מן המערה ונוכח לדעת שכל תפיסותיו הישנות אשר האמין בהן אמונה מוחלטת אינן אלא טעות, ושטעות זו נבעה ממציאות גבוהה יותר אשר על עוד לא נחשף אליה לא היה לו דרך לדמיין אותה אפילו, על מה תיסמך וודאותו החדשה, הפירוש המחודש שהוא מפרש את הקיים והידוע, הרי עדיין ייתכנו מציאויות אחרות, גבוהות יותר, וזה הלקח האחד שעליו ללמוד ממה שעבר.
אלא שספקנות שניה זו סותרת את עצמה (היא נשענת על ההבחנה בין העולם הישן והחדש ומקבלת את החדש כאמיתי יותר מן הישן), כמו הביקורת שציטטתי על הספקנות של דיקרט (ספציפית על עניין החלום). אם אכן מציאות גבוהה יותר 'תבטל' את זו החדשה (ובכלל זה את הפירוש המחודש שהוא מעניק לראשונה, שבמערה, אולי אף תחזיר אותו למערה). בעצם השאלה היא אם הוא יכול להניח בהכרח התקדמות. נדמה לי שאפלטון חשב שכן, וזה קשור גם לשאלה השניה הנוגעת ליכולתו להעריך את תפיסותיו ומקומו המוסרי כגבוהים מאלה של חבריו למרות ההסבר השלם שהם נותנים לא רק למציאותם אלא גם לזו שלו (כמשוגע).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2010 17:49 |
|
| |
| bt77 כתב: |  | כמה הערות. מ''ש בהתחלה על כך שאפלטון הוא אדם, ושלא ברור למה התכוון ואם כל פרט במשל מדוקדק וכו' נכון (או שגוי, ואכמ''ל) בנוגע לכל פרשנות של כל טקסט משמעותי שהוא.
זה וודאי נכון. וזה נכון שבעתיים בטקסטים שהם בדיוניים במוצהר [משלים, לדוגמה].
לא הבנתי מה שכתבת על תיאוריה ופראקסיס.
שאלת איך הם מתקיימים במערה. ובכן, במשל "הדרך ללאריסה" שבמנון, אפלטון מודה שכדי להסתדר בעולם הזה מספיקה "סברא ישרה" - אורתודוקסה: אדם יכול להגיע ללריסה ואף להדריך את ההולכים בעקבותיו ללאריסה באופן מוצלח אף אם איננו יכול להסביר, לא לעצמו ולא לאחרים, מדוע דווקא זו הדרך הנכונה ללאריסה ואף בלי יכולת לנסח במילים מה היא הדרך הנכונה ללאריסה [נשווה את זה להבחנה המקובלת בימינו בין "לדעת ש" ל"לדעת איך". ניתן לדעת לרכב על אופניים מבלי לדעת להסביר איך רוכבים על אופניים].
אבל מה שמענין את אפלטון הוא לא איך להסתדר בחיים אלא האמת.
כתבתי שהם תופסים את הצללים כאמת שאין בלתה ושאלתי למה. אתה עונה ''כי הם לא מכירים שום דבר אחר?". זה לא עונה על השאלה, לדעתי. אי אפשר להסיק מהמוכר על גבולות הקיים.
אני מסכים איתך. אבל אנשי הצללים הם הרי יריביו של אפלטון - לכן לא את אפלטון צריך לשאול את השאלה הזאת אלא את אלו שכנגדם הוא כותב. מן הסתם הנימוקים שאלו יעלו [ושהסופיסטים בימיו של אפלטון אכן העלו] יהיו דומים לאלו שהעלה דפ"ל: מנין לך שקיים משהו מעבר למה שאתה מכיר?
כתבת שאפלטון ריאליסט ומאמין במציאות אובייקטיבית. זה לא עונה על שאלתי הנוגעת להבחנה בין מציאות וחלום. את הספק זורע אפלטון במשל, אני שואל איך הוא נעצר, אחרי שנזרע.
הנחת סגור הידיעה שהבאת לא עונה על בעיית ההערכה, בוודאי לא בין שני משוכנעים ואני חושב שגם לא לכל אחד מהם. ניתן להטיל ספק, כשאתה יודע לא רק שאתה יודע אלא גם שחברך יודע (ויודע שהוא יודע וכו').
לא הבנתי
אפלטון הוא איש מערה על פי הגדרתו בתחילת המשל (במענה לגלואוקון).
ה"אנחנו" פה הוא אנחנו מצטנע [pluralis maiestatis] זה כמו רעבע שמוכיח את החסידים שלו: כולנו חוטאים! כולנו פושעים!
ולגבי דבריו של דפ"ל - הוא חושב שאתה חבר של שותף סוד או משהו כזה ובא מהכיוון של הדת או הקבלה..
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2010 17:17 |
|
| |
אולי לא כתבתי בצורה ברורה בהודעה הראשונה.
לא התכוונתי לשאלות על משל המערה, אלא לשאלות בעקבותיו ומתוך מטרה לקרוא בו לאט ובשימת לב רבה יותר (או במילים אחרות רציתי לדבר על אספקטים מסויימים במשל ומשמעותם. לא ציפיתי לתשובות 'נכונות' על קושיותיי אלא לדיון במשל עצמו).
רדף השיג, תודה על תגובתך הארוכה. אני מסכים לרוב מה שכתבת.
כמה הערות. מ''ש בהתחלה על כך שאפלטון הוא אדם, ושלא ברור למה התכוון ואם כל פרט במשל מדוקדק וכו' נכון (או שגוי, ואכמ''ל) בנוגע לכל פרשנות של כל טקסט משמעותי שהוא.
לא הבנתי מה שכתבת על תיאוריה ופראקסיס. אני חושב שהמשל מעניין גם כשלעצמו, במנותק מהנמשל. עובדה שאפלטון מצייר אותו לאט כל כך ועם פרטים רבים כל כך. מעניין לדמיין את התמונה. הוא גם מבקש לעשות זאת, וכפי שכתבתי באחת ההודעות הקודמות, האפשרות לדמיין היא כנראה המפתח.
כתבתי שהם תופסים את הצללים כאמת שאין בלתה ושאלתי למה. אתה עונה ''כי הם לא מכירים שום דבר אחר?". זה לא עונה על השאלה, לדעתי. אי אפשר להסיק מהמוכר על גבולות הקיים.
מה שכתבת על תורת ההיזכרות בוודאי מדוייק. התייחסתי לזה בהודעה שעסקה ביציאה מהמערה.
כתבת שאפלטון ריאליסט ומאמין במציאות אובייקטיבית. זה לא עונה על שאלתי הנוגעת להבחנה בין מציאות וחלום. את הספק זורע אפלטון במשל, אני שואל איך הוא נעצר, אחרי שנזרע.
הנחת סגור הידיעה שהבאת לא עונה על בעיית ההערכה, בוודאי לא בין שני משוכנעים ואני חושב שגם לא לכל אחד מהם. ניתן להטיל ספק, כשאתה יודע לא רק שאתה יודע אלא גם שחברך יודע (ויודע שהוא יודע וכו').
שאלתי על אפשרות הלימוד כיוונה לדברים שכתבתי בהמשך על הדגמה וקשורים למיילדות ולהיזכרות, ולשימוש במשל ובמתודות הויכוח הידועות של סוקרטס/אפלטון. אפלטון חשב שאי אפשר ללמד, במובן הפשוט של המילה.
אפלטון הוא איש מערה על פי הגדרתו בתחילת המשל (במענה לגלואוקון).
שוב, תודה על דבריך המחכימים.
דפל,
באמת לא כל כך הבנתי מה אתה אומר, כי אתה מתחיל בזה שלדעתך השאלה אם אנו אנשי מערה חסרת משמעות ואחר כך כותב בארוכה בכיוון ההפוך. חלק ממה שאתה מתאר הוא פשוט מידע שעדיין לא קיים, שניתן לדמיון ולתיאור בפרדיגמה הקיימת. זה ממש לא המקרה של המערה. איכשהו אתה מכניס את מעברי המערה (אם אפשר לקרוא לזה כך) הקודמים לסיסטם, אתה אומר שאנחנו יכולים לצפות להם. לא בזה מדובר.
לא הבנתי איך הקפצת לדיון השקט הזה מוכרי מים וחטופי חייזרים, ולמה.
שתי הערות אגב על הסוגריים (''... כנציגה של תרבות שלא עומדת במבחן הביקורת הרציונלית'').
אינני נציג של שום תרבות. התרבות שנדמה לך שאני נציג שלה עומדת בהחלט ב''מבחן הביקורת הרציונלית'', מה שזה לא אומר.
תוקן על ידי bt77 ב- 11/11/2010 17:20:09
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2010 15:01 |
|
| |
| צענערענע כתב: |  | | ומהעדר הספק שניכרים כאן בפורום, גם אצל אנשים משכילים וחכמים, אפשר להבין שטרם הגיעה העת לגנוז את המשל |
| סליחה, ניסוח מרושל. כוונתי מבוארת היטב, כך אני מקווה, בהודעה שכתבתי הבוקר ל-BT.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2010 14:31 |
|
| |
| רדףהשיג כתב: |  |
הוא מה שאמרתי: אברהם אבינו, אדם הראשון, אולי הדינוזאורים...
|
|
כל אחד וגאוות היחידה שלו.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2010 14:28 |
|
| |
לדפל
"אני מסכים איתך (במידה שזה מה שאמרת) שהפוסטמודרניות במובנה הלא קריקטורי מבטאת לקחים שאפשר ללמוד ממשל המערה. אלה מצטרפים למה שאפשר ללמוד מהפילוסופיה של המדע וגם סתם מתולדות המדע. במובן הזה אבד הכלח על המשל משום שהוא טריוויאלי. זו הסיבה שכתבתי ל-BT שהשאלות שהוא מעלה חסרות משמעות. אלא שמהדעתנות, מהבטחון העצמי ומהעדר הספק שניכרים כאן בפורום, גם אצל אנשים משכילים וחכמים, אפשר להבין שטרם הגיעה העת לגנוז את המשל הזה." כך כתבת בהודעה קודמת .
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2010 13:47 |
|
| |
| צענערענע כתב: |  | נדמה לי שמה שמאפיין את הפורום הוא הספקנות של משתתפיו.
ושותףסוד (בינתיים,עד שיתקלקל ) הוא החריג כאן.
ולעניין המשל: האם השמש במשל הוא הספק לדעתך? לי היה נדמה שאפלטון התכוון לידע מול הבערות. |
|
לא התכוונתי לספק, בשום חלק של דברי כאן. אינני בקי בכלל בהסטוריה של הרעיונות, נדמה לי שבתקופת אפלטון עוד דיברו על העולם כשלעצמו וכיו"ב דברי הבאי ולכן הרעיון שיש מציאות שנמצאת מחוץ להשגתנו היה מרעיש ומתסיס.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2010 13:15 |
|
| |
לרדףהשיג
??
אולי ספקנות ודאית היא התשובה לשאלתך....
|
|
|
|
| נשלח ב-11/11/2010 13:13 |
|
| |
| dfl כתב: |  | | (וצריך להוסיף כמה וכמה מרכאות עד שחברים כמו רדףהשיג יפסיקו להשתמש במושג הרעיל "מציאות אובייקטיבית"). |
|
??
|
|