| נשלח ב-7/12/2010 23:22 |
|
| |
מכת דם - היתכן?
החנוכה הביא אותי לחשוב על ניסים,כשאתה שומע נס אתה מנסה לדמיין איך הוא התבצע במציאות הגלויה. לדוגמא,נס פך השמן,כך אפשר להסביר, התבצע באופן שהפתילות משכו פחות שמן מהרגיל(ואולי הלהבות היו קטנות יותר משום כך), נדמה לי שכל הניסים יכולים להיות מובנים בתיאור שלהם.(למי שמחפש הבנה בדברים כאלו) נס אחד אני לא מצליח להבין -מכת דם,המצרים שותים דם והיהודים מים,דם ומים הם הרכבים שונים לגמרי,אז מה זה היה דם,או מים?
אשמח לשמוע את דעתכם.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2010 20:16 |
|
| |
ההוא מכחיש הנס, והשאלה היתה למי שמאמין בנסים
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2010 16:31 |
|
| |
בקשר לשאלה הפותחת
ראה בספרו של עמנואל וליקובסקי
|
|
|
|
| נשלח ב-9/12/2010 19:03 |
|
| |
בכדי לא לקחת לעצמי את הפרשנות הנ"ל, כלומר שכביכול אני המצאתי את זה,
אז הנה אבן עזרא במדבר פרק כב
(כח) אמרו חז"ל, שעשרה דברים נבראו בערב שבת בין השמשות ולפי דעתי, שהטעם שגזר השם לחדש באותות האלה, שהם חוץ לתולדת. ויאמר הגאון, כי לא דברה האתון. ורב שמואל בן חפני תפסו. ורבי שמואל הספרדי בעל השירים חשב להציל הנתפס. ודע, כי אנשי שקול הדעת הוצרכו להוציא הדברים ממשמעם, כי אמרו שהשם לא יחדש אות בעולם לשנות המנהג שברא רק להצדיק נביאו. ולא אמרו אמת, כי הנה חנניה מישאל ועזריה נעשה להם אות, ולא היו נביאים. ויש מהם אומרים, כי בלעם נביא היה. והאמת, כי נבואתו היתה בעבור כבוד ישראל, כי קוסם היה, וכן קראו הכתוב. וי"א, כי היה יודע דעת עליונים לקבל כחם למטה בצורות. וזה טעם ואשר תאור יואר (ו). והנכון בעיני, כי היה יודע מזלות, ובעת ראותו במזל של שום אדם שהגיע עת רעתו היה מקלל אותו. ובבא הרעה אל המקולל. יחשבו הרואים והשומעים הנמצאים, כי בעבור קללתו באה הרעה. והעד, שדבר במרמה עם שרי בלק. וזה טעם לא אוכל לעבור את פי ד' אלהי, כי אין יכולת בנוצר לשנות מעשה היוצר או גזרתו. והסוד - כי החלק לא ישנה החלק, רק גזירת הכל תשנה גזירת החלק. ולא אוכל לגלות זה הסוד כי עמוק הוא. והישר - כי האתון דברה. ואם תבין סוד מלאכי אברהם, גם יעקב, אז תבין האמת.
|
|
| נשלח ב-9/12/2010 18:28 |
|
| |
ארתח היקר: מי אמר שמשתלם ??
אבל צדיק מה נכנסת לכעס עכשיו ולא לפני כן,
אני טוען דבר פשוט ביותר,
אם נס היא חסרון באלוקים לפי דעת החז"ל הנ"ל
אז אסור ליראי שמים לדבר על ניסים בכלל,
ואם אתה לא חושש לדבר ?! אז תסביר לי למה ? ואל תכניס את העסקים שלי לכאן,
תוקן על ידי maxmen ב- 09/12/2010 18:27:34
|
|
|
|
| נשלח ב-9/12/2010 18:23 |
|
| |
| ארתח_זוטא כתב: |  | אינני אומר שאי אפשר, אפשר בהחלט שכל הנסים תוכננו בסיבתיות מבריאת העולם, והגם שהאדם מתערב בטבע ומשנה אותו, הכל הוכנס בחשבון תוך ידיעת כל מעשי בני האדם בעתיד, אבל שים לב שזו תיאוריית קונספירציה מדהימה, ואחרי כל זה אתה עוד מנסה לדחות קונספירציות אחרות? למה אתה לא יכול לעשות נס? לא האדם עושה את הנס אלא הבורא, אולי גם עליך נגזר לעשות נסים, איני יודע, אבל אני בטוח שגם קורח שאל את משה למה הוא לא יכול לעשות נס. (לא התכוונתי שאני קורח או להיפך). השאלות האלו מעניינות, אבל אין בכחינו לענות עליהן ולקבוע קריטריונים. על ספקנות שמעת? |
|
כל תיאוריית הבריאה היא קונספירציה מדהימה, לא? :-)
"לא האדם עושה את הנס אלא הבורא" - למסגר ולתלות...
ושמעתי על ספקנות. אתה בא עם הספקנות מצד אחד, אני מהצד השני.
בקשר לשאלת פותח האשכול, לא נראה לי שראיתי עדיין תשובה קונקרטית ממך.. :-)
|
|
|
|
| נשלח ב-9/12/2010 18:17 |
|
| |
| maxmen כתב: |  |
אז אם חז"ל אומרים שאין בעצם ניסים מי אנו שנתווכח איתם, במיוחד שבעצם המחשבה על נס מפחית מגדלותו יברך,
|
|
אשריך אחי, ההתבטלות שלך לחז"ל מפעימה אותי, אין ספק שאתה מכוין בדיוק לדעתם!!!!
אבל עם שיטת פרשנות כזו, הייתי מפחד לחתום אתך חוזה על משהו (למרות שאומרים שמאד משתלם לעשות אתך עסקים......)
|
|
|
|
| נשלח ב-9/12/2010 18:10 |
|
| |
| יIנתן כתב: |  | אני לא "מוותר" על ניסים. אני רק חושב שהקב"ה לא ישנה את הטבע, אפילו לא בשביל משהו מאוד חשוב (ע"ע השואה)
אלא אם זה משהו עקרוני ביותר...
|
|
לא שלא ישנה, זה פשוט חיסרון בגדלותו ח"ו שלא חשב על זה קודם, כלומר איך עשה חוק טבע במים בזמן שיצטרך פעם לקרוע אותה ??
ולכן אומרים חז"ל עשרה דברים נבראו בבין השמשות,
כלומר הנס כביכול הוא גם חוק טבע,
אז אם חז"ל אומרים שאין בעצם ניסים מי אנו שנתווכח איתם, במיוחד שבעצם המחשבה על נס מפחית מגדלותו יברך,
תוקן על ידי maxmen ב- 09/12/2010 18:09:59
|
|
|
|
| נשלח ב-9/12/2010 18:10 |
|
| |
אינני אומר שאי אפשר, אפשר בהחלט שכל הנסים תוכננו בסיבתיות מבריאת העולם, והגם שהאדם מתערב בטבע ומשנה אותו, הכל הוכנס בחשבון תוך ידיעת כל מעשי בני האדם בעתיד, אבל שים לב שזו תיאוריית קונספירציה מדהימה, ואחרי כל זה אתה עוד מנסה לדחות קונספירציות אחרות? למה אתה לא יכול לעשות נס? לא האדם עושה את הנס אלא הבורא, אולי גם עליך נגזר לעשות נסים, איני יודע, אבל אני בטוח שגם קורח שאל את משה למה הוא לא יכול לעשות נס. (לא התכוונתי שאני קורח או להיפך). השאלות האלו מעניינות, אבל אין בכחינו לענות עליהן ולקבוע קריטריונים. על ספקנות שמעת?
|
|
|
|
| נשלח ב-9/12/2010 18:05 |
|
| |
| ארתח_זוטא כתב: |  | 1) שוב שגיאה עובדתית, גם אם התהליך התחיל שבוע קודם על ידי ידעת העתיד של הקב"ה, הוא לא יכול להיות מכוון לפעולה מסויימת מבלי התערבות בסיבתיות, שכן גם הידלדלות מי תהום תלויה בסבות טבעיות, חייבים לשנות את חוקי הטבע באיזה שהוא מקום כדי שהתזמון יתרחש. האדם יכול פשוט לתזמן דברים, לקחת מי תהום ולשאוב אותם, אבל ה' יכול לעשות זאת רק על ידי נס, כי הוא לא משתמש בידיים ורגליים, כשירצה לשאוב את מי תהום יהיה זה בניגוד לחוקי המשיכה, וזה נס. חשוב לרגע על זה. 2) אתה שוב עושה חילוקים וקובע קריטריונים, מנין לך כל ההנחות האלו? מי מחליט לה' מתי להתערב ומתי לא? מה טוב ב"עקרון המינימום" הזה? אם היית הולך עד הסוף כמו ליבוביץ, היית יכול להישאר מטריאליסט, כיון שקיבלת על עצמך להאמין ביהדות ויתרת על המטריאליזם, אז מה אתה מתעקש על עוד שפן פחות שפן? 3) וכן בהמשך אתה מנסה לגבש הגיון מסויים מה חשוב ומה לא חשוב, נו באמת, מה אנחנו יודעים על התכניות של הקב"ה לעולם, כלום. אנחנו לא מבינים לאן הוא מוביל אותנו, מה מקרה ומה השגחה, חסר טעם לקבוע לו קריטריונים ועוד לעבוד קשה ולהתפתל בשביל זה. |
|
1) אני לא מבין מה קשה לך. האם אפשר לברוא את העולם כך שבנקודת זמן מסויימת יווצר בולען במקום פלוני? ואפשר גם לברוא בצורה שלא? אז לפי ידיעת הקב"ה את העתיד הוא החליט איך לברוא אותו.
(זה אולי הבסיס לאמרה ש"הכל נברא בששת ימי בראשית עד ערב שבת בין השמשות") 2-3) למה אני לא יכול לעשות נס? לומר לירדן שיבקע?
תוקן על ידי יIנתן ב- 09/12/2010 18:06:45
|
|
|
|
| נשלח ב-9/12/2010 17:56 |
|
| |
הודעתי האחרונה כוונה ליונתן היקר
|
|
|
|
| נשלח ב-9/12/2010 17:56 |
|
| |
1) שוב שגיאה עובדתית, גם אם התהליך התחיל שבוע קודם על ידי ידעת העתיד של הקב"ה, הוא לא יכול להיות מכוון לפעולה מסויימת מבלי התערבות בסיבתיות, שכן גם הידלדלות מי תהום תלויה בסבות טבעיות, חייבים לשנות את חוקי הטבע באיזה שהוא מקום כדי שהתזמון יתרחש. האדם יכול פשוט לתזמן דברים, לקחת מי תהום ולשאוב אותם, אבל ה' יכול לעשות זאת רק על ידי נס, כי הוא לא משתמש בידיים ורגליים, כשירצה לשאוב את מי תהום יהיה זה בניגוד לחוקי המשיכה, וזה נס. חשוב לרגע על זה. 2) אתה שוב עושה חילוקים וקובע קריטריונים, מנין לך כל ההנחות האלו? מי מחליט לה' מתי להתערב ומתי לא? מה טוב ב"עקרון המינימום" הזה? אם היית הולך עד הסוף כמו ליבוביץ, היית יכול להישאר מטריאליסט, כיון שקיבלת על עצמך להאמין ביהדות ויתרת על המטריאליזם, אז מה אתה מתעקש על עוד שפן פחות שפן? 3) וכן בהמשך אתה מנסה לגבש הגיון מסויים מה חשוב ומה לא חשוב, נו באמת, מה אנחנו יודעים על התכניות של הקב"ה לעולם, כלום. אנחנו לא מבינים לאן הוא מוביל אותנו, מה מקרה ומה השגחה, חסר טעם לקבוע לו קריטריונים ועוד לעבוד קשה ולהתפתל בשביל זה.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/12/2010 17:54 |
|
| |
ארתח היקר: אתה נראה לי בחור מבין ותלמיד חכם,
אז אני מזמין אותך ללמוד ביחד כמה פסוקים ונראה איך האמינו וכדומה,
בראשית פרק כד (לב) וַיָּבא הָאִישׁ הַבַּיְתָה וַיְפַתַּח הַגְּמַלִּים וַיִּתֵּן תֶּבֶן וּמִסְפּוֹא לַגְּמַלִּים וּמַיִם לִרְחץ רַגְלָיו וְרַגְלֵי הָאֲנָשִׁים אֲשֶׁר אִתּוֹ:
(לג) ויישם וַיּוּשַׂם לְפָנָיו לֶאֱכל וַיּאמֶר לא אכַל עַד אִם דִּבַּרְתִּי דְּבָרָי וַיּאמֶר דַּבֵּר:
(לד) וַיּאמַר עֶבֶד אַבְרָהָם אָנכִי:
(לה) וַיקוָק בֵּרַךְ אֶת אֲדנִי מְאד וַיִּגְדָּל וַיִּתֶּן לוֹ צאן וּבָקָר וְכֶסֶף וְזָהָב וַעֲבָדִם וּשְׁפָחת וּגְמַלִּים וַחֲמרִים:
(לו) וַתֵּלֶד שָׂרָה אֵשֶׁת אֲדנִי בֵן לַאדנִי אַחֲרֵי זִקְנָתָהּ וַיִּתֶּן לּוֹ אֶת כָּל אֲשֶׁר לוֹ:
(לז) וַיַּשְׁבִּעֵנִי אֲדנִי לֵאמר לא תִקַּח אִשָּׁה לִבְנִי מִבְּנוֹת הַכְּנַעֲנִי אֲשֶׁר אָנכִי ישֵׁב בְּאַרְצוֹ:
(לח) אִם לא אֶל בֵּית אָבִי תֵּלֵךְ וְאֶל מִשְׁפַּחְתִּי וְלָקַחְתָּ אִשָּׁה לִבְנִי:
(לט) וָאמַר אֶל אֲדנִי אֻלַי לא תֵלֵךְ הָאִשָּׁה אַחֲרָי:
(מ) וַיּאמֶר אֵלָי יְקוָק אֲשֶׁר הִתְהַלַּכְתִּי לְפָנָיו יִשְׁלַח מַלְאָכוֹ אִתָּךְ וְהִצְלִיחַ דַּרְכֶּךָ וְלָקַחְתָּ אִשָּׁה לִבְנִי מִמִּשְׁפַּחְתִּי וּמִבֵּית אָבִי:
(מא) אָז תִּנָּקֶה מֵאָלָתִי כִּי תָבוֹא אֶל מִשְׁפַּחְתִּי וְאִם לא יִתְּנוּ לָךְ וְהָיִיתָ נָקִי מֵאָלָתִי:
(מב) וָאָבא הַיּוֹם אֶל הָעָיִן וָאמַר יְקוָק אֱלהֵי אֲדנִי אַבְרָהָם אִם יֶשְׁךָ נָּא מַצְלִיחַ דַּרְכִּי אֲשֶׁר אָנכִי הלֵךְ עָלֶיהָ:
(מג) הִנֵּה אָנכִי נִצָּב עַל עֵין הַמָּיִם וְהָיָה הָעַלְמָה הַיּצֵאת לִשְׁאב וְאָמַרְתִּי אֵלֶיהָ הַשְׁקִינִי נָא מְעַט מַיִם מִכַּדֵּךְ:
(מד) וְאָמְרָה אֵלַי גַּם אַתָּה שְׁתֵה וְגַם לִגְמַלֶּיךָ אֶשְׁאָב הִוא הָאִשָּׁה אֲשֶׁר הכִיחַ יְקוָק לְבֶן אֲדנִי:
(מה) אֲנִי טֶרֶם אֲכַלֶּה לְדַבֵּר אֶל לִבִּי וְהִנֵּה רִבְקָה יצֵאת וְכַדָּהּ עַל שִׁכְמָהּ וַתֵּרֶד הָעַיְנָה וַתִּשְׁאָב וָאמַר אֵלֶיהָ הַשְׁקִינִי נָא:
(מו) וַתְּמַהֵר וַתּוֹרֶד כַּדָּהּ מֵעָלֶיהָ וַתּאמֶר שְׁתֵה וְגַם גְּמַלֶּיךָ אַשְׁקֶה וָאֵשְׁתְּ וְגַם הַגְּמַלִּים הִשְׁקָתָה:
(מז) וָאֶשְׁאַל אֹתָהּ וָאֹמַר בַּת מִי אַתְּ וַתּאמֶר בַּת בְּתוּאֵל בֶּן נָחוֹר אֲשֶׁר יָלְדָה לּוֹ מִלְכָּה וָאָשִׂם הַנֶּזֶם עַל אַפָּהּ וְהַצְּמִידִים עַל יָדֶיהָ:
(מח) וָאֶקּד וָאֶשְׁתַּחֲוֶה לַיקוָק וָאֲבָרֵךְ אֶת יְקוָק אֱלהֵי אֲדנִי אַבְרָהָם אֲשֶׁר הִנְחַנִי בְּדֶרֶךְ אֱמֶת לָקַחַת אֶת בַּת אֲחִי אֲדנִי לִבְנוֹ:
(מט) וְעַתָּה אִם יֶשְׁכֶם עשִׂים חֶסֶד וֶאֱמֶת אֶת אֲדנִי הַגִּידוּ לִי וְאִם לא הַגִּידוּ לִי וְאֶפְנֶה עַל יָמִין אוֹ עַל שְׂמאל:
(נ) וַיַּעַן לָבָן וּבְתוּאֵל וַיּאמְרוּ מֵיְקוָק יָצָא הַדָּבָר לא נוּכַל דַּבֵּר אֵלֶיךָ רַע אוֹ טוֹב:
(נא) הִנֵּה רִבְקָה לְפָנֶיךָ קַח וָלֵךְ וּתְהִי אִשָּׁה לְבֶן אֲדנֶיךָ כַּאֲשֶׁר דִּבֶּר יְקוָק:
איפה דיבר השם ??
|
|
|
| נשלח ב-9/12/2010 17:06 |
|
| |
| ארתח_זוטא כתב: |  | לפי סדר הקטעים האדומים 1) חביבי, לא הבנת, ברור שהאדמה נפתחת תוך שניה, אבל זה סופו של תהליך ארוך, הנובע מסיבתיות. זה לא יכול להתחיל תוך שניה. 2) ברור שבתנ"ך הנסים על פי נביאים או ציווי ה', יש עוד אפשרות? חנניה מישאל ועזריה לא היו נביאים אבל היה להם נס, גם הנסים של התנאים היו בציווי ה', אין שום קריטריון שה' עושה נסים רק לנביאים, מה הקשר בין הנבואה לנס? 3) אם הרלב"ג מתאמץ סימן שיש סיבה.. בטח יש סיבה, השטויות האריסטוטליות שהיו לו בראש.. הוא גם טוען שהשערות של שמשון באמת גרמו לו להיות חזק כי כל ה'מותרות' יצאו דרך השערות... חז"ל לא מענינים אותך רק המאמץ של הרלב"ג.. 4-5) אתה שואל אותי על מדרשים כאילו שאני נציג המדרשים כאן, אני יכול להשיב ולפלפל כי"ד הש"ם הטוב"ה, אבל זה לא הנושא שלנו הנושא הוא הקריטריון שאתה בדית שאין נסים מתקופת הנביאים והלאה, כי "תראה לי איפה יש נס", נו באמת? היהודים בכל הדורות ספרו על נסים, הנסים לא קרו דוקא לנביא, אלא לכל מי שהיה צריך, מלכים, מנהיגים, וגם בהמשך היהודים בכל הדורות ספרו על נסים. לך מתחשק לקבוע שהנסים נפסקו ביום מסויים, בלי שום סבה. הודית במפורש שאתה היית מוכן לותר על כל הנסים, אלא שאין לך ברירה, לזה לא קוראים "פרשנות", זה כמו שתאמר "אין בעולם שפנים", פשוט אין, אני אספר לך שבגן החיות באוסטרליה יש, ואתה תצעק "אין", אקח אותך לפינת ליטוף מתחת הבית שלך, ותאמר " אין לי ברירה, מסכים לשפן הזה", וכך הלאה. תמציא קריטריון ששפנים נמצאים רק ברחובות שקרוים על שם נביאים, לא ברחובות שקרואים על שם תנאים וכו'. משכוני נפשין למה לך? הכל בשביל הרלב"ג???
טיפ, לאחר סיום כתיבת הודעה לחץ CTRL A+C ותראה נפלאות.. |
|
1.) נו ו..? הקב"ה לא יודע את העתיד? אם נינוה היתה נהפכת נראה לך שזה בגלל שהקב"ה בא ושינה עכשיו משהו או (יותר סביר) שאם כשברא את העולם ידע שנינוה לא תשוב בתשובה היה יוצר את התנאים שיובילו להתפרצות הר געש (למשל) כדי להגשים את הנבואה. 2.) קודם כל הם היו בתקופת הנביאים ובית ראשון. דבר שני הם לא ביקשו שיעשה להם נס, הם דווקא הלכו למסור את נפשם וה' יעזור. (השווה לר' פנחס בן יאיר שאמר לנהר שיתחלק.. פרק שלם ביהושע מתאר את גודל הנס שתנא עושה בצ'יק צ'ק) 3.) טוב, עם זה אין לי מה להתווכח, ברוב הניסים לא ברור האם הם במאה אחוז מעל לגדר הטבע או רק בהסתברות קטנה שואפת לאפס (שזה ממש לא אותו דבר) 4-5.) זה בדיוק הנושא. (של האשכול לפחות. אנחנו נגררנו לשאלה עקרונית אבל במקור השאלה היתה על מדרש מסוים. אם אני יכול לסכם את סלע המחלוקת ביננו, אתה טוען שיכול להיות שהזיהום מהמים ייעלם בנס כשהכוס עוברת ליהודי ותחזור בנס כשהכוס תחזור למצרי ואני טוען שכנראה זה לא מה שקרה ולא יכול לקרות. מסכים?)
אני לא "מוותר" על ניסים. אני רק חושב שהקב"ה לא ישנה את הטבע, אפילו לא בשביל משהו מאוד חשוב (ע"ע השואה) אלא אם זה משהו עקרוני ביותר... וגם אז, לא ביד כל אחד ואחד לעשות כזה דבר, בגלל זה השוויתי להארי פוטר שבו כל אחד עם מקל קסמים יכול לשנות את העולם. כאילו פלוני אומר משהו והקב"ה אומר לעצמו: "טוב, הוא מספיק צדיק, בא נקשיב לו.."
|
|
|
|
| נשלח ב-9/12/2010 16:19 |
|
| |
זה יכול להיות- אותו מורה- אותו אדם- כפי שרש"י אומר איש אחד בלב אחד. סגנון אחד, וכו'
|
|
|
|
|