בפרשתנו מסופר על מות יעקב. המוות של אבי המשפחה גורם לאחים לפחד שהנה עכשיו יוסף יתנקם בהם- "ויראו אחי יוסף כי מת אביהם ויאמרו לו ישטמנו יוסף והשב ישיב לנו את כל הרעה אשר גמלנו אתו" (פרק נ פס' טו). כנראה שהפחד היה ממש גדול וממשי (כך גם משמע מרד"ה "ויראו אחי יוסף" שמשמת יעקב, יוסף הפסיק לקרבן/הפסיק לזון אותם אולי) עד שהאחים לא הסתפקו בבקשת סליחה כנה אלא משתמשים בפתרון יצירתי- "ויצוו אל יוסף לאמר אביך צוה... כה תאמרו ליוסף אנא שא נא פשע אחיך..." (פס' טז-יז). והאיך זה שהאחים הקדושים שיקרו?? על כך עונה רש"י ד"ה "אביך צוה"- שינו בדבר מפני השלום (ובעצם זו גמרא יבמות סה:). ובעצם כולנו מכירים את האמרה הנודעת "מותר לשנות מפני השלום". חוץ משאלת הלמה, אני חושב שחשוב מאוד להגדיר מה זה "מפני השלום" הרי בסופו של דבר את רוב שקרינו (שינויינו) אפשר להגיד שזה כדי שיהיה שלום- כדי שההוא לא ישנא אותי/ לא יחשוב עלי רע/ וכד', אז מה זה באמת "מפני השלום"?? (וזכור לי שבאחד מהרהורי השבוע חשבתי על איזה גדר וזכורני שהייתי מרוצה אלא שזה אבד פרח מזכרוני... או שכנראה עכשיו זה נראה פחות טוב...) נ.ב. אם יש אשכול שדן בזה אני מצטער- לא מצאתי...
נשלח ב-17/12/2010 00:38
הערה: מצוה לשנות מפני השלום (לא רק מותר לשנות).
מוישי, שאלת שתי שאלות 1) למה מצוה לשנות, על כך ענו חכמים כי "גדול השלום". 2) מה זה מפני השלום? יש דוגמאות שדברי חכמים שיבהירו את התשובה: הקב"ה שינה ואמר "ואדוני זקן" (=לא לגרום לעלבון בן בני זוג). "אביך ציוה לפי מותו" (לנסות להקטין את הסכסוך בין האחים). שמואל הקטן יצא למרות שלא הוא זה שעלה ללא רשות, ורבי חיא יצא על אף שלא הוא זה שאכל שום (לא לגרום בושת פנים לחברו). ויש עוד. אי אפשר לקבוע גבול חד בדברים האלה וזה דבר המסור ללב.
נשלח ב-16/12/2010 23:22
"ופה מגיעה שאלתי- מה מוגדר מפני השלום?"
אני לא מצליח להבין מה הבעיה כאן,
כשמו כן הוא מפני השלום מותר וחייבים לשקר,
תוקן על ידי maxmen ב- 16/12/2010 23:24:32
נשלח ב-16/12/2010 23:20
אולי מותר לשקר מפני דרכי שלום לפי דיון שהתקיים כאן בנושא לפני זמן- כמה מהמגיבים טענו כי אין כל איסור לשקר הרמב"ם בספר המצוות לא מונה את השקר סתם כלאו. ולכן בעצם אם אין איסור לשקר שקר סתם ,מדוע יהיה אסור לשקר מפני דרכי שלום?
כנראה שהאיסור לשקר היא המצאה של המסרוחניקים
נשלח ב-16/12/2010 23:10
*כפי שהערתי מקור הפירוש הוא לא רש"י אלא הגמ' ביבמות. בכ"מ לא משנה מה הפירוש, בכ"ז הגמ' כן אומרת שמותר לשנות מפני השלום. ופה מגיעה שאלתי- מה מוגדר מפני השלום?
נשלח ב-16/12/2010 21:26
האחים לא שיקרו- התורה אינה פרוטוקול , בה כתובים כל הדברים שהוחלפו בבית יעקב. לדעתי זו סתם חיפוש דברים ומציאת תשובות- כגון שקר מפני דרכי שלום, בפר' ויגש אומר יהודה לצפנת פנח- אדוני שאל את עבדיו האם יש לכם אב או אח- ולא מצאנו בכל פרוטוקולי השיחות בין האחים לצפנת פנח- אפילו פעם אחת שהוא שאל את השאלה הזו.
אז לפני שרוצים למצא מקורות לשקרים לבנים- יש לבדוק אם זה נכון, וכן אצל אברהם. ההסבר של רש"י נחמד, אבל בהחלט לא חייב להיות נכון, לא חייבים לצטט מילה במילה- הרעיון חשוב. האם מישהו מכיר בתורה ציטוט מעין זה מילה במילה?
נשלח ב-16/12/2010 18:32
אני מבין שאתה מקשה למה פיספסתי ולא שאלתי אז?! (א"כ- קשיא)
נשלח ב-16/12/2010 16:56
רש"י בראשית פרק יח פסוק יג
ואני זקנתי - שינה הכתוב (אלוקים) מפני השלום, שהרי היא אמרה ואדוני זקן: