בית פורומים עצור כאן חושבים

גבולות הסמכות של פוסקי ההלכה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-13/1/2011 14:06 לינק ישיר 
גבולות הסמכות של פוסקי ההלכה

שמעו נא רבותי חביבי מעשה נורא שקרה, ממנו אני דן לכל ענין גבולותן של סמכויות, לפוסקי הלכות.

בעיצומו של יום בהיר, נתקלה אשתי בנהיגתה, ברכב שנסע מולה, לא חלילה תאונה, אלא 'גילוח' שיש עמו נזק קל למראות בלבד. משהו שקורה בכביש משובש שאין בו נתיבים מסומנים, באיזור תעשיה.

במקרה של נזק רציני מתערבת חברת הביטוח, שמאים, בודקי תנועה, וכל מיני אנשים שמתחקרים בדיוק את האירוע.

במקרה שלנו לא נעשה שום דבר, כל אחד טען שהוא בסדר. מי יודע? אולי הכביש אשם. כנראה שני הצדדים חרגו מעט מהקו הבלתי מוגדר ובלתי מסומן ולא לקחו בחשבון את המראות (ייתכן שלקחו מראה אחת בחשבון אבל לא שתיים).

עד כאן הכל בסדר. המוציא מחברו עליו הראיה, נספוג לבד את הנזק, ושלום על ישראל.

אלא שהאברך היקר, מיט אצובער"ו אברייכים שלו, נסע אל המו"ץ האיזורי, והציע בפניו את תיאור הדברים.

המו"ץ היקר, חריף ובקי פסק את פסוקו: מכיון שלפני רכבה של אשתי, עבר בנתיב שלה רכב אחר, והנה אותו רכב אחר לא נתקל כלל בהצובער"ו, והיא אינה מכחישה כלל עובדה זו. הרי זו ראיה שהיא האשמה, שכן אם הוא האשם מדוע לא נתקל ברכב הקודם? עכ"ד היקרים מפנינים והנחמדים מפז.

ואני שואל, כבודו של הרב שליט"א במקומו מונח, מי שמו לשמאי ולבודק תנועה? הוא החזיק הגה בחיים שלו? יש לו מושג האם ה"הוכחה" שלו עומדת במבחן המציאות? רבינו ביקר שם בכביש ויודע היכן בדיוק זה קרה, וא"כ מנין יצא לרבינו זה?

האם כל זה כלול בסמכותו? בשולחן ערוך כתוב שהמוציא מחברו עליו הראיה, כל אחד טוען דבר אחר. (במקרה אני יודע שאשתי נהגת מעולה,  וההוא נראה לי קוקו עם קבלות, טוב יש לי נגיעות)

כמדומני שהפסק הזה הוא גם שוביניסטי. רבינו מניח מן הסתם, אשה אינה יודעת לנהוג, מן הסתם היא אשמה, וראייתו המופלגת של האברך, אינה אלא לסיוע הפסק הברור המיוסד על אדני קודש. (וכן הרי איסור חמור לנהוג ברכב בעירינו כמו שפסקו כל גדולי הדור ורבני העיר וגבאי קופת העיר).

זו לא הפעם הראשונה שאני נתקל ברבנים שבמקום לומר את ההלכה, מנסים להמציא ולבדות הכרעות שונות המבוססות על אינטואיציה של נער בגיל ההתבגרות. או יותר גרוע: ממציאים פשרות, בסוד הבדיחה המוכרת על חצי חצי וגמרנו (ירוחם, נו..). אני מעוניין לדעת אם אני צריך לשלם או לאו, ולרב אין כח לבדוק באותיות הקטנות אזי הוא שולח אותי להתחלק בכספי עם הצד השני..

א.ג.נ. נא דעתכם, השתתפותכם חשובה לנו, ובשמחתכם ישמח לבנו גם אנו.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2011 07:43 לינק ישיר 

הרסתם לי את הבוקר (ברצינות)
זה המצב בדייננו??? מילא רבויינים אבל דיינים...
אייי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2011 06:03 לינק ישיר 

ארתח_זוטא

היכן היית עד להיום?

האם לא ידעת שכל קשר בין הגיון ויושר למו"צים ודיינים  ממוצעים הוא מקרי בהחלט?

עירעור על ההחלטה לאשר את הרב ברוין כרב בקראון הייטס

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2011 00:52 לינק ישיר 

ארתח, אף שנשים פגיעתן רעה, הוא יכול לתבוע אותה מנכסיה שלה. מה עוד שהאידנא למיטב ידיעתי הסכימו גם פוסקים חרדים שיש לאישה חלק בנכסים (בעקבות מהרש"ם וכו').
מה שכמובן מעורר את השאלה מה סמכותו של הדיין השני אם הוא מדבר שטויות? אבל נראה שמזה אתה לא ממש מוטרד. :)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/1/2011 20:23 לינק ישיר 

ארתח:

"מהיכן דנתוני" היא זכות לכל יהודי בדין, אז למה לך נזעק ?? לך שאל אותו מהיכן דנתוני ??  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/1/2011 19:59 לינק ישיר 

אכן זועה, והכואב מכל שלא מדובר בתופעה חד פעמית, אני אישית נתקלתי בכמה מקרים כאלה, אם זה דיינים שמכירים את הנדון, או דיינים שאין להם מושג בפסיקה עפ"י הלכה וכ"ש כשמדובר בעניינים המתנגשים עם ההשקופה הצרופה, לדוגמה בראיון שהיה עם הרב יעקב יוסף בפרשת עמנואל סיפר שבדין תורה שהיה אחד מהדיינים היה אבא של אחד האסירים וכן ששיקר שאמר שחתם בוררות, וזה לא היה (הראיון נמצא בכמה אתרים לכתוב בגוגל ראיון עם הרב יעקב יוסף פרשת עמנואל).
חשבתי אולי להקים עמותה משהו בסגנון להציל עשוק מיד עושקו, משום שהאדם הנורמלי לא בקיא בעניינים אלו, ואף אני לא ידעתי שבכל מקרה אפשר לתבוע את הדיין עצמו בבית דין אחר על הנזק שגרם. האם יש מקום לכזו עמותה או שזה מדי פרובוקטובי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/1/2011 19:42 לינק ישיר 

ארתח,

שאלה בסגנון עדות אא"ס - האם מעתה, אתה תלך לשאול רבנים לגבי שאלות כאלו?

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-15/1/2011 19:19 לינק ישיר 

למי שחשובה לו השתלשלות הענינים, לאחר סירובי המחוצף לקבל את 'פסק ההלכה' של הרב הנ"ל, (שכבר מזמן המלצתי לו לעשות חרקירי כמנהג ק"ק יפן). עלתה השאלה לפני רב אחר יושב על מדין, והלז, קודם שמיעת הענין הפטיר "נשים פגיעתן רעה", וגם זה כמובן עמארצות, שהרי בזמננו יש ויש לאשה נכסים פרטיים שלה. בכל אופן התקזזו שני הפסקים המוטעים זה בזה והמע"ה. שבוטוף לכולנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/1/2011 08:50 לינק ישיר 

אבא ואביך זה מקרים של יחיד מומחה אבל את הקירבה וחשש הנגיעות פותר המצב ד"קיבלו עלייהו", ושלשה רועי בקר זה מעלת הכרעת הענין בשלשה . דאי לא תימא הכי למה לנקוט שלשה רועי בקר יכלה המשנה לומר אבא או אביך או רועה בקר. [אם כי לתו' ועוד ראשונים שלשה צריכים לפחות אחד שמתון ומסיק אבל אינו חייב להיות מומחה  ואילו רועי בקר -להוציא הבעש"ט ושבעת הרועים/אושפיזין- אפילו יחיד שיודע להוציא ולחתוך דין מסברא לא שייך]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/1/2011 18:55 לינק ישיר 

פי אתון. בפשטות קיבלו עלייהו מועיל גם בקוף (אבא ואביך ושלושה רועי בקר, דומני שהכוונה ההיא או אבא או אביך או שלושה רועי בקר). חוצמזה אני לא חושב שמתיאור במעמד צד אחד אתה יכול לפסוק שהוא לא מומחה. חוצמזה לצערי לא מעט מומחים משתמשים בסברות כאלה.
סוף דבר יש לחלק כאן בין השאלה המהותית (האם הוא פסק נכון) לבין השאלה הפרוצדורלית (האם זה בסמכותו). גם השואל עצמו לא ממש הבחין, שכן הוא שואל על הסמכות ומביא כנימוק טענות על בעיות בשיקול הדעת. נכון שאם הוא לא םפסק נכון מתעוררת ביתר שאת שאלת הסמכות, כי אז אני שואל את עצמי האם עליי לשמוע בקולו (בבחינת על שמאל שהוא ימין), וזו שאלת סמכות. אבל בכל זאת חשוב להבחין בין שני האספקטים הללו בדיון עצמו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/1/2011 17:11 לינק ישיר 

איזה סברא מטומטמת, לפי אותו הגיון אפשר לפטור מנזקי בור, שהרי כולם עברו ולא נפלו, למה אתה נפלת??

פי_אתון

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/1/2011 15:25 לינק ישיר 

מיכי

קיבלו עלייהו מועיל בדן יחידי ש[נתברר ש]אינו מומחה.?

ארתח.
אם גולחו המראות היה צריך הרב לפטור את שובר המראה של הזכר כי אסור לו להסתכל במראה ולחייב את שובר המראה של זוגתך ואף לחייבו בארבעה דברים......

תוקן על ידי pi_haton ב- 13/01/2011 15:26:06

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/1/2011 15:16 לינק ישיר 

לא הבנתי את הסיטואציה. האם אתם הייתם שם בדיון? האם הוא הוציא פסק רק על סמך תיאור של צד אחד?

הרב הוציא את הפסק על סמך סברא.

אם כן, אז אין לו שום סמכות לעשות זאת. במקרה כזה זוהי הוראה ולא פס"ד,

אין לו סמכות? תלוי באיזו שכונה הוא גר, יש לרבנים במקומות מסוימים סמכויות וכח כפיה- יותר מאשר לבג"ץ

אם זה היה רק לדין ולא לפשרה

יש סמכות של בורר- שגם עליה ניתן לערר בבית המשפט.

וצודק- בעל- כאן חל דין בגין האשה הנהגת- הגמרא הי קובעת משונה והזיק חייב- בלי הוכחה-.אשה נהגת בגדר משונה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/1/2011 14:22 לינק ישיר 

לא הבנתי את הסיטואציה. האם אתם הייתם שם בדיון? האם הוא הוציא פסק רק על סמך תיאור של צד אחד? אם כן, אז אין לו שום סמכות לעשות זאת. במקרה כזה זוהי הוראה ולא פס"ד, שמחייבת לכל היותר את השואל. אם אתם הופעתם בפניו והסכמתם לדון אז יש לו סמכות (ובודאי אם קיבלתם אותו בין לדין בין לפשרה). אם זה היה רק לדין ולא לפשרה, אתם יכולים לערער לבי"ד מוסמך שיבטלו את הפס"ד כי הוא מבוסס על טעות בשיקול הדעת. הראיה הזו ודאי לא מספיקה כדי להוציא ממון.
אמנם נכון שהדין האם חובת הראיה על המזיק או על הניזק שנוי במחלוקת החזו"א והפנ"י, והחזו"א סובר שחובת הראיה על המזיק. אלא שכאן שני הצדדים מזיקים (ודמי לרדיפה הדדית, בה דן ר' שלמה אייגר בחיק' רעק"א לכתובות). סו"ד, ברור שהדין הוא שכל אחד משלם את חלקו. פרוצדורלית, מילתי אמורה לעיל.
ולהשומע ינעם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/1/2011 14:11 לינק ישיר 

אני לא מבין מה אתה רוצה
קנס קנסוה רבנן על שנהגה בניגוד לאיסור שהוצא על נהיגת נשים.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > גבולות הסמכות של פוסקי ההלכה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext