בית פורומים עצור כאן חושבים

למה לא להיות נבל?!

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-19/1/2011 11:01 לינק ישיר 
למה לא להיות נבל?!

[הדברים הבאים כתבתי אותם בהתחלה כתגובה לאשכול "חוש המישוש חרפה וכו'" אלא שהדברים התארכו עד מאוד עד כדי דרשה שלמה ולכן העדפתי לפתוח אותה כנושא חדש]

למה לא להיות נבל?!

על השאלה למה להיות בני אדם, במה עדיפה הבחירה בהנאות הגוף על הנאות הרוח כיון ששניהם נתן לנו ה'

תשובה לדבר, ודאי העיסוק ברוח אינו כיון שיש בו הנאה אלא כיון שהיא חובתנו ביראת אלוהים, ובהתאם לכך אין כל מקום לשאלה

שלמה המלך אמר בחכמתו "כי אין טוב לאדם כי אם לאכול ולשתות ולשמוח" וזה כולל כל הנאה שהיא כל אחד ממה שהוא נהנה אם בגוף ואם ברוח והכל הוא מתת אלוהים

אלא שבסיומו וחתימת ספרו שהוא הרושם העיקרי שהוא רוצה להשאיר ואותו הוא בא ללמד אותנו, אחרי שהוא עשה וחווה הכל, והוא אומר "סוף דבר הכל נשמע את האלוהים ירא ומצוותיו שמור כי זה כל האדם" "כל האדם" משמעותו שאין לאדם דבר מחוץ לדבר הזה.

והוא כבר שילב את שני הקצוות של העניין הזה שהם שני הקצוות של המציאות שבה האדם חי בפסוק אחד וגם הוא בסיומו וסיכומו של סיפרו והוא כותב "שמח בחור בילדותך ויטיבך לבך בימי בחורתך - ודע כי על כל אלו יביאך אלוהים במשפט" האלוהים הוא כל דבר שהוא חוץ לגוף של עצמי והאלוהים שהוא המציאות עצמה יתנקם במשפט על כל נעלם למי שהוא רק שמח בילדותו ואין לו יראת אלוהים

והדבר כבר מתחיל בעיקרי התורה שהנחילונו האבות

אברהם אבינו אמר "רק אין יראת אלוהים במקום הזה והרגוני על דבר אשתי" ואין יראת אלוהים במקום שיש נהנתנות כאידיאל וכעיקרון, - במקום שמקדשים נהנתנות אין אלוהים כלל, כדברי הכתוב "אמר נבל בליבו אין אלוהים"

כל המטרה של התורה היא להוכיח ולהבהיר את העיקר הזה שיש אלוהים, ויש סדר הגיוני בעולם, והעולם הוא לא עולם של הפקר ואנרכיה, אלא עולם של בניין עם מטרה ותכלית מוגדרת, כדברי התורה בחתימתה "הרנינו גויים עמו כי דם עבדיו יקום ונקם ישיב לצריו וכיפר אדמתו עמו" ו"אשריך ישראל מי כמוך עם נושע בה מגן עזריך ואשר חרב גאוותיך ויכחשו אויבך לך – ואתה על במותימו תדרוך" שיש תיקון ויש אחרית ויש תכלית לעם ה'.

וכבר אמרו על זה חכמינו באבות "הוי מתפלל בשלומה של מלכות [גם של מלכות הרשעה] כי אלמלי מוראה של מלכות איש את רעהו חיים בלעו" בדברים האלו שלהם יש עניין עמוק מאוד, שהם חידשו כאן שיש במלכות מציאות רוחנית, מציאות ששייך להתפלל עליה כיון שיש בה תכלית אמת לכשעצמה, שהתפילה היא לא רק להינצל מן הפורענות אלא תפילה על המורא של מלכות עצמו, שיהיה לו קיום, שישמר הסדר בעולם וישמר השלום, - "כי בשלומה יהיה לך שלום" והאדם עצמו חפץ בה והמניע הראשוני הוא אמנם פחד אך לאחר מכן יש לו אליו חיבור אמיתי ורצון פנימי לקיים אותו.

המלכות מעיקרה היא קיום רצון העם כולו שהוא קיום האנושות שבעולם שאינם רוצים לחיות במלחמה תמידית שכשם שחיו אבותיהם וחיות השדה ובהמות היער, ובשביל זה יש מלכות ששומרת על השלום והעם כולו מקיים אותו ומגביל את עצמו בשביל השלום הכולל הזה, אפילו שהיחיד הממליך ההוא יאבד את העצמאות שלו שהייתה לו קודם לכן, והמלך יכול לקחת את בנותיו לשפחות ואותו לעבד.

ההגבלה העצמית הזאת היא ההשלמה עם המציאות והאמת הכללית של העולם החיצוני.

ולכן על השאלה למה לא להנות, למה לא לעשות חיים ללא גבול, התשובה היא שהם זה לא האדם, כיון שלאדם יש כבר רצון פנימי בשלום.

אלא שיאמר האומר אהיה חציי נבל וחציי אדם, נבל ברשות עצמי ואדם ברשות הרבים.

התשובה לכך היא שבני אדם שונאים את הנבלים מתוך פחד שאין להם אלוהים והם יכולים לבלוע אותם, וכיון שאנשים אינם אוהבים להיות שנואים הם מיישרים קו והם מייפים את עצמם לכל הפחות בעיני אחרים,

וכיון שהמציאות היא שמביאה את בני האדם לרצות להיות יפים בשביל שתהיה להם תמיכה חברתית לחיים ושיהיה להם תפקיד בעולם, אם לא מתוך רצון אישי אז מתוך הכורח החיצוני, לכן אמנם שהחוש האסתטי נוצר מתוך כורח החיים, בכ"ז כיון שלאדם באשר הוא אדם המקום הזה הוא עיקר מציאות החיים, כיון שהוא איזור התמודדות שלו תמיד, ולכן ללא אהבת היראה אין לאדם חיים באמת, כיון שאין לו אהבה למקום שהוא נמצא בו תמיד, וכיון שאוהב האדם את היראה ואת היושר הריהו כולו אדם ואין אצלו מקום לחצי נבל.

ואם נשאל שוב - אמנם שיש מקום פנימי ליראה גם כשאין לה הכרח חיצוני בכ"ז למה לא להיטיב את ליבי בימי בחרותי ללא מחשבה נוספת וללא יראה מה יקרה אם אני יעשה כך ?

התשובה בדברי קהלת היא "כי אלוהים יביא במשפט על כל נעלם" כיון שזה או אלוהים או נהנתנות ואין שניהם דרים בכפיפה אחת לעולם, כיון שמציאות האלוהים הוא מציאות הענווה האנושית, שמקבלת דברי אמת גם כשהם לא הדבר שהכי נוח לעשות, ומציאות הנהנתנות היא קיום הגאווה של אני ואפסי עוד, שיוצר חוסר התחשבות בחשבונות חיצוניים, ולכן אין מציאות כזאת ששניהם יתקיימו במקביל, וכיון שנטה האדם להנאות הגוף הריהו נוטש את האהבה הכללית ושם שמים מתחלל על ידו, ולכן הטבת הלב שאין בה חשבון ואין בה יראה יש בה בגידה בבורא שהוא מקור הכל כשאין אלוהים במזימותיו ויש כאן קלקול הבניין באפן כללי, בניין שלכל יחיד יש חלק בו, ולכן האלוהים יביא אותה במשפט.

ובאמת שהאנושות בעיקרה וברובה הריהי פוסחת על שני הסעיפים

וכאן הוא עיקר חידוש התורה שאומרת "קדושים תהיו כי קדוש אני ה'" ועיקר הקדושה היא במליאות האהבה על הכל, שאין בו חילול של חטא, והמציאות שתלויה בהכרח בחסד ה' תמיד, אין בה בסיס מציאותי לשקר, והיראה כדבר עצמי צריכה יושר פנימי, ולכן כל גניבה נרשמת וכל חטא נמנה במשפט, והחפץ של האהבה הנקייה של עולם מלא ברכת ה' מליאות שיש בה ברכה שלמה, מתקיים רק בקדושת המחשבה, וביחוד המעשה לשם שמים ולשם שותפות עם הבורא בקיום מעשה שמים וארץ,

והוא האידיאל שעומד כנגד עינינו תמיד בחינוך בנינו ובחינוך עצמינו עימם, ואמנם שאידיאל מטבעו אין אפשרות שהוא יתממש בצורה שלמה, אלא שהיא שאיפתינו הרמה, והיא חלקנו בחיים אותו אנחנו יוצרים בעצמנו, ואמנם יש זוכים ומקבלים פני שכינה בכל יום והם כבודינו והיא עמלינו תמיד שיהיה חלקנו עימהם שיהיה חלקינו עם יושבי בית המדרש, ואנו עמלים ומקבלים שכר, ועל הפושעים בי האומרים "מאי אהנו לן רבנן" עליהם הכתוב אומר "כי תולעתם לא תמות ואישם לא תכבה והיו דרעון לכל בשר"

ובאמת שעיקר חידוש התורה הוא הדוגמתיות הקדושה כזאת המכוונת כל אורחותינו לדרך אמת שיש בה אויר מהגן שבעדן מקדם שהוא המקום שיש בו רק את ציווי ה', ורק בו יש את היציאה מתוך העולם השפל יותר שעומד נמוך יותר והריהו רק פוסח תמיד בין שני הסעיפים

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/1/2011 21:15 לינק ישיר 

התורה מספרת לנו מה היא שיא ביטוי לקדושה ולהתעלות

שמות פרק כד

י) וַיִּרְאוּ אֵת אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל וְתַחַת רַגְלָיו כְּמַעֲשֵׂה לִבְנַת הַסַּפִּיר וּכְעֶצֶם הַשָּׁמַיִם לָטֹהַר:
(יא) וְאֶל אֲצִילֵי בְּנֵי יִשְׂרָאֵל לֹא שָׁלַח יָדוֹ וַיֶּחֱזוּ אֶת הָאֱלֹהִים וַיֹּאכְלוּ וַיִּשְׁתּוּ: ס

כך עובדים את ה' אצילי ישראל- לפי התורה. ואידך פירושא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/1/2011 21:06 לינק ישיר 

yakovw כתב:
זלזול?  היכן?! ואם כן אלף התנצלויות

לא לא ח"ו, לא התכוונתי אליך כלל,
אמרתי לגבי קדשת המזבח נראה סביר שלא נגלה את ,,,,, הרי הם קדוש, במילא אסור לגלות את,,,, עליו,
ורש"י (בשם חז"ל) בא לומר, לא ולא אין הסיבה בגלל קדושת המזבח בעצמו, רק אל לנו לזלזל בדבר שאנו צריכים אותו אפי' אבנים, וק"ו וכו' וכו' 

רצוני לומר: כמה רחוק אנו בהבנת הקדושה, חשבתי שאסור בגלל קדושת המזבח, והנה רש"י הפך לי את העניין,

וכן ראה רש"י (בשם חז"ל) השבת בעניין "אל תגשו אל אשה"
היינו חושבים שזה משום קדושה כביכול, ולא היא, (זה משום קדושה = נקיות, כי האשה פולטת שלושה ימים)

וכן כל העניין של קדושה במעמד הר סיני, וַיּאמֶר יְקוָק אֶל משֶׁה לֵךְ אֶל הָעָם וְקִדַּשְׁתָּם הַיּוֹם וּמָחָר וְכִבְּסוּ שִׂמְלתָם:

תוקן על ידי maxmen ב- 22/01/2011 21:09:16

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/1/2011 20:48 לינק ישיר 

זלזול?  היכן?! ואם כן אלף התנצלויות מראש
ובקשר לקהילה הנ"ל, אישית לא נתקלתי בזה כמעט, על אף שכן יוצא לי להתחכך בהם מעט
ועוד משהו, גם אני מאוד נהנתי מההתכתבות איתך  רק שאישית אני נהנה לדלג יותר מעניין לענין ופחות לעסוק באותו נושא הרבה פעמים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/1/2011 20:42 לינק ישיר 

הנתון הזה גם יוסיף קצת לאשכול,

ר' משה הלברשטאם זצ"ל 
(היה גדולי הרבנים במאה שערים, http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9E%D7%A9%D7%94_%D7%94%D7%9C%D7%91%D7%A8%D7%A9%D7%98%D7%90%D7%9D )

היה ממליץ לנשים ממאה שערים (אלה עם המטפחות והתגלחת) לקנות וללבוש פאות בבית שצריך,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/1/2011 20:03 לינק ישיר 

שגעת היקרה:

יש לי סיפור שהצניעות יפה לה, אבל בכל זאת אני הספר אותו,

זוג טרי וחננות (צדיקים בל"ז) נכנסו לאחד מגדולי הדור בבכי נורא למה נולד להם תינוק חלש וחולה ?!
הרי עשינו הכל בקדושה (המזוייפת כמובן) ??
הרב ענה להם: זוהי הבעיה באמת, בפעם הבא תעשו את זה כמו שצריך, והמבין יבין, 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/1/2011 19:42 לינק ישיר 

yakovw כתב:
ואגב , ההוא העישר בבית שלך טעה בדבר משנה מפורשת בדמאי שכתוב שם שאפילו האוכל אצל עם הארץ אינו מעשר מפני דרכי שלום וק"ו ב"ב לכאן כמובן

זה העניין זה לא ההוא זה קהילה שלמה בישראל, ודיי פופולרית, אחרת לא הייתי נזעק,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/1/2011 19:38 לינק ישיר 

yakovw כתב:
בהחלט, הכוונה עד לפעם הבאה

השבת נזכרתי בך, שלמדתי את הרש"י הזה,

רש"י שמות פרק כ פסוק כב
והרי דברים קל וחומר ומה אבנים הללו (המזבח,, הקדושה בעצמה ?! ) שאין בהם דעת להקפיד על בזיונן אמרה תורה הואיל ויש בהם צורך, לא תנהג בהם מנהג בזיון, חבירך שהוא בדמות יוצרך, ומקפיד על בזיונו, על אחת כמה וכמה:

לומר שאין ערך לשום קדושה אם היא תגרום לזלזל באדם אחר שכן רוצה להנות מהחיים, ק"ו אם תגרום לקצץ בנטיעות, והבן, 

תוקן על ידי maxmen ב- 22/01/2011 19:39:54

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/1/2011 19:36 לינק ישיר 

ואגב , ההוא העישר בבית שלך טעה בדבר משנה מפורשת בדמאי שכתוב שם שאפילו האוכל אצל עם הארץ אינו מעשר מפני דרכי שלום וק"ו ב"ב לכאן כמובן

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/1/2011 19:31 לינק ישיר 

בהחלט, הכוונה עד לפעם הבאה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/1/2011 19:25 לינק ישיר 

yakovw כתב:
מקסמן  אתה אמרת את שלך ואני את שלי, נפרד כידידים?

צדיק: לא צריך להפרד בכלל, נהנתי ואני נהנה מדברך מאוד, וחבל שניפרד,

אבל: אל לנו להיות חכמים יותר מאלוקים, שהתחיל עם אָנכִי יְקוָק אֱלהֶיךָ אֲשֶׁר הוֹצֵאתִיךָ מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם מִבֵּית עֲבָדִים,

למה לא התחיל עם "אשר אני בראתי את העולם" ?? למה דווקא עם "אשר הוצאתיך מארץ מצרים" ??

עיין באבן עזרא במקום ותחכים מאוד,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/1/2011 19:14 לינק ישיר 

זה בדיוק הנקודה, שהגבול בין אדם לחברו הוא לא גבול שיש בו חומה,
קשה לאדם להבחין בין עצמו לאחרים,
ולכן ברגע שהנטיה שלו היא חושנית, בתחום ההרגשה הזאת אין לאחרים מקום כלל
וההתרגלות להתעלמות, וסיפוק גופני, היא גורם הכרחי להשגת הגבול של אחרים
גם אם זה גורם לרגש של גאוה וזלזול בלבד, בכל זאת הם דברים שהם לכשעצמם יש בהם רע מוחלט

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/1/2011 15:35 לינק ישיר 

יעקבw
מי שמענין אותו רק הבטן של עצמו על חשבון אחרים הוא גם מושחת.
ומי שמעניין אותו רק הבטן של עצמו, כי כך בא לו להעביר את חייו, מענינים אותו עינוגים בדיוק כמו שאת השכן שלו מעניינים השכלות. הוא מפיק את הסיפוק שלו מרעיונות מחשבתיים והוא מפיק את הסיפוק שלו מגירויים חושניים.
למה אחד מהם נבל?
אתה לא מספק תשובה למה העדפת סוג סיפוק מסוימת היא ניבלות. ?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/1/2011 15:15 לינק ישיר 

מקסמן
אתה אמרת את שלך ואני את שלי, נפרד כידידים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/1/2011 14:57 לינק ישיר 

צורעפאכע כתב:

יעקבוו
מה נקרא אצלך נבל?.
למשל מי שמקיים מצוות כהלכה, אבל הוא נהנה בכיף מהחיים ואוהב שאחרים יהנו מהחיים הוא טוב ומטיב לעצמו ולזולתו. הוא נחשב נבל?
אני מכיר אנשים שכל היום דורשים על צניעות והסתגפות, והם ממררים את חיי כל הנפגשים איתם. הם לא נבלים??

מי שממרר לאנשים את החיים הוא לא נבל אלא מושחת, נבל הוא אחד שלא מעניין אותו כלום חוץ מהבטן של עצמו וכמובן גם מהדברים הצריכים לבטן, 
אחד שאוהב שאחרים יהנו, יש בו אמנם מעדינות הנפש בזה שהוא משתתף בשמחת אחרים והוא לא אגוצנטרי לגמרי, אלא שבדרך כלל הדברים באים אחד על חשבון השני, ומי שמשקיע מדאי בטיפוח עצמו הוא מזלזל יותר בהשתתפות עם האחרים
וביחס לקיום המצוות - השאלה היא למה הוא מקיים אותם, האם הוא מתוך פחד [ילדותי] מעונש בגהנום, זה אמנם יעשה שיהיה לו אלוהים וזה לכשעצמו ודאי חשוב, אבל הוא לא לגמרי חרג מהשם נבל שהוא נקרא בו
ואם הקיום הוא לשמה שהוא מכיר באמת כאמת שיש לה משמעות מחייבת, אם כן ראוי לו שיקדש שם שמים ולא ינמיך את סביבתו על ידי הנמכת קומתו האישית 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/1/2011 14:32 לינק ישיר 

מקסוול כתב:
לבינתיים, עד שתגיעו למסקנה, אפשר להיות נבל?

כיון שהנבל אומר שליבו שאין אלוהים ואנו מאמינים שאלוהים ברא בראשית אי לכך ובהתאם לזאת כנראה שאין אפשרות כזאת

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > למה לא להיות נבל?!
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext