בית פורומים עצור כאן חושבים

מערכת משפט ע״פ התורה בימינו

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-30/1/2011 06:33 לינק ישיר 
מערכת משפט ע״פ התורה בימינו

מערכת משפטית ע״פ התורה: התיתכן ואיך? ״כל הדן בערכאות כמרים ידו בתורת משה״ בחברה הישראלית קיימת מערכת המשפט הממלכתית כמערכת נשפט הפועלת כעיקרון על בסיס כללים חילוניים קיימת לה ״מקבילה״ (מאוד חלקית ומצומצמת) והיא מערכת בתי הדין הרבניים ככל שאני יודע מערכת זו (הרבניים) מוגבלת בסמכויותיה ובתחומים בהם היא יכולה לעסוק אבל האמנם ההגבלה היא רק בסך תחומי עיסוקה? לי משום מה נדמה שמגבלותיה של זו אינה רק במספרם של תחומי עיסוקיה אלא בעיקר דווקא בדברים יותר עקרוניים ומהותיים הקשורים לפרוצדורות הדיון, סדרי הדין, עשיית צדק אתיקה, ובגדול הייתי אומר ביישום נכון ואמיתי (לא טכני) של הכוונה האמיתית של הדרך המותווית בתורה תוך הפעלת שיקול דעת היכן שצריך האמנם במציאות ימינו בה ״גלות התורה״ מורגשת על כל צעד ושעל (והדיונים בפורום זה מצביעים על כך) היזקקות למערכת החילונית הינה הרמת יד בתורת משה? ואולי דוקא עיוות דין לאמיתו הנעשה תחת הכותרת ״דין תורה״ הוא הוא הרמת יד בתורת משה? מה דעת חכמי הפורום על כך? 

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/2/2011 20:21 לינק ישיר 

לאחרונה מתפרסמים בחלק מעלוני השבת מדורים העוסקים בדיני ממונות על-פי התורה. אני עוקב בעיקר אחרי שני מדורים:
* מדור אחד, בעלון "גילוי דעת", כולל פסקי דין אמיתיים שניתנו ע"י דיינים בכולל "ארץ חמדה".
* מדור שני, בעלון לנוער "שלום לעם", כולל דיונים תיאורטיים שנועדו רק לצורך היכרות עם הסוגיות ולא לצורך פסיקת הלכה.

המדורים הללו מאד מעניינים, ויש להם פוטנציאל לקרב אנשים לדיני הממונות שבתורה. אבל יש בהם גם סכנה גדולה - לפעמים פסקי הדין שמתפרסמים בהם הם תמוהים ומנוגדים לשכל הישר, ומנומקים בצורה תמוהה עוד יותר, וכך עלולים דווקא להרחיק אנשים מדיני התורה.

לענ"ד, פסקי דין תורניים צריכים להיות לא רק נכונים על-פי התורה, אלא גם הגיוניים ומובנים בשכל הישר, כמו שנאמר על משפט שלמה, מלכים א ג28: וַיִּשְׁמְעוּ כָל יִשְׂרָאֵל אֶת הַמִּשְׁפָּט אֲשֶׁר שָׁפַט הַמֶּלֶךְ, וַיִּרְאוּ מִפְּנֵי הַמֶּלֶךְ, כִּי רָאוּ כִּי חָכְמַת אֱלֹהִים בְּקִרְבּוֹ לַעֲשׂוֹת מִשְׁפָּט.

---

אני מביא כאן שני מכתבים שכתבתי למערכת "שלום לעם" בנושא זה, ועדיין לא קיבלתי תשובה. ניסחתי את המכתבים בצורה עניינית, אך למעשה עומד מאחריהם גם רגש של צער על כך שדיני התורה מוצגים בצורה כל-כך תמוהה ומוזרה.

---

תשובה לשאלה 129 - שריפה בכרמל 2

בתשובה 129 התייחסתם לאדם שהציל שמונה ציורים של חברו מהשריפה, ואחד מהם ניזוק. כתבתם שהמציל צריך לפצות את הצייר, הבאתם כראיה כמה סוגיות העוסקות במציל שגרם נזק. לענ"ד אין הנדון דומה לראיה! באותן סוגיות המציל גורם נזק לרכושם של אחרים, ובנדון שלנו המציל גרם נזק לרכושו של אותו אדם שאת רכושו הוא הציל!

על משקל מה שכתבתם בעצמכם בסוף הקטע, "אין ספק, כי אילו היה מצליח ליצור איתו קשר בשעת מעשה ואומר שהוא מוכן להיכנס לבית הבוער ולהוציא ציורים תמורת ויתור על ציור אחד, הצייר היה מסכים, שהרי אילו לא היה מציל, כל שמונת הציורים היו נשרפים לגמרי, כולל הציור שניזוק!".

לכן ברור שהמציל פטור מלשלם לצייר את דמי הציור שניזוק; אבל אילו המציל היה גורם נזק לרכוש של אדם שלישי, היה חייב לשלם לו.

תשובה לשאלה 130 - הגנב הנדיב

בתשובה לשאלה 130, כתבתם על אדם שגנב ציוד מהאוניברסיטה וכן מסטודנטים רבים, ואז נכמרו רחמיו על אחד הסטודנטים והוא שלח מחשב חדש עבורו. כתבתם שהאוניברסיטה רשאית לקחת את המחשב לעצמה, מכיוון שהגנב הוא בעל חוב שלה, ואנשי האוניברסיטה כבר הגביהו את המחשב וזכו בו.

לענ"ד, מכיוון שהגנב שלח את המחשב עבור הסטודנט אלחנן, מסתבר שהגנב הגביה את המחשב עבורו וזכה בו עבורו, ולכן כשהמחשב הגיע למשרדי האוניברסיטה הוא כבר היה שייך לאלחנן, ואנשי האוניברסיטה לא יכלו לזכות בו, והם חייבים להעביר אותו לאלחנן!

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-6/2/2011 04:55 לינק ישיר 

<אבל בעיקר עניינים הקשורים ״לארגון״ נכון של סדרי דין בבי״ד ע״פ תורה בכל מערך היחסים שבין אדם לאדם (=״אדם לחברו״) או בין אדם לשלטון>

התוכל להסביר את כוונתך?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2011 08:33 לינק ישיר 

כוונתי בפתיחת האשכול היתה לדון הן בנושאים ספיציפיים כמו אישות או ממונות ואחרים, אבל בעיקר עניינים הקשורים ״לארגון״ נכון של סדרי דין בבי״ד ע״פ תורה בכל מערך היחסים שבין אדם לאדם (=״אדם לחברו״) או בין אדם לשלטון. כוונתי גם לדון דברים מציאותיים כאן ועכשיו ולא בעניינים שהם ״הלכתא למשיחא״ או דברים רחוקים מאשר כאן ועכשיו. אבל האשכול הוסט למה שלה היה בכוונתי כלל לדון בו כי זה שייך לכותרת אחרת ומכאן שזה שייך לאשכול מיוחד לכך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2011 08:19 לינק ישיר 

חכם

<פותח האשכול העלה נקודה חשובה שמשום מה הוסטה למחזות אחרים, והיא חוסר הרלוונטיות של פסקי ההלכה בדיני ממנות בימינו. ואתן כמה דוגמאות...>

כל הדוגמאות שלך הן בדיני ממונות, שבהן מועיל תנאי, וע"כ אינן כה בעייתיות, השאלות הקשות יותר הן בדיני איסורים.

ראה כאן פתרונות לרבות מה"הבעיות" שהעלית:

http://www.rambish.org.il/journals/a/avnei_mishpat/vol003/avm00311.pdf

תוקן על ידי נישטאיך ב- 04/02/2011 08:21:31

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2011 21:54 לינק ישיר 

חכםלעצמו אכן חכמת לא רק לעצמך אלא גם כלפי דבריו של פותח אשכול זה. לא שכל כך גרוע להתפזר קצת מהכוונה המקורית אבל כאן האשכול הוסט לגמרי מכוונתו המקורית, ונסיונותי להחזיר את העגלה למסלולה עלו בתוהו עד שנואשתי מכך. חבל, כי יש הרבה מה לדון ולדוש בנושא האשכול אף מבלי להסיטו כלל. אולי כשימצו כאן את ההסטה אפתח אשכול חדש ואולי אז יהיה מצב של איכשר שעתא ש׳כויח!

תוקן על ידי שמניךטובים ב- 03/02/2011 21:58:59

תוקן על ידי שמניךטובים ב- 03/02/2011 22:00:46

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2011 21:14 לינק ישיר 

פותח האשכול העלה נקודה חשובה שמשום מה הוסטה למחזות אחרים, והיא חוסר הרלוונטיות של פסקי ההלכה בדיני ממנות בימינו. 
ואתן כמה דוגמאות א. חברה בע"מ סוג של ישות משפטית שאין לא אח ורע בעולם ההלכה.
ב. הכלל הוא שאין אדם מוכר דבר שלא בא לעולם, ואינו מוכר דבר שאינו ברשותו. והנה כל עולם החוזים בעסקאות נדל"ן מלא מסוג עסקאות כאלה.
ג. המסחר בבורסה על כל סוגיו כמעט ואין לו פיתרון מבחינה הלכתית לא לאיך קונים ומוכרים סוג דברים כאלה, ולא מה האחריות של מי שמחזיק במניות וכדומה.
ד. נושא הריבית בהלכה שבימינו חלק מן הריבית הוא סוג של הגדרת ערך הכסף, ואינו דומה כלל לריבית של תורה . ועוד לא דיברנו על הצמדה למדד.
וזה  עוד לפני שאנו עוסקים בשאלות מוסריות מהסוג שהעלו חכמי הפורום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2011 10:59 לינק ישיר 

ישראל
הלוואי והיית צודק
וגם אם זה יהיה כדבריך, ידם של הקיצונים תמיד תהיה על העליונה, כי הקיצוני תמיד יטען ל'פשרן' מדוע שלא תחמיר כמוני, ואילו הפשרן לא יוכל לטעון לקיצוני מדוע לא תקל כמוני.
כאשר אין הכרעה ברורה מהו פשרן ומהו קיצוני, לדוגמא האם מדינת ישראל היא נס או מעשה שטן, אין אפשרות להגיע להכרעה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2011 10:21 לינק ישיר 

ושוב אשאל אותך כמה הם לדעתך הפונוביז'/ים אשר חפצים להתרחק מהמחלוקת, הרי בעלי המחלוקת הם תמיד
המשועממים, רוב העם רווי מחלוקות ורוצה בהתאחדות. אני יוצא מנק' הנחה שאם ההמון יסכים להתאחד בדרישה
המחרחרים יהיו בטלים ברוב. אני חושב שהדבר טעון התארגנות ואמונה. (אינני רואה עצמי כאדם המתאים לכך, אך
מאמין אני בטענה).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2011 10:13 לינק ישיר 

נו באמת
תעקוב רק אחרי המחלוקת בפונוביז'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2011 09:51 לינק ישיר 

נישטאיך -רשמתי לפני כן שלדעתי במציאות הנוכחית דבר זה יתכן אם ידרש ממטה, ובימינו אני מאמין שזה מציאותי,
לא סרטים. 
ולגבי הערתך למקסמן דעתי איתו רבים הרבנים היום שהיו עונים לה כך שבקל יכולה לפנות אליהם ולא לאלו שלא יענו לה.
וללא קשר מה  זה "נישטאיך"?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2011 09:44 לינק ישיר 

ישראל

<מה שנראה לי שנחוץ הוא התאחדות הרבנים לגוף אחד>

אתה חי במציאות או בסרטים?

_________

מקסמן

<אבל לו היית אישה שולחת שאלות לרב בסוגיות ההלכה, האם הרב לא היה עונה לה ????
בוודאי שכן !>

הוא היה עונה לה: "אין חכמה לנשים אלא בפלך, תבקשי מבעלך שישאל אותי את אותן השאלות ששאלת". 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2011 09:18 לינק ישיר 

אמשלום מנק' הנחה כי מציאות סנהדרין (נק' הנחה שכל מאמין לענ"ד מחוייב אליה)  רצויה. מה היא לדעתך 
נק' הציון הבאה אליה אני צריכים לשאוף ע"מ להגשים זאת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2011 13:42 לינק ישיר 

צענערענע כתב:
" .דוגמא נוספת שתבהיר זאת1
.בעבר נשים לא נהגו ללבוש מכנסיים.
2. היום רוב הנשים בעולם לובשות מכנסיים.
מסקנה נשים בעבר לא רצו ללבוש מכנסיים...

נכון מאוד, הן היו יותר חושבות על העתיד חייהם בזמן שלא יתאים להן מכנסיים,
או היו יותר מוסריים, ולא רצו לגרום לזקנות בושות, במילא החליטו לכסות את שערן ואת רגלהן מכל הבנות,
ורק לרווקות נתנו אישור לגלות את שערן וכדומה בכדי לכבוש את הגברים המטומטמים,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2011 13:40 לינק ישיר 

תוקן על ידי maxmen ב- 02/02/2011 13:41:39

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2011 13:25 לינק ישיר 

אשלום היקרה:

לא נעים לי לאכזב אותך,
אבל לו היית אישה שולחת שאלות לרב בסוגיות ההלכה, האם הרב לא היה עונה לה ????
בוודאי שכן !
(ברצוני שתעקבי אחרי)
לו הן היו משתתפות בכל ספרי השו"ת בכל הדורות, האם הרבנים לא היו עונות להן ?? או שהחכמים היו מתפלאים מחכמתן ועונות להן וחוזר חלילה,
ואז הן בהכרח היו ידועות כלומדי תורה ומתענינים בפסק, ומתווכחות עם רבנים בהיגיון ההלכה והפסק,
ובהכרח הרבנים היו מצטטים אותן בספריהם בכל הדורות,

(אני מקווה שאת עוקבת אחרי)

התשובה היא, לא ולא, לא עניין אותן מכל זה, לא עניין אותן עם פקק של פח מותר לפתוח בשבת או לא,
כי התורה תפל לה באמת,
זה לא מדבר אליה, אולי כי לא מחוייבת, או אולי כי עסוקה היא בצאצאיה, או אולי בגלל הבינה יתרה שלה היא מבינה שכל התורה מיועדת לגברים כי הם באמת חמורים (סליחה) וחייבים אותו, אבל לא נשים, הם לא צריכות באמת את התורה,

אני לא יכול לקבל טענה מוסרית כזאת שדווקא הגברים היו צרכים לדאוג להן חינוכית, זוהי טענה שטותית, לדרוש מהגברים כל חייהם להיות בייביסיטר לנשים, ולתקן אפליות כביכול שהן בעצמם לא צריכות אותם, אפי' בלחנך בנים ללמוד תורה, אנו מצליחים רק אחד מאלף (שיוצא להוראה, חוץ מזה שהישיבות גם מיועדות למנוע פשע וריקנות מהבחורים, כלומר הם לא רק עניין ללמוד, שבנות לא צריכות את המגן הזה, והביני)
את מבינה אותי ?? לחנך מראש נשים ללומד תורה בזמן שאנו דיי כושלים בחינוך הבנים ?? 
(אגב: ידוע לך שבבית דין השחור במא"ש גם מגיעות\משתתפות טוענות רבניות ???)

אבל אם זה היה מגיע מצד רצונם של הנשים ?! מי היה מונע מהן ?? דברה הנביאה תוכיח !!

תוקן על ידי maxmen ב- 02/02/2011 13:33:04

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מערכת משפט ע״פ התורה בימינו
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext