בית פורומים עצור כאן חושבים

אחד ובלתי משתנה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-31/1/2011 00:01 לינק ישיר 
אחד ובלתי משתנה

מה משמעות לקביעה כי הא-ל בלתי משתנה? מה תיאור שכלי למשמעות הזאת? הרי "ואין אמונה אלא אחר ציור..." (מורה הנבוכים א, נ)
נראה כי דרך להבנת המשמעות הזאת היא בפסוק: "חָק-נָתַן, וְלֹא יַעֲבוֹר" (תהילים קמח, ו), ו-"הוֹדִעֵנִי נָא אֶת דְּרָכֶךָ, וְאֵדָעֲךָ" (שמות לג, יג),  ביקש משה. דְּרָכֶךָ אפשר להבין כחוקך.
ומה עוד יודע האדם על הא-לוה מלבד ידיעת חוקיו (חוקי הטבע וחוקים לבני אדם), כאשר כל החוקים הם הופעות לחוק אחד?

לְיִשְׁרֵי-לֵב שִׂמְחָה

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/2/2011 23:13 לינק ישיר 

מיימוני כתב:
אמנם חבל שלא ביקשת רשות לפתיחת האשכול

אגב, אינך מגיב להודעותיי לתיבתך הפרטית.

הנה הערותיי לנקודות אשר הצגת:
א. אחדות הא-ל מתאר אני לי כאחדות החוק האחד.

ב. אי-השתנות הא-ל מתאר אני לי כאי-השתנות החוק האחד, אשר הוא שייך למציאות הא-ל.

החוק – הוא לא גשמי, אבל קיים.
כל דבר גשמי - הוא משתנה כל רגע ואילו חוק – לא משתנה.
כל "חוק הטבע" – מנוסח מוגבל ומקורב, אבל באותן הגבלות – הוא לא משתנה.
החוק – אי-אפשר "לחלק" להבדיל מכול דבר גשמי.

יש לזכור, כי כל מונח בשפה – הוא מוגבל, מקורב, יחסי, ותמיד אפשר "לחפור" ולגלות את "אי-דייקנות" שלו. ואם מישהו ירצה להגיד רק דברים מדויקים בהחלט, הוא יצטרך לשתוק (דובר על זה אצל אריסטו).
אכן אין לנו ברירה אלא להמשיך להתקדם אל האמת במחקר בלי סוף (דובר על זה בחוקת הפורום).

תוקן על ידי ינוח ב- 09/02/2011 23:16:38

תוקן על ידי ינוח ב- 09/02/2011 23:19:50

לְיִשְׁרֵי-לֵב שִׂמְחָה

תוקן על ידי ינוח ב- 09/02/2011 23:31:40

תוקן על ידי ינוח ב- 09/02/2011 23:56:20

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2011 20:21 לינק ישיר 

תודה, מיימוני. אלמד את הודעתך ואענה לך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2011 20:15 לינק ישיר 

תודה על שאלתך, maxmen 
אביא תמונה כללית .
לפי השקפתי חוקי הטבע מאוחדים הם, תלויים זה בזה. כלומר, כול מה שקוראים להם "חוק הטבע", הם מבטים מוגבלים ומקורבים לחוק אחד. וכאשר חוקרים את החוקים לעומק, מגיעים לאחדותם. דוגמה לתלות כל חוקי הטבע זה בזה אפשר לראות בקשר עם תורת היחסות לאיינשטיין, כאשר כל התהליכים משתנים בהתאם זה לזה, כולל השתנות מסה, תהליכי חשמל, זמן עצמו.
חוקי התורה לבני אדם (חוקי מוסר), יש להם גם כן שורש אחד. ניקח מילים מאת רבנו בחיי על "השורש":
"...כוונת התורה להמשיל השכל בכל תאוות הנפש ולהגבירו עליהם. ומן הידוע כי הגברת התאווה על השכל היא ראש כל חטאת וסיבת כל גנות." (חובות הלבבות, שער הפרישות פרק ב)
רואה אני כי ההונאה העצמית כשאדם משקר בנפשו, היא שורש כל חטא. ומצד שני, יושר-לב הוא העיקרון הראשון שאמור להנחות את האדם. וכך הייתה דרך להשגת, קבלת התורה. ראינו שתרח אביו לא לימד את אברהם אבינו וגם רב לא היה לו. ומהיכן הוא למד תורה? אומר המדרש - מכליותיו (ממצפונו) אשר בוחן הכליות זימן לו ומזמן לכל אחד.
חוקי הטבע וחוקי המוסר אחד הם.  נגיד: " כֹּרֶה-שַּׁחַת, בָּהּ יִפּוֹל ", מובן שזה יתגשם, אם עם חוק המשיכה הכול בסדר.
נראה כי החוקים הם לא נבראים אלא שייכים למציאות הא-ל. הא-ל הוא הסיבה הראשונה והוא צורת העולם (לפי דברי הרמב"ם). צורה היא חוקיות בעצם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2011 17:40 לינק ישיר 

משום מה לא התאפשר לי לכתוב עברית לאחר הלינק. ( נאלצתי לסגור את הכרום ולהתחיל שוב. פלאי הטכנולוגיה).

לגבי השאלה השניה, כלומר שהאחדות באה לידי ביטוי בכך שהטבע לא ישתנה, זה רעיון מעניין, ואפשר שיש לו גם ביטויים קודמים בפילוסופיה ובהגות היהודית. אבל כמדומה שאנו משתמשים במונח "אחדות" באופן רחב יותר ולמטרות נוספות כפי שציינתי לעיל.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < language="">

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2011 17:37 לינק ישיר 

ינוח

ברוך הבא אל הפורום!

אמנם חבל שלא ביקשת רשות לפתיחת האשכול, אך דומה שהשאלה מעניינת מאד.

אני חוזר על מה שהבנתי ממך. ותקן נא אם לא הבנתי.

יש כאן שני ענינים.

א. מה פירוש לומר על האלקים ש"אין הוא משתנה" ושהוא "אחד", ומן הסתם כוונתך גם ל"אין אחדות כאחדותו".

ב. אני משער שהצעת פירוש לקביעה זו, והוא לומר שכל מה שהאלקים קובע יישאר ללא שינוי. וזה בא לידי ביטוי (או גם לידי ביטוי) בחוקיות שקבע בבריאה, כלומר עובדת קיומם של חוקי טבע בלתי משתנים.

לגבי השאלה הראשונה, זו שאלה מהותית מאד. כדי לענות עליה, כדאי לעסוק קצת בפילוסופיה של הלשון, ומה פשר הקביעה "אחד", ואיך משתמשים במילים, ואיך לוקחים מילה שיש לה כללי שימוש ומחילים אותה במקום חדש. המילה "אחד" מוכרת לנו כספירה (ראובן אחד לבד) אך כיצד היא משמשת כלפי האלקים?

ואם מפרשים את המונח כפי שהוא שימש בפילוסופיה הבינימית, כלומר של רבותינו הראשונים, אז המונח אומר שלא ניתן לומר מאומה על האלקים. אמנם התפיסה הפילוסופית של המונח ושל השימוש במילות תואר שונה היום מפעם, אבל הקביעה עדיין משמעותית. ואם כן, האם ניתן לומר משהו משמעותי על האלקים שאינו בר הכרה?

אני מפנה לאשכול שכתבתי בנושא זה ושמו "לך דומיה תהילה". 

http://bhol-forums.co.il/topic.asp?topic_id=265539&forum_id=1364

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < language="">

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/1/2011 01:08 לינק ישיר 

כאשר כל החוקים הם הופעות לחוק אחד?

יודעים שכל חוקיו הם הופעות, אבל רוצים להבין את דרכיה וצדקותיה של כל החוקים היוצאים מהחוק האחד,
(אם הבנתי אותך נכון)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/1/2011 00:48 לינק ישיר 

אולי, המשפט הראשון מובן? השני? השלישי? מה בדיוק לא מובן?

לְיִשְׁרֵי-לֵב שִׂמְחָה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/1/2011 00:24 לינק ישיר 

משום מה לא הבנתי, אפשר להרחיב בבקשה ??

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אחד ובלתי משתנה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext