| נשלח ב-7/2/2011 10:19 |
|
| |
ואין שלטון ביום המוות. האמנם?
.
הרומאים האמינו כי אחד היתרונות היחידים שיש לבני האדם על האלים, הוא היכולת לקבוע את מועד מותם. ההתאבדות, בעיניהם, היתה מוצא אפשרי, לעתים אף מכובד, מהעולם הזה.
אין צורך לציין את ההבדל בין התפישה היהודית לבין התפישה הרומאית בנושא זה. כיום, עם עליית השיח הסובב את הארכת החיים שמתבצעת באמצעות הרפואה המודרנית, שאלות מוסריות אחרות רבות עולות בנושא. ראו מה קראתי הבוקר בעתון הארץ (http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1213540.html ).
הנה הכתבה האמורה:
=================
פורסם ב - 12:28 06/02/11
הוראות פרידה: לקבל אחריות על סוף החיים
מאת ד"ר רבקה רייכר-עתיר
* כיום כל אדם בוחר איך לנהל את הטיפול הרפואי במחלותיו. ראוי גם שכל אחד יקבל אחריות על סוף חייו ויכין צוואה שבה יפרט כיצד יש לטפל בו בימיו האחרונים
חיים, בן 74, פנה אלי לטיפול פסיכולוגי לאחר שהשתקם מאירוע מוחי שפקד אותו לפני כשנה. הוא נשוי ואב לשתי בנות בוגרות, בעלות משפחה, גמלאי של מערכת החינוך. היום, כדבריו, הוא "כותב שירים למגירה".
"האירוע המוחי שלי, שבעקבותיו הייתי זמן מה במצב של צמח, החל יומיים לפני ההתמוטטות", סיפר. "היו לי כאבי ראש חזקים ובהמשך איבדתי את שיווי המשקל ונפלתי. אני זוכר במעומעם שראיתי את פני רעייתי המבועתת. שמעתי את קולה, אבל לא הבנתי מה היא אומרת". בהמשך הוא תיאר באריכות ובצורה פיוטית את האימה שבה נתון אדם שנותר "חסר לשון" - שאינו יכול להגות מלים ושמתקשה להבין כשפונים אליו בדברים. הוא שב ודיבר פעמים רבות על הפגיעה בכישורי השפה שלו ועל אובדן התקשורת המילולית שחווה. הוא תיאר פגיעות אלה במלים "אובדן צלם אנוש" ו"חוויה המשולה למוות".
חיים השתקם מבחינה גופנית, אבל האירוע המוחי היה מבחינתו סימן ל"תחנה סופית" והוא החל לתפוש כי הוא קרב לסוף חייו. "המחשבות על הסוף, ההתארגנות לקראתו, מטריפות אותי", אמר בהומור מהול בעצב. "אף פעם לא מתתי, אני לא מנוסה בכך. אני לא יודע מה לעשות. מה את חושבת?" בתשובה העליתי את הבחירה כמוטיב שקודם בעיני לעשייה. הוספתי שאני מאמינה שמותנו הוא עובדה שאי אפשר לשנות ואי אפשר לבחור, אבל את הדרך אל מותנו אפשר לבחור.
מצב לימינלי
בפגישות עם חיים הוא סיפר לי שחשוב לו לבחור למות בדרכו. הוא מעוניין לתרום את איבריו ומבקש להפסיק את חייו אם סבלו יהיה בלתי הפיך ובלתי ניתן לשיכוך. בשיחות גלויות ופתוחות הוא סיפר לרעייתו ולבנותיו, שיש לו תוכנית סדורה ל"מיתת חסד" ושבכוונתו לבצע אותה בעצמו.
בשיחות עמי עלה שתוכניות ההתאבדות שלו עלו כתגובה לחוסר האונים שהוא עלול לחוות, אם ייקלע שוב למצב של "אובדן צלם אנוש", שבו הוא אינו מבין את שאומרים לו ואינו מובן לאחרים. בתום תריסר מפגשים ניסח "צוואת בחיים", שבה בחר בהמתה וולונטרית אבל ויתר על הרעיון שהוא יבצע את ההמתה "בעבור עצמו".
הוא גם טרח לכלול בצוואתו הצטרפות לעמותת אדי, המעודדת תרומת איברים. כדי לתת תוקף לצוואה, הוא קיבל ייעוץ משפטי כדי שהניסוחים בה יתאימו ללשון החוק. בשונה מתוכנית ההתאבדות, הצוואה היתה פרי שיח שקיים חיים עם עצמו, עם בני משפחתו, אתי וגם עם הריבון, כלומר החוק. חיים אמר שצוואתו "חקוקה בסלע". בשיחת הפרידה שלנו הוסיף: "יש לי עותק של הצוואה בכספת הבית ואצל עורך דין. מעכשיו אני חופשי".
חיים יודע כי ימות בבוא העת. מתוך כבוד לעצמו וליקיריו, הוא מבקש לבחור את הניתן לבחירה, באופן שיבטא את תפישותיו ביחס למותו, שאינן אלא המשך ישיר לתפישותיו ביחס לחייו. ככל אדם אחר, הוא יכול לבחור באופן אוטונומי את נסיבות מותו רק כשהוא במצב צלול ותבוני. ייתכנו מצבים שבהם לא יהיה כשיר לכך, כמו מצבו בעת האירוע המוחי. זהו מצב לימינלי (מצב ספי), שבו אין לאדם יכולת לבחור את החיים שראוי לו לחיות.
בחירה רצונית
צוואה בחיים יש לנסח כשאדם נמצא במצב צלול ותבוני. הסדרי צוואות המתייחסות לסוף החיים כבר רווחים בימינו. דוגמאות לכך הן צוואות לפי חוק החולה הנוטה למות, הצוואה של אגודת ליל"ך (לחיות ולמות בכבוד), חתימה על כרטיס אדי וצוואות ביחס להסדרי קבורה.
בימינו, כשתוחלת החיים עולה ועולה הסבירות שאדם יהיה במצב לימינלי, סביר שהאחריות האנושית תכלול התכוננות למצבים אלו. אם היום יש לכל אדם סמכות לבחור איך יחיה וינהל את הטיפול במחלותיו, ראוי, לדעתי, שכל אדם ייתן את דעתו גם לסוף חייו ויקבל אחריות לשלב זה. ראוי גם שכל אחד יכין צוואת בחיים בהתאם להשקפותיו. ראוי לעשות זאת בשיתוף עם הקרובים ולנקוט את הסידורים המשפטיים הנחוצים. זה אתגר קשה, כי הוא מחייב לא רק להרהר במוות, אלא גם בבחירות שסביבו. זה קשה שבעתיים, כי זו גם דרך להרהר על הבחירות וההחמצות שבחיים.
סיפורו של חיים מתקשר גם לדיון הציבורי שהתעורר לאחר מותו של כדורגלן העבר אבי כהן. כהן יישאר כנראה צרוב בתודעה לא רק כאייקון תרבותי מתחום הספורט, אלא גם כמנוף לשיח על ההסדרים ביחס להשתלת איברים. נראה שכל עוד החתימה על כרטיס אדי לא תהיה חלק מצוואה מוסדרת, לבני המשפחה יישמר המנדט להכריע ביחס ליקירם ההולך אל מותו ולתרומת איבריו.
בעבודתנו בבית החולים אנו פוגשים לעתים קרובות משפחות הנשארות מול יקירן כשהוא במצב לימינלי. המשפחות מבולבלות ונמצאות במצוקה קשה, משום שאינן יודעות מהן ההעדפות של יקירן, או לחלופין יודעות אותן, אבל אלו לא הוסדרו כצוואה המאפשרת לפעול לפיה. זהו מצב עגום הן למשפחה והן לצוות.
צוואתו של חיים היא פתרון מסתמן אפשרי. כשצוואות מוסדרות שכאלו אינן בנמצא, מנצנצת נקודת אור בדמותה של ועדת האתיקה ליד מיטת החולה, המתקיימת מתוקף חוק בבתי החולים. זוהי ועדה רב-מקצועית, שיחד עם בני המשפחה דנים חבריה בפתיחות ובשיקול דעת, ומכריעים מהו הטיפול הראוי בהתאם לחוק ולנוכח העדפות החולה ובני משפחתו.
הכותבת היא פסיכולוגית קלינית ורפואית, מנהלת המערך הפסיכולוגי בבית החולים בילינסון, יו"ר ועדת האתיקה בהסתדרות הפסיכולוגים בישראל וחברת סגל במכללה האקדמית תל אביב-יפו
סידורים אחרונים
* חוק החולה הנוטה למות נכנס לתוקף ב-15 בדצמבר 2006
* עד כה הפקידו 3,900 ישראלים טופסי הנחיות רפואיות מקדימות במשרד הבריאות
* בחצי השנה האחרונה מתקבלים 210 טופסי הנחיות מדי חודש בממוצע
* 2,000 בקשות להנחיות מקדימות קיבלו עד כה את אישור המשרד
* גילאי המפקידים הנחיות רפואיות מקדימות נעים עד כה בין 37 ל-98 שנים, רוב הפונים בגילאי 65-75
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2011 21:45 |
|
| |
חתמת על אדי?
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2011 21:43 |
|
| |
איזה דיכאון של אשכול עושה חשק למות.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2011 21:30 |
|
| |
עציוני הכל ענין של ניסוח ביננו אתה כותב שכל עוד אין רצון מפורש אחר, החיים צריכים להימשך.- אני טוען שאלו לא חיים של אדם. והרצון המפורש כבר נאמר- לא רוצה לחיות דמוי חיים- מדוע צריך גילוי דעת נוספת- היא נאמרה כבר.
אתה מכנה את החיים האלו -עליבות- הגדרה בהחלט לא נכונה וממצה. זה בכלל לא מתקרב לעליבות.
סיפורו של הרב מימוני מספר חסידים הזכיר לי מלאך המוות בא לאלוקים ואמר לו- די נמאס לי להרוג ולהמית בני אדם כל הזמן, אני רוצה לצאת לחופשה- ולהיות ולהרגיש כבן אדם שאני ממית. הסכים אלוקים הרחום .והנה מלאך המות הפך אדם ככל אדם. נשא אשה הוליד ילד נחמד. אבל אבל הוא לא הקפיד בבחירת אשתו, והיא היתה כלבתא, מיררה לו ואכלה לו את החיים, בקש נפשו למות, ונזכר כי אשה רעה מרה ממות, פנה לרבש"ע. די נמאס לי ניסיתי ,אבל בבקשה, חזרה לעבודה הראשונה, אמר לו אלוקים הטוב- שכחת יש לך ילד- אחראיות קצת, תלמד אותו מקצוע , ואתה יכול לחזור. אמר המלאך המות לבן שלו- תראה, אתה תהיה רופא, כשתכנס לחולה ותראה אותי עומד מראשותיו- תדע שהחולה הזה ימות. ואם תראה אותי עומד למרגולותיו תדע שיחיה. וכך היה. יצאה שמו בכל העולם כרופא שלא טועה לעולם ויהי היום ובת המלך חלתה- הביאו את הרופא המפורסם, אמר לו המלך-אם אתה מרפא את ביתי, לך תהיה לאשה- ואם לא נתלה אותך. נכנס הבחור לחדרה של הנסיכה החולה- והנה אבוי, אבא שלו עומד למראשותיה! נבהל ואמר- אבא זוז בבקשה!
לא בני נגזרה הגזרה עליה למות, אבל אבא בבקשה בבקשה. לא בני אי אפשר! אבא בבקשה בבקשה, לא בני, לפתע אמר הבן אבא אם אתה לא זז משם מיד אני קורא לאמא! מיד ברח מלאך המות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2011 20:34 |
|
| |
השאלה הנידונה כעת היא אומדן דעתו של האדם. נראה לי שכולם יסכימו שאם ידוע לנו שהאדם רוצה להמשיך בחייו על אף עליבותם, אין שום הצדקה מוסרית להימנע מכל מאמץ להאריך את החיים. נניח לגם לצורך הדיון שאם ידוע לנו שהאדם אינו מעונין בחיים שכאלה, יש הצדקה מוסרית שלא להילחם על חייו. השאלה היא האם גילוי דעת שניתן בתנאים שונים לחלוטין (כאשר היה בריא) מהווה אינדיקציה טובה למה שהאדם רוצה עכשיו, או שלא. כמובן שגם אם לא, זה לא אומר בהכרח שהוא שינה את דעתו. זה אומר רק שאנו לא יכולים לדעת את דעתו הנוכחית (אם אינו יכול לבטא אותה במפורש). ירוחם סובר שכל עוד לא ידוע לנו מפורשות שדעתו של האדם השתנתה, עלינו להניח שהיא לא, ואם מראש הודיע שאינו מעונין בחיי עליבות, עלינו להניח שכך גם דעתו כעת. אני סובר שההנחה הזאת בעייתית משום שידוע לנו שאנשים במצבים הנראים קשים מאד לצופה מן הצד, מעריכים את חייהם ואיכותם בצורה שונה. לכן קשה לנו לדעת מה דעתו הנוכחית. [ירוחם - האם אתה מסכים להצגה זו של המחלוקת?]
מכיוון שלפי דעתי אנו במצב שאין לנו ידיעה על רצונו של האדם, עולה השאלה מה צריכים לעשות במצבי חוסר ידיעה. כאן נראה לי שאם נתיר לאדם אחר מלבד החולה להחליט כי חייו של החולה הם חסרי טעם אנו מגיעים לפתחו של מדרון חלקלק ומסוכן עד מאוד. הנחת העבודה חייבת להיות שכל עוד אין רצון מפורש אחר, החיים צריכים להימשך.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2011 20:31 |
|
| |
אני לא חושב שרק בשאלה של חיים ומוות, אדם מחליט החלטה של לכתחילה, ואחרי זה במצב של בדיעבד הוא מתגמש ומנסה להסתגל למצב החדש. כל נכס שאדם מוכר בתנאים מסוימים הוא היה מתחרט בתנאים אחרים. אז לא נכבד את ההחלטה שלו שנכתבה בתנאים שהיו לפניו כשהוא חתם על ההחלטה שלו?.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2011 19:49 |
|
| |
מואדיב
את חטאי אני מזכיר היום לא קראתי את המאמר מהארץ לא קראתי- יש לי בעיה לקרא את עיתון הארץ בכל צורה שהיא.
ולכן מה שעניתי עניתי מתוך ואל דבריך שהבאת ואל דברי עציוני, ואם דברי לא עולים בקנה אחד עם מה שפורסם בעיתון, - אז רד את דעתך דעת האחרים חשובים בעייני.
הרב מימוני בהחלט אדם יכול לבטל את נדרו- אבל לצורך כך הוא צריך לבקש וללכת לחכם שיבטל את נדרו, אבל בשום פנים אין החכם לבאל נדר של אדם- מכח אומדנה- או שהחכם משער שהאדם בעצם רוצה לבטל את נדרו.
רוב הפעמים שאנשים מבקשים לא להאריך את חייהם במקרה של חיים ללא כח עצמי אלא ע"י מכשירים- צמח שיתוק מוחין וכד' נובע הדבר- הם אינם רוצים להיות לטורח על זולתם וטורח על משפחתם-הם רוצים לשמור על כבודם בזכרון- וכיב'. -המשך חייהם נגד רצונם המפורש- הוא גם מטל כלכלי על משפחתם ועל המדינה, והוא פשוט לא רצה בכך. התקשור איתם - לפי דברי אותו חוקר מפורסם נעשה בדרך ללא דרך- אני מקבל לשם ויכוח את התוצאות- שהחולה בעצם מרגיש לא רע,- אבל השאלה אם לאדם מספיק לחיות לא רע. לאחר שהוא הצהיר בצורה גלויה כי אינו רוצה לחיות כך, אין פה שאלה של מרגיש טוב או רע, אם בכלל אפשר להתחשב במצבו המוחי של החולה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2011 18:21 |
|
| |
מואדיב
עכשו אני מבין יותר מה הנושא, ואני סבור שזו שאלה גדולה ומעניינת.
אני חוזר ומסכם במילים משלי:
א. כאשר אדם מתחייב בחוזה כספי ומשפטי, הוא חייב להמשיך בו גם כשהוא מתחרט. (למשל, לקיחת משכנתא).
צריך כמובן לבאר את הטעמים לזה. נראה לי שזה בעיקר מתחיל מכך שאם יחזור בו, הוא יזיק לאחרים, ויזיק לכלכלה בכלל. אבל יש כאן הרבה מה לנסח ולבאר, למרות שזה אמור להיות "מובן אינטואיטיבית".
ב. כאשר אדם נודר נדר, הוא רשאי לחזור בו והנדר יבוטל, ויש כמה וכמה הסברים איך זה מועיל.
ג. כאשר אדם מתיר לאחר לפגוע בו ולהזיקנו על מנת שלא ישלם, יש הרבה מחלוקות ופרטים בנידון זה. ובכל אופן, יש מי שיסבור שהפוגע פטור אם עשה ברשות במידה שמהווה בירור מספיק טוב. הפטור הזה לא נאמר בהריגה אבל בהיזק של רכוש ויש אומרים גם בהיזק גופני. (איני זוכר את השיטות, איקון מתבייש).
האם יש כאן מיגבלה של זמן שלאחריה אפשר לומר שגם אם היה היתר כזה, הוא בטל?
ד. שאלתו של מואדיב: האם אפשר להסתמך על התחייבות או גילוי דעת שניתנו במועד מוקדם כאשר יש מקום לחשוד שהאדם עצמו יחזור או חזר בו ורק קשה מאד לאמוד את דעתו החדשה?
*** לאחר כתיבת הסיכום הזה, נראה לי שיש הבדל מהותי בין המתת חסד לפי בקשת החולה (ולו על ידי אי חיבורו למכשירים או אי טיפול, ולא על ידי הריגה וקירוב מותו בידים - למרות שגם זה נושא, וכמובן כל זה כמסתבר אסור לפי ההלכה) - לבין שאר הנושאים שהזכרתי.
ההבדל הוא כך. כאשר אדם מתחייב לחוזה כספי, גם אם יתחרט, זה לא אמור לשנות. המחוייבות הראשונית נמשכת. לעומת זאת, כל ה"היתר" להרגו או לקרב מיתתו כאשר הוא חולה סופני, צמח, סובל וכיו"ב הוא רק מפני שאנו סבורים שכרגע, בשעה קשה מאד זו, זה מה שהוא רוצה כעת. לפיכך, חתימתו על שטר כזה מראש מועילה לא מפני שהוא יכול לחייב עצמו מראש, אלא מפני שאנו אומדים שכפי שהוא חושב עכשו, ביישוב הדעת, סופו לחשוב לאחר זמן, בשעת הנסיון.
ועל אומדנא זו יש את הפרכה של מואדיב.
ואני מצרף מעשה קטן מספר חסידים (איני זוכר את הסימן, כמובן). זה בערך כך. היה היה זקן שתמיד היה מתמרמר על החיים הקשים של גיל מבוגר. יום אחד בא מלאך המוות ליטול את חיי שכנו הצעיר לימים, אב משפחה. האב הציע למלאך המוות לקחת את הזקן במקומו (יש כאן הנחת יסוד שאפשר לבצע החלפות כאלו ומצד שני בלי החלפה האיש ימות - נושא לעיון עם המקורות, אבל זה ממש לא הנושא שלנו כאן). המלאך עלה לזקן, שאלו, והלה הסכים בשמחה. אבל ברגע שהתקרב אליו המלאך עם הסכין (או בדומה לזה) והמוות נראה לו בעינים, התחרט הזקן ושלח את המלאך חזרה לצעיר, גם אם האשה תתאלמן והילדים יישארו יתומים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2011 17:16 |
|
| |
.
ירוחם,
קרא היטב את הכתבה שהובאה למעלה בפתיחה. לא מדברים שם על אי-הארכה פעילה של החיים, אלא על סיומם האקטיבי.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2011 16:20 |
|
| |
עציוני א. לא דיברתי על המתה! דיברתי שלא לפעול להמשך החיים- כגון חיבור למכונות לב ריאה וכד'- אני מסכים שיש בעיה בניתוק מהמכשירים, אבל במסגרת הלכתית אפשר להתגבר על מכשלה זו. ב. אני לא רואה את ההבדל בין ההתחיבות הכספית העתידית היכולה לחסל את האדם. אם נניח הוא מובטל או חולה, התחיבותו כבריא למה שתחיב אותו לשיטתך זאת לא הבנתי אני במקומך הייתי משתמש בנימוק ההלכתי שדנים במאבד עצמו לדעת- הרי לפי ההלכה קוברים אותו מחוץ לגדר. באו חכמנו ואמרו. בשניה האחרונה לפני שהכדור שירה בעצמו פגע בליבו. הצטער והרהר תשובה, וכך התירו לקוברו רגיל.
ככלל זה שאנחנו חושבים במקום השני וקובעים מה טוב לו-נגד רצונו המפורש- לא נראת לי. בדיוק כפי שלא נראתה לי התנהגותה של משפ' כהן.. ומה יהיה אם הוא יגלה רצונו להמיתו חודש לפני ששקע בתרדמת? גם אז שיטתך תופסת? או שזה בכלל לא משנה. אדם לא קובע בשביל עצמו. החברה יודעת יותר טוב!?
ושוב להבהרה- הדיון הוא תאורטי בלבד. במישור המוסרי- ולא במישור הדתי- ומדובר לא בהמתה- אלא במניעת החייה. מואדיב! לאינפומציה-לפי ההלכה אדם המונע מחבר לצאת מבור -לקח את סולם-- או אפילו זורק אותו לתוך הבור ולאחר כמה ימים הנ"ל מת מרעב. אין הדבר נקרא רצח. אפילו אם זורקו לנהר ויודע כי הנ"ל אינו יודע לשחות.
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2011 15:43 |
|
| |
ירוחם, דומני שגם הדוגלים הגדולים ביותר באפשרות להמתת חסד כאשר החולה ביקש זאת או אנו חושבים שזה מה שהוא רוצה, יסכימו שמי שהביע הסכמה עקרונית בשלב מסויים של חייו, רשאי לחזור בו לאחר מכן, אם ירצה בכך. בלקיחת משכנתא זה לא עובד כך - ההתחיבות שלך היום לא מותנית ברצונך העתידי. הטענה של מואדיב ושלי היא שהבעת רצון ע"י אדם בריא היא עדות קלושה על רצונו בשעה שהדברים באים לידי מימוש. אני בהחלט יכול לראות בחיוב המתת חסד או הימנעות ממתן טיפול כאשר החולה דורש זאת כעת. ההסתמכות על אמירתו בעבר כדי להעריך את רצונו הנוכחי היא הבעיתית, וכאמור - רצון החולה הוא פרמטר מרכזי כאן.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2011 14:45 |
|
| |
מואדיב
לפי שיטתך שום חתימה של אדם. לא יכולה לחייב את אותו אדם בעוד מספר שנים. כי הרי מי שחתם הוא לא האדם שישא בתוצאות- רעיון מענין ללוקחי משכנתא-
|
|
| נשלח ב-7/2/2011 14:34 |
|
| |
.
כתבתי כמה פעמים - והמחשב עשק ממני את הודעתי - ובינתיים חלק מהדברים הובאו על ידי עציוני.
כד הוינא טליא, או יותר נכון, חייל בלבנון, עלתה מידי פעם השיחה של מה עדיף, להפצע ולהיוותר נכה, או שכבר עדיף למות.
לא מעט מהחיילים, צעירים, בריאים שלבריאותם הגופנית חלק נכבד משביעות רצונם מחייהם, היה ברור. מ', למשל, אפילו ביקש פעם במפורש: "אם אתם רואים שנפצעתי ככה שאני נשאר נכה - אני מבקש מכם שתירו בי. עדיף לי להיות בקבר ולא בכסא גלגלים".
מ' היה אחד מאלו שידע למצות את קובעת הנאות החיים ככל הניתן. גבר נאה, ספורטיבי, שכבחור שאינו שומר תומ"צ, הקובעת שלו היתה גדולה.
דוקא מ', נפצע. מ', שדעותיו לגבי האפשרות לחיות כנכה היו חדות ונחרצות, עבר את כל שלבי השיקום. את הדכאון, ההכחשה, הנפילות והקימות שאחריהן, התמיכה הפסיכולוגית והשיקום הפיזי.
גם כשהוא מודע למגבלותיו, וגם כשאינו מתבייש להודות כי מחשבות אובדניות לא חלפו ממנו לתמיד, מ' מודה לכל מי שהתעקש איתו שיש עבור מה לחיות.
מ' אינו יוצא דופן. אדם בריא בן 50, יכול לסכם עם מפיסטו שייתן לו לחיות עד גיל 70 בבריאות ובעצמאות, ואז - שיקח אותו ודי. בגיל 69, שנה לפני פקיעת החוזה, אותו אדם יכול לחשוב על כך בצורה שונה. בגיל 70, כשיתחילו מגבלות שונות, בהחלט יתכן שאותו אדם ימצא שהוא מעדיף את חייו - מוגבלים וקשים ככל שהם - על פני החלופה.
הבעיה בחתימה מראש, היא שהחותם אינו האדם שישא בתוצאות החתימה. הבעיה שכאשר מגיעים לאדם שאינו מסוגל לתקשר, להמית אותו בגלל משאלה שהביע בעבר - ויתכן שאינו מסכים לה כלל וכלל כיום - זו אינה "המתת חסד" - ביטוי קשה כלשעצמו - זה סתם רצח.
תוקן על ידי מואדיב ב- 07/02/2011 14:36:11
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2011 13:00 |
|
| |
מכיוון שאני פגשתי אותו בארוע אקדמי, וראיתי את שיטות המחקר, הבדיקות ואופן ניתוח התוצאות, אני כן לוקח אותו ברצינות. לא מדובר פה בסטודנט שנותן הרצאות מדע פופולרי. מדובר על מרצה בעל שם שדיבר בפני אנשי אקדמיה מתחומים רלוונטיים. הם כן לקחו אותו ברצינות. אתה כמובן לא מחוייב לשיפוטם או לשיפוטי.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2011 12:54 |
|
| |
עציוני התרגום לא נראה לך? התרגום של אותו חוקר המפנח את האותות של הצמח החי- ומתרגם כי הצמח סך הכל מרוצה מחייו תרגומו ודאי לא נראה לי. את אוקולוס הבאתי כרעיון פילוסופי- ולא הלכה למעשה.
|
|
| נשלח ב-7/2/2011 12:43 |
|
| |
לפני כשנה הזדמן לי להקשיב להרצאה של אחד מעורכי המחקר הנ"ל. האדם עוסק בפיתוח מיכשור לקריאת פעילות מח על מנת לתקשר עם אנשים שכבר לא יכולים אפילו להזיז אצבע כדי להקיש על מקלדת (שלא לדבר על להוציא מילים מהפה). הם שומעים, מבינים, אך לא יכולים לבטא את רצונם ללא מיכשור מיוחד שנמצא רק בכמה אוניברסיטאות בודדות. והאנשים האלה, שלמתבונן מבחוץ נראה שאין שום טעם בחייהם, כאשר מצליחים ליצור איתם קשר טוענים שבסך הכל הם מרוצים מהחיים. נשמע לך מופרך? גם לי. למזלי ולמזלך אנחנו לא נמצאים בסיטואציה הזאת וקשה לנו לדמיין אותה, אך הרוח האנושית היא מופלאה וכנראה מצליחה למצוא את הטוב בכל מצב. אתה יכול לטעון שאדם במצב כזה אינו אדם, כיוון שאין רוח ממללא, אבל ההשלכות המוסריות של אמירה כזאת הן קשות מאוד. אני לא מוכן לקבל את זה.
|
|
|
|
|