בית פורומים עצור כאן חושבים

האם השמש היא סיבת היום?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/2/2011 11:02 לינק ישיר 
האם השמש היא סיבת היום?

הפסוקים הראשונים של התורה תורמים לחשד כי בעת העתיקה כלל לא היה ברור הקשר שבין השמש ליום. העניין כה מובן מאליו בזמננו עד כי קשה לנו לעלות על הדעת את ההנחה שהיום לא נגרם מהשמש. אם נניח שכותב התורה לא חשב שהשמש היא סיבת היום כמו שהירח לא גורם ללילה, משמעות הפסוקים  נעשית ממש ברורה וקריאה. ואמנם הרעיון שהשמש גורמת ליום היא לא ברורה מאליה, הרי היום מתחיל לפני שהשמש נראית ונגמר אחרי שהשמש שוקעת. השמש בעצמה מאירה מנקודה אחת אבל אנחנו רואים את האור על פני כל השמים הגדולים  במידה רבה מהשמש.
נקרא את הפסוקים כפשוטם, לפי הרעיון הזה.
ויאמר אלוהים, יהי אור; ויהי-אור.  ד וירא אלוהים את-האור, כי-טוב; ויבדל אלוהים, בין האור ובין החושך.  ה ויקרא אלוהים לאור יום, ולחושך קרא לילה; ויהי-ערב ויהי-בוקר, יום אחד
הנה קיים "אור" וקיים "חושך" ואז אלוהים מבדיל ביניהם – מספר שעות ישתרר אור - שעות האור נקראות "יום", מספר שעות  שעות ישתרר חושך - "לילה". כך נוצרה היממה הראשונה.
אחר כך
ויאמר אלוהים, יהי מאורות ברקיע השמיים, להבדיל, בין היום ובין הלילה; והיו לאותות ולמועדים, ולימים ושנים.  טו והיו למאורות ברקיע השמיים, להאיר על-הארץ; ויהי-כן.  טז ויעש אלוהים, את-שני המאורות הגדולים:  את-המאור הגדול, לממשלת היום, ואת-המאור הקטון לממשלת הלילה, ואת הכוכבים.  יז וייתן אותם אלוהים, ברקיע השמיים, להאיר, על-הארץ.  יח ולמשול, ביום ובלילה, ולהבדיל, בין האור ובין החושך
רואים שוב מפורשות התייחסות נפרדת בין היום והלילה לבין השמש והירח. כמו כן השמש והירח שווים ביניהם, שניהם כוכבים מאירים בלי קשר לאור היום, אמנם השמש גדולה יותר. ההבדלה שעל ידי המאורות היא הבדלה סמלית - זה "שולט" ביום וזה "שולט" בלילה, אבל לא סיבתית.
אפילו מאוחר יותר בירמיה ניתן לראות התייחסות נבדלת לשמש וליום.
כֹּה אָמַר ה' נֹתֵן שֶׁמֶשׁ לְאוֹר יוֹמָם חֻקֹּת יָרֵחַ וְכוֹכָבִים לְאוֹר לָיְלָה רֹגַע הַיָּם וַיֶּהֱמוּ גַלָּיו ה' צְבָאוֹת שְׁמוֹ
השוואה בין השמש לירח, והפרדה בין השמש ליום.
מעניין יהיה לבדוק בחז"ל איפה מצוין בפעם הראשונה הקשר בין היום לשמש.
(האשכול אושר ע"י מנהל המשנה)

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/2/2011 05:41 לינק ישיר 

יIנתן

<האם מי שנמצא על הלבנה יכול לברך ברכת הלבנה?>

ראה בספרו של הרב מנחם כשר "האדם על הירח" כאן:

http://www.hebrewbooks.org/944

מעמוד 12.

תוקן על ידי נישטאיך ב- 18/02/2011 06:34:58

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/2/2011 12:47 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
אם הוא רואה את הלבנה מתחדשת- ושל לב על הפגימה בה. ודאי שכן

להסיר מכשול-שכחתי לציין- את כשם שאני רוקד הוא אינו צריך להגיד

תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 17/02/2011 12:29:22

זה כמו שמישהו בכדור הארץ יראה את הארץ מתחדשת. זה אפשרי רק מזוית ראיה חיצונית...
(ואולי יעשה ברכת הארץ??)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/2/2011 12:20 לינק ישיר 

אם הוא רואה את הלבנה מתחדשת- ושל לב על הפגימה בה. ודאי שכן

להסיר מכשול-שכחתי לציין- את כשם שאני רוקד הוא אינו צריך להגיד

תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 17/02/2011 12:29:22

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/2/2011 12:18 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
האם ביום שאין בו שמש  או ביום במקום שאין בו שמש, האם אני חייב בציצית? להניח תפילין? וכד'

בעצם נזכרתי כי למה אין אסטרונאוט  דתי? פעם היה- והוא חזר מבולבל-20  פעם ביום היה מתפלל שחרית מנחה מעריב שחרית מנחה מעריב ....

תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 17/02/2011 10:59:21

מודה ועוזב

האם מי שנמצא על הלבנה יכול לברך ברכת הלבנה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/2/2011 12:17 לינק ישיר 

אכן יש להבדיל בין יום ולילה כיחידות זמן (שגם משתנות לפי המקום והתקופה) לבין האור והחושך.
כתוב במפורש ביום הראשון שיום הוא מילה נרדפת לאור ולילה לחושך.
לפי זה אם מישהו היה גר על השמש הוא היה כל הזמן במצב של "יום" ומי שנמצא באיזו גלקסיה רחוקה
שאין שם אור בכלל יהיה כל הזמן במצב "לילה".
זה אולי מסביר למה גם אם עדיין לא רואים את השמש, זה כבר נחשב יום. השמש אמנם כתובה רק ביום
הרביעי אבל היא רק "בית חרושת" לאור, הפוטונים עצמם הם חלקיקי האור..
(ובכלל לדעתי לנסות להבין את מעשה בראשית מתוך הכתב נידון לכישלון מראש)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/2/2011 10:56 לינק ישיר 

האם ביום שאין בו שמש  או ביום במקום שאין בו שמש, האם אני חייב בציצית? להניח תפילין? וכד'

בעצם נזכרתי כי למה אין אסטרונאוט  דתי? פעם היה- והוא חזר מבולבל-20  פעם ביום היה מתפלל שחרית מנחה מעריב שחרית מנחה מעריב ....

תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 17/02/2011 10:59:21

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/2/2011 09:06 לינק ישיר 

דון

<הפסוקים הראשונים של התורה תורמים לחשד כי בעת העתיקה כלל לא היה ברור הקשר שבין השמש ליום>

ראה עבודה זרה דף ח ע"א:

"ת"ר: יום שנברא בו אדם הראשון, כיון ששקעה עליו חמה, אמר: אוי לי, שבשביל שסרחתי עולם חשוך בעדי ויחזור עולם לתוהו ובוהו, וזו היא מיתה שנקנסה עלי מן השמים, היה יושב [בתענית] ובוכה כל הלילה וחוה בוכה כנגדו, כיון שעלה עמוד השחר, אמר: מנהגו של עולם הוא".

<ואמנם הרעיון שהשמש גורמת ליום היא לא ברורה מאליה, הרי היום מתחיל לפני שהשמש נראית ונגמר אחרי שהשמש שוקעת. השמש בעצמה מאירה מנקודה אחת אבל אנחנו רואים את האור על פני כל השמים הגדולים  במידה רבה מהשמש<

?!

<אני טוען שעל פי התפישה העתיקה יום הוא לא "יחידת זמן שבה השמש נמצאת מעל האופק" אלא יום הוא זמן בו יש אור, בזמן זה השמש עולה, כמו שבלילה הירח עולה>

הזמנים השונים לתחילתו של יום במאמר הראשון השער התשיעי, ב"ספר העבור'' של רבי אברהם בר חייא הנשיא:

http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=21292&st=&pgnum=40&hilite

''היום האמור בכלל, הוא במדתו נוהג מנהג עגולה שהיא מתגלגלת, מפני שהוא מתחיל ממקום אחד, וסובב והולך עד שהוא חוזר אל המקום אשר התחיל ממנו, ומיד הוא חוזר ונוהג כמנהגו לסבוב ואינו עומד, ואין אתה מוצא בו מקום ידוע שהוא ראוי להקרא ראש אצל כל אדם, לפי הסכמת דעתו נותן לו ראש ותחילה מאיזה מקום שירצה, כאשר אין לעגולה ראש ידוע וכל מקום שאתה מתחיל ממנו אתה מתחיל ממנו אתה משים אותו ראש לה, וכן ראוי לנהוג מנהג היום, אלא כשאנו מעיינים בדבר היום עיון יפה, אנו מוצאים ד' רגעים (זמנים) שהם ראויים לשום אותם ראש היום ותחילתו...

הרגע האחד מהן הוא עת זריחתה, מפני שהיא מתחלת לעלות על המקום שהיא זורחת עליו,

והרגע השני הוא עת היותה בחצי השמים, מפני שהיא מגעת במקום ההוא אל סוף גבהה ועליותה על המקום אשר זרחה עליו, ומכאן ואילך היא נוטה לערוב,

והרגע השלישי עת שקיעתה, מפני שהיא מתחלת לבא תחת הארץ ולהסתתר מן המקום אשר זרחה עליו,

והרגע הרביעי הוא עת היותה בחצי השמים אשר תחת הארץ מפני שהיא מתחלת משם לעלות על הארץ, והולכת לזרוח על המקום אשר שקעה מעליו...".

ארבעת הזמנים לתחילת היום, מובאים גם בבית הבחירה למאירי (פסחים דף ה עמוד א):

"ורבותי פירשו שהיום כלו נחלק לארבעה חלקים, שש שעות לכל אחד, ותחלת המנין חלוק בין האומות, והוא שאנו מתחילין מתחלת הלילה, וקצת האומות מתחלת היום, וקצת האומות מנקודת חצי הלילה, מפני שמחלקין את הלילה חציו ליום שעבר וחציו ליום הבא, וחכמי האצטגנינות מנקודת חצי היום שהשמש נגלה לכל העולם...''.

צענע

<הרי יום הוא יחידת זמן.(שבה השמש נמצאת מעל האופק>

למלה "יום" ישנן משמעויות רבות, מהן: "מה שהוא יום ללא לילה, כמו שנאמר "ויקרא אלהים לאור יום", (בראשית א, ה), מה שהוא יום ולילה, ומדתו ארבע ועשרים שעות, (ראה עבודה זרה דף כה עמוד א: "כיום תמים - וכמה? א"ר יהושע בן לוי: עשרים וארבעה [שעי])'', כמו שנאמר (שם): ''ויהי ערב ויהי בקר יום אחד". ראי "ספר השרשים" לאבן ג'נאח, (ברלין תרנ"ו), ראש עמוד 192, ספר השרשים לרד"ק, ערך יום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/2/2011 17:38 לינק ישיר 

תוקן על ידי רדףהשיג ב- 16/02/2011 17:39:24

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/2/2011 14:55 לינק ישיר 

קיבלתי באישי מאחד החברים- הוא לא תמיד רוצה שציין את שמו

ויקרא אלוקים לאור יום דקרי רחמנא לנהורא ופקדיה אמצוותא דיממא וכו׳ . גמרא פסחים ב׳ ע״ב.

השאלה באמת לפי הגמרא הזו-והפסוקים- אם המצוות חלות גם על יום מאד מעונן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/2/2011 14:31 לינק ישיר 

בראשית פרק א

(יד) וַיּאמֶר אֱלהִים יְהִי מְארת בִּרְקִיעַ הַשָּׁמַיִם לְהַבְדִּיל בֵּין הַיּוֹם וּבֵין הַלָּיְלָה וְהָיוּ לְאתת וּלְמוֹעֲדִים וּלְיָמִים וְשָׁנִים:

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/2/2011 14:03 לינק ישיר 

וייתן אותם אלוהים, ברקיע השמיים, להאיר, על-הארץ. יח ולמשול, ביום ובלילה, ולהבדיל, בין האור ובין החושך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/2/2011 13:58 לינק ישיר 

דון:
דיוק יפה לדעתי,
ולגבי המאורות ?! מדובר על ממשלת היום והלילה, כלומר ממשלת אסטרולוגית

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/2/2011 12:49 לינק ישיר 

ירוחם
התכבדתי בכבודך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/2/2011 12:30 לינק ישיר 

בעל- לכבודך

תענית דף יט -תנו רבנן: פעם אחת עלו כל ישראל לרגל לירושלים ולא היה להם מים לשתות. הלך נקדימון בן גוריון אצל הגמון אחד, אמר לו: הלויני שתים עשרה מעיינות מים לעולי רגלים, ואני אתן לך שתים עשרה עינות מים. ואם איני נותן לך - הריני נותן לך שתים עשרה ככר כסף. וקבע לו זמן. כיון שהגיע הזמן ולא ירדו גשמים, בשחרית שלח לו: שגר לי או מים או מעות שיש לי בידך. - שלח לו: עדיין יש לי זמן, כל היום כולו שלי הוא. בצהריים שלח לו: שגר לי או מים או מעות שיש לי בידך! - שלח לו: עדיין יש לי שהות ביום. במנחה שלח לו: שגר לי מים או מעות שיש לי בידך - שלח לו: עדיין יש לי שהות ביום. לגלג עליו אותו הגמון, אמר: כל השנה כולה לא ירדו גשמים, ועכשיו ירדו גשמים? נכנס לבית המרחץ בשמחה. עד שהאדון נכנס בשמחתו לבית המרחץ נקדימון נכנס לבית המקדש כשהוא עצוב. נתעטף ועמד בתפלה, אמר לפניו: רבונו של עולם! גלוי וידוע לפניך שלא לכבודי עשיתי ולא לכבוד בית אבא עשיתי, אלא לכבודך עשיתי, שיהו מים מצויין לעולי רגלים. מיד נתקשרו שמים בעבים, וירדו גשמים עד שנתמלאו שתים עשרה מעינות מים והותירו. עד שיצא אדון מבית המרחץ נקדימון בן גוריון יצא מבית המקדש. כשפגעו זה בזה אמר לו: תן לי דמי מים יותר שיש לי בידך. - אמר לו: יודע אני שלא הרעיש הקדוש ברוך הוא את עולמו אלא בשבילך. אלא עדיין יש לי פתחון פה עליך שאוציא ממך את מעותיי, שכבר שקעה חמה, וגשמים - ברשותי ירדו. חזר ונכנס לבית המקדש, נתעטף ועמד בתפלה, ואמר לפניו: רבונו של עולם! הודע שיש לך אהובים בעולמך! מיד נתפזרו העבים וזרחה החמה. באותה שעה אמר לו האדון: אילו לא נקדרה החמה - היה לי פתחון פה עליך שאוציא ממך מעותיי. תנא: לא נקדימון שמו, אלא בוני שמו, ולמה נקרא שמו נקדימון - שנקדרה חמה בעבורו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/2/2011 12:24 לינק ישיר 

האם הקדמונים לא זיהו שבימים שאין רואים בהם את השמש, כמו יום מעונן או בליקוי חמה, העולם חשוך?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם השמש היא סיבת היום?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext