בית פורומים עצור כאן חושבים

אם האמונה אינה יחס פרופוזיציונלי, מהי?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/2/2011 09:05 לינק ישיר 
אם האמונה אינה יחס פרופוזיציונלי, מהי?

האמונה אינה יכולה להיות יחס פרופוזיציונלי, שכן מושא האמונה - האל - שונה במהותו מכל מה שמצוי, ולכן אין באפשרותנו לטעון על-אודותיו כל טענה. אם אטען ש"יש אלוהים", אכפיף את אלוהים לקטגורית ה"יש". אם אטען ש"אלוהים קיים", אכפיף את אלוהים לקטגורית הדברים הקיימים.

כפי שכתב פרופ' משה הלברטל באחד ממאמריו, משמעותו של תיאור האל בשׂפה היא הכפפתו לרצף של קטגוריות משותפות בינו לבין דברים ביקום, ובכך יש משום פגיעה באחרוּתו המוחלטת של האל.

אם כן, אני שואל, מהי בעצם האמונה?,
מהו שאני אומר "אני מאמין באל"?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2011 15:56 לינק ישיר 

ודה על הבדיחות מהייגדר וההיפופוטם הם אחלה!

אין לי בעיה לנסות להסביר את היידגר ככל שאוכל. יש לי גם עמדות משלי ואני תקוה שהם יבואו לידי ביטוי בהמשך.

לשאלותיך. אתה יוצא מנקודת מוצא קאנטיאנית. אתה מבין את תפקיד ההכרה כקאנטיאני ולכן נראה לך שהיידגר חורג מעבר לגבולות הברורים שקבע קאנט להכרה. במובנים מסויימים יש בכך מן האמת וככל שהיידגר מתקדם בהגותו הוא אכן יותר משתחרר מהגבולות הקאנטיאניים. אני חושב שב"הוויה וזמן" הדברים הם לא כך.

אני לא מכיר כ"כ את השלבים הראשונים של חשיבתו ואת דרך התפתחותם, אם תוכל תרחיב.

[ודרך אגב אם קראת הוויה וזמן זה היה בוודאי משמאל לימין ולא מימין לשמאל אולי בהמשך שנה זו תוכל לקרוא את הויה וזמן מימין לשמאל].

[היה זה ספר בעברית. אם הוויה וזמן (או זמן והוויה) לא תורגמו לעברית עדיין, או שהיה זה ספר אחר שלו או שהיה זה ספר ביאור לתורתו, הספר לא בסביבתי ואינני זוכר את שמו].

בעקבות הקבלה שלך של הטיעונים הקאנטיאנים הדרך היחידה שבה אתה יכול לתת מובן להיידגר זה על ידי הסברה שלו כפסיכולוגיסט, היינו הוא לא פילוסוף הוא לכל היותר פסיכולוג.

דא עקא שהיידגר הוא תלמיד של הוסרל ולפחות בחלקים מרכזיים ב'הויה וזמן' הוא פנומנולוג ולא פסיכולוג. למעשה ההגות של הוסרל התפתחה כמענה נגד הפסיכולוגיה או הגישה הפסיכולוגיסטית. כמובן אינך חייב לקבל את ההבדל הזה אבל הוא קיים.

היא התפתחה נגדה?, היא התפתחה ממנה וקנתה עצמאות ממנה.

הפנומנולוג מנסה לתאר תופעות גם מבלי לשאול על אמיתותם ואולי מתוך השהייה של שאלת האמת.

אני חושב שיותר מדויק לומר שהפנומנולוג לא סבור שניתן לדון על האמת שלא במסגרת הפנומנולוגיה. האמת היחידה שניתנת לנו היא תוצאת ההגדרות הפנומנולוגיות, הוא היה פיתוח בכיוון מסוים של האידיאליזם הקאנטיאני [גם אם בתחילתו הוא לא הכיר בכך].

במובן זה בהגיונות הקרטזיאנים שלו הוסרל בונה מתודה דומה לזו שיצר דיקארט. לפני שאני מאשש את שאלת הקיום של דברים אני יכול לתאר אותם לכל הפחות כפי שהללו מצטיירות אצלי במחשבה. למשל יכול להיות שהמחשב שאני כותב עליו אינו קיים אבל אני יכול לנתח את המתרחש במוחי כאשר אני חושב שאני כותב במחשב ולתת דין וחשבון על כך.

אני חושב שהוא בעיקר ניסה לומר שרק ההיבט של הופעת הדברים במוחי הם מה שחשוב לראות כקיום הדברים, ה"מושא" של ההתכוונויות הוא חלק מהאינטנציה. הוא קרטזיאני בזה שהוא מניח את ה"אני" כבודק את תכונותיו הוא, ועל פיהם הוא בונה את ההכרה. אבל הוא גם קאנטיאני בזה שהוא מנסה לראות בצורות הפנומנולוגיות את צורת תפיסת המציאות.

.

אם להגדיר את הדברים פנומנולוגיה היא תנועה פילוספית או גישה פילוסופית החוקרת את המבנים של המודעות כפי שהם נחווים מנקודת המבט של האדם החושב אותם. במובן מילולי פנומנולוגיה היא חקר התופעות או חקר הדברים כפי שהם באים לידי ביטוי בנסיון של האדם החושב אותם. פנומנולוגיה יכולה לחקור מהו זיכרון ? מהי מחשבה ? מהו דמיון? וכדומה.

זו גם חלק מהבעיה שלה. היא מנסה לחקור בכלים שהם חלק מאותה נסיוניות. היא כל הזמן מניחה "אני" חוקר ומבין את רובדי ההתנסות הזאת. כשה"אני" הזה איננו יותר מאשר חלק מההכרה הנחקרת.                                                                                                                                                                             אבל הכיוון הזה שכל ההכרה מתחילה מתיאור ההקשרים הפסיכולוגיים שבין הפעולות האישיות שלנו ומושאי ההכרה שלהם, נראה לי מאוד נכון. אני חושב שהוא השפיע בצורת ההכרה שלו (לאו דווקא בהסקים שלו) על תורות הכרה מאוחרות יותר.

היידגר הלך צעד אחר יותר רחוק מהוסרל כאשר הוא עשה שינוי במושאים של המחשבה הפנומנולוגית. לדעתו מושאי הפנומנולוגיה הם חוויות החיים הבסיסיות ביותר והנה הוסרל פיתח כלים לדון בהם.

והיידגר נדמה לי עף מדומין מדי, הוא שכח שהוא בא לתת תיאוריית הכרה, הוא שקע בתיאוריות פסיכולוגיות וחידד אותם יותר ויותר עד שהפכו לפעילויות נפש מוזרות.

גם פסיכולוגיה יכולה לדון בדיכאון או בחרדה או בדאגה אבל זה ברמת היחיד. בפנומנולוגיה של היידגר הדיון הוא לא ברמת היחיד אלא ניתוח ברמה הפילוספית של קיומי בעולם, היות בעולם,

כל המילים האלו לא יצליחו להפוך מחשבות קיומיות, ליותר מאשר הם. נכון, הם חלק מצורת המחשבה שלנו אודותינו ביחס לסובב ולמאורעות, אבל הם יותר דומות לפעילות מזרחית מאשר לחקירה ראציונאלית. (כתבת שיש לך תובנות משלך בהיידגר, אולי תעלה אותם).

למעשה היידגר מפנה את המתודה הפנומנולוגית כלפי תחום פילוסופי חשוב במיוחד תחום האונטולוגיה. מדע היש. מה שהיידגר מתאר זה איך אני חווה את היש מנקודת מבט פנומנולוגית.

בכלל לא, היא לא מתארת כלום מהיש האונטולוגי, היא רק מתארת את תחושותי הסובייקטיביות אודות הימצאותי וישותי ביחס לידיעותי על מצבי ועל סביבתי.

[ואנחנו חוזרים לאיך שהגענו להיידגר. אין בתודעתינו כל תיאור או הבנה על האונטולוגיה, מלבד נוכחות דברים (סוגי הכרת ישים) בתודעתינו.]

וכך הוא עושה חזרה אפלטונית לדיונים החיים בפילוסופיה.

מה?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2011 10:06 לינק ישיר 

מובארק

תודה על הבדיחות מהייגדר וההיפופוטם הם אחלה!

אין לי בעיה לנסות להסביר את היידגר ככל שאוכל. יש לי גם עמדות משלי ואני תקוה שהם יבואו לידי ביטוי בהמשך.

לשאלותיך. אתה יוצא מנקודת מוצא קאנטיאנית. אתה מבין את תפקיד ההכרה כקאנטיאני ולכן נראה לך שהיידגר חורג מעבר לגבולות הברורים שקבע קאנט להכרה. במובנים מסויימים יש בכך מן האמת וככל שהיידגר מתקדם בהגותו הוא אכן יותר משתחרר מהגבולות הקאנטיאניים. אני חושב שב"הוויה וזמן" הדברים הם לא כך. [ודרך אגב אם קראת הוויה וזמן זה היה בוודאי משמאל לימין ולא מימין לשמאל אולי בהמשך שנה זו תוכל לקרוא את הויה וזמן מימין לשמאל].

בעקבות הקבלה שלך של הטיעונים הקאנטיאנים הדרך היחידה שבה אתה יכול לתת מובן להיידגר זה על ידי הסברה שלו כפסיכולוגיסט, היינו הוא לא פילוסוף הוא לכל היותר פסיכולוג.

דא עקא שהיידגר הוא תלמיד של הוסרל ולפחות בחלקים מרכזיים ב'הויה וזמן' הוא פנומנולוג ולא פסיכולוג. למעשה ההגות של הוסרל התפתחה כמענה נגד הפסיכולוגיה או הגישה הפסיכולוגיסטית. כמובן אינך חייב לקבל את ההבדל הזה אבל הוא קיים.

הפנומנולוג מנסה לתאר תופעות גם מבלי לשאול על אמיתותם ואולי מתוך השהייה של שאלת האמת. במובן זה בהגיונות הקרטזיאנים שלו הוסרל בונה מתודה דומה לזו שיצר דיקארט. לפני שאני מאשש את שאלת הקיום של דברים אני יכול לתאר אותם לכל הפחות כפי שהללו מצטיירות אצלי במחשבה. למשל יכול להיות שהמחשב שאני כותב עליו אינו קיים אבל אני יכול לנתח את המתרחש במוחי כאשר אני חושב שאני כותב במחשב ולתת דין וחשבון על כך.

אם להגדיר את הדברים פנומנולוגיה היא תנועה פילוספית או גישה פילוסופית החוקרת את המבנים של המודעות כפי שהם נחווים מנקודת המבט של האדם החושב אותם. במובן מילולי פנומנולוגיה היא חקר התופעות או חקר הדברים כפי שהם באים לידי ביטוי בנסיון של האדם החושב אותם. פנומנולוגיה יכולה לחקור מהו זיכרון ? מהי מחשבה ? מהו דמיון? וכדומה.

היידגר הלך צעד אחר יותר רחוק מהוסרל כאשר הוא עשה שינוי במושאים של המחשבה הפנומנולוגית. לדעתו מושאי הפנומנולוגיה הם חוויות החיים הבסיסיות ביותר והנה הוסרל פיתח כלים לדון בהם. גם פסיכולוגיה יכולה לדון בדיכאון או בחרדה או בדאגה אבל זה ברמת היחיד. בפנומנולוגיה של היידגר הדיון הוא לא ברמת היחיד אלא ניתוח ברמה הפילוספית של קיומי בעולם, היות בעולם, בירור של התופעה. למעשה היידגר מפנה את המתודה הפנומנולוגית כלפי תחום פילוסופי חשוב במיוחד תחום האונטולוגיה. מדע היש. מה שהיידגר מתאר זה איך אני חווה את היש מנקודת מבט פנומנולוגית.

וכך הוא עושה חזרה אפלטונית לדיונים החיים בפילוסופיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2011 23:09 לינק ישיר 

שגעת אותנו

הרי שגם הרמב"ם מבין שעל אונטולוגיה כשלעצמה אין פועלי בריאה והמצאה.  כל ההגדרה של מקרה שקרה למציאות, נובע מחילוק בין מהות הדבר (הדבר לכשעצמו) לבין ההיבראות שלו ויציאתו מן האין ליש. אבל אם מנסים לדון על ההוויה בלי שממש יודעים משהו על האונטולוגיה שלה איך ומה היא. לא שייך גם לומר שיש "פועל הוויה", לא שייך לומר כלום על מה שלא יודעים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2011 23:02 לינק ישיר 

לחיימאייר

אם שמת לב, לא הזכרתי ולו ברמז, את היידיגר. ולא בכדי, רציתי לברר איתך את דבריך שאתה מבין, ולא את דבריו.

ניסיתי כמה פעמים להבין מה באמת הוא רצה, ולא בהצלחה מרובה.

[להשערתי, ומקופיא],
הוא ניסה להשתית את ההכרה, לא על מפגש אפיסטומלוגי עם מושאיה [ליתר דיוק - ביטוי יבש של איך מוכר שיש (כל סוגי הישים. ריאליים, לוגיים, תופעות סובייקטיביים)]. אלא על מתח המשמעות הסובייקטיבית, היינו על נסיון [שגוי מאוד, לדעתי] בהבנת עומק ההתפעלות הנפשית, המופיעה במורכבות, כתוצאה מרמת היחסים בין מה ואיך שיש (מסובך מדי?, לא הצליח לי יותר טוב..), .

הסיבה לכך, ראשיתה בטעויות שמקורה בפירוש לא נכון של מושג ההכרה. היא רואה בה יכולה להכיר מעבר לצורת הופעת הדברים [ושואפת להכיר את הדברים במהותם המוחלטת], היא גם רואה בהכרה מתיימרת להיות פרשנית של משמעות ההופעות והיחס שבין הדברים.
כשבעצם ההכרה מכילה רק את הדברים וצורות היחס שביניהם. היא לא יכולה לפרש או להבין אותם מעבר לצורה והיחסים שהם מוכרים. וכל משמעות הניתנת להם כביכול, מקורה בהתרגלות לשוני שבין ריבוי הדברים והיחסים שביניהם.

טעויות אלו [שהם בעצם טעות אחת] הולידה תופעה פסיכולוגית, של תרות תמידית אחר משמעויות מוחלטים לדברים [ואחר התחקות אחר האונטולוגיה של הדברים], כשבפועל המשמעות היחידית שבאמת ישנה, היא המרה לכינויים וצורות הכרות או פונקציות דומות, או העמדה על ניגודים ושונויות. כשלמעשה אין בנמצא משמעות אבסלוטית לכלום. והאונטולוגיה היחידה המוכרת היא צורת הופעת הדברים בתיאוריות מסובכות ככל שיהיו.

תופעה זו [שלא במודע] הובילה את היידגר ודומיו לחפש אחר המשמעות האבסלוטית, כשהם ראו בכל הנסיונות התיאוריות כמושגים רקים, באשר הם רק מציגים את תיאוריות איך שיש ואת לא את מהות שיש. הוא ראה דווקא בעיסוק והגדרת הישים -את המטאפיסיקה, והוא חשב שבהבנת תחושות ה"היותיות" האישיות, נמצאת האונטולוגיה האמיתית כשלעצמה.

אך פתרונם [לשיטתם שאכן ישנה מטרת משמעות מבוקשת] לוקה בשתיים.

ראשית הוא לא יותר מאשר מתאר בחידוד (ולא ניכנס כרגע ל-אם הוא נכון או לא) את תחושותיו הנפשיים של האדם ביחס למצביו השונים ולסביבתו המורכבת, בעוד שהם עצמם כשדנים בפרטניות מה מהותם נשארים באותה תמיהה-ומה משמעותם של אלו. הוא לא שם לב לבעיה הזו, כי הוא לא פירט את חבילות החוויות האלו לפרטים היוצרים חבילות הקשרים. כשהפרטים עצמם לא ממש ברי משמעות מוחלטת. הוא נטה לראות בעומק שבחוויות התודעתיות האלו -את המשמעות עצמה.

בנוסף, הלא הוא התחיל משאלת משמעות והבנת מושאות נוכחות-הכרה וידיעה, כמו -מדוע ישנו מה שיש. ועבר-דילג להעמדת המשמעות על מערכת החוויות. נכון, הוא ניסה להמיר את ידיעת הדברים במובנות חוויות ההכרה. כשבלתי אפשרי להתעלם מהדברים הידועים לסוגיהם היישים השונים, שהרי הם בסיס לחוויות או לפחות הם מהות החוויות. וכיצד יהיו מתחי החוויה מהות הדברים עצמם?!.

לכן אני אישית לא ממש מתייחס לכל המפעל ההיידגרי, מעבר לפעילות אקססיטנציאלית-חוויתית פסיכולוגית [שמעניינת ואולי קצת מרתקת, ולפעמים גם מרגשת]. אך לא ממש פילוסופית במובן האמיתי.

(תיקוותי, שלא יגיב כאן מחר תלמיד שלו באחרית ימיו, ויאמר מהבנה שלו, שהיידיגר עצמו הבין מה הוא רוצה)

לכן כל שאלותי היו -אליך, לדבריך. אולי הייתי מידי מונחי-מושגי, ולא אקטיבי-אקסיסטנציאלי. תסלח לי. מנסיונך לתאר את הישות וההוויה כפועל היה נדמה לי שאתה כן מנסה לתת משמעות כל שהיא להוויה, ולכן נזקקתי לדבריך.

ראשית לגבי השאלה הקלה יותר יש ישות ויש ישים. ישות זה תרגום של BEING יישים זה לרוב תרגום של ENTITY. ברמה הבסיסית היידגר יטען שהיישות היא לא סך היישים אלא משהו מעבר.

זהו, הוא ניסה לעשות פה המרה (הזכרתי לעיל). צריך לדעת איך להפריך אותו, גם אם אינטואיטיבית זה נראה קל, צריך קצת הגדרתיות חדה, כי ההכרה באמת צריכה ביאור מה ואיך היא,

היידגר סבור שאת ה'מעבר' הזה אנחנו נוטים לשכוח ולהשכיח ולא להתעסק בו. כאילו אסרנו על עצמנו לדון בשאלות המהות ואנחנו רק דנים בצורת הביצוע.

למה הדבר דומה לאדם שלומד הלכה ולא מתעסק בשאלות עמוקות יותר. בחוסר ההתעסקות בשאלות עמוקות יותר הוא מכחיש או מחליש את קיומן וכך הוא יכול לחיות את חייו בשקט.
דוגמא נוספת אדם שעסוק במדעים או בטכנולוגיה אבל הוא לא שואל שאלות על החיים עצמם. אדם כזה יכול לטעון יש מדע ויש מדעי החרטא. אני עוסק במדע, למשל תרכובת האבנים על הירח שזה דבר נצחי. לא מעניין אותי מדעי החרטא היינו למה אישתי קמה הבוקר עם דיכאון. שוב הבריחה לנצחי, לאמת כנצחית, מלמדת על הפחד מהזמני.
דוגמא שלישית [מבוססת על היידגר] אתה נוסע במכונית, אתה כל כך רגיל לקיומה כך שהעובדה שישנה מכונית זה לא דבר פליאה עבורך. מתי תעורר ותגלה שהמכונית היא פליאה עבורך? רק כאשר היא תתקלקל פתאום כשהיא לא תתפקד היא תעמוד לנגד עיניך כיש המעורר פליאה, איך הדבר הזה בכלל עובד?
שאלת היישות היא דומה אנחנו לרוב עסוקים בישיים ונמנעים מלשאול מה זה בכלל יש? מה זה שיש משהו?
אצל היידגר שאלת היש קשורה בשאלת הזמן. מהו הזמן עבורנו? מה בדיוק עובר?  אם אדברר זאת במילותי שלי הקשר בין זמן ליישות הוא בערך כך: באותה מידה שאנחנו בורחים משאלת היישות אנחנו גם בורחים משאלת הזמן. הזמן שאנחנו באמת אמורים לספור זה לא הזמן האסטרונומי זה הזמן של מותנו. עם מותנו הכל יעלם עבורינו ולכן זה מה שאמור לעניין אותנו. אלא שכמו בשאלת היישות אנחנו מנסים להתעלם מזה ולא לעסוק בשאלות הזמן כזמן מותנו.
מה קורה אם נחבר את המושגים של זמן ושל ישות [הויה] אנחנו נגלה שעבורנו כבני אדם עוברים וכלים אין  ניצחיות יש קיום שהיא למעשה תופעה בזמן, אירוע המתרחש בזמן מסויים. להיות קיים זה להתקיים זה להיות קיים באופן זמני בסיטואיציה מסויימת.
ושוב אדברר אותו במילים פשוטות יותר. כשאני אומר האל קיים אני מתכוון לתת תואר קיימות לאל. קיימות בשפה האנושית שלי היא מושג זמני. אם כך איך אני יכול לדבר על  קיימות נצחית? זה מונח לא מובן ולא קיים עבורי.
עוד יותר מכך. במרבית השפות יש אלמנט של פועל בלהתקיים. אמנם בשפות היום יום, שפות המנסות להתחמק מהמוות הצפוי [הוודאות היחידה], אנחנו מדברים על קיום כמשהו קבוע, חי וקיים לעד,אך זאת מכיוון שאנחנו יצרנו שפה שעוזרת לנו להתחמק מהזמניות של הקיום. היידגר חוזר לשפה הפרימיטיבית הבסיסית כדי לשבר את אוזננו שבשפה המקורית קיום הוא משהו זמני.
שאלה נוספת מתפתחת מדברים אלו. אם אכן הסכמנו שישנו קיום והוא זמני אז מה? האם קיום איננו מונח ריק? אכן על פי היידגר מרבית הפילוסופים גרסו כי אין משמעות למושג קיום והוא מושג ריק. היידגר עומל קשות להוכיח שלא כך - כי לא דבר ריק הוא מכם. במובן זה הוא אביהם של הפילוסופים האקזיסטנציאליסטים- הקיומיים.

בסדר, אם כל מה שכתבת היה במסגרת היידיגריות, לא הייתי לוחץ. כי האל [גם אצל היידיגר, כפי שאני חושב גם בצורת הכרה אמיתית...] אינו יותר ממושאי וצורת ההכרה האנושית [היידיגר לשיטתו, ולהבנתי לשיטתי], אם הזמניות היא חלק מאותה הכרה, דבריך מובנים [שיהיה..]. 

עד כאן לע"ע

תמשיך, הוא דווקא מעניין אותי. [פעם ניסיתי לקרוא את הוויה וזמן ולא ידעתי אם קוראים את זה מימין לשמאל או להפך..] אבל אני אוהב את זה. גם מעניין אותי אם מישהו מצליח באמת להסביר אותו.

אני נזכר שישנן בדיחות בספר היידיגר והיפופוטם מגיעים לשערי גן עדן הנה העתק חלקי (מאתר טקסט):

פרק 4 |היידגרררר... מה אתה עושה לי...
תקשיב טוב, דאריל, כי הבחור הבא משתמש בצורה מוזרה במילים.
האקזיסטנציאליסט הגרמני בן המאה העשרים מרטין היידגר הוא אולי הפילוסוף המודרני המצוטט ביותר בנושא המוות. מעולה! אילו רק ידענו מה הוא אומר...

חשיבה על הישות עצמה באופן מפורש דורשת התעלמות מהישות עד למידה שבה היא מעוגנת ומתפרשת רק במונחים של ישֵים, כמו בכל המטפיזיקה.

קלטתם? במיוחד מוצא בעינינו המשפט "כמו בכל המטפיזיקה". והנה עוד אחד:

הזמן אינו דבר, ולכן גם אינו משהו שישנו, ובכל זאת הוא נשאר קבוע בעוברו בלי להיות טמפורלי כמו הישֵים בזמן.

מה עוד נוכל לומר? חוץ מזה שאנחנו מקווים שהפילוסופיה שלו נהירה יותר בגרמנית, כפי שהוא רומז כנראה בציטוט נוסף:

השפה הגרמנית מדברת הוויה, בעוד האחרות רק מדברות על הוויה.

אבל מצד שני, הוא גם תועד כמי שאמר,

פילוסופיה שעושה את עצמה מובנת, מתאבדת.

תודה לך, מרטי. החזרת לנו את כל ההערכה העצמית שלנו.

אנחנו צריכים כאן את כל העזרה שנוכל להשיג, דאריל.
יש לך מושג על מה הוא מדבר?
אה?
אבל למעשה יש סיבה לכך שהיידגר ממלא תפקיד בולט כל־ כך בפילוסופיה בת זמננו העוסקת במוות. ולא רק בגלל העובדה שמבחינה אקזיסטנציאליסטית קריאת יצירת הפאר שלו, "ישות וזמן", מהעמוד הראשון עד לאחרון, היא הדבר הקרוב ביותר לחוויית סף המוות. לא, תרומתו הגדולה של היידגר לפילוסופיית המוות היא הצו שלו להתעמת עם המוות פנים אל פנים כדי לחיות חיים אותנטיים. לחיות ביושר, מתוך הכרה במהותם האמיתית של החיים. בלי תודעת המוות אנחנו חיים רק למחצה. על פי דבריו של אחד המלומדים, מרטי כנראה הבהיר זאת היטב בהרצאה שהעביר:

אם אקח את המוות אל חיי, אכיר בו ואתייצב איתן מולו, אשחרר את עצמי מחרדת המוות ומקטנוניותם של החיים, ורק אז אשתחרר ואוכל להפוך לעצמי.

היידגר מדגיש את העובדה שרק האדם מודע להיותו בן תמותה, שלא כמו חתלתולים, למשל. הם עשויים לשרוט ולנשוך כדי שהכלב שלי, מוישה, לא יטרוף אותם, אבל הם לא מודעים לריק הגדול שמחכה להם במקרה שמוישה ינצח. המודעות להיותנו בני תמותה היא בסיסית וייחודית למצב האנושי, שבמקרה הוא המצב שבו נמצא המצב שלי.

עם זאת, רובנו מצליחים להדחיק ולעמעם את המודעות הזאת. אנחנו חיים תוך הכחשת המוות, ולדעתו של היידגר, זה לא נקרא לחיות. אנחנו לא יכולים לממש את החיים במלואם אם איננו מודעים לפטירתנו הקרבה והולכת. חשבו על מלכת ההכחשה הזאת:

הכומר הזהיר את שומעיו מפני פתאומיותו של המוות. "לפני סוף היום," הרעים קולו, "מישהו בקהילה הזאת עלול למות."
זקנה אירית קטנה שישבה בשורה הראשונה פרצה בצחוק.
"מה כל־כך מצחיק?" שאל הכומר הנרגז.
"אני לא מהקהילה הזאת," אמרה הזקנה.

ולסיום בדיחה נוספת מהספר ההוא:

"היידיגר והיפופוטם מגיעים לשערי גן-עדן, ופטרוס הקדוש אומר : "תשמעו, היום יש לי רק עוד מקום אחד. זה שייתן לי את התשובה הטובה ביותר לשאלה 'מהי משמעות החיים' יוכל להיכנס". היידיגר אומר: "לחשוב על היישות עצמה באופן מפורש דורש התעלמות מהישות עד למידה שבה היא מעוגנת ומתפרשת רק במונחים של יישים כמו בכל המטאפיסיקה". לפני שההיפופוטם מספיק לומר מילה, פונה אליו פטרוס הקדוש: "זה יום המזל שלך. כנס".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2011 22:15 לינק ישיר 

דברי הרמב"ם מו"נ ח"א פרק נז בהבדל שבין מציאות הבורא לבין מציאות שאר הנבראים

על התארים, עמוק1 יותר ממה שקדם.
ידוע שהמציאות היא אירוע שאירע2 לנמצא, ולכן עניין3 הנוסף על מהות הנמצא4. זה הוא הדבר הברור המחויב בכל מה שיש למציאותו סיבה, שמציאותו היא עניין נוסף על מהותו.
ואִילו מי5 שאין סיבה למציאותו - והוא האל יתעלה לבדו, כי זאת המשמעות6 של אמירתנו על אודותיו יתעלה שהוא "מחויב-המציאות"7 - ברי שמציאותו היא עצמוּתו ואמיתתו, ועצמוּתו היא מציאותו8. אין זו עצמוּת שאירע לה שהגיעה לידי מציאות, שאז מציאותה היתה עניין הנוסף עליה, שהרי הוא מחויב-המציאות תמיד, אשר אין מתחדש לו דבר לפתע ולא מתארע לו אירוע9.
הוא אפוא נמצא לא בתוקף מציאות
10 וכן הוא חי לא בתוקף חיים, יכול לא בתוקף יכולת, ויודע לא בתוקף ידיעה11, אלא הכל מעוגן בעניין12 אחד שאין בו ריבוי, כפי שנבהיר13.
וממה שראוי לדעת גם כן הוא שהאחדות והריבוי הם מאורעות שאירעו2 לנמצא מבחינת מה שהוא מרובה או אחד. דבר זה הובהר במטפיסיקה14 וכשם שהמספר אינו עצם הדברים הספורים, כן אין האחדות עצם הדבר האחד, שכן אלה כולם מקרים מסוג הכמות הנפרדת15, הדבקים בנמצאים המוכנים לקבל את המקרים האלה. ואִילו מחויב- המציאות הפשוט16 באמת אשר אין בו שום הרכבה כלל - כשם שלא ייתכן לגביו המקרה של ריבוי, כך לא ייתכן לגביו המקרה של אחדות. כוונתי לומר, שאין האחדות עניין17 הנוסף על עצמוּתו, אלא הוא אחד לא בתוקף אחדות.
בעניינים18 עדינים אלה, אשר כמעט חומקים מן הדעת19, אין להתבונן באמצעות הביטויים המקובלים. אלה הם הסיבה הגדולה ביותר להטעיה. שהרי קשה מאוד מאוד להתבטא בכל לשון מבלי לתאר20 את העניין הזה אלא מתוך אי-דיוק21 בהתבטאות. שהרי כשאנו רוצים להצביע על כך שהאלוה אינו רבים, אין האומר יכול לומר אלא "אחד"; אף-על-פי ש"אחד" ו"רבים" הם מן התת-מינים של הכמות22.
לכן נסכם23 את העניין24 ונדריך את הדעת25 אל אמיתתו של הדבר באומרנו: "אחד לא בתוקף אחדות", כמו שאנו אומרים "קדום" להצביע על כך שהוא אינו מחודש26, בה בשעה שבאומרנו "קדום" יש אי-דיוק27 ברור וגלוי, שהרי "קדום" נאמר דווקא על מה שחל בו הזמן שהוא מקרה של התנועה השייכת לגוף, והוא גם מעניין המתייחס יחס- גומלין, שהרי אמירתך "קדום" היא כלפי מקרה הזמן כאמירתך "ארוך" ו"קצר" כלפי מקרה הקו. וכל דבר שאין מקרה הזמן חל בו, אין לאמור עליו, לאמיתו, לא "קדום" ולא "מחודש", כשם שאין לומר על המתיקות לא "עקומה" ולא "ישרה", ואין לומר על הקול לא "מלוח" ולא "תפל".
דברים אלה אינם נעלמים מפני מי שהתאמן בהבנת העניינים לאמיתם. התבונן בהם אפוא על-ידי שהשׂכל ישיג אותם ויפשיט28 אותם ולא על-ידי ההכללה שהביטויים מצביעים עליה.
לכן כל מה שאתה מוצא שהכתובים מתארים אותו יתעלה ראשון ואחרון29 הרי זה כמו שמתארים אותו יתעלה [כבעל] עין ואוזן. והכוונה בזאת, שבו יתעלה לא חל שינוי ולא מתחדש בו עניין בשום פנים, ולא שהוא יתעלה כפוף לזמן, באופן שיהיה היקש כלשהו בינו לבין זולתו שבזמן, באופן שיהיה ראשון ואחרון, אלא ביטויים אלה כולם הם אך ורק כלשון בני אדם30. כן דברנו "אחד" פירושו שאין שני כמותו, ולא שעניין האחדות דבק בעצמוּתו31.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2011 16:05 לינק ישיר 

צווידינים וצורע
החזו"א כנראה הושפע ממו"נ ח"ג פט"ו.
האם לדבריו רבש"ע הוא סך כל כללי ההגיון? קשה לי להניח שזו הכוונה.
ואיך החזו"א, כמי שראה את חזות הכל בהלכה, קישר בין התחושה הזו לדקדוק הדין?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2011 15:43 לינק ישיר 

מובראק,

יקשה עלי לענות לכל שאלותיך אבל לפחות אנסה.

ראשית לגבי השאלה הקלה יותר יש ישות ויש ישים. ישות זה תרגום של BEING יישים זה לרוב תרגום של ENTITY. ברמה הבסיסית היידגר יטען שהיישות היא לא סך היישים אלא משהו מעבר. היידגר סבור שאת ה'מעבר' הזה אנחנו נוטים לשכוח ולהשכיח ולא להתעסק בו. כאילו אסרנו על עצמנו לדון בשאלות המהות ואנחנו רק דנים בצורת הביצוע.

למה הדבר דומה לאדם שלומד הלכה ולא מתעסק בשאלות עמוקות יותר. בחוסר ההתעסקות בשאלות עמוקות יותר הוא מכחיש או מחליש את קיומן וכך הוא יכול לחיות את חייו בשקט.
דוגמא נוספת אדם שעסוק במדעים או בטכנולוגיה אבל הוא לא שואל שאלות על החיים עצמם. אדם כזה יכול לטעון יש מדע ויש מדעי החרטא. אני עוסק במדע, למשל תרכובת האבנים על הירח שזה דבר נצחי. לא מעניין אותי מדעי החרטא היינו למה אישתי קמה הבוקר עם דיכאון. שוב הבריחה לנצחי, לאמת כנצחית, מלמדת על הפחד מהזמני.
דוגמא שלישית [מבוססת על היידגר] אתה נוסע במכונית, אתה כל כך רגיל לקיומה כך שהעובדה שישנה מכונית זה לא דבר פליאה עבורך. מתי תעורר ותגלה שהמכונית היא פליאה עבורך? רק כאשר היא תתקלקל פתאום כשהיא לא תתפקד היא תעמוד לנגד עיניך כיש המעורר פליאה, איך הדבר הזה בכלל עובד?
שאלת היישות היא דומה אנחנו לרוב עסוקים בישיים ונמנעים מלשאול מה זה בכלל יש? מה זה שיש משהו?
אצל היידגר שאלת היש קשורה בשאלת הזמן. מהו הזמן עבורנו? מה בדיוק עובר?  אם אדברר זאת במילותי שלי הקשר בין זמן ליישות הוא בערך כך: באותה מידה שאנחנו בורחים משאלת היישות אנחנו גם בורחים משאלת הזמן. הזמן שאנחנו באמת אמורים לספור זה לא הזמן האסטרונומי זה הזמן של מותנו. עם מותנו הכל יעלם עבורינו ולכן זה מה שאמור לעניין אותנו. אלא שכמו בשאלת היישות אנחנו מנסים להתעלם מזה ולא לעסוק בשאלות הזמן כזמן מותנו.
מה קורה אם נחבר את המושגים של זמן ושל ישות [הויה] אנחנו נגלה שעבורנו כבני אדם עוברים וכלים אין  ניצחיות יש קיום שהיא למעשה תופעה בזמן, אירוע המתרחש בזמן מסויים. להיות קיים זה להתקיים זה להיות קיים באופן זמני בסיטואיציה מסויימת.
ושוב אדברר אותו במילים פשוטות יותר. כשאני אומר האל קיים אני מתכוון לתת תואר קיימות לאל. קיימות בשפה האנושית שלי היא מושג זמני. אם כך איך אני יכול לדבר על  קיימות נצחית? זה מונח לא מובן ולא קיים עבורי.
עוד יותר מכך. במרבית השפות יש אלמנט של פועל בלהתקיים. אמנם בשפות היום יום, שפות המנסות להתחמק מהמוות הצפוי [הוודאות היחידה], אנחנו מדברים על קיום כמשהו קבוע, חי וקיים לעד,אך זאת מכיוון שאנחנו יצרנו שפה שעוזרת לנו להתחמק מהזמניות של הקיום. היידגר חוזר לשפה הפרימיטיבית הבסיסית כדי לשבר את אוזננו שבשפה המקורית קיום הוא משהו זמני.
שאלה נוספת מתפתחת מדברים אלו. אם אכן הסכמנו שישנו קיום והוא זמני אז מה? האם קיום איננו מונח ריק? אכן על פי היידגר מרבית הפילוסופים גרסו כי אין משמעות למושג קיום והוא מושג ריק. היידגר עומל קשות להוכיח שלא כך - כי לא דבר ריק הוא מכם. במובן זה הוא אביהם של הפילוסופים האקזיסטנציאליסטים- הקיומיים.

עד כאן לע"ע

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2011 15:31 לינק ישיר 

קראתי את המאמר,

אגיב במילים ספורות: כשאידיאלזם וריאלזם מותכים יחדיו, התוצאה תמיד "עגל ומחולות".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2011 14:43 לינק ישיר 

כל עוד אדם חי-  אי אפשר להפסיק לחשוב עליו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2011 14:33 לינק ישיר 

להפסיק לחשוב על אלוהים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/3/2011 14:53 לינק ישיר 

חיימאייר (אם אתה עוד בסביבה).
כתבת באחד התגובות למעלה,

...ראשית לדעתו של היידגר הפילוסופיה או המטפאזיקה שכחה את שאלת ה"יש" האמתית
. השאלה הכי חשובה זה השאלה למה יש בכלל משהו "? ומה פירוש הדבר שיש משהו? יישות" או להיות קיים בעיני היידגר זה מושג זמני. למעשה בהיסטוריה של הפילוסופיה "ישות" נתפסת כמושג הכי קבוע, הכי לא זמני שיש. תוך כדי התעלמות מהתהליך של ההתהוות.
אם אנסה לפשט זאת אנחנו מדברים על האל כקיים. אך מה זה להיות קיים? האם להתקיים זה לא פועל? ואם כן האל מתקיים
? האם הוא פועל את קיומו?  ואם התקיימות הוא פועל האם היא איננה זמנית? או אז כיצד אנחנו מניחים שניתן לדבר על האל כקיים תמיד? לכאורה קיום ניצחי הוא אוקסימורון אם אכן להתקיים [TO BE] זה פועל.

ניסית לתת הגדרות למושג "קיים" או "ישנו". הגדרת אותו כ'פועל' ועפ"י זה הסקת שקיום נצחי זה אוקסימורון.
גם שאלת האם האל פועל את ישותו. באותה מידה כנראה גם תשאל באם המציאות איננה אלוהית, האם היא פועלת את עצמה והאם איננה זמנית וכו'.

מעניין אותי לדעת
כיצד אתה תופס או מכיר את ה"קיימות" ואת ה"מציאות", האם יש לנו הכרה בה מלבד היותה נוכחת בהכרתינו בתפיסות מסווגות?,
ישנם סוגי "ישים" שונים. ישים-ריאליים [בשפתינו], ישים-הגיוניים (כמושגים וכינויים), ישנם המאמינים אף בישים-רוחניים ולפחות בישים-רעיוניים סובייקטיביים. האם את כולם אתה מכנה כ'פועל'?

עפ"י מה אתה מנסה להגדיר אותה כ'פועל' ?(ומה הייחס שלה ל'פועלים' אחרים, מה הוא 'פועל' ובמה דומה ה"היות" לפועלים אחרים).
(גם אם נניח שה"היות" היא 'פועל' למה סותר שפועל שאיננו יודעים על מהותו כלום, יהיה נצחי ?! (הלא איננו דומה לשאר פועלים). אולי התכוונת שלא וודאי שהוא נצחי, אבל כינת אותו "חד-כהה".
אבל בעיקר מעניין אותי למה כינת את ה"היות" 'פועל' מדוע אתה לא מקבל אותה כעובדה נוכחת נעדרת פשר מהותי).

מה ידוע לנו על האונטולוגיה והישות עצמה ביחס למה שאיננו, שנוכל לשאול למה יש מה שישנו, האם יש בארסנל מושאי ההכרה שלנו כלי כל שהוא איתו נוכל לדון על ה"הוויה". [ועוד, מכיון שאנחנו חלק מאותה אונטולוגיה, ייתכן שנוכל לדעת משהו על עצמינו?!]. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2011 09:16 לינק ישיר 

קנר. ממה שאני זוכר בערך. יש על מה שהגבת, הרבה בספר 'תניא'. יש בחינת סובב כל עלמין ויש בחינת ממלא כל עלמין (זה שתי סוגי התייחסות של המאציל לבריאה). אני לא כל כך זוכר בדיוק, אולי אני ייעיין בשבת, ואני יכתוב את מה שיזכר לי. (המשפיע שלי הוא הרב דייטש מירושלים (שכון חב"ד והעיר העתיקה), נדמה לי שהוא נקרא מגדולי המבינים, יכול להיות שאפילו רשמתי מה שהוא הסביר בזמנו, אני יחפש).  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2011 08:27 לינק ישיר 

צווידינים
אני קראתי את הצילום של החזון איש שהבאת, בהוכחה שלו לא הבנתי אפילו את המילים. מה זה נקרא 'מציאות' בלא 'הוויה'.

אבל בתשובה שלו כתוב ש2+2=4 לא נולדו לעולם ולא ימותו והמציאות שלהם לא נרגשת רק בנשמה.
ע"ז בדיוק אני מדבר על מה הפירוש 1+1=2. למה הוא מבין שדבר ממשי כמו המציאות צריכים התחלה, ומשהו כמו 2 +2=4, לא צריכים התחלה. הרי שתיהם זה מהעולם עצמו.
כדי להבין את העולם . מה זה תפוח ומה זה כוכב. גם אנחנו צריכים נשמה. וזה חלק מאיך שאנחנו קולטים את העולם. אז אולי או שהכל נברא ויש לזה התחלה, או שהכל לא ימות ולא יוולד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2011 03:11 לינק ישיר 

פראק_מהלך

1. כתבת שדעתי מורחבת ע"י "שפינוז" אם התכוונת לשפינוזה הרי זו טעות, שפינוזה החזיק בדעה פנתאיסטית (הטבע הוא אלוהים) ואני מחזיק בדעה פנאנתאיסטית (אלוהים הוא הטבע וגם מה שמעבר לו)

2. לגבי דעת רס"ג בנושא אסכם לך פסקה "מקול הנבואה" לרב "הנזיר" שם הוא מביא ציטוטים המתייחסים לנושא:

פירוש ספר היצירה לרס"ג:  "כי הוא חי העולמים, וכן אמר דניאל וישבע בחי העולמים וכמו שאנו מוצאים החיים      וכל בעלי נשמה בעולם כך הוא מצוי ית"ש בכל העולם, ונאמר עליו -הוא דעת העולם, וכמו שאין הדעת מטנף בטנוף הגוף כן הוא כבודו מצוי בכל העולם.

שיר היחוד יום ג : "סובב הכל ומלא הכל ובהיות הכל אתה בכל אין עליך ואין תחתיך ואין מקום ריק ממך ונחדל"
וחרוז זה נכתב בעקבות רס"ג כפי שמביא "כתב תמים": "ושמעתי שר' בצלאל עשאו מספר האמונות ולא כולו כי מחרוז התחיל.. וכן כתוב בו: כולם בך, ואתה בכולם, סובב הכל, ומלא הכל, לפני הכל כל היית, ובהיות הכל, כל מילאת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/2/2011 08:25 לינק ישיר 

החזון איש הובא, מפני שבספרים אמו"נ הוא הושמט.

הוא קשור לדיון, של mdabraham ו ja mubarak, אחד מהם התייחס אליו, וטען לסתור אותו.

מה הוא אומר, אני משאיר לכם לדון לבד. אם יש לך על דבריו שאלה או טענה. תעשיר בה את הדיון.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אם האמונה אינה יחס פרופוזיציונלי, מהי?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext