רמב"ם הלכות יסודי התורה פרק ב הל' ב':
"וכשמחשב בדברים אלו עצמן מיד הוא נרתע לאחוריו ויפחד ויודע שהוא בריה קטנהשפלה אפלה".
הרבה ניסו לפרש את היראה כ
נשלח ב-24/2/2011 15:17
פי חברי איוב ננזפו כי האשימו את איוב- שדיבר קשות לכאורה כלפי ה'
איני ציני- המקרה הזה שבחור צעיר מדבר על ואל המוות- כדבר מוחשי וממשי- מקפיץ לי את הפיוזים- ולא בגללו אלא שכך מחנכים, בסקטורים מסוימים, במקום להנות מהחיים מעסיקים אות בהבלים ושטויות. בתורה מסופר על- עשיו- שהיה רק בן 15 והוא מדבר על מוותו הקרוב, לעומתו אבא יצחק -זקן מאד הוא כבר לא רואה מרוב זקנה- מה הוא אומר- לא ידעתי יום מותי- זקן לא חושב ומפחד מהמוות הצעיר כן?? ומה הוא מבקש לאכול מטעמים סטייק טלה עסיסי- לעומתו עשיו- אומר הלעיטני- שפוך ישר לגרון- שלא אהנה מהעדשים הללו ח"ו. זו תורה וזו שכרה?
נשלח ב-24/2/2011 15:01
ירוחם אתה מפחיד את חברי הפורום בתגובותיך ה[ר]ציניות.........
וכן. חברי איוב נענשו בגלל שניסו לשפוט את אלוקים לפי העבירות הקטנות בעיניהם ולא הבינו שלא כל עונש או סבל ניתן להבנה אנושית, כמובן שמוטל על אלו שבאו בצרה לפשפש במעשיהם אבל לא בטוח שבגלל חילול שבת פלוני ברק הפסיד את השלטון וכן על זה הדרך.
נשלח ב-24/2/2011 14:07
חימאייר צענע צדקה, אתה בחור צעיר חש וחושב כמו בחור צעיר שבוי בקלישאות כותב שירים תתפלא גם אני עשיתי זאת.
אכן אני חי כבורגני- כי זו המצווה הראשונה שאלוקים ציוה את האדם לאכול- ולאכול ולנסות מכל טוב, כל היתר הם בילבולי מח של אנשים מתוסבכים ומשועממים שמתוך שעמומם הם מאמללים אנשים אחרים ואת עצמם, מאנשים אלו אני מפחד- מפחד ממש. כי כל הרועה בעולם נובע מהגותם המושחתת.
בענין השיר
בַּצַּר לִי אֶקְרָא ה' וְאֶל אֱ-לֹהַי אֶקְרָא "
קראתי לה' בצער לי ומיליונים קראו לו בצער להם- אבל הוא כנראה לא מכיר או מקבל את סופו של השיר וַיִּשְׁמַע מֵהֵיכָלוֹ קוֹלִי וְשַׁוְעָתִי - בְּאָזְנָיו אלו הסיפורים שמספרים לך וסיפרו לי- אבל מנסיון חיים אני יודע כי בשיר הזה אין אמת וממש- חוץ משהוא כתוב יפה .
נשלח ב-24/2/2011 13:41
צענע הפחד האנושי הוא לא מבית הדין של מעלה. בית דין של מעלה זה מושג ערטילאי לחלוטין, מושג שהוא לא מושג, השלכת הדמיון האנושי הנוכחי על אחרית לא ידועה. הפרידה מפחידה אנשים חיים, כאשר נפרדים מהם, המת לא מפחד מהפרידה, הוא מפחד מהלא ידוע, מהאין.
ירוחם כנראה שהפערים ביננו גדולים מידי. לכן למשפט אחרון כלפיך נראה לי שאתה חי בעולם תיאולגי דתילוני. בעומק הדברים חווית החיים שלך היא עולם הזה. המוות לא מטריד אותך הוא מקסימום מטרד שממנו אתה מתעלם.
כתבת: " אני מאד אוהב לחיות להנות מכל הנאה אפשרית בחיים, אני אפעל ואעשה כל מאמץ להשיג לי את הדברים הטובים ביותר והמענגים ביותר" וכן כתבת:" הייתי מפרש -ויראת מאלוקיך- אתה צריך לפחד מהבית דין האישי שלך,(מהמצפון) ורק ממנו יש לפחד, כי אין יסורים גדולים יותר לאדם מיסורי מצפון אמיתיים."
לולי דמסתפינא וחס וחלילה לא מתוך רצון לפגוע נראה לי שהתיאולוגיה שלך היא תאולוגיה של בורגני. אתה חי בעולם בורגני, מוגן שבו אינך נותן לחיים או למוות להפתיע אותך או לזעזע אותך. בעולם המוגן והבטוח הזה אלוקים הוא רק טוב ויש אנשים רעים. בעולם המוגן הזה חותמים על כרטיס אד"י ונוסעים במיניואן. ושכחתי.. אוכלים ארוחת ערב ביחד, כל המשפחה, הולכים לישון מוקדם בלילה וקמים מוקדם בבוקר. עולמם של המשוררים זר לך. אינך מבין על מה הם מדברים. יסוריים כמובן הם רק יסוריי מצפון. בית החולים בו מתייסרים אנשים ממשיים ולא בגלל מצפונם נמצא רחוק ממך. אני קורא לעולם כזה עולם חילוני. ואני שואל איפה "איש האמונה הבודד"? האם ירוחם חש אי פעם את הדברים עליהם דיבר הרב סולובייצ'יק? האם חש ירוחם אי פעם את העולם כלא מוגן? כמפחיד? כמאיים? אני רוצה לשמוע ממך איך אתה קורא את הפסוקים הבאים? בבכי? בהתרגשות? או שמא באדישות
איני יודע מאיפה אתה ממציא את התאוריות שלך ביחס אלי
איני מפחד לפחד- אבל אני לא מעודד את עצמי לפחד מדברים שלא צריך לפחד מהם, בעיקר לא מדברים שאנשים אחרים מנסים להפחיד אותי בדברים שאין בהם ממש, כמו הפחד מהמות, אני מאד אוהב לחיות להנות מכל הנאה אפשרית בחיים, אני אפעל ואעשה כל מאמץ להשיג לי את הדברים הטובים ביותר והמענגים ביותר,
אבל המות אינו בשליטתי ולכן אין לי כל צורך להתיחס אליו. במחשבתי- חוץ מאשר לשמור על בריאותי.
אני מפחד מאנשים- ולא מאלוקים- כי לאלוקים אין כל אינטרס לעשות לי רע לאנשים כן.
הפילוסופיות אנושיות-לא מחייבות. המצוות כן- בספר קהלת שציטטת- כתובים הרבה מאד דברים טובים ומעניינים שאני בטוח כי בתור חרדי מצוי תתחלחל לקיים אותם, אז למה אתה מצטט רק מה שנח לך,
בספר איוב קיבלו את הנזיפה מאלוקים, דווקא החברים הטובים שהצדיקו את מעשי ה' והאשימו את איוב- כרגיל אצל החרדים- שהאדם תמיד אשם. הם ננזפו קשות.
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 24/02/2011 12:50:36
נשלח ב-24/2/2011 12:37
לירוחם
אכן זו היתה כוונתי.
לחימאייר
ירוחם הביא גירסה אחת לגבי הקומוניזם .אני מצאתי ציטוט עם גירסה אחרת לאותו רעיון:
"אומרים שמי שלא היה קומוניסט עד גיל 21 לא היה צעיר, ומי שממשיך להיות קומוניסט אחרי גיל 21 לא התבגר."
הרי הדעה הרווחת היא שאת ספר קוהלת כתב שלמה המלך לעת זקנה-בצעירותו הוא לא היה כותב :הבל הבלים אמר קהלת הכל הבל.
כמובן שלעניין הפחד הכל תלוי במידת האמונה על נתינת דין וחשבון שם למעלה (שזה אכן מפחיד בכל גיל)אבל אם נוריד את הנושא הזה הרי המוות מצער יותר מאשר מפחיד-הצער על הפרדה מאנשים אהובים ומחשבה על הצער שלהם
בזיקנה ללא תקווה לא מעטים מחכים למוות ורואים בו גאולה.
נשלח ב-24/2/2011 12:24
בעלבעמיו ציטוט קשה ומוכר. אבל יש כאן שאלה מתודולוגית ועקרונית. מה אנחנו מדגישים כשאנחנו קוראים את הרמב"ם? האם אנו מוחקים את דאגתו הבלתי מתפשרת ל"המון" היהודי שבא לידי ביטוי בפירוש המשניות, באגרות שמד, תימן ואגרות נחמה רבות? האם אנחנו מתעלמים מדאגתו לכלל היהודי בהפצת עקרונות האמונה בהם סבר שהפצתם הכרחית לזכיה בחיי העולם הבא. האם את מכיר עוד מישהו שעשה כך שהשקיע כך בעם ישראל הפשוט. ומה על משנה תורה? ו האם מורה הנבוכים לא נכתב כדי להקל על הנבוכים חלקם חכמים יותר וחלקם פחות?
גם אם שיטה מצדיקה את עצמה במונחים של היחיד אין זה אומר שהיא שלילית לגבי האושר של הכלל.
נשלח ב-24/2/2011 12:17
צענע אשמח לשמוע יותר על הגיל.. גם אדם שמתכונן אל מותו כעלייה עדיין מפחד, ירא הימנו. היידגר ופילוסופים אקזינסטציאליסטים נוספים הדגישו את ה"חרדה" מהאין כגורם מניע [גם אם מוכחש] בחיינו הזמנייים.
ירוחם חוששני שאתה מפחד מהפחד. זה נראה לי סוג של הכחשה. איזה רע יכולים לעשות לך אנשים? האם המוות הוא הגיג פילוסופי עבורך? לי נראה שאתה ממש מתאמץ להתכחש לו. לא נראה לי שבכזו פשיטות אפשר ליחס את הרע רק לאנשים תצטרך להתמודד עם איוב, אבל אולי גם הוא בסך הכל הגיג פילוסופי שלא יסיט את מחשבותיך ואם כן מה כן? תורה לא, נביאים לא, כתובים לא, השכל הישר גם לא. מה כן?
נשלח ב-23/2/2011 21:47
אלוקים = בית דין- שלפניהם עומד האדם למשפט
הייתי מפרש -ויראת מאלוקיך- אתה צריך לפחד מהבית דין האישי שלך,(מהמצפון) ורק ממנו יש לפחד, כי אין יסורים גדולים יותר לאדם מיסורי מצפון אמיתיים.
נשלח ב-23/2/2011 21:00
ja_mubarak כתב:
ינוח
ומה עם רק אין יראת אלוהים במקום הזה.
ומה עם את האלוהים אני ירא
חזקה מכאב פיזי היא חובת הלב. אין משהו במקום למוסר כליות (נקיפות מצפון) ביראת הא-ל. כי פחד אחר הוא פחד מכאב פיזי. גם כלב מפחד מהפחד כזה.
בן-אדם יכול "לחוש" את הא-ל רק בלב (כליות, נפש), שם רק הוא יכול לירא את הא-ל.
כמו כן נאמר על יראת ה': "דבר המסור ללב (=למצפון) נאמר בו (ויקרא יט) ויראת מא-להיך" (קידושין לב, ב).
כלומר, מוסר כליות הוא יראת הא-ל.
נשלח ב-23/2/2011 20:59
צענע פרופסור טלמון אמר- מי שלא היה קומוניסט עד גיל 18 אין לו לב. מי שהמשיך להיות קומוניסט אחרי גיל 20 אין לו שכל.
נשלח ב-23/2/2011 19:57
לא לזה התכוונתי.
התכוונתי שמה שנכון וצודק לחשוב בגיל 30 כבר לא נכון לחשוב בגיל 70
נשלח ב-23/2/2011 19:48
צענע
מה שרצית להגיד כי השכל בא עם הזמן? כפי שכתוב באבות? אני מכיר הרבה הרבה שעברו מזמן את גיל 40 ולכלל בינה לא הגיעו
נשלח ב-23/2/2011 17:12
לירוחם וחימאייר
ברור ביותר שהפער מבחינת הגיל ביניכם הוא שיוצר את ההבדל בדעות.
נשלח ב-23/2/2011 16:43
יש לך טעות אני כן מפחד- אבל מאנשים מברואיו- הם יכולים לעשות לי רע, ולא אלוקים, הגיגים פילוסופים לא משנים לי את סדר היום המחשבתי זה יפה מאד לשמוע ולילמוד בשבת חו"מ של סוכות,גם אתה לא מקיים חצי ממה שכתוב שם. חכמים רצו לגנוז ספר פילוסופי זה- כנראה שזה לא ספר מחייב.
אני למדתי את כל מה שאתה למדת- אבל המשכתי ללמוד כי הכל זה הבל ורעות רוח. אני לא מפחד ממה שהמלמד לימד אותי בחייד בתור ילד. זה טוב לילדים. אני לנכדי לא מרשה ללמד את ההבלים הללו.