| נשלח ב-27/2/2011 15:22 |
|
| |
מיהו אדם?
לאחרונה, מתחוללת כאן סערת אמונה. נושאים שהודחקו בדרך כלל, זוכים לביטוי מתפרץ. סקפטיות ותהייה מתחלפים בעמדות נחרצות ובקביעות עקרוניות. יסודות מסורתיות מנופצות עלי הגיון. וכל מה שמזוהה עם נטייה אמונית, נידון לגניזה והמרה. לטעמי, הנה טוב מאוד. חקירת הדעת והאמת, תמיד העסיקה סוג מסוים של האנושות. הם לא הסתפקו במה שסיפרו להם, הם לא נטו אחר מה שנראה להם, הם בזו לחשיבה הרדודה. הם חקרו ובחנו ללא לאות את עצמם ואת הסובב להם, במטרה להוסיף מדע במה שניתן לדעת, ובהשארה בלוט את מה שלא ניתן לדעת. חלקם שגו בהנחותיהם ובמסקנותיהם. חלקם פרצו קדימה וגאלו במידת מה את האנושות משגיון. וחלקם התבוססו בחיבוטי רעיון וספקות הגיון. ברבות הימים התפצלו המדעים, הם תוחמו בגבולות, וסווגו למחלקות ולתת מחלקות. מי שעסק במקצועיות בחלק מדעי זה היה פחות מודע לעומק ההתקדמות שבחלק אחר. היו גם גאונים שמזה ומזה לא הניחו ידם, והתקדמו וקידמו במספר תחומים במה שניתן לדעת. כיום. כדי להתבסס במקצוע מסוים. לא חייבים להתמחות באופן אישי, מעבר לענפי מדע הנוגעים במישרין למקצוע הנבחר. כשמידע כללי בשאר המדעים, מאפשר קבלת ייעוץ רלוונטי משאר המומחים בתחומם, בשעת הצורך. המהנדס לא נצרך לסוגי הלימודים של הרופא, והגיאולוג לא זקוק לקורסים דקדקניים בפסיכולוגיה. דומה שלא כן הדבר, במדע אחד. הנוגע במישרין לעצם היותינו בני-אנוש. הוא מדע הפילוסופיה. מדע זה שגם הוא מחולק למחלקות ותחומים שונים, נוגע כמעט בכל חלק שלו לחלק אחר ממשמעות חיינו. אפילו עצם הנדון עליו אני דן כרגע, לא יכון בלא דעת מלומדה. הבסיס לנדון דנו, האם יש בכלל משמעות לחיינו או לא גם הוא חייב לידון בכלים הנרכשים בלימודי מקצוע זה. אפילו הנדון אם עלינו לחיות בשרירות כאוות נפשינו בלא לימוד כלשהוא או שמא יש עלינו מחויבויות כאלו או אחרים, גם הוא חייב לידון בכלים הללו. האם דרך החיים האמונית או הא-אמונית שהודרכנו ואנו מדריכים הלאה, נכונה היא או לאו, גם זה לא יוודע ללא בחינה מדוקדקת בכלים מקצועיים של האמנות וידיעות אמת. האם ההגיונות האינטואיציות שלנו שוות ערך כלשהוא, גם זה מחויב עיון מקצועי. האם ובאיזה נורמות מוסריות ואתיות עלינו לנהוג, גם זה לא יוכרע בלא בוננות מקצועית. האם האחד יכול לכוף את רעהו בדברים מסוימים או שעלינו להשתרע על מצע הליבראליות, גם לא נצליח לדעת בלא כלי הגיון מתאימים. אם אני צודק, בהנחה שמדע בסיסי זה מחויב לכל אחד באשר הוא אדם. כיצד אנחנו מניחים לעצמינו. לחיות, להתנהג, להתבטאות, לחשוב במטרה להסיק אמיתות. בלי שנלמד בהעמקה, את מה שהושג עד היום. ובלא שנקבע לעצמינו דרכי חקירה וחשיבה, מקצועיים ובחונים היטב. אינני נאיבי לחשוב שבכך יוקץ הקץ, ומלאה כל הארץ דעת אמת. הראיה היא שהוויכוחים והפולמוסים בין ההוגים ממשיכים בצורות מחודשות, בין על עקרונות הדעת ובין על הראוי לעלות מהם. אבל כל עוד לא בררנו כל אחד לעצמו את כל אשר הוא יכול ללבן ולסכם בהבנה, מאשר חשב ובדק הוא ואחרים. כיצד נשאר שאננים.
האם אדם שאיננו שלם כפי יכולתו במדע זה, ראוי לתואר אדם?. פורום זה הוא זירת לימודים נרחבת, בתוכן הפולמוסים, ובחידודי הרעיונות שבו. יבורכו כל התורמים מאשר איתם במדע ובהשכל.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2011 18:52 |
|
| |
צענערענע כן, שמעתי פעם משהו על זה... תוכלי לרענן את זכרוני בבקשה?
וכעת ברצינות: אינני רואה סיבה מוצדקת למה בנאדם יתחיל לחפור במשמעות הזיהוי שעשיתי בינו לבין טוקבקיסט ב ynet על פי מטבע לשון המופיע אצל שניהם. אפשר לצחוק, אפשר לגחך, אפשר לחשוב שאני ממש גרוע בתור בדרן - אבל למה לדבר על כמעט פגעת וכמעט נפגעתי? מה הקשר בכלל?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2011 18:52 |
|
| |
צענע את השותף זריך להבין לפי הסוד ולרדת לעומק דבריו. כך הוא מבין את עצמו.
ירמיהו פרק א
(ו) וָאֹמַר אֲהָהּ אֲדֹנָי יְקֹוִק הִנֵּה לֹא יָדַעְתִּי דַבֵּר כִּי נַעַר אָנֹכִי: פ (ז) וַיֹּאמֶר יְקֹוָק אֵלַי אַל תֹּאמַר נַעַר אָנֹכִי כִּי עַל כָּל אֲשֶׁר אֶשְׁלָחֲךָ תֵּלֵךְ וְאֵת כָּל אֲשֶׁר אֲצַוְּךָ תְּדַבֵּר:
ולא לשלילה כתבתי זאת
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2011 18:39 |
|
| |
אבל לך תדע מה יהיה מחר.
ומבחינתך זה יהיה מאוחר.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2011 18:15 |
|
| |
| צענערענע כתב: |  | גם למי שמעדיפים להשאר ילדים פה זה לא המקום.
|
|
למה ? דווקא מקום נחמד.
אין הוכחות לאבולוציה.
אין הוכחות לתמונת העולם האסטרונומית (סיבוב כדור הארץ סביב השמש וכו').
אין הסכמה על כלום בפילוסופיה.
אין שום שפנים בכובע.
רק חיזוקים באמונה.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2011 18:09 |
|
| |
גם למי שמעדיפים להשאר ילדים פה זה לא המקום.
לשי
שמעת על כובד ראש?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2011 17:22 |
|
| |
אוף... לאנשים כאן אין חוש הומור. הכל בכבדות
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2011 17:21 |
|
| |
| צענערענע כתב: |  | "באתי להתבגר וגיליתי שעדיף להישאר ילד "
אתה מחזק את שאלתי :מה אתה עושה כאן.?
זה לא מקום לילדים שמעדיפים להשאר ילדים לנצח. |
|
את זה צריך להחליט הילד.
יש הבדל בין ילד ובין מי שמעדיף להישאר ילד, ופשוט.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2011 17:12 |
|
| |
"באתי להתבגר וגיליתי שעדיף להישאר ילד "
אתה מחזק את שאלתי :מה אתה עושה כאן.? זה לא מקום לילדים שמעדיפים להשאר ילדים לנצח.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2011 17:04 |
|
| |
פרזנט, כמעט פגעת (וכמעט נפגעתי).
צענע, באתי להתבגר וגיליתי שעדיף להישאר ילד.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2011 16:16 |
|
| |
שותפיסוד
בסוף עוד נגלה שאתה הטוקבקיסט "אוהב את עצמו, בקעת נרקיס" כפרה עליו, מלך ynet יחסים!
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2011 16:12 |
|
| |
"הריני לגלות בזה את דעתי שאכן חשיבתי ילדותית פשוטה ותמימה. מי יתן ואזכה להיות עבד תמים של בורא עולם "
מעשים מוכיחים ולא הכרזות וגילויי דעת.
מי שבאמת רוצה להשאר ילד לא נכנס לכאן.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2011 14:49 |
|
| |
היות והשתרבב שמי לדיון הנ"ל בין שגעתאותנו ובין פרזנט, הריני לגלות בזה את דעתי שאכן חשיבתי ילדותית פשוטה ותמימה. מי יתן ואזכה להיות עבד תמים של בורא עולם ותורתו המסורה בידינו מדור לדור. בכל מקרה פרזנט פטור לחלוטין מבקשת סליחה לעניין זה.
שגעת, תודה על המחאה. האם באמת את חושבת שמישהו מרגיש פתאום מטופש כשהוא קורא תגובה של מישהו באיזה מקום ? הוא מרגיש שיש עוד אחד טועה בעולם, כפרה עליו.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2011 14:33 |
|
| |
| שגעת_אותנו כתב: |  |
כשקראתי את הקטע הזה, שכתבת באשכול חשבונו של עולם. הרגשתי נפגעת בשביל שומרי דת בדקדוק (אני די רפורמיסטית, אבל יש לי חברות וחברים ששומרים הלכה כפשוטה. וחשבתי לעצמי איך הם היו מרגישים עם המילים האלו):
אשכרה! פשוט לא מסוגל לקום בבוקר ולהתחיל לצטט טקסטים שאני יודע שלא יקדמו אותי לשום מקום (תפילה) או הצהרות אמוניות בדרך הכי ילדותית שאפשר (ילדים, כולם לשמוע: אנחנו מאמינים ש...) או ללמוד מצוות לא מוסריות במטרה למצוא את עקב האכילס שיאפשר לי להיות עם ולהרגיש בלי? בחיית, אני מוכן לשלם מחיר כפול על העוף, ולקנות שבע מטבחים: אחד לבשרי, אחד לחלבי, אחד לפרווה, עוד 3 לפסח ואחד ספייר, להחליף אשה כל שבועיים (אם הן תאפשרנה לי (-: ) העיקר לא להתבחבש עם כל ההגות על הסירים שבולעים טעם ועל צבע הכתם. זה פשוט כל כך (תסלחו לי) מטופש! מילא אם אתה אוחז בשיטתו של שותפסוד, שלצבע של כתם הדם יש משמעות בעולמות עליונים כלשהם (חשיבה ילדותית לכשעצמה), אבל אם אתה מבין שזה איזשהו שימור מסורת של עבודת האל שנוצרה בגלל כפיפותו של האל נותן ההוראות לפסיכולוגיה הפרימיטיבית של לפני אלפי שנים שבה הוא היה צריך להטמיע את הוראותיו... זה פשוט נורא.
אתה מתייחס פה לשומרי הלכה בצורה המסורתית כטפשים. אדם ששומר טהרת המשפחה או כשרות מטבח כפי המופיע בספרות ההלכה המסורתיים. כשהוא קורא את דבריך מרגיש מטופש. (שלא לדבר על חשיבה קבלית, שהיא די רווחת בין שומרי דת. המכונים על ידך ילדותיים.
למה הרמב"ם מביך לו כשהוא מכנה אנשים שאין להם דת או מחשבות עיוניות כתתי אדם. ואתה לא מביך כשאתה מתייחס לאנשים רציניים והגיוניים השומרי דת ודוגלים במחשבות קבליות, כאל ילדים וטפשים.
אם היית כותב רק על עצמך, מילא. אבל כינת את הריטואל עצמו, מטופש. ואת החשיבה עצמה, ילדותית.
שגעת אותנו כתבתי על תחושותיי שלי. מה - זה לא ברור? הדגשת שלושה משפטים - אני מניח שאלו הפריעו לך (איך לא ראית את ההחפצה [אובייקטיפיקציה] הנוראה שעשיתי שם לנשים? ) המשפט הראשון נראה לי סביר - אני מתאר את תחושותיי שלי. המשפט השני אכן לא מתאים - ובפרט שהוזכר שם ניק פרטי. עמו הסליחה המשפט השלישי הוא תרגום של דברי הרמב"ם על קורבנות, באופן המציג את האבסורד - אני ממש מתפלא עלייך.
אז מצאת משפט אחד שתיאר את דעתי על גישה מסוימת. מכאן ועד לומר שאני 'תמיד' ככה מתייחס ל'אנשים'? ולעומת הכללות כמו 'העמים האלו והאלו אינם אדם' כי הם לא עוסקים בתיאולוגיה ע"פ הפילוסופיה ההלניסטית? הרמב"ם בוודאי מתהפך בקברו כשמצטטים ממנו ציטוט מביך כזה.
|
|
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2011 14:06 |
|
| |
כשקראתי את הקטע הזה, שכתבת באשכול חשבונו של עולם. הרגשתי נפגעת בשביל שומרי דת בדקדוק (אני די רפורמיסטית, אבל יש לי חברות וחברים ששומרים הלכה כפשוטה. וחשבתי לעצמי איך הם היו מרגישים עם המילים האלו):
אשכרה! פשוט לא מסוגל לקום בבוקר ולהתחיל לצטט טקסטים שאני יודע שלא יקדמו אותי לשום מקום (תפילה) או הצהרות אמוניות בדרך הכי ילדותית שאפשר (ילדים, כולם לשמוע: אנחנו מאמינים ש...) או ללמוד מצוות לא מוסריות במטרה למצוא את עקב האכילס שיאפשר לי להיות עם ולהרגיש בלי? בחיית, אני מוכן לשלם מחיר כפול על העוף, ולקנות שבע מטבחים: אחד לבשרי, אחד לחלבי, אחד לפרווה, עוד 3 לפסח ואחד ספייר, להחליף אשה כל שבועיים (אם הן תאפשרנה לי (-: ) העיקר לא להתבחבש עם כל ההגות על הסירים שבולעים טעם ועל צבע הכתם. זה פשוט כל כך (תסלחו לי) מטופש! מילא אם אתה אוחז בשיטתו של שותפסוד, שלצבע של כתם הדם יש משמעות בעולמות עליונים כלשהם (חשיבה ילדותית לכשעצמה), אבל אם אתה מבין שזה איזשהו שימור מסורת של עבודת האל שנוצרה בגלל כפיפותו של האל נותן ההוראות לפסיכולוגיה הפרימיטיבית של לפני אלפי שנים שבה הוא היה צריך להטמיע את הוראותיו... זה פשוט נורא.
אתה מתייחס פה לשומרי הלכה בצורה המסורתית כטפשים. אדם ששומר טהרת המשפחה או כשרות מטבח כפי המופיע בספרות ההלכה המסורתיים. כשהוא קורא את דבריך מרגיש מטופש. (שלא לדבר על חשיבה קבלית, שהיא די רווחת בין שומרי דת. המכונים על ידך ילדותיים.
למה הרמב"ם מביך לו כשהוא מכנה אנשים שאין להם דת או מחשבות עיוניות כתתי אדם. ואתה לא מביך כשאתה מתייחס לאנשים רציניים והגיוניים השומרי דת ודוגלים במחשבות קבליות, כאל ילדים וטפשים.
אם היית כותב רק על עצמך, מילא. אבל כינת את הריטואל עצמו, מטופש. ואת החשיבה עצמה, ילדותית.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2011 23:47 |
|
| |
שגעת אותנו
להאשים זו לא חכמה. את מוזמנת לצטט לי תגובה אחת שלי שלעגה לשומרי דת או לאנושיותם (לאו דווקא בעוצמה כמו הציטוט הנדון)
|
|
|
|
|