בית פורומים עצור כאן חושבים

מטרת החיים- נסיון הגדרה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/3/2011 21:25 לינק ישיר 
מטרת החיים- נסיון הגדרה

אנסה להציג הגדרה למשמעות חיי האדם בכלל ויהודי בפרט, ואשמח להערותיכם המחכימות.

אחלק את התיאוריה לכמה חלקים (הקדמות) ובסוף אסכם את זה בפיסקה אחת:

יש כמה מגמות בסיסיות בחיים שמניעים את כל האנושות:

1."השאיפה לטוב", ואחלק את זה לכמה מדרגות אחת ממעל לשניה:

א. שלי יהיה טוב למרות שזה בא על חשבון אחרים
ב. שלי יהיה טוב בלי שלאחרים יהיה רע
ג. שלי יהיה טוב וגם לחברה יהיה טוב
ד. לחברה יהיה טוב גם אם זה בא על חשבון חיי
ה. לכל האנושות יהיה טוב
ו. לכל העולם (על כל מדרגותיו- דצח"מ) יהיה טוב.

2. "השאיפה לשימור החיים"

3. "השאיפה להשתלמות אינסופית"- התקדמות אינסופית

4."השאיפה לביטוי עצמי"- הוצאת עצמי מהכח אל הפועל

5. האדם התייחד מבעלי החיים בשכלו ובבחירתו החופשית

6. כנסת ישראל התייחדה בסגולה אלוקית מיוחדת כדי להעלות  את העולם  דרך הנבואה התורה והמצוות.

אנסה לסכם את הכל לפיסקה אחת:

מטרת החיים היא ההתקדמות בהוצאת עצמי מהכח אל הפועל על כל מישורי החיים הכוללים את השכל המוסר המעשה והרצון (בחירה חופשית) למען מגמת הטוב והאושר בעולם,

על גבי הקומה הזאת:

מאחר וביהודי מתקיים העניין האלוהי הוא קרוא לקיים מצוות וללמוד תורה (בנוסף לכל הדברים הנ"ל) כדי להוציא את החלק האלוקי הזה מהכח אל הפועל למען שיפור העולם, כי ע"י כך העולם על מדרגותיו מתעלה.

אסיים בכמה מקורות שהשפיעו עלי:

מילון הראי"ה: ערך עבודת ה'-
"שכלול האדם את עצמו, את הויתו,ואת כל ההויה המתיחסת אליו יחס קרוב או רחוק, במה שהוא מעבד את רצונו, בהטביעו בקירבו הטבעה עליונה עדינה של הטוב האלוהי.
לקיחת כוחות הנפש ושעיבודם בחבלי אדם ובעבותות אהבה אל הטוב ואל היושר אל מרומי המגמות היותר נשאות, שהם הנם החפצים האלוהיים, העיבוד של האידיאלים האלוהיים לעבדם לשכללם להשתדל לשגבם להאדירם בעם, באדם, ובעולם."

תורה אור לרש"ז שמות דף נא: ד"ה וזהו קול דודי "ונק' עבודה מלשון עורות עבודים שצריך לעבד את המדות שיהיו מתוקנים לה' לבדו."

ליקוטי באורים לר' הלל מפריטש לקונטרס התפעלות דף כ פרק ב:
"ועוד זאת נקראת עבודה מלשון עורות עבודים מצד שעובד ומתקן דבר מה."

הוד הקרח הנורא למו"ר קלנר דף ל:" "ועבדהו" עניינו עיבוד כוחות החיים של האדם, פיתוח הרגש, המוסר וכל כוחות החיים כולם, הוצאתם מהכח אל הפועל, הזרמתם בזרם החיים של הכל במקור הכל"

מאמר "קרבת אלוהים" מאמרי ראי"ה עמ' 32

ס' כוזרי מאמר שלישי:

(ב) אמר הכוזרי: תיאר נא לי אפוא, מה מעשי החסיד אצלכם:

(ג) אמר החבר: החסיד הוא האיש המפקד על מדינתו. הנותן לכל יושביה את לחם חוקם, ומספק להם כל צורכם במידה נכונה, והוא נוהג בכולם בצדק. לא יעשוק איש מהם ולא יתן לאיש יותר ממנתו הראויה לו. כי על כן, הוא מוצא את כולם בשעה שהוא צריך להם, נישמעים לו, ממהרים להענות לקריאתו, עושים ככל אשר יצוום ונזהרים מכל אשר יאסור עליהם:

(ד) אמר הכוזרי: לחסיד שאלתיך, לא למושל:

(ה) אמר החבר: החסיד הוא הוא המושל. שהרי כל חושיו וכחותיו הנפשיים והגופניים סרים אל משמעתו, והוא מנהיג אותם הנהגה מדינית ממש, כמו שנאמר "ומושל ברוחו מלוכד עיר", והוא האיש הראוי לשלוט כי אילו עמד בראש מדינה, היה נוהג בה בצדק, כשם שנהג מנהג צדק בגופו ובנפשו. שכן הוא חוסם את הכוחות המתאוים ומונע אותם מעבור גבולם, לאחר שנתן להם חלקם, וסיפק להם כל מה שממלא חסרונם: מאכל במידה, ומשתה במשורה ורחיצה, וכל השייך לה כפי הצורך, וכן הוא חוסם את הכוחות הכעסניים השואפים להגלות שלטונו, לאחר שסיפקם ונתן להם חלקם בנצחנות, עד כמה שזו נחוצה לוויכוחים בחכמות או בדעות ולשם גערה באנשים רעים..."

מקורות רבים ברמב"ם (ממו"נ, מההקדמות למשנה,מהאיגרות,מפירושי ר' שילת לרמב"ם) שאין בידי כרגע לצטטתם.

אורות הקודש חלק ב' עמ' תקנ"ה:

תורת ההתפתחות, ההולכת וכובשת את העולם כעת, היא מותאמת לרזי עולם של הקבלה יותר מכל התורות הפילוסופיות האחרות. ההתפתחות ההולכת במסלול של התעלות, היא נותנת את היסוד האופטימי בעולם, כי איך אפשר להתייאש בשעה שרואים שהכל מתפתח ומתעלה. וכשחודרים בתוכיותו של יסוד ההתפתחות המתעלה, אנו מוצאים בו את העניין האלהי מואר בבהירות מוחלטת, שדווקא אין סוף בפועל, מחולל הוא להוציא אל הפועל מה שהוא אין סוף בכח.

"אלפי מנשה" לר' מנשה מאיליה על תורה לשמה ומצווה לשמה.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2011 15:45 לינק ישיר 

צענע

למה את אומרת כך?

מה שאני סבור כלפי אני סבור גם כלפייך ואחרים.
הם לא אמורים לקבל את מסקנותי או אפילו לנהוג על פיהם.

אבל אני סבור כך כעובדה. האינטואיציה- המסורתית דתית, וההכרתית. לא חייבת להינתץ ולהישמד. היא יכולה להמשיך להתקיים לצד דעתנות והכרת אמת.
וההנאה כפולה ומכופלת.
תודה לאל.

כתבתי את זה בעיקר למי שהורגל כבר לחיי אמונה וערכים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2011 14:43 לינק ישיר 

"זו גם תשובתי לייתכן, האלטרנטיבה האמיתית שכביכול מוצעת לחיי האמונה והערכים, איננה שווה את הפסד הנעימות שבהם. ואת מי מעניין מה האמת. הרי איננה בנמצא כלל. "

למובארק
מסקנתך נכונה אך חסרה בה מילה אחת חשובה מאד:לי.

ולכן מסקנתך צריכה להיות אחרת:

"זו גם תשובתי לייתכן, האלטרנטיבה האמיתית שכביכול מוצעת לחיי האמונה והערכים, איננה שווה לי את הפסד הנעימות שבהם. ואת מי מעניין מה האמת. הרי איננה בנמצא כלל. ".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2011 14:07 לינק ישיר 

ככל הצגתי את שיטתי ואיני רואה צרוך לחזור עליה אך בכל זאת אעשה סיכום כמו שאני רואה את הדברים:

מנסיון, אני טוען שאסור לחסוך אף פעם בסיכומים וחזרה על מה שנראה כברור. אדם קולט כל הזמן דברים והבנות מחודשות. וכדאי לערוך את הידוע שוב, על רקע ההבנות המחודשות.
בנוסף אין כמו חזרה על הבנה, כשלעצמה. כי החידוש שבחשיבה הקודמת הופך עכשיו לפשוט עליו צומחים חדשות מניה וביה.

שיטתך בגדול היא לקחת את השאיפות האצילות של האדם ולהגיד שהם תוצרים פיקטייבים של התודעה או התת מודע על רבדיו, וגם על מושגים אלו אתה מבצע רדוקציה (שלא תמיד מקובלת גם בעולם המדע) לתהליכים כימיים"חשמליים במוח שיוצרים לסובייקט את תחושותיו.
תרגיש חופשי לתקן אותי..

אני יסכם משלי, למרות שהבנת כהלכה.

"השאיפות האצילות" שכבו כאן על שולחן הניתוח.
אני טוען שלא רק שאין במובן מושג אצילות כ"נעלות מטאפיזית" [מעבר לכינוי מילולי מייקר (ובצדק) של אותם היכספויות צודקות חברתית, מאתגרות מרגשות ועוצמתיות (ואני מודע היטב לעוצמת מימדיהן חובקות ומציפות כל)], אפילו אין במובן מושג שאיפות, השאיפות עצמן הם כינוי לאותם תחושות [ופעולות השגה למטרתן, אם שייך] ואין השאיפה מושג אובייקטיבי לכשעצמה, היא .
בנוסף אם נכניס מימד דטרמינסטי, (ולדעתי הוא נכון). הרי שה"אני" שותף פאסיבי-סובייקטיבי לכל השאיפות האצילות הללו. אותו "אני" מורכב מ-ידיעת החוויות והמחשבות הללו, לצד תחושת החוויות והמחשבות. (יש כאן שתי חלקים צמודים, הידיעה וההרגשה-מחשבה).
האדם לא שונה משאר בעלי חיים בתחושות ובפעולות השגת המטרה. הוא שונה רק בכך שיש לו את ידיעתם של אותם חוויות ופעולות. [ואותה ידיעה מולידה ממילא, אופציות לריגושיםמחודשים ודימיוני-כסוף, שלא ידועים אצל בע"ח].

הרדוקציה היא שלב נוסף המנסה לפרט את חבילת הרגשות-מחשבות הללו. ומנסה להעמידן על שילוב של קבוצות -תחושות איסטינקטיות ומחשבות הכרתיים [ותת הכרתיים], שמסתעפים ומתערבים אלו באלו עד להופעת המושגים המטאפיזיים שנידונו כאן [ושלא נידונו] למעין מושגים אובייקטיביים. שכאמור אין בכלל אלא מה שיש בפרט.
אין זה אומר שאדם לא רשאי ליהנות מאותם מחשבות ושאיפות, הם לא שקר. הם רק מדומים כמושגים עצמאיים. אלא שמי שחפץ לדעת מה ואיך הם הדברים, עליו לדעת שההסבר שאני מציע הוא ההסבר הישיר והנכון מבחינת מבט לתוך הכרתינו.

יצירת והסקת מושגים אובייקטיבים, אינו נזקק כלל, לדעתי גם אינו ניתן להגדרה נוספת מעבר למה שניסיתי להראות את הכיוון של ההגדרות אליהם צריך לפנות. [ולהבנתי את ההכרה כלל לא נמצאים כלי הכרה מושגיים כאלו].

שיטתי היא שיסוד השאיפות של האדם הוא במושאי השאיפות עצמם (בדברים האובייקטיבים) תחושות אלו מתגלמות בכלים גופניים- מוחשיים, האדם יכול להסתמך על שכלו הישר (השאיפות או דרכי-החשיבה הבסיסיות שלו) בהכרת העולם מאחר והעולם אותו אנו מכירים או תופסים הוא העולם הנתפס בהכרה בלבד ועל כן עולם כזה חייב לציית לחוקי המשחק של המקום בו הוא נתפס (הכרה- תודעה)  בבסיס הטענה עומדת התיאוריה של קאנט (שהבדיל בין עולם התופעות לעולם כשלעצמו) במשפטיו ההסינתטיים-אפיריורי.

נכון, לפי התיאוריות של קאנט אתה די צודק שאפשר להחליט על מה שרוצים שיהיה, יש עוד כאלו שבצדקות מביאים את קאנט כסיוע לכל גחמאה רעיונית שלהם, הם משכנעים שהם מגלים את היש הרעיוני והריאלי כשלעצמו.
קאנט היה גאון בחידוד מה שכבר נרמז ונהגה בפירוש קודם לו על הפיצול בין מה ש[אי אפשר לדבר ש]יש למה שאפשר לבטאות כ-מה ש...אנחנו מרגישים חושבים. אבל הוא  עדיין היה שבוי באותה גרווטציה מחשבתית הגורסת בחטא שהכרתו של אדם מסוגלת לדבר במה שמעבר לה עצמה, ולדון במינה ובה.
[מה שלדעתי שוגה בחטא זה הר' מ ד א, בנסותו לדון מהמציאות עצמה על האונטולוגיה שלה עצמה ולהסיק מזה הסיק כל שהוא על מה שמעבר למה שיש, על איך יש (נס שלא על המדוע יש)].

אינני מזלזל ברעיונותיך, הם החשיבה המסורתית והכלל עולמית. אבל לפי הניסוח שלך וניתוח הדברים כפי שאתה עושה פה מפעם לפעם, ניכר בך שבר אוריין גדול אתה. הייתי מציע לך לקחת פסק זמן מלוינס (רגע, זה אתה עם לוינס או חיימאייר ?! כבר שכחתי). לאפס את כל מה שידעת ושמעת. ולהתחיל לבנות את עולם ההכרה שלך מאפס. לדעתי תגיע לדברים מעניינים.
רק שהעולם החדש הופך אפור ויבש מרגע לרגע. אולי לא כדאי לך. תתחיל ותחליט עם זה מתאים לך.

השומע ישמע הבוחר יבחר.

ואני ממליץ ל"דעת" כאילו אין אמונה וערכים, ולהאמין ולפתח את מושגי הערכים כאילו אין דעת. (בפרט למי שהורגל לחיי אמונה).
החיים כפי שייצג אותם קנר בתחילת האשכול, מלאי אתגר בנין ונועם עשייה הם. החיים אותם אני מציע הם בסיפוק אחר של ניפוץ אלילים וקיעקוע הקרקע והיסודות עליהם אנחנו מושתתים [מהסוג הנעשה כאן לאחרונה בפורום],
כמי שמכיר את שני צורות החיים הללו. אני ממליץ לשמור על האיזון ביניהם. לא להרוס את הישן, אלא בסוד מרעים ובשקט משכיל לחשוף את האמת.
זו גם תשובתי לייתכן, האלטרנטיבה האמיתית שכביכול מוצעת לחיי האמונה והערכים, איננה שווה את הפסד הנעימות שבהם. ואת מי מעניין מה האמת. הרי איננה בנמצא כלל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2011 03:59 לינק ישיר 

ככל הצגתי את שיטתי ואיני רואה צרוך לחזור עליה אך בכל זאת אעשה סיכום כמו שאני רואה את הדברים:

שיטתך בגדול היא לקחת את השאיפות האצילות של האדם ולהגיד שהם תוצרים פיקטייבים של התודעה או התת מודע על רבדיו, וגם על מושגים אלו אתה מבצע רדוקציה (שלא תמיד מקובלת גם בעולם המדע) לתהליכים כימיים\חשמליים במוח שיוצרים לסובייקט את תחושותיו.
תרגיש חופשי לתקן אותי..

שיטתי היא שיסוד השאיפות של האדם הוא במושאי השאיפות עצמם (בדברים האובייקטיבים) תחושות אלו מתגלמות בכלים גופניים- מוחשיים, האדם יכול להסתמך על שכלו הישר (השאיפות או דרכי-החשיבה הבסיסיות שלו) בהכרת העולם מאחר והעולם אותו אנו מכירים או תופסים הוא העולם הנתפס בהכרה בלבד ועל כן עולם כזה חייב לציית לחוקי המשחק של המקום בו הוא נתפס (הכרה- תודעה)  בבסיס הטענה עומדת התיאוריה של קאנט (שהבדיל בין עולם התופעות לעולם כשלעצמו) במשפטיו ההסינתטיים-אפיריורי.

השומע ישמע הבוחר יבחר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2011 15:22 לינק ישיר 

האדם בטבע שואף לאוביקטיבי, אתה טוען שאין דבר כזה אוביקטיבי, אבל מאחר ואין לך שום השגה באוביקטיבי אינך יודע אם הוא קיים או לא, למרות זאת אתה קובע שאין דבר כזה.. על מה אתה מסתמך בקביעתך?

זה שאדם שואף לאובייקטיבי (ודרוש תרגול מחשבתי רב, להתנתק מהגרוויטציה המחשבתית הזאת) לא יכול להוות סיוע כל שהוא להימצאותה. מה שצריך היא בדיקת האינטואציה עצמה מה היא מכילה, ולנסות להתחקות אחר מקורותיה.
מה שניכר זה לנו הוא, שכשם ששאיפת אדם למילוי סיפוקי גוף ונפש -כאושר ושלווה, תהילה וידוענות, אכילה ושאר תשוקות, וכד'. כן שאיפתו לרוגע וטוב כלליים וחברתיים [והחברה הנוחה נצרכת לאדם לא פחות משאר צרכים].
האדם גם מבחין שההכרה הסובייקטיבית שלו את הדברים [הריאליים והתחושתיים] נבדלת מהדברים עצמם. בנסותו לתת ממשות מושגית למושאי ההכרה נוצרת באופן מוטעה איביוקט המושגים. במחשבה ביקורתית מעמיקה מסתבר שהמושגים אינם מכילים מאומה יותר מידיעת הדברים [הריאליים והתחושתיים] עצמם.

לענ"ד האינטואיציות הבסיסיות של האדם משקפות עולם אמיתי, אם האדם שואף לאינסוף אזי יש אינסוף. אם האדם שואף לטוב אזי יש טוב, האדם אינו יכול להגיע אליהם אבל בעצם השאיפה גלומה כל משמעות חייו..הבסיס לטענה שלי היא שאת המציאות אתה תופס בהכרה שלך ועל כן היא חייבת לשחק על פי כללי המשחק התודעתיים- הכרתיים, זה נקרא בלשון עברית "שכל ישר".

נכון, אין לנו שום הישענות חיצונית להכרתינו, מלבד ההכרה עצמה כצורתה. אבל יש לנו אפשרות לעשות רדוקציה למושגים המורכבים מפרטים רבים אמיתיים ומדומים. השכל הישר אותו הזכרת, מתפתה לראות צל הרים כהרים, הוא רואה רק את פני הדברים לא את מורכבותם. על כן נדרשת בדיקה ביקורתית של רכיבי מושגי האינטואיציה.
שאיפותיו של אדם הם חלק מהרציה אותה כבר הזכרנו, שהיא כלל הפעולות הפסיכופיזיות של מילוי וסיפוק (שגם דורשים הסבר לכשעצמם). לכן שאיפה גם לדברים לא מוגדרים איננה יותר מכוללניות של פרטי השאיפות המוכרות, הנתפסת כמושג שונה. (אני נוהג לתת לזה דוגמה -'סלט' או 'קוקטייל' או כל 'תבשיל ומאפה'. טעמם היחודי כולל את כל פרטי הטעמים, ובכל זאת הוא נדמה כטעם חדש אחר. המוח מפרש את הכולל כחדש מכלל הפרטים בעוד שהכלל הוא סך הפרטים).

(השאיפה לטוב גם שאין לאדם גירוי או חסר עכשוי ברור, מוסבר ע"י לחצים תת הכרתיים מתמידים, שמוצאים סיפוק בריגוש מכלולי.
השאיפה לאינסוף, כבר שייך לחלקים פנטסיים בנפש האדם, לא רק חומרים פיזיים כסמים וכוהל מביאים את האדם לתחושות וריגושים מיסטיים, גם מחשבות והרהורים מסוימים מפירים את האיזון הנפשי וגורמים לדימויי שווא שבסיסם בתחושות פנטסיות). 

ד"א אמרת שאדם דטרמניסט אכן לא ישפוט אנשים אחרים.. האם אינך שופט או עכ"פ חושב שצריך לשפוט רוצחים? אתה מבין את הבעייתיות שבקביעתך?..

(היה לך לשאול הרבה יותר, שהרי יש לכאורה סתירה בשיטתי. מחד אני טוען ש"דטרמיניסט הוגן" לא אמור לשפוט פושעים ומאידך אני טוען שאין מושג "הוגן" בנמצא שהרי ה'טוב' הוא הטוב האישי. ממילא 'משפט ודין פשיעה' שהם תוצאת התגוננות וסיפוק נקמה, אמורים להיות הוגנים.
אלא שכאן אנחנו מגיעים לנושא שלא דנו בו כלל, 'האתוס והנורמות החברתיות כיצד ראוי שיהיהו?' [לא ראוי במובן חוק ערכי, שהרי אין להסיק חוקי ערך מהנמצא (הכשל הנטוראליסטי). אלא ראוי במובן של סיפוק החפץ האישי מחיי חברה אופטימליים].  ובכללים אלו שעקרונם הוא טובת הפרט [קיומית, ורגשית מצפונית], נדונים הפושעים לדין כדי לרצות את החברה נקמתית, וכדי לצמצם את האפשרות לפשיעה בהרתעת העונש. יש כאן התנהגות לא נכונה כלפי הפרט (הכפוי במעשיו) כדי למגן החברה ככלל.)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2011 15:59 לינק ישיר 

צענע

חוץ מהעקיצה על דפוסי מחשבתי לא הבנתי את הפירכה לסברה שלי,

בלי משפט חברה אינה יכולה להתקיים ועל בסיס עובדה זו הבאתי את ההנחה הפילוסופית שעומדת בבסיס המערכת שנקראת משפט וזו היא בחירה חופשית.

מובארק

האדם בטבע שואף לאוביקטיבי, אתה טוען שאין דבר כזה אוביקטיבי, אבל מאחר ואין לך שום השגה באוביקטיבי אינך יודע אם הוא קיים או לא, למרות זאת אתה קובע שאין דבר כזה.. על מה אתה מסתמך בקביעתך?

לענ"ד האינטואיציות הבסיסיות של האדם משקפות עולם אמיתי, אם האדם שואף לאינסוף אזי יש אינסוף. אם האדם שואף לטוב אזי יש טוב, האדם אינו יכול להגיע אליהם אבל בעצם השאיפה גלומה כל משמעות חייו..הבסיס לטענה שלי היא שאת המציאות אתה תופס בהכרה שלך ועל כן היא חייבת לשחק על פי כללי המשחק התודעתיים- הכרתיים, זה נקרא בלשון עברית "שכל ישר"

ד"א אמרת שאדם דטרמניסט אכן לא ישפוט אנשים אחרים.. האם אינך שופט או עכ"פ חושב שצריך לשפוט רוצחים? אתה מבין את הבעייתיות שבקביעתך?..

מקס

תורת הקוונטים ומערכות כאוטיות אכן פותחות פתח מעניין לשילוב בין דטרמניזם לבחירה..

תוקן על ידי kaner91 ב- 09/03/2011 16:01:22

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2011 15:34 לינק ישיר 

הבחירה אפשרי במקום שיש אקראיות,
כלומר: שאלוקים משחק בקוביה, ויש בטבע אקראיות וכאוס,
בדיוק במקום הזה ה"אדם" יכול לבחור במילא אין כאן סתירה לדטרמיניזם,
כלומר: גם דטרמיניסט יכול להבין איפה יש את האפשרות לתבונה לבחור,

רציתי להוסיף לומר שכאן יכול להכנס גם ההשגחה אלוקים,
נכון שאי אפשר פילוסופית לומר שיש בחירה לאלוקים,
אבל יכולת הבחירה שלו מתאפשרת במקרה אקראי,
אלוקים בהחלט יכול להתערב איפה שהאקראיות פועלת,

לדוגמא:
אדם טובע בחוף הים,
ויש מטייל בחוף שרץ את ריצת הבוקר שלו,
לגבי איפה תשומת ליבו תהיה ?! (הרי אז העיניים שלו מסתכלות באקראיות)
כאן בהחלט יכול האלוקים להתערב, שהרץ יראה את האדם הטובע,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2011 15:21 לינק ישיר 

קנר 91

1. באופן כללי בתשובותיך ראיתי רדוקציה שיטתית גם בעניין הטוב האובייקטיבי וגם בעניין הרצון להסברים פיסיקלים (ועל כן דטרמניסטים)

רדוקציה -כן.

שיטתית - כי נדמה לי שחקירת והגדרת מה שיש ואיך ישנו היא דרך חיים ראויה [לטעמי, ואני מסכים אם כל מי שטעמו אחר ולא מעניין אותו כלום מעבר לתמרון מתמיד להשגת חפצו].

פיסיקלית -לאו דווקא. כשעושים רדוקציה לכל דבר, צריך לתפוש את מכלול הפרטים. ובמקרה של ערכי אנוש, לא שייך להתעלם מהחלק הנוירופיזי שככל שמחקר המוח מתקדם, מתברר מה שהסתבר זה מזמן, שהתחושות והמחשבות הסובייקטיביות רכובות"זהות להליכים נוירוטיים.

דטרמניזם -הסתבר לי בלא שום קשר לנ"ל. אלא בעיקר משום חישוב לוגי, לא נתפסה אצלי ייתכנות של הכרעה בין דברים שקולים [וכשאינם שקולים היא איננה חופשית כי אם מוטה],
ממילא מה שנשאר לחקור זה האם ההכרעות נעשות בהליך חשיבתי [לצד המוכרע כבר] או שהדברים מוכרעים מעצמם כשהצד המועדף מתבסס נקבע מעצמו, ואנו רק מודעים לתהליך ההכרעה האישי. בזה גם הכרעתי אחרי ניתוח ומעקב של הליכי ההתלבטות ורגע ההכרעה [גם כי העדפתי שלא להכניס גורם מחודש של 'אפשרות הכרעה נפשית' באם היא מיותרת.
(בחירה חופשית במובן דתי או אתי (הכרעה לצד הטוב או הראוי או הצודק וכד'), נשללה אצלי גם מסיבה של הנושא הנוכחי. פשוט נמוגו ערכי האמת והצדק, הכל הפך לעוד היבט של מה רצוי לאדם).
כמובן שחקירת הבעיה הפסיכופיזית [שלא הגעתי בה להכרעה כלשהיא, מלבד התחדדות צדדי והבטי הבעיה השונים. ותבורך אם תפתח על זה אשכול] לא צידדה בעד אפשרות אינדרמניסטית [על אף שלא ממש הכריעה, היא היטתה במקצת את הכף לדטרמניזם], כך החלטתי.. שאני שייך לצד הדטרמניסטי.

וממילא הגדרת 'רציה' כידיעת ההתכוונות הפסיכופיזית עצמונית לדבר הנרצה, ולא כפעולה נפשית מופעלת. הייתה רק ענין של הכרזה.

אני חוזר ואומר שאינני שולל את הרדוקציה הזו אך אני טוען שהיא לא חזות הכל דהיינו- רצון האדם המתגלם בתחושותיו הסוביקטיביות תובע ממנו להמשיך לשאוף ולהתקדם לעבר האוביקטיבי ולזה שתי סיבות שהינן אחת: מעבר של ניורונים במוח שגורם גירוי כזה או אחר (הסבר פיזי), ואריגת הנשמה לשוב למקורה (הסבר מטפיזי), איך תורגש האריגה הזו אם לא ע"י אותה פעילות חשמלית?..

גם לולי דטרמניזם,
 הרצון הפיזי-נפשי איך שתגדיר אותו, לא יכול לתבוע שום דבר. מה תוקף התביעה הזו?! אם נרצית עליך השאיפה וההתקדמות הרי שהיא רצויה ופועלת ואם לאו מי הוא המצווה?
אולי אתה מתכוון שמסתבר לך שיש לפתח את מגמת הרציות הללו. עליך להסביר מה יקרה עם האנושות תפסיק להתקיים ולא יוותר מי שיוטב לו, האם יחסר משהו?
ובמילים אחרות, הרציות הטובות נעימות לשעתן, בלא שום הוראה על מעבר לכך.

2.על מושגים אוביקטיבים אי אפשר לדבר כלל, ועל כן אני מסכים עם דבריך שהמחשבות והתחושות לגבי הטוב הן סובייקטיביות (ותלויות חברה) אך עצם שאיפת האדם להגיע לכזה טוב מעיד על המימד האוביקטיבי של הטוב (שמחוץ להכרתנו- או אם תרצה הדבר כשלעצמו) ותפקיד בני האדם הוא לחתור ולצמצם את הפער בין התחושות הסוביקטיובת לטוב (שנמצאות בהכרה) למושג כשלעצמו שאינני יודע מהו ואוכל ללמוד עליו רק מהשאיפה שלי אליו.
המעבר ממושג הטרונומי למוסר אוטונומי או בלשון ישראל סבא: מתי יגיעו מעשי למעשי אבותי אברהם יצחק ויעקב.. שכיליותיהם נעשו להם כשני רבנים.

דור דור ורבניו, כיליותיהם של ראשונים חשבו כפי שחשבו וכליותיהם שלנו חושבים קצת אחרת. חבל שא"א לעשות מפגש דורות ונסיון דיאלוג בין דורות עברו לדורות הנוכחים. אבל למעשה לנו זה לא חסר, אנחנו מתארים פחות או יותר מה הם סברו ואנחנו מסבירים לעצמינו היכן הם תעו. הדורות רק משתכללים בהבנה [שאין הרבה מה להבין במשמעות הדברים, אלא בהגדרת הדברים].

ואני חוזר.. אכן מושגים אוביקטיבים אינם נתפסים בהכרה, אך לחסום את אפשרותם, זה בעצם לנטרל את האדם מכל שאיפה אצילית ועל כן דבר כזה לא יחזיק מעמד, כי שאיפותיו של אדם בהכרח יונקות מאותה אוביקטיביות חמקמקה, אכן הגעת לתובנה נכונה אך רוקנת את כולם ממשמעות.. לא בכדי לא הייתה תרבות בעולם בה לא התפתח סוג מסויים של דת וסגידה, האנושות איננה יכולה בלי זה וכל אפשרות לבטלה תעלה בתוהו, פשוט עצוב לראות אתאיסטים שפשוט לא מבינים שחרף מאמציהם המושג אלוהים הולך להישאר בסביבה הרבה זמן, וכשאני אומר אלוהים אני מתכוון בדיוק לאותם מונחים אוביקטיבים שאינם נתנים לתפיסה כגון: נצח, אינסוף, טוב, כללי וכו'...

כן, עצוב [בבחינה מסוימת, לא פסיכולוגית אלא מושגית],
מי שעולם הערכים שלו ריק ממשמעות, גם חייו הופכים ריקי משמעות ונטולי שאיפה ומגמה, מלבד שאיפות מקומיות של נהנתנות נפשית ופיזית. אבל אין בידינו לשנות את מה שיש.

אותם מונחים אוביקטיבים שמנית, יכולים להסתובב במקומותינו רק אצל מי שחושב שהם ישנם, ולו באמת כיף איתם, ישנם המון אנשים שמתעלים איתם מרגע לרגע אל הלא נודע .
מי שקלט שבעצם לא קורה פה כלום (לפחות ממה שמוכר לנו) לא עצוב לו ולא שמח לו. הוא צף בעולם התוהו עד יבוא הגואל, בינתיים הגואל היחיד המוכר לי בסביבתינו זהו המוות וההעדר (לא כך אמרו חכמים ?! -'והנה טוב מאוד זה מלאך המוות' )

3. לא קיים אדם שמנותק מתחושותיו הסוביקטיביות ועל כן לא ימצא אדם שמשרת אחרים (ברצון כמובן) בלי הזדהות פנימית.

ומימילא לא תמצא אדם שיוכל להסביר מהו 'טוב' כמונח אוביקטיבי.
(בכל הדיון הזה מסתתר דיון נוסף -מהי ההכרה? ביחס לכל המונחים והכרת הדברים)    

4. תמיד רציתי לשאול בן אדם דטרמניסט (לא יצא לי לפגוש הרבה כאלה) איזו הצדקה וביסוס יש לו להעמיד למשפט רוצחים, אנסים, גנבים, אם לא בחירתם החופשית? (אפילו אם היא הייתה מושפעת מגורמים כמו חינוך) שהרי אם הכל דטרמניסטי הם היו חייבים לעשות כן.

אתה צודק. אין שום הצדקה. (והטענה הידועה שגם השופטים פועלים דטרמיניסטית, היא כלל לא ממין הטענה. שהרי דטרמניזם לא שולל טיעוני הגות ומחשבה, הוא רק קובע שהם פרי הליכים קודמים)
התשובה היחידה לזה, היא "שרירותיות". אני חושב שאדם דטרמיניסטי הגון היה חודל מלענוש.

רק שתדע שענישה מסיבה של עבירה אינדטרמיניסטית, היא לא יותר מובנת [זה כבר שייך לפילוסופיה של המשפט].

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2011 15:18 לינק ישיר 

תוקן על ידי maxmen ב- 09/03/2011 15:35:04

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2011 14:33 לינק ישיר 

צענערענע כתב:
לקנר

כנראה שקשה לך לצאת מדפוס המחשבה שלך(גם זה דטרמיניסטי)

עצם השפיטה מוכיחה משהו על דטרמיניזם או על כך שהחברה חייבת להגן על עצמה מפושעים?

זו סיבה מספיקה לצדק המשפטי שבו היחיד אמנם סובל אבל עדיף שיחיד יסבול מאשר חברה תתמוטט .

ולגבי הבחירה  באחת מן האפשרויות :הרי שוב כל בחירה שלנו מבוססת על מה שהננו ומה שהננו נובע מבחירות -אבל לא שלנו.

תוקן על ידי צענערענע ב- 09/03/2011 14:13:31

מצטרף להנ"ל

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2011 14:11 לינק ישיר 

לקנר

כנראה שקשה לך לצאת מדפוס המחשבה שלך(גם זה דטרמיניסטי)

עצם השפיטה מוכיחה משהו על דטרמיניזם או על כך שהחברה חייבת להגן על עצמה מפושעים?

זו סיבה מספיקה לצדק המשפטי שבו היחיד אמנם סובל אבל עדיף שיחיד יסבול מאשר חברה תתמוטט .

ולגבי הבחירה  באחת מן האפשרויות :הרי שוב כל בחירה שלנו מבוססת על מה שהננו ומה שהננו נובע מבחירות -אבל לא שלנו.

תוקן על ידי צענערענע ב- 09/03/2011 14:13:31

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2011 13:49 לינק ישיר 

עץ

זה ברור.. הדיון פה הוא לא אם כדאי לשפוט אלא על פי איזו הצדקה? אני אומר שעצם השפיטה מעידה על בחירה חופשית שעומדת בבסיס השפיטה,

אפילו עצם ההודעה שלך מעידה על בחירה חופשית, אתה הרי יוצא מתוך נקודת הנחה שאם לא נשפוט תהיה פה אנרכיה, כלומר אתה לא מקבל את ההנחה שהדברים יקרו כמו שיקרו בכל מקרה ולא משנה מה (תפיסה דטרמניסטית) ועל כן אתה מעמיד שתי אפשרויות ובחירה באחת מהן, ואומר שעדיף לבחור בראשונה כדי שלא נגיע לאפשרות השניה.. אתה מקשיב לעצמך? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2011 13:35 לינק ישיר 

kaner91 כתב:
בעל

זה דיבורים בעלמא... הרי בתכלס כשאתה בא לשפוט את הבנאדם אתה לא יכול להתייחס אליו בתור דטרמניסט שהרי אין לך כל הצדקה לשפוט רובוט.

מה שכן.. אולי הכל דטרמניסטי וגם ההרגשה שלנו שיש לנו בחירה חופשית היא דטרמניסטית ומאחר והעולם שאנו מדברים עליו הוא הוא העולם הנתפס בהכרתנו ובחושינו אזי אנו בעלי בחירה חופשית ולא משנה אם בעולם ה"אוביקטיבי" הדבר שונה (וע' עוד בסוגיה היומית- קאנטיאנית בשתי עגלות וכדור פורח)

כאשר יש לך שתי אפשרויות: או "לשפוט רובוט" , או אנרכיה מוחלטת שבה כל אחד יעשה מה שבא לו והעולם יהפך לג'ונגל בו יהרגו אנשים ברחובות על בסיס יום יומי. אני חושב שבהחלט יש הצדקה וחובה לנהוג על פי האפשרות הראשונה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2011 12:43 לינק ישיר 

בעל

זה דיבורים בעלמא... הרי בתכלס כשאתה בא לשפוט את הבנאדם אתה לא יכול להתייחס אליו בתור דטרמניסט שהרי אין לך כל הצדקה לשפוט רובוט.

מה שכן.. אולי הכל דטרמניסטי וגם ההרגשה שלנו שיש לנו בחירה חופשית היא דטרמניסטית ומאחר והעולם שאנו מדברים עליו הוא הוא העולם הנתפס בהכרתנו ובחושינו אזי אנו בעלי בחירה חופשית ולא משנה אם בעולם ה"אוביקטיבי" הדבר שונה (וע' עוד בסוגיה היומית- קאנטיאנית בשתי עגלות וכדור פורח)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2011 11:55 לינק ישיר 

הוזכר כבר, ואיני זוכר היכן, שרח"ק וגם הוגים מודרנים טענו שהעונשים נכנסים בסך השיקולים שבסופו של דבר הם דטרמיניסטים.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מטרת החיים- נסיון הגדרה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext