בית פורומים עצור כאן חושבים

קו לדמותו של ראש ישיבה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-8/3/2011 13:56 לינק ישיר 
קו לדמותו של ראש ישיבה

הבהרה
מרחביה הפנה לאשכול של הבודד בח"ח. ספרן העתיק את תוכנו אלינו לאשכול הקישורים לכתבות (ג). העתקתי את מה שנכתב באשכול הקישורים לאשכול חדש, ואני מקווה שאכן כולם יסכימו שהנושא ראוי לאשכול נפרד.

הרמתי את הכפפה של מרחביה ב

http://www.bhol-forums.co.il/topic.asp?topic_id=2836294&whichpage=7&forum_id=1364#R_9

ספרן (העתיק את תוכן האשכול של הבודד)

קו לדמותו של ראש ישיבה

השורות הבאות אינן מתיימרות להציג פרשנות פסיכולוגית לנפשו של ראש ישיבה בישראל. קטנן של מרביצי תורה בישראל עבה ממתניו של כותב השורות, ואין בדעתו להביע עמדה שיפוטית על אנשים אחרים בכלל ומורים לרבים בפרט בטרם הגיע למקומם.

ועם כל זאת, מקריות מעניינת הביאה אל עמודי החדשות רצף אירועים שונים המציגים זוית חשובה, מסוימת מאד, בתודעתו של ראש ישיבה בימינו ובמחוזותינו, ועל אודותיה ראוי לדבר.

ובכן, לעת עתה - ראש ישיבה פלונית מותח את שריריו מול בחור סורר המבכר את מנהג אבותיו על הוראות רבו, מבייש אותו ברבים ומקלקל את שמחת כלולותיו; בסיטואציה דומה, רעהו מפגין את הידוריו בכשרות המאכלים ואת דעותיו האנינות על המזון הראוי ושאינו לבני תורה; מבין כתליה של ישיבה נוספת, מערכת יחסים מורכבת הכוללת התקוממויות ודיכויין, הפגנות עממיות ואכיפה חוקית קפדנית, גולשת אל התקשורת החרדית הבלתי-ליגאלית ומעוררת ענין רב. והחשוב מכל, שתיקה רועמת, בפרשנות המקלה ביותר, היא התנהלותו של ראש אחת מישיבות הדגל של החברה הליטאית לנוכח מעשי אלימות קשים וונדליזם ברברי שעורכים תלמידיו בבר-פלוגתתם.

נאמנים ליסודו של ר' חיים בדבר הסימנים לחזקת שוטה, מצווים אנו לעמוד על הבריח התיכון המאחד את כלל האירועים לכדי תופעה אחת, עמוקה ומרכזית.

הישיבה משמשת בית-גידול לנערים צעירים החוסים בצילה בשנות עיצוב אישיותם, תודעתם ועולם ערכיהם. בישיבה המתנהלת כראוי, ראש הישיבה הוא המורה, המדריך, המנהיג ודמות המופת. מיוחסים שבראשי הישיבות זוכים אף להערצה, לעתים עיוורת, ולמסירות והתמסרות מצד תלמידיהם הנאמנים. אלו שלא זכו נאלצים לדמיין זאת, וגם זה לא מעט.

באתוס הליטאי, הישיבה נתפסת כ'תיבת נח' השטה בשלוה על גלי עולם מבולבל ותוהה, מעין אי של אמת בים השקר והאפסות של העולם הזה. תלמידי הישיבות אינם נזירים, והתערותם בעולם החולין שסביבם עשויה אמנם להיות מרשימה, ועם כל זאת הם צופים על העולם הריאלי מצוהר התיבה. בתודעתם הם אינם חלק ממנו, כי אם משקיפים מעליו. אם תרצו, בחינת להיות עם ולהרגיש בלי.

תודעה שכזו היא משכרת. היא משוחררת ממחויבויות חברתיות, אינה נתונה לביקורת ציבורית ואינה מושפעת - כך נדמה לבעליה - מתמורות ותהליכים המתרחשים בחברה שבה היא נתונה.

תודעה זו משותפת לתלמידי הישיבות ולראשיהם כאחד, בעוד ראשי הישיבות אף מטפחים אותה השכם והערב בעידוד גאוות יחידה וביצירת תחושת עליונות ואגוצנטריות בלב תלמידיהם. רק הכרה מליאה בעמקה של תופעה זו עשויה להסביר כיצד, למשל, ראש ישיבה בישראל אינו בוש לעמוד בראש קבוצת טרוריסטים וכיצד תלמידיו אינם מוגחכים מאליהם בשעה שהם מוסרים את נפשם על זוטותיו של רבם. ככה זה כשעין כמונים היא מרכז ההווייה ואמיץ דולניקר הוא האישיות החשובה בתבל.

כעת חשוב לצרף לדיון את המציאות הבלתי נמנעת, הנוצרת כאשר עדת צופיו של איש נבון ככל שיהיה מורכבת מנערים בני 18 עד 22, היא המשוב היחידי והתמידי המצטבר בנפשו ושביעות רצונם היא אמת המידה הבלעדית לפעליו. תלמיד חכם נכבד עשוי לאמץ גינונים תיאטרליים במסירת שיעור כללי ולראות במבע המוקסם שבעיני תלמידיו אישור לחשיבותו ולמעמדו הרם, בעוד צופה מן החוץ יראה לפניו מופע קומי משעשע.

מחקר סוציולוגי ימצא מן הסתם ענין רב בשאלה כיצד חדרו מאפיינים של חצר חסידית, במובן של תודעה כיתתית ואיבוד הפרופורציות באשר למקומה היחסי של החצר הפרטית בעולם הגדול, אל הישיבה הליטאית. לענייננו דיה ההכרה בקיומה של התופעה ובמרכזיותה.

בשלב זה אנו יכולים להתקדם ולבנות לעצמנו פרופיל מדויק של הישיבה הליטאית, ויושם לב כי אנו עוסקים בישיבה כתבנית חברתית בלבד מבלי להזדקק כלל לייעודה המקורי - בית מדרש ללימוד תורה. הישיבה היא אפוא כמין קומונה פרטית בעלת יחס כפול לחברה שסביבה, המונהגת בידו הרמה של ראש הישיבה שאף הוא חלק בלתי נפרד מחברי הקומונה.

כעת עִצמוּ את עיניכם ונסו לדמיין שוב את החתונה האחרונה שהשתתפתם בה, את השלב שבו יצרו חבריו של החתן שתי שורות ארוכות של מוחאי כפים בצִדָיו של רבם העובר בסך. הִזָכרוּ בפניהם האדומות של הרוקדים המולהבים, הִזָכרוּ בפניו המקרינות של ראש הישיבה, והִזָכרוּ גם במבעם האטום של שאר המשתתפים בשמחה. אם גורלכם זימן לכם נוכחות במעמד כזה משני עברי המתרס - פעם כאחד מן הרוקדים ואחרת כאחד מן הצופים, סביר להניח ששורות אלו ידברו אליכם במיוחד.

במידת מה, תלמיד ישיבה כמו גם רבו אמורים לעדכן את תודעתם בשעה שהם יוצאים מתחום הישיבה אל העולם הרחב. ומכל מקום, טשטוש גבולות וגלישה מן התחום הם מעידות אנושיות מוכרות ולגיטימיות. אך טבעי הוא שראש ישיבה יספח את אולם השמחות שבו נערכת חתונת תלמיד אל גבולות תודעתו הקומונית. גם שטח השיפוט של ישיבה המהווה מרכיב מרכזי בישוב נידח בדרום הארץ עשוי להתרחב מבלי משים אל גבולות הישוב כולו.

הקונסטלציה שנוצרה כעת, עם קיומו של אתר חדשות חרדי המציג לעין כל אנקדוטות מהנהגותיהם של ראשי ישיבות, דומה לסיטואציה שבה אב נכנס בפתאומיות לחדר הילדים ומוצא אותם בעיצומו של משחק 'אבא ואמא' פעיל. הילדים מסמיקים במבוכה. מה שנראה טבעי בשעת המשחק הוא מגוחך לעיני האב האמיתי. נאום 'אני לא קדאפי' הוא ביצוע לא רע של ראש ישיבה חברה'מן, כאשר הוא מבוצע בהיכל הישיבה הקדושה. כאשר הוא מופיע ככותרת באתר חדשות הוא משפט מביך.

אם הציר עולם הישיבות-אתרי האינטרנט החרדיים יישאר פתוח לתנועה משך זמן מה, סביר להניח כי תיווצר שחיקה בחומותיה הבצורות של התודעה הישיבתית. מידת ההתחשבות ההכרחית ב'מה יאמרו' הכלל-חרדי ישפיע יותר ויותר על התנהלותם של ראשי ישיבות, מה שיגרום לייבוש הדרגתי בחומרים פוטנציאליים לתנועה בציר. וצריך עיון. ( "הבודד" בח"ח )

בעלבעמיו
ונקודה נוספתהישיבה הליטאית רואה את עצמה כעולם ואינה מחנכת לעולם ביום שאחרי עזיבת הישיבה.האם זה אומר משהו על תפיסת העולם שרואה את הכל במשקפיים של בני עשרים?

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 08/03/2011 14:15:55

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 08/03/2011 14:24:22

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/3/2011 21:05 לינק ישיר 

שמתם לב לפיהוק שעוררה כתבה זאת בפורום הסמוך?
האם זה לא מלמד משהו, איפה המחאה הנמרצת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/3/2011 20:21 לינק ישיר 

נהנתי מהניתוח של פותח האשכול,אכן,באמת,אני חושב שרואים כאן תופעה חדשה שגם הנעשה בתוככי היכל הישיבה מדווח בתקשורת האינטרנטית החרדית,וניתן לביקורת.
זה בעצם שלב מעבר למה שהשבועונים החרדים הרשו לעצמם להיות פתוחים,ולכתוב גם דברים שהעתונות הממוסדת לא הרשתה לעצמה,עדיין הם לא הרשו לעצמם לכתוב בבקורת על ראשי ישיבות,ועתה התקשורת המקוונת החרדית,הרשתה לעצמה לפתוח גם את הפתח הזה.
לדעתי,ההסבר לתופעה הזו של הערצה אחר הראש ישיבה בצורה מוגזמת,נובעת מזה שרוב הציבור אין לו קשר עם דמויות של הגדולים באמת,כשהציבור החרדי היה ציבור קטן יותר,אז כל אחד הכיר בדרך כלל איזה דמות נעלה ומרוממת,ועל כן הוא לא לקח לעצמו את הראש ישיבה שלו כמורה דרכו.
היום,שהציבור גדל,רוב הציבור לא חי בקרבת אנשים גדולים,בדרך כלל הדמות שהוא מתודע לה זה רב בית הכנסת,שבהרבה מקרים הוא אברך מעל הממוצע,ולא יותר מזה,וטבע האדם שהוא אוהב להעריץ דמות מסוימת,אז באופן טבעי הוא בוחר לעצמו את דמות הראש ישיבה,כדמות הנערצת שלו. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/3/2011 19:32 לינק ישיר 

אמשלום כתב:
[דייר,

למדת פעם באוניברסיטה?
אם כן, כנראה לא בזו שאני למדתי...]

בר-אילן לא נחשב.....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/3/2011 18:25 לינק ישיר 

נדמה לי שהחילוק קשור בעיקר לשאלה של מספר הדמויות השונות שאנשים נחשפים אליהן. אני למדתי בישיבה שבה כל ר"מ היה שונה לגמרי מהר"מים האחרים - אחד מרכזניק, כמה חרדים עם ניואנסים שונים, אמריקאי בריסקאי שכזה, ר"מ מהגוש וכדומה. לא היה מסר חינוכי אחיד עם היררכיה ולדעתי בכזה מקום קשה לייצר חסידות סוחפת.

אותו הדבר באוניברסיטה. נניח שאני פוגש סטודנטים שיש לי הרבה יותר ידיעה מהם בנושא שאני מלמד, ואולי אני יכול ליצור אצלם אשליה שאני מדען דגול והמצאתי את הגלגל. זה יעבוד בדיוק עד הקורס הבא שהם יקחו באותו נושא שבו ילמד אותם מישהו אחר ויתן להם פרספקטיבה על מה שאני סיפרתי להם.

דוגמה אפילו יותר טובה היא מאמרים מדעיים בעיתונות הפופולרית. הכתב הרבה פעמים מגזים באופן פראי בתיאור החשיבות של עבודת המדען אותה הוא מתאר (לפעמין זה מה שהחוקר מוכר לו אבל יכול לנבוע גם מצורך העתון לפשט ולהדגיש), וזה כמובן נותן לו הרבה כבוד אצל משפחתו אבל מזכה אותו בלא מעט לעג מעמיתיו. הסטודנטים שמסתובבים בשטח שומעים את שני הצדדים.

כעת, עוד לא קם הרעיון המטופש שאי אפשר יהיה לשכנע בחורים בגיל 20-25 למסור את הנפש עבורו, לכן גם בישיבה וגם באוניברסיטה וגם בשוק הגורואים בתל אביב תוכל למצוא קהל חסידים קטן סביב איזה מוכר רעיונות כזה או אחר. ההבדל שיהיה, אם בכלל, הוא שבמוסד סגור המנוהל באופן היררכי, שאין בו חילוקי דעות ושהכל בו בא "מלמעלה", יכולה להתרחש יציאה מאיפוס של ציבור שלם ולא רק של קבוצת חסידים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/3/2011 18:21 לינק ישיר 

אוקיי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/3/2011 18:20 לינק ישיר 

אכתוב לך באישי. אין לי עניין להשמיץ אותו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/3/2011 18:17 לינק ישיר 

bt77 כתב:
גם אני נתקלתי שם בדוגמות ובאורתודוכסיה ובקבעון מחשבתי. וגם בטפשות סתם. דווקא אצל הטפשים ביותר אי אפשר לערער על מה שהם חושבים לאמיתות יסוד. אני חושב על מרצה לפילוסופיה קונטיננטלית בת''א שהוא טיפש כנעל, במחילה, והוא מלקק את שפתיו בהתפעלות עצמית אחרי כל משפט שהוא מוציא מפיו, ואי אפשר להתווכח איתו, ורוב הסטודנטים שותים בצמא את דבריו.

נו -- קונטיננטאליים -- מה אתה מצפה משכמותם...

:-)

[אגב -- אפשר רמז במי מדובר?]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/3/2011 18:10 לינק ישיר 

ולעומתו באותה ישיבה בבני ברק ראיתי שלא הניחו הבחורים פינה למג''ש להתגדר בה. מה שכן, על אמונות ודעות לא דברו ולא התווכחו. כלומר צריך להשוות בחומר הנלמד.

ולכן צריך לומר די להתבטלות האוטומטית ולמחיקת הזהות (התורנית, הדתית והחרדית) המיידית של אנשים שבאו מהישיבות וטעמו מעט או הרבה מהאקדמיה או מצלליה, כפי שניתן לראות לפעמים בהודעות בפורום עצכח.

תוקן על ידי bt77 ב- 08/03/2011 18:23:49

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/3/2011 18:05 לינק ישיר 

גם אני נתקלתי שם בדוגמות ובאורתודוכסיה ובקבעון מחשבתי. וגם בטפשות סתם. דווקא אצל הטפשים ביותר אי אפשר לערער על מה שהם חושבים לאמיתות יסוד. אני חושב על מרצה לפילוסופיה קונטיננטלית בת''א שהוא טיפש כנעל, במחילה, והוא מלקק את שפתיו בהתפעלות עצמית אחרי כל משפט שהוא מוציא מפיו, ואי אפשר להתווכח איתו, ורוב הסטודנטים שותים בצמא את דבריו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/3/2011 17:24 לינק ישיר 

ולפעמים כן

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/3/2011 16:46 לינק ישיר 

וודאי שיש הערכה למרצה אינליגנט, אבל לא חושבים שהוא מייצג את רבש"ע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/3/2011 16:42 לינק ישיר 

אתם עושים צחוק ברור שאין מה להשוות בעוצמת האמוציות בין שניהם
סתם שאלתי אם קיימת תופעת הערצה גם לאנשי אקדמיה בכירים מצד סטודנטים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/3/2011 16:41 לינק ישיר 

לאחר שניסיתי לתמצת את האמור עלו בידי שתי נקודות עיקריות

1. רה"י הינו שליט כל יכול בעוד שאין לו שום משוב.
  2. הישיבה היא כת בזעיר אנפין עם עולם פנימי משלה, המנותק מהמציאות במידה מסויימת. ק"ו כאשר הקו השליט הוא תפיסה של נוער.

חשוב לציין שבישיבות רבות, בעיקר הגדולות שבהן (חישבו על פונביז' וחברון), רה"י אינו שליט כל יכול, הוא אינו דמות נערצת על רוב קהלו (אולי כלפי חוץ, בחתונות, אבל לא באמת) וכולם יודעים כי הוא בשר ודם, יסודו ובנפשו יביא לחמו.

יש משהו באמירה כי הישיבות הן כת עם עולם פנימי, אבל למעשה זו דמותה של החברה החרדית ככלל והישיבות הן איים של "מצויינות"  (וכ"א יקרא את המילה לפי טעמו) הכת. [ושלא תבינו נכון, גם לי צורם שבעוד שבישיבה פלונית מדביקים בחורים ניירות הקרויין "בריסטולען" על חדרי הפנימיה כדי שלא תזון עינם דמות אישה ח"ו הם מנפצים את חלונות בר הפלוגתא שאין עליהם בריסטולים ממגנים].

עוד חשוב לציין – כי לשתי הנקודות נצפו מקבילות בקנה מידה מסויים גם בישיבות שאינן חרדיות.

שתי נקודות אלו אינן מביאות ואינן יכולות להביא, לבדנה, להובשת חתנים וסקילת מתחרים בוועד הישוב.

התופעות עצמן נובעות, בין השאר, ממכלול בעיות הקיימות בשיטה החרדית (הגולשת לאיטה גם למחוזות אחרים) והנקודות הנ"ל רק משיבות רוח גבית חרישית עד קלה. אחת הבעיות המרכזיות היא שיטת ה"דעת תורה", כפי שציין סוסרט.

נקודה חשובה, הבולטת בנושא הבחירות לוועד הישוב – חלק מהישיבות נעשו "עסק" המפרנס את בעליו והמתחרה בוועד הישוב אינו רק אוייב עולם התורה, הוא גם סכנה עסקית. טוב – בזה, יש שיטות לטפל, [בפרט בדרום]

בקצרה, איני רואה בכל הנ"ל משהו השייך לאישיותו של ראש ישיבה. זה היה יכול לקרות גם לכל מנהיג דתי הנעדר חוש לקנה מידה [חרדית, אבל לא רק. יצא לי גם להיות נוכח בחתונה בשטחים שהיו בה גם, רחמנא ליצלן (במלרע) אורחים חרדים, שבה הדמות הרבנית הראשית – שהיא דמות די מרכזית – דברה מתחת לחופה בגנות החרדים החרדים לגור בשטחים. זה שונה רק במידה מהעלבת החתן, אבל העקרון שווה].

באשר להערת בע"ב על הגיל – כלך לך לישיבת מיר ורא את האברכים בני ה 40 העומדים בתור לראש הישיבה בהכנעה גמורה והבן שלא העיקר הגיל

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/3/2011 16:21 לינק ישיר 

בהמשך לדברי אםשלום- מרצה באוניברסיטה או אפילו הרקטור- לא מעלים בדעתם להוצי סטודנטים מחתונה או אירוע אחר,
כמעט ואין מרצה המחזיק מעצמו למגדלור לסטודנטים,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/3/2011 16:20 לינק ישיר 

אני דווקא למדתי באוני' -- ויש דברים בגו

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > קו לדמותו של ראש ישיבה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext