בית פורומים עצור כאן חושבים

החרדיות כמלכוד

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/3/2011 16:32 לינק ישיר 
החרדיות כמלכוד

כמו כל דבר ביקום, הדת היהודית עברה אין סוף שלבים וגלגולים עד לתצורתה הנוכחית.

כיום ניתן לסווג את המחזיקים בדת משה וישראל לכמה סוגים עיקריים. כמובן שלכל סוג יש תתי סוגים וגוונים שונים. עד שאעלה את כולם על הכתב ייתוספו עוד הרבה קבוצות ותת קבוצות.

אשתדל להתמקד בקבוצות המרכזיות.

א.      הזרם החרדי המרכזי. תחת זרם זה מסתופפים חסידים, מתנגדים, ספרדים, קנאים, אגודאים, בני תורה, בעלי בתים וכו'.

זרם זה הוא מחד הקיצוני מכולם ומאידך העקבי והפשוט מכולם.

לאחר ש"בראשית ברא אלוהים", נתן לנו את התורה, כולל כל מה שעתיד תלמיד ותיק לחדש. אין ב"ד יכול לבטל דברי חברו אא"כ גדול ממנו בחכמה ובמניין, מה שלא ייתכן כלל לאור ירידת הדורות. כל הכתוב בתורה ובנביאים ובחז"ל הוא דבר ה' שלא שייך בו טעות ח"ו. כל קושיא או סתירה מהמציאות נובעת או מחוסר הכרת המציאות האמתית או מחוסר הבנת הנכתב. באופן כללי אין דברים יוצאים מידי פשוטם, אם כי יש יוצאים מהכלל והדבר מסור אך ורק לחכמי ישראל האמתיים. ליתר בטחון יש איסור נורא לדרוש במופלא ממך, הכולל כל שאלה שאין עליה תשובה המניחה את הדעת.

בדור האחרון נוספו כמה דברים מחודשים, כתוצאה מקיבוץ הגלויות, החיים לצד יהודים חילוניים ועולם מתירני ועוד סיבות שונות. א. לבוש אחיד המורכב כמובן מכמה סוגים אך באופן כללי יש רף מינימלי מחייב. ב. אי לימוד שפות ולימוד מינימלי של מקצועות חול, בניגוד למגמה ההיסטורית הכללית הטבעית, המצריכה השכלה נרחבת יותר בכדי לצלוח את שוק הפרנסה. ג. חברת הלומדים, הן הנוער שכולו כאחד לומד במסגרת אחידה והן תופעת הכוללים. ד. הסתגרות מרצון לתוך תחומי מושב מוגדרים. כל שאר התופעות החברתיות הן נגזרות, ישירות או עקיפות מחידושים אלו.

החרדים החדשים כפי שהם מכונים לאחרונה אינם נבדלים בהרבה. הם פשוט "מרשים" לעצמם קצת יותר. אם בלבוש, אם בתרבות בילוי, אם בהשקעה בלימודי חול, ובדרך כלל נהנים מיגיע כפם.

בתוך קבוצה זו, כמו בכל קבוצה אנושית, יש לא מעט אנשים מוכשרים, אינטליגנטיים, יצירתיים, מעמיקים וכו'. החינוך הקפדן יחד עם "יראת שמים" מביאים לכך שהמחשבה מוגדרת ומצומצמת לתוך מרחב שיח מוגדר. "הלומדות" גם גורמת לכך שיש משקל עצום למילים ולהגדרות גם אם אינם עומדים במבחן ההיגיון הפשוט. אוצר המילים מספיק רחב כדי שיוכל לתת מענה מורכב ומתוחכם לכל שאלה.

באופן טבעי, אנשים מוצלחים נושאים לעיתים משרות בכירות הן תורניות הן ציבוריות. במלים אחרות, יש להם יותר מדי מה להפסיד אם ישאלו שאלות מיותרות. אין לזלזל גם בלחץ החברתי והמשפחתי אשר בחברה שמרנית הוא מתעצם עשרת מונים.

לצד הזרם המרכזי התפתחו קבוצות שונות מתוחכמות יותר. חזוןאישניקים, זילברמנים, ועוד. למרות הרושם הכאילו יותר מתוחכם ומעמיק, בסופו של דבר הם בעיקר עוסקים בפרשנות ובהסברים יותר הגיוניים, אך נשארים, פחות או יותר, באותו מקום.

ב.      כמה בתי מדרשות, הרב נדל, הרב שולמן, ועוד הלכו עוד צעד קדימה. הם הרשו לעצמם לבדוק דברים מהשורש ולהחליט מה לקרב ומה לרחק. אני רוצה להתמקד בקבוצה זו במובנה הרחב, מבלי להיכנס לפרטים ולהשקפות המדויקות והמורכבות של כל קבוצה.

באופן כללי ניתן לומר כי הזרם הזה מקבל את "עליונותו" של המדע על התורה, במובן שיש להתאים את הכתוב בתורה למה שאנו רואים ומבינים. היגד נוסף הוא כי חז"ל בהחלט היו אנשים בשר ודם ויכלו לטעות. הם גם עוסקים הרבה בלהבדיל בין עיקר לטפל. בין דין לחומרא. בין הלכה למנהג. בין אמונה למסורת וכו'. אי אפשר שלא להתפעל מהכישרון הרב ומהיצירתיות שהם מגלים בניסיונם לברר את האמת על פי דרכם.

הקבוצה הזאת, שרבים מאנשי הפורום מזדהים עם עקרונותיה כפי שהם מוצגים על ידיהם בפורום, שרויה במלכוד החרדיות.

אילו הדבר היה תלוי בהם היהדות הייתה נראית אחרת לגמרי. בפועל, רובם הגדול, חי חיים חרדיים לכל דבר. הסיבה ההגיונית היחידה לכך היא הלחץ החברתי החרדי.

וכאן אני שואל. האם זו גזירת שמים. וכי אין בכך משום ערעור על כל השקפת עולמם. מה גורם לאדם לקיים את כל ההלכות, למרות שהוא מבין שחלק לא קטן מהם התפתח כתוצאה מאי הבנת הפילוסופיה שמאחורי עבודת ה' בכלל וקיום מצוות בפרט. המון הלכות חודשו על ידי מי שחשבו באמת ובתמים שלכל מעשה או מחדל של יהודי יש השפעה על כל העולמות. אנשים שכלל לא הבינו את רוח ונשמת התורה כפי שקבוצה זו מבינה. מה החשש מלעצור ולהגיד, רגע. אנחנו הולכים לסדר הכול מחדש. להתאים הכול לנשמת הדברים ולרוח התקופה.

קשה גם לקבל את הטיעון כי יש תורה לחכמים ויש להמון העם בעת אשר כל ההנהגה הרוחנית בדור האחרון נמצאת בידי אלו המוגדרים כ"המון העם". כוחה של טענה זו יפה כל עוד בראש הפירמידה ובמערכת הקובעת עומדים החכמים ולא במצב שהחכמים הם מיעוט מבוטל וזניח החושש להביע את דעתו אפילו במחתרת

האם חששנות זו לא מטילה צל כבד על יושרם? על עמידתם לפני ה' כפי שהם עצמם רואים זאת. לכאורה, אין לך חילול ה' גדול מכך. כמו שכל חרדי מבין שמעשים תמוהים בעיניו כמו "נחנחים" וכדומה הם חילול ה' ואי אפשר להסכים בשום אופן לשייכם לציבור החרדי מדוע הם אינם מבינים שאי התנערות מכל כך הרבה דברים לא פחות חמורים מ"נחנח" הוא חילול ה'?

בזרם הדתל"י יש כמה רבנים שהתחילו במלאכה. הרב שרלו הוא אולי הבולט שבהם. יש לו גם על מי לסמוך. על הראי"ה קוק. אם כי זה נושא ארוך בפני עצמו מה הייתה תפיסתו של הרב קוק. הרב קוק מרבה לעסוק בכתביו באפשרות "לעדכן" את התורה לפי רוח הזמן. בספרו "הרב קוק כפוסק מחדש" מצביע ד"ר חגי בן ארצי  (כן, אותו בן ארצי גיסו של נתניהו. כנראה שני גויים בבטנו...) על פסקים והתבטאויות המחדדים את התפיסה של פסיקה אלטרנטיבית חדשנית המותאמת לתקופה.

ברור לי שיש מי שלא יקבל את הגדרתי לקבוצה האחרונה. ייתכן שחלק מתלמידי הרב נדל, או אחרים יסברו שאני מעוות לגמרי את שיטתו. אולי. אני מדבר אל אלו שדעתם, אם האישית, אם כחלק משיטה, תואמת או חופפת למה שהצגתי כתפיסת הקבוצה הזאת.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2012 17:06 לינק ישיר 

לא אמרתי שזה לא שגור- מה שאמרתי  שזה לא מופיע בספרות חז"ל,

היו הרבה מוסיפים- אבל זה לא חז"ל.
הרי טכנית זה לא היה נכון- מי כמשה רבנו- זוהה -איש מצרי הצילני- מי כמו יוסף ויחלף שמלותיו. וכ'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2012 16:22 לינק ישיר 

תודה על הדירבון לחפש את המקור למדרש השנוי בפי כל.

אז כך: בפסיקתא [בשלח] לא מופיע אלא כך:

בזכות ארבעהדברים, נגאלו ישראל ממצרים, שלא שינו את שפתם,

ושלא שינו לשונם, ושלא בהן לשון הרע, ושלא היה בהן פרוץ בעריות.

ובמדרש לקח טוב [שמות ו, ד'] מופיע כך:
כנגד ד' זכויות שבידם שלא שינו את לשונם ולא חילפו את שימלותם ולא גילו את סודם ולא ביטלו ברית מילה.

וראה שם במגיה [ר' שלמה באבער מללוב]:
פסיקתא - http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=14056&hilite=533599e6-7a41-4397-9677-1bff7e6ea4ca&st=%d7%a9%d7%9c%d7%90+%d7%a9%d7%99%d7%a0%d7%95+%d7%90%d7%aa+%d7%a9%d7%9e%d7%9d&pgnum=219

מדרש לקח טוב - http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=14117&hilite=5b556004-bab4-424c-85c3-53838438555a&st=%d7%a9%d7%9c%d7%90+%d7%a9%d7%99%d7%a0%d7%95+%d7%90%d7%aa+%d7%a9%d7%9e%d7%9d

אגב בהרבה ספרים מופיע הגירסא הזאת!

מ"מ העיקרון מובן

דדווח על תוכן פוגעני
******* language="" type="text/">menuMgr27335918.renderMenubar();

תוקן על ידי גלון21 ב- 03/04/2012 16:26:46

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2012 15:03 לינק ישיר 

אגב מה עם - "שלא שינו לבושם" וכו'.

במחילה מכבוד תורתו- איפה מצאת את זה בחז"ל. או שזו תוספת  חרדית חדשה? איזה ראש ישיבה דרש את זה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2012 14:43 לינק ישיר 

סליחה שאני מתערב, אבל נראה לי צורך להעיר

ייתכן כתב:

לצד הזרם המרכזי התפתחו קבוצות שונות מתוחכמות יותר. חזוןאישניקים, זילברמנים, ועוד. למרות הרושם הכאילו יותר מתוחכם ומעמיק, בסופו של דבר הם בעיקר עוסקים בפרשנות ובהסברים יותר הגיוניים, אך נשארים, פחות או יותר, באותו מקום.

ב.      כמה בתי מדרשות, הרב נדל, הרב שולמן, ועוד הלכו עוד צעד קדימה. הם הרשו לעצמם לבדוק דברים מהשורש ולהחליט מה לקרב ומה לרחק. אני רוצה להתמקד בקבוצה זו במובנה הרחב, מבלי להיכנס לפרטים ולהשקפות המדויקות והמורכבות של כל קבוצה.

באופן כללי ניתן לומר כי הזרם הזה מקבל את "עליונותו" של המדע על התורה, במובן שיש להתאים את הכתוב בתורה למה שאנו רואים ומבינים. היגד נוסף הוא כי חז"ל בהחלט היו אנשים בשר ודם ויכלו לטעות. הם גם עוסקים הרבה בלהבדיל בין עיקר לטפל. בין דין לחומרא. בין הלכה למנהג. בין אמונה למסורת וכו'. אי אפשר שלא להתפעל מהכישרון הרב ומהיצירתיות שהם מגלים בניסיונם לברר את האמת על פי דרכם.

הקבוצה הזאת, שרבים מאנשי הפורום מזדהים עם עקרונותיה כפי שהם מוצגים על ידיהם בפורום, שרויה במלכוד החרדיות.

אילו הדבר היה תלוי בהם היהדות הייתה נראית אחרת לגמרי. בפועל, רובם הגדול, חי חיים חרדיים לכל דבר. הסיבה ההגיונית היחידה לכך היא הלחץ החברתי החרדי.

לא הבנתי:

מהי המלכודת עליה אתה מדבר?
שפה?
לבוש?
קהילתיות?
דברים אלו ואחרים, הם חיוביים מאוד, זה שומר על הקהילה, וכי כל אחד צריך לחשוב שהוא יחיד?
לענ"ד זה עוזר מאוד לנוער המתמודד ולאנשים הכושלים.
נראה שכך בני ישראל היו מאז ומעולם עם אופי דומה של קשיות עורף למנהגיהם...
אגב מה עם - "שלא שינו לבושם" וכו'. בעצם זה ענין של לאומיות. מה אם לא זה? - דגל?
חוץ מזה האנשים הגדולים שאתה מדבר עליהם מאוד מקפידים על ה'לאומניות' עם כל המשתמע מכך. ולא בגלל פחד ולחץ חברתי. [אני מכיר חלק אישית].

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/3/2012 11:13 לינק ישיר 

דוד
להחמיר גם אני יכול.

ר"ג היה מאמין גדול ב"ענינים", וראה לדוגמא

כל טעמי המצוות שלו הם 'ענינים' ולדעתי לא מתקבלים על הדעת.
אלא, הענינים שלל השני הם 'ענינים' הענינים שלי הם העמקה במושכלות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/3/2012 11:03 לינק ישיר 

בעלבעמיו: הם מוכנים להתקדם לכל מקום שהאמת מוביל, גם בעד עשיית מעשים מעט מוזרים לטעם הכלל.
אם הם למדו את הלכות עירוב\חמץ וכו', ועלה להם מלימוד הסוגיא שההלכה היא כך וכך, ויש מקום גדול להחמיר בכך וכך, הם יעשו זאת.
הם אינם מאמינים ב'ענינים', ולכן הם יטבלו טבילת עזרא,[שמקורה בהלכה הפסוקה] על פני טבילה בימי שישי [שענינה הוא בקבלה, לכבוד שבת קודש], וכן על זה הדרך.
איני נדליס'ט, אף שהדרך כמובן נכונה היא בעיקרה, כי לדעתי הם הגזימו קצת [ואין לי כאן מקום להאריך], אך מכאן ועד קושייתך, אין מאום.

דוד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/3/2012 12:16 לינק ישיר 

עיין היטב באשכול ההוא, ובעוד אשכולות שנכתבו בתקופה ההיא, ותראה את הכיוון שמנסים להוביל אליו הרב נדל ותלמידיו. אני כלל לא בטוח שזה יהיה דווקא ביטול של "תיקונים" בהלכה, אם כי יש רכיב כזה בדעותיהם. עיקר הנקודה שבאופן עקרוני הם מוכנים ללכת עם דעתם עד הסוף, אלא שיש מהם שסוברים שצריך תהליך שזה יתקבל בעם, וכמבואר היטב באשכול שלינקקתי. וממילא הצדק עם דוד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/3/2012 12:12 לינק ישיר 

למעשה
אם הכוונה לאסכולות מסוימות, כמו רג"נ ותלמידיו, מה שהם יגיעו אליו הוא נסיון לחזור להלכה המקורית לפי דעתם, בהתעלמות מוחלטת ממה שחכמי הדורות תקנו. הם יתנגדו למכירת חמץ, להיתר עיסקה, לעירוב שלנו, וכו'.

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 29/03/2012 12:13:48

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/3/2012 12:07 לינק ישיר 

בעלבעמיו כתב:
דוד
עד היכן הם מוכנים להתקדם?

http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?cat_id=4&topic_id=348285&forum_id=1364&upd=0 
סיווג האסכולות ביהדות התורנית

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/3/2012 12:02 לינק ישיר 

דוד
עד היכן הם מוכנים להתקדם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/3/2012 00:01 לינק ישיר 

ייתכן:
החרדיות אינה בשום מילכוד, ואותם קבוצות ובתי מדרשות שהזכרת, אכן בודקים את הדברים מהשורש, ופועלים בדיוק לפי האמת.
כך שאניני יודע מה אתם דנים בכלל?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2012 09:49 לינק ישיר 

(הערת אגב-גם לטעמי נדבך ראשון יש נדבכים)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2012 09:31 לינק ישיר 

בעל

האיקון היה על הניסוח. המצאת מונחים היא אמנות בפני עצמה.

לגבי ת"ט, האיקון שלך אינו גורע משלו. אין לי או למארחינו כאן מחסור באיקונים ירוקים לכל. (בעצם, רציתי להוסיף איקון צהוב מחייך, אבל אז הודיעו לי שהאיזור אסור בגישה. אז לא תמיד יש איקונים ממש וצריך וירטואליים, עוד סמיילי).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2012 08:53 לינק ישיר 

מיימוני
האייקון מגיע לתלמיד (לא) טועה ולא לי.
אמנם דבריו יפים ונאים, אך אני הקטן מסתפק בהם, וייתכן שהרמב"ם ראה דווקא במצוות נדבך ראשון.

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 27/03/2012 08:55:56

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2012 08:37 לינק ישיר 

בעל בעמיו

כתבת

חושבני שהר"מ ראה בטעמי המצוות רק נדבך ראשון

טול איקון ירוק על ההגדרה הנפלאה! זה למעשה ברור ונאמר כבר במלים אחרות, אבל הניסוח המחודש מאד מועיל ופוקח עינים.

ת"ט

בדברים שבממון (כירושת הבת) הרבה יותר קל להסתדר.

יש עקיפות כגון להכין צוואה, אבל "קל יותר" אינו "קל" ובכל מקרה זו פרשנות או מעשה שעוקרים את המסורת ואת מה שמוצג כ"כוונת התורה".

שיטת הדרשות של בוגי נראית לי אי שם בין דברי תמיהה ללצון והדרשה היא אצלו רק קישוט לסברתו.

אף אני לא הזכרתיו אלא כמשל.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > החרדיות כמלכוד
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext