בית פורומים עצור כאן חושבים

שם המשחק: תקציב - לפשוטה של המגילה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/3/2011 12:08 לינק ישיר 
שם המשחק: תקציב - לפשוטה של המגילה

הנה מאמר שכתבתי לפני מספר שנים
אשר לענ"ד מבטא את הפירוש האולטימטיבי לפסוקים הנדונים
וגם מתרץ את מרבית הקושיות והררי התירוצים בענין.

=======================

בס"ד

שם המשחק: תקציב

במגילת אסתר (פרק ג' ח-יא); "ויאמר המן לאחשורוש ישנו עם אחד מפוזר ומפורד... אם על המלך טוב יכתב לאבדם ועשרת אלפים ככר כסף אשקול על ידי עושי המלאכה להביא אל גנזי המלך... ויסר המלך את טבעתו... ויאמר המלך להמן הכסף נתון לך והעם לעשות בו כטוב בעיניך".

תמצית הדברים: המן מציע למלך אחשוורוש סכום כסף (כפי הנראה -) אגדי, תמורת הסכמתו לרעיון של השמדת היהודים, והמלך – במחי יד – נותן את הסכמתו, ומעביר את הטבעת – החותמת להמן, תוך כדי וויתור מוחלט על הכסף המוצע לו.

לו הייתי אחשוורוש, סבורני, הייתי נעלב ונפגע עד עמקי נשמתי מההצעה הכספית, המלך השולט בכיפה, ונוהג לערוך מסיבות ומשתאות רבי פאר והדר, (פרק א') "בהראותו את עושר כבוד מלכותו ואת יקר תפארת גדולתו ימים רבים... לכל העם הנמצאים בשושן... משתה שבעת ימים... מטות זהב וכסף על רצפת בהט ושש... והשקות בכלי זהב...", כל אוצרות תבל תחת ידו, ובשבילו, כל סכום – נכבד ככל שיהיה – גם אם מדובר ב'עשרת אלפים ככר כסף', הוא כאין וכאפס, לא נחשב למאומה, ונראה שעצם הצעת הכסף יש בה כדי בזיון וקצף למלך האדיר והנורא.

אבל בפועל לא זה מה שהתרחש, לא ראינו שאחשוורוש הגאה הגיב בצורה זו, רק בדחיה אלגנטית של הכסף, יחד עם הסכמה גורפת לעצם התכנית, וגם המן, שהיה שטן לא קטן, לא חשש מלהציע את ההצעה שלו, ולהיפך, נראה שהוא דווקא תכנן שעל ידי הכסף הוא יקנה את לבו של המלך, ויביא אותו לכלל הסכמה להצעתו, שהרי תוך כדי דיבור ל"יכתב לאבדם" אמר מיד "ועשרת אלפים ככר כסף...", הרי שהכסף אינו ענין צדדי ותוספת לדחיפת הענין, אלא הוא לב לבו של ההצעה, אם כן, היכן נמצא ההגיון בהצעה שכזו?!

אם נרצה לעמוד יותר על חשיבותו ומרכזיותו של ה"כסף" בכל הענין, נקרא בהמשך (פרק ד'), כאשר מרדכי יוצא לרחוב וזועק זעקה גדולה ומרה, אסתר שולחת את התך "לדעת מה זה ועל מה זה", "ויגד לו מרדכי את כל אשר קרהו ואת פרשת הכסף אשר אמר המן לשקול על גנזי המלך ביהודים לאבדם..." שוב אנו רואים שמה שהפחיד את מרדכי יותר מכל הוא "פרשת הכסף" שהמן הציע לאחשוורוש, ומדוע באמת מרדכי חושש דווקא מהכסף, שבסופו של דבר לא ניתן, ונשאר הלא רק בגדר הצעה בלבד?! היה מתאים יותר שמרדכי יתמקד בעצם הגזירה של השמדת כל היהודים, למה הוא נתפס ב"כסף"?!

אכן – במובן הפשוט ביותר – יש כאן ענין פרקטי, מדהים בפשטותו, והוא אקטואלי בכל מצב, בכל מקום ובכל זמן. היום נוהגים לקרוא לזה "תקציב", התקציב – הינו סכום כסף המוקצב מראש למטרה מסויימת, כל תכנית ופרוייקט הכרוכים בהשקעה או בהוצאה כספית, צריך שיהיה תכנון מפורט מאין ילקח הכסף לביצוע הדבר, ואין הבדל בין מצב ש'יש' כסף למצב ש'אין' כסף, כל מדינה או גוף כלכלי עורכים תכנון שכזה אחת לשנה, בתוספת שינויים בהתאם לצרכים המשתנים, אך לצורך עריכת 'תקציב' או הכנסת שינוי כלשהו בו – כפי שנהוג במחוזותינו – יש לדון עם אנשי מקצוע, ולשבת על המדוכה יומם ולילה, עד שיעלה "עשן לבן", ולרצות את כל בעלי האינטרסים השונים בסביבה, ודבר כזה עלול להמשך זמן רב, כמקובל וכידוע, כל תכנית שלא היתה צפויה מראש, דינה להתגלגל על גלגלי הבירוקרטיה הסבוכים, ולמרוט את עצביהם של אלו שחפצים ביקרה.

ובדיוק מהדבר הזה חשש המן הרשע, והוא דאג להבטיח את עצמו מפני מצב של עיכובים מיותרים בביצוע תכניתו השטנית, וכך, לאחר שהוא מרצה את דבריו בגודל הנחיצות להתפטר מהעם השנאוי עליו; "ישנו עם אחד... ולמלך אין שווה להניחם", בוודאי התרשם שדבריו נופלים על אוזן קשבת, והוא עובר להצעה קונקרטית; "אם על המלך טוב יכתב לאבדם", אבל לא אחד כהמן הרשע יתן לתכניתו שתהיה למרמס ברגליהם של פקידי האוצר במלכות אחשוורוש, ולאחר שהמלך יתן את אישורו לעצם התכנית, יעבור זמן רב עד שיחליטו מהיכן יילקח התקציב לכך, שהרי וודאי הוא הדבר שפרוייקט רב היקף שכזה – השמדת היהודים בכל העולם, עולה כסף, הרבה כסף, והוא מוסיף מיד; "ועשרת אלפים ככר כסף אשקול...", אל דאגה מלכי האדיר! חסכתי לך הרבה כאב ראש וטרדות, התקציב כבר כאן... נשים לב היטב לדבריו; "אשקול על ידי עושי המלאכה", על איזו "מלאכה" הוא מדבר, אם לא על מלאכת ההשמדה ההמונית...

אחשוורוש, שוודאי הבין היטב ללבו, מיהר להעביר אליו את טבעתו, באמרו לו "הכסף נתון לך והעם לעשות בו כטוב בעיניך", כלומר; בענין הכסף – התקציב – ראה את הענין כמסודר, ומכאן והלאה נשאר לך רק להתחיל מיידית לעשות בעם כטוב בעיניך...

ועכשיו מובן היטב חששו של מרדכי הצדיק דווקא מ"פרשת הכסף", פשוט מאוד, אילו לא היה המן מציע לאחשוורוש את הכסף, אזי אפילו אם היה מקבל את הסכמתו המוחלטת, היה הענין נתון לעיכובים רבים מצד התקציב, לא כן עכשיו שכבר הוצע התקציב, והמלך אמר את מילתו "הכסף נתון לך והעם..." הרי זה מצב שונה לחלוטין, שהרי כבר עברו כל שלבי התיקצוב לתכנית. והדבר הזה מפחיד את מרדכי היהודי יותר מכל... וכאן נתבונן בדבריו של מרדכי; "ויגד לו מרדכי... ואת פרשת הכסף אשר אמר המן לשקול על גנזי המלך", לשם מה אמר המן לשקול את הכסף? "ביהודים לאבדם", כדי לממן את מלאכת אבוד היהודים חלילה, אם כך - אומר מרדכי הצדיק - ישנה סיבה טובה לדאגה, ועל כך אני זועק ומרעיש עולמות...

תוקן על ידי זכות_שתיקה ב- 10/03/2011 12:13:51

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2011 17:00 לינק ישיר 

אסתר פרק י

(א) וַיָּשֶׂם הַמֶּלֶךְ  אֲחַשְׁוֵרוֹשׁ מַס עַל הָאָרֶץ וְאִיֵּי הַיָּם:
(ב) וְכָל מַעֲשֵׂה תָקְפּוֹ וּגְבוּרָתוֹ וּפָרָשַׁת גְּדֻלַּת מָרְדֳּכַי אֲשֶׁר גִּדְּלוֹ הַמֶּלֶךְ הֲלוֹא הֵם כְּתוּבִים עַל סֵפֶר דִּבְרֵי הַיָּמִים לְמַלְכֵי מָדַי וּפָרָס:
(ג) כִּי מָרְדֳּכַי הַיְּהוּדִי מִשְׁנֶה לַמֶּלֶךְ אֲחַשְׁוֵרוֹשׁ וְגָדוֹל לַיְּהוּדִים וְרָצוּי לְרֹב אֶחָיו דֹּרֵשׁ טוֹב לְעַמּוֹ וְדֹבֵר שָׁלוֹם לְכָל זַרְעוֹ:

פעולתו הראשונה של מרדכי והמלך היה לארגון משטר תקין- שהמלך והממלכה לא תהיה תלויה בבעלי- הון=שלטון. שבה יחרצו החלטות חרות גורל בתשלמים של כל מיני בעלי אינטרסים, גובים מיסים לאוצר הממלכה. ויהיה אוצר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2011 16:51 לינק ישיר 

הנוכח אני לא מבין מה השאלה שלך?
נניח שמלך מרוקו מסיר את חסותו מהגנה על היהודים מתיר את דמם  ואת רכושם
אז מה יעזור שהיהודים יתגוננו וירכשו נשק ויעשו את כל ההכנות בסופו של דבר
ההמון יטבח בהם עד היהודי האחרון.
אותו דבר בדיוק היה בימי המגילה וזה היה הנס הגדול שהגזירה התבטלה.
זה כל כך פשוט להבנה שאני לא מבין אפילו את השאלה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2011 16:29 לינק ישיר 

ויש מדרש רבה על אסתר שתומך שההשמדה הייתה בצורה של פוגרום

הרצים יצאו דחופים בדבר המלך וגו' והמלך והמן ישבו לשתות אמר ר' חנין מאן דאמר רחמנא ותרן הוא יתותרון מעוהי אבל מאריך רוחיה וגבי דידיה אמר להם לשבטים אתם מכרתם את אחיכם מתוך מאכל ומשתה כך אני אעשה לכם הדא הוא דכתיב והמלך והמן ישבו לשתות היה אחד מישראל יוצא לשוק ומבקש ליקח ליטרא בשר או אגודה של ירק היה הפרסי חונקו ואומר לו למחר אני הורגך ומבזבז את ממונך הדא הוא דכתיב והעיר שושן נבוכה אמר רבי יששכר דכפר מנדי ומה אם מי שמחל ואמר (בראשית מ"ה) לא אתם שלחתם אותי הנה כי האלהים וגו' ראה עד היכן היא מתוקנת שהרי עד ימי מרדכי אותו עונש של מכירת יוסף קיים מי שאינו מוחל על אחת כמה וכמה.
מדרש רבה אסתר פרשה ז'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2011 16:23 לינק ישיר 

להזכירכם -עדיין לא קיבלתי תשובה מניחה את הדעת (שלי, ואני מניח שגם של אנשים נוספים) לשאלה מהו הנס המתואר במגילת אסתר.ראו דיון בנושא מההודעה הזאת bhol-forums.co.il/topic.asp?topic_id=2588331&whichpage=3&forum_id=1364#R_6 והלאה האופציות שעלו הן: שותפיסוד - לפי הקבלה הכל מטאפורה לשינוי ברצון הא-לוהי. בפשט אכן אין שום נס. תלמיד טועה - הנס הוא השינוי בתמיכה של המלך. עיי"ש מה שהקשיתי על זה. תוקן על ידי - thepresent - 17/03/2011 16:26:51

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2011 16:16 לינק ישיר 

זכות השתיקה נראה לי שראית יותר מדי סרטי שואה וזה נכנס לך לראש.
אצלך השמדת עם מתורגם אוטומטית למחנות ריכוז מחנות השמדה רכבות משא
ותאי גזים.
תבין שהשמדת עם בימי קדם נעשתה על ידי רצח פשוט
מה כל כך קשה להבין שברגע שהמלך הכל יכול
מתיר את דמם של היהודים ומפקיר את רכושם בתאריך י"ג באדר
הגויים מסביב לא ישאירו שריד ופליט מהעם בכל 127 המדינות שהוא שולט בהן.
לא צריך לוגיסטיקה ולא צריך להוציא שקל.

תוקן על ידי דייר ב- 17/03/2011 16:17:12

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2011 15:41 לינק ישיר 

אם בפשוטה של מגילה עסקינן אביע את דעתי בעניין. המגילה נותנת לנו תמונה של מלך שלעתים תאוות הכבוד ודעת יועציו מנצחת אצלו את האהבה. כמו במקרה של ושתי. ולעתים האהבה מנצחת את תאוות הכסף ודעת היועצים כמו במקרה של אסתר. סוף דבר כמו כולם גם אחשוורוש היה בסך הכל בן אדם לעתים נכנע בפני תאווה אחת ולעתים בפני השניה.   

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2011 13:37 לינק ישיר 

לאחר שהייתי משוכנע שמדובר בפשט המגילה, ולאור התגובות כאן נגרם לי ספק בכך
(לא! אין לי ספק אם השמדת עם בכל מדינה ומדינה עולה הרבה כסף, רק האם זה לא רשום שחור על גבי מגילה)
אבקש מאת המבינים חברי הפורום לחוות את דעתם ה'מקצועית' בנדון...

תודה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2011 03:22 לינק ישיר 

זכות שתיקה

עושי המלאכה = גזברי המלך (העוסקים במלאכת הניהול הפיננסי של הממלכה. לשון אחר, נערי האוצר)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2011 22:28 לינק ישיר 

סגסג

נעזוב את הויכוח הלוגי אם נראה לנו שזה עולה כסף

שמא יסביר לי מע"כ מה שנאמר "ועשרת אלפים ככר כסף אשקול על ידי עושי המלאכה להביא אל גנזי המלך"
ושים לב לכך שנאמר ה'מלאכה - בה"א הידיעה

אולי תסבר את אזני באיזו מלאכה מדובר?
ומדוע לא מספיק לומר ועשרת אלפים ככר כסף אביא אל גנזי המלך?

אתמהה!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2011 21:34 לינק ישיר 

זכות שתיקה כותב שכל בר דעת מבין וכו',כנראה שיש בכל כלל יוצאים מהכלל,ויש ברי דעת שלא מבינים ככה,ודייר בינהם,וגם אני הקטן לא בטוח בצדקת דבריו של זכות שתיקה.
וכנראה שהוא שומר על זכות השתיקה בקשר להסבר שלו.
אתה מסביר ומתאר אופציה להשמדה שצריכה כסף,דייר מתאר אופציה אחרת שלא זקוקה לכסף,אבל לא הבאת שום נימוק הגיוני,למה האפשרות להרוג בלי כסף היא לא אפשרות טובה.
ההסטוריה מוכיחה שהגוים ידעו לעשות פוגרומים ביהודים גם  בלי לקבל משכורת על כך.

תוקן על ידי סגסג ב- 10/03/2011 21:36:11

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2011 20:14 לינק ישיר 

מה שלא מסתדר עוד בפירוש הזה שהוא מתאים לבירוקרטיה הישראלית שיש בה
1001 גופים וחוקים וצריך לשבת על המדוכה ולמצוא סעיפים תקציביים וכל חוק צריך לעבור
7 מדורי גיהנום כדי להיכנס לספר החוקים.
אז מובן החשש של המן מעיכוב ההשמדה.
אבל במלכות אחשוורוש שהמחליט הוא המלך ובהתקף זעם אחד הוא הורג את היועץ הבכיר שלו
שהוא מקיים משתאות בלי חשבון הורג את אשתו בלי הרבה להתבלבל כאן לא נראה
לי שיש חשש לעיכוב כלשהוא המלך החליט מבצעים ומי שרק חושב לעכב ימצא את עצמו תלוי
על העץ הקרוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2011 19:57 לינק ישיר 

רואים שאתה עדין נפש
ככה משמידים עם בצורה מתוכננת?

אני חושב שצודק זכות השתיקה שזה דבר שמצריך תקציב גדול...

תוקן על ידי נעאויהעך ב- 10/03/2011 20:00:08

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-10/3/2011 19:35 לינק ישיר 

זה רעיון נחמד אבל מפשט המגילה משמע שהיה מתוכנן פוגרום המוני בכל המדינות
והיהודים נקהלו על שונאיהם שרצו לפגוע בהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2011 15:16 לינק ישיר 

שאלת יפה, אז אענה לך
למרות שאין כאן מקום לשאלות.

נכון שרכבות לא היו (ואולי זו סיבה שהדבר יהיה יקר ומסובך יותר)
אך מחנות ריכוז וודאי שצריך גם צריך
ועליהם מפקדים קצינים וחיילים רבים
כל זה בנוסף למנהלים ופקידי רישום וכו'
תכל'ס זה לא לחיצה על כפתור, זבנג וגמרנו...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2011 15:11 לינק ישיר 

דייר

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שם המשחק: תקציב - לפשוטה של המגילה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext