ומדאתינן להכי איכא למימר דלעוזי דאיכא הכא ומינן: טרנסצנדתטא, ופרטיקולריתא, ופיזיקתא, וקונסטנטינתא, וקסמולוגיתא, וקוסמולגיא, ופרשנדתא ווזיתא. כולהו כתבינהו דלא ליכשלון ביה תלמידי דלא מעלי. ומאן דלא ידע לא על ומאן דעל ולא גריס עליה אתמר שבשתא כיון דעל על.
נשלח ב-15/3/2011 11:35
בכל אופן, ההוכחה הפיזיקו-תיאולוגית [מונח של קאנט] שונה מה"טיעון של ר' אמנון יצחק/לכל נברא יש בורא". ההוכחה מה"סיבה הראשונה" מניחה רק שלעולם צריכה להיות סיבה כלשהי, בעוד שההוכחה הפיזיקו-תיאולוגית מניחה שיש תכנון בבריאה, הדורש מתכנן.
כנראה זה עניין של טעם ותחושה של מה שזורם. בהקשרים מסוימים התחושה של הדובר יכולה להיות שלהגיד "קונסיסטנטיות" משתלב יותר טוב עם המנגינה הכללית של מה שהוא רוצה להגיד מאשר להגיד "עקביות". אין סיבה שאדם יכריח את עצמו להתבטא בדרך מסוימת דוקא וכל עוד זה לא עובר את הגבול בודאי שאין מקום לדרוש תלי תלים של פירושים על ענייני סגנון ו-א-י-ד-י-ו-ס-י-נ-ק-ר-ט-י-ה. לטעמי אין כאן תופעה שכזאת.
נשלח ב-15/3/2011 01:00
והרי מורינו גוגל ב"ה חי וקיים ולכן התרגום נמצא כמטחווי אצבע :
"על טעם וריח אין להתווכח"
ואין לי מושג על מה מתלוננים פה חברי הפורום. האם פרופ' נדב שנרב זקוק להוכיח את עליונותו על ידי ציטוט של אימרות בלטינית?
ובכלל קורה לפעמים שלפתגם לטיני אין אמירה מקבילה וקולעת בעברית אז אם מישהו מביא פתגם בלטינית תגידו תודה שלמדתם משהו חדש..
נשלח ב-15/3/2011 00:49
הנוכח
לא הבנתי כך תחילה. בכל אופן, סבורני שלעתים נדירות יש מקום לציטוט בשפת המקור. אני תמיד מחייך כשאני רואה את הציטוטים של מואדיב, וכשאיני מבין, אני שואל.
את הלטינית לעיל גם אני לא הבנתי. ניחשתי שהכוונה היא למשהו כמו "אורח לא צריך להתווכח" (מלשון GUEST וDISPUTE). אולי נדב ירצה לספק את התירגום.
דברים פשוטים: 'כלשון עמו' לא התרעם על העובדה שמדברים פה על טלפון במקום שח-רחוק, טייפרקורדר במקום שמעון, תקליטור במקום זווד- תקיע (אשכרה!) וטרנסצנדנטי במקום זה שמעבר. הוא התרעם על המשפט הלטיני עם האפיפיור והשור במקום המשפט האלמותי על הדגים והחכה של הגששים, על קונסיסטנטיות במקום עקביות (רעה חולה שדבקה גם בי... בכל זאת - ברומא [אם ברצונך שדבריך יקבלו משקל שווה לשל שאר הדוברים] התנהג כרומאי), "הוכחה פיסיקו-תיאולוגית" (גיגול זריז מעלה תוצאות רק מ... פורום זה) במקום 'הטיעון הקוסמולוגי' / 'לכל נברא יש בורא' / "הטיעון של ר' אמנון יצחק", ועל שימוש בערבית כאשר חוץ מהמשתמש אף אחד לא דובר אותה.
תוקן על ידי thepresent ב- 15/03/2011 00:44:15
נשלח ב-15/3/2011 00:38
קולמו
סבורני שהתחושה שיש מילים לא מוכרות ולא מובנות נוצרת אצל האדם לפי מידת היכרותו הקודמת עם המונחים.
יש מי שאינם יודעים ארמית.
יש מי שאינם יודעים אנגלית.
יש מי שאינם בקיאים במתמטיקה ומדעי הטבע.
יש מי שאינם בקיאים בפילוסופיה (כתחום לימוד אקדמי עם מונחים טכניים משלו).
לכן ציטוטים בלטינית מובנים רק למואדיב ושכמותו, ארמית מובנת רק לרוב אלו שלמדו גמרא והורגלו בה, ביטויים כמו "נגזרת הפונקציה" מובנים רק ליודעי מתמטיקה ברמה כלשהי, ואיזכור הביקורת המפורסמת של יום ותשובתו של קנט לא יהיו מוכרים אלא ליודעי סוד. אה, ואיזכור של "ספר ספר וסיפור" יהיה מובן בעיקר ליודעי חן כשותף סוד ואיש ציפור...
האם זה מוגזם לבקש שלפני שמתחילים לספק הסברים מלומדים לתופעה, לבדוק אם יש בכלל תופעה? אני לא נתקלתי כאן בשימוש מוגזם במלים לועזיות וגם לא נראה לי שיש כאן הרבה אנשים שמנסים להבליט את עליונותם על ידי שימוש במלים לועזיות.
נשלח ב-15/3/2011 00:19
הנוכח
הרשה לי לחלוק עליך.
מסתבר שמשתמשים במונחים לועזיים כדי להרשים או להטעות.
אבל לא רק.
כמו בדוגמא של מואדיב. "טרנצנדנטי" זו מילה לועזית שמכילה הרבה. אפשר לתרגמנה כ"אחר המוחלט" או "זה שמעבר" כאשר הרעיון הוא שזה מונח שמצביע על אותו יש שלגביו לא ניתן לומר מאומה כי הוא מעבר לכל מה שמוכר לאדם או שיש במציאות שבה אנו קיימים. עכשו האם תוכל לצמצם את המשפטים שכתבתי במילה אחת? מי שרגיל למילה "טרנצנדנטי" ירגיש נוח יותר לבטא הכל במילה זו. כמובן, המחיר הוא שרק מי שכבר מכיר את המילה ונוח לו איתה יוכל להבין ולהתייחס. אחרים יצטרכו להתבייש ולשאול.
מואדיב השתמש במילה "טרנצדנטי" כמקביל ל"קדוש". זה טוב מאד - אלא שזה פירוש אחד מבין האפשריים למילה "קדוש" (אם כי אני אישית מוכן ואשמח לאמצו כ"פשט" בפסוק).
התשובה לשאלתך היא מאוד פשוטה (עוד פעם אני הילד שצועק המלך הוא עירום?)
בדיוק מאותה סיבה שפסיכולוגים לאקאנייאניים (ע"ש לאקאן, פסיכואנליטיקן צרפתי שהפך את הערפול וחוסר המשמעות לתיאוריה מסבירת-כל) משתמשים במושגים בצרפתית, שחנויות פיצה/אופנה נקראות בשמות לועזיים, ושראשי ישיבות טוענים שהם לא קדאפי.
רצון לעורר בך תחושה שמולך נמצא אדם ידען, ורצון שתזדהה עם מי שמביא לך את 'העולם שמחוץ', שתמיד נתפס כזוהר ו'נכון' יותר למי שנמצא בעולם האחר.
נשלח ב-14/3/2011 15:10
אנטיסוס אני מבין שאמונתו של סוס בכריסטוס הצליחה ליצר את האנטיכריסטוס- דמות הקימת בבית החדשה.- כנראה שסוס שלנו הוא באמת מישהו אם מישהו אחר יוצר אנטי לו
בענין שנאתי לדבר שבקדושה, לי לא ידוע על השנאה הזו. אלא אם אתה מיחס קדושה לאנשים. בכל מקרה אני לא שונא אף אחד. ואפילו לא את הפרומרס, שזה בשפת אימי.
נשלח ב-14/3/2011 14:58
כלשון עמו
ברוך הבא אל הפורום.
(לתשומת לב, לפתיחת אשכולות חדשים על ידי משתתף חדש יש לפנות לבקש אישור מאחד המנהלים).
אילו היית קורא באשכול המעוגן בראש הרשימה, "למשתתפים חדשים וחוקת הפורום", היית רואה שלפורום שפה רשמית אחת, עברית. לא אנגלית.
עם זאת, יש משתמשים בציטוטים בשפות זרות, אם כי החוקה מחייבת לתרגם.
יש גם מונחים טכניים שמקילים מאד על הדיון - ליודעים ומכירים. לכן ראוי לתרגם כל מונח לעברית מובנת בסוגרים וכך אני משתדל לנהוג.
אם משהו לא ברור באיזה אשכול, ציין זאת במקום ובודאי יהיה מי שיזדרז לבאר. ולא הביישן למד.