לחכמי הפורום שלום רב! לאחר קבלת אישור כתיבה בפעם הראשונה כדין כל ניק חדש (ותודה למימוני על הטיפול המהיר והיעיל) הריני להביא לפניכם דו"ד בנושא הצמחונות
לפני זמן מה נתוועדנו לפונדק אחד אני וידיד שלא נתראינו זמן רב, תוך כדי השיחה נתחוור לי שידידי נהפך לצמחוני וכדרכו של עולם נתגלע בינינו ויכוח עז ומרובה צדדים.
אמרתי להציג בפני חברי הפורום את עיקרי הדו"ד ואשמח ללבן את הנושא עד תומו
א.לפי המוסריות
1. האם יש לנו בעלות על החי שאנו משתמשים בו לצרכינו(לכאורה כולל גם לצורכי עבודה)
2.האם יש לנו זכות לצער ולהרוג אותם לאכילה ועורות
ב.לפי ההשקפה היהודית
הדעה הרווחת הינה שהקב"ה שברא את החי הכל ברא לצורכינו והוא הוא התיר לנו לעבודה ולמאכל(לנח אחר המבול) נוסף על זאת טעם הרמבן בביאורו על הפסוק שמתיר את אכילת הבשר לנח -מכיון שנח הציל את החיות והן חבות לו הכרת הטוב.
ידידי טען שאע"פ שהותר התורה מצפה מאיתנו להיות יותר מוסריים ולא להיזדקק לבשר והביא ראיה לשיטתו שהתורה בכמה ענינים ירדה לדעת בנ"א והתירה דברים מסוימים אף שציפתה מאיתנו להיות מרוממים יותר כגון פוליגימיה יפת תואר וכ'ו
ולכאורה אם כדבריו הרי כבר היה אסור לאכול בשר לפני נח ולמה חזרה התורה והתירה? ואף לדברי הרמב"ן קשה וכי משום הכרת הטוב אוכל לרצוח חיות? ולדברי המדרש שנח הציל את עוג יותר לנו לאכול את צאצאיו או הצלת אדם ממות תתיר לך לקחת אותו לעבד אלא ע"כ האיסור טרום נח היה מטעם אחר!
ועוד קושיה שנתקשיתי לאחר הויכוח: 3. כל בר דעת מבין שאין שום זכות שבעולם לגרום רעה למאן דהוא מחמת אמונותי, לדוגמא: אם אאמין באמונה שלמה שחיבים להרוג כל מי שהולך עם חולצה צהובה בוודאי שאין לי זכות לעשות זאת, השני אינו מחויב שום דבר לאמונותי ואין לי שום היתר להכריח אותו לנהוג לפי רצוני. א"כ גם אם אנו מאמינים שהבורא נתן לצורכינו את החי מה זכותינו לעשות בהם כפי דעותינו ?שמא והיה לה פה לבהמה היא לא הייתה מסכימה איתך(לעצמי הנני בטוח שנבראה לצורכי אך אינני יכול לפעול על השני ללא דעתו) ואיך התורה התירה לנו להחיל את אמונתינו בכח הזרוע על ישויות אחרות (זה העניין נקשר גם לעמלק והקורבנות וחיובי מיתת בי"ד אך בטוחני שכבר דנו בעבר בסוגיות היסודיות הללו )
(אתה מזכיר לי את עםארצות של תלמידי ר' ,,,,,,,, שלא רוצים תפילין מעור של בהמה מסוג זבו כי אין עליו מסורת)
תוקן על ידי maxmen ב- 02/04/2011 20:42:18
נשלח ב-1/4/2011 18:08
מקס המותר בפיך-- נבילה אסורה בפיך.
נשלח ב-1/4/2011 17:59
ירוחםשמ כתב:
צריכים לתת ישכ"ג למקס על עבודת השחזור שעשה שהחזיר עטרת פורומים לישנם- לאחר החורבן שעשה אותו טרול אלעז
תודה לך,
נשלח ב-1/4/2011 17:58
ירוחםשמ כתב:
מקס נראה לי קצת מוזר. תפילן אסור לעשות רק, מעור בהמה המותרת לאכילה.
שבת דף כח עמוד ב
ואלא הא דתני רב יוסף: לא הוכשרו במלאכת שמים אלא עור בהמה טהורה בלבד, למאי הלכתא? לתפילין. תפילין? בהדיא כתיב בהו +שמות יג+ למען תהיה תורת ה' בפיך - מן המותר בפיך. אלא לעורן.
מותר נבלה מבהמה, כל המותר בפיך מותר ולאו דווקא שחוטה כדין, אפי' טריפה מותרת
תוקן על ידי maxmen ב- 01/04/2011 17:58:39
נשלח ב-1/4/2011 17:24
מקס
נראה לי קצת מוזר. תפילן אסור לעשות רק, מעור בהמה המותרת לאכילה.
שבת דף כח עמוד ב
ואלא הא דתני רב יוסף: לא הוכשרו במלאכת שמים אלא עור בהמה טהורה בלבד, למאי הלכתא? לתפילין. תפילין? בהדיא כתיב בהו +שמות יג+ למען תהיה תורת ה' בפיך - מן המותר בפיך. אלא לעורן.
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 01/04/2011 17:25:19
נשלח ב-1/4/2011 14:04
סיפר לי חבר שמישהו מצפת הזמין אצלו תפילין לבנו, אך ורק שיקח את העור מבהמה נבלה ביער,
החבר אמר לו שאין סיכוי שימצא דבר כזה,
בקיצור האיש הסתובב חודשים בגליל לחפש נבלה שעוד לא הסריחה וכו' וכו'
נשלח ב-1/4/2011 08:13
עזרא זוהר, חרדי מיפו, החליט להקים את הארגון הראשון במגזר להגנה על זכויות בעלי חיים - "בחמלה". השלב הבא: הסברה בבתי כנסת ובבתי ספר