בית פורומים פורטל הנפש

אבא חווה פראנויות שאמא בוגדת

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-29/3/2011 23:20 לינק ישיר 
אבא חווה פראנויות שאמא בוגדת

שלום רב,

אבא שלי, כבן 70, סובל בשנה האחרונה מפארנויות שאמי, כבת 65, בוגדת בו.

ההורים שלי נשואים מזה יותר מ 40 שנה באושר. ככל זוג, יש להם כמובן ריבים וגם משקעים (למשל, בשנים האחרונות נדמה שאבי מרגיש יותר ויותר רגשי נחיתות עם אמי, שכן היא אקדמאים בעלת תואר שני והוא אינו סיים תיכון במלואו).

לפני כחצי שנה אמי סיפרה לנו, הילדים, שאבי מתחיל להאשים אותה בכל מיני האשמות חסרות שחר, הקשורות לפלרטוטים עם גברים אחרים. מעבר לעובדה שאני מכירה את אמי היטב ויודעת שאין הדבר נכון, ההאשמות אינן נוגעות למצב או אדם ספציפי, אלא שבות וחוזרות אחת לכמה זמן, ומכוונות כל פעם לגבי גברים שונים העוברים בסביבה.

מבירור שערכתי, זוהי תופעה ידועה בקרב גברים מבוגרים, ויש לטפלה באמצעות פסיכיאטר ותרופות.

המצב הפך בלתי אפשרי כאשר לפני 3 חודשים, אבי ואמי יצאו לטיול עם חברים ובטיול האשים אבי את אמי בפלרטוט עם גבר אחר אותו פגשו שם (שיחה שלא במקום לדעתו). אבי נטרף על דעתו ואיים על חייה... מאותו הרגע, נכנסנו הילדים לתמונה, ערכנו עם ההורים שיחות, וניסינו לשכנע אותו ואותם ביחד ללכת לטיפול. אמי הסכימה ישר (היא מעוניינת לטפל בעניין יותר מכולם), אולם אבי בכלל לא הודה בבעיה וסרב. אחותי הגדולה הסבירה לאבי שאם לא יסכים ללכת לטיפול פסיכיאטרי, נפנה למשטרה....

צריך להבין שאבי הוא אדם מיוחד בטוב ליבו ואינו מסוגל להרע לאיש. לאחר שהאירוע נחשף הוא בא במבוכה רבה איתנו וניכר שנכנס לתקופה מסויימת של דיכאון.

אני מרחמת על אבי מאוד על כך שהוא צריך לחוות מצד אחד את התחושות הנוראיות כאילו אשתו באמת "בוגדת" בו, ומצד שני לחוות את המבוכה הרבה בפני ילדיו ובפני עצמו על התנהגות אלימה שאיים לבצע. מאז אמי סיפרה לי שהוא התנצל מעומק ליבו על האירוע והסביר לה שלעולם לא יתנהג באף צורה אלימה (כמו שאף פעם לא קרה) ושהוא רק אמר את הדברים כי הוא פשוט לא יכול היה להתמודד עם העובדה (שהוא עדיין מאמין בה) שהיא מפלרטטת עם גברים אחרים.

אמי טוענת שהאשמות מסוג זה מגיעות "פתאום", מתמשכות יום יומיים, ולאחר מכן, אבי פתאום חוזר לשגרה, וביום שלמחרת הם הופכים זוג יונים, וכאילו לא היה דבר... זה דבר מוזר כשלעצמו בעיניי. עוד אציין, כי ניכר שאבי נכנס מפעם לפעם למצבי דיכאון קטנים, אולי הקשורים לגילו המתבגר, אולי קשורים לחששותיו אלו, או לחששתותיו על מה חושביפם עליו ילדיו.

אני יודעת שאין מנוס מכך שאבי יטופל אצל פסיכיאטר. ממה ששמעתי, במקרים האלה, אם הם לא מטופלים, הם רק עלולים להחמיר.

כל מה שהיינו רוצים, הילדים ואמי, הוא שאבי יילך, ביחד עם אמי, לפסיכיאטר, ויטופל עם תרופות, אם אכן יאובחן כנזקק להן. אך אבי הוא איש מסורתי, וכן מאוד מיושן בדעותיו. הוא אמר לאמי שאינו מסכים בשום אופן ללכת והוא גם אינו מסכים לה ללכת. הוא מאשים אותה בבעיה, וכאשר קבעה היא ללכת לטיפול (כדי להיוועץ מה ניתן לעשות) הוא מיד הכריח אותה לבטל אותו. לדעתי, הוא אינו רוצה להיות "מתוייג"בתיקו הרפואי וחושש מאוד לשמו.

אני מאוד אוהבת את אבי ומבינה את המבוכה שלו, אך האמת היא שאני חוששת שהאירוע שקרה עלול לחזור שוב, ולכן חוששת לחייה של אמי.
מה עושים? כיצד משכנעים אותו ללכת לטיפול ?

אמי בררה גם אפשרות לכך שרופאת המשפחה תאבחן, ותרשום לו תרופות שעשויות לסייע. האם זה אפשרי?

האם ישנה אופציה אחרת שלא חשבנו עליה?

אשמח מאוד לעזרתך,

בברכה,

נועה, הילדה שדואגת (בת 30)

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2011 20:39 לינק ישיר 

אני -בשונה מכולם- לא הייתי ממליץ דווקא על טיפול 'אביך'.
אני חושב, שאם לאביך מפריעה העובדה שאמך מדברת (מפלרטטת בלע"ז") עם גברים אחרים הטיפול הפשוט והקל ביותר שפשוט תפסיק זאת.
ואם מאד קשה לה אז לפחות בפניו שלא תדבר עם גברים אחרים.
מה כל כך קשה בזה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/3/2011 12:30 לינק ישיר 

רונית- יכול להיות מצב לא-פסיכיאטרי שיגרום להפרעות לא קבועות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/3/2011 10:51 לינק ישיר 

שלום לך נועה

התופעה שאת מתארת מתאימה לתמונה הקלינית של דלוזיה פרנואידית . דלוזיות אלו הן מחשבות שווא שאבא שלך מאמין בהן ומאד קשה אם בכלל ל'שכנע' אותו שהן שגויות.

הסיבות לכך יכולות להיות רבות ומתחלקות לשני כיוונים מרכזיים:

האחד- תופעה מוכרת של גיל הזקנה על רקע ירידה בתפקוד
  ובאובדנים השכיחים בתהליך ההזדקנות- מה שנקרא דלוזיה פרנואידית בזקנה.
השני- תופעה שמתפתחת על רקע גורמים רפואיים פיסיולוגיים  ולכן חשוב לגשת לרופא לערוך בדיקות מקיפות ולשלול בעיות רפואיות אחרות , ביחוד על רקע זה שאביך צעיר יחסית. 
.
אני מציעה אפוא מספר דברים:
אחד לשתף את רופא המשפחה שלו, אולי הוא יוכל להציע פתרון שישמור על כבודו של אביך וידאג לטפל במצב. נראה לי לפני שמתייחסים לתופעה כהפרעה פסיכיאטרית , נכון ומתאים להתייחס כמו שמתייחסים לכל בעיה רפואית. העלו בפני רופא המשפחה את החשש גם לבעיות רפואיות פסיולוגיות , כך אולי בביקור הבא הרופא ישלח אותו לבדיקות ולטיפול רפואי מתאים.

שני-  מחשבות שווא אלו מעוררות באביכם חרדה. בעיקר על רקע זה שאמא בריאה יותר, מצליחה . חשוב אם כן, לתת לו הבנה שמבינים אותו ולהכיר בפחדים שלו (מבלי להסכים עם הדלוזיות) אפשר להגיד לו למשל "זה בוודאי מאד מפחיד לחשוב שאמא תלך עם מישהו אחר ותעזוב אותך"

שלישי- חשוב לטפח את ההערכה העצמית שלו והבטחון העצמי
. לחפש דרכים בהם הוא יכול לתרום למשפחה  ולעודד אותו על כך.

רביעי - חשוב מאד! אם קיימת לדעתכם  סכנה לאמא, אז חובה לדאוג למוגנות שלה. למשל, אם אמא מכירה את דפוס ההתנהגות של אבא היא יכולה לזהות בעוד מועד הדרדרות של המצב ואז לקרוא לאחד מכם
, או מישהו מבוגר אחר שיהיה איתה.או היא יכולה לעזוב את הבית עד שיירגע.

נועה, זהו מצב מאד כואב ורגיש  לאביך ולאמך, אך גם לך לילדה של אבא ושל אמא. לא משנה אם את בת 3, 13 או 30.

ליבי איתך

ד"ר רונית לזר - עו"ס קלינית
טיפול במבוגרים, נוער וילדים
אלעד, ירושלים
 נייד 052-6346334
< type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/3/2011 23:59 לינק ישיר 

באמת זו תופעה ידועה ונפוצה. נראה לי שיש שתי אפשרויות לפתרון: 1. ללכת לרופא משפחה שהשתלם בנושא. 2. ללכת לפסיכוגריאטר (פסיכיאטר שמתמחה בזקנה), ולא להגיד לאביך את האמת. כך עשינו עם סבתי ועד היום היא בטוחה שהכדורים נוגדי הדכאון שהיא לוקחת מיועדים לזיכרון. כדאי לדבר קודם עם הפסיכוגריאטר, הם רגילים לסיפורים כאלו.
הרבה טוב.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > קבוצות תמיכה > פורטל הנפש > אבא חווה פראנויות שאמא בוגדת
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext