בית פורומים עצור כאן חושבים

הפרדוקס העצכחי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-3/4/2011 14:12 לינק ישיר 
הפרדוקס העצכחי

אנו מכירים, עקרונית, שלש תפיסות אמוניות ראשיות ביחס ליהדות בפרט ולדת בכלל.

התפיסה האורתודוקסית גורסת כי הימצאות האל היא מוכחת ומוכרחת מתוך המציאות. אלוהים התגלה במעמד הר סיני ונתן את התורה.  התורה נצחית ואינה נתונה לשינויים

התפיסה הרפורמית ואינני מתכון לתנועה הרפורמית שאת משנתה אינני מכיר כלל, מקבלת את הדת כדרך לחיים טובים יותר וככזאת עליה להתעדכן לפי רוח ותפיסת הזמן.

הדרך השלישית היא  המתיימרת להציג דת פילוסופיות. מטעמי נוחות אכנה זאת התפיסה העצכחיות. היא מנסה לגשר בין ההבנה שהעניינים הרבה יותר מורכבים, לבין הרצון או ההכרה כי מסיבה כלשהי כן חשוב לשמור על בסיס המסגרת הדתית ולנסות לפרשה באופן רציונלי.

לכאורה תפיסה זו עדיפה על התפיסה האורתודוקסית, אך רק לכאורה. באופן פרדוקסלי, התפיסה האורתודוקסית, למרות כל מגרעותיה היא הרבה יותר עקבית ובעיקר ישרה וכנה.

התפיסה האורתודוקסית מקבלת הנחות יסוד אשר מבחינתה כל השיח מתנהל בכפוף להן. אפשר ללעוג לתמימותה של התפיסה, ניתן לערער על תקפותה, אי אפשר לטעון כי אינה עקבית או אינה כנה עד הסוף.

ברגע שמקבלים כי אנו לא יכולים להבין הכול ויש כל מיני כוחות ומצבים שהם למעלה מהשגתנו הרי לנו תשובה לכל שאלה ופתרון לכל בעיה. אין אתנו יודע עד מה. ילדותי? אולי. אבל, עקבי, ישר וכנה.

התפיסה הרפורמית, אין בה כלל סתירות. כל מונח "בעייתי" נידון למחיקה. בוחרים רק את הטוב והמועיל.

למרבה הפרדוקס, התפיסה העצכחית המתיימרת להיות שלימה יותר, הגיונית יותר ומבוססת יותר, סובלת מהכי הרבה סתירות פנימיות וכשלים לוגיים. דווקא אלו המתיימרים לבנות תמונת עולם לוגית וסבירה, נתקלים בכל כך הרבה מוקשים ברעיונות ובמצוות שאינם רוצים/מסוגלים לוותר עליהם, ומשום כך עליהם להשתמש בטיעונים על גבול המניפולציה, כדי לבסס את תפיסתם.

אסתפק בשתי דוגמאות. א. "השקרים הקדושים". ב. הקביעה השרירותית על מה דנים ועל מה לא. מה נחשב אמונת הבל ולמה מתייחסים כאל אמונה טהורה. בשורה התחתונה, חסידי התפיסה אומרים לא מעט דברי טעם, אך תמיד יעצרו בנקודה מסוימת אותה הם עצמם קובעים ללא שום קריטריון אובייקטיבי, לפחות כזה שניתן לניסוח באופן ברור.

הנה כי כן, זהו הפרדוקס העצכחי במרעו.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2011 22:18 לינק ישיר 

אל תאמר ככה
אמור פוסטלט

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2011 19:32 לינק ישיר 

אבל בכל אופן נראה שלא הבנת מה רציתי לומר: כשילד שואל "למה..?" ועונים לו "ככה" ה"ככה" מבליע בערך את המסר הבא: אנו המבוגרים יודעים יותר טוב ממך ואין לך אלא להסתמך עלינו. 

אבל אני לא מבקש ממך להסתמך עלי אלא על עצמך [וזה פירוש דבריי שאני לא בא אליך עם דעתי כאילו הייתה תורה למשה מסיני]. יחי ההבדל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2011 19:29 לינק ישיר 

אני אישית לא מאמין בכך --- אבל זה לא שיש לי הוכחות שלא היה דבר כזה: הכל עניין של התרשמות כללית מה מציאותי ומה לא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2011 19:26 לינק ישיר 

זו בדיוק דעתך. לא? תורה מסיני...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2011 19:22 לינק ישיר 

לא -- "ככה" זה כשאני בא אליך עם דעותיי שלי כאילו היו תורה למשה מסיני

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2011 19:21 לינק ישיר 

בקיצור, אתה שב ואומר: ככה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2011 19:16 לינק ישיר 

ייתכן כתב:

אולי תפרט. אני לא הבנתי למה כוונתך.

"מי יימר ש..?" = מי ערב לנו ש..? = איך נוכל לדעת בוודאות ש..?

[אם התכוונת למשהו אחר -- אז אולי באמת לא הבנתי אותך -- אבל זו המשמעות של הביטוי בגמרא]

אתה מחפש ערבונות ווודאות איפה שאין כאלה. במקום זאת, שאל עצמך במה אתה מאמין. 

תוקן על ידי רדףהשיג ב- 07/04/2011 19:17:54

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2011 19:03 לינק ישיר 

אתה לא יחידי ... :)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2011 18:59 לינק ישיר 

אולי תפרט. אני לא הבנתי למה כוונתך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2011 18:49 לינק ישיר 

ייתכן כתב:

רדף השיג,

כתבת : אתה שואל "מי יימר" ואני לא עונה לך "ככה" אלא "אתה". ודוק.

דומני שלא ירדת לסוף פירוש המילות שכתבתי.

דומני שדווקא כן 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2011 14:58 לינק ישיר 

ואולי באמת דרוש הסבר למילה יימר (שחשבתי שהיא שגיאת הקלדה בלתי מפוענחת בדיוק כמו המילה "המרק" בהודעה מעלי של יעקב שכתב: "המרק שבין הרצוי למצוי" 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2011 14:01 לינק ישיר 

רדף השיג,

כתבת : אתה שואל "מי יימר" ואני לא עונה לך "ככה" אלא "אתה". ודוק.

דומני שלא ירדת לסוף פירוש המילות שכתבתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2011 01:01 לינק ישיר 

מקס, בוודאי שאי אפשר לשפוט ללא כישורים וזה בדיוק המרק שיש בין המצוי לרצוי בעולמינו ואכן רק כשהרצוי יהפוך למצוי יהיה אפשר לדבר על הגשמה של דברי התורה 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2011 00:35 לינק ישיר 

אוקיי. אם השם ירצה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2011 00:24 לינק ישיר 

רדףהשיג כתב:
אז לא הבנתי: אתה מציע הגדרה חדשה או מה? ראה מה כתבת לעיל וראה מה כתבת פה -- זה לא אותו הדבר

רדף ידידי, אני חייב להפרד ממך כרגע. נמשיך מחר אם ירצה השם.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הפרדוקס העצכחי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 8 9 10 לדף הבא סך הכל 10 דפים.

bholext