| נשלח ב-3/4/2011 17:46 |
|
| |
טעם כעיקר
ע"פ בקשת מיימוני אני פותח את האשכול הזה ומקווה שהדברים יהיו ברורים.הכלל הוא שאיסור שנפל להיתר או שהתערבב בהיתר. האיסור בטל ברוב. אם חתיכת בשר נבילה התערבבה בשתי חתיכות בשר שחוטה (יבש ביבש), הדין הוא שהולכים אחר הרוב והיא בטלה (לא נכנס לשאלה האם שתי חתיכות מותרות או כל השלוש). לעומת זה בתערובת לח בלח, שנוצרת תערובת של האיסור בהיתר יש הבדל בין האיסור הוא ממינו של ההיתר או לא ממינו של ההיתר.לדוגמא, משנה במסכת עורלה ב,ז להקל ולהחמיר, מין בשאינו מינו, כיצד: גריסין שנתבשלו עם העדשים, ויש בהן בנותן טעם--בין שיש בהן לעלות באחד ומאה, ובין שאין בהן לעלות באחד ומאה--אסור; אין בהן בנותן טעם--בין שיש בהן לעלות באחד ומאה, ובין שאין בהן לעלות באחד ומאה--מותר. אם האיסור אינו ממינו של ההיתר משערים בנותן טעם, האם טעמו של האיסור מורגש בתערובת, אבל אם האיסור הוא ממינו של ההיתר יש כללים אחרים כגון שתרומה בטלה במאה ואחד, עורלה במאתיים וכו'. אני הבנתי שההגיון של נותן טעם הוא שאם טעמו של האיסור מורגש בהיתר א"א לומר שהוא בטל, אולם במסכת ע"ז סו ע"א למדנו: חמרא חדתא בענבי - אביי אמר: במשהו, ורבא אמר: בנותן טעם. אביי אמר במשהו, בתר טעמא אזלינן, אידי ואידי חד טעמא הוא, דהוה ליה מין במינו, ומין במינו במשהו; ורבא אמר בנותן טעם, בתר שמא אזלינן, והאי שמא לחוד והאי שמא לחוד, וה"ל מין בשאינו מינו, ומין בשאינו מינו בנ"ט. הדיון הוא על יין נסך חדש שנפל על ענבים, אביי טוען היין נחשב מין במינו עם הענבים כי ליין חדש ולענבים יש טעם זהה, ולכן אין ביטול בנותן טעם, ואילו רבא סובר שהואיל שהיין נקרא יין והענבים נקראים ענבים, הרי יש לנו שני מינים ולמרות שטעמם זה הם בטלים ב'נותן טעם'. את אביי ניתן להבין ע"פ הסברה שכתבתי, אולם דעת רבא צ"ע, מה משנה לי שהשם שונה אם ממילא הטעם אינו מובחן, ומה המשמעות של נותן טעם.
בהמשך הסוגיא שם (סז ע"ב) למדנו שנותן טעם לפגם מותר. לכאורה לא מדובר בפגם עד כיד אי אכילת כלב, אלא בפגם שאינו משביח את התערובת. אם טעם האיסור ניכר בתערובת, ולכן אינו בטל, מה משנה העובדה שהטעם הוא לפגם?
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 03/04/2011 17:50:21
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2011 09:08 |
|
| |
מדוע דבר מועט בטל ברוב? השם "ביטול" מעיד על הסברא - אם יש לי כמות גדולה של מיץ עגבניות ונפל לתוכה מעט יין נסך, כל אדם שנשאל אותו מה יש כאן יגיד מיץ עגבניות, כלומר: היין איבד את זהותו (התבטל), ולכן רואים את כל התערובת כמיץ. מתי אי אפשר להגיד את זה? אם טעמו של היין מורגש. כאן אי אפשר לומר שהוא התבטל שהרי אנו חשים בקיומו. כאשר התערובת היא מין במינו, כל השיקול הזה לא עובד. אם יש לי יין מותר ויין אסור, כמה יין אסור שישפך לתוך המותר, עדיין יהיה לי כאן יין. לעולם לא יהיה ביטול במשמעות של התעלמות מקיום הרכיב הנוסף, לכן צריך כללים חדשים המתייחסים לתערובות. רבא טוען דבר מאד פשוט - ביטול הוא פונקציה של איך אנשים מתייחסים לדבר. גם אם טעם הענבים והיין זהה, אנשים לא קוראים להם באותו השם, ולכן אם התערב יין בתוך הענבים השאלה היא אם מה שנוצר נקרא בלשון בני אדם "ענבים" או "ענבים ביין". מכיוון שאנשים קוראים לזה בשם אחר, תערובת של כמות קטנה יכולה להתבטל (במציאות). אנשים ימשיכו לקרוא למה שנוצר "ענבים" ולא "ענבים ביין".
|
| נשלח ב-4/4/2011 08:21 |
|
| |
מהבטן, ללא עיון. לרבא בנ"ט. איך נותן טעם אם טעמם שווה? בהכרח נותן טעם לו הצד השני בתערובת היה בטעם אחר. וזה שיעור. והשיעור מעניק חשיבות לאיסור המתערב. ונטל"פ מותר, הגם שיש בו שיעור, כי אין לו חשיבות בעיני האוכל. יוער כי דברי ייתכן מקבלים סעד מכל שהגמ' דברה על יין ומיץ ולא על שני יינות או מיצים
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2011 08:04 |
|
| |
ייתכן ההסבר שכתבת על שינוי השם הוא החילוק שהגמרא אומרת בשינוי השם שבדיני גזלה ששם כתוב ששינוי השם מקנה לגנב על אף שלא היה שינוי מעשה גמור ואמנם שם הדבר לקח לר' יוסף לומר את החילוק הזה עשרים שנה כיון שדרוש בשביל זה הבחנה דקה שגם השם של הדבר מצטרף לצורת המציאות שלו בשביל להפוך אותו לדבר אחר כאן בתערובת נראה שמבחינה מציאותית הדבר גם נמצא בגבול מסוים כיון שמדובר בנוזל שהתערב במוצק שהם הענבים ואמנם שגם על הענבים יש רטיבות בכל זאת זה לא העיקר ולכן רק הדמיון בטעם הוא ההופך את התערובת למין במינו ומהסיבה הזאת כאן כבר יש מקום לדון האם הולכים אחר השם או אחר הטעם מה שטוענים איפכא ור' מ.ד. שם מדובר בשינוי מבחינת האדם האם זה מותר או אסור ולא מבחינת התערובת עצמה ואמנם שבכל תערובת ישנם את שני ההבחנות האלו ויתכן שיש בזה לסייע לסברת רבא שהרי בסופו של סבר המשמעות היחידה של הביטול בתערובת הוא לא התערובת עצמה אלא השימוש שיש בה לאדם ובשבילו השם של היין הוא משמעותי והוא הרי יודע שהוא יין נסך ולכן די בזה בשביל שהיין לא יתבטל בשבילו כיון שהוא מכיר בו גם עכשיו
|
| נשלח ב-4/4/2011 01:53 |
|
| |
הר"ן על דבר שיש לו מתירין כותב שאינו בטל דהוי כמין במינו מפני ששניהם מותרים. הרי לך שלא הטעם קובע אלא השם. אמנם לפעמים הטעם הוא תנאי.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2011 23:57 |
|
| |
מדוע לחלק בין מין במינו לבין מין בשאינו מינו ? וכיצד נבחין האם מדובר במינו או שלא במינו. חמץ במצה במינו או שלא במינו בכל השנה או בפסח ? ההגיון ללכת בתשר שמא למרות שאינו מורגש הטעם, כיון שהשמות בטלים זה בזה די לי בכך שהרי באיסורים אין צורך שלא יהיה איסור אלא שנוכל לומר שמשהו בעל במשהו וכששם אחד בטל בשני הרי זה מין בשאינו מינו
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2011 20:24 |
|
| |
ייתכן לגבי נטל"פ סברא נאה. על החלק הראשון עוד צ"ע.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2011 18:11 |
|
| |
אני עונה מקופיא מבלי לעיין בגמ'. כנראה שבכל זאת יש הבדל מסוים בטעם בין היין לענבים, אך לדעת אביי כיוון שזה מין אחד איננו מתייחסים לשינוי הטעם, כי הרי גם באותו מוצר ממש יכול להיות טעם קצת שונה, אך כדי להחיל דין של נותן טעם הגובר על דין תערובת הרגיל, צריך שיהיה שינוי ממשי בטעם ואיננו מסתפקים בכך שאפשר להרגיש שינוי כלשהו. רבא איננו חולק על בסיס הרעיון וגם לדבריו אם יתערב, למשל, חלב בחלב, למרות שיהיה שינוי מסוים בין טעם החלב שנשפך לבין טעם החלב בכלי המקורי, אין זה בגדר נותן טעם בשביל להתייחס אליו לאסור את כל התערובת, אך בנדון דידן כיוון ד"בתר שמא אזלינן" גם שינוי קל בטעם נחשב כבר כנותן טעם לאסור התערובת. כמו בכל מקרה של שני מינים עם טעם מאד דומה ואביי סובר "בתר טעמא אזלינן" ואם כן כיוון שסוף סוף מבחינת הטעם זה מין אחד, לא שייך בזה דין נותן טעם למרות השינוי בשם והשינוי הקל בטעם. לעניין נותן טעם לפגם, סברת נותן טעם היא שהתערובת יצרה מצב חדש במשקה ולכן אוסרת את כולו. אך צריך שיהיה טעם טוב כיוון שחשיבות הטעם היא הגורמת להתייחס לכל התערובת בתר האיסור שנפל, מה שאין כן בנותן טעם לפגם אין לזה חשיבות והדרינן לדין הרגיל של תערובת וק"ל.
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
| מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול