בית פורומים עצור כאן חושבים

עיונים בפרשת הבריאה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/4/2011 02:18 לינק ישיר 
עיונים בפרשת הבריאה

התורה קובעת שהאדם הוא זה שהביא את המוות לעולם: "וַיְצַו יְהוָה אֱלֹהִים עַל הָאָדָם לֵאמור: מִכּל עֵץ הַגָּן אָכֹל תּאכֵל. וּמֵעֵץ הַדַּעַת טוֹב וָרָע לא תאכַל מִמֶּנּוּ, כִּי בְּיוֹם אֲכָלְךָ מִמֶּנּוּ מוֹת תָּמוּת"(בראשית ב, טז–יז). וכמובן שהעונש של המיתה הייתה על האדם ובעלי-החיים כאחד. שכן התורה מעידה: "וַתֵּרֶא הָאִשָּׁה כִּי טוֹב הָעֵץ לְמַאֲכָל וְכִי תַאֲוָה הוּא לָעֵינַיִם, וְנֶחְמָד הָעֵץ לְהַשְׂכִּיל, וַתִּקַּח מִפִּרְיוֹ, וַתֹּאכַל; וַתִּתֵּן גַּם לְאִישָׁהּ עִמָּהּ וַיֹּאכַל"(שם ג, ו). וגדול פרשני המקרא רש"י, מדייק מהמילה 'גם': "לרבות בהמה וחיה". וביאר ה'שפתי חכמים' (רבי שבתי בס) את דבריו של רש"י: "דאם לא כן למה נקנסה עליהם מיתה?!".

ומ
קור הדברים הוא בבראשית רבה, וכך נאמר: "גם - רבוי, האכילה את הבהמה ואת החיה ואת העופות, הכל שמעו לה חוץ מעוף אחד ושמו חול, הדא הוא דכתיב (איוב כט): וכחול ארבה ימים".

וראיתי שיצחק שילת, בשם ר' גדליה כותב: "מדובר בעצים כפשוטם וכמשמעם. עצים בעלי סגולות מיוחדות. עץ החיים הוא עץ שפירותיו הם סם חיים. להלן כתוב: "ועתה פן ישלח ידו ויאכל גם מעץ החיים ואכל וחי לעולם". אנו יודעים ממקומות אחרים ש"לעולם" אין פירושו לנצח, אלא לזמן ארוך. כגון: "ועבדו לעולם" (שמות כא, ו), שפירושו עד היובל. כך גם כאן, "לעולם" – חיים ארוכים מאוד. הרופאים אומרים שרוב המחלות מקורן בתזונה לא טובה. מי שהיה ניזון בקביעות מפירות עץ החיים היה יכול להאריך ימים ביותר. אך האדם גורש מגן עדן בעקבות החטא, וימיו נתקצרו...". (בתורתו של ר' גדליה, כתב יצחק שילת, הוצאת שילת מעלה אדומים, תשס"ד. עה"פ דידן). 

לכאורה קשה, שכן משמע מדבריו שהמוות כבר היה בעולם לפני החטא?

[הערה: הדיון הוא לא מדעי, ואני לא נכנס פה לנבכי האבולוציה וכיו"ב, אלא (בהעדר מילה יותר טובה) ספרותי תורני פרופר].

דווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-27/4/2011 20:37 לינק ישיר 

מקס                                       דבריך משולים לבית עבדים שבו    השפחות יותר דומיננטיות מהעבדים ולכן הם חושבות עצמם לבני חורין כל עוד שהנשים כפויות במחשבתן ויותר מהגברים לחשוב לפי הדוגמה מה לי שהן מאורגנןת היטב ויודעות לדרוש ולתפוס כל מה שהן צריכות

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2011 19:32 לינק ישיר 

מקסי
שיחדש?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2011 19:27 לינק ישיר 

עוד קצת פירושים על הנחש הקדמון:

• בפרקי דרבי אליעזר כתוב: "הנחש – כל מעשיו שעשה וכל דבריו שדיבר, לא דיבר ולא עשה אלא מדעתו של סמאל". (פרק י"ג).
  • הרלב"ג (רבי לוי בן גרשון) – "וראוי שתדע בעניין הנחש, שהוא מחויב שנודה שהוא משל". (פירושי רלב"ג על התורה, בראשית, עמ' ס"ו. בהוצ' מוסד הרב קוק, תשנ"ב).
  •  רד"צ הופמן כותב כי הנחש היה כעין חיית בית וע"י קולותיו ורמזיו שח עם האשה.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-27/4/2011 17:33 לינק ישיר 

בעלבעמיו כתב:
פוגמישואחזור על שאלה ששאלתי במקום אחר.אתה מניח שיש חץ התקדמות, והתנ"ך נמצא במקום טוב באמצע, אבל עצם ההנחה של חץ התקדמות מאפשרת שיש שלבי התקדמות נוספים, מדוע להעצר במקרא או בחז"ל?

בעל: למה אתה מתעקש על חץ, אין חץ יש מעגל, כל דור ודור בחר בעניין אחרת מקדמו,
אני לא חושב שיש איזה בעיה בקהילה לגבי מעמד האישה, להפך אין קהילה בעולם שיש לנשים חופש וחרות עצמית כמו אצלינו,

תבין דבר יסודי ביותר, בקהילה שנשים דורשות שוויון אצל הגברים ?! זו חברה רעה מיסודה, כי למה שיצטרכו לבקש זאת ? למה הן צריכות את הגברים בכדי לקבל את מה שמגיע להם ? למה הם לא יכולים לקחת לבד ?

מה שאין כן אצלינו הם לא דורשות זאת כי יש להם הכל בלי הטובות של הגברים, אין תפקיד רציני שהם לא שולטות בהם,
החינוך, במיוחד החינוך של הבנות, הפרנסה בבית, בעצם מה לא ? אולי רק את הפראק: אבל ביננינו מה היא הפראק ?! בייביסיטר לבחורים ותו לא,
אני כבר לא מדבר על השליטה הפרטית בכל משפחה ומשפחה, האישה מחליטה בהכל, כמה ילדים להוליד ואיך לכלכל את הבית ובאיזה בתי ספר ילמדו הבנים והבנות, ועוד ועוד,

אם היית זעקה של הנשים אצלינו על חוסר צדק בקהילה כלפי הבנות ?! הייתי מבין ! אבל אין כמעט זעקה כזאת,
ולא מקובל עלי טענת תומי לפיד שהנשים עוברות שטיפת מוח, כי בכל חברה שיש אי צדק ?! יש בהכרח זעקה על האי צדק,
עובדה שבנאורות יש את הזעקה הזאת, ולא אצלינו,
(ברור שאני לא לוקח בחשבון את זעקת הבנות שרוצות מתחילה חיים נאורים, כמו אלה שדורשות דווקא תפקידים שהגברים תפסו להם משום צניעות וכדומה,)
מי שמכיר את הציבור שלנו יודע שבכל קהילה, הנשים מאורגנות היטב, הן יודעות לדרוש ולתפוס כל מה שהן צריכות,
הן לא צריכות כוח פוליטי או חוקי חברה בשביל זה, הן פשוט עושות מה שטוב להן,
גם בנושא הצניעות בסימנרים וכדומה, הן הן הדורשות בתוקף, הגברים אצלינו כמעט ואין להם מושג בדברים באופנה וכדומה, 

תוקן על ידי maxmen ב- 27/04/2011 17:35:54

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2011 16:29 לינק ישיר 

בה כתיב, ולא אותה.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-27/4/2011 15:59 לינק ישיר 

פוגמישו
האם כוונתך שניתן להפוך את התורה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2011 15:55 לינק ישיר 

בע"ב,

הפוך בה והפוך בה וכו'

אגב, מצורף בזאת קישור לאתר בריאתני חדש בעברית – הם צומחים כפטריות אחרי הגשם:

http://jewishsoul.co.il/

תוקן על ידי פוגמישו ב- 27/04/2011 15:55:41

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-27/4/2011 15:00 לינק ישיר 

פוגמישו
אחזור על שאלה ששאלתי במקום אחר.
אתה מניח שיש חץ התקדמות, והתנ"ך נמצא במקום טוב באמצע, אבל עצם ההנחה של חץ התקדמות מאפשרת שיש שלבי התקדמות נוספים, מדוע להעצר במקרא או בחז"ל?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2011 14:39 לינק ישיר 

פרזנט,

הספר: הלכות מדינה, מאת הרב וולדינברג זצ"ל.

......................................................................................

לגבי היחס לאשה: ראה בקישור דלהלן דברים שנשא פרופ' ליבוביץ' (מתוך עימות שלו עם הכומר הדומיניקאני האב דיבואה) בנוגע למעמד האשה ביהדות:

http://www.flix.co.il/tapuz/showVideo.asp?m=1123056

בנוגע למעמדה של האשה ביהדות ראיתי להביא ציטוט: "כידוע היה מצבה המשפטי של האשה בכל ארצות הקדם לרבות יון ורומא העתיקות, ירוד עד מאוד. ההבדל בין האשה החפשית כביכול לבין זו של השפחה שבוית המלחמה, במובן המשפטי, לא היה רב ביותר. ואולם לא כן בישראל. מתוך המסופר במקרא נראה כי האשה-הגברת תפסה כבר בימי האבות עמדה מיוחדת. כמעט בכל מקום במקרא, בו האשה העברית- הישראלית מופיעה על במת ההיסטוריה ואם גם על רקע אגדי או במעטה אגדי, היא מופיעה כאשה שוות זכויות לצדו של הגבר. לא רק האמהות - שרה, רבקה, רחל, ולאה - אלא גם חנה, אם שמואל, מיכל אשת דוד, אביגיל אשת נבל הכרמלי ועוד הן בנות לויה לבעליהן, כאישיות בעלת דעה עצמית ובעלת כושר פעולה למופת (יעל הקינית). הן משפיעות לעיתים קרובות גם השפעה מכרעת על החלטות בעליהן, עומדות באומץ לצדם בעת הצורך, מעיזות להטיף להם מוסר (מיכל לדוד) או דורשות בתוקף מילוי דברים בהתאם לרצונם (שרה ואברהם) ועוד. ואין צורך לומר הנשים המנהיגות, כגון מרים דבורה הנביאה, איזבל, ואחרות... ובהשואה למצב החוקי של האשה אצל העמים העתיקים בעולם העתיק, מצטיין חוק התורה בדרך כלל בשאיפתו להגן על זכויותה של האשה וככל האפשר מנסה הוא להוציאה משפל המדרגה בה היתה נתונה בארצות השכנות... במקום זה יש להזכיר את שבוית המלחמה שהתורה מגינה על כבודה... וזאת בתקופה שהשבויות היו הפקר בעיני העמים האחרים". (השופט חיים כהן, זכויות אדם במקרא ובתלמוד, בהוצ' אוניב' משודרת עמ' 89).

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-27/4/2011 14:19 לינק ישיר 

לא זה ולא זה אני רוחדשה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2011 13:34 לינק ישיר 

רוחדשה - 
הכל טוב ויפה רק שאף אחד לא ינסה ללמוד מהתנ"ך על איך מנהלים מדינה, איך מיישבים קונפליקטים ועל היחס לאישה. פשוט לסגור את כל הקשקשת הזו.

אני מסופק אם אתה דייר או pi haton (הייתי מהמר על האחרון) 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2011 12:02 לינק ישיר 

פרזנט                                                                                                                                                          הכנות שלך קורעת לב אבל חסרת כל רגישות לטקסט שנקרא לאורך כל הדורות כשירה ומשל וכמיתוס מכונן והאם היית ניגש כל כך קשה לגילגול של קפקא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/4/2011 13:50 לינק ישיר 

מואדיב

פריק קונטרול שכמוך - מה בדיוק תיקנת בהודעתי שרשום לי "תוקן על ידי מנהלי משנה"?
אה, הטבעת את חותמך על הקיים בכל מקרה.
טוב, והלכת בדרכיו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/4/2011 10:24 לינק ישיר 

זרוק חרדי לאווירא אעיקרא קאי.
תראה לי חילוני שמאחל היום גיזונטע זימער (מקווה שכתבתי נכון).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/4/2011 06:06 לינק ישיר 

בקיצור, כמו שאומרים:
קאט דה בולשיט.

בקצרה זה עובד ככה:

שאלה:
עד כמה אתה מוכן להרחיק לכת שהתורה היא סיפורי ספתא - וכן הוראות - שהותאמו בדיוק למבנה הפסיכולוגי של דור של אנשים אינפנטילים אך ההוראות מחייבות לנצח?
אין טעם לחפש את ה Gaps בשביל God (על משקל האמירה הידועה God of the gaps, כלומר מה שעדיין המדע לא הצליח להסביר זה א-לוהים. לפני 3000 שנה - היו אלו ברקים והרי געש, לפני 2000 שנה - תופעת החיים, לפני 200 שנה - היווצרות האדם, והיום - התודעה או הבעייה הקוונטית [לא שיש לי מושג איך א-לוהים פותר אותן]. כלומר, כל עוד לא הוכח חד משמעית למעלה מכל ספק נערוויסטי שיציאת מצרים לא התרחשה - הבה נניח שהיא התרחשה. וכן לגבי כל המלחמות מספרי התורה ויהושוע ושופטים).
צריך פשוט להחליט עם מה אפשר להסתדר (כשיח פנימי שהותאם לצרכים הפסיכו-אינפנטילים של דור """"""דעה"""""") ועם מה אי אפשר (למשל אם מעמד הר סיני לא התרחש זה מקובל? "שמים בתורה" ושאר ירקות?), ולעמוד מאחורי זה, ואז להמשיך ולבדוק את אותו עניין ספציפי בלבד, או שבכלל לא (לכל הגישת שמיים בתורה ושאר ירקות אלו) 
אין טעם להתעקש על ה gaps שעוד לא מולאו רק בגלל שהם עדיין gaps.

אז מה כן יש בתורה, אם כל מסר/גישה/ יכול להתפרש אלטרנטיבית כסיפורי אגדות שהותאמו לאינפיטיליה החוגגת?
שיש אלוהים, שברא עולם, ושהוא נתן הוראות התנהגות, שאם תקיים אותן יהיה לך טוב אם לא יהיה לך רע.

השלב הבא, הוא, כמובן - 
לסגור את הפורום הזה, ואת פרשנות התנ"ך, שהרי העיסוק בכוונות ומסרים וגישות הופך מבחינה לוגית לחסר כל משמעות בהינתן שלא ניתן לשלול את האלטרנטיבה שמדובר בסיפור כיפה-אדומה-לייק (אלא שלצערכם אין ברירה אלא לקרוא את סיפורי כיפה אדומה, סליחה, הנחש והאתון המדברים, כל שבת ושני וחמישי ובמועדים ולבדוק שכל אות בהם היא כתיקונה - עוד אחת מההוראות שאיבדה את משמעותה, כמו קשירת רצועות עור העגל וג'נוסייד עמלק)
ולחזור ללמוד כמו אחרון החריידים גמרא ושולחן ערוך בכויילל. בסופו של דבר כל ההוהה של היהדות מתכנסת ומצטמצמת לכמה הוראות התנהגות (שנוסחו לאינפנטילים ונשארו מחייבות),
ותו לא.

ומי שנורא קשה לו עם זה - בשביל זה המציאו את הג'וינט (לא הארגון היהודי-אמריקאי).
ולא לשכוח לאהוב את י-הוה א-להיך, בכל לבבך ובכל נפשך ובכל מאודך, על שהבדילנו מן הטועים, נתן לנו תורת אמת, וחיי עולם נטע בתוכנו, ואימללנו למשך 2000 שנה בגלל שהיה מוגבל לניסים בתחום הפיזיקה אך לא יכל/רצה לכתוב סיפורים מעט יותר הגיוניים, לשנות מעט את הקשרים הנוירו-כימיים במוחם של אבותינו האינפנטיליים כדי שלא ירגישו צורך להרוג חיות או להוריד את ריכוז הטסטוסטרון בדמם כדי שלא ירגישו כמיהה לג'נוסיידים פרועים

זה מה יש. אפשר להאמין בזה ולנהוג על פי זה ואפשר לא. אבל אי אפשר להיות עם ולהרגיש בלי.

הוי עם בנות היענה עד מתי תהיו בנות יענה?!

*אני צופה שבמקום התייחסות עניינית -
אולי התעלמות הפגנתית;
אולי כעס;
חלק אולי יתחילו לנחם "אותי" ולתת לי אבחונים פסיכולוגיים בחינם. ובכן - תודה רבה;
חלק אולי יתחילו לדבר על ראייה שחור ולבן - אין לי מה להשיב, אני אכן רואה דברים נעדרי אור כשחורים, בגלל מבנה המוח המעוות שלי. 

קיץ בריא

תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 26/04/2011 06:45:02

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > עיונים בפרשת הבריאה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext