שלום רב לכם חברי פורום ׳לשמוע אל הרינה ואל התפילה׳ וקיץ בריא עליכם ועל משפחותיכם,
״לייבלה גלנץ״
החזן לייבלה גלנץ המכונה ׳אמן התפילה׳ זכה בשנים האחרונות להערכה רבה מאשר בחייו,
לייב גלנץ המוכר לנו בקולו הלירי המטפס המתקתק בעל גמישות רבה שבגינה יכול לחדור לכל קולורטורה קשה ככל שתהיה,
איני מכיר הרבה שמסוגלים לבצע גלנץ ואולי אינני מכיר כלל חזן שמסוגל לבצע גלנץ, פוטנציאליסטים יש הרבה, אך למעשה מעטים מגיעים.
בדורו שלו לא העריכו מספיק את. גדולתו של לייבלה, היו אף שקראו לו, משוגע ותמהוני, והיו לכך סיבות רבות שהרי אם נשמיע לאדם שאינו מודע לסגולותיו של גלנץ את ׳איך נפתח פה׳ הידוע מתוך הסליחות, הוא יסובב את ידו על הרקה השמאלית ויאמר ׳נעבך׳
אך גם אז היו רבים שראו את גדולתו ואת בקיאותו הרבה ברזי הנוסח ובשילובם על פי סיגנונו המיוחד.
שמעתי בחיי הרבה חזנים שניסו לבצע את שמע ישראל שהלחין לייבלה, ביצוע מושלם לא שמעתי מאף אחד מהם ! ביצוע נחמד, אולי שמעתי קצת.
רבים מהחזנים נותנים לי את ההרגשה שכל הקטע בנוי רק בשביל העליה ב- ״והוא ישמיענו״ ועד אז הם רצים ומחפפים ללא השקעה בחשיבה על פירוש המילים, ומה בעצם גלנץ רצה מאיתנו ביצירה זו.
חזן שרוצה לבצע גלנץ צריך דבר ראשון : להבין גלנץ ! גלנץ הבין כל מילה שאמר, לכל הברה וסלסול ואף הקטן ביותר היה לגלנץ כוונה ומשמעות,
קראתי בעבר מאמר שכתב מר אברהם שלוין בענין לייבלה גלנץ והייתי שמח לו היה כותב עוד מאמרים בענינו של גלנץ, ככל שאני יודע על גלנץ עוד סקרנותי רק מתגברת.
אני ישמח לקרוא באם יש עוד מחברי הפורום שזכו לגדול בצלו של החזן האמן לייבלה גלנץ ויוכלו להעלות את אורחות חייו ושירתו.
קיץ בריא, צבי
נשלח ב-8/5/2011 08:37
שלום וברכה
לייבלה גלנץ היה חזן בכל משמעות המילה, הוא היה חי את הנוסח ובורח לכל מיני מחוזות מעניינים וחוזר תמיד בדרכו שלו לנוסח פנימה,
היו כאן כל מיני שכתבו דברי לעז על קוורטין ופינציק, ופשע זה חייב מחאה ! הרי קוורטין כל כולו היה בנוי על נוסח, ועליו תאמרו שאין לו נוסח ?!
אם הייתי מגלה כיום אדם עם פוטנציאל גלאנצי הייתי משקיע בו את כל כולי והייתי משקיע בו משאבים כדי לגדלו, אך דא עקא גלנץ היה אחד ויחיד ולא זכיתי לראות את סגנונו עוד.
ראיתי שישנם חזנים שמעיזים לבצע את ״אז בקול״ של גלנץ. ושלוחה לי אליהם ברכת רפואה שלימה !
כדי לבצע גלנץ צריך להבין גלנץ ! אחרת המבצע סתם משוגע.
אפשר לומר שאת גלנץ העריכו במותו יותר מבחייו.
הלוואי ונזכה לעוד חזן ברמתו של גלנץ בדורינו.
שבת שלום וכל טוב
נשלח ב-3/5/2011 17:44
לבקשתכם הנה אז בקול רעש גדול, גדול... בביצוע החזן הגאון לייב גלנץ ז"ל
אני לא נכנס לשום ויכוח והסברים מה רצה גלאנץ ומה לא רצה... ת'כלס סיפר לי מורי ורבי החזן חיים פייפל שליט"א שכשהוא ישב אצל גלאנץ שעות ולמד ולמד הדבר הראשון שעשה איתו החזן גלאנץ שהוא ביקש ממנו תקרא את המשפט אלף פעמים ותסביר לי מה אתה מבין ורק אחרי שהוא ראה שהוא באמת מבין את מה שהוא קורא הוא התחיל לעבוד איתו על היצירה זה היה גלאנץ .ותאמינו לי שהייתי משלם המון כסף לבוא לסליחות אצלו ואצל כל חזני העבר אין ולא יהיה חזנים כמו פעם
נשלח ב-29/4/2011 14:52
ראשית, תודה לפותח האשכול על הדיון המבורך, פעם שמעתי מד"ר סובול שגם כיום רבים לא מבינים את עומק המוזיקה בקטעיו של גלנץ, נראה לי שמשפט זה אומר הכול, כמו כן היחודיות של גלנץ בולטת בעובדה שאין שום חזן שאומרים עליו שהוא שר בסגנון גלנץ, שלא כמו שאומרים על חזנים גדולים אחרים שיש להם ממשיכי דרך כמו הלפגוט-קוסביצקי או בראון-אוישר וכן חזנים נוספים.
נשלח ב-29/4/2011 14:38
אני ממש מצטער על כך שיש פה אנשים שמדברים סרה בחזנים, ומי שחושב שפינצ'יק היה כזה שלא מבין את מה שהוא אומר- לא הבין פינצ'יק מימיו, לגבי מה שכתב זופניק על שמע ישראל של גלנץ אני חושב שהוא קצת טועה בהסברים, ולדעתי לייבלה רצה להכניס ולהחדיר בנו המון תקווה של ישועה ונחמה ולכן אני לא חושב שה"והוא ישמיענו" הוא רחמים ועוד פעם רחמים ועוד פעם רחמים כי לא יתכן שהוא חוזר על הרחמים 3 פעמים מבלי להוסיף משהו בכוונתו אלא שנראה לי לומר שבהתחלה זה עניין של תקווה ואחר כך בקשה עם תקווה. הוא עולה בטוניקה בגלל ההוספה של הבקשה. ולעניין ה"אז בקול" זה קטע שכולו מוזיקה ונוסח בצורה ההכי מהממת ששמעתי אי פעם בחיי על מילים אלו, ולא יתכן לומר על כזה בן אדם מה שנאמר כאן לעיל. ומי שרוצה להבין עוד טיפה מה זה גלאנץ האמיתי שידע עולם החזנות שיקשיב ל"שומר ישראל" שלא נראה לי שיש מישהו בעולם שיכול לחזר את הקטע הזה מבחינת מנעד רחב וההבעה שאין תחליף לה, שלא נדבר על המוזיקליות האדירה שדרושה בשביל לבצע את הקטע הזה עם דיוקים של חצאי טונים מאוד עדינים. והמבין יבין. שבת שלום ומבורך לכולכם.
נשלח ב-29/4/2011 13:03
אני יכול לתת לך רשימה :
טויסיג
צים
צועקר
רוטנר
ויש עוד
נשלח ב-28/4/2011 15:23
צהריים טובים חברי פורום 'לשמוע אל הרינה ואל התפילה'
למה אינכם מרחמים עלי ? אתם יודעים כמה תגובות הייתי צריך לקרוא כדי למצוא את הנושא של האשכול.
תודה על ההענות הרבה ולתגובותיכם אפילו כשקצת חרגתם מנושא האשכול,
מניש הנכבד : אני משער שבאם הקשבת לכי הנה כחומר שהבאתי הנה מלייבלה גלנץ, כבר אין עוד מקום לתהיות אודות גדולתו.
כי הנה כחומר היא יצירה קשה לביצוע שהייתי רוצה לשמוע רק מלייבלה גלנץ עצמו.
לא נראה לי שיש חזן שיכול לבצע אותה עם הדריידלך הקטנים וכל ההבנות הדינמיות שישנם בביצוע של גלנץ,
מר עקיבא צימרמן כתב :
אני העלתי בזמנו הצעה לערוך שיחזור מתפילת הסליחות הראשונות של לייב גלאנץ. כמובן לא בשעת אמירת הסליחות, אלא בראש חודש אלול.עם כמה חזנים שיבצעו את קטעי הסליחות עם מקהלה וכמובן בלי תזמורת.מתברר שהפקה שכזאת תעלה הון תועפות, אבל עדיין לא נואשתי מהראיון שלי, והאמת היא שאין הרבה חזנים שיודעים לבצע את גלאנץ כפי שצריך. הכנתי רשימה של ששה חזנים שמתאימים להשתתף בפרויקט שכזה. כמובן שלא אגלה את השמות. מר צימרמן, אני ישמח לשמוע על אותם שישה שמסוגלים לגלנץ, אין לי ספק שכשספר הסטוריה של החזנות כמוך אומר משהו יש לו כיסוי, רק ברשותך זה מאוד מסקרן אותי מי יכול לכך.
יום נעים, צבי
תוקן על ידי zvi_054 ב- 28/04/2011 15:30:26
לעיתים האמת כואבת אך זו האמת.
נשלח ב-28/4/2011 13:13
טנור66 הזכיר את היצירה 'אז בקול' של לייב גלנץ שזו יצירה מיוחדת מאוד שבנויה בצורה מעניינת מאוד
נשלח ב-28/4/2011 13:09
מניש, אל תחתום ולא בצער ובוודאי לא בדמע....
מותר לך להביע דעה, גם אם זה לא נכון.....
ומותר לענות לך, לפעמים קצת בחריפות. לא צריך לקחת את זה אישי.
את והב בסופה...
נשלח ב-28/4/2011 12:27
גם מהולל לא יודע מה הוא רוצה...
נשלח ב-28/4/2011 10:18
מעניש העם איתך לא מבין מה רוצה ממך מהולל
נשלח ב-28/4/2011 09:47
צר לי, באמת!! אם מישהו אחר חוץ ממר מהולל ראה בדבריי "התקפות משולחות רסן". גם אני לא יודע איך הדיון גלש לעיסוק בדמותם של חזנים. בסך הכל, לאחר שהובאה פרשנות ארוכה ומנומקת ויצירה אחת של גלאנץ, הבעתי את ספקותי בנכונות של פרשנויות כאלו, בבחינת take it or leave it, והבאתי שתי דוגמאות ליצירות שקשה לפרשן אותם. לא לי לעסוק ברמת יראת השמים של חזנים או בכלל של מישהו אחר. קטונתי מלהתיימר להיות שלוחו של הקב"ה. כולם אהובים, כולם ברורים, וכולם עושים כמיטב יכולתם להיות שלוחים נאמנים לציבור שולחיהם. אני באמת מהרהר ביכולת של הפורום לנהל דיון ענייני. לא הכל צריך להיות בעד ונגד. צבי העלה על נס את ייחודיותו של גלאנץ, אני הבעתי את דעתי, נוטה לפקפק חידד את העניין, והיה דיון פורה. כל מיני משתתפים שזה מקרוב באו, מחזירים את הרמה לכזאת שהייתה קודם סגירת הפורום לכל דיכפין, וד"ל. מצטער שהשתתפתי בדיון. לא התכוונתי! ואם נשמע מדברי זלזול או השפלה- אני מתנצל פומבית, קבל עם ועולם, והוא רחום יכפר עוון וכו'.
הכותב וחותם בצער ובדמע הק' מעניש
נשלח ב-28/4/2011 01:13
קצת חרגנו מהנושא של האשכול אבל אני חייב להבהיר
אני שרוף על קוורטין אבל ביני לבינך לקוורטין יש מלא יצירות מחולטרטות שאולי בנויות מעט על הנוסח אבל חוזרות על עצמם במוניטוניות מרגיזה כשכל תיבה שלישית חוזרת על הראשונה,
ואם ממש דחוף לך דוגמאות אז תוכל לקחת את זרעא חיא את אל תקשו ואת רפאנו ואיי יכול להביא לך עוד עשרות כאלו ללא טעם וללא ריח
קוורטין היה חזן ענק בעל קול ענק ורגש ענק ועוד הרבה מעלות אבל על החסרונות שהיו לו אין מה למרוח!
לעומת זה אצל גלאנץ שהיה בהרבה דברים פחות ממנו אבל בגישה הייחודית ובגיוון על פי הנוסח לא היה עליו !
נשלח ב-28/4/2011 00:28
קווארטין אמנם התפלל בבית כנסת קונסרבטיבי אך הוא הכחיש מכל וכל את פרשיית חילולי השבת וכו' הוא כותב שכל הרכילות הזאת היא פרי יצירתו של חזן מתחרה שלא אזכיר את שמו כאן ואף הצליח להפיל ברשת זו רבנים גדולים ומפורסמים.
אני מכיר אדם באופן אישי שהכיר את קווארטין אישית באחרית ימיו ומאשר את מה שכתב הימלפרב.
לגבי הפה החזני בעל הניחוח הישן שחופף עליו הוד קדומים הרי שגלאנץ כלל לא מתמודד מול קווארטין חוץ מזה הביטוי של הנוסח בצורתו המקורית בלי התחכמות וקונצים הרי שקווארטין הרבה יותר מסורתי וזה בלי שאנו מתחילים לדבר על המתיקות שלו שהרבה היו מתקנאים בו...
אני ממליץ לכל חברי הפורום, לקרוא את הספר של קווארטין שמלבד הביוגרפיה שכתובה בו בטוב טעם הוא מיטיב להבהיר את האווירה של החזנות בימי תור הזהב דאז הוא כותב ומבהיר את משנתו בצורה בהירה כיצד חזן צריך לנהוג בין אדם לחבירו ובעמדו לפני בורא עולם.
נשלח ב-27/4/2011 23:49
מהולל שם השם! לא צריך להרגיע את הרוחות. הן רגועות לחלוטין. תן למניש להתבטא- הוא ילד יצירתי. אתה מצפה שרק דברי חכמה גבוהים ייאמרו כאן בפורום?
רק דבר אחד ידוע על קוורטין- שכיהן כחזן בבית כנסת קונסרבטיבי. מה זה אומר? שמר שבת או לא? אכל ביום כיפור או לא? אולי אותו סיפור מפורסם עם יוסלה לא היה ולא נברא? לי ידוע שבסוף ימיו היה חבר בבית כנסת חרדי וישב ולמד משניות ועין יעקב. גם אם רוב חייו לא שמר על חלק מהמצוות מתוך בורות או לחץ חברתי, להתפלל הוא ידע יותר טוב מכל חברי הפורום יחד.
לעצם הענין, ישנם שני סוגי חזנים גדולים.
יש את החזן הטוב של פעם, שידע פירוש המילים באופן בסיסי והכניס בתפילותיו את הרגש ע"פ הבנתו וע"פ דרך ישראל סבא כמיטב מסורת בעלי הנוסח. כמה זה טוב, כמה זה מעורר ומלא געגועים. כך היו קווארטין, פינצ'יק ועוד חזנים רבים וטובים.
גלאנץ היה מגזע אחר לגמרי. התחיל מאותו מקום כמו פינצ'יק, אבל המשיך ולמד מוסיקה באקדמיה של קייב לצד מלחינים ומוסיקאים ידועי שם, ובעצם היה לפרופסור לנוסח התפילה. כתב מאמרים שמפרטים מאילו חלקי סולמות מורכב כל "שטייגר" בתפילות השנה, והתאמץ לתת פירוש יותר גבוה לתפילה.
מובן איפוא שלא לכל אחד מתאימה דרך זו, ולא כל אחד בכלל מבין או מתחבר לרעיונות גבוהים שאינם לפי פשוטו של מקרא. הדברים הללו נאמרים גם על דורו של גלאנץ בו אנשים רגילים הבינו בנוסח. קל וחומר היום שחזנים רבים אין להם מושג בנוסח, פירוש המילים יודעים בערך באותה רמה בסיסית כמו פעם, ובאים וצוחקים על גלאנץ שהוא מגזים!