בית פורומים לשמוע אל הרינה ואל התפילה

תובנה חשובה בנושא "פיתוח קול"

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-1/5/2011 11:51 לינק ישיר 
תובנה חשובה בנושא "פיתוח קול"

ברוח ימי הספירה של ריבוי אהבת חינם ....,
ברצוני לשתף את חברי הפורום בתובנה חשובה מאוד בנושא "פיתוח קול",
נקודה המזרזת ומקדמת את הפיתוח הקולי ב30-60 אחוז לפחות!

פיתוח הקול מתחלק בדרך כלל לשני מרכיבים מרכזיים:
1) הידע התיאורטי, מה לעשות ואיך לעשות, ולאן צריך לכוון וכו'....
2) אימון מעשי אינטנסיבי של כל המערכות הקוליות.

באופן טבעי עוסקים כל הלומדים פיתוח הקול, בעיקר באימון מעשי של נשימות, הפקת הקול, ותרגילי קול שונים וכיוצ"ב.
אולם הידע התיאורטי של פיתוח הקול עמום ביותר, מכמה וכמה בחינות:

1) הכרת האנטומיה של המערכות הקוליות.
2) הבנת אופן הפקת הקול עצמו.
3) להבין מה משרת כל תרגיל ותרגיל שאנו עושים בתרגילים השונים של "פיתוח קול".

מנסיוני שלי על עצמי, וכן מנסיוני על רבים אחרים, 
הכרת המערכות הקוליות לכל פרטיהן, והבנת כל תרגיל ותרגיל למה הוא משמש,
מביא לתוצאות דרמטיות ומהירות באופן ברור [אנשים שעסקו בפיתוח קול שנים רבות על ידי אימונים ועוד אימונים ועוד..... וחוו התקדמות איטית ומדודה מאוד, לאחר שלמדו והבינו היטב את כל הנ"ל חוו התקדמות מטאורית ממש].

תובנה זו איננה חידוש מן השמיים, או גילוי יבשת חדשה, זו נקודה פשוטה שקיימת בכל תחום אחר בחיים,
שבו הבנת העניין היטב, וחוויתה באופן מוחשי, גורמת לחיבור והבנה מרביים.
אולם תכלי'ס בנושא פיתוח הקול הידע התיאורטי הוא בסיסי ומועט ביותר ביחס לדברים אחרים [לרוב הלומדים], בעוד שבעצם זו נקודה קריטית בעניין.

באופן מעשי (הלכה למעשה),
יש ללמוד היטב את האנטומיה של מערכות הקול, החל מכל מערכות שרירי הבטן, הצלעות והסרעפת, מבנה המיתר, מהו המיתר המדומה ולמה הוא משמש וכו'...., ועד להכרת כל הסינוסים העליונים וכו' וכו'.... 
כן יש להכיר את אופן הפקת הקול, מה גורם לתהודה, מה גורם לויברציה בקול, איך מופק קול נמוך ואיך מופק קול גבוה וכו'......
כיום בעידן הרשת קל מאוד לקבל מידע בעניין, ואפילו סרטונים מועילים מאוד קיימים בכמה וכמה מקומות.

בנוסף, יש לבקש מהמורה, שיסביר למה  משמש כל תרגיל ותרגיל שמבצעים, איזה חלק במערכת הקולית  מחזק תרגיל א', ומה משפר תרגיל ב', וכן הלאה. 
ברגע שמבינים היטב למה משמש כל תרגיל, ומכירים את כל המערכת הקולית, התרגילים ממוקדים ופועלים הרבה יותר טוב והרבה יותר מהר.

ברור שלמרות הידע התיאורטי המושלם ככל שיהיה, יש לעסוק המון המון המון באימון מעשי אינטסיבי לאורך שנים,
אולם תובנה הזו שלעיל חוסכת המון זמן, אנרגיה, כסף, ותסכול.
בהצלחה!

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/10/2011 19:08 לינק ישיר 

תודה רבה לכותב ולמקפיץ.
מועיל ושימושי!
המנצחים והחזנים עצמם לא תמיד מפנימים את היופי והעוצמה שיש בקולות הנמוכים דווקא.

תוקן על ידי אידי ב- 23/10/2011 19:09:03

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/10/2011 14:05 לינק ישיר 

הקפצתי בקשר למה שהעלו היום שיהיה לתועלת ותודה ענקית לבדרך_הישר...

יום טוב

דוד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2011 20:13 לינק ישיר 

יש בעיה! יש מנצחים, שנותנים לחזנים, לשיר בקונצרט או להתפלל, טון יותר גבוה ממה שצריך! למה הם עושים ככה? מה הם מרוויחים בזה? לא יודע!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2011 23:37 לינק ישיר 

שאלוני, "איך אני יכול לפתח את הקול כדי שאוכל לשיר בטונים גבוהים יותר?, בדרך כלל כשאני שר ועולה מעט אני נחנק ונגמר....".

שאלה זו היא שאלת המליון דולר בפיתוח קול!.
99% מהתלמידים המתחילים ו90% מהמתקדמים יותר, מה שעומד בראש מעייניהם הוא, איך להגיע גבוה יותר.

תשובה:
אם עדיין לא למדת פיתוח קול, או שאתה ממש בהתחלה, אז הפתרון לזה הוא פשוט ביותר, בתוך 5 דקות הבעייה תיפתר.

בדרך כלל באופן טבעי בני אדם שרים, בטון שהם רגילים לשמוע את השיר במקור, או בטון הכי קרוב למקור שנח להם לשיר בה.
לדוגמא מי שישיר "ולירושלים עירך" ששר קוסוביצקי, הוא יתחיל בדרך כלל את השיר בטון שקוסוביצקי מתחיל, וכן מי שישיר "רחם" של שוואקי בדר"כ הוא גם כן יתחיל באותו טון או קרוב לו מאוד, למרות שהמנעד של הזמר אינו אותו מנעד של שני האישים הנ"ל.

לכן, דבר ראשון אדם צריך להכיר את המנעד שלו, ואז לפי זה להתאים את השיר ליכולותיו, לפעמים זה לרדת כמה טונים, ולפעמים זה רק לדלג על כמה ציצים ופרחים גבוהים שאינם חלק אינטגרלי מהשיר, או אפשרויות נוספות שניתן לבצע כשיודעים בדיוק את המנעד האישי ואת היכולות הקוליות השונות של כל אחד ואחד, ואז וניתן להתאים את קולו לפי כל שיר ושיר.

הגיע אליי בעל תפילה וותיק עם קול בריטון נפלא, וטענתו שאפילו שחרית של שבת אינו מסוגל לסיים כדבעי, ביקשתי ממנו לנסות להתחיל "שוכן עד" בטון שהוא בדרך כלל מתחיל, ומתברר כצפוי, שהוא מתחיל בטון של טנור כפי שהבעל תפילה מסיים [בדרך כלל טנור]  את "הקל בתעצומות".
ברגע שהוא קלט והפנים שהוא בריטון וה"שוכן עד" יכול לרדת בכמה טונים, הוא נשמע מצויין.

ישנם כאלו שהמנעד שלהם גדול משל קוסוביצקי, אך במיקום נמוך בהרבה, וכל מה שהם צריכים זה להכיר את מקומם.

זאת התשובה למתחילים. אך למתקדמים שמכירים את המנעד שלהם, ורצונם לשפר את הטונים הגבוהים שלהם, 
בנקודה זו מטפלת רוב תורת הפיתוח קול, אולם ישנם כמה נקודות מרכזיות שאי"ה כשאתפנה אשנה משנה זו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2011 00:03 לינק ישיר 

ביקשוני להעלות לינקים בו ניתן לצפות בנושאי פיתוח הקול,
אז הנה שני לינקים מהמועדפים שלי:
אנטומיה
http://lib.cet.ac.il/pages/sub.asp?item=0&page=2&kwd=1777
צורות מיתרי הקול
http://www.youtube.com/watch?v=Z6zRxrBE3ws&feature=relmfu

דרך לינקים אלו ניתן להגיע לעוד מידע.

לשאר השאלות והבקשות, אשתדל לענות כפי יכולתי בהמשך בל"נ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2011 23:26 לינק ישיר 

לשאלת משכילון.

כשאני מטפל בבעיות צרידות וכדומה, ההמלצה הרגילה היא לנשוף בצורה הטבעית, על ידי הכנסת שרירי הבטן פנימה, וזו היא השיטה המקובלת אצל המטפלים הקוליים השונים.

אולם בטיפול בזמרים, חזנים וכדומה, בו הזמר זקוק לתמיכה מוגברת {באיטלקית- Appoggio} מעבר לדיבור רגיל,
שם כדבריך, אכן קיימים שתי אסכולות.
האחת גורסת [וזו היא האסכולה היותר מפורסמת ומקובלת אצל המורים והזמרים] כי באופן בסיסי, נוצרת התמיכה לצליל, ע"י סחיטת הבטן פנימה תוך כדי שירה ונשיפת האויר.
אסכולה אחרת גורסת את ההפך, וסבורה שיש להגמיש את שרירי הבטן החוצה בזמן נשיפת האויר והפקת הצליל [חלק מהמבצעים משתמשים רבות בשרירי הגב התחתון, וחלק לא].

לפי הבנתי, שורש ההבדל בין שתי האסכולות נעוץ בעובדה שמחד הגמשת שרירי הבטן החוצה נותנת תמיכה מוגברת על ידי הקונטרה-משקל נגד של צינור האויר בעת הוצאת הבטן.
מאידך קיים חשש של עומס וכיווץ השרירים באופן זה, ולכן רבים חששו מדרך זו [ישנם עוד סיבות אך לדעתי זו היא הנקודה המרכזית].

אני באופן אישי, וכך אני גם מלמד, משתמש בדרך של האסכולה השנייה של הגמשת הבטן החוצה,
בצורה זו מקבלים תמיכה חזקה וזורמת, אורך נשימה, וצלילות קולית.
99% אחוז מהמתלמדים שנתתי להם להתנסות בשתי השיטות, הרגישו הבדל משמעותי בין שתי האסכולות, והעדיפו את הדרך הזו של הגמשת שרירי הבטן החוצה.

אמנם כאלה הנוטים ללחוץ ולהפעיל לחץ ואנרגיה מיותרת בפעולה זו, דבר הגורם ללחץ וכיווץ על שרירי  הקול, עליהם להעדיף את האסכולה הראשונה, ולנשוף באופן טבעי על ידי הכנסת שרירי הבטן.

בשיחה עם פרופסורית הממונה על לימודי פיתוח הקול באוניברסיטת רטגרס בארה"ב, היא הייתה בהלם מהשימוש בהגמשת הבטן החוצה, ולדבריה הצורה הראויה היא, להכניס את שרירי הבטן הקדמיים פנימה, אולם! יש להחזיק את הצלעות האחרונות [11-12 שהם החוליות שאינם מחוברות לעצם החזה] פתוחים, כדי לקבל תמיכה נכונה.
צורה זו דורשת הרבה אימון, וגם לאחר היכולת לעשות זאת, צריך עבודה רבה לעשות כן בלי ללחוץ.

בגלל קושי זה אני ממליץ לפחות עד ההגעה לרמה זו, להגמיש את הבטן החוצה, וכך גם ראיתי וקיבלתי ממורים בכירים מאוד לפיתוח קול.
רק שיש לשים לב לא להפעיל לחץ בהוצאת הבטן החוצה כדלעיל.
בהצלחה!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2011 13:52 לינק ישיר 

משמח אותי שוב לראות דיון ומאמר איכותי בפורום המכובד הזה.
לעצם הדברים:

ישנם מאות טכניקות לפיתוח קול ויש הקוראים לזה ניווט קולי ויש הקוראים לזה טכניקת הפקת צליל ועוד שמות משמות שונים. הטכניקות המקובלות היום במערב הנאור הן הבל קנטו האיטלקית או הטכניקה הגרמנית שנטייתה ללחוץ מעט. גם בבלקנטו הכל כך מפורסם ישנם עשרות גישות, וכל מורה וגישתו הוא יגיד לתלמיד בביטחון מלא שהוא הוא המלמד ומדריך נכונה והקולגות עושים טעויות...אך בל נשכח שישנם עוד גישות אחרות חלקם מהמזרח הרחוק חלקם אפי' מאפריקה בטכניקות הנשמעות לפעמים כהזויות אבל הן קיימות!
אין ספק בכך, שמי שמכיר את התיאוריה מצליח יותר בפרקטיקה, וכש שמכונאי מכיר ויודע את כל מכלולי המנוע כך זמר אמור להכיר ולהבין את כל אפשרויות כלי הנגינה הפרטי שלו והוא מיתרי הקול ותיבות התהודה שלו.
אין חולק בכך שהצליל מופק ממיתרי הקול, ההתפלגות בגישה היא ראשית באיזו פוזיציה ממקמים את המיתרים בעת השימוש בהם ושנית להיכן מנווטים את הצלי כדי שיקבל תהודה שתגרום לו לצלצל הכי יפה הכי נקי והכי פחות לחץ ועייפות לטווח הקצר והארוך. כאן כבר ישנם תילי תילים של גישות וטכניקות, ישנם הדוגלים בכיסוי ומסכה, חלקם מנווטים לאיזור החזה והבטן, כולם מכירים את נושא הרזוננס וכיצד להשיג אותו, מורה אחד יכוון את תלמידו לאיזור המצח בעוד מורה אחר יבקש להתמקד בעורף או בקודקוד, ואכן אין ספור לאפשרויות.
אני מכיר גם גישה שדוגלת בכל הגישות, זאת אומרת שבעצם הכל טוב הכל "חוקי" והכל אפשרי העיקר שיתקבל הצליל הרצוי בסופו של דבר, ואם אפיק את הצליל על ידי ניווט הצליל אל חלל מערות האף דייני, ואם זה ידרוש ממני צורת שירה אחרת אשאף להשיג אותה...
כנ"ל בנושא התמיכה, ישנם שיאמרו כך וישנם שיאמרו אחרת, עיקרון הדברים ובזה אסיים למרות שאפשר לכתוב מגילות בנושא, הוא, שכל אחד יעשה את מה שהוא מרגיש שטוב לו, ונכון לו. ובדרך כלל יש לו על מה לסמוך!!!

בהצלחה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2011 16:13 לינק ישיר 

תודה רבה.
אם אתה מוכן לשתף אותנו בתובנות שלך בנושא פיתוח קול, אולי תועיל לשתף אותי/נו
גם בנושא נוסף שאני קצת מבולבל בו.
והוא נושא התמיכה הבטנית בזמן הוצאת האויר, חלק מהמורים אמרו לי להכניס את הבטן בשעת הוצאת האויר ושללו לחלוטין את הוצאת הבטן בשעת הוצאת האויר.
ולעומת זאת חלק טענו שיש להוציא את הבטן עם הוצאת האויר.
האם יש דברים ברורים בעניין?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2011 14:16 לינק ישיר 

מסכים עם כל מילה, אני מקוה שהמורים לפיתוח קול יקחו את הדברים לתשומת ליבם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2011 13:17 לינק ישיר 

תודה רבה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > הכל סביב המוזיקה > לשמוע אל הרינה ואל התפילה > תובנה חשובה בנושא "פיתוח קול"
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext