בית פורומים עצור כאן חושבים

גבולות חופש פרשנות טקסט

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/5/2011 00:19 לינק ישיר 
גבולות חופש פרשנות טקסט

אין לך טקסט שאי אפשר לפרשו בכמה פנים אם מעט ואם שבעים. יש והכותב עצמו מתכוון לכמה פנים אך בדרך כלל מוגבלות כושר הביטוי ויצירתיות כושר הפרשנות יגרמו לדברים שבכתב ושבעל פה להתפוצץ כסלע ביד הפטיש.

כאשר באים לפרש טקסט לירי ספרותי, קל יותר לקבל את הגישה המרחיבה ולהתעלם כמעט כליל מכוונת המשורר, תרתי משמע. אין מניעה לאמץ כל צורת קריאה ופרשנות המספקת הנאה ו/או תובנה חברתית מוסרית.

פרשנות טקסט פילוסופי אידאולוגי צריכה, לכאורה להתאמץ להיות צמודה יותר לכוונת הכותב או האומר. השאלה היא לא האם "מותר" לפרש את הטקסט בכל פירוש שעולה על הדעת אלא מהי מטרת הפרשנות.

ברור לגמרי כי כאשר עוסקים בחקירת משנתו של הוגה מסוים, אין טעם להרחיק לכת בפרשנות חופשית. פרשנים יצירתיים יוכלו לפרש את "מיין קאמפף" כמניפסט הגורס שהיהודים הם הקבוצה היחידה בעלת זכות קיום ואת "הקפיטל" כקורא להנהגת קפיטליזם חזירי כדרך היחידה לניהול כלכלה צודקת. כדי לנתח את משנתו של כל הוגה מטעמי מחקר, על החוקר לעשות כל מאמץ לנחש את כוונתם המקורית של הדברים. פרשנות חופשית לא תשקף נאמנה את משנתו של נשוא המחקר.

כאשר הניתוח הוא לצורך הבנת הדברים, בחינת ללמוד וללמד, אזי כל כמה שמייחסים לאומר חשיבות וסמכות מעבר לדברים עצמם, גבולות חופש הפרשנות מצומצמים למדי.

אין בדברים משום סתירה ל"קבל את האמת ממי שאמרה", או בלשון החביבה על חברי הפורום, "אד הומינם". אם הדיון הוא למה התכוון המשורר וודאי שיש משמעות למה הוא באמת התכוון. מותר גם להתייחס יותר ברצינות לדברים שיצאו מפי מי שאתמחי גברא ואיתמחי קמיע. כמובן, שאין להסיק מכך כי גברא שאתמחי כל דבריו לעולם אמת וצדק, אך בהחלט ראוי להתבונן בהם ולנסות להבין את משמעותם גם אם על פניו הדברים נראים תמוהים.

לעתים הכותב עצמו עמעם במכוון את דבריו מטעמים שונים. במקרה זה מלאכת הפרשנות קשה הרבה יותר, אך אי אתה בן חורין ליבטל ממנה, אם חשוב לך לדעת מה הייתה כוונתו.

כדי לעמוד על אמיתתן של דברים לא די לדעת מה נאמר, אלא יש לחקור מדוע נאמר ועל איזה רקע. אי הבנת ההקשר הרחב עלולה להביא לידי מסקנות מוטעות בעיקר אם דנים בהיקשים והשלכות נוספות של הדברים.

איך עלינו לנהוג בפרשנות המקרא? כאשר אנו מייחסים למקרא סמכות כה חשובה ומחייבת, מצטמצמים מאליהם גבולות הפרשנות. הוא הדין כאשר אנו חוקרים מה הייתה השקפת המקרא ומה הן התובנות התיאולוגיות אותן רצה/ו המחבר/ים להנחיל.

המקרא פותח בסיפור הבריאה. נניח כי כולו אלגוריה כיוון שהוא עוסק בדברים ברומו של עולם. כנ"ל סיפור אדם חוה והנחש. אחר כך המחבר עובר לפירוט סדר דורות  חסר משמעות תיאולוגית.  בסיפור המבול יש  אמירה מוסרית נגד שחיתות. הפירוט המדוקדק של מידות התיבה ומספר ימי הגשם מצריך עיון. ברית הקשת מעוררת שאלות על רמת ידיעת חוקי הטבע הבסיסיים של הכותב. בסיפור בני נח אנו רואים מטרה לעצב את אופי העמים וסגנונם.  

אני רואה שהתחלתי לסטות מהנושא. אני רוצה לשאול מה הן הגבולות לפרשנות חופשית רדיקלית לטקסט. אין ספק כי מי שהיה קורא את הטקסט קריאה חופשית נטולת הנחות מוקדמות הוא היה מגיע למסקנות מאד ברורות. הכותב/ים היה בור גמור בכל הנוגע למדע והיסטוריה. מבחינה תיאולוגית המקרא מייצג אל מוגשם ואמונה בנסים ונפלאות.

הצורך של חלק מהמאמינים בהרחבה קיצונית מאד של הפרשנות ברור. קטעים שונים שאינם מסתדרים עם הידע המדעי, ההיסטורי והחשיבה הפילוסופית. האם ראוי וסביר להתעלם כמעט לחלוטין הן מההיבט הטקסטואלי, והן מההקשר ההיסטורי ולפרש את כל הטקסטים בכפוף למידע, לחשיבה ולנורמות שלנו? האם אין בכך משום רמיה עצמית.

הוא הדין לגבי חז"ל. אני לא מדבר על אגדות רבה בר בר חנא. אופיין וניסוחן אומר דרשני. אני מתכון לכל הרוח הנושבת בחז"ל. אמנם יש לא מעט מאמרים הנעימים לאוזן העצכחית, אך אי אפשר להתעלם מכל אותם מאמרים "קבליים" מובהקים אשר עורכי התלמוד לא רק שלא צנזרו אלא אף שתלום בכל מקום ללא הסתייגות.

בגישה המרחיבה הזאת ניתן הרי לאמץ גם את הזוהר ואת הקבלה. אלא מאי, אנו חשים, כנראה בצדק, כי נעשה שקר בנפשנו ולא זו הייתה כוונת הכותבים. וכי אין זה כך בפרשנות המקרא וחז"ל. האם מסתבר כי כל הניסים המופיעים סביב יציאת מצריים הם רק בכאילו? איזה סיבה הייתה לכותב המקרא לציין את פרשת השלו לדוגמא, אם מדובר באירוע טבעי? והאם כל הניסים המוזכרים בנביאים הם אכן לא כפשוטם. אני מנסה להיכנס לראש של הכותב/ים ולא מצליח להתחבר לרעיון.

אינני רוצה לדון כאן בהשוואה בין ניתוח טקסטים מאוחרים לניתוח המקרא. לא זו מטרת האשכול. אני גם מניח שככל שאנו קרובים כרונולוגית למועד כתיבת הטקסט אנו מרגישים  פחות משוחררים למתוח את חבל הפרשנות. אך האם המרחק הרב ממועד כתיבת המקרא ומחז"ל מאפשר הפקרות פרשנית מוחלטת ללא שום היצמדות לפשוטו של מקרא, ללא ניסיון להבין את מניעי הכותב וללא ניתוח פשוט לאור התקופה?

אני משתמש שוב בטיעון חזק המצוטט בשם החזון איש. כאשר ברצונך "לדייק" משהו מתוך טקסט, בעברית מדוברת לפרשן, עליך לומר איך הכותב היה יכול למנוע את פרשנותך המחודשת. זאת אומרת אם אתה מגדיר את גבולות הפרשנות כך שביטויים מסוימים או תיאורים מסוימים יתפרשו כפשוטן, אתה יכול לומר כי במקרה פלוני יש חריגה ולכן ניתן להרחיב את הפרשנות. אם גם במקרה שהכותב היה נחוש לא להשאיר מקום לפרשנות, עדיין מפרשנים, לא שבקת חיי לכל בריה.

במילים פשוטות, בהנחה שכותב המקרא דגל בהגשמה והאמין שבכוח נביאים לחולל נסים, האם הייתה לו בכלל דרך להעביר זאת, או שמא בכל מקרה מתנגדי ההגשמה והעל טבעיות, יפרשו את כל הביטויים כאלגוריה?

תוקן לבקשת הכותב.

תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 08/01/2012 00:27:32

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2012 23:34 לינק ישיר 

הדרת פרשנות רציונלית

http://www.haaretz.co.il/magazine/2.395/1.1610530

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2011 21:53 לינק ישיר 

רדף
מה עם השכיבנו?

"

יש לזכור שכל הצדקת הקיום של מוסדות דתיים המחנכים למצוינות דתית בדתות אחרות, היא שהם מאפשרים יצירת אווירה של שתיקה כדי לשמוע תשובה. מי שיקום בקרבנו ויאמר שציפייתו בתפילה היא לשמוע תשובה ייחשב להוזה ולמשוגע.

תפילה בעבורנו אינה דיאלוג, אפילו לא תהליך המביא לטרנספורמציה, שהרי אין לנו שום ציפייה שמשהו יקרה בינינו לבין אלוהים בשעה שאנחנו עומדים להתפלל. מבחינתנו זה תהליך של שינון סדרת טקסטים, ומצוינות דתית משמעה ביצוע נכון של שינון סדרת הטקסטים האלה.

"

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 16/05/2011 21:55:49

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2011 20:48 לינק ישיר 

תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 17/05/2011 08:24:53

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2011 20:41 לינק ישיר 

"ודמיינו עוד סיטואציה:: אתם משוחחים עם מאן דהוא על איזה נושא והלה פתאום פונה לקב"ה ומתחיל להסביר לו את עמדתו בענין. והלא למשוגע תחשבוהו! "

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2011 20:28 לינק ישיר 

מה -- הפורום הזה כה כפרני שאסור להתפלל בו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2011 20:24 לינק ישיר 

לרדףהשיג

ירדת מהפסים.
התפללת תפילה אישית!!!!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2011 20:22 לינק ישיר 

רדףהשיג כתב:
גם פינות בתפילה שמסתבר שבזמן הקדום היו אישיות, כגון תחנון, עברו מיסוד עם השנים. תפילת הקבע התארכה מאוד ולממילא לא נותר מקום לתפילה אישית.
יתר על כן -- אפילו המושג כוונה בתפילה --- שלכאורה מה יכול להיות יותר אישי ממנו? -- אפילו הוא לעתים מפורש כעוד טקסטים: ע"ע כוונות האר"י, שער הכוונות וכו'

הערה מענינת, עלי לכוון ביום פלוני כוונה פלונית ואם לא אני מקלקל במקום לתקן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2011 20:13 לינק ישיר 

אויש, אלוהים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2011 20:10 לינק ישיר 

לרדףהשיג

"יתר על כן -- אפילו המושג כוונה בתפילה --- שלכאורה מה יכול להיות יותר אישי ממנו? -- אפילו הוא לעתים מפורש כעוד טקסטים: ע"ע כוונות האר"י, שער הכוונות וכו' _"

לא הבנתי את דבריך.

1. איך דבריך שייכים לדברי בעלבעמיו שטען שהתפילה התארכה ולכן אין מקום לתפילה אישית(טענה בעייתית בפני עצמה שהרי תפילה אישית אינה תלויה באורך התפילה)

2. ברור שתפילה דורשת כוונה וזה שרוב האנשים לא מצליחים לכוון בתפילה זה רק מוכיח על  חולשה שלהם.

והעובדה שיש תפילה שנקראת כוונות האר"י או שער הכוונות או דרך הכוונות או שביל הכוונות אינה משמעותית כלל לנושא הכוונה בתפילה כי מדובר בשם של תפילה ולא יותר.

הנה דוגמא אחת מני רבות שראיתי באינטרנט לגבי השאלה איזו כוונה ראוי להתכוון בתפילה: 

"שאלה: אני מכוון בתפילת שמונה עשרה בכוונות שבסידור חזון בעובדיה ואני יודע שזה לא מספיק. האם הרב יכול לפרט לי לפחות את הכוונות השלמות והראויות לברכת אבות?

תשובה: די בכוונות הכתובות בסידור (אולי בסידור "קול יעקב" של הרב אליהו יש יותר), כי אין בכוחנו היום לכוון כראשונים ויש בזה אולי משום יוהרא ודי לנו אם נכוון פירוש המלים הפשוט וכוונת אדנות (אדון הכל היה הוה ויהיה) בברכות. וה' ישמע תפילתך עם תפלת עמו בית ישראל.
הרב רואי מרגלית. "

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2011 18:12 לינק ישיר 

( רדף, לסוף דבריך, ראה דברי ריה"ל בכוזרי על ההבדלים בנוכונות למסירות נפש שבין "טעם"  ל"הקשה" )

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2011 17:54 לינק ישיר 

נורת_אזהרה כתב:
אני חולק על התובנה שהעלית כי כמעט כולם חשים כך. אני לא חושב שרבים כל כך היו מוכנים לחיות חיי עוני רק כדי לקיים ריטואל טקסי.

עוד take לגבי השאלה הזאת [שלא תרגיש שהתחמקתי או דחיתי אותך בקש]:

ניקח כדוגמא אתיאיסטים שחירפו נפשם למען כל מיני מטרות -- למשל הקומוניסטים שנלחמו נגד הנאצים במחתרת בצרפת או רוסים שהקריבו את חייהם בקרב סטאלינגראד: הרי החבר סטאלין לא הבטיח להם 70 בתולות בעולם הבא בעבור כך -- אדרבא, חלק מן המטרה שהם נלחמו בעבורה הייתה למגר כליל את האמונה בעולם הבא ... ונשאלת השאלה --- אז למה הם הקריבו את חייהם? מה הם חשבו שייצא להם מזה?

אני לא אתיימר לענות על שאלה זו --- אבל נדמה לי כי לאור שאלה זו ברור שהפסיכולוגיה האנושית היא דבר מה מורכב מאד -- וכך גם היחסים החברתיים. 

אולי חלק מהתשובה לשאלה נעוץ בכך שהם, האנשים שאנו מדברים עליהם, לא שאלו את עצמם את השאלה הזאת? ואם שאלו -- אולי גירשו שאלה זו מראשם? ואם לא גירשו, אולי ענו עליה לעצמם לא בכנות? 

ואולי הוא הדין לגבי מה שאתה שואל? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2011 17:36 לינק ישיר 

נורת_אזהרה כתב:
רדףהשיג,

קראתי את דבריך, ואני חייב להודות שפעמים רבות אני חש כמוך, שרבות מהמעשים שלנו הם בגדר טקס בעלמא, ולא צריכים להתייחס אליהם יותר מדי ברצינות.

זה שהם טקסים בעלמא לא אומר שלא צריך להתייחס אליהם ברצינות. צריך להתייחס אליהם במלוא הרצינות -- אבל כטקסים ולא כמשהו אחר. הטעות של בעלי תשובה מסויימים בתחילת דרכם מחד ושל אנטי דתיים שלא מבינים עניין מאידך היא להתייחס לאספקטים מסויימים של הדת בתור משהו אחר מאשר מוסכמות. 

אך בכל זאת, יש לי כמה שאלות:

ראשית, למה שנמשיך לשחק במשחק הזה? אם אין באמת מישהו ששומע למילים שאני מדקלם יום יום, ולי עצמי אין ממש עונג לעשות זאת, למה להמשיך עם זה?

וכשאתה שר המנון או מצדיע לדגל מישהו מקשיב לך? (האם מישהו אפילו מעמיד פנים שמישהו מקשיב לו כשהוא מבצע פעולות אלו?) הטקס ממלא צרכים פסיכולוגיים שתופעות אחרות אינן ממלאות -- וזו הסיבה שאנשים משתתפים בהם. עכשיו -- אם אתה לא רוצה להשתתף בכה"ג --- אני לא אלך לשכנע אותך לעשות זאת. כל שאני יכול לעשות הוא לנסות להסביר למה בפועל אנשים עושים את זה.

[והערה: אני אישית מאמין באלוהים ובהשגחה ובתפילה --- אבל הפואנטה שלי היא רק שמה שאנו קוראים לו "תפילה" איננו תפילה אלא רק "תפילה"... ואני לא נגד, אגב, כאמור.

(אגב -- זו תמצית הביקורת של ישו על התפילה הממוסדת. אלא שהוא ראה בכך משהו רע -- "צביעות" בלשונו -- ואני לא: אני חושב ש"צביעות" היא שם אחר, בעל קונוטאציות שליליות, ל"תרבות". ואי לכך, כל אדם שקצת עולה על דרגת קוף -- כלומר, כל אדם --- שומה עליו שיהיה "צבוע" -- לפחות קצת. וככל שהוא תרבותי יותר כך הוא גם יותר "צבוע".)]

שנית, אני חולק על התובנה שהעלית כי כמעט כולם חשים כך. אני לא חושב שרבים כל כך היו מוכנים לחיות חיי עוני רק כדי לקיים ריטואל טקסי.

אני דיברתי על טקסים ומיתוסים ---- לא על כל האספקטים של אורחות החיים הדתיים. 

הראיה שהבאת מה"ווארטים" שבו כל אחד אומר ככל העולה על דעתו לא שכנעה אותי. עובדה היא שבענייני הלכה אנשים נזהרים יותר ואומרים רק דברים שבעיניהם ראויים להיאמר. יש עניין נפרד של "דרוש וקבל שכר", גם אם הדברים הם במפורש לא נכונים.

זו ממש ההגדרה של בדיון --- ש"יש עניין" לעסוק בו הגם שכולם יודעים שזה שקר... -- הלא כן?

גם דיבור עם אלוקים מחוץ לתפילה אינו כל כך מופקע. יש סיטואציות רבות בהן אתה רואה מישהו (או מישהי) מצמיד ידיים וממלמל משהו כמו: "ה', בבקשה תעשה ש...".

בהחלט -- וגם אני עושה כן (לעתים קרובות יותר מן הממוצע -- להערכתי). אני מדבר על התפילה הממוסדת.

אולי התירוץ הליטאי על תפילה כעומד בפני מלך הוא תירוץ אמיתי, לשם שינוי (ולא סתם ווארט...).
אני חושב שיש הרבה מה להאריך בזה. אולי כדאי לפתוח אשכול מיוחד על הנושא.

תפתח -- אם יהיו דברים מעניינים ואם יאפשר לי הזמן, אני אצטרף..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2011 17:22 לינק ישיר 

בעלבעמיו כתב:
גם פינות בתפילה שמסתבר שבזמן הקדום היו אישיות, כגון תחנון, עברו מיסוד עם השנים. תפילת הקבע התארכה מאוד ולממילא לא נותר מקום לתפילה אישית.

יתר על כן -- אפילו המושג כוונה בתפילה --- שלכאורה מה יכול להיות יותר אישי ממנו? -- אפילו הוא לעתים מפורש כעוד טקסטים: ע"ע כוונות האר"י, שער הכוונות וכו'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2011 18:42 לינק ישיר 

איך תסתכל על אדם שבשעת צרה אומר פרק תהילים, תתייג אותו משוגע גם כן? זה די מצוי.
בסוף התפילה לפני יהיו לרצון מותר להוסיף בקשות פרטיות כידוע. (למען האמת, כנראה עדיף להוסיף אותן בשמע קולנו). אתה בוחר לשון ספונטנית או מחפש נוסח?
כבר רב סעדיה גאון חיבר שתי תפילות ליחידים, "למי שירצה להתקרב לבוראו בתפילה"
(ספרי התחינות לנשים ביידיש שהיו נפוצים פעם גם הם מייצגים אותו דבר. תחינה לזיווג, תחינה לבנים, תחינה לילדים הגונים...).

אלא ההגדרה היא שבעינינו היום תפילה צריכה להיעשות דוקא בצורות קבועות ולא בדיבור ספונטאני, גם כשאנו רוצים לבקש דבר ולא רק לקיים מצות תפילה. .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2011 16:26 לינק ישיר 

איך נסתכל על אדם שמתפלל תפילה ספונטנית? האם לא נתייג אותו כמשוגע (או כברסלבר)?
ביום כיפור, שלכאורה הווידוי ובקשת הסליחה אמורות להיות אישיות, תפילת היום אינה מותירה מקום לתפילה אישית. יתירה מזו חז"ל קבעו שכל תפילה אמורה להאמר בלשון רבים, מה שהופך את התפילה בהכרח לפחות אישית.
נראה לי שבימינו תפילה אישית נותרה נחלת נשים שהחיוב התפילה ההלכתי שלהן מצומצם יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > גבולות חופש פרשנות טקסט
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext