בית פורומים ספרים וסופרים

אגדות חז"ל כמילתא דבדיחותא

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/5/2011 13:34 לינק ישיר 
אגדות חז"ל כמילתא דבדיחותא

זכור לי כמעט מעל לכל ספק כי לאחרונה ראיתי באחד הראשונים כי אגדות חז"ל התמוהות הן מילתא דבדיחותא, כפי שמוזכר בכמה מקומות שרבה היה פותח את שיעורו במילתא דבדיחותא. לא הצלחתי למצוא את המקור.
מישהו יודע במה מדובר?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/5/2011 03:40 לינק ישיר 

חברה

חז"ל עדיין לא היו נזירים שחורים שצריכים לשחק אותה רציניים כל הזמן. הם היו אנשים טבעיים, חריפים, עם רגשות, ידעו גם לכעוס, להעלב, וכן, גם לעקוץ ולהתבדח.

אם תפתחו את הראש, תתחילו לראות כמה חידוד וצחוק מלאים כל אגדות חז"ל, בין אם זה מדרשי אגדה על הכתובים, בין אם זה מאמרים העוסקים בהגות, ובין אם זה סיפורים.

כשתדעו לעשות זאת, תוכלו למצוא עוד מימד של יופי והנאה בחז"ל.

כל טוב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2011 14:35 לינק ישיר 

לא. אבל הדבר תלוי בשאלה גדולה הרבה יותר, והיא מה עניינו של התלמוד בכלל, שהרי אין בו הכרעה כמעט בשום דבר. לא כאן המקום לדון בזה (לפחות לי אין חשק עכשיו), אבל ניתן בהחלט לומר שהתלמוד נותן לנו את התורה שבעל פה בצורתה הזורמת, דהיינו הדיונים בבית המדרש עצמם יחד עם האוירה שסביבם - ולכן ישנם כל מיני תיאורים שאינם נחוצים לכאורה, כמו הוה תלי בעיברא דדשא וגברא דדחינן ליה בגילי דחיטי ומדחי וכדו' וכדו'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2011 18:13 לינק ישיר 

טוב תודה.

אך הא גופא שרבינא ורב אשי כתבו את הדברים לא 'מסייע ליה למהר"ל'?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2011 10:51 לינק ישיר 

תודה על הסיוע.
בישיבות, כידוע, לא נהוג ללמוד ברצינות את האגדתות, ואם מישהו טורח לקרוא אותן הרי שהוא עושה זאת כקורא שמו"ת, במקרה הטוב. ישנם הקוראים תיגר על התופעה - אך מדברי הרשב"ץ הנ"ל עולה הצדקה לכך. עניינן של האגדתות הוא לאפשר לפוש בין הלכה להלכה, ואם כך אין סיבה שנלמד את ההלצות שבין הסדרים ברצינות. אם רוצים ללכת לאור חז"ל, אנחנו יכולים להמציא (ובאמת ממציאים) הלצות משלנו.

לכן, לשאלתך מדוע או משקיעים בזה כל כך הרבה זמן ומאמץ - האמת היא שרובנו לא משקיעים בזה כל כך. מי שכן משקיע, ודאי שלא סובר כרשב"ץ. המהר"ל, למשל, היה רואה בכך כפירה גמורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2011 02:31 לינק ישיר 

עיק,

לאחר העיון בבלוג שהביא מוטיבןשלום אני חייב להודות שע"פ דברי רובם שם הצדק איתך.
אלא שעדיין אינני קורא לזה קלות ראש ח"ו. וכדברי הנ"ל בענין ה'תשמיש קדושה', (והא גופא מוציאתו מדי קלות ראש).
ולשון ר' ידעיה הפניני וכן האברבנל שדברים אלו אין בהם 'שום' תועלת (ושום חזוק) מלבד לתועלת הרווחת הלומדים.

ועיין עוד בדברי הרשב"א שם, שהטעם לזה כדי להעיר את הקהל שנרדמו...

ולאחר כ"ז מעניין למה כתבוהו רבינא ורב אשי? ולמה אנחנו משקיעים בזה כ"כ הרבה? וכי אין זה ביטול תורה?
וכי לא כדאי שיירשמו את ההלכות בלבד, ואנחנו נפסיק כשנצטרך להפסקה?
ואולי זהו ענין ה"שיחת חולין של ת"ח שצריכים לימוד"?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2011 23:23 לינק ישיר 

שת ושיחת חולין,

הדבר שנראה לי כי מוסכם שעולה מתוך דברי הרשב"ץ, הוא כי לאגדות חז"ל אין ערך עצמי אלא מטרתן - לפחות בעיני יושבי בית המדרש שבו נאמרה האגדה - הוא לספק הפוגה ללומדים. מאחר שכך, אינני רואה מדוע להעמיס באגדות אלו דברים שאין בהם, ולפרש "בדיחותא" במשמעות רצינית כל כך. נדמה לי שכל יושב בית מדרש מבין בדיוק מהי בדיחותא במלוא מובן המילה, ואך היא תורמת ל"הקללה" של אוירה רצינית, מכבידה ולא-פוריה מדי.
ודאי שבידור המשמש ללומד כדרך "להשתחרר" מעט על מנת שיוכל לשוב ללימודו אינו דבר קטן כלל - זה בדיוק מה שבא הרשב"ץ ללמדנו בכל פירושו למשנה זו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2011 12:21 לינק ישיר 

עיק,
זה ענין של פרספקטיבה. ועם הנחה מוקדמת שהרשב"ץ היה לכל הפחות יהודי החרד לדבר השם, יובנו הדברים כפי שפירשתי. אכן ניתן לפרשם גם כדבריך, אך קשה לומר כן על הרשב"ץ. אפי' קלים יימנעו מלדבר סרה על דבר השם ח"ו. ושוב כמובן שאכן מחלק הוא בין הלכות לאגדתות, ובפרט אגדתות תמוהות, אך לא שהופך אותם לבדיחות.
ובאופן אחר קצת, כשהאדם מטייל לשם שמים, 'הטיול' שונה. הטיול הופך קדוש. וכן לענין האגדתות, אין זו ליצנות גרידא ח"ו אלא 'מכשירי' לימוד, וע"ד רבה שפתח במילי דבדיחותא, 'בכדי' שאח"כ יוכלו לשבת באימה. ועי"ז הופכים הדברים לשיחת חולין של ת"ח שצריכים לימוד, ולא שהופכים בדיחה לעמקות, אלא שהבדיחה היא באופן אחר לגמרי.
(אגב, אני לאו דוקא אומר שלדברי הרשב"ץ נאֹמר ש'טמונים באגדתות 'דברים עמוקים''. את זה לא אמר הרשב"ץ בדבריו, אך מכאן ועד בדחנות הדרך רחוקה. ואולי גם לדברי הרשב"ץ אכן הדברים עמוקים).

שיחת_חולין,
תודה על התמיכה ועל הסיפור.

סיפורו של מוטיבןשלום יותר מפורסם.
תודה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2011 11:46 לינק ישיר 

שיחת חולין,
יישר כח.

מזכיר את הסיפור על  מישהו שגער ביהודי אחד שבשעה שהיה מניח תפילין התעסק בתיקוני העגלה, אמר לו רבי יצחק מברדיטשב, אדרבה, אשריהם ישראל שאפילו בשעה שמתקנים את העגלה - הם מניחים תפילין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2011 11:22 לינק ישיר 

אגב, במאמר המוסגר, הויכוח הנ"ל בהבנת דברי הרשב"ץ מזכיר לי סיפור יפה ששמעתי שאירע לפני כמה שנים באחת הישיבות בחו"ל.
אחד הבחורים שכב במיטתו בשעת בין הסדרים כשהוא לבוש מכנסיים קצרות ובאוזניו אוזניות והחזיק בידיו "ר' חיים" ועיין בו. לאחר מספר דקות נכנס ראש הישיבה לחדר. למראה המחזה המוזר, מחה ראש הישיבה בבחור נמרצות: "כך אתה לומד ר' חיים?!" הבחור לא התבלבל והשיב לו תשובה גאונית: "לא הראש ישיבה, כך אני נח..." נשקו ראש הישיבה על מצחו והלך לו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2011 11:01 לינק ישיר 

שת,
ניכרים דברי אמת

עיק,
פשט עקום
הרשב"ץ לא משווה את האגדות לטיולים עצמם, אלא ל'תכלית' שבהם, דהיינו, הרחבת הלב ללימוד, ופשוט.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2011 09:49 לינק ישיר 

שת,

נדמה לי שלא כיוונת יפה. הרשב"ץ הרי מסביר כיצד בכל מעשיו של האדם, אף הגשמיים, שלכאורה אינם עניין לעבודת ה' והם אפילו ההפך ממנה, ניתן לצקת תוכן משמעותי ולהופכם לחלק מהעבודה. האגדות מושוות במסגרת זו לטיול בשווקים וברחובות, ולא ללימוד תורה מסוג אחר. ליתר פירוט, זוהי הציעת דבריו:

"וכשימצא גופו חלוש מהלימוד ויצטרך לטייל מעט בשווקים וברחובות" - שזהו לכאורה ביטול תורה גמור - זה אינו, אלא "יכוין בזה כדי להרחיב לבו לשוב לתלמודו", וכך יהפוך זאת לבעל ערך. ומנין לנו שכך הוא? יש לנו כבר תקדים בדברי חז"ל, שהרי "כי הוו רבנן חלישי מגרסייהו הוו אמרי מילי דבדיחותא". אחרי שהעלנו כך, שאף לביטול תורה ושוטטות ברחובות יכולה להיות משמעות אם הדבר נעשה לצורך מטרה נכונה, ממילא הרווחנו דבר נוסף, והוא ביאור עניין תמוה משכבר הימים - "וזהו ענין האגדתות הזרות הנמצאות בתלמוד".

כנלע"ד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2011 01:31 לינק ישיר 

פשוט הדבר שאין כוונת הרשב"ץ להפוך את האגדתות לבדיחותות, נהפוך הוא. המעיין בדבריו יראה שרצונו להפוך את ה'בדיחותות' לאגדתות.
היינו, ש"כל מעשיך יהיו לשם שמים" - וגם לנוח קצת מהלימודים כשצריך להתרענן. וזהו ענין האגדתות שבגמ' ש'לכאורה' זרים הם. אלא ענינים 'שיחה קלה' להירגע בין הפרקים.

וז"ל:

"וכשימצא גופו חלוש מהלימוד ויצטרך
 לטייל מעט בשווקים וברחובות יכוין בזה כדי להרחיב לבו לשוב לתלמודו וכמו שאמרו
 רז"ל כי הוו רבנן חלישי מגרסייהו הוו אמרי מילי דבדיחותא וזהו ענין האגדתות
 הזרות הנמצאות בתלמוד".

ודברי הפנ"י בביאורו הב' הם דברי הרשב"ץ.

ופשוט שרואים בדבריו 'הודאה' שאין האגדתות הזרות באותו רמה של 'לימוד הלכות', אך לזה לא הוצרכנו לרשב"ץ, והדברים פשוטים. ואולי כן צריך להעיר לפלוני ואלמוני.

ואגב, לענ"ד שיטת הפלפול לעומת שיטת הלימוד לאסוקי שמעתתא אליבא דהלכתא, הוה מעין 'מלתא דבדיחותא' לעומת 'לימוד אמיתי'. והם הם דברי הפנ"י הנ"ל בביאורו הא'.

תוקן על ידי שת ב- 20/05/2011 01:33:32

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2011 12:05 לינק ישיר 

המגיבים צודקים, כמובן - לא באתי להתייחס לשאלת חלוקת המשניות לאבות, אלא למיקום של דברי התשב"ץ הנ"ל בדפוס שאני מכיר. כפי שהסתבר לי עת, באמת בגרסה שבפרויקט השו"ת זה לא כך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2011 07:00 לינק ישיר 

עיק כתב:
כדאי גם לציין שנפלה טעות בציון המקור שהזכיר מבקר הנכבד, ודברי הרשב"ץ האלה נמצאים על  משנה יג בפרק ב, ולא יז כפי שצויין.

במגן אבות שבפרויקט השו"ת זה במשנה יז, אם כי בחלוקת המשניות שלפנינו אין כלל משנה כזו, והציטוט שעליו נסובים דברי הרשב"ץ - וכל מעשיך יהיו לשם שמים - נמצא בכלל במשנה י"ב, ושם אכן נמצאים דברי הרשב"ץ במגן אבות שב-DBS.

וע"ז באעה"ח
מבקר הנכבד

תוקן על ידי mevakeir ב- 18/05/2011 07:11:43

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2011 01:48 לינק ישיר 

עיק, יש כמה גירסאות בחלוקת המשניות לאבות.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > שירה ספרות ופרוזה > ספרים וסופרים > אגדות חז"ל כמילתא דבדיחותא
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext