היתה לי השבוע איזה אפיזודה קטנה עם אחד ממנהלי המשנה בפורום. אני רוצה לשתף בה את הקהל הקדוש כחקר מקרה עבור איזה תחושה שלי- שאני מניח שאני לא היחיד שחש בה- שבאחרונה משהו לא לגמרי כשורה עם האופן שבו הצנזורה פועלת כאן. אני מודע לכך ומעריך את העובדה שמנהלי המשנה עושים עבודת קודש שאין מתן שכרה בצידה ועם זאת אני חושב שיש להזכיר להם מפעם לפעם מה מקומם ושלמרות הכל יש איזה קוד אתי שהם צריכים להישמע לו ויש יותר מאשר טעם לפגם כאשר מתעורר הרושם שיש ביניהם כאלה המשתמשים בכוח הניתן בידיהם לצרכי נקמנות והתחשבנויות קטנוניות.
הסיפור שלנו מתחיל באשכול שפתחתי השבוע שעסק באיזה עניין טכני שספק אם יש יותר מ-2 או 3 אנשים כאן שזה בכלל עשוי לעניין אותם ומתוכם ספק אם יש אפילו אחד שהיה מטריח את עצמו לקרוא את כל הטקסט ההוא חוץ מאשר אולי ברפרוף. ובכל זאת העליתיו כי היה בו השלמה לדיון אחר שפתחתי. כצפוי, עד לסוף אותו היום אף אחד לא הגיב למה שכתבתי.
בסוף היום נכנסתי לאשכול הנ"ל על מנת לומר בקיצור את הרעיון העיקרי של הטקסט הארוך ולהוסיף גם נקודות הבהרה כלשהם. את הודעתי השניה הנ"ל העזתי לפתוח במלים "אני מאד מרוצה מכך שאף אחד לא הגיב כאן כי אין לי כוח לשטויות שלכם" וסיימתי במלים "אז אלא אם כן יש לך משהו ממש מבריק לומר הימנע מלהגיב כאן" או משהו בסגנון.
מיותר לנסות להסביר את האמירה הזאת, את הציניות והדו-משמעות שבה יחסית לרקע שעליה היא נאמרה (אדם מנסה לעורר רושם שהוא לא מאוכזב מזה שאף אחד לא התייחס ומתבטא בסגנון "אני לא צריך את התגובה שלכם" תוך כדי נסיון נואש למשוך תשומת לב לאשכול שלו). זה יותר גרוע מלנסות להסביר בדיחה להונגרי. למען האמת הייתי מודע לכך שרוב האנשים יקחו את האמירה הזאת ברצינות גמורה ובכל זאת כתבתי אותה כי זה די הולם את המסיכה שאני חובש כשאני כותב בניק הזה. קולמוגורוב (הניק, לא בהכרח האדם שמאחורי הניק, אבל זה כמובן לא מעניינו של אף אחד) הוא בחור מרושע שבאופן כללי מתעב את המין האנושי. אני חושב שאין בכך כל רע כל עוד אני לא פוגע באף אחד באופן אישי (כפי שנוהגים כאן צדיקים גדולים אחרים) . בכל אופן אני לא עושה זאת יותר מאחרים. אדם לא חייב להסתובב עם שלט שעליו כתוב "אני בחור נחמד", לפחות לא כל עוד הוא לא עובד עם ילדים או מפגרים, שבודאי אין הרבה מהם בפורום החושבים.
בכל אופן אני מסכים שבדוחק, בעיניים מאד מחמירות אפשר לראות באמירה הזאת שלי כאמירה גבולית מבחינת תקנון הפורום המקודש. ובודאי לא הייתי מתלונן על התעוררות זעמו הקדוש של המנהל התורן לו היה מסתפק בלצנזר את דברי או להגיד שהם לא מקובלים.
אבל כנראה שמישהו תופס את תפקידו ביותר מדי רצינות . מבחינתו יש לו מעין תפקיד חינוכי. הוא רצה כנראה שארד על ברכי בהכנעה ואבטיח להיות ילד טוב, ולא- הוא מוחק את כל האשכול. והוא לא הסתפק בכך אלא אף הוסיף כמה תובנות מחכימות על אישיותי. כמובן שלא הייתי יכול להיענות לו עבור כל הון דעלמא. זה היה בלתי נמנע ובעקשותי חתמתי את גורל האשכול הנ"ל לגניזה. לא שאני מזיל דמעות על כך, ההתנהלות הזו של מנהל המשנה היא מעט דורסנית לטעמי, אבל זה לא היה מניע אותי לפתוח אשכול.
מה שהניע אותי לפתוח אשכול זה, היתה תגובתו של מנהל המשנה הנכבד (תארו לעצמכם מה רב כוחו של המנהל עצמו אם מנהל המשנה כך) למחאתי, שהבהירה לי שמבחינתו יש לו איזה חשבון לסגור איתי ולכן הוא מנהל איתי מריבה אישית שבה ידו תהיה בכל מקרה על העליונה כי הוא מחזיק בידיו מחק.
וכה כתב לי אותו מנהל (אני מרשה לעצמי לצטט תכתובת פרטית מאחר והיא יצאה מתוך תיבת מנהלי המשנה שיש לו דין של הודעה רשמית ממקור הסמכות העליונה בפורום):
כתבת שאחת היא לך אם אני אמחק או לא אמחק. והנה כבר שלחת 2 הודעות בעקבות מחיקתי את האשכול שלך.
משמע - זה כאב לך. זאת אף על פי שניסית לשחק אותה אדיש (כפי שאתה מנסה לשחק אותה פעמים רבות בפורום: גם מבלה פה שעות וגם מעמיד פנים שמתחת לכבודך בכלל להכנס לפה).
ובכן - זה אכן נועד להכאיב לך. לעתים לומדים רק בדרך הקשה. רצונך לכתוב בפורום? למד לכבד את הפורום ואת יושביו.
כמה הילכתא גברוותא איכא למשמע מינה! יש לדייק בהודעה הזו כמו שמדייקים בשטיקל תוספות. לפי דרכנו נמצינו למדים: א. שעיני מנהלי המשנה משוטטות בכל הארץ לדעת כמה שעות כל אחד מבלה בפורום. ב. מנהל המשנה מפתח לו כל מיני פרשנויות דמיוניות ואובססיות פרטיות לשבור את מי שמנסה לשחק אותה אדיש (אולי שכחת זאת מנהל משנה נכבד אז אני מזכיר לך: אני לא בחורה יפה!) ג. מנהל המשנה הנכבד דוגל באקטיביזם ניהולי, הוא צריך להכאיב כדי לעצב את הנפשות הרכות של המבקרים בפורום. מי שלא מסתובב עם שלט שעליו כתוב "אני מכבד את יושבי הפורום" יכאיבו לו עד שיאמר רוצה אני.
אדהכי והכי מתוך דבריו הצלחתי כבר להבין כנראה מי הוא אותו מנהל ומה הוא רוצה ממני ומה פשר ההתחשבנות הקטנה שלו אתי. אין זה כמובן מעניינו של אף אחד ולא אפרט, אבל מסתבר שהייתי יכול להיות הסבא רבא הוירטואלי של הבחור הזה. כבר שנים אני מחכה לקידום בפורום הזה , אני כאן כמעט מההתחלה ועוד לא קיבלתי אפילו את המפתח לשירותים של הפורום והנה הבחור הזה עלה כמטאור והפך בתוך זמן קצר לאחד משועי הפורום ונכבדיו, לא דבר קטן הוא. ויגבה לבו בדרכי ה' והוא כבר עומד הכן לחנך אותי. כשצריך הוא אפילו יודע לזרוק כמה מילות עידוד כפי שעשה באשכול אחר בו נתן לי להבין שאני עושה את זה כמו שצריך.
תאמרו, למה אני מייגע כל הקהל הקדוש בסיפור המגוחך הזה? כי איכשהו שמתי לב שהמקרה שלי הוא לא המקרה הבודד ושיש מקרים הרבה יותר אבסורדיים שמעוררים תהיות רבות.
כבר כתב ובר שהלגיטימיות של הסמכות נגזרת או מן הכריזמה או מן המסורת או מן הביורוקרטיה. אבל שהמחק יימסר למשתתפים מסוימים על מנת שיוכלו להטיח קוגלים וירטואליים בפני יריביהם בלי שלא-ל ידיהם יהיה להשיב מנה אחת אפיים? כן לא ייעשה במקומנו. כוח אבסולוטי מביא איתו השחתה אבסולוטית.
בזמנו כשהרב סיינפלד עוד ניהל את הפורום ברמה הוא היה עומד על כך שהוא התליין הראשי שאין ערעור אחר פסק דינו ושאין הוא חייב בדין וחשבון לאף אחד. אבל יחד עם זאת הוא גם עמד על כך שלא להיגרר ולא לקחת חלק במריבות הטפשיות וקטנוניות שמתעוררות בהכרח מפעם לפעם. הוא דאג להישאר מעל כל זה וכך הצדק נראה ולא רק נעשה. לכן הוא היה מקובל על כל העדות החוגים והאסכולות וכולם הסכימו שמדובר במנהל קשוח אבל הוגן, מנהיג חזק לעם חזק.
הדורות יורדים ואין לנו לצפות שגם היום עדיין יהיו מנהיגים כמו פעם , כמאמר החכם מכל אדם אל תאמר שהימים הראשונים היו טובים מאלה. דור דור ודורשיו ויפתח בדורו כשמואל בדורו. יש אלטרנטיבה למנהיג כריזמטי שנמצא מעל למריבות ולקטנוניות . אפשר למשל להיעזר בשירותיהם של ביורוקרטים עם דימוי ציבורי של חסרי פרצוף ונטולי אישיות שתופסים את תפקידם כעניין טכני של עמידה על קוצו של יוד של התקנון המקודש.
ואם לא זה ולא זה, לפחות שלא יסתתרו מאחורי ניק סתמי. מתעורר הרושם שחלק ממנהלי המשנה חובשים שתי כובעים. ביום יום הם משתתפים יחד עם כולם בהטחת קוגלים , אבל כשמישהו לא נזהר בכבודם הם מיד הולכים לחבוש את הכובע השני כדי שיוכלו להטיל למערכה את נשק יום הדין. אין לי התנגדות לכך שמי שלא נמצא מעל למריבות ישתתף בהנהלה, אבל זה צריך להיעשות בשקיפות. שיעשה את זה באותו ניק שבו הוא משתתף במריבות. לחילופין שיעשה רק משימות טכניות שאינם דורשים שיקול הדעת.
גם אני החזקתי פעם את סיסמת מנהלי המשנה, אבל לא חשבתי שהוא מעניק לי סמכות מוסרית כלשהי , שלא לומר שלא העליתי על דל מחשבתי את הרעיון להשתמש בזה על מנת להשיג יתרון בויכוח עם מישהו. מתעורר הרושם שהמוסר הפשוט הזה כבר אינו נר לרגליהם של כל העוסקים במלאכת הקודש.
אפילו כאשר מצנזרים מישהו בצדק גמור , אני חושב שיש בכך טעם לפגם כאשר המוחק מאפשר לעצמו להכניס הערות היתוליות ולהתעלל במי שנמחק, כפי שקורה לאחרונה לא פעם. אם אתה מחזיק בידך מחק אתה לא נמצא על אותה מדרגה כמו זה שאותו אתה מצנזר. זה ממש לא גבורה גדולה להיות שנון נגד מי שאתה סותם את פיו.
אבל המקרה הכי חמור שנתקלתי בו , היה לא מזמן. ראיתי אחד מחברי הפורום פותח ללא כל פרובוקציה במתקפה שלוחת רסן נגד חבר אחר בפורום תוך שהוא מוסיף אזהרה אל מנהלי המשנה שאם מילה אחת שלו תימחק הוא פורש מן הפורום. והמתקפה המשיכה הודעה אחר הודעה בלי שאף אחד יתערב. והמותקף? מסתבר שהוא לא כל כך פופולרי בקרב מנהלי המשנה, כל התגובות שלו נמחקו! לא היה אפילו ניסיון להציג מראית עין של הגינות. אני חושב שמישהו חייב תשובה לגבי עניין זה. ואני חושב גם שעל חברי הפורום האחרים כשהם רואים התנהלות כזאת החובה למחות.
מאי תקנתא? איני יודע, אבל שתיקת הכבשים לא תועיל. צריך שמנהלי המשנה-שבודאי הם אנשים הגונים אבל לפעמים בעידן ריתחא חלק מהם מאבד את הצפון- יבינו שעיני הקהל פקוחות ושאין הם עושים כאן כבתוך שלהם, עם כל ההערכה לפעלם. אני קורא למשתתפים אחרים שבאם יש להם ביקורת או התרשמות דומה שיביעו כאן דעה . כמובן גם מנהלי המשנה מוזמנים להגן כאן על עמדתם.
הכותב וחותם לכבוד הפורם וגולשיה
אנדריי ניקולייביץ
נ.ב. מן העניין לציין שלמרות שהודעתי למנהלי המשנה שיש לי ביקורת נוקבת על התנהלותם, הם אפשרו לי ברוב הגינותם לפתוח את האשכול הזה והבטיחו לי שלא לצנזר אותי גם אם יהיו להם אי אלו הסכמות לגבי האופן שבו אני מתאר את הדברים.