| נשלח ב-13/7/2011 09:57 |
|
| |
הנהגת האשה על פי הרמב"ם - עוד השפעה איסלמית?
ידועים דברי הרמב"ם אודות הנהגת האשה שלא תצא מביתה וכו'.
אני מחפש את התייחסות הראשונים המסתייגים מקביעותיו הללו,וחולקים על דברי הרמב"ם האלו?
האם מישהו מביניהם העלה את הרעיון שייתכן ודבריו הם לפי ההשפעה התרבותית ( איסלמית קיצונית מטורפת ) בימיו ואינה כלל בהתאם לדעת חז"ל ? ( שזה לפי דעתי האמת, כהמשך ליתר ההשפעות בדעותיו )
תוקן על ידי מוטיבןשלום ב- 13/07/2011 09:58:46
|
|
|
|
| נשלח ב-18/1/2012 15:29 |
|
| |
פילון האלכסנדרוני כותב בספרו "נגד פלאקוס" אודות הנשים היהודיות באלכסנדריה בזמנו שהן " מסוגרות לבלי צאת מפתח ביתן.והבתולות מסתתרות בחדריהן שמטעמי צניעות נמנעות מראות פני גברים .ואף לא של שאריהן הקרובים ביותר "
וזה מזכיר את גישת הרמב"ם שגם חי במצרים בין פראים. אם כי מה שכתב פילון אודות מנהג הבתולות זה ודאי ההיפך ממה שהורו חז"ל במסכת מגילה כלקח ממעשה תמר.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/9/2011 01:51 |
|
| |
פורתניק, שאלת החוצפה היא שאלה ערכית ביחס להשפעה. ואילו אני לא מתעניין כרגע בערכיות העניין, אלא בעובדות. האם ייתכן עובדתית שהושפע הרמב"ם או לא. מה הערך של עובדות אלו באם ישנן, ישאל כל אחד את עצמו. אם כבודו מוצא בזה דבר מגונה או חיובי, זה עניינו האישי.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2011 21:49 |
|
| |
למוטיבןשלום, תשובות להערותיך:
1- הסגנון כלפי הרמב"ם הוא בוטה. 2- הרמב"ם ראה באיסלם דברים שיש להם יסודות ביהדות (וזאת לפי דבריך, מה שעדיין לא הוכח) 3- כתבת במקומות אחרים שיש לשומע לגדולי הדור בלי שאלות כי הם רואים מה שאנחנו לא רואים, וזאת בודאי שיש לומר כלפי הרמב"ם, ובפרט שהוא פוסק ודבריו מחייבים כל יהודי, כי זהו דבר ה'. ומעיקרא איני מבין אותך, מה רצית לומר בזה שהרמב"ם מושפע מהאיסלם ולכן לא נשמע בהלכה זו כדומה לו, אם זו היתה כוונתך, האם יש לך ראשון או אחרון שיכול לומר כך על הרמב"ם. וכיון שבפשטות אנחנו מחוייבים לשמוע לו בהלכה זו כמו בשאר ההלכות, אם כן לפי דבריך אנחנו שומעים ועושים כמנהגי האיסלם, ולא שזה תורת חיים?! האיך יכול אנוש בן דורנו לכתוב כך על אחד מגדולי גדולי הראשונים, שכל בית ישראל נשען עליו במשך דורות, אם לא שרוח של כפירה בדברי חכמים מפעמת בו.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2011 21:11 |
|
| |
| מוטיבןשלום כתב: |  | ידועים דברי הרמב"ם אודות הנהגת האשה שלא תצא מביתה וכו'.
אני מחפש את התייחסות הראשונים המסתייגים מקביעותיו הללו,וחולקים על דברי הרמב"ם האלו?
האם מישהו מביניהם העלה את הרעיון שייתכן ודבריו הם לפי ההשפעה התרבותית ( איסלמית קיצונית מטורפת ) בימיו ואינה כלל בהתאם לדעת חז"ל ? ( שזה לפי דעתי האמת, כהמשך ליתר ההשפעות בדעותיו )... כלומר הרמב"ם מאמץ להלכה את גישת תקופתו שהאידאל הוא שהאשה לא תצא מהבית יותר מפעם פעמיים בחודש ? כעת, אם הנהגת תקופתו היא מהשפעה איסלמית קיצונית מטורפת, הרי שהוא מושפע ממנה. היכן מצינו בחז"ל שלא לתת לאשה לצאת יותר מפעם פעמיים בחודש?
תוקן על ידי מוטיבןשלום ב- 13/07/2011 09:58:46 |
|
לזה כוונו דברי, ונראה לי שהרש"י שהבאתי מתאים לזה במאוד אכן בהמשך אתה קצת שינית כיוון ועברת לדבר על נושא אחריות הבעל לאשתו אך גם בזה המסורת היהודית לא ממש מאירה לך פנים, אם תיקח בחשבון שלפי התורה אב יכל לעשות בבתו כרצונה, דבר שלא יעלה על הדעת בימינו, והאשה בכלל רכושו הבלעדי של הבעל (איפוא שולמית?) סביר להניח שזה לא תקף כיום, והדברים השתנו, כמו שעוד דברים השתנו (למשל: חוקי הבריאות שכתב הרמב"ם, שהתאימו לזמנו בלבד)
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2011 20:05 |
|
| |
לגבי יתר מאמרי חז"ל שמביאים כאן, כבר הערתי שכל הוראות והמלצות חז"ל על צניעות ודרך ארץ, מסורות לאשה.בבחירתה המלאה. אבל עדיין לא נמצא מאמר חז"ל המורה לבעל ( שים לב, לבעל ! ) שלא לתת לאשתו לצאת מביתה. או להתיר לה לצאת לרחוב רק ברשותו זהו עניין של האשה, בבחירתה ובהתאם לרמת צניעותה, ולא בבעלותו של הבעל לכפות אותה כיצד לנהוג בעניינים כאלו. לכן, אף אם נמצא שחז"ל ממליצים להיות בצניעות כערביות עם רעלה, לא נמצא להם הוראה לבעל להנהיגה כך. זהו הבדל אחד שבו לדעתי רואים השפעה של תרבות ערבית, ואין לה כל הכרח במקורות ההלכה.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2011 20:01 |
|
| |
פורתניק, לא הבנתי את הודעתך.
על זה שאני טוען שהרמב"ם הושפע מהתרבות האיסלמית בהלכה זו, אתה טוען 1- שיש בזה מן הזלזול כלפי הרמב"ם להאמין בהשפעה. 2 - מצד שני אתה טוען שאין בכך כל רע ומה אני רוצה?. 3 - לא מבין מדוע כתבתי בנושא אחר להבחין בחילוקים דקים, ואילו כאן אינני מבחין ?
האם כבודו רואה איך טיעון אחד מתרץ את הטיעון האחר.
אם 2 אמת, אזי 1 לא קיים ואין מקום ל 3. אם 1 אמת, אזי 2 לא קיים ומה יש לא להבין ב 3 ?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2011 10:43 |
|
| |
האם גם מה שדרשו חז"ל (בבא בתרא טז.) "עפרא בפומיה דאיוב שאמר ומה אתבונן על בתולה, באחריני לא מסתכל אבל בדידיה מסתכל, אבל אברהם אף בדידיה לא מסתכל, שנאמר הנה נא ידעתי כי אשה יפת מראה את". זה גםנובע מהשפעה איסלמית? הרי אברהם אבינו וחכמי התלמוד חיו בארצות האיסלם ואולי הופעו מהם. זה נכון שהספרדים שחיו בארצות האיסלם היתה בהם ובנשותיהם צניעות רבה, ואילו הפריצות הגיעה בעיקר מארצות המערב ואשכנז.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2011 10:36 |
|
| |
מוטיבןשלום אתה מדבר על הרמב"ם כאילו היה חבר שלך. רק דברו כאן על הרב שך וכבר נזעקת. כתבת שהם מבינים בחילוקים דקים מן הדקים, ומעולם לא נרד לסוף דעתם, ואילו על הרמב"ם אתה לא סומך שהוא מבין בחילוקים דקים מן הדקים. ואף אם נאמר שהוא ראה זאת אצל המוסלמים, אבל הוא בחן אותו על פי כל המקורות היהודיים ולא ראה בהם סתירה ולכן הוא אימץ אותם? ומה בכך? ומי אמר לך שרבותינו האשכנזים לא הושפעו ממנהגים נוצריים? כתב שאתה מחפש ראשונים שחולקים על הרמב"ם? כלומר פשוט לך שהם חולקים ואתה רוצה למצוא אותם? אז הנה עובדה שאין ראשונים אחרים שחלקו עליו, זה מראה שדבריו אמת הם. המעיין ענה לך תשובות נכונות ואתה בכוח מנסה לסתור אותם, כי נכנס לך בראש שהרמב"ם אוי ואבוי מושפע מאיסלמים, וזה לא פעם ראשונה שאתה כותב על הרמב"ם בנושא זה. מסופר על החזון איש שפעם שאלו אותו אם אפשר לסמוך על הרמב"ם בדברים שסומך על דעתו ולא על הנאמר בתלמוד, ואמר החזון איש שעל זה יש לסמוך יותר, כי במקום שהוא סומך על הנאמר בתלמוד הוא סומך על מקור אחד בלבד, ואילו כשהוא אומר "יראה לי" זה כולל את כל התורה כולה, שהרמב"ם בדק בכל התורה כולה ולא ראה מזה סתירה למה שהוא אומר. ולסיום: אתה יודע היכן קבור הרמב"ם?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2011 10:34 |
|
| |
פשיטא שהכל לפי המקום והזמן. וגם אם הרמב"ם כתב זאת עפ"י מקומו ששטופים אין זה פוסל להקיש משם למקומות זמנים עדות ומוסכמות קהל הצריכים לחיזוק בזה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2011 09:17 |
|
| |
נישטאיך - זה הובא כשלילי? מוטי - אסור לאשה לצאת מהבית! יש חמור מזה?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2011 04:19 |
|
| |
אלמוני , שמא לא ראית בהודועתיי הקודמות. אינני מכחיש כי על פי רבותינו ראוי לאשה שלא תהא יצאנית. אמנם בדברי הרמב"ם ישנו שלב נוסף לעבר דימיון מלא למנהגי הערביים בנדון.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/9/2011 17:21 |
|
| |
רש"י בראשית פרק לד פסוק א:
"בת לאה - ולא בת יעקב, אלא על שם יציאתה נקראת בת לאה, שאף היא יצאנית היתה, שנאמר (ל טז) ותצא לאה לקראתו (ועליה משלו המשל (יחזקאל טז מד) כאמה כבתה)".
האם מאותו מקור?
|
|
|
|
| נשלח ב-7/9/2011 13:09 |
|
| |
מעניין רש"י על הפסוק (דברים כב,כג): כִּי יִהְיֶה נַעֲרָ בְתוּלָה, מְאֹרָשָׂה לְאִישׁ; וּמְצָאָהּ אִישׁ בָּעִיר, וְשָׁכַב עִמָּהּ. אומר רש"י על המילים "ומצאה איש בעיר" - לפיכך שכב עמה, פרצה קוראת לגנב, הא אילו ישבה בביתה לא אירע לה רש"י למיטב ידיעתי לא התגורר במדינה מוסלמית (אולי היום צרפת נחשבת כזו, בטח לא אז...)
|
|
|
|
| נשלח ב-28/7/2011 20:41 |
|
| |
כמובן חולק אני על דבריך, וכבר השבתי עליהם. לדעתי, מיציתי את דבריי בנושא. הבהרתי את עמדתי היטב, ואינני מוצא טענות חדשות כדי להשיב עליהם. כוונתי הייתה להציג את הדברים ולא לשכנע. וכמובן, כל אחד ממשיך ללמוד את דברי הראשונים כפי עמדותיו וכפי שליבו חפץ.
תוקן על ידי המעייין ב- 28/07/2011 20:44:07
|
|
|
|
| נשלח ב-28/7/2011 18:14 |
|
| |
אני לא עורך שום מחקר, אני מנסה לפעמים לעמוד על האמת.זה הכל. ( אבל כן אמרתי למישהו שכדאי שיערוך על כך מחקר מקיף )
תוקן על ידי מוטיבןשלום ב- 28/07/2011 18:31:11
|
|
|
|
|