| נשלח ב-2/8/2011 00:44 |
|
| |
הכל מידתיות
על מה רבים כל הזמן עם כולם עם כולם?
-מחאת האוהלים: אין מחלוקת עקרונית, רק שאלה של מינונים. -הומוסקסואליות: כנ"ל, לכו"ע גבר ואשה- לגיטימי, אמא ובנה לא לגיטימי, השאלה היא בסה"כ איפה למקם את ההומוס'. -תגובה לתוקפנות ערבית: לכו"ע על זריקת אבנים לא נגיב בפצצת 500 ק"ג, מצד שני לא נבליג לגמרי, הויכוח הוא מהי התגובה המידתית. -אלוהים: לכו"ע משהו 'מעבר' קיים, לאחד אהבה, לאחר אלוהים מצווה עם רשימת חוקים מפורטת.
וכן הלאה וכן הלאה.
בקיצור: בזבוז אדיר של אנרגיות. בכל הויכוחים, בין פוליטיים, בין מוסריים דתיים וכו', כל ההעמדת פנים שיש פה מחלוקת עקרונית אינה נכונה. על המתווכחים לומר: "אין לי שום ויכוח עקרוני איתך, אך נראה לי לומר שנכון להכריע כמוני כי בעיני זה מידתי.
וזאת מטרת התורה- ליישר את האדם כך שתגובתו לכל דבר תהיה מידתית באמת.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2011 09:13 |
|
| |
שלמה
נראה שהמגיבים שלפני הצביעו על נקודה חשובה מאד.
הטענה ש"הכל ענין של מידתיות" מתבססת על הנחת יסוד. שבין שתי עמדות של שני מתווכחים לא נמצא פער, אלא ששתיהן יושבות על רצף.
ולכן מצד ההתייחסות שלהם ושלנו הצופים והמשתתפים נשאר רק לקבוע את המינון.
עוד נשמע מדבריך כאילו השאלות אין להן תשובה אלא צריך רק לבחור, פרגמטית (=מעשית), את ההתייחסות.
ואת העמדה הזו, על שני חלקיה, ייחסת לתורה.
כפי שכתב אלי.ס, היכן מצאת זאת בתורה? והאם באמת כל העמדות שבהן יש מחלוקת, העמדות המעניינות והחשובות, הן באמת יושבות על אותו רצף? גם מי ששולל לחלוטין את טענת עמיתו?
אמנם, אני מסכים שמצד ההתנהגות הראויה לנו, מידת הסובלנות הדרושה לנהל רב שיח אכן מחייבת מציאת מינון. מינון של סגנון. ואכן התורה מלמדת אותנו גם את זאת. אבל ניתן לכאורה ללמוד את הדברים האלו גם מסברה, כלומר מהבנה טבעית של הנפש ש"כך ראוי לנהוג".
וכמובן, לא כל מה שהוא עצה טובה להתנהגות ולדיון הוא גם תיאור של עולם הדיונים האפשריים מבחינה לוגית, ובוודאי שאין "מציאת מינון" תשובה למחלוקות עקרוניות. הגע בעצמך, האם צריך לחפש "מינון" בין החולקים בשאלה אם שתים ועוד שתים הן ארבע או ארבע עשרה? האם יש "תשובה של מינון אמצעי" בין השאלה אם השמש גדולה פי 1452 מכדור הארץ או בשיעור גבוה בהרבה (איני יודע מהו, אחרת הייתי כותב). הדוגמא האחרונה לקוחה כמובן מהרמב"ם, שטעה בדבר לפי האסטרונומיה שהיתה בתקופתו. יש דברים שבהם ניתן לברר את התשובה בכלים מדעיים, וגם אם זה לא עונה על כל השאלות, ואפילו לא על השאלות הכי חשובות, עדיין יש דברים שבהם לא זקוקים למינון אלא ללימוד וידע.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2011 03:21 |
|
| |
1. מה הבעיה לדעתך בויכוח על מידתיות? 2. מדוע קבעת כי אין מי שחושב שאין משהו "מעבר"? רו העולם המדעי סבור בדיוק כך. 3. איך הגעת למסקנה שזו מטרת התורה, ואיך התורה (או השימוש בה) מבצע זאת?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2011 01:13 |
|
| |
ארתח. האם הנך סבור שמתוק ומלוח זה ענין מידתי או שויכוח על מאכל בן כמה מרכיבים שחלקם מהמין המתוק וחלקם מהמין המלוח יהיה מידתי
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2011 00:47 |
|
| |
גם ההבדל בין הנאצים לבין הלל הזקן היה רק ענין של מדתיות, האם זה אומר שאין מה להתווכח ולדון? על זה נטושות כל המלחמות, והעובדה שאתה מעמיד את הכל על אותו רצף, לא מקרבת במאומה את שתי הדעות. זה כמו שאני אומר: המתוק והמלוח הם אותו דבר, בשניהם יש מתיקות ומליחות, אלא שבזה 90 אחוז מלוח ובזה 90 אחוז מתוק, אז מה ההבדל? למה אתה שותה מי ברז ולא מי ים?
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
| מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
|