| נשלח ב-2/8/2011 10:38 |
|
| |
הבעל עננו! על חדירת הנאו-פאגאניזם מהדלת האחורית
.
בעקבות פוסט של תומר פרסיקו שקראתי (1), ראיתי כי מוקמת אקדמיה לעבודת אלילים מודרנית בישראל(2).
כמובן, הדרך בה היא מוצגת שונה. פרסיקו הגדיר את המרכז החדש כ"האקדמיה העברית של הרוח", והוא מתייחס אל אוהד אזרחי, מייסד האקדמיה הזו, לא רק כאל מורה רוחני, אלא גם כאל מכשיר נביאים לדור הזה.
דא עקא, כשמתבוננים בתוכנית, או כשקוראים ברשת הרצאות של אזרחי, ניתן לגלות משהו מוכר. שימוש במין כהגעה להתעלות, דיבורים אודות מאגיה, אודות הסתרתן של אמונות אליליות עבריות קדומות על ידי חז"ל, הכפיה הגברית-מונותאיסטית המעלימה את האלילות הנשית המחבקת, ועוד.
בקיצור, ממבו-ג'מבו ניו-אייג'י נאו-פגאניסטי מהזן שכבר ראינו כמוהו לא מעט.
אגב, זה אפילו לא מוסתר. בין המורים שילמדו שם, מוצגים אנשים כמו שמואל שאול, שהגדרת תפקידו שם, בין השאר - "מרכז מסלול שמאניזם עברי".
אה, ובנוסח שבתאי הידוע, גם התפקידים של הארוטיקה לא יוותרו בחוץ - כמתואר בסילבוס של הקורס אהבה מקודשת(3).
אימרו לרוברט גרייבז שזה לא נגמר!
(1) http://tomerpersico.com/2011/08/02/ezrahi_neviah/
(2) http://www.neviah.co.il/
(3) http://www.neviah.co.il/תוכןהלימודים/שמותמסלולים/מסלולאהבהמקודשת/tabid/99/language/en-US/Default.aspx
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2011 14:47 |
|
| |
נוכחי האם בתרבויות הקודמות היה מושג של התוודות על חטאים כפרה וסליחה וחזרה למוטב כמו במעשה יום הכיפורים שעליו אתה מדבר או שכל הכוונה הייתה לתת לאליל צ'ופר שלא יוריד עלינו איזו צ'פחה לא נעימה.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2011 12:41 |
|
| |
בנוגע להבדל בין הלכה למאגיה, דומני שפשוט לחלק את ההבדל בתודעה, מאגיה באה כדי לשנות את המציאות (לגרום לירידת גשמים , להצלחה ב X וכו'), קיום הלכה בכלל בענינים שקשורים לעמוד העבודה בפרט, בא כדי לקיים את רצון מה שמעל המציאות דהיינו הבורא. (או אם נרצה לנסח באופן קצת אחר שמקביל יותר להגדרה שנתתי למאגיה , כדי להעמיד את סדר המציאות מעשית ותודעתית על כנו)
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2011 12:31 |
|
| |
והלא רבנו למדנו שאין ייאוש בעולם כלל.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2011 12:24 |
|
| |
תגיד, אתה באמת לא מבין?! הסברתי לך בדיוק מה הכשל בטיעון שלך (שאי אפשר לטעון שטקסט שמדגיש עמדה מסוימת כוונתו לקדם את העמדה ההפוכה, גם אם פרשנים יכולים בדוחק או שלא בדוחק להסביר איך אפשר ליישב את הטקסט עם העמדה ההפוכה) , ואתה חוזר עליו שוב בלי להתבלבל ובלי לנסות בכלל להגיב לזה. פשוט חוזר על זה. בעוד מילים, עוד רטוריקה, עוד דמגוגיה. וזה בכל דיון שלי איתך. 100% מהמקרים. אני כבר מיואש.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2011 08:29 |
|
| |
הנוכח
תודה על המחמאה (אם כי לא ברור אם באמת התכוונת)
אם הבנתי, העלית טענה עקרונית שאמנם חוזרת כמה פעמים וכנראה לא עסקנו בה כראוי.
מה המסר של התורה?
הוצעו בעבר שני מסרים (אולי יותר):
א. התורה מכוונת לתקן את האדם, החברה, הדעות והאמונות. והיא מבוססת על מונותיאיזם במובן המכובד ביותר שלו. חופשיות הא-ל מכל מיגבלה והעדר כל היבט פיזי או אמירה משמעותית עליו ספציפית. זו גישה שאפשר לכנות רמבמית קויפמנית.
ב. המסר שטוענים לפי א' שהוא קיים אינו קיים באמת בטקסט אלא נכפה מבחוץ כפרשנות.
אולי רצית לטעון יותר מזה, שיש מסרים אחרים שהתורה והכותב שלה התכוונו אליהם. אם כן, לא מצאתי מה הם בדבריך. בוודאי שטענת
ג. יש מסרים סותרים לסעיף א' בתורה. כגון דינים שנראים כמו מאגיה, תיאורים של הא-ל שהינם גשמיים בעליל (ויחזו את האלוהים ויאכלו וישתו, ותחת רגליו, אלוהים מתהלך לרוח היום, וכל תארי הרגש של האלוהים).
(כיון שהשם מופיע בכתיב מלא בתוספת ו' לא הקפדתי להחליף את ה-ה ב-ק).
כידוע לכולנו, גם מהפורום, שערי פרשנות לא ננעלו. ואפשר לומר לשיטת הרמבם את קויפמן (שאני גם כן דוגל בה) שיש ניסוחים שהם בלתי נמנעים עקב הקשיים התרבותיים.
ברחמיך הסכמת לומר שיש גם תשובות כאלו שהינן "טובות".
יש אם כן לדון באריכות, ממש קושי אחר קושי ותשובה אחר תשובה, מה המסר המקורי ואם הביאור הוא פרשנות כפויה או מתבקשת.
לגבי השעיר לעזאזל, כמו ברוב המקומות האלו בתורה, יש לנו מידע חלקי. אפשר להבין זאת כמאגיה. אפשר להבין זאת כויתור להמון. ודאי שמצורכי הפסיכולוגיה האנושית הוא לגלגל את האשמה, לפעמים את האחריות הבלתי מוצדקת, על גורם זר ואי אפשר לתפוס שהאדם יכול לעשות תשובה, להתחרט מהלב, והנה הכל נסלח לו.
אני מתלבט אם לבאר את הדברים באריכות כאן, שהרי האשכול נפתח למטרה אחרת (חזרה בישראל של היום למאגיה ולאלילות של הכנענים והעממים שלפני שוב ישראל לארצו).
מצד שני, אם אחכה לאשכול חדש, מתי זה יהיה.
אני סבור שבארתי את עמדתי בעבר כגון באשכול על רגשות אשמה וכפרה (ששכחתי את שמו ועלי לנסות להיזכר. משהו עם שמו של חוקר המקרא מופס כמדומני...). אבל הדברים תמיד ראויים לחזרה והרחבה.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2011 08:19 |
|
| |
אני משלים מה שהחסיר בעל (כתבתי באשכול אחר: לינקים נשברים, במיוחד בהייד פארק ובח"ח שם משנים את מבנה הלינק כל פעם. חייבים, פשוט חייבים, להביא גם את הכותרת ואז אפשר לחפש לפי האופציות הקיימות היום וגם להגיע.
שם האשכול: האפשר להבין את המקרא נכון בלא מחשבה פילוסופית?
המחבר: ינוח
(לא להאמין, הדבקתי באופרה וזה עבד! הייד למתכנתי בח"ח! עכשו צריך שיסדרו איקונים)
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2011 18:35 |
|
| |
מיימוני גאוני,
אדם חכם כמוך אמור להבחין בין מה שדתיים עשו (בימי בית ראשון) לבין מה שהאל אומר לעשות. הטענה היא שהדת אומרת לעשות מאגיה ואתה והרמב"ם והגאון מוילנא תזרקו שעיר מראש צוק כדי לכפר עוונות ותלמדו לפני זה את כל פרטי טקס המאגיה הפולחנית, סליחה ההלכות הרלבנטיות.
אני מניח שבני ישראל אשכרה לא יכלו להסתדר בלי זה. היה להם איזשהו חסר פסיכולוגי אם לא היו זורקים שעיר לעזאזל.
אבל גם אם נקבל את הטענה האחרונה, אזי הדבר האחרון שאפשר לומר הוא שמטרת החומשים לעקור את המאגיה ולקדם מונותאיזם מופשט רמבמבי קאנטיאני מיכאל-אברהמי (אה, סליחה, האחרון מדבר על שדים ורוחות), כמו השקר של קויפמן אותו אתה מרבה לצטט. הם ממשיכים עם המאגיה אלא שהם מייחסים אותה לאל שבגלל-התנ"ך-טעו-להגשים יהווה ולא לאל שבגלל-הומרוס-טעו-להגשים זאוס.
ולכן קמה הקושיה וגם ניצבה: אלו שמיים יש בתורה? הוא מקדם מאגיה, תפיסה אלילית (אל גשמי, עם אברי גוף ורגשות וטעויות שמנסה לעבוד על אנשים, שאפילו לא ברא אקס-ניהילו - עובדה שהמים והארץ היו קודם בריאת העולם*), אלימות, פטרנליזם, שוביניזם, אתנוצנטריות, חושך ובורות. מהי מטרת העל שבשמה מותר לקבל את כל אלו?
*מאחר ואני כבר מכיר את הלוגיקנים כאן, אדגיש: זה שיש תירוצים למה כתוב כך למרות ש(על פי עמדת המוצא של האפולוגטיקן) האל אינו כזה, ואפילו טובים (וזה לא המקרה), לא מערער את העובדה שלא זו התפיסה שהתנ"ך מקדם, ואם הוא מקדם משהו הרי שזה את ההפך הגמור. כשאני רוצה לטעון משהו אני לא אטען את ההפך המוחלט עם פרשנות ליחידי סגולה שיבינו שאני בא לומר את ההפך הגמור.
תוקן על ידי thepresent ב- 03/08/2011 18:43:09
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2011 09:55 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | | בעל בעמיו
הרי זו שאלה יפה מאד. אולי כדאי לפתוח עבורה אשכול. אדרבה
|
|
כבר נפתח (אם כי ללא המיקוד הנוכחי).
תוקן על ידי עציוני ב- 03/08/2011 09:56:31
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2011 09:09 |
|
| |
בעל בעמיו
הרי זו שאלה יפה מאד. אולי כדאי לפתוח עבורה אשכול. אדרבה!
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2011 08:56 |
|
| |
"צענע, עד כמה שידוע לי, גם את החסידים בתחילת דרכם לא עניינה ההלכה באופן מיוחד. בודאי לא במובן הפלפלני והלמדני שלה. "
אמשלום
אין לי מושג למה את קוראת מובן פלפלני של ההלכה. אני מדברת על קיום ההלכות הבסיסיות ביותר כגון שבת,כשרות,וטהרת המשפחה . האם יש לך מקור כלשהו שהחסידים בתחילת דרכם לא הקפידו על הלכות בסיסיות אלה?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2011 08:55 |
|
| |
מיימוני כשתקרא בשבוע הבא מגילת איכה ותסיים "חדש ימינו כקדם" מה תכוון?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2011 08:03 |
|
| |
אמשלום
איקון ירוק.
*** מואדיב
בחברה ללא שורשים, יש צורך בשורשים.
למה יתחבר צעיר חילוני?
יש לי רושם, ואולי זו רק תיאורית קונספירציה, שאת המקורות שלו שללו ממנו. מהו התנ"ך? מה הקשר שלו לארץ? התרבות מגיעה מיבוא מבחוץ.
(זו לדעתי גם הסיבה שאין ספרי ילדים ממש מתוצרת הארץ, ואלו שיוצאים הם חיקוי למה שיש בחו"ל. ארץ פיות וכאלו. אין תרבות לינוק ממנה. אפילו האמריקאים הצליחו ליצור תרבות שעל הרקע שלה יכולות להיות עלילות בדיוניות. בארץ עד כמה שידוע לי אין).
אז חוזרים לכנעניות. וגם זה לא ממש חדש. היתה תופעה כזו.
וזה לא רק צורך בתרבות ושורשים אלא גם במה שנוהגים לכנות "רוחניות". ובסיפורים של גרייבס יש תחושה של מיסטיות (נניח: רוח מצפון).
*** הנוכח
עשויים בהחלט להיות רכיבים פגאניים גם בדת כמו היהדות. זאת מהסיבה הפשוטה שהדת ניתנה לעם פרימיטיבי בתרבות פרימיטיבית. כאשר מנסים לחנך אדם, יוצאים מהמקום בו הוא נמצא ומתחילים לרומם אותו. ואם כבר, יכול היית להביא דוגמאות בשפע מהרגלי עבודה זרה שהיו גם בימי בית ראשון. הנטיה לעבודה זרה מצויה היישר בלב האדם, ואותם מנגנונים קוגניטיביים שמאפשרים את החשיבה המדעית מובילים, על בסיס של כמה טעויות יסודיות ובלתי נמנעות, היישר למאגיה.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2011 06:58 |
|
| |
[צענע,
עד כמה שידוע לי, גם את החסידים בתחילת דרכם לא עניינה ההלכה באופן מיוחד. בודאי לא במובן הפלפלני והלמדני שלה.
מואדיב,
מי שבוחר באוהד אזרחי כ"מורה רוחני", מגיע לו. (זה נכון בעיניי, לכל ה"מורים" ולכל ה"תלמידים" בעולם - אמור לי מי "המורה הרוחני שלך" ואומר לך מי אתה)]
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2011 20:05 |
|
| |
לאחרונה שמעתי על דת פגאנית שהאל שלה מצווה לזרוק שעירים מצוקים במדבר כדי לרצות מישהו. בושה. נראה שהאור המונותאיסטי של היהדות לא הגיעה אליהם.
בקיצור, מואדיב, מעמד האישה 2 מתוך 10 ביחס לחרדים שרק 1 מתוך 10 כבר לא מספיק, היית חייב למצוא עוד איש לתקוף כדי לטפוח לעצמך על השכם הימנית? ואתה משתף את כל קבוצת התמיכה שלך שסובלת מאותה הבעיה? אתה מאמין בדת פגאנית לא פחות, אלף שנה של אפולוגטיקה שקרית לא הצליחו להעלים זאת.
|
|
|
|
|