| נשלח ב-2/8/2011 12:57 |
|
| |
קין ראש להורגים הבל ראש לנהרגים
מדרש רבה פתיחה לאסתר וז"ל:
ר' ברכיה פתח (ישעיה מ"א) מי פעל ועשה קורא הדורות מראש וגו', מתחלת ברייתו של עולם התקין הקב"ה לכל אחד ואחד מה שראוי לו, אדם ראש ליצורים, קין ראש להורגים, הבל ראש לנהרגים, נח ראש לנמלטים, אברהם ראש למולים, יצחק ראש לנעקדים, יעקב ראש לתמימים, יהודה ראש לשבטים, יוסף ראש לחסידים, אהרן ראש לכהנים, משה ראש לנביאים, יהושע ראש לכובשים עתניאל ראש למחלקים, שמואל למושחים, שאול לנמשחים, דוד ראש למנגנים, שלמה ראש לבונים, נבוכדנצר ראש למחריבים וכו'.
כיצד לומדים חכמי הפורום ונכבדיו מדרש יסודי זה ?
אגב, העניין הוזכר והובאר לאחרונה שעתיים לפני הרצח בבאר שבע ע"י הרב סנדר ארלנגר בדרשה בבני ברק.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/8/2011 06:53 |
|
| |
| אישציפור כתב: |  | |
אמשלום,
1. התיאור של הבל היה בדרך אפשר , כדוגמא מאפיינת לאב טיפוס, ולכן לא התאמצתי כ"כ להגדיר את המאפיינים באופן מדויק .
2. אני חושב שעצם העמדתו של הבל כרועה צאן (כלומר לא יצרני ולא משנה את המציאות משורשה) לעומת הבל עובד האדמה הנאבק בקללה שהאדמה ספגה, מעמידה אותו במקום פאסיוי יותר, כמובן אין בזה שום רמז להצדקה לרוצח , אם כבר יש כאן חידוד של העובדה שקין היה צריך להתגבר על תחושות מסוימות שיש מאחריהן רציונל אמיתי (בסגנון אני עובד קשה ולא מתוגמל מה שעלול ליצור תחושה של מרמור ואי צדק) וכשלא התמודד (כפי עצת הקב"ה אליו) הפך לרוצח , לעומת הבל שההתמודדות שלו היתה בכך שיראה שגם מה שהוא עושה לא פשוט ובעל השפעה על העולם וכד', ושהוא לא בא לדחוק את רגליו של קין וכיו"ב, ומשלא עשה כך נרצח. (כמובן זה לא אשמתו,
להיות לא מושלם בתודעה החברתית זה עדין לא פשע ולרצוח זה בהחלט כן ... אבל השורה התחתונה היא שהדבר הנורא הזה קרה ובמחשבה נכונה מראש יכול היה להימנע.)
|
|
[אי"צ,
1. מקובל עלי.
2. זה בהחלט הסבר הגיוני, אלא שאתה בודאי יודע ש"רועה צאן" הוא פעמים רבות בתרבותנו דווקא "תפקיד" שאמור לבטא מנהיגות, חכמה ועורמה לטובת ה"עדר" שלך, כישורים אבהיים וכו' (יעקב, משה, דוד וכו'). גם במקרה בו הרועים נחשבים רמאים או גנבים (כמו בהלכות במשנה ובתלמודים, למשל), עדיין אין התייחסות אליהם כאל פאסיביים, אלא בדיוק להיפך.
בקיצור - אין לי בעיה עם הפירוש שלך והוא בהחלט מעניין בעיניי, אבל נראה לי חשוב לשים לב למורכבות האפשרית של דמותו כרועה ולא להעמיס עליה תלי תלים של אמירות גדולות מדי (מה גם שכל שנאמר לנו על הבל עצמו ועל מעשיו בתורה הוא פסוק אחד, לא מאוד מפורט), כיוון ששיטה כזו עלולה להיות מסוכנת.]
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2011 17:31 |
|
| |
פי האתון אתה לא יודע שאין מקשים על הדרשן.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2011 17:14 |
|
| |
| אישציפור כתב: |  | לענ"ד המדרש מסביר וממחיש את כוונת הפסוקים היטב.
(כמובן זה נעשה על דרך הדרש) |
|
פתח פיך ויאירו דבריך.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2011 17:06 |
|
| |
דייר , לנשים יש ראשה או ראש? איך נשמט שמך מהרשימה המפוארת?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2011 16:51 |
|
| |
לענ"ד המדרש מסביר וממחיש את כוונת הפסוקים היטב. (כמובן זה נעשה על דרך הדרש)
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2011 16:40 |
|
| |
שותפיסוד ראש למקובלים צענערענע ראשה לנשים ירוחם ראש לבדחנים מקסמן ראש לתבוניים מייימוני ראש לע"צכחים ייתכן ראש לספקנים פרזנט ראש לספגטיים פי האתון ראש לחמורים בעל בעמיו ראש לבעלים מי פעל ועשה קורא הדורות מראש
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2011 16:20 |
|
| |
מה בדיוק אתה רוצה?
הנה ההקשר המקורי בישעיהו מ"א:
מתוך ההקשר למדים שהקשר בין המדרש למה שרצה הנביא לומר הוא קלוש.
והמדרש הוא הוא שמנותק מהקשר מציאותי.
(וזה טיבו של מדרש שאין הוא מהווה הסבר אלא דרש .לפעמים יפה לפעמים פחות יפה כמו מדרש זה)
א הַחֲרִישׁוּ אֵלַי אִיִּים, וּלְאֻמִּים יַחֲלִיפוּ כֹחַ; יִגְּשׁוּ אָז יְדַבֵּרוּ, יַחְדָּו לַמִּשְׁפָּט נִקְרָבָה. ב מִי הֵעִיר מִמִּזְרָח, צֶדֶק יִקְרָאֵהוּ לְרַגְלוֹ; יִתֵּן לְפָנָיו גּוֹיִם, וּמְלָכִים יַרְדְּ--יִתֵּן כֶּעָפָר חַרְבּוֹ, כְּקַשׁ נִדָּף קַשְׁתּוֹ. ג יִרְדְּפֵם, יַעֲבוֹר שָׁלוֹם; אֹרַח בְּרַגְלָיו, לֹא יָבוֹא. ד מִי-פָעַל וְעָשָׂה, קֹרֵא הַדֹּרוֹת מֵרֹאשׁ: אֲנִי יְהוָה רִאשׁוֹן, וְאֶת-אַחֲרֹנִים אֲנִי-הוּא. ה רָאוּ אִיִּים וְיִרָאוּ, קְצוֹת הָאָרֶץ יֶחֱרָדוּ; קָרְבוּ, וַיֶּאֱתָיוּן. ו אִישׁ אֶת-רֵעֵהוּ, יַעְזֹרוּ; וּלְאָחִיו, יֹאמַר חֲזָק. ז וַיְחַזֵּק חָרָשׁ אֶת-צֹרֵף, מַחֲלִיק פַּטִּישׁ אֶת-הוֹלֶם פָּעַם; אֹמֵר לַדֶּבֶק טוֹב הוּא, וַיְחַזְּקֵהוּ בְמַסְמְרִים לֹא יִמּוֹט. {ס}
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2011 16:10 |
|
| |
איש הדבר האחרון שאפשר להגיד על המדרש הזה שהוא תרגום הפסוק -קורא הדורות מראש.- זה מדרש בדיעבד. פרשנותך יפה- אבל בשבילה אתה לא צריך את המדרש. שמכתיר את- הבל -כראשון הנרצחים- בקריאה שלך בתורה בלי המדרש היית מגיע לפרושך היפה והמענין. ושאלתי עומדת מה מחדש ומלמד אותנו המדרש הזה?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2011 15:37 |
|
| |
מה בדיוק את רוצה ?
מעולם לא טענתי שהסברתי את הפסוק, טענתי ועודיני טוען שהמדרש עושה זאת. בכל מקרה כדי להבין באופן שטחי אכן לא צריך מדרשים, כדי להבין באופן יותר יסודי ועם אחיזה במציאות, ופחות כמליצה ש"נשמעת טוב" אך מנותקת מהקשר מציאותי, לדעתי צריך בהחלט לעבור דרך מדרשי חכמים (או לכל הפחות אני נצרך לכך).
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2011 15:18 |
|
| |
אתה לא הסברת את הפסוק אלא ניסית לפרש את כוונת המדרש הנ"ל.
כדי להסביר את הפסוק אין צורך במדרש.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2011 15:11 |
|
| |
ירוחם, זה מסביר את הפסוק "קורא הדורות מראש" כתבתי על זה למעלה.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2011 14:04 |
|
| |
ולשמחה זו מה היא עושה? מה הילפותא מאבי הטיפס? אז הבל היה אב הטיפוס לנרצחים. מסכים. אז מה? במה זה עוזר לבן האדם, הקביעה הזו. מה זה מעלה או מוריד כי קין היה ראשון הרוצחים ויצחק ראשון הנעקדים, איך כותב ר' ישראל מסאלנט. -יראה את תועל דבריו-
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2011 13:25 |
|
| |
תוקן על ידי thepresent ב- 04/08/2011 13:35:24
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2011 13:10 |
|
| |
אני נתתי לך אתגר להוכיח את הקונספט שלך והקושיה שלי היתה קונקרטית מאד.(סה"כ יש שם לא יותר מעשר דוגמאות(לא ספרתי אבל בערך).
יום נעים גם לך.
(גם המסכימים ובראשם מיימוני (ראש לגולשים בעצכ"ח)מוזמנים לענות).
תוקן על ידי צענערענע ב- 04/08/2011 13:12:16
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2011 13:02 |
|
| |
צענע, המילים שלי מבטאות קונספט, לטעמי מדובר בקונספט נכון בהקשר הזה. (ובמפתיע נראה לי שהפעם היו כמה שהסכימו לו בקירוב כזה או אחר) אם יש לך קושיא קונקרטית אשתדל להסביר, אם את סתם לא מסכימה זו זכותך המליאה. המשך יום נעים.
|
|
|
|
|