| הרוצחים שאנו מכירים בעולם שלנו, בדרך כלל רוצחים מסיבות של כעס על הנרצח, נקמה, ועד לסטיה ולשם שעשוע. והקניבל למה הורג? הקניבל רוצה לאכול. נו, בן אדם רעב... בקיצור – לא יותר גרוע מהאחרים. קניבל רעב לעולם לא ירצח ויאכל את בן שבטו, וגם כשבן שבטו מת הוא יקבור אותו בטקס, הוא רוצח את האחרים ומוכן לאכול אותם, אבל לא חסר לו אוכל אחר. אף רוצח לא מזדהה עם רציחה, אפילו החמאס לא דוגל ברציחה, רוצח מצוי טוען שהכעס השתלט עליו שהוא לא יכל לעמוד בזה, חמאסניק טוען שזו מצוה, שהיהודים באו לרצוח אותו. אבל הקניבל לא רואה סיבה שלא להרוג את השונה ולא חושב שלאדם באשר הוא אדם יש זכות שווה. ולגבי עצם אכילת בשר האדם. אני אישית לא רואה הבדל מהותי בין זה לאכילת סרטנים וקרפדות ומקקים וכל מרעין בישין שעמי העולם אוכלים. גם בזה – הכל ענין של הרגל ויחסיות. ואדרבה, כנראה שזה אוכל יותר משובח והוא דומה לאכילת בשר שאר בעלי החיים הגדולים.
מה, חשבת שהבעיה היא שזה לא טעים? וגם בזיון המת לא נראה לי שיש עם זה בעיה, וכי לשרוף גופה יותר מכבד אותה? אולי. יפה! לא ברור באמת מה הבזיון בלאכול אותו?? ומכאן לנקודה היהודית של הענין. וזה נחלק לשנים, הרציחה עצמה, ואכילת בשר האדם. לגבי הרצח, עד כמה שידוע לי, לפי התורה – רצח זה רצח, ולא משנה מה הסיבה, ולא משנה את מי רצחת. אין הבדל בין אם רצחת מתוך כעס או לשם אכילה, ואין הבדל בין אם רצחת 'פשוט עם' לבין רצח ראש ממשלה או באבא. על כולם – אותו עונש. בכולם עשית מעשה חמור ביותר שאיסורו אחד – לא תרצח. לגבי אכילת בשר אדם, כאן יש הפתעה. (mdabraham וירוחםשמ - שימו לב.) לפי התורה – אין לגוי שום איסור לאכול בשר אדם מת! ושיאכל הקניבל – ובתיאבון! בראשית ט' ד' – "אַךְ בָּשָׂר, בְּנַפְשׁוֹ דָמוֹ - לֹא תֹאכֵלוּ:" – זה אבר מן החי. כותבים הרמב"ן והספורנו במקום, לא נצטוו בני נח אלא על אבר מן החי, (וזה מסנהדרין דף נ"ט.) כלומר, אבר מן המת מותר לו לאכול
מדובר על בעלי חיים, מה הקשר לבני אדם?
אכילת בשר אדם היא מעשה תועבה, והעובדה שהתורה לא הוצרכה לאסור אותו לגויים אינה אומרת כלום, גם את כל שחיתויות סדום התורה לא כתבה לאסור, ובכל אופן הפכו אותם, כמו שנאמר 'כופין על מדת סדום'. לגויים אין תורה הם צריכים לכתוב אותה לבד. וליהודי, אסור לו לאכול בשר אדם. ויש מחלוקת בראשונים בין הרבמ"ם (וזה מה שהביא mdabraham) לבין הרא"ש ועוד האם יש איסור מן התורה לאכול בשר אדם, או שזה מדרבנן. ההלכה כהרמב"ם וכך מובא בשו"ע, אבל בכל מקרה בשר מת אסור בהנאה מהתורה, השאלה היא אם יש איסור מיוחד על אכילה. אבל ברור שהמעשה הוא אסור מן התורה.
עלי להודות שבימים האחרונים, בעקבות תובנות אלו – היחס שלי אל הקניבל השתנה מאד. |