| נשלח ב-17/8/2011 23:42 |
|
| |
בחירת החתול ובחירת האדם
"חופש הבחירה" המהולל.
ממי חופש? מן הא-ל, חס וחלילה?
לא, חברים, הכול בידי שמים. ולגבי "חוץ מיראת שמים", מעניינת היא מימרה מאת הרבי מקוצק,
"אם תבקש דבר-מה בענייני חומר וגשמות של העולם הזה – ספק אם תיענה.
אבל אם תבקש יראת שמיים – מובטח לך כי תיענה"
כלומר, גם יראת שמים היא בידי שמים, רק שהיא מובטחת למי שיבקשה.
אז מה בידי האדם? להפנים מה מובטח לו.
ומה בידי חתול? חתול גם כן בוחר – לרוץ לו קדימה לפני מכונית בחצייתו את הכביש, או לחזור לו אחורה מפני המכונית. גם כן "אינטואיציה".
אז מה הבדל בין "חופש הבחירה" הזה החתולי לבין האנושי?
אולי באמת, "ומותר האדם מן הבהמה אין".
הסבר מאת הרבי מקוצק הוא,
"בכך מותר האדם – בידיעתו שהוא אין"
החיות חיות ע"פ אינסטינקטים, האדם גם כן, ברם לאדם התווסף האינסטינקט הנוסף, אינסטינקט לחשוב.
יודע, מודה האדם בטוב ורע.
אז על מה עונש אם האדם כולו בידי שמים? אין חופש מן החוק. אולם, אין גם כן חופש מאחריות מפני החוק, גם בחוסר ידיעתו, עבור האדם , וגם עבור בהמה. האדם, לא ידע ונגע בחשמל חס וחלילה, בהמה נגעה בחשמל, תוצאה אותה תוצאה..
האדם סובר כי הא-ל לא נתן לו כוח להתגבר על כוחות הטבע, על הלב זונה בו, ונענש על חולשתו.
אז יש לאדם שמחת חיים להתגבר לפעמים, לעומת האבן שנשברה בלא "שמחה". סה לה לי.
הרי זה שמח יותר מלהיות אבן אשר לא נענשה ולא שמחה.
אודה על תגובות.
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2011 02:35 |
|
| |
| maxmen כתב: |  | ינוח היקר:
שכחת את דבריהם ש"צינים ופחים" שהם בידי אדם והיום ידוע על רוב מחלות שהם בידי אדם,
אני יודע שאתה משום מה מאמין בדטרמיניזם מוחלט, אבל אל גייס את חז"ל בעניין זה לא צודק לעשות זאת,
לעצם העניין אין דטרמיניזם מוחלט ואלוקים משחק בקוביה, ודיברנו כבר על זה, |
|
השבת ראיתי את החז"לים האלה
תלמוד בבלי מסכת בבא מציעא דף קז עמוד ב +דברים ז'+ והסיר ה' ממך כל חלי, אמר רב: זו עין. רב לטעמיה, דרב סליק לבי קברי, עבד מאי דעבד. אמר: תשעין ותשעה בעין רעה, ואחד בדרך ארץ. ושמואל אמר: זה הרוח. שמואל לטעמיה, דאמר שמואל: הכל ברוח. ולשמואל, הא איכא הרוגי מלכות! - הנך נמי, אי לאו זיקא - עבדי להו סמא וחיי. רבי חנינא אמר: זו צינה, דאמר רבי חנינא: הכל בידי שמים חוץ מצנים פחים, שנאמר +משלי כ"ב+ צנים פחים בדרך עקש שומר נפשו ירחק מהם. רבי יוסי בר חנינא אמר: זו צואה, דאמר מר: צואת החוטם וצואת האוזן - רובן קשה ומיעוטן יפה. רבי אלעזר אמר: זו מרה. תניא נמי הכי: מחלה - זו מרה, ולמה נקרא שמה מחלה - שהיא מחלה כל גופו של אדם. דבר אחר: מחלה ששמונים ושלשה חלאים תלוין במרה, וכולן - פת שחרית במלח וקיתון של מים מבטלתן. תנו רבנן: שלשה עשר דברים נאמרו בפת שחרית: מצלת מן החמה, ומן הצנה, ומן הזיקין, ומן המזיקין, ומחכימת פתי, וזוכה בדין, ללמוד תורה וללמד, ודבריו נשמעין, ותלמודו מתקיים בידו, ואין בשרו מעלה הבל, ונזקק לאשתו, ואינו מתאוה לאשה אחרת, והורגת כינה שבבני מעים, ויש אומרים: אף מוציא את הקנאה ומכניס את האהבה. אמר ליה רבה לרבא בר מרי: מנא הא מילתא דאמרי אינשי שיתין רהיטי רהוט ולא מטו לגברא דמצפרא כרך, ואמרו רבנן: השכם ואכול, בקיץ מפני החמה, ובחורף מפני הצינה. - אמר ליה: דכתיב +ישעיהו מ"ט+ לא ירעבו ולא יצמאו ולא יכם שרב ושמש. לא יכם שרב ושמש - כיון דלא ירעבו ולא יצמאו. - אמר ליה: את אמרת לי מהתם, ואנא אמינא לך מהכא: +שמות כ"ג+ ועבדתם את ה' אלהיכם וברך את לחמך ואת מימיך. ועבדתם את ה' אלהיכם - זו קריאת שמע ותפלה, וברך את לחמך ואת מימיך - זו פת במלח וקיתון של מים, מכאן ואילך - והסרתי מחלה מקרבך.
ויקרא רבה (וילנא) פרשת מצורע פרשה טז סימן ח ח אמר רבי אחא מאדם יהא שלא יבאו חליים עליו מאי טעמא דאמר ר' אחא (דברים ז) והסיר ה' ממך כל חולי, ממך הוא שלא יבואו חוליים עליך, רבי אבין אמר זה יצר הרע שתחלתו מתוק וסופו מר רבי תנחומא בשם ר"א ורבי מנחמא בשם רב אמר והסיר ה' ממך כל חולי זו עין על דעתיה דר"א תשעים ותשעה בעין ואחד בידי שמים, רב ורבי חנינא רב כדעתיה דאמר תשעים ותשעה בעין ואחד בידי שמים, ור' חנינא כדעתיה דרבי חנינא ורבי נתן אמרי תרווייהו תשעים ותשעה בצנה ואחד בידי שמים, רב על דהוה שרי בבבל דהוה עינא בישא שכיחא רבי חנינא על דהוה שרי בצפורי והוה תמן צנתא, אנטונינוס אמר לרבינו הקדוש צלי עלי אמר לו תשתזיב מן צנתא אמר ליה יתיר חדא כסו וצנתא אזלת אמר ליה תשתזיב מן שרבא אמר ליה הא כדו צלי עלי דכתיב (תהלים יט) ואין נסתר מחמתו, רבי ישמעאל ברבי נחמן בשם רבי נתן אמר תשעים ותשעה בשרב ואחד בידי שמים, רבנן אמרין תשעים ותשעה בפשיעה ואחד בידי שמים.
תוקן על ידי maxmen ב- 21/08/2011 02:39:39
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2011 00:26 |
|
| |
בלי קשר לשאלת הבחירה, שחוששני שאני לא מבין בכלל על מה בדיוק הדיון פה. אני רוצה להודעי צערי לרבים על דבר אחד, והוא תופעה שאני פוגש בשותפי סוד כאן בפורום, אבל לא פחות אצל כמה מאלה המכונים גדולי בעלי השקפה /מחשבה בדורנו. שמבססים לעצמן איזה מחשבות והשקפות, שהם משהו בין פרשנות לדרשנות לרמזים נתלים באיזה מקורות . אבל התוכן הכללי כולו מהרהורי לבו של בעל המחשבה הזו. ואפילו לא טורחים לבסס ולהגדיר אותו במדוייק מול השאלות העומדות לדיון. אבל משיש לו איזה רמז לזה בהלכה או אגדה או בקבלה הם מיד מכריזים על זה כעמדת התורה וכל החולק על זה ככופר ואפיקורס . וזאת בלי שיאפשרו כמעט לשאול מהו עמדתם בדיוק ואיך בדיוק נלמדת מן המקורות. אני מקווה לתשובה או התנצלות. אם יהיה צורך אביא דוגמאות ושמות.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/8/2011 17:06 |
|
| |
כן, פרפרזה על הנ״ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/8/2011 16:52 |
|
| |
"בני אדם שהם ערומים בדעת כאדם הראשון ומשימין עצמן כבהמה בענוה תושיע ה'" (רש"י על הפסוק) לפי האתון
האם כוונתך היתה לרש"י הנ"ל או לפרשן אחר?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/8/2011 15:44 |
|
| |
פי הנחש היה ערום מנוקד צרה- אתה מדבר על ערום מנוקד פתח. הנחש לא בהמה חוץ ממנו לא נכתב ערום על שום בהמה. היה מתאים יותר לרעיון הזה הגמרא
שבת דף קמה: מפני מה תלמידי חכמים שבבבל מצוינין? - לפי שאינן בני תורה. מצוינין=לבושים יפה כבני תורה
|
|
|
|
| נשלח ב-19/8/2011 15:34 |
|
| |
ירוחם. אם תרצה דווקא תוכל לפרש ״ מאסות של אנשים שערמו אותם בערימות...״ . בלשון תורה נאמר אני חכמה שכנתי עורמה וכן ידידינו הנחש היה ערום מכל חית השדה , כמובן שאין הכוונה שדווקא הוא לא לבש גאטקעס וכולם כן, אלא שהיה ערמומי ופיקח ...
|
|
|
|
|
| נשלח ב-19/8/2011 15:29 |
|
| |
פי האם כונתך המאמר ערומים- עם פתח? או עם צרה? הבהמות לא ערומות עם צרה. והאם אדם ערום לא יכול להיות בן דעת כל בני הדעת אפילו אתה לפעמים ערום. ראה- דוד שראה עצמו ערום. אלא אולי הכונה ערומים מדעת? אז למה בהמות? כך שהמאמר הזה בעצם לא אומר כלום, סתם מאמר ערום.
אדם ובהמה תושיע ה' פרושו -נשמת כל חיי תברך את שמך ה' אלוקנו
|
|
|
|
| נשלח ב-19/8/2011 15:16 |
|
| |
ההודעה הקודמת שלך היתה גסה במיוחד ולא ראויה לתגובה, מכיוון שנקטת ירידה אישית על איש פלוני ועל כך מכוונים בתפילה ״אדם ובהמה תושיע ה׳... ״ - אלו בני אדם שערומים כבהמות ומשימין עצמם כבני דעת...
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2011 22:43 |
|
| |
ועלל דרך זה עוד מספר רב של פסוקים בתנ"ך שמשווים אדם ובהמה בנשימה אחת. ותשת העדה ובעירם [אני מזכיר את הפסוק הזה כי לאחרונה שמעתי שיעור שלם ליישב את הקושי הזה- הלא קיים- בפסוק הזה. איך השווה אדם לבהמה. ] אם שלא ברור מה זה מוכיח.
אני מחכה עדיין להתייחסות למה שכתבתי בהודעה הקודמת כאן.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2011 22:34 |
|
| |
קהלת כותב- ומותר האדם מן הבהמה אין
אבא שלו כתב- אדם ובהמה תושיע ה'. -אדם ובהמה בנשימה אחת-
אדם הראשון במדרש אומר בבכי- אני וחמורי נאכל באבוס אחד?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2011 22:23 |
|
| |
ירוחם. אדרבה. אני שאלתי זאת. הסתכל בסוף המשפט שלי ותראה סימן שאלה. [ויש לי מקורות שמשווים את תהליך הבחירה של האדם לזה של הבהמה] אם אתה יודע מקור לכאן או לכאן הגד נא.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2011 22:14 |
|
| |
יהי אור
| :
|  |
| זו גם מיסודי התורה להאמין שלאדם יש בחירה ולבהמה לא? | אולי תאיר את עיני איפה בתורה מופיע היסוד הזה? לפרעה היתה בחירה חופשית? לאבימלך היתה בחירה חופשית? לבלעם היתה בחירה חופשית? ולפני שאתה מביא את פסוק המחץ כשמאיימים על אדם בחיים או מות- האם זו בחירה חופשית? היום קוראים לזה- הצעה שאי אפשר לסרב לה.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2011 22:14 |
|
| |
בלי קשר לשאלת הבחירה, שחוששני שאני לא מבין בכלל על מה בדיוק הדיון פה. אני רוצה להודעי צערי לרבים על דבר אחד, והוא תופעה שאני פוגש בשותפי סוד כאן בפורום, אבל לא פחות אצל כמה מאלה המכונים גדולי בעלי השקפה /מחשבה בדורנו. שמבססים לעצמן איזה מחשבות והשקפות, שהם משהו בין פרשנות לדרשנות לרמזים נתלים באיזה מקורות . אבל התוכן הכללי כולו מהרהורי לבו של בעל המחשבה הזו. ואפילו לא טורחים לבסס ולהגדיר אותו במדוייק מול השאלות העומדות לדיון. אבל משיש לו איזה רמז לזה בהלכה או אגדה או בקבלה הם מיד מכריזים על זה כעמדת התורה וכל החולק על זה ככופר ואפיקורס . וזאת בלי שיאפשרו כמעט לשאול מהו עמדתם בדיוק ואיך בדיוק נלמדת מן המקורות. אני מקווה לתשובה או התנצלות. אם יהיה צורך אביא דוגמאות ושמות.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2011 21:31 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | מאיפה אתה יודע מה היא הבחירה שלו? |
|
כתבתי מה שראיתי. ואתה לא ראית?
|
|
| נשלח ב-18/8/2011 21:22 |
|
| |
| בעלבעמיו כתב: |  | אתה יכול להסביר לי את ההתלהבות משני הווארטים שהבאת בתחילת האשכול?
|
|
שמח אני כי מסכים עם המימרות האלה.
ואתה לא מסכים כי הכול בידי שמים?
|
|
|