| נשלח ב-23/8/2011 10:50 |
|
| |
חקירה מול אמונת חכמים: רבי שמעון בן חלפתא ורב אחא בריה דרבא
.
למדנו במסכת חולין דף נו עמוד ב':
"מאי עסקן בדברים? א"ר משרשיא: דכתיב, לך אל נמלה עצל ראה דרכיה וחכם, אשר אין לה קצין שוטר ומושל, תכין בקיץ לחמה. אמר: איזיל איחזי אי ודאי הוא דלית להו מלכא? אזל בתקופת תמוז, פרסיה לגלימיה אקינא דשומשמני, נפק אתא חד מינייהו. אתנח ביה סימנא, על אמר להו נפל טולא. נפקו ואתו. דלייה לגלימיה, נפל שמשא, נפלו עליה וקטליה. אמר: שמע מינה לית להו מלכא, דאי אית להו הרמנא דמלכא לא ליבעו? א"ל רב אחא בריה דרבא לרב אשי: ודלמא מלכא הוה בהדייהו? אי נמי הרמנא דמלכא הוו נקיטי, אי נמי בין מלכא למלכא הוה, דכתיב: בימים ההם אין מלך בישראל, איש הישר בעיניו יעשה. אלא סמוך אהימנותא"
שואלת הגמרא לפשר כינוי של רבי שמעון בן חלפתא "עסקן בדברים" - חקרן. ומביאים את ההסבר של ר' משרשיא:
שלמה המלך קובע כי יש ללמוד חריצות מהנמלה, שלמרות שאין מי שכופה עליה, היא עמלה כל הקיץ להכין לחמה לחורף. רצה רבי שמעון בן חלפתא לבדוק בעצמו אם אכן אין לנמלים מלך, כפי שכתב שלמה המלך במשלי. מה עשה? הלך בשיא הקיץ, כשנמלת הקציר פעילה בשעות שאין בהן שמש, והצל באמצעות גלימתו על הקן.
יצאה נמלה אחת, "הסיירת, כדי לבדוק מה קורה בחוץ, וראתה כי אכן אין שמש - שגלימתו של רבי שמעון בן חלפתא היתה מצילה. נכנסה וקראה לחברותיה. רשב"ח, עשה לעצמו סימן כדי לזהות נמלה זו בין האחרות כשתצאנה כולן.
יצאו כולן - וסילק רשב"ח את גלימתו - ושבה השמש לזרוח על ראשי הנמלים. פנו כל הנמלים אל "הסיירת" שהודיעה להן לצאת כי פנה היום, הנתפלו עליה והרגוה.
הסיק רשב"ח כי הואיל ולא היה צורך לנטול רשות מהמלך להרוג - סימן שאכן לנמלים אין מלך.
על דרך הסקת המסקנות של רשב"ח ערער רב אחא בריה דרבא: ואולי גם המלך יצא עם נתיניו למעלה? ואולי היו הנמלים בתקופה שבין מלך למלך?
מסקנתו של ראב"ר היא, שאין לנו ברירה אלא לסמוך על דברי שלמה המלך, שנאמנים דבריו.
==================
הנה לנו ויכוח קלאסי. רשב"ח אינו מוכן לקבל דבר בלי שיבדקנו אם נכון הוא. בבדיקתו, דומה הוא לכל מדען מודרני; יש לו היפותיזה (לנמלים אין מלך המושל בהן), הוא מנסח ניסוי אמפירי (הצללה וסילוק הצל כשייצאו החוצה), והוא מסיק את מסקנתו כי שלמה צודק, לפי תוצאות הניסוי.
ראב"ר, מנגד, לא מתקשה להצביע על פגמים בניסוי של רשב"ח, כמצויין לעיל. מסקנתו אינה כי הניסוי לא טוב - כפי שהיה מציע ביקורתן שאמון גם הוא על מתודולגיית המחקר המדעי, כרשב"ח. מסקנתו היא כי המתודולוגיה שגויה בבסיסה. לשיטתו, גם כל ניסוי אחר יסבול, בהכרח, מפגמים, ולכן הוא מסיק כי אין לסמוך אלא על דברי החכמים.
דברי הביקורת של ראב"ר, מזכירים לי את דברי אלע'זאלי בפתיחת ספרו "הפודה מן הטעיה והטעות", כמו גם את שיטתו של דקארט. כשאלע'זאלי מנסה לנסח מהי אמת, הוא מתחיל באמת שמנחילים לו החושים - ועל נקלה מראה כי אין זו כלל אמת. הוא רואה את הצל שאינו זז - אך שכלו יודע כי אם ישוב בעוד פרק זמן, ימצא כי הצל זז למרות שבעיניו לא ראה את תנועתו. גם את האמת שהבנתו מגיעה אליה הוא דוחה, משום שבחלום אנשים משיגים אמיתות שאינן נכונות ביקיצתם. הגדרתו הסופית לאמת היא דבר, שגם אם יוכיחו לו באותות ובמופתים אותו, הוא לא ישתכנע. לדוגמא, אם יאמר לו אדם כי 2 ועוד 2 הם חמש, ויוכיח לו באמצעות הכנסת 2 כדורים לדלי, והכנסת שניים נוספים, ואז הוצאת חמישה - לא יאמין כי 2+2=5, אלא יחפש "איפה הטריק".
הנה, בדומה, אומר ראב"ר על הניסוי של רשב"ח - החושים מטעים, הסקת המסקנות שגויה, ואי אפשר ללמוד ממנה.
דקארט יצא מהמבוי הסתום באמצעות הקפיצה של החשיבה. החשיבה מעידה על כך שאני קיים. Cogito, ergo sum . ראב"ר, כפי שעשה מאות שנים אחריו אלע'זאלי, מגיע למסקנה שהמבוי אכן סתום, אך לא ניתן לקפוץ מתוכו באמצעות ההכרה העצמית, אלא רק באמצעות הסתמכות על האל - ועל נביאיו.
=====================
נ.ב.
כעת מצאתי את האמפריציסיסט השני בין התנאים. הניסוי המדעי הראשון היה הושבת בתולה על חבית יין. זה - עם הנמלים - הניסוי השני.
תוקן על ידי מואדיב ב- 23/08/2011 10:53:23
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2012 23:40 |
|
| |
הסיפור על רבי שמעון ורב אחא מופיע, אגב, בחולין דף נז (לא נו).
זה מזכיר לי ויכוח מעניין מתקופת המהפכה המדעית (מאה 17). כוונתי לויכוח בין פילוסוף גדול - תומס הובס, ובין מדען גדול - רוברט בויל - על מהותה ותקפותה של המתודה המדעית המתהווה.
הרקע לויכוח היה שבויל בנה מכונה, משאבת ואקום, והשתמש בה כדי לבסס טענות לגבי לחץ האוויר (בין השאר ״חוק בויל״ הידוע, בעניין הקשר בין לחץ ובין נפח). הובס הפגין עוינות לשימוש במכונות מיוחדות לצרכים מדעיים. הבעיה בכך היתה, בעיניו, שזה משאיר מקום לויכוחים לגבי עצם העובדות, לגבי מה המכונות בעצם עושות. הובס הטיל ספק למשל בכך שמשאבת הוואקום מוציאה החוצה את כלל האוויר. הוא סבר שהמשאבה מוציאה אוויר ״גס״ אך משאירה בפנים אוויר ״עדין״.
הובס תמך במדע החדש, המתהווה. אבל הוא האמין שהתיאוריות המדעיות חייבות להסתמך על עובדות שהן עצמן לא נתונות לויכוח. השימוש במכונות, במכשירים, כמו אצל בויל, היה בעיניו דרך שתרבה מחלוקות, ושתוביל למחלוקות שלא ניתן להביאן להכרעה.
לרב אחא, לתומס הובס וגם לרוברט בויל (אני לא יודע לגבי רבי שמעון) היה מניע אידיאולוגי משותף, מעבר לאמת המדעית עצמה. הכוונה היא לקידום או לשימור מצב חברתי שתתקיימנה בו כמה שפחות מחלוקות רדיקליות, מחלוקות שלא ניתנות להכרעה מוסכמת.
תוקן על ידי רם28 ב- 25/07/2012 23:43:58
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/7/2012 11:39 |
|
| |
תצפיתו והבנתו של רשב"ח על האדם ולא רק של הנמלה.
שבת דף קנב.
אמר ליה רבי לרבי שמעון בן חלפתא: מפני מה לא הקבלנו פניך ברגל, כדרך שהקבילו אבותי לאבותיך? - אמר ליה: סלעים נעשו גבוהים, קרובים נעשו רחוקים, משתים נעשו שלש, משים שלום בבית בטל.
+קהלת יב+ וסגרו דלתים בשוק וגו' - אלו נקביו של אדם, בשפל קול הטחנה - בשביל קורקבן שאינו טוחן, ויקום לקול הצפור - שאפילו צפור מנערתו משנתו, וישחו כל בנות השיר - שאפילו (קול שירים ושירות) +מסורת הש"ס: [קול שרים ושרות]+ דומות עליו כשוחה. ואף ברזילי הגלעדי אמר לדוד: +שמואל ב יט+ בן שמנים שנה אנכי היום האדע בין טוב לרע - מכאן שדעותן של זקנים משתנות, אם יטעם עבדך את אשר אכל ואת אשר אשתה - מכאן ששפתותיהן של זקנים מתרפטות, אם אשמע עוד בקול שרים ושרות - מכאן שאזניהם של זקנים מתכבדות.
לך אל הנמלה עצל-(ההמשך) לך אל הנמל עצלן- זה נמחק, עקב התנגדותם של ועד עובדי הנמל .
|
|
|
|
| נשלח ב-20/7/2012 09:45 |
|
| |
[עוד מבט על הסיפור התלמודי, ממנו התחיל הדיון כאן -
|
|
|
|
| נשלח ב-28/8/2011 01:53 |
|
| |
[רק צד אחד שכחו לחשוב עליו. אולי העולה מן הגמרא צודק והנשים במעמד גרוע מהגברים? ויסלחו לי הפמיניסטים, לא מפיהם אנו חיים. ]
|
|
|
|
| נשלח ב-28/8/2011 00:03 |
|
| |
אמשלום, אני חותם על כל מילה. אין לזה שום קשר לשאלה מהו יחס התלמוד לנשים. זאת יש לבדוק לפי הטקסטים המצויים בידנו. דומה כי כל שיטת ניתוח ופרשנות, מקורית ומפתיעה ככל שתהיה, לא תוכל לחמוק מהתמונה העולה אודות היחס לנשים ומעמדן. גם מהאמירות וגם מהמעשים. כפועל יוצא מכך, המאמץ תפיסה אורתודוקסית בלימוד התלמוד מחזיק בעמדה שוביניסטית (לפחות במישור העקרוני) או עושה מאמץ ליישב את תפיסת עולמו הליברלית באופן שלא תסתור את הנאמר בתלמוד. בדרך כלל על ידי הצגת השוביניזם התלמודי כדעה רווחת באותם ימים אך לא כעמדה דתית. הוא הדבר עם המקרא. הבעיה בגישה השנייה היא ריבוי ההלכות הנגזרות מתפיסת נחיתותה של האישה. וכמובן הברכה הנאמרת בכל יום, שלא עשני אישה. ברור לחלוטין כי גישתך הכללית לדת בכלל הופכת את הבעיה ללא רלוונטית. כאמור, אין לכך קשר לדיון אודות מעמד האישה במקרא, בתלמוד ובספרות חז"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2011 18:26 |
|
| |
צענע כתבת שהנשים אז היו שונות- ועל זאת כתבתי שהן אותן נשים- היוצאות מהכלל מעידות על הכלל. הפוטנציאל הנשי היה קיים מאז חוה אמנו שסיבה את בעלה ושרה אמנו ששררה ביתה ורבקה אמנו שסיבבה את המסובב, ורחל ולאה שסחרו בבעליהן.
לאשה יש רגש אחראיות כלפי ביתה- לא בכדי נקראת האשה אצ"ל חז"ל בית- וכבעלת אחראיות ורצון לשמר את ביתה, היא קודם כל דאגה לביתה. ניקתה בישלה כיבסה וגיהצה טיפלה בילדים הקטנים כולל בבעלה , וכו' כמובן לא נשאר לה זמן לנהל את הבנק של המדינה. או את האניברסיטה בנהרדעיה, כך היא הצטיירה בעיניה וכך ראו אותה גם הסובבים אותה. דרגה ב'- לאחר המהפכה התעשייתית והטכנולוגית שעברה האנושות לאשה נותר זמן להגשים את עצמה גם.- לפעמים רק את עצמה- ולכן רואים את השינוי המבורך, האשה היא אותה אשה שהיתה - אבל היום פשוט רואים אותה אחרת, ולא שהיא אחרת.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2011 16:00 |
|
| |
[ייתכן וצענע,
הורים רבים נוהגים לחנך את ילדיהם בשיטת - "You should do what I say, not what I do".
נדמה לי, שאפשר להסכים על חסרונותיה של גישה כזו.
בעיניי, התלמוד "מבקש" שוב ושוב מלומדיו בדיוק את ההיפך - "תעשו מה שאני עושה, ולא(ו דווקא) מה שאני אומר". משום מה, רבים מדי הצליחו ועדיין מצליחים להתעלם מכך. הם שותים בצמא כל משפט ושנאמר ומתחילים לנהוג על-פיו, בלי לשים לב לדרך האמירה שלו (למשל) או לאופן המחשבה (פורץ הדרך לעיתים; מאתגר המוסכמות של זמנו, אולי; מעז לחדש ולהפוך מציאות על פניה, לפעמים וכו') שהוביל ליצירתו. לדעתי, כך הם לומדים מן התלמוד את הדבר הלא נכון, ודווקא את העיקר לא לומדים.
אני לא מתעלמת מהיעדרן של נשים מן השיח התלמודי, מן ההשוואות המקוממות בתוכן הן משובצות, או מן היחס הקשה אליהן פעמים רבות. להיפך, אני עוסקת באלה בדרך בה אני עוסקת גם בכל שאר הדברים שיש אצל חז"ל, בדרך בה אני מאמינה שחז"ל עצמם מלמדים אותי ללמוד - לבחון כל מקור מצדדים שונים (לפעמים מפתיעים) שלו, לבקר אותו, לצחוק עליו ואיתו, לא לפחד "להתערב" בתוכו ולהשאיר בו את החותם המחדש שלי וכו'.]
תוקן על ידי אמשלום ב- 25/08/2011 16:02:42
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2011 14:23 |
|
| |
לירוחם
הנשים יוצאות הדופן ממש לא מעניינות .מדברים על הכלל.
חז"ל לא תארו אישה מנהלת בנק שחותמת על צ'יק על סך של מיליון דולר.וחתימה הרי היא כעדות והרי הם קבעו שנשים פסולות לעדות.
זאת לא אותה אשה שחז"ל ראו מול עיניהם.
מעניין מאד להקשיב למקור שאותו הבאתי באשכול על מטה הלכה-ויכוח בין ד"ר תמר רוס לפרופסור לייבוביץ' שבסופו נאלצה תמר רוס בחצי פה להודות שהוא ניצח אותה בוויכוח.
תוקן על ידי צענערענע ב- 25/08/2011 14:26:02
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2011 14:13 |
|
| |
זה לא בסדר שאינך מפרגנת לי זכות ראשונים... צדקו דברייך כי התלמוד רווי באתגרים מחשבתיים המוכנים לבחון (כמעט) כל עמדה פילוסופית, הלכתית או חברתית, אך לא נראה לי שבמקרה דנן ניתן להתעלם ממגוון כה רחב של מימרות, דעות והלכות. חלקן אפשר אולי בדוחק להתאים להשקפה שוויונית אודות נשים, אך לענ"ד יש בתלמוד מסה קריטית מרוכזת שאינה מאפשרת להימנע מהסקת מסקנה אודות הדעה המרכזית הרווחת בתלמוד כלפי נשים ומעמדן. אני כבר לא מדבר על כך שלמעט אי אלו הבלחות, קולן של הנשים כמעט לא נשמע. אולי לא קל להפנים זאת. אפשר לסנגר ולפרשן. אין טעם להתעלם.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2011 14:09 |
|
| |
צענע הנשים הן אותן נשים- שנתנו להן- ועד שנתו להן- היו- דבורה- חולדה- אסתר- יהודית- שלום ציון המלכה- אם שלום- ברוריה וכו' גם בתקופת הגאונים היתה אשה- היו עוד- הספרים לא ברשותי לעיין, הנשים אותן נשים והגברים אותם גברים. אלא היום הנשים נצחו והשתחררו מעול הגברים- ועכשיו זה להפך- למרות שלגבר יש את המילה האחרונה, כן יקירתי-
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2011 13:54 |
|
| |
אמשלום
אינני יודעת איזה גמרא למדת אבל הצרוף של נשים וקטנים מספיק לי .
ואידך זיל גמור.
וצדק ליבוביץ' באמרו שהיום האשה היא לא אותה אשה שהכירו חז"ל ולכן כל דבריהם על האשה לא רלוונטיים היום.
תוקן על ידי צענערענע ב- 25/08/2011 13:59:27
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2011 13:33 |
|
| |
לייק אמא שלום.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2011 13:25 |
|
| |
[ייתכן,
אתה לא הראשון שחושב שהייתה זו טעות חמורה "לאפשר" לי ללמוד גמרא... 
אכן יש דעות כאלה בגמרא, אבל האם זה מה שהגמרא "חושבת" או "רואה"? אני לא בטוחה. יש שם גם הרבה דעות אחרות, ובכלל - לענ"ד, מי שלומד תלמוד ומבין ממנו מסקנות נחרצות לגבי תפישות עולם חדות וברורות, פשוט לא לומד מספיק טוב. אם מתוך לימוד של שיח פורה, מרובה מחלוקות, רווי באתגרים מחשבתיים המוכנים לבחון (כמעט) כל עמדה פילוסופית, הלכתית או חברתית וכו', יכול אדם לצאת עם דעה חד-משמעית, למשל לגבי "תפקידן" של נשים בעולם - אני חייבת לתהות על מידת ההפנמה שלו את מה שלמד.]
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2011 12:49 |
|
| |
אמשלום, אם זה מה שהבנת מלימוד גמרא אולי צדקו המתנגדים ללימוד גמרא על ידי נשים... אולי עוון לימוד גמרא על ידי אישה מטמטם את הלב.... וברצינות, האם אין הגמרא רואה את הנשים כמי שדעתן קלה, נחותות מן האנשים ואת האנשים כמוסמכים בלעדיים לחוות דעתם עליהן ולקבוע את סדרי חייהן המגדריים ויחסיהן עם נזר הבריאה הזכרי? צדקו דברי צענע כי זו השתקפות הדעה הרווחת בימיהם וכי הלומדים האורתודוקסים רואים בכל דברי חז"ל נצחיות שאינה ניתנת לשינוי. ויצא העגל הזה.
|
|
|
|
|