שלום לכם ידידי היקרים חברי פורום החזנות 'לשמוע אל הרינה ואל התפילה'
באתי לבקש את עצתכם בפתרון לבעיה שמקננת בראשי,
בתחילת השבוע נשלתי על ידי ידיד שלי, מדוע כשהלפגוט התארח בבית הכנסת הגדול בירושלים לפני כחודש אך ורק לתפילת מוסף ונעשה סביב זה רעש ובאלגן, היו שם מאבטחים צעקות שוטרים ובעיות,
ואילו שבוע שעבר ניגש הלפגוט בבית הכנסת השכונתי באפקה לכל תפילות השבת ובית הכנסת (על פי הדיווחים) מנה כמה עשרות בודדות ולא נעשה סביב זה באלגן ולא הוזמנה אפילו משטרה אחת, ולמיטב ידיעתי לא נכח באירוע אפילו סדרן קל מגיל הטיפש עשרה ומטה,
האמת שלא רק שלא היתה תשובה נשלפת במותני להחזיר לידיד הנ"ל, ולא רק שלא היתה לי תשובה באורח פלא גם אני נדבקתי בשאלה זו,
יש לי כמה כיווני חשיבה אך קודם רציתי לשמוע את דעתכם.
בברכה ידידכם צבי
נשלח ב-29/8/2011 14:04
ר' אלחנן ,זה ר' אלחנן...
נשלח ב-28/8/2011 19:10
יאוהר, אני לא יודע מה הקשר, אבל המון תודה על הקישור להרצאה המרתקת!! מה שרק מוכיח שהחזן שמואל לוין הוא לא רק חזן טוב שמבין במקצוע שלו, אלא שהוא גם אדם משכיל מאוד ומרצה-מרתק!
קבלתי במייל: 1. תשעים ותשעה אחוזים מאלו שחושבים עצמם ל'מייבינים' בחזנות - בעצם לא מבינים כלום. מה בעצם פירוש הביטוי 'מייבינים בחזנות'? מי הוא הנקרא 'מבין'? חזנות היא אומנות המורכבת מהרבה מאוד פרטים. הנה כמה מהם: א. נוסח התפילה. יש כמה וכמה ואריציות של הנוסחאות, כולם נכונים. כמה מן ה'מייבינים' מכירים את כולם, ויודעים מה מקורה ומה מקומה של כל וואריציה? ב. אילתור. האילתור הוא דבר בסיסי מאוד בחזנות, אך יש כללים איך ומתי לאתר. כמה מן ה'מייבנים' יודעים את הכללים הללו? ג. פירוש התפילה. דבר יסודי מאוד בחזנות. אבל כמה מן ה'מייבינים' למדו לעומק את "נתיב בינה" של הרב יעקובסון? או או "ברוך שאמר" על התפילה? או את "פילולי פנחס" על התפילה? או את "הארת השבת"? או את פירושי הסידורים "תפילת יוסף" ו"עליות אליהו", למשל?... רק ידיעה עמוקה של התפילה מולידה הבנה אמיתית בחזנות. ד. אינטרפרטציה. פרשנות בעברית. יש דרכים שונות לפרש כל פרק חזנות, אך כמה 'מייבינים' יודעים כיצד לנתח פרק-תפילה מבחינה מוסיקאלית? ה. פיתוח הקול. ללמוד איך להשתמש בקול זה לא ללמוד איך לצרוח ולשיר הכי-גבוה-והכי-חזק-שאני-רק-יכול. להשתמש בקול פירושו לנצל את הכלי הטבעי כדי לפרש את התפילה. כמה 'מייניבים' יודעים איך עושים את זה? ו. שמירת מסגרת-הזמן. חשוב ביותר בדור שלנו. כמה 'מייבינים' יודעים איך מחליטים על מה לשים את הגדש בתפילה, ומתי 'לנוע 'יותר מהר במסגרת המזמן המוקצב? אגב, רוב החזנים בימינו אף-הם לא יודעים איך עושים את זה... לא, רבותי. רוב ה'מייבנים' לא יודעים בין ימינם ושמאלם בכל הנקודות שהעלינו לעיל. הם רק יודעים להתרגש כשהם ששומעים דו-גבוה, וכל חזן שנוסק לגבהים הללו - הרי הוא בעיניהם 'חזן עולמי'. לדאבוננו, למצב כזה התדרדר עולם החזנות.
חוץ מזה, צבי פתח אשכול תמים לגמרי, כדי להתדיין בשאלה לגטימית לחלוטין. מדהים לראות איך האשכול התדרדר להתקפות אישיות ועלבונות בין משתתפי-הדיון. אין מה לומר. אהבת-ישראל במיטבה.
נשלח ב-28/8/2011 15:06
נסיון להחזרת האשכול לפסים שפויים
שלום לכם ידידי היקרים חברי פורום 'לשמוע אל הרינה ואל התפילה'
יקיר הפורום שרגא פייבל פירסם באשכול המפרסם את שבת החזנות בגבעת שמואל האם פרשיית האנדרלמוסיה הגדולה הולכת לחזור על עצמה?
שרגא פייבל כתב:
להלן הודעה שקיבלתי באישי והתבקשתי להביאה לידיעת חברי הפורום :
ההודעה באשכול פורסמה- ללא ידיעת בעלי השמחה -בפורום לשמוע אל הרינה
הודעה חשובה
לא תותר כניסה לבית הכנסת למי שאינו נמנה מבין חברי בית הכנסת הקבועים בני משפחת השמחה (שקיבלו הזמנה) וחברי המקהלה,
מלבדם לא תתאפשר כניסה לבית הכנסת, בית הכנסת יאובטח על ידי חברת שמירה פרטית
בבקשה נא להתנהג בהתאם למנוע חילולי שבת ואי נעימויות
מצטערים
בית הכנסת
מזל טוב
שרגאפייבל מודיע בזאת :
1,ראשית מזל"ט לבעלי השמחה
2,את האשכול פתחתי בהתבסס על "מקור ראשון" לגביו לא חששתי וללא ספק גם הוא
לא ידע כי מדובר באירוע פרטי ,
בברכה ידידכם צבי
נשלח ב-28/8/2011 00:54
רגושים כתב:
מנהלוביץ כל מי שקורא את הודעתך מבין שאו שאתה חזן מפורסם שמתחבא מאחורי ניק, או מקורב לאחד כזה
כי ממש מרגישים איך הקנאה מדברת מתוך גרונך. וזה מתאים לחזן כי יש חזנים שמקנאים ואז חייבים לדבר ככה.
כי גם מה שהבאת לי בתגובה קודמת ציטוט מתגובה אחרת "להלפגוט יש קול חזק וטונים גבוהים וזה מספיק כדי לסחוף את הציבור (בד"כ העדר שלא מבין כ"כ בחזנות) ולרוץ אח"כ כל הדרך אל הבנק...
הוא לא כותב שהלפגוט צעקן וכ"ו כמו שאתה כתבת ולגלגת ,אלא נתן עובדה שלהלפגוט יש גם קול אדיר וחזק
ויש אנשים שאפילו לא כל כך מבינים זה מושך אותם בדיוק כמו הרבה אנשים שלא היו משתגעים על חזנות אבל את מוישה קוסוביצקי הם רצו לראות ולשמוע אז מה? זה חסרון? זה לא חסרון .לא באנשים האלו ולא חסרון בחזן ,
אלא אם כן אתה חושב שמוישה קוסוביצקי היה סתם צעקן וכ"ו
מי שמשווה את הלפגוט לקוסביצקי יש לו בעיה גדולה של חוסר הבנה.
נשלח ב-27/8/2011 23:03
או שהוא ילד או חזן מתוסכל או סתם שוטה לא יעזור לאף אחד הלפגוט חזן מעולה שהולך ומשתפר עם השנים בכל זאת העמוד לא משאיר אף אחד במקום
נשלח ב-27/8/2011 23:01
מנהלוביץ כל מי שקורא את הודעתך מבין שאו שאתה חזן מפורסם שמתחבא מאחורי ניק, או מקורב לאחד כזה כי ממש מרגישים איך הקנאה מדברת מתוך גרונך. וזה מתאים לחזן כי יש חזנים שמקנאים ואז חייבים לדבר ככה.
כי גם מה שהבאת לי בתגובה קודמת ציטוט מתגובה אחרת "להלפגוט יש קול חזק וטונים גבוהים וזה מספיק כדי לסחוף את הציבור (בד"כ העדר שלא מבין כ"כ בחזנות) ולרוץ אח"כ כל הדרך אל הבנק... הוא לא כותב שהלפגוט צעקן וכ"ו כמו שאתה כתבת ולגלגת ,אלא נתן עובדה שלהלפגוט יש גם קול אדיר וחזק ויש אנשים שאפילו לא כל כך מבינים זה מושך אותם בדיוק כמו הרבה אנשים שלא היו משתגעים על חזנות אבל את מוישה קוסוביצקי הם רצו לראות ולשמוע אז מה? זה חסרון? זה לא חסרון .לא באנשים האלו ולא חסרון בחזן , אלא אם כן אתה חושב שמוישה קוסוביצקי היה סתם צעקן וכ"ו
נשלח ב-26/8/2011 17:09
פפסיפלורה כתב:
אנדרלמוסיה של משועממים
אכן,
נשלח ב-26/8/2011 16:24
אנדרלמוסיה של משועממים
נשלח ב-26/8/2011 16:14
גאון_לירי כתב:
מנהלוביץ תניח בבקשה לפורום של אנשים בוגרים ומבוגרים להמשיך את חייו בשקט
פזמון ידוע שנכנסים לכזאת נישה...
נשלח ב-26/8/2011 14:32
מנהלוביץ תניח בבקשה לפורום של אנשים בוגרים ומבוגרים להמשיך את חייו בשקט
נשלח ב-26/8/2011 14:19
רגושים כתב:
מנהלוביץ יכולתי להחזיר לך באותו מטבע כתיבה פוגעת ומזלזלת שאתה כותב על מי שכמעט בעיני כולם נחשב לאחד מגדולי חזני דורנו אם לא הגדול שבהם אבל אני לא רוצה לרדת לשפה זו.
גם אם אתה לא מחבב אותו בלשון המעטה וכניראה שאתה בין "הלא מבינים" כמו שכתבת (סליחה לא הצלחתי להתאפק)
יש סגנון וצורת דיבור וכתיבה, שפה בפורום דווקא אפשר לציין די שומרים עליה ונותנים במה ופירגונים להמון חזנים צעירים גם אם לפעמים זה לא הכי טוב או יפה,ולא כותבים בצורה מזלזלת.
גם אם היה לך בקורת אמיתית או מקצועית אפשר לכתוב אותה בצורה עדינה אבל ברור לכל שאתה לא ניסית לתת תשובה לשאלת פותח האשכול אלא פשוט רצית להשתלח ולפגוע ולזלזל ,
אבל כמו שכבר כתבתי מי שמזלזל על מי שרוב הציבור חושב שהוא הכי טוב כניראה שהוא הבעיה ולא רוב הציבור.
השאלה רק אם זה בא מתוך עניין אישי נגדו או סתם קנאה וד"ל
תוקן על ידי רגושים ב- 26/08/2011 11:32:07
ציטוט שלab2517: "להלפגוט יש קול חזק וטונים גבוהים וזה מספיק כדי לסחוף את הציבור (בד"כ העדר שלא מבין כ"כ בחזנות) ולרוץ אח"כ כל הדרך אל הבנק"...
בבקשה,בדיוק בזה אתה מקוטרג וכוונתו אל אנשים כמוך.
(סליחה שירדתי לרמתך הרדודה ולסגנון כתיבה זהה לשלך)
בית הכנסת באפקה מכיל כ-120 מקומות ישיבה (אצל הגברים) וכולם היו תפוסים. גם בעזרת הנשים היה די מלא. באזור אפקה ציבור הדתיים אינו כ"כ גדול וכנראה שציבור חובבי החזנות מתגורר מרחק רב משם. אין באזור מלון או אכסניה וזה מסביר מדוע לא היתה "התנפלות" בבית הכנסת.
לגבי התפילה עצמה: ראשית, ישנם מס' קטעים שחוזרים על עצמם בשבתות חזנות וזה כבר נמאס. למשל "תפילה לשלום המדינה" של זים, "שמע ישראל" של גלאנץ, "בעבור דוד" של רומשינסקי וכו'. כדאי "לרענן" קצת את הקטעים המושמעים להבא. למשל, אהבתי לשמוע את "ממקומך" של קרליבך(הלא כ"כ מוכר). אמנם, זהו קטע קלאסי שאינו מתאים כ"כ להלפגוט אבל לפחות קטע מיוחד שלא שומעים הרבה. לא אהבתי גם שהלפגוט "נדחף" ב"צדיק כתמר" (לבנדובסקי)בערב שבת. זה הרי נכתב עבור מקהלה...
המקהלה היתה מצויינת אך ראיתי שמס' רב של פעמים לא היתה התאמה עם החזן והמנצח לא היה מרוצה. איך בכלל חזן יכול לשיר קטעים עם מקהלה ולהיות מתואם כאשר הוא שר ללא תווים?(האם אינו יודע לקרוא תווים?)
ולסיום, מלה לגבי הלפגוט: ידוע שחזן טוב צריך להיות בעל כישורים רבים: קול חזק, רגש, מנעד רחב, "צבע" קול יפה, קולרטורה, פלסט וכו'. ודאי שעליו גם להיות מוזיקאלי.
אך כאשר נשאל פעם החזן האגדי משה קוסביצקי (שהיה בעל כישורים רבים מאד מתוך הרשימה שלעיל) אלו דברים חשוב שיהיה אצל חזן, הוא ענה שצריך שלושה דברים: 1. קול 2. קול 3. קול
להלפגוט יש קול חזק וטונים גבוהים וזה מספיק כדי לסחוף את הציבור (בד"כ העדר שלא מבין כ"כ בחזנות) ולרוץ אח"כ כל הדרך אל הבנק...
תוקן על ידי ab2517 ב- 26/08/2011 03:28:20
תקן אותי אם אני טועה
נכון שאתה לא הבעת דעה אובייקטיבית