מי אתה אלול
מי אתה אלול
חודש אלול, זה משפט שכל מי שלמד בישיבה, [ליטאית] מזכיר לו ימים של פחד לחץ , שטייגן כפוי, חתונות אין על מה לדבר, ברצוני לפתוח באשכול זה את כל הקלפים על חודש אלול,
מי אתה אלול......
המקור הקדום ביותר על תקיעת שופר הוא בפרקי דרבי אליעזר ששם דוקא מוזכר רק בראש חודש אלול, שכאשר משה עלה למרום לקבל את הלוחות השניות, שקיבל ביום כיפור, בשביל שלא יטעו בני ישראל לחשוב שמת ויעבדו ע"ז לכן תקעו בשופר בשעת עלייתו, יותר מזה לא הוזכר שם בפרקי דר"א, רק בראשונים יותר מאוחר הטור [ובני זמנו]
עוד מנהג נהגו בתפוצות בני ישראל לומר לדוד ה' אורי וכו', המנהג מוזכר במטה אפריים ובמשנה ברורה, אבל המקור הוא בספר חמדת הימים, שאמר על עצמו שהיה נוהג לומר כמה פרקי תהילים בחודש אלול, וכידוע שספר חמדת הימים, לא התקבל כ"כ בגלל זהותו הלא ברורה של המחבר, שלרוב החוקרים מחברו הוא נתן העזתי, תלמידו של שבתי צבי, לכן מנהג תלמידי הגר"א שלא לומר את הלדוד ה'
וכשאני כותב את זה אני נזכר שפעם התפללתי בלדרמן בהושענה רבה , ובשחרית זה הפעם האחרונה שאומרים לדוד, וראיתי איזה אבא אחד שאומר לבניו זה הפעם האחרונה של לדוד צריך כוונה רבה, ובשעת הלדוד ה' נחרשו אוזני מהצעקות של מתפללי לדרמן היקרים שצעקו במר ליבם את הלדוד האחרון בשנה......
אם הם היו יודעים מיהו המחבר לא בטוח שהיו כ"כ צועקים,
באמת החזו"א הנהיג להקדים את הברכו ללדוד כי זה לא חלק מהתפילה, אולי הוא חשש לכל זה, אבל נזכרתי באיזה מעשיה שפעם ראשי שלושת הדתות התכנסו יחד להחליט איך לעשות שלום, הכומר אמר אני בשביל השלום מוותר על השילוש, הקאדי אמר אני ייותר על מוחמד מספיק לנו משה רבינו, הרב הראשי, חשב וחשב ובסוף אמר שאחרי לבטים והתיעצויות הוא החליט לוותר על יקום פורקן השני בשבת........
חשבתי לעצמי אם החזו"א חשש לזה שהיה כבר מוחק את זה מה זה הברכו לפני זה......
לדעתי אלול זה המצאה של המאה שנים האחרונות, מהפצת המוסר בעולם, התחולל מהפכה שכיום מי שעושה חתונה באלול הרי זה כבועל אשת איש נדה אחותו ביום הכיפורים,
בארון ספרים שלי לא מצאתי מקור למשפט המחץ הזה חודש אלול, לא בראשונים ולא באחרונים. רק בספרי בעלי המוסר, שרכבו על החודש הזה להפיץ את שיטתם ותורתן לכל גבולות ישראל,
החסידים שלא הושפעו מבעלי המוסר, לא קנו את הלוקש הזה חודש אלול, והם דוקא חוגגים חבל"ז באלול,
איך אמרו בקאצק אל תיפנו אל האלילים.....
אם חודש אלול כזה טעון מבחינה מוסרית, היה אמור להיות איזה איזכור קטנצי'ק בתנ"ך ובחז"ל אבל מה נעשה שר' ישראל סלנטר נולד רק לפני 150 שנה.........
ח"ו אינני מזלזל באף בעל מוסר, וכש"כ בר' ישראל, אבל יש לי הרגשה, מאוד חזקה, שהכל בלוף, כמו שחג השבועות, המציאו בישיבות שזה יום הדין לתורה, דבר שהומצא ב40 שנים האחרונות, ככה חודש אלול נהפך לאבל ולזריית פחדי שווה בקרב המון עם תמימים,
נכון שראש השנה בפתח, אבל הוא לא בפתח של אלול יותר מאב ותמוז, הוא בפתח תשרי, וכל אחד עם המצפון שלו יתרגם את זה למעשה כפי ראות עיניו ולא כפי ראות מטיפים למיניהם.......
מענין אותי לשמוע חוו"ד חכמי הפורום בנושא חודש אלול, מי מתחבר לזה מי לא,
אני מתחבר לאלול בפתיחת האשכול הזה........
 |
|
|