בית פורומים עצור כאן חושבים

דברי הימים א ז: האם היו בני אפרים בארץ כנען? (מתודולוגיה מקראית)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-7/9/2011 10:51 לינק ישיר 
דברי הימים א ז: האם היו בני אפרים בארץ כנען? (מתודולוגיה מקראית)

עלי להודות ל"הנוכח" על השאלה. לא למדתי כראוי (או כמעט בכלל) את ספר דברי הימים. נאלצתי להכיר נושא חדש לגמרי עבורי. אני מקוה שמה שאני כותב כאן בהתבסס על ידע חלקי שנצבר בכמה שעות או ימים של עיון יהיה מספיק כדי לתת זכות להביע דעה.

השאלה מופיעה באשכול

http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?whichpage=1&topic_id=2913689&forum_id=1364

אתוס והיסטוריה: האם כל בני ישראל קיבלו את התורה?

והיא עוסקת ספציפית בפירוש קטע קשה מאד בספר דברי הימים. על סמך קטע קצרצר זה הועלו השערות מרחיקות לכת, כגון שבני יוסף בן יעקב לא היו כלל במצרים, או שעם ישראל מורכב מקבוצות אתניות שונות שהתאחדו בארץ כנען ובראו לעצמן היסטוריה משותפת.

אפשר היה לפרסם את דברי אלו בהמשך אותו אשכול. לא עשיתי זאת משתי סיבות. ראשית, האשכול התארך והדברים ראויים לדעתי לפירסום בראש האשכול כדי שלא יאבדו מעיני המעיין. יש לי בעיה עקרונית עם אשכולות ארוכים שקשה לעקוב בהם אחרי הרצף. שנית, עקב אורך הדברים שכאן, כמדומה שראוי להעניק להם אשכול עצמאי.

וזו דרך הכתיבה כאן.

אתחיל בסקירת הספר ובהערות מתודולוגיות, ואחר כך נעבור לפסקה המוקשה ונעמוד על הקשיים הכמעט אינסופיים ובלתי פתירים שבה. ואז נראה לאן זה מוביל.

מי שחבל לו על זמנו ידלג היישר לפרק הסיכום (לפני האחרון). מי שרוצה את הויכוח המתודולוגי עם שיטת קנוהל ימצאנו בסוף. אבל הדברים מסתמכים שם גם על מה שכתבתי פה ושם במהלך הניתוח ויתכן שיש צורך לקרוא את הכל.

ועוד אזכיר: אין ראוי לפחד משאלות. גם חז"ל הבחינו בקשיים שמעוררת הפסקה שלפנינו. הם הציעו מה שהציעו. כיון שמה שאמרו היה כמסתבר מתוך סברה ולא מתוך מסורת, אנו רשאים ואף חייבים לחשוב בעצמנו, גם אם דבריהם יקרים לנו. זו הדרך היחידה שאני מכיר כדי להגיע לאמת (ויעויין נא במכתבו המפורסם של הרש"ר הירש על הסכנה שבהיצמדות לטענה שכל דברי חז"ל מסורת והיסטוריה).

מנגד, כפי שאבוא להראות, גם אם השאלות של חוקרי המקרא ובעלי ההשערות הן יפות, תשובותיהם מתבססות על הנחות יסוד שאין להן בסיס בעצמן בכתובים.

על כן הדרך שבחרתי היא לבדוק היטב מה הקשיים, להציע פירושים אפשריים הקרובים ביותר לפשט, ולזכור שאין לנו אלא השערות. אבל יש מרחק בין השערה קרובה לפשט לבין השערה רחוקה ממנו.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/9/2011 21:52 לינק ישיר 

לא מבין מה הבעיה בקל וחומר שלי. יש כאן טענה שהסתירות בתורה מוכיחים שהתורה לא אמת או שהסיפור לא התרחש וכדו'. ע"ז אמרתי שמה אם בעיתונים יש סתירות ואעפ"כ הספור קרה, ואפשר אפילו שכל הסתירות אמתיים אלא שכל אחד מדבר מזווית מסויימת. קל וחומר בתורה. 

וכן לגבי דברי החכמה שבה, מה אם בכל חכם יש סתירות והרבה פעמים זה לא סתירה באמת . וזה דבר שאני יכול להכיר אפילו מעצמי. קל וחומר לתורת ה'. שהוא חכם הרבה יותר ממני. 

מה הבעיה בק"ו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/9/2011 12:23 לינק ישיר 

כמה דוגמאות של  קל וחומר

ומה פתיתים שצריכים לאכול עם מזלג. אפשר לאכול עם כף! מרק שצריכים לאכול עם כף- קו"ח שאפשר לאכול עם מזלג.

ומה כיסי שהוא מותר לי -ואסור על חברי. כיסו של חברי שמותר לחברי -קו"ח שכיסו מותר לי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/9/2011 12:09 לינק ישיר 

קל וחומר שבסיסו רעוע הוא קל וחומר של שטות.

לפי דבריך התורה ואתה והעיתונים עומדים במישור אחד.

העיתונים יכולים להכיל סתירות,יהיאור יכול לכתוב סתירות והתורה יכולה להכיל סתירות.

איזו השוואה מגוחכת!

אתה משווה אותך ואת העיתונים לאלוקים?.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2011 23:31 לינק ישיר 

נכון אז מה.
עשיתי קל וחומר ואם עדיין לא הבנת או יש לך התנגדות להשוואה אז תוסיף כמה פעמים להבדיל...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2011 23:17 לינק ישיר 

אבל גם ד"ה הם כתבי הקודש!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2011 23:05 לינק ישיר 

צענערענע כתב:
השאלות שהועלו כאן צריך לעיין בהם ולהבין אותם, ואולי מה שהם אומרים לגבי כתבי הקדש בכלל, בעינינו ובעיני חז"ל. אבל המצאות סתירה בטקסט יכול להיות לו סיבות רבות. ואינו יכול בשום אופן כמעט לשמש ראיה ברורה על שהחיבור אינו אותנטי או מורכב וכו'. הר"מ בהקדמה למו"נ מונה שמונה סיבות לסתירות. ויש עוד. 

לא צריך להגיע רחוק גם במה שאני כותב יש סתירות רבות, הן בתוכן הן בסגנון. לפעמים הן אמנם נובעים מחזרה וטעות, אבל הרבה פעמים מה שנראה כסתירה ממש איננו כזה כלל למי שיבין כוונתי. מכיון שבדברים עיוניים קשה עד בלתי אפשרי לכתוב כל מה שבלב הכותב. בהכרח שימצאו סתירות, ואדרבה מי שיתייגע לפתרונן אפשר לקוות שיגיע לכונת המחבר.

וגם בעובדות הסטוריות.שאפש צריך רק להסתכל בכמה עיתונים ביום אחד לראות שכל מאורע יש לו כל כך הבטים ושינויים ר ממש לספר ממנו שני סיפורים נפרדים לגמרי. כמו שמבקרי המקרא טוענים. שרק אוחדו מלאכותית.

מי שלא מאמין בתורה יהיה לו אשר לו. אבל כל אלו הם לא מתחילים להיות ראיות לשיטתו.  

תוקן על ידי צענערענע ב- 08/09/2011 18:44:25

והלא דברים קל וחומר, ומה אם בשטויות של עיתונים ושלי יש סתירות רבות וכל סוגי הקושיות של מבקרי המקרא וזה לא הופך את הכל לשקרים וקונספירציות. כל וחומר לגבי כתבי הקדש שיש לגביהם מסורה של אמת ושל קדושה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2011 22:50 לינק ישיר 

צענע
אולי תבארי מה רצית להגיד?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2011 18:39 לינק ישיר 

יהיאור כתב:
השאלות שהועלו כאן צריך לעיין בהם ולהבין אותם, ואולי מה שהם אומרים לגבי כתבי הקדש בכלל, בעינינו ובעיני חז"ל. אבל המצאות סתירה בטקסט יכול להיות לו סיבות רבות. ואינו יכול בשום אופן כמעט לשמש ראיה ברורה על שהחיבור אינו אותנטי או מורכב וכו'. הר"מ בהקדמה למו"נ מונה שמונה סיבות לסתירות. ויש עוד. 

לא צריך להגיע רחוק גם במה שאני כותב יש סתירות רבות, הן בתוכן הן בסגנון. לפעמים הן אמנם נובעים מחזרה וטעות, אבל הרבה פעמים מה שנראה כסתירה ממש איננו כזה כלל למי שיבין כוונתי. מכיון שבדברים עיוניים קשה עד בלתי אפשרי לכתוב כל מה שבלב הכותב. בהכרח שימצאו סתירות, ואדרבה מי שיתייגע לפתרונן אפשר לקוות שיגיע לכונת המחבר.

וגם בעובדות הסטוריות.שאפש צריך רק להסתכל בכמה עיתונים ביום אחד לראות שכל מאורע יש לו כל כך הבטים ושינויים ר ממש לספר ממנו שני סיפורים נפרדים לגמרי. כמו שמבקרי המקרא טוענים. שרק אוחדו מלאכותית.

תוקן על ידי צענערענע ב- 08/09/2011 18:44:25

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2011 18:30 לינק ישיר 

הערה קטנה: בספר "לא כך כתוב בתנ"ך" של זקוביץ ושנאן, מציעים המחברים שהמילים "הנולדים בארץ", שלכאורה ממוקמות בצורה מעט תלושה באמצע הפסוק, מהוות הערה שהוסיף אחד מהמעתיקים המוקדמים, שנדהם מהטקסט שקרא והדגיש לעצמו - מדובר באנשים שנולדו בארץ ישראל!. לפי ספקולציה זו, ברבות השנים ההערה נכנסה לנוסח המסורה הרגיל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/9/2011 21:06 לינק ישיר 

וגם בעובדות הסטוריות. צריך רק להסתכל בכמה עיתונים ביום אחד לראות שכל מאורע יש לו כל כך הבטים ושינויים שאפשר ממש לספר ממנו שני סיפורים נפרדים לגמרי. כמו שמבקרי המקרא טוענים. שרק אוחדו מלאכותית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/9/2011 21:05 לינק ישיר 

מיימוני היה כבר על הנושא הזה דיון שלם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/9/2011 20:45 לינק ישיר 

יתכן, לגבי בישול הפסח. צריך להבין את לשון המקרא בספר דברים.

דווקא ספר ד"ה הוא שנותן לנו להבין כי בעת שמצאו את ספר תורת משה בזמן יאשיהו - הקריבו את הפסח ככתוב בספר משה.

וכיצד עשו?

וַיְבַשְּׁלוּ הַפֶּסַח בָּאֵשׁ כַּמִּשְׁפָּט, וְהַקֳּדָשִׁים בִּשְּׁלוּ בַּסִּירוֹת וּבַדְּוָדִים וּבַצֵּלָחוֹת וַיָּרִיצוּ לְכָל בְּנֵי הָעָם (ד"ה ב, לה, יג).

הנה נקט את לשון הבישול כלשון צליה על אש, והפריד את הפסח ש"בושל" באש מן הקדשים שבושלו בסירים... ופלא הוא שהרי  לדעת החוקרים הספר שנמצא הוא ספר דברים ומדוע פירשו בישול על האש? 

אך כאשר מניחים מראש שהכל מעורבל, אין מעיינים באמת כדי להבין. אלא לקנטר. ואף דברי אלה אינם אלא קינטור. שהרי מתאים שתשיב כי הפסוק שוכתב ע"י חז"ל, שכדבריך כן הוא "שערי תרוצים לא ננעלו".

תוקן על ידי יהודים ב- 07/09/2011 21:35:35

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/9/2011 19:58 לינק ישיר 

דייר,
עוד סוג של תרוץ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/9/2011 19:57 לינק ישיר 

הרב מיימוני,

כתבת, לגבי הראשונה, אין לי עליה תשובה טובה. אם לא נניח ששם "בישול" אחד הוא גם לצורות הכנה אחרות, אזי יש כאן היתר מפורש לבישול הפסח, שלא כמו ההלכה המקובלת בידי חז"ל. מצד שני, יתכן מאד שחז"ל פירשו מחדש מצוות שונות והסתמכו על זכותם וחובתם לעשות זאת.

הסתירה היא בין הנאמר בחומש שמות לנאמר בחומש דברים ולא בין המקרא לחז"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/9/2011 19:54 לינק ישיר 

ייתכן כתב:

הרב מיימוני,

לא דיברתי על אלוהות אלא על אחידות.

אבל האם בדבר אלוהים ייתכנו סתירות?

כפי שכתבתי שערי תירוצים לא ננעלו ואפשר לקרא ללילה יום ולהיפך.

איזה משמעות יש לטקסט שאין לו כלל פירוש מוכרח?

אני חוזר על השאלה העקרונית.

האם יש רף מסוים שממנו ואילך מפסיקים לתרץ ומתחילים לנתח?

אין לי בעיה ברשותך להעביר את הדיון לאשכול חדש.

מה זה שני כתובים המכחישים זה את זה עד שיגיע השלישי ויכריע ביניהם?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > דברי הימים א ז: האם היו בני אפרים בארץ כנען? (מתודולוגיה מקראית)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext