בית פורומים עצור כאן חושבים

על כפיו יביא: הגרסה הקלאסית וגרסת ההסתה (נגד הבאבאיזם)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-20/9/2011 23:56 לינק ישיר 
על כפיו יביא: הגרסה הקלאסית וגרסת ההסתה (נגד הבאבאיזם)

גרסה ראשונה:

באחד האשכולות (משיח לא בא, בינתים, אולי נתארגן)

http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?whichpage=5&topic_id=2883911&forum_id=1364

העליתי דיון קצרצר על השיר היפהפה "על כפיו יביא".

אני מעתיק שוב:

נראה לי שהמשיחיות היא, מצד אחד, חלום שנועד להחזיק אותנו במציאות הקיימת, האפורה, המרה, לפעמים השחורה. פעם יהיה טוב. מחכים.

מצד שני, כאשר נשארים רק עם אמונה, זה יכול להביא לשיתוק.

יצא לי לשמוע, בימים האלו, בעיצומן של ההכנות לפסח, קול זמר מוכר מאד. מסתבר שהמבצע היה נער (קול אשה נחשב לאיסור אצל רוב הפוסקים, אך זה נושא בפני עצמו...). "על כפיו יביא". איני יודע מי ביצע. הוא שר בעברית ולא ב"לשון הקוידש".

וכיון שקראתי את האשכול שלך וחשבתי עליו, מצאתי פתאום בשיר הותיק והיפה משמעות חדשה, לא נעימה.

ראשית אני מעתיק את המילים מתוך האתר של המחבר, יורם טהרלב, כולל אחרית דבר שהוסיף.

http://www.taharlev.com/songs_selection_song.asp?id=71

ל כפיו יביא

מילים: יורם טהרלב
לחן: יאיר רוזנבלום

ברחובנו הצר
גר נגר אחד מוזר
הוא יושב בצריפו
ולא עושה דבר.
איש אינו בא לקנות
ואין איש מבקר
ושנתיים שהוא
כבר אינו מנגר.

והוא חלום אחד נושא עוד בלבבו:
לבנות כסא לאליהו, שיבוא.
על כפיו אותו יביא
לאליהו הנביא.

והוא יושב ומחכה לו
כבר שנים חולם הוא שיזכה לו
על סודו שומר ומחכה לו,
מתי כבר יגיע היום.

ברחובנו הצר
גר סנדלר אחד מוזר,
הוא יושב בצריפו
ולא עושה דבר.
מדפיו הריקים
מכוסים באבק
כבר שנתיים מונח
המרצע בשק.

והוא חולם כי נעליים הוא תופר
בן על הרים ינוו רגלי המבשר.
על כפיו אותן יביא
לאליהו הנביא.

והוא יושב ומחכה לו
על סודו שומר ומחכה לו,
מתי כבר יגיע היום.

בירושלים ישנו
איש לגמרי לא צעיר
שבנה הרבה בתים
בכל פינות העיר.
הוא מכיר כל סימטה
כל רחוב ושכונה,
הוא בונה את העיר
כבר שבעים שנה.
והוא חולם כי כמו שאת העיר בנה
יניח למקדש את אבן הפינה
על כפיו אותה יביא
אליהו הנביא.

והוא יושב ומחכה לו
על סודו שומר ומחכה לו,
מתי כבר יגיע היום.

אחרי מלחמת ששת הימים היה בארץ גל של שירי ניצחון ותהילה. אבל מתחת לפני השטח החלו לרחוש גם זרמים מיסטיים של אמונה בנסים שקרו לנו. את השיר "על כפיו יביא" כתבתי שנתיים אחרי המלחמה, אבל אני חושב ששורה עליו רוח המסורת היהודית, שניתן למצאה בין השיטין. שהרי אליהו הנביא נחשב למבשר ביאת המשיח. לפני בוא המשיח יבוא אליהו הנביא כדי לבשר את בואו, אחריו יבוא משיח בן יוסף, שייהרג במלחמת גוג ומגוג ורק אחריהם יבוא המשיח האמיתי, משיח בן דוד, ויביא את הגאולה השלימה. זה אחד השירים האהובים עלי, בעיקר בגלל אופיו ה"עממי". הוא מעלה אל פני השטח בעלי מקצועות יומיומיים, שדמותם נזכרת הרבה בשירי העם היהודיים ממזרח אירופה, אך כמעט לא מופיעה בשירים העבריים.

אני מעתיק את השורות אך משמיט כל מה שלא חשוב לענין שאני בא להדגיש. ואני מדגיש את התמונה שעלולה להצטייר (תמונה שהיא כנראה מסולפת, אבל ארשה לעצמי לפרש את השיר שלא ככוונת מחברו).

ברחובנו הצר
גר נגר אחד מוזר
הוא יושב בצריפו
ולא עושה דבר.
...
ושנתיים שהוא
כבר אינו מנגר.

והוא חלום אחד נושא עוד בלבבו:
לבנות כסא לאליהו, שיבוא.
על כפיו אותו יביא
לאליהו הנביא.

והוא יושב ומחכה לו
על סודו שומר ומחכה לו,
מתי כבר יגיע היום.

ברחובנו הצר
גר סנדלר אחד מוזר,
הוא יושב בצריפו
ולא עושה דבר.
מדפיו הריקים
מכוסים באבק
כבר שנתיים מונח
המרצע בשק.

והוא חולם כי נעליים הוא תופר
בן על הרים ינוו רגלי המבשר.
על כפיו אותן יביא
לאליהו הנביא.

והוא יושב ומחכה לו
על סודו שומר ומחכה לו,
מתי כבר יגיע היום.

החלום המשיחי, החלום לא רק על ימות המשיח המאושרים אלא גם על החלק הפרטי שלי בהבאת הגאולה ובקבלת פני המשיח, מלווה על ידי שיתוק מעשי. הנגר אינו מנגר, הסנדלר אינו מסנדלר (אם מותר לטהרלב אז גם לי, לא?).

מה בא קודם? השיתוק ואחר כך החלום? החלום ואחר כך השיתוק? האם חלומות על משיח עכשו אופיינים לאדם או לקבוצה שסובלת משיתוק מעשי? זה ודאי לא נכון בכל המקרים. אחרת, איך נולדה הציונות ואיך היא הצליחה להביא לעליה, להקמת חברה יהודית עצמאית, למדינה? אפילו חב"ד (ואני לא חבדניק) מתרגמים את המשיחיות שלהם למעשים (שעליהם אפשר להתווכח כמובן, אבל לא פה, לא כאן ועכשו...).

אבל האם אין זה נכון שהחלום המשיחי יכול להחליף את החיים?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/9/2011 12:10 לינק ישיר 

אין לי ולא היה לפני. רק מה שעיני קראו וראו. ולפיהם הגבתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/9/2011 12:06 לינק ישיר 

בעל, בכלל לא זה בעיקר נקודה למחשבה על מה בדיוק אתה מצפה. ירוחם, א. אני לא בטוח שאמר את זה כבדיחה שמעתי הראיון בשמו ולקחתי את זה לעצמי כבדיחה עם רעיון אמיתי. ב. יכול להיות, אפשר מקור בבקשה? ג. אני לא מכיר את רב קלוגר אם הוא קלוג או לא ויכול להיות שלא אמר את זה בתור בדיחה וכנ״ל. ד. אני מקווה שהוא כן רוצה להביא גאולה לעולם ויכול להיות שאמר זאת בשמו הרי אני לא שמעתי את זה ממנו או יכול להיות שהוא לא זכר מי אמר את זה או יכול להיות שגם הוא חשב על זה בעצמו ללמדך שיש אפשרות לדון לכף זכות לפני שיוצאים להתקפה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/9/2011 12:05 לינק ישיר 

בעל, בכלל לא זה בעיקר נקודה למחשבה על מה בדיוק אתה מצפה. ירוחם, א. אני לא בטוח שאמר את זה כבדיחה שמעתי הראיון בשמו ולקחתי את זה לעצמי כבדיחה עם רעיון אמיתי. ב. יכול להיות, אפשר מקור בבקשה? ג. אני לא מכיר את רב קלוגר אם הוא קלוג או לא ויכול להיות שלא אמר את זה בתור בדיחה וכנ״ל. ד. אני מקווה שהוא כן רוצה להביא גאולה לעולם ויכול להיות שאמר זאת בשמו הרי אני לא שמעתי את זה ממנו או יכול להיות שהוא לא זכר מי אמר את זה או יכול להיות שגם הוא חשב על זה בעצמו ללמדך שיש אפשרות לדון לכף זכות לפני שיוצאים להתקפה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/9/2011 11:17 לינק ישיר 

א222

הבדיחה של הרב קלוגר, על המשיח
 א. זו לא בדיחה
ב. זה לא של הרב קלוגר זה של הבעל התניא.
ג. הרב קלוגר כנראה לא כל כך קלוגר, אם הוא לא הבין את הרעיון, וסיפר זאת בתור בדיחה.
ד. הוא כנראה לא רוצה שתבא גאולה לעולם.  כי הוא לא אומר דבר- בשם אומרו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/9/2011 09:56 לינק ישיר 

א_222
אני חייב לצפות למשיח שהרב קלוגר מכתיב לי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/9/2011 01:47 לינק ישיר 

א 222

אני מציע שנניח את היג עיקרים בצד. זה נושא באמת לאשכול נפרד, וכבר היו אבל יש תמיד מקום לחדש. (להביאם, לדון בהם אחד אחד, אולי כל אחד באשכול אחר, או לפי קבוצות).

לגבי מה שכתבת על המשיח, אני מסכים. לא בגלל שהרמב"ם כתב זאת אלא בגלל שכך נראה מן הגמרא וכך "מתקבל על הדעת" אם גם זו האחרונה טענה די רופפת.

אבל שים לב: מה פירוש "אחכה לו בכל יום שיבוא"? (איני זוכר אם זה הציטוט המדוייק. אם כן אז כן). אני מבין זאת כך: אם ה' ירצה, הוא ישלח אותו וזה יכול לקרות בכל זמן. האם עלי לצפות לו מחר ואם לא אז עלי להתאכזב או שאני אפיקורס? אתמהה. לא כך ייראה לי.

אני מאמין באפשרות העקרונית של ביאת המשיח. אני מאמין שההיסטוריה מתקדמת בכיוון של שיפור מתמיד (עם עליות ומורדות) ושזה חלק מתוכן האמונה הישראלית. ושההתקדמות הזו לקראת חיים של שלום, בריאות (על ידי השיפור כנ"ל) ושפע לכל היא אפשרית ותקרה, וחלק ממנה יהיה שוב עם ישראל לארצו וממילא התקרבות לה'. זה יכול להיות מסומל על ידי מציאת מושל מבית דוד, אם כי ניתנת האמת להאמר שממשל דמוקרטי שנבחר בידי חכמים ואחראים עדיף על מושל יחיד אז אולי גם כאן צריך לחפש פרשנות יוצרת. וזו אפשרית בהחלט.

זה תוכן אמונתי בנושא פחות או יותר. תוכל לראותה כמתוחכמת או כמתחכמת אבל אני סבור שכאשר עלי לבחור בין הסברה (טוב, והפילוסופיה) לבין אמונה שקשה להבין את המילים שבה לאור ההתקדמות שלנו בידע ובמוסר, אז איזו עוד אפשרות אחרת יש?

אשמח לשמוע.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/9/2011 22:42 לינק ישיר 

קודם כל בדיחה טובה ששמעתי בשם רב קלוגר מבית שמש, המשיח שאתה מחכה לו לעולם לא יגיע והמשיח האמיתי
אתה לא רוצה שיגיע.  

ועכשיו לעצם הענין, לפי מה שידוע לי (אל תשאל לי מאיפה שלא אסתבך) יש משיח שאנחנו מחכים לו שהוא ההקדמה
לגאולה או הגאולה עצמה והרמב"ם מסביר איך צריך להיראות המשיח הזה, וגם אנחנו אומרים ב'אני מאמין' אחכה לו בכל יום שיבוא, בלי ליכנס לענין אם מי שלא מאמין לי"ג עיקרים אם זה בעיה של כפירה ואם הי"ג עיקרים הם אכן
מהרמב"ם, נראה לי שהי"ג עיקרים מקובל עלינו, עליך לא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/9/2011 17:37 לינק ישיר 

א 222

ברוך הבא לפורום!

נדמה לי שהנושא היה קצת אחר, אבל לא נורא.

א. אני מתרגש מאמונה תמימה וחיה. אני מתפעל ממנה. אולי זו נטיה חסידית במקצת.

ב. הרשה לי להשיב בשאלה. מה זה "מחכה למשיח"?

אם הכוונה "מאמין שה' יכול להביא את המשיח" אז כן.

אם הכוונה ש"משיח יבוא מחר" אז לא.

האם אתה מאמין שכן?

כמדומה שדורנו, כמו דורות אחרים, לוקה במשיחיות יתרה. כלומר, התעסקות במשיח, מתי יבוא, איך מביאים אותו, ועוד.

למעשה, לא ברור מן המקורות מה אמור המשיח לעשות ומה יהיה לפני בואו, עם בואו ואחרי בואו.

הגישות נעות מפרשנות רציונלית ורציונליסטית (הציונות: עם ישראל מביא את המשיח על ידי בנית הארץ, הרמב"ם: צאצא לבית דוד יסייע לעם ישראל לשוב ארצה, לחזור בתשובה, להקים ממלכה יהודית, בימיו יהיה שלום)

ועד גישות שמחפשות נסים ושינוי סדרי הבריאה (תהיה מלחמת גוג ומגוג נגד מפלצת עשויה מאבן בספר זרובבל, בית המקדש ירד מהשמים בתוך אש, רש"י, לא יהיה עוד מוות - איני זוכר מה המקור שבו זה כתוב אך כך מורגל בפי העם, כולל בנותי שלי).

האם אתה רוצה שאמקם את עצמי במפת האמונות הזו? עניתי לך: אני מאמין שה' יכול לעשות הכל, אבל גם סבור שלא נודע לי אם הוא התחייב לעשות את כל מה שמייחסים לו.

והיכן אתה נמצא במפה הזו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/9/2011 13:43 לינק ישיר 

מיימוני, מה אתה מתרגש שיהודים תמימים מחכים למשיח האם ז״א שאתה לא מחכה למשיח?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/9/2011 11:47 לינק ישיר 

אהבתי (מאד), אדון מיימון

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-21/9/2011 11:29 לינק ישיר 

הרב מימוני   איני יכול שלא להתרגש כשאני רואה או שומע על יהודים תמימים שמחכים למשיח).

זה מובן ויפה. מה שמקומם שיש יהודים לא כל תמימים, -שגובים שכר דירה מהאמונה התמימה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/9/2011 11:08 לינק ישיר 

מיימוני למה קראת לזה הסתה נגד הבאביזם
תקרא לזה ביקורת או התנגדות מה הקשר להסתה?
שלא יעצרו אותך בסוף ,במדינה המטורללת שלנו כבר אי אפשר לדעת לאן הדברים יתגלגלו.

תוקן על ידי דייר ב- 21/09/2011 11:07:39

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/9/2011 11:06 לינק ישיר 

.

מיימוני,

הנגר הכין כסא לבית כנסת, עבור הסנדק בברית המילה. כסא זה מכונה בחלק מן העדות "כסא אליהו" או "כסא של אליהו".

אין כאן אמונה תמימה, אלא הזמנה רגילה מנגר לבית כנסת כלשהו.

http://www.jugend.co.il/gallery/showphoto.php?photo=102231&title=-eb-f1-e0e0-ec-e9ae-e5-ae-f0-e1-e9-e0&cat=500

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/9/2011 11:00 לינק ישיר 

מואדיב

לא הבנתי מדוע זה מעורר צחוק.

לנגר לפי הגרסה ששמעת היתה אמונה תמימה בביאת המשיח. וכן גם לטהרלב שהפך אותה לשיר. אם אצלך זה מעלה חיוך, אותי זה מרגש. (למרות הביקורת הפרטית והכללית שלי, איני יכול שלא להתרגש כשאני רואה או שומע על יהודים תמימים שמחכים למשיח).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/9/2011 09:11 לינק ישיר 

.

שמעתי את טהרלב בראיון פעם מספר שההשראה לשיר באה ממפגש שהיה לו בנגריה (ברמלה) עם נגר, שבנה כסא גבוה מיוחד. בתשובה לשאלתו - ענה לו שהוא בונה כסא אליהו.

המשורר בן הקיבוץ התפעם - וכך פזמן לו שיר.

אני לא יכול מאז שלא לצחוק בכל פעם שני שומע את השיר שזומרר בשל כסא לברית מילה שבנה נגר אחד.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > על כפיו יביא: הגרסה הקלאסית וגרסת ההסתה (נגד הבאבאיזם)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext