מעניין מה דעתם של החברים על פירושו של הרע"ב על המשניות? מהי מידת אמינותו לעומת פירושו של רש"י?
ואפרש שיחתי: בפירושו של רש"י על התורה ועל הגמרא, כל מילה וכל תג מדוייקים להפליא. מנגד נדמה לי, ואולי אני טועה, כי בפירוש הרע"ב על המשניות קיימים סדקים רבים, ופה ושם פירושו נתקל בקשיים ברורים. במילים אחרות: כשלומדים משניות בעומק העיון, ההרגשה היא שאי אפשר לסמוך רק על פירוש זה.
מה דעתכם?
נשלח ב-26/2/2013 19:04
ידוע שהרע"ב מעתיק הרבה פעמים את לשונות רש"י. דרך זה ניתן למצא לפעמים גרסאות אחרות ברש"י.
נשלח ב-29/1/2013 14:41
ביום שני כד בשבט, בשעה 20:30 בבית כנסת דתי לאומי בהר נוף רחוב חי טייב 22
כך נראית בעיני פירוש משנה זו. וגירסת רבותי דגרסי טמא וטהור ופירושן, לא נתקבל לי. וכן דברי רמב"ם שכתב בפירוש משנה זו לא נכנסו באזני כלל. ודקדקתי אחר כך בחבורו בהלכות כלים פרק כ"א [הלכה ט'] נראה לי ששם חזר בו ופירש משנה זו כמו שפירשתיה כאן:
[כלים יט ד]
כך מצאתי פירוש משנה זו בפירושי רבינו ברוך בר יצחק, והוא המחוור שבכל הפירושים. ודברי הרמב"ם במשנה זו תמוהים מאד, וגם מה שסובר שהטבת הנרות היא הדלקתן ושהיו מדליקין הנרות של מנורה כולן בבוקר כדרך שמדליקין בערב, פליאה נשגבה בעיני, ולא שמעתי ולא ראיתי לאחד מרבותי שסובר כן: [תמיד ג ט]
כך נראה פירוש משנה זו, וכן פירשתיה במסכת תרומות פרק סאה תרומה. אבל בגמרא הכי פירושא... [תמורה א ד]
ולא ירדתי לסוף דברי רמב"ם בפירוש משנה זו, כי מדבריו נראה שהיו אנשי מעמד מתפללין תפלה יתירה בכל יום בין שחרית למנחה והיא נקראת תפלת מוסף. ודבר זה לא מצאתיהו לא בבבלי ולא בירושלמי:
[תענית ד ד]
כך נראית פירוש משנה זו מתוך תורת כהנים. אבל רמב"ם לא פירשה כן:
[נגעים ח ז]
זו הבנתי מפירושי הרמב"ם ונתקבל לי.
[ברכות א ב]
זהו מה שפי' הרמב"ם ז"ל על משנה זו בקיצור דבריו כל האפשרי. ולפי שראיתי אחד מהחכמים הקדמונים שכתב על זה הפירוש הן הן הדברים שנאמרו למשה וג"כ הרא"ש ז"ל הסכים לזה הפירוש ודחה פי' ה"ר שמשון ז"ל לא הוזקקתי לכתוב פירוש ה"ר שמשון ז"ל על משנה זו:
[כלאים ה ה]
כך מצאתי פירוש שטה זו בפירושי רש"י ונכון הוא. והרמב"ם בקש חשבונות רבים ולא ירדתי לסוף דעתו.
[עירובין ב ה]
כך נראית בעיני פירוש משנה זו. ורבותי לא פירשוה כך. ופירושם לא ידעתי להעמידו מכוון ולכך לא כתבתיו:
[כלים ט א]
וברבני אשכנז ראיתי שערוריה בדבר זה, שלא יבוש הרב הנסמך ראש ישיבה ליטול עשרה זהובים כדי להיות חצי שעה על כתיבת ונתינת גט אחד, והעדים החותמים על הגט שני זהובים או זהוב לכל הפחות לכל אחד, ואין זה הרב בעיני אלא גזלן ואנס, לפי שהוא יודע שאין נותנים בעירו גט שלא ברשותו, ונותן הגט בעל כרחו צריך שיתן לו כל חפצו. וחושש אני לגט זה שהוא פסול, דהא תנן במתניתין הנוטל שכר לדון, דיניו בטלין. להעיד, עדותו בטלה:
[בכורות ד ו]
תוקן על ידי חסדאיקרשקש ב- 23/11/2012 13:47:52
נשלח ב-22/10/2012 19:55
רע"ב לוקח הרבה מהר"ש בזרעים, יותר מאשר מרש"י (למעט ברכות), ואמנם אין בו הרבה חידושים משל עצמו. העולם מחכה למי שיבדוק את המקומות בהם פסק הלכה במשנה, כמה מהם אכן כהרמב"ם וכמה מהם שונה. בדיקה קצרה ולא מקיפה שלי הביאה למסקנה שפסק כפסק הרבמ"ם בפירוש המשנה, היינו שבמקומות שחזר בו במשנה תורה - פסק הרע"ב כמשנה ראשונה. אך יש מקומות שפסק דלא כהמרב"ם ויש גם מקומות שהרמב"ם לא הביא בפירוש המשנה פסק, והרע"ב הביא. בקיצור יש לבדוק האם יש כאן חוסר עקביות או שיטה שאיננו מכירים. בנוסף יש להעיר כי תוס' רעק"א על המשניות אינו בא לחקות את התוס', אלא דווקא התויו"ט. כמו כן במהדורה החדשה של הרב דורדק יש מבוא על פירוש הברטנורה ותולדות הנוסח והוסיף שם גם שיר שכתב הרע"ב (מכתב יד) בתוסת מקו"צ.
נשלח ב-22/10/2012 19:12
נדמה לי שבאופן כללי פירוש רע"ב דומה באופיו לפירוש רש"י, הוא אפילו משתדל ללכת עם רש"י בד"כ - ותוס' רע"א הוא לרוב ביאור התוס'. הם נחמדים מאוד כשהם מסכמים סוגיות ארוכות בדברי המשנה הקצרים, אבל לא זכור לי שאפשר למצוא חידוש בפירוש הרע"ב (בשונה מתוס' רע"א) על פני מפרשי הגמ' הארוכים, כך כמובן במישור העקרוני - אבל אם יש לך חידוש, אתה מוזמן לומר: "כך הבין רע"ב את רש"י", וזה מספיק מכובד. אגב איגרת רע"ב היא המקור הראשון ליהדותם של האתיופים, אז הפנאטים באשכול זה מתכבדים להיות פחות אורתודוקסיים בנושאי ההשקפה הגזענית שקיבלנו מרבויסיינו לגביהם
סניף ולא עיקר - פשיטא. וכי גרע מאם היה מגדולי הפוסקים שפסקם אינו אלא סניף בעיני האחרונים? בעניין הרמב"ם האם אתה מתכוון למה שאמרו שפירוש המשנה הוא 'ספרא דקטנותא'? אמנם לעניין מה שכתבת מלבד שיש מהדורות בפירוש הרבה מפסקיו בהלכות מתבארים טוב יותר אחרי עיון בפירוש המשנה, משום שהלומד לא משוחד להבין את דברי הרמב"ם דרך מסורת אשכנז, רש"י תוס' ואחרים, אלא דרך מסורת הלימוד של הרמב"ם עצמו. ומה טוב עשה הר"י שילת שהוציא רמב"ם מדויייק ובכל מקום שיש תשובת רמב"ם הוסיפה במקומה
נשלח ב-28/4/2012 23:20
גרוס,
לא שהרמב"ם כתב תחילה את המשנה תורה, אלא שללומד הובררה דעתו ההלכתית של הרמב"ם תחילה מתוך משנה תורה. כי באם תימצא סתירה , יש לו להעדיף את הפסק שבמשנה תורה על זה שבפירושו למשנה. ( ואגב, זה כלל ידוע ללומדים ולפוסקים. אך, לכאורה לאור מה שגילו לאחרונה כי הרמב"ם היה מגיה והולך את פירושו למשנה אף לאחר חיבור משנה תורה, אם כן תו לא ניתן להתייחס אליו כאל גירסא דינקותא)
אודות הרע"ב, אין כאן תלונה אלא הבהרה. לא ניתן לפסוק הלכה ממנו אם לא קדמה לכך הסקה מתוך התלמוד. נמצא שהרע"ב לעולם ייחשב לסניף לעיקר ולא לעיקר עצמו.
נשלח ב-28/4/2012 23:13
מוטי כתב: אלא אם כן הובררה דעתו תחילה במשנה תורה. וזו ודאי שגגה שיוצאה מלפני השליט שהרי את משנה תורה כתב כשסיים לכתוב את פירוש המשנה. עוד זאת אעיר כי ניכר מבין ריסי עיניך שלא שימשת את הציבור בהוראה למעשה. שהרי גם אם 'פוסק' כתב משהו אפשר לשחק בדבריו כחומר ביד היוצא כפי רוחב דעתו של הפוסק שפוסק הלכה מתוך ספרי ה'פסיקה'. לכן אף שדרך הילוכו של הרע"ב הוא כרש"י הרי הוא מטווה דרכו של הבא אחריו ללמוד את המשנה אליבא דהלכתא.כמובן שכאן לא מסתיימת דרכו של מי שמורה הוראה. וכל זה מוכר לשנינו. מה שלא הבנתי היא מה טענתך: האם שאי אפשר לסמוך על הרע"ב בבוא מורה ההוראה לפסוק? הרי זה פשיטא. אך ודאי שאין לומר שאין לסמוך על דבריו כלל כשלומדים משנה. אלא מטרת חיבורו להיות ללומד מעבר מתורתן של תנאים לתורה של אחרי דור הגמרא. אלא שהחידוש בביאור הוא הקיצור והילוך הסוגיה בדרך שהטווה רש"י. פירוש צמוד לטקסט המשנה. אנא פרט טענותך נגד הרע"ב.
נשלח ב-28/4/2012 23:06
אפילו על פירוש רש"י לתלמוד. הרי כבר העירו כמה שלא כיוון בפירושו להורות הלכה ( אלא אם יאמר כן בפירוש ) ויש חולקים וטוענים שיש לפסוק על פי פירושו. זו מחלוקת גדולה. ( והיא קרובה יותר, כי פירוש רש"י נסמך כבר על התלמוד עצמו שעל פיו ההוראה, ואעפ"כ נחלקו אודותיו.)
אלא אם כן יודיעו, או תוך הפירוש או בהקדמתו, שכיוונו בזה להלכה. לכן אם הרמב"ם מודיע הפירושו שכיון בזה להלכה , הרי ניתן לפסוק מתוכו. אם לא הודיע, חזר הדין להתייחס לפירושו ככל פרשן שאינו בא להורות הלכה למעשה.
( אגב, על פירוש המשנה להרמב"ם כבר כתבו שאף במקום בו הוא מודיע מה דעתו לפסק הלכה, אין לסמוך אלא אם כן הובררה דעתו תחילה במשנה תורה. ויש חולקים על זה.)
נשלח ב-28/4/2012 22:56
הייתי שמח אם תמשיל ותמשל משלך על פירוש המשנה לרמב"ם.